Mozilla Firefox 14 Yayında

Yazar:




Yaklaşık 1,5 ay önceki yazımda, Mozilla Firefox 13'ün versionunun çıktığını yazmıştım. Mozilla Firefox kullanıcısı olarak güncellemeleri sürekli takip etmekteyim. Bugün itibariyle Mozilla Firefox 14'ün çıktığını farkettim.

Mozilla Firefox 14'te Ne Gibi Yenilikler Var?
Yeni Mozilla Firefox'ta en göze çarpan ilk yenilik, adres kısmına site ismi yazacağımız sırada tarayıcının siteyi otomatik olarak tamamlaması. Sürekli olarak girdiğimiz sitelerin sadece baş harflerini yazarak daha seri bir şekilde o siteye giriş yapabiliyoruz.  Bence çok iyi olmuş bir yenilik olmuş. Ayrıca Mozilla Firefox gibi bir tarayıcı için geç kalmış bir özellik olduğunu söyleyebilirim. Google Charome ve Opera kullanıcıları bu özelliğe yabancı değiller. Bu özellik artık Mozilla Firefox'ta da etkin.

Mozilla Firefox 14 için otomatik site tamamlama dışında herhangi ekstra bir özellik gözüme çarpmadı. İnternette araştırdığım kadarıyla Mac kullanıcıları için tam ekran kullanabilme özelliği geliştirilmiş. Ayrıca Mozilla Firefox'un resmi sitesinden aldığım bilgilere göre, Google aramalarımız, Mozilla Firefox ile artık otomatik olarak güvenli hâle geliyormuş. Bu özellik ile halka açık veya paylaşılan wifi (wirelless) ağlarındaki ağ yöneticilerinin Google üzerinden yapacağımız aramalarımızı görmesini otomatik olarak engelliyormuş. Ayrıca resmi site "Google şu an için Firefox’ta aramalarınızı gizli tutmanıza izin veren tek tarayıcı" olduğunu belirtmiş.

Mozilla Firefox kullanıcısı olarak adres tahimini ve özellikle de güvenli arama özellikleri çok hoşuma gitti. Her yeni çıkan sürümü ve güncellemeleri ile daha da güzelleşen Mozilla Firefox'un ileriki sürümlerini de merakla bekliyorum.

Mozilla Fifefox'umu 14'e Nasıl Yükseltebilirim?
Mozilla Firefox'unuzu güncellemek için; tarayıcıdaki menü çubuğundan "Yardım" ve daha sonra "Firefox Hakkında" yazan kısma tıklamanız yeterli. Tıkladığınız anda güncellemeler inmeye başlayacaktır. İndirme tamamladıktan sonra "Firefox'u Güncelle" butonu karşınıza gelecektir. Ona tıklar tıklamaz Mozilla Firefox tarayıcınız yenide başlayacaktır ve Mozilla Firefox 14 artık sizin için kullanıma hazır hale gelecektir.

20 yorum:

  1. 10 yıldır bilgisayar ve internet kullanıcısıyım ama Firefox kullanmak hiç nasip olmadı. Forever Google Chrome :D

    YanıtlaSil
  2. Google Chrome yaptığı reklamlarla bir sürü kişi tarafından kullanılsa da sayfaları açarken yeterince başarılı olduğunu söyleyemem. Mozilla Firefox'a göre ağır kalmasının yanında bazı siteleri de yarım yamalak ve bozuk bir şekilde açmaktadır. Google Chrome bence henüz acemelikten tam olarak kurtulamamış bir tarayıcı. Yıllarını bu işe vermiş ve hiçbir kâr amacı gütmeyen Mozilla Firefox ise bana göre tarayıcılar arasında 1 numaradır. Herkese açık bir kaynak olup, kullancılar tarafından geliştirilmesi de Mozilla Firefox'un bir artısıdır bence.

    YanıtlaSil
  3. uzun bir süre mozilla kullandım ancak pc yi çok kasıyor. şu an chrome kullanıyorum çok seri ve kasma olmuyor

    YanıtlaSil
  4. Mozilla firefox 14'ü deneme fırsatım oldu, dün kurdum ve şunu söyleyebilirim ki eski sürümlere göre gözle görülür iyileştirilmeler yapılmış. Siteler hızlı açılıyor. Bir de size tavsiyem "opera v12" ve "firefox aurora" tarayıcılarını da denemeniz.

    YanıtlaSil
  5. firefox önceden kullaniyordum. ama chrome daha iyi gibi geliyor bana, hem daha hizli :)

    YanıtlaSil
  6. Chrome varken artık Mozilla bitti.Değil 14.0.1 20.0.3 çıksada Mozilla bu politika ile bir şey başaramaz.

    YanıtlaSil
  7. bilgisayarı kasmasa çok iyi olur

    YanıtlaSil
  8. Ooooo... Tüm Google Chrome kullanıcıları toplanmışlar bakıyorum. :D

    Arkadaşlar, yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim. Hepiniz, çok kastığını söylemişsiniz. Haklısınız Mozilla Firefox eskiden çok fazla kasma yapardı fakat Mozilla Firefox 13 ve 14. sürümlerinde bu sorunları tamamen ortadan kaldırdılar. Ayrıca siteleri açmada şuanda Google Chrome'dan çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Hem Firefox 14 kullanan biri olarak hem de Google Chrome kullanan biri olarak "Mozilla Firefox 14" ün son derece mükemmel olduğunu söyleyebilirim.

    Kasma yapmasını istemiyorsanız ve Google Chrome'dan daha iyi bir tarayıcı görmek istiyorsanız Mozilla Firefox tarayıcınızı 14. versiyona yükseltmenizi öneririm. Yazıda da nasıl yükselteceğinizi anlatmışım zaten. ;)


    @Gökhan
    Önerilerin için teşekkürler Gökhan.

    YanıtlaSil
  9. Mozillayı gerçekten beğeniyorum kaliteli.

    YanıtlaSil
  10. Mozilla dur durak bilmiyor

    YanıtlaSil
  11. firefoxu ilk çıktığı zamanlardan beri kullanırım fakat firefox 14 versiyonunda bana güncelleme isteği gelmedi ?

    YanıtlaSil
  12. Güncelleme isteği bazen geç gelebiliyor. Zaten konuda nasıl güncelleyeceğinizi yazmışım. Onu beklemektense siz kendiniz güncelleyin bence.

    YanıtlaSil
  13. Mozilla çok kasıyor önceden hep mozilla kullanırdım çok iyiydi hatta yerini hiçbir tarayıcının lamayacağına inanıyordum. Cromeye geçenlerdenim ne yazıkki ben 1 gb ramle mozilla kullanamaz oldum.

    YanıtlaSil
  14. En çok kullandığım browser mozilla ancak kasmaya bir başlarsa durmuyor o yüzden yavaş yavaş chrome a geçmeye başladım..

    YanıtlaSil
  15. Mozilla çok güzel güncelleştirmeler ile yol alıyor fakat şunu yeni farkettim firefox , chromeden 3-4 kat daha fazla cpu kullanıyor.

    YanıtlaSil
  16. Evet haklısınız. Google Chrome göre daha fazla bilgisayarı kasmasına örnek olabilir. Her ne kadar kasma konusunda halen Google Chrome'dan daha çok kassa da; Mozilla'nın bu sürümü eski sürümlerine göre o konuda biraz kendini geliştirmiş bana göre.

    YanıtlaSil
  17. chrome ile rekabet içindeler. Bu yüzden her hafta neredeyse yeni birşey çıkarıyorlar. Ben beğenmedim doğrusu :)

    YanıtlaSil
  18. Açıkçası ben yenilik görmemiştim ama varmış farkları tabi.

    YanıtlaSil
  19. Bir Mac kullanıcısı olarak da Firefox kullanıyorum, vazgeçemiyorum kendisinden. (: Çok fazla eklenti yüklenmediği sürece hiçbir problem yaşamadım bugüne kadar.

    YanıtlaSil
  20. @Tolgahan Üzün
    Senin kararın, senin seçimin Tolgahan. :)

    @ExpLasioN
    Evet var dostum. Google Chrome'un liderliği el almasıyla beraber, Mozilla'da kendine çeki düzen vermeye başladı. Mesela şuanda Mozilla Firefox 15 çıktı.

    @Murat Tekmen
    Kesinlikle sana katılıyorum Murat. Ben de Mozilla Firefox kullanıyorum. Kullandığım eklenti sayısı ise sadece 1 tane. Çok rahat kullanıyorum. Hiç sıkıntı yaratmıyor.

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim