Bilgisayar Yavaş İşliyorsa Neler Yapılabilir?

Yazar:




Bilgisayarda işlem yaparken bilgisayarın donukluk yapması veya tıkladığın bir klasöre saniyeler sonra girmesi gibi can sıkan olaylar çoğu kişinin başına gelmiştir. Virüs programıyla taratıyorsunuz ama sonuç hep aynı. Hep format atmak da olmaz. Bu yazımda profesyonel olmamakla beraber kendim denediğim ve sonuç aldığım yöntemimi buradan paylaşmak istedim.

Nelere ihtiyacımız olacak?
  • Anti-virüs programı
  • CCleaner
  • ComboFix

Anti-virüs programı : Her bilgisayarda vardır. Markasının ne olduğu önemli değil. Eğer virüs programınızdan memnun değilseniz ben avast-free kullanıyorum. Siz de deneyebilirsiniz. Bir ev bilgisayarı için yeterli olduğunu düşünüyorum. İndirmek için buraya tıklayınız.


CCleaner : Bilgisayarınızı gereksiz dosya ve klasörlerden temizler. Türkçe'dir ve kullanımı kolaydır. Temizliğe başla dediğin andan itibaren programın sağ tarafında sizin seçmiş olduğunuz yada programın belirlemiş olduğu yerlerdeki her türlü gereksiz şeyi siliyor ve bayağı da işe yarıyor bence. Eğer bilgisayarınızda kurulu değilse buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

NOT : Ençok kullandığınız tarayıcıda çerezlerin ve geçmişin silinmesini istemiyorsanız, ilgili seçeneğin işaretini kaldırınız.

ComboFix : Anti-virüs programlarının ulaşamadığı yerlere ulaşır ve bilgisayarınızı temizler. Buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Yukarıdaki programları kullanırken ilk önce virüs taraması yapmanızı öneririm. Ondan sonra CCleaner'i kullanın enson da ise ComboFix'i kullanıp ölümcül vuruşu yaparak bilgisayarınızı rahatlatın. Combofix bilgisayarınızı yeniden başlatacağı için onu mutlaka ensonda kullanmanızı öneririm. Ayrıca ComboFix kullanırken virüs programı dahil tüm programları kapatın/devre dışı bırakın.

Tüm bu işlemler bittikten sonra Donatılar kısmından Disk Birleştirici yapmanızı öneririm. Combofix ve CCleaner'in sildiği gereksiz dosyalar sonucu oluşan boşlukları kapatarak klasörlerinizi sıkıştırır ve disklerinizdeki boş alanları arttırır. Bu da bilgisayarınızın performansına olumlu bir etki yapar.

Ayrıca bilgisayarınızdaki kullanmadığınız ne kadar gereksiz program varsa silmenizi öneririm.Baktınız tüm bunları yaptım ama sorun halen aynı. O zaman formatlayın gitsin diyecem ama formata gerek kalmayacaktır bence ve sorununuz düzelecektir diye düşünüyorum. Denediğim bilgisayarlarda da olumlu sonuç aldım. Benim yazacaklarım bu kadar.. Umarım bu yazımın size de faydası olur.

56 yorum:

  1. Açıkçası bilgisayarının donmaması için benim nacizane görüşüm bir bilgisayarı bir kişi kullanacak Hatta tüm elektronik aletler için de böyle düşünüyorum bir aleti biden fazla kişi kullanınca çabuk ölüyor Herkes kendi ayarlarını çekmeye çalışıyor pc'ye yazık ediyor

    YanıtlaSil
  2. Kısmende haklı olabilirsiniz ama ülkemizde de çok görülen bir durum değildir ailenin her ferdi için ayrı bir bilgisayar satın almak. Genellikle masaüstü bilgisayar alınıp diğer aile fertleri ile birlikte kullanılmakta.

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten yararlı bilgiler olmuş, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Bence direk işlemci ve ram kullanımınıza bakmanız gerekmektedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nasıl yani. Eee o zaman da çok pahallıya geliyor...
      2. el varsa gönder bana gitsin...

      Sil
    2. Kullanımına bakın demiş arkadaş. Değiştirin dememiş. Bilgisayarın içinden CTRL + DEL ile işlemci ve RAM kullanımına bakılabiliyor. Sanırım, oraya bakarak bilgisayarınızın neden kastığını anlayabilirsiniz demek istemiş arkadaş.

      Sil
  5. En son yorum yapan arkadaşın dediğine ek olarak ram ve işlemci "ısısına" bakmak gerekiyor. Bu sıcaklarda laptop kullanıcılarının özellikle AMD işlemcili laptop kullanıcılarının soğutucu kullanmaları önemle rica olunur :)

    YanıtlaSil
  6. anti-virüs programından ziyade ccleaner temizlikte ve esas zararlı yazılım temizliğinde de combo-fix i bende öneririm birkaç deneyim yaşadım sıkıntılarımı bu programlar çözmeyi başardı konu sahibine teşekkür ederim bilgilendirme için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. combo fix indirdim kurdum yeniden başlattı arkadaş program olsun diğer herşeye tıklıyom erişilemişyor kaldırılmış olabilirdiyor giremiyom naptı bu böyle

      Sil
  7. En sağlıklısı format atmak ama uzun sürebiliyor.

    YanıtlaSil
  8. combofix ile beraber eset 5 kullanıyorum, bugüne kadar bilgisayarıma virüsün "v"si giremedi :) Eset 5 devamlı güncel olduğu için (lisansı ile kullanıyorum) hiç bir sıkıntım olmuyor

    YanıtlaSil
  9. Tüm nedenler güzel bir şekilde ayrıntılı anlatılmış. Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. resim güzelmiş. Bilgisayar için iyi bir optimizasyon yaptırmak gerek. Sonra daha iyi hale gelir.

    YanıtlaSil
  11. Bunların içinde en çok işime yarayan Combo Fix gümletiyor milleti oooh ondan sonra mis gibi kullan bilgisayarı.

    YanıtlaSil
  12. Virüs taramasından sonra eğer antivirüs programı birşey bulamıyorsa Combo Fix ilaç gibi geliyor.

    YanıtlaSil
  13. CCleaner bende kull :)anıyorum ama genelde yavaşsa bilgisayarım format atıp çözüyorum

    YanıtlaSil
  14. Anti-virüs programı
    CCleaner
    ComboFix


    Bu dediklerini bilgisayara kurdum. Ama sanki çok fazla hızlanmadı bilgisayar. Ama yinede etkisi olmadı demek yalan olabilir. Özellikle ccleaner ile silince etkisini hemen gösterdi.

    Teşekkürleri takipteyim.

    YanıtlaSil
  15. Ccleaner ve Combofix harika iki program.Ayrica bu 2 programin yaninda Advanced System Care programi da cok iyidir.Sistemdeki sorunlari cozuyor ve pc bosta iken temizlik yapiyor.

    YanıtlaSil
  16. masaüstü bilgisayarım bu dertten muzdarip :) malum bir bilgisayarı 4 kişi birden kullanınca böyle olması normal laptop bilgisayarım ise tek kullanım olduğu için en ufak bir sıkıntısı yok :) kullananların ne şekilde kullandıklarına dikkat edilmesi gerekir :)

    YanıtlaSil
  17. Ccleaner ve combofix zaten şart pc lerde eksik olmaması gereken programlardır anlatımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Hepinize tek tek cevap atacaktım ama yorumlar bayağı birikmiş. :) Toplu halde cevap yazsam daha iyi olacak sanırım.. Yorumlarınızı esirgemeyip, düşüncelerinizi yazdığınız için asıl ben teşekkür ederim arkadaşlar..

    YanıtlaSil
  19. @byfatsa teşkkurler iyi oldu bunu görmem :)

    YanıtlaSil
  20. Rica ederim byfatsa. Yardımcı olabildiğime sevindim.

    YanıtlaSil
  21. Sistem dosyalarını silen virüs olmadıkça anlatılan makaleyi uygularsanız format atmadan uzun zaman kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  22. Çok doğru bir tesbit Nautilus. Yorumun için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  23. Benim kullandığım yöntem, tavsiye ederim arkadaşlar %80 işe yarıyor yaramaz ise format kesin çözüm malesef

    YanıtlaSil
  24. Sadece bu 3 programlar bilgisayarınızın performansınız gözle görülebilir şekilde arttırabilirsiniz. Yalnız kullandığınız antivirüsün lisanslı ve güncel bir antivürüs olması faydanıza olacaktır

    YanıtlaSil
  25. @Minecraft
    Konuya ek olarak verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  26. gerçekten süper bilgiler işe yarıyor çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  27. Rica ederim... Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana... :)

    YanıtlaSil
  28. ciddi anlamda bu problem bende var ve kafayı yemek üzereyim eğer bunlarda bir işe yaramazsa format format ek çözüm bu

    YanıtlaSil
  29. Umarım bu anlatılanlar işine yarar Yunus. Büyük ihtimalle işine yaracağını düşünüyorum. Aksi takdirde senin de dediğin gibi işin sonu format.

    YanıtlaSil
  30. arkadaşlar benim bilgisayara ukash virüsü girdi bir yıldan beri ekran beyazlıyor sonra kapatınca düzeliyordu iki gün önce ukash virüsü ile karşı karşıya geldim bir çok virüsle baş ettim ama bu virüs imanımı gevretti benim formatım masa üstünde kayıtlı cd m yok bu yüzden bilgisayarımı formatlayamıyorum bilgisayarı güvenli modda çalıştırdığım zaman masa üüstündeki formatım çalışmıyor güvenli modda esed nod32 yükledim güvenli modun dışına çıktığımda ukash virüsünden kurtulmuş görünüyor ama masa üstündeki simgelerim çalışmıyor ctrl+alt+ delete ile explorer.exe de sildiinternetim yok gogle cromede çalışmıyor internet explorerde yok çalıştırdan arıyorum googlede yok ayrıca güvenli modun dışında modem bağlantısıda gidiyor beni kurtarın bana yardımcı olun az kaldı monitöre kafa atıp dağıtacağım yardım lütfen

    YanıtlaSil
  31. "Güncel Combofix" olarak Google'da arama yapın ve güncel versiyonunu indirip FlashDisk'inize atın. Daha sonra güvenli modda bilgisayarı açıp çalıştırın.

    Eğer olmazsa...

    Flash disk yöntemiyle format atmayı deneyebilirsiniz. Tıpkı CD gibi atılabiliyor. İnternet kafeden veya bir tanıdığınızın bilgisayarından indirip flash diskinize yükleyin. Çalışır bir sistemin başına geç ve arkadaşının dediği işlemleri 8GB' lık bir USB belleğe uygula. Daha sonra kendi sisteminin BIOS ayarlarına gir ve BOOT seçeneğinden USB' yi birinci sıraya getir ve USB Belleği sisteme takarak yeniden başlat. Eğer işlemleri doğru yaptıysan Windows 7 Kurulum ekranı gelecektir ama her bilgisayarda olmayabiliyor. Bazılarında "BOOT is Missing" hatası verebiliyor mesela ama siz yinede deneyin. Aklıma gelen yöntemler bunlar.. İlk önce 1. yazdığım yöntemi deneyin ama.

    YanıtlaSil
  32. selam arkadaşlar öncelikle bilgisayarımda ukash virüsü var ağ bağlantılıgüvenli moddla çalıştırıp spyhunter -ccleaner ve combofix indirdim sırayla tarama işlemini yaptırdım aynı zamanda esat nod32 yükledim bu kadar işleme rağmen güvenli moddan çıkınca masa üstü donuk ve aktif değil ne yapabilirim format atırmak istemiyorum kendi kayıtlarım ve belgelerim var birde şunu sormak istiyorum combofix le taram yapıyorum2048 tane virüs buluyor bunların içinde örümcek şeklinde ukash virüsüde var tarama işleminden sonra bu bulduğu virüsleri nasıl silebilirim çünkü her taramadan sonra yanı virüs sayısı çıkıyor bilgisayarda bir düzelme olmuyor combofile taram işleminden sonra virüs nasıl silinir çünkü taram yapıyor ama virüs bir sonraki taramada aktif acil yardım lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu videoda nasıl temizleneceği anlatılmış. İzlemenizi öneririm.

      [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ilGIZKcbloQ[/youtube]

      Sil
    2. Benimde pc acilirken ekran titriyor

      Sil
    3. Masaüstüne sağ tıkla >> özellikler >> ayarlar >> gelişmiş ve orada açılan pencerede monitör yazıyor HERTZ diye bir seçenek var. Onu yükselt ama 75'ten fazla olmamasına dikkat et.

      Eğer bu dediğim işe yaramaz ise bunun haricinde, bu dediğin ekran titreme sorununun bir çok sebebi olabilir. İnternetten araştırırsan eğer, birçok çözüm yolu bulabilirsin.

      Sil
  33. Merhaba, benim bilgisayarımda doğru düzgün program olmamasına rağmen gerçekten yavaş.Özellikle bir resim video yüklenirken çok zaman alıyor.Flash eklentisi mi eksik bilemiyorum çünkü güncellemesini de yaptım.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Takipteyim, iyi günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.. İlk önce konuda yazılanları uygulamanızı tavsiye ederim.

      Sil
  34. çok teşekkürler, bu kadar işe yarayacağını düşünmemiştim açıkçası :)

    YanıtlaSil
  35. merhaba benim bilgisayara interneten bir kac oyun indirdim actim felan baya dosya indirdim fakat bilgisayar zaten yavasti bu sefer iyice yavasladi acilirken yarim saate aciliyor o derece yavasladi aralada donuyor ve benim bilgisayar laptop

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla oyun ve programdan sonra, bilgisayarın ilk haline göre biraz daha az yavaşlama göstermesi sonra derece normaldir. Çünkü harddisten daha çok dosya çağrılması gerekecektir, bilgisayarın yüklenme aşamasında. Siz yinede yazıda belirttiğim yöntemleri uygulayın eğer isterseniz. Çünkü olası virüsler de bu tür yavaşlamalara sebep olmaktadırlar.

      Sil
  36. Faydalı yazı olmuş.Benimde eklemek istediğim birkaç şey var.Öncelikle şunu belirtmeliyim bilgisayarınız çökmediği sürece format atmayın.Çünkü format atmak bilgisayarınızı hızlandırmaz aksine yavaşlatır.Evet formattan sonra hızlı olduğunu söyleyebiliriz ama birkaç ay kullandıktan sonra ne demek istediğimi anlarsınız.

    Bilgisayarınızın hızını etkileyn diğer faktör ise gereksiz klasör ve dosyalardır.Boş bile olsa o klasör bilgisayarınızı yavaşlatır.Çünkü bilgisayarınız açılırken tüm dosya klasörler taranır ve fazlalık olanlar açılış hızınızı düşürür.Ve virüsler kalabalık bilgisayarları çok severler.Gizlenmesi kolaydır çünkü.Ne kadar az dosya okadar az virüs demektir.Virüs olmayan bir bilgisayar yoktur bunu unutmayın.Formattan sonra bir internete girmeniz ve ya harici bellek takmanız virüs bulaşması için yeterlidir.Hiçbir güvenlik programı virüsü engelleyemez.Bunu tüm bilgisayardan anlayanlar bilir.Telaş yapmayın her virüs kötü amaçlı değildir :)

    Bir de @Ali Arslan arkadaşımın dediği gibi disk birleştirme yapmanın gözle görülür faydaları vardır şiddetle tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuya ilave olarak verdiğiniz ekstra bilgiler için çok teşekkürler... İnternet ortamında sizin gibi duyarlı ve yardımsever kişilerin olması sevindirici.

      Sil
  37. Ben bilgisayarımı yeni yaptırdım ekran kartı yanmıştı sanırsam.Yeni ekrankartı,işlemci,harddisk ve anakart yapmış.180 tl tutmuş.Ve çok yavaş

    Film izlenmiyor
    Video zar zor izleniyor
    Facebooka girme daha iyi
    Oyunlar oynanmıyor(Mario bile!)
    Sence bilgisiyarımı mı değiştirmeliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayar değiştirecek bir durum yok. Bilgisayarına o donanımları takan kişi büyük ihtimalle düşük özellikli donanımlar takmıştır. Gidip bunu kendisine söylemelisiniz.

      Sil
  38. Ben virüs programları bile kullanmadığım halde cpu tavan yapıyordu ne yaptım ne ettimse düzeltemedim durumu, sonra bizgisayar hizmetlerinden wiriles özelliğini kullanmadığım için bi kapatayım bakayım ne oluyo dedim kapattım, bilgisayarı yeniden başlattım..

    100 den aşağı hiç düşmeyen cpu yüzde 0-1 göstermeye başladı.. Kullanmadığınız özellikleri hizmetlerden kapamak gerekiyor ;)
    (heryerde bulamazsın bu bilgiyi haa)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Bazı kullanılmayan arkaplan uygulamaları CPU'yu gereksiz yere yorabilmektedir. Tesbitiniz doğrudur. Verdiğiniz ek bilgi ile konuya göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederim.

      Sil
  39. pc artık geç açılmaya başladı mavi ekran geldi alt satır kayboldu dedim format zamanı aynı dvd kurdum format öncesinden daha yavaş oldu kopyalama yapıyorum ortalama 3 5 sn sonra ekranda gözüküyor sizce sorun nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşletim sistemine ait bazı dosyaların bozulmuş olmasından dolayı sistem hataları alıyorsan. Sistemi onaramıyorsan, format atmak mantıklı olabilir.

      Sil
  40. Ali kardeşim ben chrome u acıyorum 30 sn falan snra açiliyo tuhaf bisey oldu combofix yuklicem ben simdi ilk basta microsoft security sonra 360 total security ile sonra combofix ile tarayacağım olursa saol olmazsa napacam tarayıcı falan yavas :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana tavsiyem bilgisayarında kesinlikle birden fazla anti-virüs programı olmasın. Sadece 1 tane kullan. 2 anti-virüs programı bilgisayarını çok kasar ve hantallaştırır. Ayrıca Chrome tarayıcını en yeni sürümü güncellemeni tavsiye ederim.

      Güncellemek için uygulaman gereken adımlar :

      1) Sağ üst köşedeki 3 yatay çizgiye tıkla.
      2) "Yardım ve Hakkında" kısmına gel.
      3) Daha sonra ise "Chrome Hakkında" yazan yere tıkla. Bu kısma girdikten sonra eğer ki tarayıcın en güncel sürümde değil ise, otomatik olarak chrome kendini güncellemeye başlayacaktır. En son sürümünü kullanıyorsan, "Google Chrome güncel durumda." yazar.

      Sil
    2. Biraz geç oldu biliyorum ama saolasın 360 security i kaldırdım pc acayip rahatladı chrome hep güncel tutmuşumdur geç açılma sorununa çözüm bulamadım ram almayı planlıyorum bütün yardımların için teşekkür ederim...

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim