Manchester United'ın Ali Samiyen Cehenneminde Yaşadıkları - [1993]

Yazar:




Galatasaray, Manchester United ile 1993 yılının kasım ayında Şampiyonlar Ligi arenasında karşı karşıya geldiği zaman, henüz 1 yaşında bile değildim. Hatırlamam mümkün değil ama internetten takip ettiğim kadarıyla o zamanlar Manchester United oyuncularını bayağı korkutmuşuz. İnternette karşılaştığım, çeşitli web sitelerinden de derlediğim 1993 maçı ile ilgili Manchester United futbolcularının yorumlarını ise, bir başlık altında toplamaya karar verdim.

O zamanın videolarını izlemek bir yana, okurken bile taraftarımızla ve verdikleri destekle; en önemlisi de takımla gurur duydum.



Manchster United'ın eski futbolcusu Gary Palister'in 1993 yılındaki bu maçı ilginç sözlerle anlattığı bir yazı okudum. Palister'in yaşadığı her an gibi sanki. İşte o yazı :

"Old Trafford'daki maçın bitiminde bize, İstanbul'a geldiğinizde sizi havaalanında karşılayacaklar." diyen Palister, düşmanca karşılanıp dostça misafir edildiklerini söyledi. "Otele vardığımızda, valizlerimizi taşıyan çocuk bize masumca güldü. Valizlerimizi taşımaya başladı. Odamızı gösterip, giderken elini boğazına götürüp kesme işareti yaptı."

Gary Palister stadın maçtan 8-9 saat önce dolduğu bilgisi geldiğinde şaşırdıklarını söyleyip, şöyle devam etti; "Gary Neville bize döndü ve hayatımda duyduğum en büyük gürültü dedi." Gary Neville'ın ilk kez 18 kişilik kadroya alındığı maçta Ali Sami Yen'de oynanan Galatasaray maçıydı.

Taraftarların mükemmel organize olduğunu söyleyen Palister; "Bir taraf tezahürata başlıyor ve öbür taraf onu takip ediyor. Hiçbir zaman nefesleri tükenmeyecek gibiydi." Manchester United'da o dönem tecrübeli isimler olduğunu söyleyen İngilizlerin eski yıldızı; "Cantona, Schmeichel, Paul Ince, Mark Hughes, Roy Keane gibi oyuncular vardı ama onlar da hayatlarında daha önce buna benzer bir şey görmediklerini söyledi."

Ve Gary Palister, Galatasaray taraftarını meşhur Liverpool taraftarı ile kıyaslanması karşısında şu cevabı verdi :

"Anfield bunun yanında çay partisi gibi kalır."


Bugünkü kadroda ise, teknik direktör Sir Alex Ferguson ile beraber orta saha oyunucusu Ryan Giggs bulunuyor. Giggs 1993'teki maç için şunları söylemişti :

Dün gibi aklımda. Asla unutulmayan anılar vardır ya bu da onlardan biri. O gün, taraftarlar, takım otobüsüne çeşitli maddeler fırlatmıştı. Bizi uyutmamak için otelin önünde gece boyunca tezahürat yapmış ve odadaki telefonları arayıp durmuşlardı



Gary Neville 2011 Yılında Yayımladığı "Red" Adlı Kitabından O Günden Bahsetmiş!

İşte kitapta yazılanlar :

Ali Sami Yen stadında oynuyorduk ve bütün Galatasaray taraftarları bu maç için hazırdı. İlk maçta taraftarlarından biri sahaya girmişti. Peter Shmeichel onu kovalayıp yere sermişti. Şimdi sahaya giren taraftardan binlercesi bize cehennemi hazırlamıştı. Maçtan bir buçuk saat önce, tüm taraftarlar coşmuştu.Stadyum yanıyormuşçasına, bir çok yerde meşaleler ve dumanlar vardı. Maç sırasında taraftarların tezahuratından bir tek kelime anlamıyorduk fakat 'Huzur içinde yat Manchester United (R.I.P. Manchester United)' yazılı pankartı gördüğümüzde herhangi bir tercümana ihtiyaç duymadık

 Neville, kitabın başka bir bölümünde de San Siro'da çıktıkları bir Şampiyonlar Ligi maçındaki atmosferden bahsederken, "Galatasaray ile oynadığımız maçtan beri böyle yüksek sesli bir gürültü duymamıştım" ifadesini kullanarak Ali Samiyen Stadı'ndaki atmosfere gönderme yapıyor.

5 yorum:

  1. Tek bir konuda toplamanız çok iyi olmuş. Bari benim gibi fanatikler için iyi birşey olmuş. :D :D Ne günlermiş be. :)

    YanıtlaSil
  2. geçen maçta onları rahatlkla yenrdk aslnda ama hakem çok kötü maç yönetti ve tüm düdükleri aleyhimize çaldı. yoksa elimizden kurtulamazlrdı.

    YanıtlaSil
  3. Ne unutulmaz maçtı,İngilizlerle yaptığımız her maçın ayrı bir öyküsü var..

    YanıtlaSil
  4. bu sefer çok daha büyüğünü yaşayacaklar. TÜRK TELEKOM ARENA cehennem olacak onlara !!!

    YanıtlaSil
  5. 93 de oldugu gibi arena stadındada baya şeyler olacak. Deplasmanda bile 4 bin seyirci ile tüm stadı inlettik. Arenadaki maçı sabırsızlıkla bekliyorum

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim