Öküz Türkçesi

Yazar:



Evet başlıktan da okuduğunuz gibi bugün son zamanlarda çokça kullanılan öküz türkçesinden bahsedeceğim. Gençlerimiz son zamanlarda yaşadıkları iletişim sorunlarını halletmek için(!) kendi kendilerine bambaşka bir dil icat etmişler bu dilin adına da biz "öküz türkçesi" diyoruz. Onlar ise Türkçe konuştuklarını zannediyorlar.

Biraz daha sert konuşmak gerekirse Türkçe özürlü kişilerin genelde sanal alemde yaptıkları hastalıklı bir konuşmadır. Genellikle de C harfi yerine ch; K harfi yerine q kullanımı bu yada Ç yerine J kullanımı bu hastalığın belirtileridir. Bazı Türkçe kelimeler yerine İngilizce kelimeler kullanılarak da belirtilerini gösterebiliyor. Sanal ortamlarda (facebook vs.) çokça kullanılan bu dil genel olarak kız kesimi ve top kesimi tarafından çokça kullanıldığı saptanmıştır. Emo denen canlı grubunun da genel olarak bu tarz konuştuğu bilinmekte.


Bazı internet sitelerin öküz türkçesini çok iyi örneklemişler. İşte paylaşılanlarlar. Bakınız :


ghizem janım six o'klokta chilek cafede bulushuoz.....
aanadım pepeeemm...kojaman kisssss.....

okuz turqcesi mı?? o ne kı abeeeeee...
ishiniz< qhücünüz yoq mu yha sizin..........

walla pen böhle konsuomm...ishinize gelirse....chünkü pen moronum....

ßizi ChèqèMèyhèNLèr aNtèN thaqtirshiN.!! ;)

böhhhgg...sen türqü mü dinloyusuuunnn....qıro msun ooluuummm yhaa....*

qwE qwE... (bunu da kullandıkları zaman güldüklerini ifade ediyorlar sanırım.)


Gördüğünüz gibi resmen güzel Türkçemizi katletmişler. Kardeşim anlamıyorum! "Ya" kelimesini neden "yha" olarak yazıyorsun ki? O "h" harfini oraya ekleyerek kendini tatmin mi ediyorsun ve bunun sonucunda rahatlıyor musun?

K harfi yerine neden Q harfi? Alfabeden mi haberiniz mi yok! Özellikle Facebook'ta çokça rastlanmakta. Adam karizma yazacak "qarisma" şeklinde yazma gereği duyuyor. Kendini daha mı artist hissediyor nedir çözemedim.

Arkadaşım, Türkçe'nin bir eksiği yok peki senin var mı? Lütfen Türkçemizi doğru kullanalım. Basit bişey gibi görülmesin. Bu durumun yayılması dilde yozlaşma, kültürlerin yok olması hatta birlik ve beraberliğin bozulmasına kadar gidebilir. Güzel Türkçemiz var iken neden kullanmıyorsunuz ki?




bakınız : henüz blog yazma işinde profesyonel değilken 5sene önce ilk okul sayılacak düzeydeyken yazmış olduğum bir yazı. Yaşımdan dolayı anca bu kadar yazabilmişim o zamanlarda ama dikkatli okuyunca aslında çok şey anlatmak istemişim sanırım..


...Ve Atamız demiş ki :


Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.- Mustafa Kemal Atatürk

4 yorum:

  1. En sevmediğim yazı tarzıdır,inşallah bu tarz konuşmalar yapan insanlar görürde kendilerine çeki düzen verir.

    YanıtlaSil
  2. Hiç sevmediğim bir şeydir. Ne yazık ki genç yaştaki kişiler ve özellikle de facebook alışkanlığı olan kişilerde bu tip şeyleri çok görüyoruz. Umarım ilerleyen dönemlerde devletimizde türkçeyi korumak adına güzel adımlar atar.

    YanıtlaSil
  3. Yazması da zor okuması da zor.Bunu yapanlar eleştirilince bizi çekemeyenler anten taksın diyorlar peeh boş beleş.Gayet güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim. Bu yazıyı yazarken kızgındım birazda. O anlık sinirle yazdım ve ağır laflar kullanmamak için kendimi zor tuttum. "Anten taksın" diyerek, anca kendilerini avuturlar. Gülüp geçeceksin. Öküz olan, öküzlüğüyle kalsın. :)

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim