YGS-LYS'ye Hazırlanmaya Nereden Başlamalı? [LYS'nin Önemi]

Yazar:




YGS-LYS gibi bir sınava hazırlanırken "YGS-LYS'ye Hazırlanmaya Nereden Başlamalı?" sorusunun cevabı da çok önemlidir bence. Genelde ne zaman başlasam diye hesap yapanlar vardır. Valla şuana kadar başlaman gerekiyordu. Millet hazirandan başlıyor. Hemen bugün başlayabilirsin. "Nasıl çalışmalıyım?" diyenler için de şunu söyleyebilirim; çalışma stilini her kişi kendi belirlemeli diye düşünüyorum. Kendiniz belirleyemiyorsanız rehberlik hocanızla ortak bir çalılma yapmanızı öneririm.

Bu sene sınava girecek olan arkadaşlar ile beraber ve ben de dahil olmak üzere geçen sene de beraber sınava girdiğimiz tüm arkadaşlarım aynı hataya düştüler. Herkes işin kolayına kaçıyor. YGS konuları daha kolay diye YGS'den başlanıyor.

Genelde şunu duyuyorum : "Yazın YGS'yi hallederim. Dersane açılınca sadece soru çözer ve LYS çalışırım." yada "İlk önce YGS'yi halledeyim. YGS bittikten sonra LYS'ye başlarım."

Hayır öyle olmuyor işte! Böyle düşündüğünüz zaman LYS'ye hiçbir zaman çalışamıyorsunuz. Bunun garantisini verebilirim size. Önünde YGS gibi bir sınav varken LYS'yi sürekli erteleyeceksin ve bir de bakmışsın ki YGS bitmiş; LYS maratonu başlamış ve senin LYS bilgin sıfır. Hadi şimdi 2 ayda LYS'yi bitir bitirebilirsen. Biter mi? O sana kalmış ama sıcaklıkların da atışının bu döneme denk gelmesi ve zamanın kısıtlı olmasıyla psikolojik olarak  bir sıkıntı oluyor genelde. Bu zamanlarda da insanlar artık sınavdan umudu kesiyorlar. Hatta dersane etütlerdeki doluluk oranı %80 azalıyor. Dersaneyi bırakanlar bile oluyor.

O zaman gelince, artık yazmaya başlıyor öğrenciler Twitter ve Facebooklarına "Sınav Mağduru" diye. Artık arkadaşlarla ÖSYM'ye laf atarsınız. Sisteme küfür edersiniz, aile ile tartışmalar, evde sürekli sinirlilik hali ne yapacağını bilememe vs. vs. vs.... Sonuç olarak ya istemediğiniz bir yere gitmek zorunda kalırsınız yada seneye hazılanma kararı alırsınız. Bunlar hemen hemen her öğrencinin başına geliyor. Benim başıma ve arkadaşlarımın da başına geldi ve berabat bir durum. O 2 ay içinde psikolojik olarak bunalıma girmediğinize şükretmeniz lazım.

LYS, YGS'den Daha Kolaydır!
LYS'in %60ı alınıyor YGS'nin %40ı alınıyor diye LYS daha zor olur(!) düşüncesini kafanızdan silin yok öyle bişey. YGS konuları daha basit olabilir ama şu bir gerçek ki LYS sınavı daha basit oluyor. Zaten öğrencilerin yarısından fazlasını YGS'de eliyorlar. Psikolojik bunalıma girenler, ağlayanlar, zırlayanlar, çalışmayı bırakanlar, damdan kendini atanlar vs. bu tip olayların hepsi YGS sonrası oluyor. Çünkü LYS basit bir sınavdır. Hatta ve hatta LYS'den çıktığınız zaman ilk sözleriniz şunlar olacaktır : "Çok kolay sormuşlar. Keşke hiç YGS çalışmasaydım da sadece LYS çalışsaydım."

Şunu aklınızda bulundurun! YGS bir mantık sınavıdır. Ne kadar çalışırsanız çalışın, tek bir mantık sorusunda sizi yanıltırlar ve o soruyu yanlış yaparsınız ama; LYS ise tamamen bilgi sınavıdır. Biliyorsan yaparsın! Hiçbir aldatmaca veya mantık oyunu yoktur.

Yani çok çalışsanız da YGS'niz kötü geçebilir. YGS'nin bir diğer kısaltılışı da MBS'dir bana göre. Yani; Moral Bozma Sınavı. YGS çok çok çok önemsiz bir sınavdır. Kesinlikle moral bozmamanız gerek. Her ne kadar kötü geçsede. Eğer moral bozarsanız bu moral bozma sınavında elenenlerden biri de siz olursunuz. Genelde de öyle oluyor ki siz de aynı duruma düşmeyesiniz diye LYS'ye en başından önem vermelisiniz. Böylece YGS'niz ne kadar kötü geçerse geçsin LYS'niz iyi olduğundan bu sizde kaygı yaratmayacaktır. Çünkü bildiğiniz üzere LYS'nin etkisi daha çok.

*YGS'si iyi geçip de LYS sınavı kötü geçen bir adam iyi bir üniversiteye gidemeyebilir ama; YGS sınavı kötü olup da LYS sınavı çok iyi geçen biri çok iyi bir üniversiteye gidebilir ve ben bunun örneklerini çok gördüm. Sınavdan sonra sizde şahit olursanız hiç şaşırmayın.

*Daha farklı bir örnek verecek olursam. YGS'de arkadaşlarınız sizden daha iyi bir puan almış ise sakın sıkıntı yapmayın. LYS'de alacağınız puan ile sınavda onlara fark atabilirsiniz. Herkes YGS sınavında pes ettiği için LYS'de aldıdığınız puanlar daha da önemli oluyor ve sıralamınızı büyük ölçüde etkiliyor.

Eğer bu yazımı sezon başlamadan (haziran-temmuz ayları) okuduysanız şanslısınız. Size önerim sezon açılana kadar LYS'yi konularını bitirmeniz. Tam olarak kavramasanız da her konuda bilgi sahibi olmanız gerek. Sezon başladığı zaman da YGS konularında kesinlikle dershane ile beraber gidin. Dershaneyi kaçırmayın. Dersaneyi kaçırdınız mı yakalaması zor olur. Zaten dersane YGS konularıyla başlayacak sezona. Dersanede konu biter bitmez o konunun tüm sorularını bitirmiş olmanız gerekiyor. Haftasonları da eğer isterseniz LYS'den soru çözün. Hani yazın bitirmiş olduğunuzu varsayarsak, hafta sonları da sadece soru çözersiniz. Deneme falan çözün yada her konudan 1-2 test.

Yazın LYS konularını bitiremediyseniz..

Eğer bu yazıyı sezon başında değilde henüz yeni keşfettiyseniz; LYS'ye hiç başlamadıysanız veya LYS konularını henüz bitirmemiş iseniz; sizler için de şöyle bir tavsiyede bulunabilirim : Öncelikle telaşa kapılmayın! YGS'yi büyük oranda halletmeye çalışın. Özellikle de  konularda dersaneyi yakalamaya çalışın. YGS sınavına daha çok zaman varsa,  (en az 2 ay ve daha fazlası olmalı) YGS'ye son 5 hafta kalana kadar haftada 3 gününüzü LYS'ye 4 gününüzü de YGS derslerine ayırın ve öyle çalışın!

Benim bu konudaki görüşlerim böyle işte.. Ben bu yazdıklarımı uygulayamadım ama tekrar girecek olsam öyle yapardım. Yani LYS sınavına daha çok önem verirdim. Umarım bu yazdıklarım size faydalı olur. Sınava girecek olan arkadaşlara başarılar..

 NOT : Arkadaşar, 11. sınıf öğrencisiyseniz buradaki konu altına yorum yapmayın. O kadar çok  yorum oldu ki artık yorumlarınız arada kaynıyor ve cevaplayamıyorum. Bu sebeple 11. sınıf öğrencileri şu yazıyı okusunlar ve yorumlarını da bu konu altına yapsınlar.
Bakınız : 11. Sınıf Öğrencileri YGS ve LYS'ye Nasıl Hazırlanmalı?


Diğer Konular :

 YGS Sonuçları Sonrası LYS Çalışmayı Bırakmayın! yazısını okumak için buraya tıklayınız.

Merhabalar arkadaşlar.. "Nasıl Çalışmalıyım?" sorusu içeren tüm yorumlarınıza tek tek cevap atmak yerine yeni bir yazı yazdım. Özellikle şuanda yaz aylarında olduğumuz için (01.08.2014 tarihinde yazıldı) konuyu da bu doğrultuda yazdım. Oradaki konuyu okuyarak yorumlarınıza cevap bulabilirsiniz. Ekstra soru sormak isterseniz o konu altına sorabilirsiniz. Konuya gitmek için buraya tıklayınız!

Yaz Aylarında YGS - LYS'ye Nasıl Hazırlanmalıyım? Yazın Nasıl Çalışmalıyım?


YAZIYA YAPTIĞINIZ YORUMLAR İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA

İlginiz için öncelikle hepinize teşekkür ederim arkadaşlar. Yazıya attığınız yorumların veya yardım isteklerinin yoğunluğundan dolayı, yeni yorum atan arkadaşların yorumları gözükmemekte. Hatta bazen size verdiğim cevaplar bile gözükmeyebiliyor. Bunun için yorumların alt kısmından "Daha fazlasını yükle" ifadesine tıklamanız gerekmektedir. Yorumunuz gözükmemeye devam ederse tekrardan aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Yorumu gözükmeyen arkadaşlar bu dediğimi yaptıkları takdirde, yazdığınız yorum benim onayımdan geçip yayınlanmışsa eğer, verdiğim cevapla beraber yorumunuz gözükecektir. Yorumunuzu ve size attığım cevabı halen göremiyorsanız, birkaç gün sonra, yorum attığınız yazıyı tekrardan ziyaret ederek aynı işlemleri uygulayabilirsiz.

Bakınız :



538 yorum:

  1. Bence düzenli çalışmak çok çok önemli. Nerden başlandığı önemli değil planlı ve programlı çalışmak mutlak başarıyı getiriyor.

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için teşekkürler. Konuya ek olarak verilebilecek ekstra bir bilgi olmuş oldu.

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle eksik olduğunuz noktaları belirlemelisiniz ve bunun üzerine gitmelisiniz

    YanıtlaSil
  4. Konuyu önemseyip verdiğiniz ekstra bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Yazılanlar çok doğru bu sınavlar he dedin mi olacak sınavlar değil ne yazıkki. Eğer iyi bir yere gelinmek isteniyor en az 1.5 yıl önceden düzenli bir şekilde çalışmak gerekir.

    YanıtlaSil
  6. Sınava girmeye karar verdiğinde neredeyse 1 yıl var diyorsun ve çok uzun zaman olduğunu düşünerek sonra çalışırım diyorsun. Ama ne yazık ki! sonra sonra... dedikten sonra bir bakmışsın sınav gelmiş :)

    YanıtlaSil
  7. Bu tür sınavlara çalışmanın en önemli noktası doğru çalışma yöntemi ile çalışmaktır. Kimisi sınav için gece gündüz yemeden hobidi hubidi ezber yapar bir şeyler başardığını zanneder kimisi ise düzenli olarak gece gündüz değil de belirli zamanlarda faydasını görebileceği şekilde yani öğrenebileceği şekilde, ezberleyeceği şekilde olmadan çalışarak sınavda başarılı olur.

    YanıtlaSil
  8. Sınavlara çok çalışarak hazırlanmak yerine disiplinli ve mantıklı hareket ederek süreçte tasarruf yapmak çok daha mantıklı ,buradaki paylaşımlara umarım ögrenciler uyar.

    YanıtlaSil
  9. Konuyu önemseyip verdiğiniz ekstra bilgiler için teşekkürler arkadaşlar. Deneyimleriniz ve bilgi birikiminiz, sınava ilk defa girecek olan arkadaşlara faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  10. Çok faydalı bir konu teşekkürler.R10.

    YanıtlaSil
  11. benden kişisel bi öneri hiç çalışmayın nasıl olsa sorular birilerinin eline geçiveriyor sonra parklarda bulunuyor sorular kpss'de olduğu gibi.

    YanıtlaSil
  12. Bende girdim ve bu şekilde hazırlansa idim kesin hukuku kazanırdım. Güzel bilgiler vermiş arkadaş

    YanıtlaSil
  13. İnsan kendisine vakit ayırarak hazırlanmalı böyle sınavlara.Fazlada vakit ayırmamalı tabiki canım.Zaten eğlenceden belli bir yerden sonra sıkılır başka bir arayış içine düşersiniz ve bu da umarım ders çalışmak olur.

    YanıtlaSil
  14. Yarın başlarım düşüncesinden kurtulup an itibariyle başlanmalı bence çalışmaya.

    YanıtlaSil
  15. Evet arkadaşlara katılıyorum. Üşengeç olmamak çok önemli ve bu sınava hazırlanırken önünüzdeki en büyük engellerden biri de üşengeçlik olacaktır. Kesinlikle üşengeç olmayın. Herşeyi zamanında yapın!..

    Arkadaşlara da yorumları ile yazıya ekstra bilgi kattıklarından dolayı teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  16. bir dershaneye kaydolmak en mantıklısı

    YanıtlaSil
  17. çook teşekkür ederim bu yazınız için, bu sene sınava gireceğim ben de... anlattıklarınız plan belirlememde çok yardımcı oldu..

    YanıtlaSil
  18. Rica ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.

    YanıtlaSil
  19. kısa ve öz en baştan :)

    YanıtlaSil
  20. Peki bunu ygs ye 2 ay kala gördüysek?

    YanıtlaSil
  21. @Yasemiin
    Merhaba Yasemin. Eğer YGS'de çok fazla eksiğin yok ise ve deneme sınavlarındaki puanların orta derece ise, LYS'nin önemi daha fazla olduğu için eğer hiç başlamadıysan bir an önce başlamını tavsiye ederim LYS'ye.

    YGS'ye son 1 ay kalana kadar haftada 3 gününü LYS'ye 4 gününü de YGS derslerine ayırarak çalış. LYS'de ne kadar ilerleyebilirsen, senin için bir kârdır. YGS'ye son 1 ay kala ise "sadece YGS" çalışıp, eksiklerini giderip ve bol soru çözerek YGS'yi tamamen halledebilirsin. YGS'den sonra ise tam gaz LYS gideceksin artık.

    Unutmaman gereken bir şey daha var ki bunların hepsi için bol çalışma ve azim gerekiyor. Çalışma azmini kaybetmemen dileğiyle.. İyi çalışmalar dilerim..

    YanıtlaSil
  22. Ben 11.sınıftayım şuan ve 10. sınıftan beri hemen hemen LYS konularında bilgim var ama YGS daha fazla eksiğim var. Ama okul varken de hem okul dersleri hem YGS-LYS sınavlarına hazırlanmakta biraz zorlanıyorum. Nasıl bir plan yapıp, uygulayarak seneye olacağımız sınavda başarılı olabilirim yardımcı olabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
  23. Cok tesekkür ederim, ygs puanlarim 425 ciuari ama lys fende cok eksigim var

    YanıtlaSil
  24. Ve size baska bir sekilde ulasip kafama takilanlari sorabilme imkanim var mi acaba?

    YanıtlaSil
  25. ben bugunden ıtıbaren çalışmaya başlıyorum zaten unıversıtede okuyorum yanı konularda sıfır değılım sızce nasıl çalışabılırım ne önerırsınız

    YanıtlaSil
  26. @Yasemin
    Merhaba Yasemin. Ancak hedeflerine göre puanına iyi yada kötü diyebilirim. En üstteki menüden, "Hakkımda" yazan kısımda Facebook ve Twitter hesaplarım yazıyor zaten. O hesaplardan herhangi birini kullanarak benle iletişime geçerebilir ve dilediğin soruları sorabilirsin.


    --------------------------------------------------------
    @Adsız
    Merhaba Adsız. Üniversitede okuduğuna göre hem üniversite dersleri hem YGS/LYS çalışman zor olacaktır. YGS'ye yaklaşık 1,5 ay gibi bir süre kaldı zaten. YGS'deki eksiklerini gidermeni öneririm.

    YanıtlaSil
  27. lys calisirken ağirlikli olarak konu calismak mi daha iyi soru cözmek mi?

    YanıtlaSil
  28. abi ben sana sorum su: ygsye 1 ay kaldi ama ne ygs knularm btti tam ne de lys biliyorm snce su 1 ayi nasl en vermli gecrirm lütfn yardm et

    YanıtlaSil
  29. @Mert
    Merhaba Mert. Sınava zaten az bir zaman kalmış. Sana önerim sınava kadar sadece YGS çalışman. İlk önce eksik konularını tesbit et ve sınava kadar bu eksiklerini halletmeye çalış.

    YanıtlaSil
  30. @Yasemiin
    Merhaba Yasemin. Konu eksiğin yoksa soru çözmek daha mantıklı olacaktır ama eğer konu eksiğin varsa soru çözmenin de bir anlamı kalmayacaktır. Konu eksiğin olmadığını düşünüyorsan bol bol soru çözmeye başlayabilirsin.

    YanıtlaSil
  31. sagol abi ama snra lys de mahvolur diye korkyorm bn

    YanıtlaSil
  32. @Mert
    Ama YGS konularım bitmedi demişsin ve üstelik de YGS'ye az bir zaman kaldı. O yüzden YGS çalış diyorum ve eksiklerini kapa diyorum. Eğer sınava uzunca bir süre olsaydı o zaman LYS çalış diyebilirdim. Şuanda yapman gerek YGS eksiklerini kapatman olacaktır. YGS sonrası motivasyon bozmazsan LYS'ye gerektiği gibi asılırsan halledebilirsin.

    YanıtlaSil
  33. ck sagol abi ama ben bu senedn umudu kestm

    YanıtlaSil
  34. Olsun MERT. Sen bu sene girecekmişsin gibi çalışmaya devam et. Bu seneden umudun yoksa bile önümüzdeki sene için alt yapı olur ve seneye 320 yapacakken belki de 400 yapabilir ve arkadaşlarından daha önde olabilirsin. ;)

    **Sayısal verileri örnek olsun diye yazdım.

    YanıtlaSil
  35. Abi ben Özge; yorumları okudum ve sadece ygs çalısmaya başladım. Ben de Mert gibi korkuyorum 2 ayda lysye çok iyi çalışırsam olur dimi yani yetistirebilir miyim?

    YanıtlaSil
  36. Tesekkürler

    YanıtlaSil
  37. meraba bnm de bi sorum olucak, ben aslnda calsmak istyorm, okulda yada dersanede gaza gelip evde yapicklarmi tasarlyorm ama eve gelnce hc bisey yapamyorm hep ertelyorm hevesm gidiyo szce bu knuda napablrim??

    YanıtlaSil
  38. @ÖZGE
    Merhaba Özge. Olmayacak bir şey değil. Yetiştirebilirsin bu imkansız değil. Tabikide yetiştirebilirsin fakat; bunun için "çooook çok çalışman" gerekiyor. Eğer bu seneden umudun yoksa bile çalışmanı sürdür ve sakın vazgeçme! En azından bir sonraki sene için iyi bir alt yapın olur ve rakiplerinden 1 adım önde olursun.



    @YASEMİN
    Rica ederim Yasemin.



    @ADSIZ
    Merhaba Adsız arkadaşım. Bu hemen hemen her öğrencinin başına gelen bir durumdur. Seni engelleyen her şeyi kısıtla ve ortadan kaldır. Bunun bir diğer sebebi de ne yapacağını bilememekten kaynaklanmaktadır. Günlük yapman gerekenleri bir kağıda yaz ve saatlere bölerek çalış. Faydası olacaktır diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  39. meraba benim sınava daha bir buçuk senem var ygs ye mi hazırlanmam daha ii olur yoksa lys mi?

    YanıtlaSil
  40. lys calismak zevkli ama ygs nin yaklstgni düsündkce lys calsmak hata gbi geliyo.

    bu arada arkadsm sana kafayi takms, sürekli yazilarni okuyup duruyo

    YanıtlaSil
  41. @Adsız
    Merhaba Adsız arkadaşım. Eğer sınava 1,5 yılın varsa büyük ihtimalle Lise 3'e gidiyorsundur. Sana tavsiyem Lise 3 derslerine çok iyi çalışman. Bunu yaparken hem okul ortalamanı arttırmış olacaksın hem de otomatikmen LYS çalışmış olacaksın zaten. Lise 3'ü bitirir bitirmez ise, "YGS-LYS'ye Hazırlanmaya Nereden Başlamalı?" adlı bu konuyu yeniden okuyup, aklına takılanları bana o zaman sorman daha mantıklı olacaktır. Şimdilik tam gaz Lise 3 konularına asılmanı ve notlarını olabildiğince yüksek tutmanı tavsiye ederim.

    @Yasemin
    Merhaba Yasemin. YGS'ye az bir zaman kaldığı için şuanda YGS çalışmalısın zaten. Arkadaşın Havva'ya da selamlarımı yolluyorum o zaman. :) Rahat olun, çok fazla stres yapmayın.



    YanıtlaSil
  42. 11.sınıf eşit ağırılığım. okul derslerim iyi ortalamam 80 falan ygs lys mat ve geodan hiç birşey bilmiorum .şimdi ygs mata başlasam yazında türkçe ve coğrafya çalışıp mattan soru çözsem . seneyede dershaneyle birlikte lys çalışıp ygs tekrar etmiş olurum diye düşünüyorum. sizce nasıl olur ben yaza kadar matemaatiği halledemiyeceğimi düşünorum bide gerçekten kötüyüm matta. şimdi 12. sınıfa kadar lys çalışmama gerek varmıdır :D uzun oldu biraz ama..

    YanıtlaSil
  43. Bn merveHocam ygs ye az kaldı veee bn cok korkuyom eksık cok ama o kadar onmlı mı kı ya bn sınıf ogretmnlıgı ıstyommm nasl bı calısma gostermelıyım

    YanıtlaSil
  44. Merhaba "Adsız". Aklına öyle yatıyorsa, öyle çalış. Fakat LYS ertelenmeye gelmez. 12'ye kadar YGS derslerine çalışacaksın ama 12 olunca yine YGS çalışacaksın. Sonrada son 2-3 aya LYS sıkıştırmış olacaksın. Bence yaza kadar YGS Matematiği hallet. Yazın da LYS matematiği ile LYS Türkçe ve Coğrafya'sını hallet. Okullar açılınca dersaneler YGS'den başlayacaktır zaten. Sende dersane ile beraber YGS çalışmaya başlarsın. LYS zamanı geldiği zaman herkes çalışmayı bırakır ama senin alt yapın olmuş olacağı için LYS çalışırken zorlanmayacaksın. Çünkü YGS'ye herkes çalışıyor. Önemli olan LYS!


    @Merve
    Merhaba Merve. Eksiğin çok olabilir. Sınava az kalmışken bunu dert etme. Bol bol deneme çöz. Eksiklerin ve yapamadıkların üzerinde yoğunlaş. Sınavda da sadece yapabildiklerini yap. Hepsi bu! YGS kötü geçse de moral bozma. Asıl önemli nokta da burası. YGS'de kötü alıp da LYS'de iyi bir yerlere giden bir sürü insan var. YGS sonrası derslerden kopmazsan ve LYS'ye sıkı çalışırsan istediğin mesleği rahatlıkla okuyabilirsin bence.

    YanıtlaSil
  45. Merhaba hocam ben Defne. YGS'ye sadece 17 gün kaldı konu eksiklerimi tamamladım deneme çözüyorum ama LYSnin üzerine pek düşmedim. 11.sınıf konularının sorun olacağını düşünmüyorum dershanede de ilk konuları gördük. Hakkında doğru düzgün bir fikrim olmayan birkaç konu var örneğin parabol trigonometri türev ve integral. Ve arkadaşlarımdan bazı duyumlar aldım birçoğu çoktan LYS konularını bile bitirmiş. Sizce ne yapmalıyım 17 gün kalmışken LYS çalışmalı mıyım?

    YanıtlaSil
  46. Merhaba Defne. Telaş yapmaya gerek yok. Eğer düzenli ve istikrarlı bir şekilde kazanırsan YGS'den sonra LYS konularını yetiştirebilirsin. Daha önceden çalışmadığın için biraz daha çok çalışman gerecek sadece. Çalışmayı bırakmadığın sürece başarabilirsin. Bu imkansız değil. Arkadaşlarını çok fazla takmamanı öneririm sen sadece kendi çalışmana bak. YGS'ye 17 gün kala LYS'yi düşünme artık. Sen YGS'den yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalış, YGS sonrası LYS'ye yönelirsin.

    YanıtlaSil
  47. Hocam size soracağım konu biraz farklı. Akşam saat 7 8 gibi hep uykum geliyor ama ne yapsam fayda olmuyor. Kahve içiyorum uykumu açacak bir şeyler yiyorum veya biraz uyuyım diyorum ama uyuyunca da kalkamıyorum. Ve çoğu kişide de bu sorun var. Sizce ne yapmalıyım uykum geldiğinde uyumalı mı yoksa direnmeli miyim?

    YanıtlaSil
  48. Merhaba Mehmet. Eğer akşamları çalışamıyorsan o zaman gündüz vakitlerini iyi değerlendirmen gerek. Akşamları çalışırken de çalışırken de her 30 dakikalık çalışma sonunda ara vermeni öneririm. Aralarda da evin içinde uzanıp, hayallere dalma. 10 dakikayı geçmeyecek şekilde ara ver. Evin içinde yürü yada pencereyi açıp hava al biraz. Daha sonra yine dersine dön. Aralar minimum 5 dakika maksimum 10 dakika olmalı.

    Eğer ders çalışma konusunda da isteksiz isen bunu da bir an önce aşmalısın çünkü bu tip durumlarda öğrenciler ders çalışırken uyku hep ağır basmakta.

    YanıtlaSil
  49. Hocam sınava çok çok az bir vakit kaldı sizce kalan zamanımızı nasıl değerlendirmeliyiz?

    YanıtlaSil
  50. Merhaba Sıla. Denemeler çözerek, yanlışlarınızı ve yapamadıklarınızı tesbit edip, çözüm yolları için hocalarınızdan yardım almanız daha doğru olacaktır.

    YanıtlaSil
  51. merhabalar.hocam ben lys ye çalıştım ama hepsi bitmedi konuların.fizikten; kuvvet,itme momentum,atışlar,elektrik alan,manyetizma bitti. kimyadan : gazlar,kimyasal türler,periyodik cetvel,atomun yapısına çalıştım.biyolojiden çalışmadım.matematikten:trigonometri,karmaşık sayılar,logaritma,2.der.denklemler,eşitsizlikler,polinom ve poarabol çalıştım.sizce azmı? 2 ayda diğer konuşları yetiştirebilrmiyim?birde bu konuları çalışalı uzun zaman oldu unuttum bişraz :/

    YanıtlaSil
  52. merhabalar hocam ben 11. Sınıfta sayısal bölümünde okuyorum .2.döneme başladık ygs matematiğin bir kısmını bitirdim şuan okul sınavları yaklşatı ygsye çalışamıyorum tavsiyeniz nedir

    YanıtlaSil
  53. Merhaba arkadaşlar. Ad yazarsanız daha iyi olur. Size nasıl hitap edeceğimi bilemiyorum.
    --------------------------------------------------------

    LYS konularının bir kısmını çalışan arkadaşım! Merak etme. 2 ayda kalan konuları rahatlıkla bitirirsin ama düzgün ve sıkı bir çalışma ile. Eski çalışmış olduğun konuları da unuttum diye dert etme. 1-2 test çözerek o konuları tekrardan hatırlayarak, çalışmamış olduğun konulara yoğunlaşabilirsin. Başarılar..

    --------------------------------------------


    11. sınıfa giden arkadaşım. Sen okul derslerine çalış şimdilik. Onlara iyi bir şekilde çalışırsan, hem LYS'nin 11.sınıfa ait kısmını bitirirsin hem de yazılılardan başarılı sonuçlar elde edersin. Okullar kapanınca da bol bol LYS kasmanı tavsiye ederim.. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  54. Merhaba hocam. sayısalcıyım ygs çok kötü geçti.deneme sınavlarında 410 civarlarında alırken ygs de çok heyecalandım ve bildiğim şeyleri de yapamadım. lys bende hiç yok sadece matematik ve biraz fizik biliyorum. Moralim çok bozuk. hiç çalışasım gelmiyor. her akşam 9 da uykum geliyor ders çalışamıyorum.ygsde de sadece mat biliyordum geçen aylarda çalışmıştım. sizce lys'yi bitirebilir miyim kalan aylarda? nasıl bir çalışma yapmalıyım ?

    YanıtlaSil
  55. Merhaba Burak. YGS sonrası bu durum herkeste görülür. Herkes, YGS'den kötü yaptığı izlenimine kapılır. Arkadaşlarına sorsan hepsinde bu düşünce vardır zaten. Bir çok öğrenci de bu tip düşünceleri yüzünden YGS sınavından otomatik olarak kendini eliyor ve LYS sınavını da yılmayanlar, bu tip düşüncelere kapılmayanlar kazanıyor.

    Yazıda da belirttiğim gibi, YGS aslında moral bozma sınavıdır. Asıl sınav LYS'dir! YGS 450 alsan bile eğer LYS kötü ise, doğru düzgün bir yere zaten yerleşemezsin ama YGS 300lerde olsun ve LYS sonucun çok daha iyi olsun, o zaman yerleşme ihtimalin daha yüksek olur. Boş yere moral bozup sıkıntı yapmana gerek yok.

    Sen "deneme sınavlarına göre" kötü yaptım diyorsun. Belkide bu sınav için alınabilecek en iyi sonucu alacaksındır. Gerçek YGS'yi deneme sınavlarıyla kıyaslaman doğru değildir. YGS geçti artık. Şimdi LYS zamanı. Unutma, bu sınavı YGS sonrası yılmayanlar kazanıyor. Bu yazımı oku ve iyi düşün. Ondan sonra kendinde ders çalışma isteği uyanacaktır zaten. İyi çalışmalar dilerim. :)

    YanıtlaSil
  56. mrb hocam ben ygs de 34 bindeyim tıp istiyorum 10 bine çekebilmem için resmen fullemem lazım.buda imkansız gibi görünüyor.çok çalışıyorum ama ygs yede çok çalışmıştım ondan anca 400 aldım.offf moralim çok bozuk :( :( :( bu arada konuların yarısını bitiren isimsiz benim :(

    YanıtlaSil
  57. @Cevher
    Merhaba Cevher. Moral bozmanın gereği yok. Hiç kimse puanından memnun değil zaten. 450 alan adam bile isyan ediyor. Sınav geride kaldı artık. Şimdi LYS'yi düşünme zamanı. Yazıda da belirttiğim gibi YGS sadece moral bozma sınavı. Asıl sınav LYS'dir. Pes etmeyip, LYS'den iyi puan yapanlar üniversiteli oluyor, YGS'den iyi yapanlar değil.

    YanıtlaSil
  58. sağolun hocam ama sizce 34binden 10 bine çekilir mi? birde lys başarmak ygs den dahamı kolaydır?yai hesapladım 170 sorudan 150 net yapmam lazım sizce mümkün mü?

    YanıtlaSil
  59. @Cevher
    Eğer yeterli bir alt yapın var ise ve çalışmayı bırakmadığın sürece ilk 10 bine rahatlıkla girebilirsin. Çünkü LYS'nin önemi YGS'den daha fazla ve evet, LYS şuana kadar YGS'den hep daha kolay olmuştur. Sana tavsiyem, net hesabı falan yapma. Çalışabildiğin kadar çalış ve sınava gir. Sınavın zorluğuna ve diğer öğrencilerin performansına göre TIP'ın sıralaması da değişir. Belkide de bu sene istediğin yer, ilk 20binden almaya başlayacaktır. Ne olacağını bilemezsin. Bu tür hesapları yapman zaman kaybıdır. Derslerine odaklan ve yapabildiğinin en iyisini yapmaya çalış.

    YanıtlaSil
  60. tıpın sıralaması hiç değişimiyor hep sıtandart 12 binden alıyor en düşüğü. bende girerim inşallah.herkesin gönlüne göre olsun.sağolun moral verdiniz :) siz hangi üniverstedesiniz? lys de sıralamanızı kaç bin çekebildiniz?

    YanıtlaSil
  61. @Cevher
    Hayırlısı olsun Cevher. Önemli olan istediğin bölümde okumaktır. İstediğin bölümü kazandıktan sonra, gittiğin üniversitenin pek bir önemi kalmıyor. Benimle ilgili bilgi edinmek istersen hakkımda kısmını okuyabilirsin. :) İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  62. haklısınız farketmemiştim bilgilerinize baktım sizi tebrik ederim.iyi bir bilgisayar mühendisi olursunuz bnce.

    YanıtlaSil
  63. @Cevher
    Olumlu görüşlerin için teşekkür ederim Cevher. Hedeflerine bakılırsa, ben de senin iyi yerlere geleceğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  64. Hocam lys konularinda 11. Siniftan itibaren iyi sayilirim fakat trigonometriyi falan dershanede dinlemedim ama birazx olsun biliyorum. Ygs siralamam cok berbat 400.000 lerde istedigim bolum saglik yonetimi ve 35 soru cozmem gerek mattan. 2 ayda diger derslerle birlikte halledebilir miyim bilmiyorum cok heyecanlandim ygsde ve bildiklerimide unuttum. Ne yapmaliyim bana yardimci olur musunuz

    YanıtlaSil
  65. gerçekten şu anda bunları okuyunca biraz düşüncelerim değişti.çok güzel bir site olmuş helal olsun ve ALLAH razı olsun.benimde ikinci senem geçen sene puanım güzeldi ama sıralamadan tutmuyordu diye böyle ortada kaldım ama her şeyden önemlisi hala umudumu yitirmeden ders çalışıyorum zaten öyle olmalı.ben tecrübeli biri olarak şunları söylemek istiyorum;hayatta ne olursa olsun pes etmeyin arkadaşlar devamlı umutlu olun.en önemliside kararlı olun.belli bi hedefiniz olsun bu çokk önemli çünkü.hatta şunuda söylemek istiyorum bu sene ikinci kez girdiğim ygs sınavından 276 puan yaptım pek çalışmadım çünkü lys ye çalıştım basit konuları ilk bitirdim sonra zamanım kalırsa ygs denemesi çözdüm..sizlere tavsiyem edebiyatı hem yalayıp yutun hemde severek çalışın.sonra mat1 den kolay konuları çok iyi çalışın ve de mat2 çok önemli integral,limit,türev bunları halledin birazda geo çalışın bol bol test çözün inanın her şey çok güzel olur.inş herkesin gönlünden ne geçiyorsa ona ulaşır...

    YanıtlaSil
  66. @Mehtap
    Merhaba Mehtap. Şuanda YGS'yi unutup artık LYS'ye odaklanma vakti ve asıl sınav LYS'dir. Eğer çalışırsan, LYS'den istediğin yere gidebilirsin. YGS sadece bir ön sınav ve seni asıl üniversiteye yerlestirecek sınav YGS değih, LYS'dir. İlk sınavdan daha çok puan getirdiği göz önüne alırsan; sana tavsiyem, bıkmadan sonuna kadar çalışman, bu işin peşini bırakmaman. Yazının alt kısmında diğer yazımın linkini vermişim. Öbür yazımı da okumanı tavsiye ederim.


    -----------------------------------------------------
    @NURGUL
    Konuyla ilgili görüşlerin ve yaptığın bilgilendirmeler için teşekkürler Nurgül. Her şey gönlünüzce olur umarım. Kesinlikle kimse çalışmayı bırakmasın. LYS'yi sonana kadar zorlayın.

    Herkese iyi çalışmalar dilerim.


    NOT = Ayrıca şu linkteki yazımı okumanızı da tavsiye ederim. LYS için motive olmak isteyenlere ==> http://www.blogkafem.net/2013/04/ygs-sonuclar-acklandktan-sonra-lys.html

    YanıtlaSil
  67. Gercekten tum sorunlarimin cevabini yazinizda vermissiniz lysye motive olmamda cok yardimci oldunuz size cok tesekkur ediyorum bu yil kazanmak cok istiyorum elimden geleni yapacagim ama insallah sinavda heyecanlanmamm bu arada herkese basarilar dilerim.

    YanıtlaSil
  68. @Mehtap
    Rica ederim Mehtap. Yapabileceğine bütün kalbinle inanırsan gerisi gelecektir. Inşallah istediğin bölümü kazanırsın. İyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  69. Hocam 11.sınıf tm öğrencisiyim ygs hakkında hiçbirşey bilmiyorum.Lys de matematik konusunda biraz iyiyim.Türkçe geometri coğrafya onları ne zaman çalışmaya başlayabilirim.Şuan kafam ygs matematiğe takıldı ama ona yazın başlamak istiyorum.Ağustosta ygs yi halletmem için dershaneye başlıcam ama lys de matematik konularını çok erteledigim için türkçe,cog vb derslerinde hiç test çözmüyorum.Ne yapmamı önerirsiniz? :S

    YanıtlaSil
  70. @Adsız
    Merhaba "Adsız" arkadaşım. Yazın LYS çalışmaya başla. YGS konularını da dersaneyle beraber gidersin zaten. Okullar açılınca da LYS'yi bırakıp tamamen YGS'ye yönelirsin yani dersane ile beraber gitmeye devam edersin. Ama LYS'yi yazın bitirmeni tavsiye ederim. Tamamen bitiremesen bile büyük bir kısmını halletsen bile senin için çok faydası olacaktır sezon ortasında.

    YanıtlaSil
  71. Merhaba. Günde 3 saat çalışarak MF konularını ne kadar sürede bitirebilirim. Sizce günde 3 saat yeterli midir ?

    YanıtlaSil
  72. @Murat
    Merhaba Murat. O sana bağlı bir durum. Örneğin, bir konuyu ne kadar sürede kavrayabildiğine ve her üniteye ne kadar zaman ayırdığına göre değişebilir. Onu da en iyi kendin bilirsin.

    YanıtlaSil
  73. Merhaba hocam. Benim bu 2. senem ve gerçekten haklısınız önce lys çalışmak gerekiyormuş yazın, bunu çok daha iyi anladım. Ben ygsye çok çalıştım ve 13 bin sıralamam var fakat lys o kadar iyi değil. Diş hekimliği istiyorum şu anda bu sıralamayı koruyabilirsem istediğim yer gelecek ama benim lysm vasat yazın da çalışamadım lysye ve geçmiş aylarda da gereken önemi veremedim en son girdiğim denemede mat 34 geo 22 idi biyoloji ve kimya iyi ama fizik yarısı kadar ancak yapabiliyorum bu sıralamayı almışken pes etmek istemiyorum ama her geçen gün umudum kırılıyor çok da az kaldı sanırım ygs sıralamam boşa gidecek konu eksiğim de çok bitirebilir miyim, ne yapmalıyım sizce hocam ne olur yol gösterin :(

    YanıtlaSil
  74. Merhaba. Ben 11. sınıf sayısal öğrencisiyim.Ygs ve lysdeki konular hakkında az çok bilgi sahibiyim. Sizce yazın nerden nasıl başlamaşıyım? ygs-lys ortak konulardan mı lys denmi ygs den mi?

    YanıtlaSil
  75. Merhaba hocam.Ben 11.sınıf mf öğrencisiyim.Derslerim kötü sayılmaz ama iyi de değil.Ben ders programı yapamıyorum ve yapsam da okuldu dershaneydi okul sınavlarıydı derken düzenli bir çalışmam olmuyor.Benim sayısallarda sıkıntı çektiğim dersler geometri ve fizik.Birkaç ay önce ygsye başladım ama dediğim gibi düzenli çalışamadım arada hep kopukluk oldu.Çalışmaya başladığım zamanlarda deneme sınavım iyiydi şimdilerde ise düşme oldu.Ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  76. Merhaba.11.sınıf öğrencisiyim bölümüm sayısal.Ygs lys çalışıyorum ama test çözemiyorum vakit olmuyor.Ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  77. @Hazal
    Merhaba Hazal. Sınavdan önce umutsuzluğa kapılman gereksiz. Çünkü rakiplerinin nasıl yapacağı, sınavın zorluk derecesinin nasıl olacağı vs. hakkında hiçbir bilgin yok. Deneme sınavlarına bakarak boş yere karamsarlığa kapılma. Deneme sınavları sadece konu eksiğini gösterir sana. Gerçek sınavda göstereceğin performans hakkında hiçbir bilgi vermez. O yüzden çalışmayı bırakma. Diş hekimliği kazanmak için halen şansın var. Konu eksiklerini giderebildiğin kadar gidermeye çalış. Ayrıca şu yazımı da okumanı öneririm : http://www.blogkafem.net/2013/04/ygs-sonuclar-acklandktan-sonra-lys.html


    @Merve
    Merhabalar Merve. Sanırım "YGS-LYS'ye Hazırlanmaya Nereden Başlamalı? [LYS'nin Önemi]" başlıklı bu yazımı okumamışsın. İlk önce yazıyı iyice bir okumanı tavsiye ederim. Yazın çalışma konusunda da kesinlikle LYS çalış derim ben sana.


    @Adsız
    Merhaba Adsız arkadaşım. Tek bir program yapıp sürekli ona uymaktansa haftalık veya günlük çalışma programları yapmalısın. Hangisini yapacağına da sen karar ver. Haftalık yapacak isen, her pazar bir sonraki hafta için yeni bir program hazırlamalısın. Günlük programda ise, günlük çalışman bittikten sonra her gece bir sonraki gün için bir program hazırlamalısın. Programın esnek olsun. Örneğin kendine 1 gün içinde 2 saatlik boş zaman ayır. O 2 saatte de gün içinde çalışamadığın derslere çalışırsın.


    @Adsız
    Size de merhabalar Adsız arkadaşım. Kesinlikle ders çalışma programı yapmalısın. Program yaparsan, zamanı daha etkili kullanabilirsin.


    Hepinize iyi çalışmalar arkadaşlar....

    YanıtlaSil
  78. Hocam tek program yapmaktansa haftalık veya günlük yapmalısın demişsiniz teşekkür ederim.Peki şu sıkıntı çektiğim geometri ve fizik derslerini ne yapabilirim?Benim bir de şu sorunum var.Genelde bildiğim konu ile ilgili soruları çözüyorum fakat denemelerde ve yazılılarda o yapabileceğim soruları yapamıyorum.Aslında daha iyisini yapabileceğim halde düşük bir puan alıyorum.Ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  79. merhaba hocam,düz lisede TM 11. sınıf öğrencisiyim.11.sınıf matematikte sınıftaki mat. hocamız sadece tahtaya yazıp geçiyor ve ben evde videolara bakarak çalışmaya çalışıyorum.Hocamız matematiği çok kolay soruyor ve ben bu yazılılardan en az 80 alıyorum ve 11.sınıf matematiği biliyorum diye geçiniyorum sizce 11.sınıf matematiğin soruları beni çok zorlar mı?Bu arada Türkçede ÖSYM tipi paragraf diye 400 soruluk bir kitap alıp bitirdim.Bunun bana yararı çok fazla olur mu? sizce paragraf sorusu çözmeye devam etmeli miyim

    YanıtlaSil
  80. @Adsız
    Merhaba Adsız arkadaşım. Öncelikle her şeyi çok fazla kafana takmamanı öneririm. :) Sınavı kafanda fazla büyütmeden, aynı şekilde devam et. Ayrıca 11. sınıf matematiği zor mu demişsin, o durum kişiden kişiye değişir. Bana kolay gelirdi mesela ama başka arkadaşlara zor gelirdi. O durum görecelidir. O 400 soruluk kitabın da faydası olur elbet. :)

    YanıtlaSil
  81. merhaba hocam ben bu sene sınava girdim ancak sınav istediğim gibi geçmedi 250 puan aldım sayısaldan hazırlanıorum ygs bölümünden beslenme ve diyetetik istiyorum lys düşünmüyorum çünkü lysden konu eksiğim çok fazla matematikde dahil ve yeniden hazırlanıorum konu eksiklerimi tamamlıyorum dershane zamanı sınava kadar sadece ygs tüm konulardan soru çözersem kazanabilir miyim??

    YanıtlaSil
  82. Hocam benim sorum olacak.Bu sayısal derslerde nasıl çalışmalıyım?Yazılılara sınavlara hazırlanırken fazla soru çözemiyorum hep konu çalışıyorum bunun için bir öneriniz var mı?

    YanıtlaSil
  83. merhaba ben liseden mezun olanı 8 yıl oldu veee hayatımın en büyük hatasının üniversite okumamak olduğunu fark edip; bu sene üniversite sınavına hazırlanmaya karar verdim.. İyi bir dershaneye kayıt yaptırdım eylülde başlayacağım. Aradan uzun bir zaman geçtiği ve sıfır matematik bilgim olduğu için korkuyorum ama çok hırslı, istekliyim.İyi bir üniversite ve istediğim bölüm için çook çalışmam gerektiğini biliyorum.SÖzelden mezunum ama istediğim bölüm eşit ağırlıktan sizce nasıl bir programla hazırlanmalıyım?

    YanıtlaSil
  84. @Elif
    Merhaba Elif. Eğer tercihini yalnızca YGS'den yapacaksan, sıkı bir çalışma ile üstesinden gelebilirsin.


    --------------------------------------------------------------
    @Adsız
    Sayısal dersleri anlamanın en iyi yanı, konulara çalıştıktan sonra test, örnek, soru çözmektir.

    --------------------------------------------------------------
    @Adsız
    Herkes kendi programını, kendi performansına göre ayarlarsa daha faydalı olur. Daha öncede bir arkadaşa bunun cevabını yazmıştım. Benim sana tavsiyem ise, günlük veya haftalık programlar yapmanızdır. Hangisini yapacağına da sen karar ver. Haftalık yapacak isen, her pazar bir sonraki hafta için yeni bir program hazırlamalısın. Günlük programda ise, günlük çalışman bittikten sonra her gece bir sonraki gün için bir program hazırlamalısın. Programın esnek olsun. Örneğin kendine 1 gün içinde 2 saatlik boş zaman ayır. O 2 saatte de gün içinde çalışamadığın derslere çalışırsın.

    YanıtlaSil
  85. merhaba ben meslek lisesi öğrencisiyim ve ygs konularını bilmiyorum ygs konularını öğrenmeden nasıl lys ye çalışayım bende bu yaz ygs konularını bitirmeyi düşünüyodum ama yazıyı okuyunca kafam karıştı

    YanıtlaSil
  86. @Büşra Sönmez
    Merhaba Büşra. YGS'yi bilmiyorum diyorsun ama LYS'yi çok mu iyi biliyorsun? Bir de öyle düşün. Hangisini daha çok bilip bilmediğinin önemi yok zaten. Ayrıca yazımda da hiç YGS çalışmayacaksın da demiyorum ama yazın LYS çalışıp, sezon başlayınca YGS'ye ağırlık vermenin faydasını sezonun ortalarında göreceksiniz. Ben bu sınavlara 2 defa giren biri olarak kendi tecrübelerimle size yol göstermek için bu yazıyı yazdım. Hangisini daha çok bilip hangisini daha az bildiğinin önemi yok burada. Önemli olan çok çalışmanın yanında doğru stratejiyi de belirlemektir. Benim tavsiyem LYS'den başlaman.

    YanıtlaSil
  87. ilgilendiğiniz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  88. Rica ederim Büşra. İyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  89. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  90. @Muhammed Türk
    Merhaba Muhammed. 9 ve 10. sınıftan eksiğin varsa ilk önce o eksiklerini kapat yazın. Okullar açılınca da hiç fire vermeden her derse ve konuya çok iyi çalışırsan, hem 11. sınıfı başarı ile bitirmiş olursun hem de sınav için alt yapı hazırlamış olursun. Bu yaz 9 ve 10daki açıklarını kapayacağın için, 11. sınıfın sonunda 9,10 ve 11'i tamamen halletmiş biri olarak 12. sınıfta rahat edersin.

    YanıtlaSil
  91. Merhaba hocam ben Ali . Şuan 10.sınıfı bitirdim. Gelecek yıl 11 okuyacagım size soracagım da YGS/LYS'ye bu yazdan itibaren baslayıp işi sıkı tutmak nasıl olur ? Ve 9.sınıf Matematigini bu yaz boyunca tekrar etsem bana faydası dokunur mu ?

    YanıtlaSil
  92. @Adsız
    Merhaba Ali. Bir önceki arkadaşa yazdıklarımın aynısı senin için de geçerli. 9 ve 10'nun tekrarını iyi yap. 11. sınıfı da çok iyi kavrayarak ve başarı ile geçmeye bak. 11.sınıfı bitirdikten sonra, yaz aylarında da YGS/LYS'ye hazırlanmaya başla.

    YanıtlaSil
  93. pekala teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  94. hocam mrb. ben fırat
    size sorum su:benim 10-11 sınıflar iyi.yani konuların %80 biliorum ama ygs bilgim sıfır benım hangısıne çalışmam mantıklı olur? ben söyle düsünüorum 1 ay full lysyi bitirim,sonra ygs ya asılım.lütfen yardımcı olun

    YanıtlaSil
  95. hocam ben 11.sınıf mf öğrencisiyim.Dershanem ağustos ayında çoğunluğu ygs ve lys'nin önemli konularıyla başlıycak.Dershane hocalarım yazın ygsyi bitirmem gerektiğini söyledi.Bende öyle yapıcaktım ta ki sizin yazınızı okuyuncaya kadar.Söyledikleriniz gerçekten mantıklı geldi.Ama şuan aklım karışmış durumda.Şayet yazın lys kasacak olursam konuların bitmesinin imkanı yok.Diyelimki yarısı bitti ve kalan yarı lys konularımla dershaneye gidip dershanede de karışık gideceğimiz konularla, iki çalışmayı birlikte götüremezmişim gibi geliyor.Sizin tavsiyeleriniz nelerdir?

    YanıtlaSil
  96. Bunun sonucunda da hem dershaneye hazırlıksız bir ygs çalışmasıyla gitmiş olmakla beraber konularda ışık hızıyla geçilceği için eve gelip konuları tekrar etmekten fazla soru çözmeye zamanım olmaz hem de yarım kalan lys çalışmamla tüm yazımı yanlış değerlendirmişim gibi olmaz mı? Şuan dershane planına göre hareket etmem gerektiği için soruyorum.Sizce ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
  97. @Muhammed Türk
    Eğer dediğin gibi 10 ve 11 konularına %80 biliyorsan, dolayısıyla LYS'nin de büyük bir çoğunluğunu biliyorsundur. Bunun böyle olacağını düşünürsek dediklerin bana da gayet mantıklı geliyor Fırat. :) (Ad olarak Fırat'ı kullansaydın ya.) :)

    ==========================================================

    @Adsız
    Tamamını bitiremesen bile büyük bir çoğunluğunu bitirmeye çalış. Ne kadar çok konu bitirirsen, YGS'den sonra sana o kadar çok katkısı olacaktır. Tamamını bitir demeyecem, bitirebildiğin kadar bitir, okullar açılınca, yeni sezon başlangıcıyla beraber yaz aylarında yaptığın LYS çalışmasına son verip dersane ile pararlel gidersin ama sakın ipin ucunu da kaçırma derim ben sana. Dersaneyi takip ederek git.


    =====================================================
    @Adsız
    Öncelikle şunu söylemem gerekir ki sen dersaneye değil, sınava hazırlanıyorsun. YGS konuları daha kolay olacaktır ve YGS sınavına kadar (eylülde itibaren) yaklaşık olarak 6-7 aylık bir zamanın olacak YGS için. Zaten bu zaman zarfında sen istesen de yeteri kadar zaman ayıramayacaksın LYS'ye hatta öğrencilerin yüzde 90'ı bakmazlar bile. Soru çözmeye zamanım olmaz gibi şüheler içindeysen, YGS'de çalış yazın ama mutlaka LYS'den de bir şeyler çalış. Tüm konuları bitiremesen bile büyük bir çoğunluğunu hallet. Sen YGS'ye vaktim kalmayacak diyorsun da peki LYS'ye vaktin kalacak mı? Öğrenci milleti genelde LYS çalışmalarını, YGS'den sonraya bıraktığı için yeteri kadar çalışamadan sınava giriyorlar. YGS'ye herkes çalışıyor, YGS'yi herkes yapıyor. Burada asıl belirleyici olan ve seni üniversiteye yerleştirecek, rakiplerinden sıyrılmana sebep olacak sınav YGS değildir, LYS'dir. Yazımı da dikkatli bir şekilde yeniden oku. Bu yorumumu da oku. Ondan sonra ise son kararı yine kendin ver. Nasıl içine sinecekse öyle yap ama benim önerim LYS'dir. Çünkü tecrübelerim öyle diyor. ;) Ayrıca dersane ile ilgili kısma gelince ise, bir önceki arkadaşa yazdığım şeyler senin için de geçerli. Dersaneyle paralel git, sakın kaçırma ama okullar açılana kadar da sen kendin LYS çalış. Okullar açıldıktan sonra okul dersleri vs. de ekleneceği için LYS'yi bırakırsın ve sadece dersane ile pararlel gitsen yeter.

    YanıtlaSil
  98. merhaba ben Ayşegül şu an 9. sınıfı bitirdim.fen lisesinde okuyorum bu yaz ygs mi çalışayım 9. sınıf mı çevremdeki herkes farklı bir şey diyor

    YanıtlaSil
  99. Merhaba Ayşegül. Bence sen 9. sınıf derslerinin tekrarını yap 1 ay falan. Ondan sonra da 10. sınıf konularına çalış. Bitirmeye çalış. Bitiremiyorsan gidebildiğin kadar git. Böylece sezon açıldığı zaman 10. sınıf derslerinde çok fazla zorlanmayacaksın ve YGS-LYS'nin 9 ve 10. sınıfını daha iyi pekiştirmiş olacaksın ki bu da büyük sınavın konularının %50sini bitirmek demek.

    YanıtlaSil
  100. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  101. çok teşekkürler önereceğiniz önce konu anlatımı sonra bankası olmak üzere yayın var mı ayşegül

    YanıtlaSil
  102. önerebileceğiniz bir yayın var mı??? fem dersanesine gidiyorum zaten körfez ve esen arasında kaldım veya başka ayşegül

    YanıtlaSil
  103. @Adsız
    Merhaba Ayşegül. Dersane kaynakları yeterli olur zaten. Eğer illla ki kaynak almak isterim dersen ben şöyle bir mantık kurdum. FEM'e gidiyorsan onların vereceği kaynaklar Körfez yayınlarına hemen hemen çok yakın. Çünkü FEM, Körfez, Güvender, Yenirenk, Analitik, Zirve ...vs. yayınlar hep birbiri ile bağlantılı yayınlar. Daha farklı bir kaynak olması açısından Esen Yayınlarını öneririm ben. Konu anlatımlarının son derece ayrıntılı, bol örnek ve bol soru olması açısından da daha iyi olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  104. çok teşekkür ederim 9. sınıf çalışmak istiyordum.iyice yerleşmesi için ama çevremden ygs çalış deyince takılıp kaldım :)ayşegül

    YanıtlaSil
  105. Anladım. Sen YGS çalış diyenlere aldırma Ayşegül. Dediklerimi uygula, onlar da gitsinler YGS çalışsınlar. Bakalım bu işin sonunda kim kâlı çıkacak. ;) Siteme yazdığım her şeyi tecrübelerime dayanarak yazıyorum. Diğerleri gibi ileriye dönük tahminler yürütmüyor.

    YanıtlaSil
  106. çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  107. bir de şimdi ben 10. sınıf konu anlatımlı kitaplar aldım.9. sınıf çalışacağım için konu anlatımlı mı olsun alacağım kitaplar

    YanıtlaSil
  108. 9. sınıf için kitap alıp boş yere masraf yapmana gerek yok. Sadece tekrar yapacağın için eski kaynaklarından, defterlerinden vs. de faydalanabilirsin. Konu anlatımlı kitap alman çok gereksiz olur. Her konuya en baştan oturup çalışman, boşa zaman kaybıdır. Sen geçen senenin konularını zaten gördün ve konuları biliyorsun. Yazın ise bu bildiklerini pekiştireceksin. Unuttukların varsa diye konulara sadece göz atacaksın. Elinde geçen seneden kalan kaynakların veya defterlerin falan da vardır. Dokuzuncu sınıf derslerine çalışırken konu çalışmaya değil daha çok soru çözmeye önem vermelisin ki zaten test çözerek bilgilerin kalıcı olacaktır. İllaki kaynak almak istersen yaprak test, soru bankası tarzı soru çözebileceğin kaynaklar almalısın. Bildiğin konulara yeniden oturup konularına tek tek çalışman senin zaman kaybı olabilir. Hiç konu çalışma demiyorum. Tabiki çalışacaksın, unuttukların vardır diye biraz göz atarsın tabi ama ağırlık soru çözmekten yana olsun.

    YanıtlaSil
  109. Türkiye derecesi istiyorum o yüzden bu kadar istekliyim

    YanıtlaSil
  110. Hımm.. Hedef büyükmüş. :) Çalışma azmini kaybetmezsen o da olur İnşallah. Derece yaptıktan sonra TV'lerde falan röportajın falan olusa bizden de bahsedersin artık. :)

    YanıtlaSil
  111. Selamun Aleykum benimde bir sorunum var arkadaşlar şimdi benim planım şöle bu yaz 9 ve 10 u yani aslında ygs yi çalışıp her yönüyle konuları bitirip sene boyunca ygs denemeleri soruları çözmekle beraber lys çalışmayı düşünüordum halada öle düşüncem ama sorunum şu şimdi ben şuan bilgisayarın karşısındayım video sitelerinden yardım almayı düşünüoyorum konu anlatımlı kitaplardan denedim ama orda biri anlatmayınca anlamı olmuyor çoğu şeyi anlayamıyorsun o yüzden körfezvideo ztv anafenin sitesi falan bu gibi sitelerden çalışmayı düşündüm zaten genel olarak derslerimede buralardan çalışıyordum ama sorunum şu şimdi ben bilgisayarın karşısındayım nasıl başlıyacam yani 3 gün boyunca atıyorum mat ın mantık konusuna çalışıp diğer 3 gün boyunca fiziğin iş-güç-enerji konusuna çalışarak mı gidecem ve başka bi sorum biyolojiye en azından bu yaz çalışmaya gerek varmı biyoloji ağır ezber bir ders bu yaz çalışsam yine unutucam bu konuda yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar şimdiden Teşekkürler

    YanıtlaSil
  112. 2011 ve ya 2012 basım fark eder mi müfredat aynı

    YanıtlaSil
  113. Verdiğiniz bilgiler için kendimce çok teşekkür ederim. Ben bu yaz 10. sınıfı bitirdimvetatilde ygs fizik, kimya ve matematiği kapatmayı düşünüyorum fakat fizik ve kimyayı derslerde(problemler, sorular) iyi yapabilmeme karşın testlerde kalem oynatamıyorum yorum yapamıyorum. Bu durumda sizce nasıl bir yol izlemeliyim nasıl kaynaklarla başlamalıyım?

    YanıtlaSil
  114. @Okan Oğuz Tekbaş
    Düşüncen iyi Oğuz. Biyolojiye çalıp çalışmamak da sana kalmış bir şey. Eğer diğer dersleri tamamen bitireceğim diyorsan, Biyolojinin sonraya kalması seni etkilemez zaten. Video izleme olayın da gayet mantıklı ama hangi gün hangi derslere çalışmalıyım diye sormuşsun o tamamen senin bileceğin bir iş. Ben olsam ders ders ayırmazdım. Konu konu ayırırdım mesela. Bu yüzden de haftalık programlar yapardım. Mesela bu hafta pazartesi; mantık, vektör konularını bitireceğim. Salı; kümeler, açılar ve üçgende alan, çarşamba; atom ve yapısı, kuvvet vs. tarzında konu konu ayırıp çalışırdım. Burada dersleri sadece örnek olsunlar diye verdim. Nasıl çalışacağın ve nasıl bir program oluşturacağın ise tamamen sana kalmış. Çünkü seni en iyi yine kendin tanırsın. Kendin için en iyi programı bulacağını düşünüyorum. İyi çalışmalar...

    ====================================================
    @Adsız
    Hayır. Tabikide farketmez. Sırf bu yüzden gidip kitap alıp boş yere masraf yapmaya değmez. Hatta eğer konu çalışacaksanız Oğuz'un da dediği gibi internetteki videolardan da faydalanmak başka bir alternatiftir. Masrafsız(internet paketniz kotasız ise ama:) ) ve sıkıcı olmayacaktır.

    ====================================================
    @Adsız
    Onu yapabilmek için, bilen birilerine veya hocalarına sormalısın sorularını. Acaba onlar nasıl yorumluyor, sorulara nasıl yaklaşıyorlar. Onu tesbit etmeye çalış. Zaten bir tanesinin mantığını kavradın mı diğer sorular da hemen hemen bir birine benzer mantıkla sorulur.. İlk önce kolay soru testlerden başla. Zor sorular seni elbette zorlayıp, zaman kaybı da yaşatır fakat; sen zorlandıkça o konu ve dersle ilgili de formülleri tekrar etmiş olursun ve kendin çözebildiğin takdirde aklında kalıcı olarak yer edecektir o konu. Baktın olmuyor, yazının başında da dediğim gibi bir bilene danışıp soruları çözdürmende fayda var.

    YanıtlaSil
  115. merhaba ben yeni mezun oldum ve sayısal öğrencisiyim. Size danışacağım şey gerçek sınavdaki başarısızlığım evde ya da dershanedeki denemelerde matematiği 35 civarında yapmama rağmen gerçek sınavda 20 tane yaptım ve dershane denemelerinde yaptığım puanda 50 küsür daha azını aldım aynı şey lys matematik içinde geçerli 1 sene daha kalmayı düşünüyorum ama yine öyle olmasında korkuyorum. ygs de düşük almama üzülmüyorum aslında sadece normalde yapabiliyorken sınavda yapamamak beni üzüyor hedefimde yüksek ne yapacağımı bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  116. @Adsız
    Merhaba Adsız arkadaşım. Düşük yapman normaldir çünkü bu seneki sınav gerçekten de zordu. Senin gerçek sınav sonuçlarını, denemelere göre kıyaslaman yanlış. Diğer arkadaşlarına göre bir kıyaslama yapmalısın. Sınavın zor olması her zaman daha iyidir. Böylece okul puanlarında da en azında 30-40 puan kadar düşme bekliyorum ben. Benim tahminim bu yönde. Şunu da söylemem gerekir ki gerçek sınavda puanın hiçbir önemi yok. Önemli olan sınav sonucunda elde edeceğin sıralamadır. Çünkü üniversiteye yerleşeceğin zaman puanına veya yaptını netlere göre değil elde ettiğin sıralamaya göre yerleşeceksin. Umutsuzluğa kapılmana gerek yok. Resmi sonuçların açıklanmasını bekle ve hatta tercihini de yap. İstediğin yer gelmez ise yeniden hazırlanmaya başlarsın. Ön yargılı olup da "nasıl olsa kazanamayacağım" dememelisin. 310 puan alarak 390lık yerelere yerleşen arkadaşlarım da oldu benim. Asıl olan sıralamadır ve yapılacak olan tercihlerdir. Senin veya başkalarının.

    YanıtlaSil
  117. Merhabalar..Malum şuan yaz tatilindeyiz ve 12.sınıfa geçecem önümüzdeki egitim-öğretim yılında.Henüz ygs ve lys ye başlayamadım.Artık kapsamlı bir araştırmaya başladım.Sizin yazınızı gördüm.Benım hıçbir şekılde temelim yok.Şimdilik ne yapmam gerektiği lonusunda notlar alıyorum.Bugün ygs ve lys konu başlıklarını yazıp, hem ygs ve hemde lys konularını beraber götürmeye çalışacağım.Umarım bu yılımı iyi değerlendirip,iyi ve güzel bir bölüme gidebilirim.Sizce çok mu gecıktım başlamak için ? Yoksa tam zamanı mı ?

    YanıtlaSil
  118. @Adsız
    Hayır. Başlamak için geç değil. Hatta tam da zamanı. Temelim yok diye de düşünmeyin. O tür düşüncelerinizi kafanızdan silip, sadece öğrenmeye bakın. Hiç temeli olmadığı halde çok iyi işler başaran ve temeli olan arkadaşlarımı geride bırakan kişile tanıyorum.

    Ayrıca kendine çok fazla yüklenmemelisin. Hem YGS-LYS'yi beraber götüreceğim deyip de kendini çok fazla sıkarsan, çalışmalardan ço çabuk bıkabilirsin. Bence önce LYS'yi hallet. Onda sonra YGS'yi halletmeye başla. Eğer, "Nasıl olsa her ikisini de yaz tatilinde halledecem." diyorsan önce YGS'den de başlayabilirsin ama yazın mutlaka LYS çalışmalısın. 3 aylık yaz tatilinde LYS çalışmak çok önemli. Bunu faydasını sezon ortasında da göreceksin zaten.

    YanıtlaSil
  119. MRB HOCAM BENDE AÇIKTAN MESLEK LİSESİNDEN BU SENE MEZUN OLDUM KISMETSE SENEYE YGS LYS SINAVINA BENDE GİRİCEM.BİR AY ÖNCEDEN ÇALIŞMAYA BAŞLADIM MAT SIFIRDAN BAŞLADIM VE ÇALIŞTIĞIM YERDE MATAMATİK BÖLÜMÜNDEN MEZUN Bİ ABLADAN DERS ALMAYA BAŞLADIM AYNI ZAMANDA EVDE ABİMLE FİZİK KİMYA BİYOLOJİYEDE SIFIRDAN BAŞLADIM TÜRKÇEYEDE KENDİM KONULARA ÇALIŞIYORUM POLİS MESLEK YÜKSEK OKULU İSTİYORUM VE BENİM İÇİN GEREKLİ OLAN SADECE YGS SİZCE İİ Bİ TEMEL OLUŞTURDUKTAN SONRA EYLÜLDE DERSHANEYE YAZILMALIMIYIM NE ÖNERİRSİNİZ HOCAM HIRSIMDAN YATAMAZ OLDUM SAYIKLAMAYA BAŞLAMIŞIM UYKUMDA ACİL YARDIM:):)

    YanıtlaSil
  120. merhaba ben bu yıl 12.sınıfa geçtim geçen 3 yıla dair pek bir şey hatırladığım söylenemez ve doğal olarak telaş yapıyorum.Çevremde arkadaşlarım ygs çalışmaya başladılar ve ben de artık başlamam gerektiğini düşünüyorum ama nereden başlayacağımı pek bilmiyorum.Benim düşüncem yazın lys yani 11.sınıf konularımı tamamlayıp dershane başlayınca da ygs ye başlamak ama çevremdekiler ygs çalışmaya başlayınca ben de doğal olarak yanlış mı yapıyorum acaba diye şüpheleniyorum sizce ne yapmalıyım nasıl bir çalışma uygulamalıyım

    YanıtlaSil
  121. merhaba ben suan 10. sinif sayosal bolumundeyim fakat temel eksil pldugu icin esit afirliga gecixem bu yaz ygs ye baslamayi dusunuyorum vemat 1im baya iyiydi ama.geometeiyi hic bilmiyorum bu yazi da sinav icin degerlendiricem nasil tavsiyelerde bulunursunuz benim icin sdiden tesekurler

    YanıtlaSil
  122. @Adsız-1
    Dersaneden sonuna kadar faydalanmayı bilirsen tabikide faydası var. Mesela çözemediğin sorularını hocalarına soracaksın. Denemelere düzenli girip yapamadıkların üzerinde duracaksın, yapamadıklarını yine hocalarına danışacaksın. Bunu böyle yaparsan sana çok şey katacaktır. Hırsını kaybetme.

    ================================================================
    Adsız-2
    Sen doğru yoldasın. Bırak arkadaşların YGS çalışsınlar ama sene ortasında sen kazançlı çıkacaksın. Çünkü sezon ortasında YGS çalışmaktan hiçbiri LYS'nin yüzüne bile bakamayacak. Senin şimdiden bir alt yapın olacağı için LYS çalışmaları başlayınca onlardan bir adım önde olacaksın. Asıl sınav LYS'dir.

    ===========================================================
    @Adsız-3
    9. Sınıfı tekrar et. Madem eşit ağırlığa geçeceksin, eşit ağırlık okuyan arkadaşlarından bilgi al. 10. sınıfta neler görmüşler alan derslerinde? Onlara yoğunlaş ki diğer eşit ağırlıkçı arkadaşların arasındaki açıklığı kapatasın. Çünkü onlar 10.sınıfta sadece kendi alan derslerini gördüler sen ise ağırlıklı olarak sayısal ders gördün. Ayrıca eşit ağırlığa geçeceksen Matematik ve Goemetri'ye sıkı çalış. Senin diğerlerinde ayıracak bu 2 derstir ama Türkçe'yi de boşlama tabi.

    YanıtlaSil
  123. merhaba bu sene 12.sınıf öğrencisi olacağım doğal olarak eksiklerimi tamamlayıp sınava hazırlanmam gerektiğinin farkındayım.Benim sorum şu ben yazın lys çalışmaya okul başlayınca da dershaneyle birlikte ygs ye başlamayı planlıyorum ancak ygs konularıyla ilgili bilgilerim sınırlı ve ben okul başladığında ygs çalışmaya başlarsam 12.sınıf derslerini aksatmadan ygs ye kadar konu eksiğimi tamamlayabilir miyim? aynı şekilde yazın lys yani 11.sınıf konularımı tamamlayabilir miyim? yetişir diye düşünüyorum ama emin değilim

    YanıtlaSil
  124. @Adsız
    Merhabalar...
    Kendine güvenirsen yazın 11. sınıf konuları yetişir. Bana kalsa 10,11 ve 12. sınıf konularına kadar hepsine bakın derim. :) Ama sen 11. sınıftan başla madem öyle istiyorsun. Hatta zaman kalırsa yazın 12. sınıf konularına da geçiş yap sen. Hem LYS'ye hazırlanmış olursun hem de 12. sınıf dersleri için alt yapı oluşturursun. Sezon başlayınca okul derslerinde zorlanmayacağın gibi YGS'ye de rahatlıkla çalışabilirsin. Hem zaten lise 4 öğrencilerini okullarda pek zorlamazlar çünkü sınav hazırlıklarınız olduğunun farkındadır zaten hocalarınız.

    YanıtlaSil
  125. 10,11 ve 12.sınıf konularına kadar hepsine bakarsam yetişir mi konular? Çünkü neredeyse hiçbir şey bilmediğimi düşünüyorum ve sayısal öğrencisiyim bu yüzden konu tamamlamak biraz daha zor geliyor gözüme

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yetişemeyeceğini düşünüyorsan 11. sınıftan başla tabii. Kendini çok fazla sıkmanın gereği yok. Hepsini yapacam diye erken sıkılır, bu sefer de hiç bir şey yapamayabilirsin. Ben sizi değil, siz kendinizi daha iyi tanırsınız. Benimki sadece bir öneriydi. Eğer hepsini yetiştiremem diyorsan 11.sınıftan başla. O bile senin için bir kârdır çünkü.

      Sil
  126. Merhaba oncelikle yaptiginiz bu sinav rehberligi icin cok cok tesekkur ediyorum..ben bu sene sinava girecegim ve cok feci korkuyorum cunku 11 i toparlamis olsam da 9 ve 10 dan(basta mat olmak uzere) ciddi eksiklerim var.
    1.SORUM Sizce yazin bu 9-10 eksiklerini mi kapatmaliyim,LYS mi kasmaliyim? Dersanem agustosta ygs dersleri ile basliyor.yani bu is icin tamamen bana ait sadece 1 ayim var.
    2.SORUM..acaba ygs ye onceden calismayip dersaneyle paralel gitsem,o gun islenen konuya o gun evde calissam,LYS ye ise sizin dediginiz gibi simdi baslasam 9.-10.aciklarimi kapatabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ela.

      1. sorun için... Bence 10. sınıf derslerini çalış. Ağustos ayında zaten dersanen direkt olarak YGS'den yani 9. sınıf konularından başlayacak. Dersaneyle beraber gidersin.

      2. sorun için... Dersane açılana kadar 10. sınıf, "sadece sayısal" derslerine çalış. Dersaneyle beraber ağustosta YGS konularına başlayınca rahatlıkla yetiştirebilirsin. Ama dersane açılınca sakın ipin ucunu kaçırma. Dersaneyi günlük olarak takip et. İpin ucu bir yerde kaçtı mı toparlaması zor oluyor çünkü.

      Sil
  127. Bu arada MF ogrencisiyim ve bu kadar cok konu olmasi gozumu korkutuyor

    YanıtlaSil
  128. Ve sizce bir mf ci olarak tarih cografya calismaya ne zaman baslanmali nasil bir yol izlenmeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok ders olması gözünü korkutmasın. Sen sadece alanınla ilgili derslere çalışacaksın çünkü. Yani; Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji. Bunların dışında Türkçe,Tarih ve Coğrafya'ya gelince ise.. O dersleri zaten dersanede baştan sona kadar size gösterecekler. Dersanedeki derslere günlük olarak çalıştığın takdirde Tarih, Türkçe ve Coğrafya'nın konularını da rahatlıkla öğrenebilirsin. Alanın gereği bu derslere çok fazla zaman ayırmana gerek yok. Dersanede gördükten sonra günlük olarak çalışsan yeter.

      Sil
  129. hocam tm öğrencisiyim. bu sene 12.sınıf oldum.Ygs mat 1 e basladım.Ama çok yavaş ilerliyorum.LYS mat daha hiç baslamadım.Hergün 50 sayfa kitap okuyorum ve aksamları hergün 40 soru paragraf sorusu çözüyorum.Sizce doğrumu gidiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YGS'ye çalışmaktan çok LYS'ye önem versen daha iyi. Türkçe'de kitap okuman ve günde 40 paragraf çözmen çok iyi ona devam et. Yavaş veya hızlı gidiyorum diye stres yapma. Kendini sıkarsan erken bıkabilirsin. Ne çalışsam kârdır diye düşüneceksin. Biraz hızlanman iyi ama eğer olmuyorsa da kendini çok zorlama.

      Sil
  130. Öncelikle rehberlik servisinizden dolayı teşerkkür ederim...
    Ben muhammed,hocam size sorum şu:
    ben suan 11. sınıfa geçtim ve bu yazı mutlaka değerlendirmek istiyorum ve saten çalışmaya başladım.ayrıca dersaneye yazımdım.ve[TAKTİR ALDIM]ben suan 10 sınıf konularını tekrar edidıyorm ve mat ve fiziğin yarısı bıtmiş durumda.saten sayısalları bitircem ve konuları tekkrar etcem yanı kısacası 10 sınıfı çok iyi yapcam.ve 11.sınıfa bomba gibi gircem.fakat 9 sınıftan hiç bir bilgim yok rehberlik hocam bana bu yaz 9 sınıfa çalışmaa dedi çünkü hemen kavrayamazsın dedi ve seneye yaz tatilinde ygs çalışcagın için onları bitrirsin dedi.takii....oyle yapcaktım yazıyı okuyana kadar.hocam üniversite sınavında 400 geçmem lazm. BU YAZ NE YAPMAMI ÖNERİRSİNİZ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 9. sınıf çalışmanın sana bir zararı olmaz. Zaten YGS konularını kapsıyor ve basit konulardır. O yüzden seneye dersane ile beraber de yürütebilirsin. 10. sınıf derslerinde çok iyiyim diyorsan, sen o zaman 11. sınıfa çalışmaya başla. Böylece hem 11. sınıfa hazırlanmış olursun hemde LYS'ye. Yani 1 taşta 2 kuş. Yeni sezonda 11. sınıf konularında da pek zorlanmazsın. Bence 11. sınıf çalışmaya başla. 3 aylık tatilde zamanın artarsa 9. sınıf konularına göz atarsın. Zaten çok da zorlanacak konular değiller 9. sınıf konuları.

      Sil
  131. hocam suan lys mat veya ygs mat çalışmak istiyorum ama lys mat çalışsam 5 ay sonra falan unuturum diye korkuyorum :S mesela gecen seneki bir konunun ayrıntısını unutmus bile olabilirim sizce normal mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer unutuyorsan, o konu ile ilgili yeteri kadar test çözmüyorsun demektir. LYS konularına çalıştıktan sonra aklında yer etmesi açısından konuyla ilgili olarak bol bol soru çözmen gerek. Hem unutsan bile ufak tefek ayrıntıları unutursun. Bu da normaldir. İnsanlık halidir. Sene ortasında başka bir arkadaşın LYS konularının her birine 5 saat ayırır sen ise 1 saat bakarak tekrar hatırlayabilirsin ve konuyu ondan daha iyi anlayabilirsin.

      Sil
  132. Hocam lise 4 e geçtim.Lys ve mat 1e daha başlamadım.mat1 sadece temel kavramlara arada çözüyorum.hergün kitap okuyorum birde paragraf çözüyorum.TM yim.5 temmuzda 2 haftalıgına tatile gidiceğim.Ağustosda dershaneye baslıcam.Dershanedeki hocalar cok tempolu çalışcaz dedi.Benim sormak istediğim soru 2 haftalık tatilin sizce sakıncası varmı.Daha hiç adam akıllı ders çalışmadım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında şuandan itibaren her dakikan değerlidir. Eğer "ben bu 2 haftayı rahatlıkla telafi edebilirim, biraz tatile ihtiyacım var benim" diyorsan; tatil yap. Tatilde olsan bile günde sadece 2-3 saatini bir derse ayırman da sana bir şeyler katacaktır. Yinede tercih senin. Çünkü yapacağın seçim ne olursa olsun iyi yada kötü bundan etkilenecek olan sensin. Sana tavsiyem iyi düşünüp kendin için en doğru seçimi yapmandır. Hiç tatil yapma demiyorum. Tabi yapman gerekiyor. İnsanın tatile de ihtiyacı vardır ama tatilde olsan bile günde 2-3 saatini derslere harcaman sana bir şey kaybettirmez ki 2-3 saat, 24 saat ile karşılaştırıldığında oldukça az bir süredir zaten, tatilini kötü etkileyeceğini sanmıyorum.

      Sil
  133. öncelikle meraba abi ben 9.sınıfı bitirdim 10.sınıfa geçtim yazın 9.sınıfı tekrar edip 10.sınıfa geçsem sizce nasıl olur bi yardımcı olsanız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi olur Burak. Çok iyi düşünmüşsün. Dokuzuncu sınıf derslerini komple bir tekrar et, çalış ve tatil bitmeden 10. sınıf derslerine çalışmaya başla ki okullar açılınca arkadaşlarından 1 adım önde olasın. Tüm derslere değil de sadece seçeceğin alan ile ilgili derslere çalışman yeterlidir zaten. ÖRNEĞİN sayısalı seçtiğini varsayarsak : matematik, fizik, kimya, biyoloji çalışmalısın.

      Sil
    2. burak hangi okuldasın

      Sil
    3. Şahsım ile ilgili gerekli bilgilere "Hakkımda" kısmından bakabilirsiniz.

      Sil
  134. merhaba ben elif ygs için el kitanı alacağım hangi yayını önerirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Elif. Ben sınavlara hazırlıkta hiç el kitabı kullanmadığımdan dolayı sana buradan bir yayın ismi önermem pek de doğru olmaz. Seni de yanlış yönlendirmek istemem çünkü.

      Sil
    2. Merhaba Elif. Sınava hazırlanırken ben hiç cep kitabı kullanmadım ve yakın arkadaşlarımdan da kullanan görmediğim için ve o tür kitapları da hiç kurcalayıp araştırmadım. Bu sebeple herhangi bir cep kitabı tavsiyesinde bulunamayacağım malesef. Bilgim olmayan bir konu hakkında seni de yanlış yönlendirmek istemem çünkü.

      Sil
  135. Hocam size sorum olucak ancak hemen cevaplarsanız sevinirim.Ben bu yazıya göre yazın haftanın 5 günü ygs 2 günü lys çalışmayı düşünüyorum sizce nasıl bir fikir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi düşünmüşsün fakat LYS'yi daha da arttırmanı tavsiye ederim. Hatta tam tersi bir program uygulamalısın bence veya dengeli olabilecek şekilde 4 gün LYS; 3 gün YGS de yapabilirsin. Yaz aylarında LYS'yi sakın geri plana atmayın derim ben. Çünkü dersane açılınca zaten yeterince YGS çalışacaksınız. Hatta LYS'ye bakamayacaksınız bile.

      Sil
    2. Teşekkürler hocam.Bir sorum daha olacak benim dershanem ağustosta başlıyor ve başlamadan sınıf belirleme sınavı yapılacak(Sınav ygs olacak).Eğer ygsyi tam bilemeden girersem kötü sınıfa düşebilirim.Bu sınava nasıl hazırlanmalıyım?

      Sil
    3. Hocam sorum için fikrinizi alabir miyim?

      Sil
    4. Neyse hocam ilginiz için teşekkürler gene de...

      Sil
  136. merhaba ben 12.sınıfa geçtim sayısal öğrencisiyim sormak istediğim yazın 11.sınıf sayısal derslerini çalışmaya başlasam okul açılana kadar yetiştirebilir miyim? ayrıca okul not ortalamam pek yüksek degil 75 civarı falan bunun ygs ve lys sıralamalarımda etkisi çok büyük olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yetiştirebilirsin tabi. Hatta rahatlıkla yetişir eğer çabalarsan. Ortalaman fena değil. Okuldaki çalışkan öğrenci sayısına göre sana okuldan gelecek olan puan değişiklik gösterir.

      Örnek:
      Okul 1.sinin ortalaması 76 olsun diyelim. Senin de 2. olduğunu varsayarsak. Birinci olan çocuğa 60 puan gelecekse okuldan. Sana 59 gibi bir şeyler gelir. Ama okuldaki çalışkan öğrenci sayısı fazlaysa. Yani senin ortalamanın üzerinde yapan öğrenci sayısı fazla ise sana 59'dan daha düşük puanlar gelir. Mesela birinci 80 ortalama yaptı. İkinci 77 ve sen 75'sin. Birinciye 60, ikinciye 59 bu sefer ise sana 58 puan gelir.

      ***NOT : Durumı anlatabilmek için puanları örnek amaçlı olarak yazdım. Gerçek puanlarla ilgisi yoktur.****

      Demek istediğim. Okul birincisi kim ise ona en yüksek puanı verirler. Ondan sonra ise sırasıyla ortalaması yüksek olandan öğrenciden, düşük olan öğrenciye doğru puanları dağıtırlar. Okul sonuncusuna da yani; en düşük ortalamaya sahip öğrenciye ise -yanılmıyorsam- 15 puan veriyorlar son olarak.

      Sil
  137. Hocam ben 10. Sınıfı yeni bitirdim şimdi ben çalışmak istiyorum ama nasıl calisacagimi bilmiyorum ygs matematik kitabı aldim ve bu yaz bitirmeyi dusunuyorum matematigi. sizce iyi yapiyormuyum nasıl calismaliyim stres yaptm

    YanıtlaSil
  138. Hocam 10 sınıf bitti ben strese girdim nasıl calisacagimi bilmiyorum ygs matematik kitabı aldım ve matematiği bitirmeye karar verdim. tam olarak ne yapmalıyım bu yazı en verimli şekilde nasıl geçire bilirim yardım edin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 9. sınıf konularını komple bir tekrar et bu yaz. Kalan zamanda da 10. sınıf konularına geçiş yap. Hem YGS'yi halletmiş olursun hem de bir sonraki sene için arkadaşlarından bir adım önde olmuş olursun.

      Sil
  139. mrhb ben kaan meslek lisesi mezunyum mf ciyim mat-1 im pek iyi sayılmaz mat-2 sıfıra yakınım fizik ve geometride belli konularda iyiyim dersane eylül 15 te açılıyor ağustos un 15 ine kadar ygs konularına çalışıp ağustos 15 ten sonra lys çalışmayı düşünüyorum buşekilde herdersten 3-4tane lys konusu bitrip dersane başladıktan sonra her ay bi tane lys mat -fiz- geo konusu bitirmeyi düşünüyorum sizce bu doğru bi yöntem olur mu yanlışsa nasıl bi yol izlemeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yöntem iyi bence.Senin de aklına yattıysa sorun yok fakat; dersane açıldıktan sonra YGS konularıyla başlayacaktır. Dersaneyi çok iyi takip et, sakın ipin ucunu kaçırma. Sonradan toparlaması zor oluyor. Her ay LYS'den 3-4 konu bitebilirsen gerçekten sana büyük bir katkısı olacaktır. Ama dersane açıldığı zaman öğrenciler genelde LYS'ye bakmazlar o yüzden ben yazıda dedim ki, dersaneniz açılana kadar LYS konularını bitirebildiğiniz kadar bitirin; dersaneniz açıldığı zaman ise dersaneyle beraber olmak üzere sadece YGS konularını takip edin. Dersaneniz LYS başlarsa YGS öncesi sezon ortasında, haftanın 4 günü YGS 3 günü LYS veya 5'e 2LYS olacak şekilde çalışabilirsin. Benim diyeceklerim bunlar.

      Sil
  140. Merhaba.oncelikle tavsiyeleriniz icin cok tesekkur ederim fakat aklima takilanlari sormak istiyorum.ben bu sene 12 olucam 11i bitirdim ve dediginiz gibi lys calisicam bu yaz nerden baslayacagimi bilemiyorum lys mat. Geo mu yoksa fen konulari mi baslayabilirim? Simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana tavsiyem, tüm konularda aynı anda gidebileceğin bir progra hazırlaman. Otur düşün. Kendin için en uygun programı bulabilirsin diye düşünüyorum. Hepsi olmasa bile bu 5 ders arasından en azından 3 tanesini beraber götürmeye çalış. Çünkü ne kadar çok konu bitirirsen ve ne kadar çok dersi halledersen, ilerde o kadar çok rahat edersin.

      Sil
  141. arkadaslar adım bulut 19 yasındayım 2 sene acıktan okumak istiyorum ve dersaneye kaydolup 11.sınıfta universitenin ilk senesini dersanenin 12.sınıfında ise universite 2yi bitirip daha iyi bilgilerle daha iyi bi yere yerlesirim sonraında diye dusunuyorum ama soyle bişey var acaba dersaneler beni 11.sınıfa alırmı ve calısıyorum sadece 11.sınıfların ders saatleri uyuyo bana girebilirmiyim 11sınıfdan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dersaneler özel kurumlardır. İstersen 12. sınıf ol ve git 10. sınıf olarak kaydol, para verdiğin sürece hiçbir şeyi sorun etmez onlar. :) Ama dediğin gibi çok zorlanabilirsin. Hem açıktan üniversite hem de lise zorlar...

      Sil
  142. merhaba..ben and. imam hatip öğrencisiyim..11.sınıf oldum.şimdiye kadar ilk önce ygs daha sonra lys ye çalışırım diye düşünüyodum ki az önce sizin yorumunuzu okuyana kadar.çalışmaya daha yeni başlıcam,ne kadar geç kaldım bilmiyorum.bu arada bu sene dershaneye gitsem doğru mu olur bilemeyorum. tm öğrencisiyim.çalışmaya türkçeden başlamayı düşünüyorum. dershaneye gitmemi tavsiye eder misiniz?? şididen teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dersaneden sonuna kadar faydalanmayı bilirsen tabikide faydası var, tavsiye ederim. Mesela çözemediğin sorularını hocalarına soracaksın. Denemelere düzenli girip yapamadıkların üzerinde duracaksın, yapamadıklarını yine hocalarına danışacaksın. Bunu böyle yaparsan sana çok şey katacaktır. Yani sonuna kadar faydalanacaksan git ama sadece derslere gir çık yapıp, hocaların peşinden koşmayacaksan, hocalarını yormayacaksan sana pek bir katkısı olmaz. Şu yönden katkısı olur sadece. Hangi konuda olduğunu bilirsin, neye çalışacağını bilirsin. Çünkü dersane 9'dan itibaren 12'ye kadar olan tüm dersleri gösterecekler size.

      Sil
  143. Hocam, merhaba. Ben bu sene 12. sınıfa geçtim ve TM öğrencisiyim. Daha önceki yıllarda YGS ve LYS ye yönelik çalışmalarım olmadı fakat, okul sınavlarına çok çalışıyordum. Bu sene ise YGS ve LYS ye yönelik çalışmaya başlayacağım. Günde 9 saat düzenli olarak çalışıyorum. Dershanenin verdiği program YGS ye yönelik fakat ben LYS çalışmanın daha mantıklı ve yararlı olacağını düşünüyorum. LYS tarihim iyi olduğundan yazın YGS çalışıp, 11.sınıf konularından test çözmek istiyorum. Fakat sayısal derslerde ne yapacağım bilmiyorum. YGS Matematiği eksik. Ama ben LYS çalışmak istiyorum. Yardımcı olur musunuz? Şimdiden teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman haftanın 4 günü LYS ve 3 günü YGS çalışmanı tavsiye ederim. Böylece hem LYS çalışmış olursun hem YGS. Her iki sınava da zaman ayırabilirsin. Günde 9 saat çalışman çok iyi. Bu hırsını kaybetme.

      Sil
  144. Hocam bir de çoğu kişi yazın edebiyat çalışmanın doğru olmadığını, unutulacağını söylüyor. Sizce bu yaz LYS edebiyat çalışsam sınava kadar unutur muyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeteri kadar soru çözersen unutmazsın. Sadece okur geçersen, ezberleyip ardından yeteri kadar test çözmezsen unutabilirsin. Ama test çözersen, unutsan bile bir kısmını unutursun. LYS çalışmaya başlayınca herkes, sen 1 saatte konuları kavrarsın. Yüzeysel geçer anlarsın; diğer arkadaşların temelden çalışmaya başlar ve senin 1 saatte kavraycağın konuyu 2-3 saatte kavrarlar. Senin için zaman kaybı olmaz en azından. Ayrıca sadece LYS Edebiyat değil, diğer LYS derslerine de zaman ayır. Konuları bitirmesen bile bitirebildiğin kadar bitirmeye çalış.

      Sil
  145. Hocam, bu yaz sırf hiç YGS bakmadan LYS çalışırsak sözeller de dahil pişman olur muyuz? YGS yetişir mi, puan ortalamamız çok düşer mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YGS her türlü yetişir. Çünkü dersane başlayınca 7 ay YGS çalışmak zorunda kalacaksın dersanenin ve sınavların etkisiyle ama LYS'ye çok vakit ayıramayacaksın. O yüzden yazın ne kadar çalışırsan senin için kârdır. Eğer aklın YGS'de kalacaksa kendini sırf LYS kasacam diye zorunlu hissetme. Haftanın 4 günü LYS, 3 günü YGS çalış veya 5 günü LYS 3 günü YGS çalış. Ama her zaman LYS daha çok çalış.

      Sil
  146. Merhaba, YGS döneminde LYS ile beraber çalışsak çalışmamız etkilenir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer aklın YGS'de kalacaksa kendini sırf LYS kasacam diye zorunlu hissetme. Haftanın 4 günü LYS, 3 günü YGS çalış veya 5 günü LYS 3 günü YGS çalış. Ama her zaman LYS daha çok çalış.

      Sil
  147. Hocam cevap verdiğiniz için çok çok teşekkür ederim :) O zaman bu yaz Matematik, coğrafya tamamen LYS, Tarih temelim olduğundan 9-10-11-12 tamamı, Edebiyat test çözümü, Dil ve Anlatım tamamı, Geometri ise temelim olmadığından ve konu ayrımı olmadığından en baştan yani YGS çalışsam sizce uygun mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence kendine göre ayet mantıklı bir program yapmışsın. Aynen devam. :)

      Sil
  148. Bir de, ben çalışma stili olarak öncelikle konuyu konu anlatımlı videolardan dinliyorum, daha sonra kendim notlar çıkarıp test çözüyorum. Sizce konu anlatımları kitaplardan çalışmaya göre zaman kaybı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer böyle "daha iyi anlıyorsan" tabikide zaman kaynı değil.

      Sil
  149. Merhaba, anadolu lisesinde TM öğrencisiyim. 11. Sınıfa geçtim. Bizim okulun mezunları genellikle okul puanı ile düşüş yaşıyorlar, 26000 kişi düşen bile var. Böyle bir şey benim başıma gelir diye çok korkuyorum çünkü hedefim 5000. 9. Sınıf ortalamam 56, 10. Sınıf ortalamam 73. Sizce böyle bir şey başıma gelir mi? Bunun dışında bu yaz YGS geometri ve matematik, bunun yanında da 10. Sınıf edebiyat çalışmaya başladım. Konuları tamamen kavrayarak, her türlü soru tipini çözebilecek şekilde ilerliyorum bu yüzden istediğim hızda değilim. Sıkıntılı olduğum konu YGS feni, sizce fene bu yaz başlayayım mı yoksa 11. Sınıfta dersler ile birlikte halledebilir miyim? 12. Sınıfta konu sıkıntım olmasın bol bol soru çözeyim istiyorum. Önerileriniz neler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okul birincisi olduğun sürece veya okul birincisine yakın bir ortalama yaptığın sürece öyle bir sıkıntı yaşamazsın.

      9 ve 10. sınıfı tekrar et ve zamanın kalırsa kendi kendine yavaş yavaş 11 . sınıf konularına çalışmaya başla. Dediklerimin hepsini yapmayı başarabilirsen eğer, bu sana çok büyük bir artı katacaktır. Hem eski konuları tekrar edip sınava hazırlanmış olursun hem de 11. sınıf konuları için alt yapı hazırlarsın kendine ve böylece arkadaşlarından bir adım önde olursun.

      Sil
  150. merhaba hocam ben leyla Bu sene 11'e geçicem tmyim nasıl çalışmalıyım ilk konumu çalışmalıyım yoksa test çözerek eksiklerimi tespitmi etmeliyim? kafam çok karışık.11.sınıfta nasıl bir yol izlemeliyim?ygsdenmi başlamalıyım yoksa lys denmi? lütfen yardımcı olun!hedefim hukuk ve çok ders çalışmak istiyorum ama plansızda olmuyor..cevabınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstteki arkadaşa yazdığım şeylerin aynısı senin için de geçerli Leyla.

      9 ve 10. sınıfı tekrar et ve zamanın kalırsa kendi kendine yavaş yavaş 11 . sınıf konularına çalışmaya başla. Dediklerimin hepsini yapmayı başarabilirsen eğer, bu sana çok büyük bir artı katacaktır. Hem eski konuları tekrar edip sınava hazırlanmış olursun hem de 11. sınıf konuları için alt yapı hazırlarsın kendine ve böylece arkadaşlarından bir adım önde olursun.

      Sil
  151. Merhaba hocam.Ben 12.sınıfa geçtim 11,sınıf olarak matematik ve geometride çok iyiyim.Ama fizik ve kimyam sorunlu.9 ve 10 da matematik ve fizik eksik sizce bu yaz ygs mi çalışmalıyım lys fen mi.Bir türlü bunun yüzünden ders çalışmaya başlayamıyorum.Yardım ederseniz sevinirim. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. LYS çalışman daha mantıklı ama her ikisini beraber yürütmek istiyorum diyorsan; haftanın 4 günü LYS ve 3 günü YGS çalışmanı öneririm. Kendin için yapacağın programını da buna göre ayarlayabilirsin.

      Sil
  152. merhaba hocam ben 12.sınıfa yeni geçtim ve meslek lisesinde okuyorum kendi bölümümü tercih etmek istemediğim için lysye de hazırlanıyorum ama yeni başladığım için lys bilgim sıfır ygs ise sözel konular bitti sayısallar kaldı ve sayısal konularda zorluk çekiyorum sizce nasıl çalışmalıyım ygs sayısal konularına ve lys ye??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dersaneye kayıt ol ve dersaneyi kaçırmadan dersaneyle beraber tüm konuları halletmeni tavsiye ederim.

      Sil
    2. cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim hocam :)

      Sil
  153. Merhaba hocam Anadolu lisesindeyim.Ben 11. sınıfa geçtim.10. sınıfım baya iyiydi ama fiziğim hiç düzzelmedi.Ben şimdi 9. sınıfın fiziğine ve matemetiğe bakıyorum gerçekten baya unutmuşum.9. sınıf matemateğim kötüydü.Ben 9'a çalışmakla hata mı yapıyorum?Bide ben fiziği nasıl düzeltebilirim konuyu anlıyorum ama kalem oynamıyor ne yapmalıyım. ve ben yüksek bi yer istiyorum yani odtü-endüstri mühendisliği.ama kendime inanmıyorum bu bölümleri ve okulları sadece fen liseleri ve çok zeki insanlar kazancakmış gibi geliyor yani ne kadar çalışsam başaramazmışım gibi bu düşünceyi nasıl yenerim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 9. sınıfa çalışman gayet normal. Bana kalsa 9 ve 10. sınıfın tekrarını yap derim sana. Sürekli soru çözüp, çözemediklerin üzerinde kafa yor ve ezber yapma. Mantığını kavramaya çalış Fizik dersinin. Çözemediğin soruların cevaplarını hocalarından veya çözebilen birinden mantığını kavrayacak şekilde öğren.

      Sil
  154. merhaba hoca 11'e geçicem hedefim odtü-endüstri ama ne kadar çalışırsam çalışıyım başaramazmışım gibi geliyor dershane denemelerimde düşük en fazla çıktığım 350.yani aşırı düşük ama bu düşükliük fizik,kimya biyolojiden kaynaklandığını düşünüyorum.çünkü matı fulledim Türkçeden 4 yanlış 2boş ama fizik kimya biyoloji eksilerdeydi.coğrafya ve tarih yapmayada zaman kalmamıştı.bu sene kaç puana çıkmalıyım?? dershanede ve yazın ygs ye mi lys ye mi çalışıyım ben 6 saat çalışmalıyım diye düşünüyorum ama bıkarım diye korkuyorum yani arkadaşlar öyle diyor sizce ideal saat düzenli olarak kaçtır.bide ben sizden program yapmanızı istiyorum yani rica ediyorum.çok şey istedim kusura bakmayın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kenidini çok fazla sıkmadan çalışırsan, çalışmaktan bıkmazsın ama eğer kendini çok fazla sıkarsan bıkarsın. 6 saat sana normal geliyor 6 saat çalış. Bu kişiseldir. Kimisine 2 saat çalışma yeterli olur. Kimisine 9 saat bile yeterli olmayabilir örneğin. Yazın LYS çalışman gerekiyor ama dersanende dersler başladıysa ve YGS dersleri işleniyorsa artık. YGS çalışmaya başlamalısın. YGS derslerinde dersaneyi takip et. Sakın kaçırma.

      Sil
  155. merhaba hocam 12.sınıfa gececem sayısal öğrencisiyim ama daha cok gerilerdeyim cok ne yapmamı önerirsiniz sizce sıfırdan başlayıp konuları zamanında bitirebilirmiyim faydalı yorumlarınız için şimdiden tesekürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeteri kadar çalışırsan ve bıkmadan çalışırsan, yetiştirebilirsin tabi. İmkansız değil bu.

      Sil
  156. merhaba hocam,
    ben mezun olmuş ve ilk yıl hedefini kazanamamış bir öğrenciyim... ama bu yıl Allah ın izniyle kazanacam...bunun icinde güzel bire stratejiye ihtiyacım var.. ben şöyle bir plan yaptım (lütfen eksik olmuş ya da şunu şöyle yapsan dediğiniz yerleri bana cevap olarak yazın deperli hocam gercekten ihtiyacım var ) : şimdi ben ağustosa kadar ygs kimyayı bitirim dedim malum 10 konu felan zaten konulara önceden de aşinalığım var...daha sonra yani ağustos ayına girdiğimde ise sürekli yazdığınız gibi haftanın 4 günü lys 3 günüde ygs ye calışma kararı aldım...şimdi benim fizik dersim oldukca köttü belli bir temelim dahi yok bu yüzden fizik dersini ygs-lys birden götürmek istiyorum...biyoloji ise lys konuları ile ygs konuları zaten cok benzer ortak gibi nerdeyse...yine bu yüzden biyoloji icinde ygs-lys ortak götüricem...İnşaAllah..o 4 günlük lys calışma süremde ise lys mat ve lys kimya ya calışam değerli hocam..böylelikle ben ygs ye girdiğimde lys fizik,biyoloji,kimya,mat konularımı tamamlamış olacam...ve geriye geometri kalacak hoş zaten ygs ye hazırlanırken yine geometriye calışacağımdan lys ye temel atmış olacağım...arıca hergün kendime bunların dışında mutlaka ama mutlaka türkceden 1, biyolojiden 2,fizikten 2 test çözme gibi birşey yazdım bunu mutlaka yapıcam inşaAllah en az bu olacak...kıymetli hocam ben böyle bir strateji izlemeyi düşünüyorum sizce eksik olan veya yanlış düşündüğüm bir yer varmıdır ? ha birde ben ygs 1 den 240 cektim :( berbat buna rağmen haftanın 3 günü ygs ye calışırsam ya gene bu civarlarda bir puan cekersem diye korkmuyorumda değil...ben fizyoterapi ye gidicem İnşaAllah hocam 4 yıllık.. bunu hedefledim... sizce bu planla iyi midir?
    cevabınızı bekliyorum,şimdiden teşekkür ederim...
    sevgiler saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmişte kaç puan yaptığının hiçbir önemi yok. Eskiyi unutmalısın. En iyi program, kişinin kendi yaptığı ve kendi içine sindirdiği programdır. Programın şuandan itibaren LYS derslerine de yer verdiğin için seni tebrik ettim. Eğer bu yazdıklarını gerçekten uygulayabilirsen, kendi adına iyi şeyler yapabilirsin. Yapamadığın dersleri sakın erteleyip sonraya bırakma. Üzerlerine git ki sevebilesin. Ayrıca ders çalışmak iyidir ama kendine de yeteri kadar zaman ayırmalısın. Eğer kendini çok sıkarsan, kısa süre içinde bıkabilirsin. Çok çalışacam diye kendini çok fazla zorlama. Çok çalış elbetteki ama kendini bunaltmayacak derecede olsun. Kendine zaman ayrıcağın günün belli saatler de olsun ki çalışmalardan bıkmayasın. Benim diyeceklerim bunlar. İyi çalışmalar.. :)

      Sil
  157. merhaba hocam,
    ben mezun olmuş ve ilk yıl hedefini kazanamamış bir öğrenciyim... ama bu yıl Allah ın izniyle kazanacam...bunun icinde güzel bire stratejiye ihtiyacım var.. ben şöyle bir plan yaptım (lütfen eksik olmuş ya da şunu şöyle yapsan dediğiniz yerleri bana cevap olarak yazın deperli hocam gercekten ihtiyacım var ) : şimdi ben ağustosa kadar ygs kimyayı bitirim dedim malum 10 konu felan zaten konulara önceden de aşinalığım var...daha sonra yani ağustos ayına girdiğimde ise sürekli yazdığınız gibi haftanın 4 günü lys 3 günüde ygs ye calışma kararı aldım...şimdi benim fizik dersim oldukca köttü belli bir temelim dahi yok bu yüzden fizik dersini ygs-lys birden götürmek istiyorum...biyoloji ise lys konuları ile ygs konuları zaten cok benzer ortak gibi nerdeyse...yine bu yüzden biyoloji icinde ygs-lys ortak götüricem...İnşaAllah..o 4 günlük lys calışma süremde ise lys mat ve lys kimya ya calışam değerli hocam..böylelikle ben ygs ye girdiğimde lys fizik,biyoloji,kimya,mat konularımı tamamlamış olacam...ve geriye geometri kalacak hoş zaten ygs ye hazırlanırken yine geometriye calışacağımdan lys ye temel atmış olacağım...arıca hergün kendime bunların dışında mutlaka ama mutlaka türkceden 1, biyolojiden 2,fizikten 2 test çözme gibi birşey yazdım bunu mutlaka yapıcam inşaAllah en az bu olacak...kıymetli hocam ben böyle bir strateji izlemeyi düşünüyorum sizce eksik olan veya yanlış düşündüğüm bir yer varmıdır ? ha birde ben ygs 1 den 240 cektim :( berbat buna rağmen haftanın 3 günü ygs ye calışırsam ya gene bu civarlarda bir puan cekersem diye korkmuyorumda değil...ben fizyoterapi ye gidicem İnşaAllah hocam 4 yıllık.. bunu hedefledim... sizce bu planla iyi midir?
    cevabınızı bekliyorum,şimdiden teşekkür ederim...
    sevgiler saygılar...

    YanıtlaSil
  158. Merhabalar hocam ben de ılk sene gırıp magdur olanlardanım sıralamam 100 bın kusur busene GERCEKTEN CALISIP ılk 20 bını hedeflıorum cokmu afakı bır hedef bılmıyorum buyuk hedefleyıp hıc bırsey yapamamaktan korkuyorum bıde 2 yıl dersaneye gıttım bu sene gıdıp gıtmemekte cok kararsızım acaba gıtmezsem buyuk bı kaybım olurmu emın deglım sızce ne yapmam dogru olur lutfen cevap yazarsanız cok sevınırım.... ha bırde henuz calısmaya baslıyamadım bugunden ıtıbaren baslarsam yetıstırebılırmıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derece yapabilirsin imkansız diye bir şey yok ama böyle çok uçuk gelebilecek hedefler, seni aşacak hedefler, seni çalışmalarından soğutabilir belli bir süre sonra. Hedefin, okumak istediğin meslek olsun.

      Hedeflerin konusunda şu yazıyı okumanı tavsiye ederim :
      www.blogkafem.net/2013/04/ygs-sonuclar-acklandktan-sonra-lys.html

      Yazının ortalarına doğru, " LYS çalışmalarından kopmamak için tavsiyelerde bulunmam gerekirse..."

      yazan bir kısım var "Çalışmayı Bırakmayan Kazanır!" başlığından sonra. O kısımdaki maddeleri okmanı öneririm.

      Sil
  159. hocam sayısalda ilk 15.000 için kasmam gerekiyor değil mi yani ortalama bir öğrenci zor kazanır? bir de ben puan hesaplama diye giriyorum işte kafama göre kaç net yaparsam kaç puan gelir diye fakat puanlar çok düşük çıkıyor bu doğru mu? yani moralim bozuldu açıkcası.teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayısalcı isen, ilk 100.000'e girsen bile yeter senin için. İyi bir yerler gelebilir. İlk 100bin çok iyimser gelebilir, hadi biz buna ilk 50.000 diyelim. Dersane puanlarını çok fazla takma. Her testten ne kadar yapabildiğindir seni ilgilendirecek olan. Denemelerde de kendini ona göre geliştirmen gerekiyor. Puanla ilgilenmekten çok her dersten ne kadar net yaptığına ve yaptığın netlerimin üzerine nasıl çıkabilirim, bundan daha iyi nasıl yapabilirim diye düşün. Örnek verecek olursam, Türkçe'den 30 net yapıyorsan, Nasıl 36 yapabilirim diye düşün. Her ders için bunu yap. Sınav sonucunda alacağın puan seni ilgilendirmesin çünkü üniversitelere yerleştirilirken bile ÖSYM, puanları dikkate almıyor. Üniversiteye yerleşeceğin zaman sıralamana bakarlar. Ne kadar öğrenciyi geride bırakabildiğine bakarlar.

      Sil
  160. merhabe hocam.ben 12.sınıfa yeni geçtim ve ygs sözel konularım bitti sayıl konulardaysa zorluk çekiyorum sizce nasıl halledebilirim..

    lys bilgim hiç yok ama meslek lisesi olduğum için bende bölümümü tercih etmek istemeyenlerdenim lysye nerden ve nasıl başlamalıyım

    YanıtlaSil
  161. hocam dersane secerken neleri göz önünde bulunduralım ? nelere dikkat edelim ?

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim