Bizim Zamanımızda MSN

Yazar:



Vay be! Koskoca MSN dönemi sona erdi. Bir zamanlar ne de popülerdi. Ne Facebook vardı ne Twitter ne de bir başkası tanınırdı. Bir zamanların kralıydı  Messenger!

Bloga MSN'in kapanacağı ile ilgili yazımı yazarken, eskiler aklıma geldi bir an. (Yazı için buraya tıklayın.) Messenger'in popüler olduğu zamanlar benim ortaokul zamanıma ve lisenin ilk yıllarına denk geliyordu. Ne kadar çok çekici geliyordu insanlara. Herkesin mutlaka bir MSN adresi vardı. Hotmail adresinin olması artistlik gibi bir şeydi. Arkadaş buluşmaları vs. gibi şeyler de hep sanal ortamdan yapılırdı. Genelde gerçek hayatta konuşamadığın şeyleri orada rahatlıkla konuşabilirdin. Kim bilir ne kadar insan kaç kez aşkını ilan etmiştir oradan. Ne kavgalar yaşanmıştır, bazen büyük tartışmalar. Kim bilir kaç bin kişi kız arkadaşının şifresini ele geçirmek için kaç kez Google'da arama yapmıştır. :)

Online oyun toplanmaları da gayet zevkli oluyordu. :)

"Saat 22.00 gibi MSN'e gir. Hepimiz serverde toplanacaz, adaya dalıyoruz."
"Kor ver dostum, kor ver."

vs. tarzı konuşmalar. O zamanların heycanı ve zevki bambaşkaydı tabi. Çevrimdışı takılıp sevdiğin kızı dikizlemek. Yada 4 - 5 defa "çevrimiçi - çevrimdışı" olarak durum değiştirip, MSN'e geldiğine dair dikkat çekmeye çalışma gibi şeyleri hepimiz yapmışızdır.

En iğrenci de her harf için, farklı semboller kullanırlardı ve yazıları okumakta zorlanırdık. Mesela "B" harfine süslü püslü çiçekli şeyler atarlardı. Her "B" harfine bastığımızda yazıdaki kelimeler arasında o garip şeyler gelirdi.

O neyse de.. Emo denen Türkçe yazma özürürlüler de bence ilk defa Messenger'de görüldüler. "qanqa buqun qhoruselm mi?" gibisinden. Bir de ünlü harfleri yazmaya üşünen şahsiyetler vardı : "bgn tplnyrz" gibi. Ne iticiydiler yav. :)

Gıcık kaptığı arkadaşının MSN'lerini otobüslere veya tuvaletlere yazanlar da vardı o zamanlarda. Bir de "ekleyin, şov yapıyorum" gibi notlarda ekleyip, tüm abazaları o kişinin başına toplayan karaktersiz ve boş insanlar da vardı. :)

Şov falan derken aklıma MSN abazaları geldi. Bir de Messenger'in abazaları vardı. Google'da kız MSN adresleri arayanlara rastladım lan. Adamın başka işi gücü yok, böyle şeylerle vakit ayıranlar bile vardı. Kıza kamera açtırıp şov yaptırayım derken dolandırılanlar da oluryordu. Haberlerde vs. okurduk veya duyardık öyle olayları. Ne insanlar var yav!


Bizim zamanımızda MSN'in şekli de başkaydı tabi.  :) Onun ayrı bir havası vardı. Üstteki resimdeki gibi :)

MSN'in Var Mı?

O zamanlarda kızları Facebook'tan hemen arayıp ekleme gibi bir durum yoktu tabi. "Lan ne yapıp etsem de şu kızın MSN adresini alsam." deyip, erkekler acayip bir performans harcarlardı bu iş için. Tanımadığı kızları ilk gördüklerinde ilk akıllarına gelen şey MSN adresi almak olurdu. Malum, Facebook gibi direkt isim olarak arayıp bulamıyorsun.

Bizim insanımız zekidir tabi, kızdan MSN alacaksa kağıda kendi MSN adresini yazıp verirdi.  Kimileri de daha cesaretli olurdu gidip direkt olarak sorardı."MSN var mı?" yazar yada gidip biraz kızla konuştuktan sonra hemen soruyu çakar kıza.  :) Kızlar da az değiller naz ayağına yatarlardı ama verirlerdi yani.

Forumlarda veya arkadaş edinme sitelerinde de durum aynıydı. "Ya burası rahat değil, MSN var mı? Oradan görüşsek?" falan derken MSN taşırlardı yine olayı.  Sadece kız olarak bakmamak gerek. Daha önceden de dediğim gibi o zamanlarda artistlik gibi bir şeydi bir MSN adresine sahip olmak. Mesela erkekler de kendi aralarında "Kanka MSN'in var mı? Bana versene şu sınav konularını söyle bana." şeklinde bir konuşma ile birbirlerinin MSN adreslerini alırlardı ama; ödev falan bahanedir. Şuanda Facebook'ta "beğeni" ve "abone" fazlalılığı şeklinde kendini gösteren sidik yarışı veya milletin kendini tatmin etmesi durumu; MSN zamanlarında "en çok arkadaş" ve "anlık en çok çevrim içi arkadaş" sayıları baz alınarak yapılıyordu.

Forumlarda arkadaş edinme olayını geri dönecek olursak, benim de gerçek hayatta hiç görmediğim ama forum sitelerinde tanışıp farklı illerden olan iki kızla tanışmıştım. Zamanın trendlerine uymuşum yani. :) Biri Defne'ydi diğeri de Kübra'ydı. Şimdi ise hiçbiriyle görüşmüyorum tabi. Kübra'yı bayağı bir aradan sonra Facebook'ta arayıp bulmuştum gerçi ama eklemedim. Bir merak edip bakayım dedim. Merakımın da sebebi şuydu, Facebook'un yavaş yavaş popülerleşmeye başladığı zamanlarda herkes Facebook'a geçiş yaparken kendisi "Ben facebook açmayacam. Bana göre değil öyle siteler" falan deyip uzunca bir süre direndi Facebook akımına. Messenger'i açtığım zamanlarda da bir tek kendi olurdu. Facebook'ta arayıp bulduktan sonra kendisinin de Facebook akımına yenik düştüğünü gördüm. Şuanda Microsoft'un yenik düşerek, MSN servisine son verip, kullanıcılarını Skype'a yönlendirmesi gibi.

2 yorum:

  1. Evet be admin eskiden MSN vardı.

    "Saat 22.00 gibi MSN'e gir. Hepimiz serverde toplanacaz, adaya dalıyoruz."
    "Kor ver dostum, kor ver."

    Bir de şu yazdığın yazı beni çok eskilere götürdü.

    Şimdi böyle şeyler kalmadı tabi.Herkes Facebook,Twitter ' de artık.

    YanıtlaSil
  2. Haklısın Servet. MSN artık tarihte kaldı. Belkide ilerde Facebook'un da yerine daha başka platformlar alacaktır. İnternet ve teknoloji dünyası çok hızlı gelişiyor.

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim