Dikkat! Facebook Profilinizdeki Fotoğraflar Herkese Açık Olabilir

Yazar:





 Sürekli gizlilik hakları ve güvenlikten bahseden Facebook! Ne ayaksın oğlum.

Bugün profil fotoğrafımı değiştireyim dedim. Yeni bir profil fotoğrafım ekledim. Fotoğraf eklendikten yaklaşık 10 dakika sonra farkına vardım ki fotoğraf herkese açık olarak eklenmiş Facebook'a. Üstelik bu durum sadece bende değil. Facebook'a eklenen her yeni profil resminde, fotoğraflar herkese açık olarak Facebook'a eklenmekte. Yeni Facebook hesabı açmış bir arkadaşımda da bu durumun böyle olduğunu gözledim.

Dikkatli olun! Facebook'a yeni bir profil fotoğrafı ekledikten sonra, fotoğrafınızın hemen sağ kısmından görünürlülük seçeneklerini değiştirin. Hatta ve hatta tüm profil fotoğraflarınızın sağ tarafından, fotoğraflarınızın kimlere görünür olduğunu kontrol edin. Yeni sistem ile, profil fotoğraflarının görünürlülüğü artık, tek tek ayarlanıyor.. Aşağıdaki fotoğrafı inceleyin...

Üzerine tıklayarak, fotoğrafı büyütebilirsiniz..

Her profil fotoğrafınızı değiştirdiğinizde, fotoğrafınızın hemen sağ tarafından bu ayarı kontrol ediniz. Yoksa el aleme reklam olursunuz. Fake hesaplara falan düşerseniz.. Aman ha! Dikkatli olun.. Zaman kötü... :)

Facebook'un Gözünü Para Bürümüş!

Şimdi de biraz Facebook'u eleştirip, kendi aklımda oluşturmuş olduğum düşüncelerle laf sokayım.. :) İlk önce şunu söylemem gerekir ki bunu böyle yapan adamlar, zerre kadar kullanıcıyı düşünmüyorlardır bence. Onların tek amaçları insanların herşeyi açık olsun, kim ne halt yerse herşeyi bilsin, herkes daha çok arkadaş olsun, daha çok kaynaşsın, Facebook'a daha da bağlımlı olsun bizde arka kapında paraları arabaya yükleyip çoşalım! Mantık bu. Şu kapak fotoğrafı denen olayın mantığı da bu zaten. Facebook'un tek amacı insanların herşeyini meydana sermek. Kullanıcılar her ne kadar direnseler de Facebook çaktırmadan bunu bir şekilde başarıyor. Kime ve neye hizmet ettikleri her ne kadar maçhul olsa da işin ardında büyük paralar döndüğü belli. Yoksa Mark abimiz bu işi babasının hayrına yapmıyor.

Kapak fotoğrafı olayı tamamen buna dayanıyor ve bir kandırmacadan ibaret. Neden kapak fotoğraflarında "Herkese Görünür" seçeneği mecburi ve biz o ayara dokunamıyoruz? Orası bir tuzak işte. Hiçbir şeyden habersiz Facebook kullanıcı yeni kapak sistemi özelliğini çok beğenecek ve heyecanla bir kapak fotoğrafı ekleyecek ve sonuçta bu da o kullanıcıya kapak gibi girecek. Sonuç : "El salla, elaleme reklam oldun."

Kim ne derse desin durum bu yani. Kapak fotoğrafının herkese açık olmasındaki mecburiyet ne ise; profil fotoğrafı kısmına yeni fotoğraf ekler eklemez direkt olarak "Herkese Görünür" olarak Facebook'a eklenmesindeki mantık aynı şeye dayanıyor bana göre. Önceden öyle bişey yoktu halbuki. Sonuç olarak buradada tuzak vardır ve heycanla yeni çekildiği fotoğrafını artistlik yapmak amaçlı birazda kendini artistik bulduğu için Facebook'a eklemek isteyen Facebook kullanıcısı farkında olmadan aleme reklam oluyor. Size tavsiyem, Facebook'ta yaptığınız her harekete çok dikkat etmenizdir. Özellikle gizlilik ve ayarlar kısmına dikkat etmenizi öneriyorum. Facebook'a da güven kalmadı artık. Bir de Facebook'a sormak istiyorum;

    Nerde kaldı gizlilik? Nerde kaldı kullanıcı hakları lan FACEBOOK!

4 yorum:

  1. Bilgilendirme için sağol. Facebook kullanmıyorum, mutluyum :) Çünkü insanların gizliliği önemsenmiyor. Bu konuda zaten insanlarda bir gizlilik konusunda kaygı uyandırıyor. Bir gün herkes facebook gerçeklerini öğrenecek.

    YanıtlaSil
  2. @tinlamazmodunda
    Konuda da bahsettiğim gibi kullanıcı istemediği halde fotoğraflarını herkese açık olarak yayınlanması yada kapak fotoğrafı adı altında insanların fotoğraflarını herkese açık olarak sunmaları gibi "çakallıkları" var Facebook'un ve sırf bu yüzden ben de sevmesem de kullanıyorum. Arkadaşlarınla iletişimde kalabilmen açısından çok iyi düşünülmüş bir site aslında.

    Gizlilik konusunda da kaygı uyandırdığı doğrudur ama "kullanmasını bilmeyenler için" bu durum geçerlidir. Facebook'un yaptığı çakallıkları karşı biraz uyanık davranmak gerek.

    YanıtlaSil
  3. Facebookta son güncellemeden sonra hiçbir sitede bulamadım.Fotoğrafı arkadaşlarımın arkadaşları görüyor ama beğenemiyolar.Onu nasıl düzeltirim ? Yani koyduğum fotoğrafı arkadaşım olmayanlarda nasıl görüp beğenebilr lütfen tarif edin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğrafını "Herkese Açık" olarak ayarlarsan beğenilibilir. "Arkadaşlarımın Arkadaşları" olarak ayarlarsan görürler fakat beğenemezler ve bunu ayarlamak da bizim elimizde olan bir şey değil. Facebook yetkilileri bunun böyle olmasını istemişler diye bu şekilde.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim