Ben Pek Birşey Bilmiyorum Ama Onlar İse Hiçbir Şey Bilmiyorlar

Yazar:



Bazı insanlar çok ilginç. Her bilgisayar ile ilgileneni çok iyi bilgisayar kullanıyor ve bilgisayarın her halinden anlıyor sanıyorlar. Çok fazla bilgisayar başında kalıp, sürekli bişeyler kurcaladığım doğrudur da ama herkes kurcaladığı alan kadarıyla bilgilidir. Ben blogum ile ilgili konularla ilgileniyorsam, şifre krma vs. olaylarını ben nerden bilebilirim ki? Blogumuz var diye mühendis olmadık ki.

Arkadaş çevrem vs. siteyi ister istemez öğreniyorlar. Sosyal medyadan, ordan burdan. Siteye göz atıyorlar tasarım gibisinden şeyler hoşularına gidiyor ilk başta. Daha sonra alttaki online sayısı falan da iştahlarını kabartıyor, ondan sonra sitedeki reklamlara bakıyor ve her site sahibine sorulan klasik soru geliyor : "Para kazanıyor musun?". Ne soruyorsun kardeşim. Para için mi açtık sanki. Açış amacım o değildi ama şuanda reklamlar olduğu doğrudur. Ona bunu da anlatamazsın işte. Hani hayır desen yalan söylemiş olacaksın çünkü adam reklamları falan görüyor. Evet desen çok fazla bişeyler kazandığını sanacak. Bir de kazandığını duyunca da hemen aklından senaryoları hazırlıyor : "Ulan adam internetten falan para bile kazandığına göre bu adam bu işi biliyor. İşim düşerse halleder bana. Arkadaşım nasıl olsa. Bilgisayarcı falan çağırıp masrafa gerek yok." gibisinden düşünceler akıllarında dönüyor olacak ki bilgisayarlarına ne halt gelirse hemen bana mesaj atıyorlar. Tamamdır! Sen bir bilgisayarcısı oldun artık onların gözünde.

Bilgisayarı bozuldu? - Ali yapar.
İnternet bağlanıtısı kopuyor. - Ali'ye mesaj at.  Halleder.
Yav bilgisayarıma virüs girdi. Oha! Onu da sen hallet.. :)
Bilgisayar çok donuyor, ağır işliyor - Ali'ye söyleriz hemen halleder ne olacak ki adamın sitesi var. Anlar o anlar.. Gibi, gibi, gibi....

Sadece bunlar olsa iyi. Birçok arkadaşımdan şu tarz mesajlar aldım : "Arkadaşımın xxx hesabının şifresini kırmak istiyorum. Sen bilirsin bana halleder misin 2 dakikada" gibisinden. Lan sanki bakkaldan ekmek almaya gidiyorum. Ne 2 dakikası lan? Hayır anlamam o işlerden desem de inanmıyor : "Ya hadi halledersin sen bi şekilde." şeklinde diretiyor. Neden kırmak istiyorsun diyorum, uzun hikaye sonra anlatırım i*nelik yaptı bana vs. gibisinden bişeyler zırvalıyorlar.Yani bana sordukları bu sorular ile aslında yapmak istedikleri şey hakkında en ufak bir bilgiye sahip olmadıkları çok belli. Hatta ve hatta işi daha da ileriye taşıyıp, bilgisayar kullanımı hakkında bile herhangi bir bilgiye sahip olmayan ve bilgisayarı oyun ve müzik dinlemekten başka bir işe yaramayan; interneti de Google ile Facebook'tan ibaret bir yer olarak gördüklerine inanıyorum.

Aslında Google'ı bilmek de çok şeydir onlar için ama ya farkında değiller yada tembellik yapıp uğraşmak istemiyorlar. Google'ı sadece müzik ve film gibi şeyler için değil de bu tür sorunların çözümünü araştırmak için kullansalar, eminim onlar için daha faydalı olacaktır da adamlar rahata alışmış. Google'da araştırıp kendin öğrensene diyorum. Google saçmalıyor, karşıma çıkan şeylerden hiçbişey anlamıyorum gibisinden cevaplar alıyorum. Onlar ile yine bilmedikleri şeylerle kalıyorlar. Oysaki ben de bilmediğim konularla ilgili yaptığım ilk şey Google'dan sorunu iyice araştırmak oluyor. Az biraz da öğreniyorum, bilgi sahibi oluyorum.Yani bildiğimden değil, Google araştırdığımdan halledebiliyorum o sorunları. Bildiklerim de var, bilmediklerimi de bu şekilde öğrenebiliyorum. Daha bilgisayarına MSN bile indiremeyip, bilgisayarcıdan yardım alan ve sadece MSN'inin indirilmesi ve kurulumu karşılığında bilgisayarcıya 30 TL para ödeyen adamlara şahit oldum. Gerçekten de hiçbişey bilmiyorlar değil mi? Ben de pek bişey bilmiyorum aslında. İnternet ve bilgisayar çok geniş kavramlar. Bildiklerim bilmediklerimin yanında kum tanesi kalır diyebilirim. Sonuç olarak pek bişey bildiğim söylenemez ama onlarla benim aramda ince bir çizgi var : "Ben pek bişey bilmiyorum ama onlar hiçbir şey bilmiyorlar..."

26 yorum:

  1. Bu ülkede herkes herşey hakkında bilgili sorun orda:)o yüzden herkesin herşeyi bildiğine inanıyoruz.Fikrim yok sözünü pek az duydum:)

    YanıtlaSil
  2. Evet haklısınız. O tip insanlar da var. Konu ile ilgili hiçbir bilgisi olmasa da fikir yürütebilen insanımız da çoktur ülkemizde. :) Bu ayrı bir yetenek ve ayrı bir inceleme konusu. :)

    YanıtlaSil
  3. Sırf Messenger'ın kurulumu için 30 lira ödenir mi? Akıl var, mantık var. :)

    YanıtlaSil
  4. Evet hocam. Öyleleri de var işte. Adamlar öğrenmeye bile üşenip gidip 30 TL'ye bilgisayarcıdan yardım istiyorlar MSN kurulumu için. Gerçi burada bilgisayarcının da göz açıklığı var. Adam nasıl olsa anlamaz diyerekten 30 TL ücret kesiyor. Yani 50 TL dese o adamın itiraz edeceğini sanmıyorum. :)

    YanıtlaSil
  5. Hocam başınızı çok ağrıtmışlar anlaşılan ne yazık ki çok yanlış düşünceler var ülkemizde.
    Sizi resmen bilgisayar teknik servisi yerine koymuşlar habire çağırmak falan :(...
    Kızmamak elde değil öylelerine...

    YanıtlaSil
  6. Ali yapar :D
    İşte bu güzeldi. Gerçekten de öyle, bilgisayar başında çok vakit geçiriyoruz diye üniversitede artık fakülteler arası format attırmaya bilgisayar getirenler çok oluyordu. :)

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş keyifle okudum.Benim durumumda öyle sonra da bir şeyi bilemeyince hani sen her şeyi biliyordun diyorlar ya sinir oluyorum :D

    YanıtlaSil
  8. Evet kesinlikle size katılıyorum. :) Hem yardım isterler hem de yapamayınca da laf sokarlar. Yapamadı falan gibisinden. Bunu yazıya eklemeyi unutmuşum ama iyi bir yere değinmişsiniz gerçekten. Bunlar yurdumuz insanı gerçekleri. Her ne kadar yakınsak da alışıyoruz yavaş yavaş bu duruma. :)

    YanıtlaSil
  9. Türk milletinin genel sorunu şudur "okumayı sevmemek". Evet ciddiyim adam alır yeni bir cihazı eline ve onun kullanım klavuzu da vardır. Ama okumaz nasıl birleştirecğini bilmez. Zorlar durur takamazlar sonra sana gelirler. Sonra sen alırsın okursun yaparsın sonrasında şöyle derler "Bu kadar basit miydi!!!"

    YanıtlaSil
  10. Birçok web sitesi sahinin başına gelen şeyler sanırım bunlar.Bende kaldığım yurtta bol bol uğraşırdım böyleleriyle :)

    YanıtlaSil
  11. Size katılıyorum Sezer bey. Biraz üşengeçlik ve "şimdi kim uğraşacak" gibisinden düşünceler yüzünden kimse zahmet edip de uğraşmıyor. Verdiğiniz örnek de bunu destekler nitelikte.

    YanıtlaSil
  12. Gerçekten çok doğru yazmışsınız benimde başıma geliyor hep sen yaparsın ya tripleri falan güzel yazmışsınız elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  13. Katılıyorm sana . İnsanlar okumadan uzmanlık hangi konuda bilmeden " " Bilgisayarcı " sıfatının altında çok geniş bir dünya barındırıyorlar. Bana gelen sorular arasında " Cep Telefonu Hattı " ile ilgili sorular bile var . Emeğine sağlık .

    YanıtlaSil
  14. Gerçekten aynıları benimde başıma geliyor. Tüm tanıdıklar ne olsa hemen Can yapar Can eder. Bozun bozun her şeyi :)

    YanıtlaSil
  15. @Sezer :
    Teşekkür ederim Sezer dostum.. Sana cep telefonu hattı ile ilgili sorular gelmesi de çok ilgincime gitti. Yurdum insanı işte. Kıramıyorsun da adamları. :)

    @Can :
    Öyle Can. Onlara göre bilgisayardan anlayan, herşeyden anlar anlamına geliyor belkide. :) :)

    YanıtlaSil
  16. @nokia adlı arkadaşa katılıyorum

    YanıtlaSil
  17. Türkiyede yaşanması olası bir durum. hatta kesin yaşanıyordur yani :) İnanınırım. güzel karikatür. :)

    YanıtlaSil
  18. Evet Tolgahan, yaşanıyor. Konuyu açma sebebim de bu zaten. Yani yaşandığı için bu konuya değinmek istedim. :)

    YanıtlaSil
  19. Benim de bir web sitem var, internet ile ilgileniyorum ama çevremde bilgisayarın her halinden anlarım sanıyorlar. Ben belki biraz seo biliyorum ama adamın ekran kartı yanmış, bana getiriyor :)

    YanıtlaSil
  20. Evet Mehmet. Bu tür örnekleri ülkemizde çokça görmek mümkün. Ama sizinki de komikmiş hani. :)

    YanıtlaSil
  21. parayla saadet olur arkadaşlar yapıcak bişi yok :)

    YanıtlaSil
  22. @Sercan Aktay
    Seninki de çok farklı bir bakış açısıymış dostum.

    YanıtlaSil
  23. Güzel yazı, kısa bir hikayeymiş gibi okudum, ellerine sağlık reis. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımı beğenmenize sevindim. :) Teşekkürler.. :)

      Sil
  24. Valla hocam aynı şekilde bide ben bilgisayar işi yapıyorum ufak çaplı bir dikkan var bi yandan site işleri.Millet beni ne sanıyor bilmiyorum ama size gelen isteklerin aynısı banada geliyor. Şifre kırma felan gibi. Adam bilgisayarına şifre koymuş aç diyor. Ya onu ben açacaksam oraya şifre koymanın ne anlamı kaldıki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız. Bence bu durum biraz da ülkenin eğitim seviyesi ve biraz da insanların çoğunun bilgisayar bilgisinin neredeyse sıfır olmasından kaynaklanıyor. En azından ben öyle düşünüyorum. Eğer bilgileri olsaydı, isteklerinin ne kadar gereksiz ve saçma olduğunun kararını kendi kendilerine verebilirlerdi. Dolayısıyla bu tür saçma sapan isteklerde de bulunmazlardı diye düşünüyorum. Yani daha mantıklı isteklerde bulunurlardı en azından.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim