LYS Sonuçlarına Okul Puanı Eklenmiş Mi?

Yazar:




Bir YGS-LYS maratonunun da sonuna gelindi. 2011 - 2012 YGS - LYS sonuçlarının bugün saat 09.30 gibi açıklanmasıyla birlikte her zaman olduğu gibi sevinenler de oldu üzülenler de yalnız şöyle bir durum vardır. Düşük puan alanlar ise hep aklına farklı farklı senaryolar getirirler.. Çünkü aldığı puana inanamaz yada inanmak istemez.
 
"Lan bu sonuçlar açıklandı ama çok düşük almışım ya.. Şimdi evdekilere ne diycem.. Yok yok kesin bunlara okul puanı eklenmemiştir. Eklenmiş mi lan? Ya eklenmişse. Yok canım eklenmemiştir. Hem daha ek puanlar eklenmemiş belki de odur lan okul puanı ?"  falan filan işte.. Bu tarz düşünceler ile forumlara konu açanlar vs. de olmuştur.

Bu yazım, düşük puan alan arkadaşları sevindirmeyecek belki ama şu LYS Sonuçları & Okul Puanı arasındaki ilişkiyi de açıklamak gerek..

LYS Sonuçlarına Okul Puanları Eklenmiş Mi?
Bunu anlamak çok basit. Sınav sonuçlarında yazılanları tek tek açıkladığım zaman siz de anlayacaksınız ki "evet, LYS sonuçlarına okul puanları eklenmiş olarak açıklanmıştır."

Şöyle açıklamaya başlayayım ben. Öncelikle şunu söylemem gerekir ki sınav sonuçları tablonuzu incelerken tablonun üst kısmı değil, alt kısmı bizi ilgilendirecektir daha çok.

Sınav Puanları ve Başarı Sıraları yazan kısım, sizin ham puanınızı göstermektedir. Yani oradaki puanınız, sınav sonucu aldığınız puana okul puanı eklenmemiş halidir.

Yerleştirme Puanları ve Başarı Sıraları yazan kısım, eğer "EK PUANLI YERLEŞTİRME" kısmı sizin sonuçlarınızda boş ise, yani herhangi bir puan girilmemiş ise, sizin bakacağınız kısım burasıdır yani sizi asıl ilgilendiren kısımdır. Buradaki puanlarınız, okul puanlarınızın eklenmiş halini gösteren ve tercih yaparken dikkate almanız gereken puanlardır sizin için.

Ama dikkat! Eğer ki meslek lisesi, anadolu meslek, öğretmen okulu vs. gibi ek puan getiren bir okuldan mezun iseniz sizin için asıl önemli olan "EK PUANLI YERLEŞTİRME" kısmında yazan puanlardır. Çünkü bu tip okullar, okul puanı dışında öğrencilerine, seçeceği mesleğe göre ek puanlar veriyorlar.

Ek Puanlı Yerleştirme Nedir?
Burada kimilerinde puan yazmaktadır, kimilerinde ise yazmamaktadır. Eğer Anadolu veya düz lise gibi ek puan getirmeyen liselerden mezun iseniz bu kısımda herhangi bir puan yazmaz. Yukarıda da belirttiğim gibi meslek lisesi, anadolu meslek, öğretmen okulu vs. gibi ek puan getiren bir okuldan mezun iseniz okul puanı dışında gelecek olan puanlarınız ile birlikte puanlarınızın son hali burada yer alacaktır. Sonuç olarak bu kısım, yalnızca ek puan getiren okullardan mezun olan öğrencilerin dikkat edeceği kısımdır ve bu tip okullardan mezun olan öğrenciler tercih yaparlarken bu kısımda yazan puanlarını dikkate almaları gerekmektedir. Yalnız bu ek puan herkese gelmiyor.  Kendi bölümü ile ilgili tercih yapacak olanlara geliyor.

Zamanında meslek liselerini o kadar önemi yoktu. Şimdilerde ise okul puanı dışında ek puan getiriyorlar. Bizim zamanımızda da öyle bişey olsaydı gider meslek lisesinde okurdum.. Benim konu ile ilgili bahsedeceklerim bu kadar. Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Umarım başarılı olabilmişimidir. Eğer anlayamadığınız bir yer olursa, aşağıdaki yorum kısmına belirtirseniz size yardımcı olmaya çalışırım.. Herşey gönlünüzce olsun..

22 yorum:

  1. umarım gençlerin gönüllerindeki okulu tutturacak puanlar gelmiştir.

    YanıtlaSil
  2. Baya sıkıntılı bir sonuçlar açıklanma vs. dönemi geçti.Artık bundan sonra bir güzen içinde olur bari.

    YanıtlaSil
  3. Kardeşim kötü geçti diye hayıflanıyordu, evi velveleye vermişti. Biz de çoçuğu avutmak için önemli değil felan diyorduk bir de açıklandı ki 418 puan almış üçkağıtçı :D

    YanıtlaSil
  4. Girenlere geçmiş olsun diyelim kazanamadılarsa üzülmesinler seneye tekrar denerler şanslarını

    YanıtlaSil
  5. ösym iki sınav yaptı kpss ve lys ikisinide eline yüzüne bulaştırdı. Bu kurum sınav yapmaktan aciz bir kurum.

    YanıtlaSil
  6. okul puanlarının eklenmesi çok kötü oldu 30-40bin geriye gittim :/

    YanıtlaSil
  7. insallah guzel bır sonuç kazanmıştır herekz ıstedıklerı yerdedırler

    YanıtlaSil
  8. şu lysye 3 defa girdim bu senede 179.6da kaldım ne biçim iştir anlamadım :) neyse umarım isteyen herkes istediği yere gidebilir..

    YanıtlaSil
  9. Ben artık memlekette ki sınavlara falan güvenmiyorum. Gerek üniversite giriş sınavlarında gerekse kpss sınavlarında sürekli bir şeyler ortaya çıkıyor. Neyse umarım herkes istediği yere girebilmiştir.

    YanıtlaSil
  10. Okul puanları nedeniyle sıralamada çok oynamalar oldu diye tahmin ediyorum

    YanıtlaSil
  11. Ben bu sene gitmedim. Ah ah. İşletme ihtisat sınıf öğretmenliği tutuyordu ancak gitmedim hadi hayırlısı bu sene hazırlanacam artık

    YanıtlaSil
  12. @Can Dirgen
    Evet Can, okul puanı sıralamayı çok etkiliyor zaten.

    @Tolgahan Üzün
    Senin adına hayırlısı olsun Tolgahan. :)

    YanıtlaSil
  13. napıcan uzaya çıkıp deney yapıp icat yapıp, imam ol kralsın bu ülkede

    YanıtlaSil
  14. Benim ek puanım yazmıyor boş görünüyor nasıl bakıcam ben bu puanıma

    YanıtlaSil
  15. benim ek puanım yazmıyor yani yerleştirme puanım nasıl puanımı hesaplayacağım anlamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı dikkatli okursan gerekli açıklamalar yazıda var Server.

      Sil
  16. Arkadaşlar ben daha 10.sınıfım okul puanının ne derece etkilediğini merak ediyorum.Eğer etkisi büyük ise yol yakınken sınavları daha kolay olabilecek bir okula gitmek istiyorum.Bilgisi olan yazabilir mi?Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuldaki çalışkan öğrenci sayısına göre sana okuldan gelecek olan puan değişiklik gösterir. Örnek: Okul 1.sinin ortalaması 76 olsun diyelim. Senin de 2. olduğunu varsayarsak. Birinci olan çocuğa 60 puan gelecekse okuldan. Sana 59 gibi bir şeyler gelir. Ama okuldaki çalışkan öğrenci sayısı fazlaysa. Yani senin ortalamanın üzerinde yapan öğrenci sayısı fazla ise sana 59'dan daha düşük puanlar gelir. Mesela birinci 80 ortalama yaptı. İkinci 77 ve sen 75'sin. Birinciye 60, ikinciye 59 bu sefer ise sana 58 puan gelir. ***NOT : Durumı anlatabilmek için puanları örnek amaçlı olarak yazdım. Gerçek puanlarla ilgisi yoktur.**** Demek istediğim. Okul birincisi kim ise ona en yüksek puanı verirler. Ondan sonra ise sırasıyla ortalaması yüksek olandan öğrenciden, düşük olan öğrenciye doğru puanları dağıtırlar. Okul sonuncusuna da yani; en düşük ortalamaya sahip öğrenciye ise -yanılmıyorsam- 15 puan -

      Sil
  17. Meslek lisesi ogrencisiyim ama ek puanli yerlestirme kismim bos ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde kesin bilgim olmamakla beraber 2 ihtimal olabileceğini düşünüyorum.
      1) Ya sizin LYS puanınız 180'nin altında olduğu için eklenmemiş olabilir.
      2) Ya da kendi alanınız dışındaki sınavlara girmişsinizdir. Mesela alanınız sayısal ve siz sözel sınavlarına girmişseniz bu da eklenmemeye sebep olabilir diye düşünüyorum. Tahminimce.

      Sil
  18. Meslek lisesi öğrencisiyim ama ek puanlı yerlestirme alanı boş. Lys ye girmedim. Geçen sene tercih yaptım ama bir yeri kazanamadim bunun bir etkisi olabilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bu konu hakkında bilgim yok. Bunun için okulunun rehber öğretmenine danışmanı tavsiye ederim.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim