Bilgisayar Mühendisliği ve Şifre Kırma Mevzuları

Yazar:



Bilgisayar mühendisliğini kazandığım günden beri Facebook'ta bir çok kişi tarafından mesaj geldi bana. Yok, tebrik mesajı falan degil. "Nasıl şifre kırabiliriz?" tarzı mesajlardan.

Ülkemizin insanlarının da merakı hep bu yöndedir nedense. Bilgisayar adına merak edilecek ve öğrenilmesi gereken o kadar şey varken, onlar hep birilerinin şifreleri çalmaya meraklıdırlar. Bence bunun mantıklı bir açıklaması yoktur. Tamamen ülkemizin insanlarına ait garip bir iç güdüdür. Aslında bunun altında da yatan en temel etken yine yurdumuz insanında çokça görülen hava atma merakıdır. "ahahahaa.. Şifresini kırdım. Şimdi de gidip hava atayım." tarzı bisey bu bence. Hani kontör yüklemeye parası bile olmayanın iPhone 4 kullanma merakı gibi.

Liseyi bitireli 3 yıl oldu. O günden bugüne kadar hiç arayıp sormayan arkadaslarım sırf bu tarz seyler için mesaj atar oldular. Hani yüzsüzlüğü geçtik. Ondan bahsetmiyorum bile. Arayanlar bile oluyor bazen. Aralarında iyi niyetli gibi görünenler de var tabi. Mesela şifre kırmayı öğret yada nasıl sifre kırarım demiyor da "Arkadaşımın facebook hesabı çalındı. Şifresini bulmaya calışıyoruz." gibisinden. Telefonla arayan arkadasımda facebookuna girememekten yakınıyordu. İşte o anda kendimi Facebook teknik destek uzmanı sanmaya basladım bir anda. Şifresini unutmuş ama mail adresinin şifresini de unutmuş. O zaman da "Şimdi sizi mailinize ait teknik destek servisine bağlıyorum." diyesim geldi.

Bu işi öğrenmek isteyenlerden bir tanesi var ki bu işi kafaya koymuş. Ben  kendisine "yok, yapamam, ben bu işleri bilmiyorum" tarzı laflar sarfederek başımdan atmaya çalışırken kendisi bana "hocana sor" gibi bir yanıt veriyor. Bu da 3 yıl sonra mesaj atanlardan. Yüzsüzlükte kariyer yapıyor arkadaş. :) Bir de hocama sorduracak. Vay anasını!

Yani sonuç olarak insanlarımız bilgisayar mühendisliğinden bu tarz şeyler anlıyorlar. Hani evet, mühendisiz. Bilgisayarın içini dısını bilmemiz gerek; mesleğimiz sonucta ama bu tarz seyleri zaten mühendislikte göstermezler. En başta yasal degil zaten. İyi bir bilgisayar mühendisinin yapmaması gereken seylerdir bunlar. Biz de zaten mühendisliği bu tarz seyler için okumuyoruz ki.

14 yorum:

  1. Bu gibi şeylerle daha çok karşılacaksınız hocam :) Ben de sırf blog yazıyorum iki dil biliyorum diye gelen yoruma bakın :D

    YanıtlaSil
  2. Allah yardımcın olsun Furkan. Senin de işin sormuş valla. :) Ben mühendislik okumadan önceden de karşılaşıyordum bu tip durumlarla zaten ama; bu kadar fazla değildi. Son zamanlarda bu durum daha da arttı diye içimdekileri yazasım geldi şahsen. Hatta buna benzer bir yazı daha önceden de yazmıştım blogda "bakınız."

    YanıtlaSil
  3. :) bilgisayarın başına oturup direk sosyal paylaşım sitelerine giren insanlardan baska ne demesi beklenir ki?=):)

    YanıtlaSil
  4. Konu birilerinin şifresini kırmak hesabını çalmak olunca milletimiz arı gibi maşallah..

    YanıtlaSil
  5. Çok mantıklı bir yaklaşımda bulunmuşsun Adsız arkadaşım. :)

    YanıtlaSil
  6. adım özlem:)

    YanıtlaSil
  7. O zaman konuyla ilgili yorumun ve düşüncelerin için teşekkür ederim Özlem. :) Konuya olan yaklaşım 10 numara zaten. Ona laf yok. :)

    YanıtlaSil
  8. @Rahime Aslan
    Evet Rahime. Biraz öyleler malesef. Konu, boş ve gereksiz işler oldu mu hemen ilgilerini çekiyor nedense. :)

    YanıtlaSil
  9. çok tesekkür ederim. senin yazdığın metinlerin yanında lafı olmaz.:)

    YanıtlaSil
  10. Asıl ben teşekkür ederim. Ben içimden gelenleri yazıyorum. Bana göre her şeyin en iyisini sitemin ziyaretçileri bilir. :)

    YanıtlaSil
  11. Sanki okulda hackerlık öğreniyoruz. Tıp okuyan adama bi böbrek işimiz vardı eve gelip halleder misin ? gibi birşey bu ama farkında değil kimse. Bilgisayar programcılığı okumama rağmen bana bile soruyorlar. :D bu arada bir arkadaşın facesini çalmam gerek yardımcı olur musun :D :D :D :D

    YanıtlaSil
  12. @msn nickleri
    Yorumunuz için teşekkürler. Farklı ve esprili bir bakış açısı. :)

    YanıtlaSil
  13. hocana sor diyo bide ha hahaha :D Türk insanı şaka gibi cidden.

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim