İskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Hakkında Genel Bilgiler

Yazar:




MKÜ Mühendislik Fakültesi 2008-2009 öğretim yılında, ana kampüs olan Tayfur Sökmen Kampüsü'nden, Hatay'ın İskenderun ilçesine taşınmıştır. 23 Nisan 2015 itibariyle mühendislik fakültesi MKÜ'den ayrılarak yeni kurulan İskenderun Teknik Üniversitesi'ne bağlanmıştır.


Yeni kurulan bir üniversite olmasından dolayı İskenderun Teknik Üniversitesi'nde malesef ki bir çok yönden halen eksik. Bir başka arkadaşımız kendi blogunda, kendi bakış açısıyla üniversiteyi ve üniversite ortamını anlatmış.  Buraya tıklayarak o arkadaşımızın yazısına ulaşabilirsiniz.

Önemli : Bu yazı, 09 Temmuz 2013 yılının şartlarında hazırlanmıştır. Şuanda üniversite, çevre koşulları ve şehir, bu yazıda belirtilen halinden daha farklı konumdadır. Yazı çok yakında, üniversitenin şuanki koşullarına göre tekrardan güncellenecektir.


İskenderun Teknik Üniversitesi'nin uydudan çekilmiş görüntüsü. Fotoğraf eski. Şuanda inşaatı biten ve inşaatı halen devam eden birkaç bina daha var.

Mühendislik fakültesinin uydudan görünümü

Mühendislik Fakültesi'nde Bulunan Bölümler : 
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • İnşaat Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği
  • Petrol-Doğalgaz Mühendisliği

Mühendislik blokları, dıştan bir görünüm...


Mühendislik Fakültesi'nin İçinde Neler Var?
Üniversite içinde bir tane öğrenci yemekhanesi vardır. Yemek ücreti 2 TL'dir. Çeşit bakımından da bir öğünde 2-3 çeşit yemek oluyor.

Yemekhane dışında 1 tane kütüphanesi var. Kütüphane akşam 17.00'a kadar açık oluyor. İnternet araştırmalarınızı veya kaynak kitap eksiklerinizi giderebileceğiniz küçük bir kütüphanesi var. Küçük ama tek bir fakülte için şuanda normal olarak görülebilir.

1 tane kantini var. Burası da pek büyük olmadığından öğrencilerin tıka basa doldurduğu zamanlarda oturacak yer bulamıyorsunuz çoğu zaman. Banklara mecbur kalabiliyorsunuz ve kantin küçük olduğu için, bir şey almak için sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Spor faliyetleri için ise fakülteye ait futbol, basketbol sahaları vardır.

Labaratuvarlarından bahsedecek olursam her mühendisliğin kendine göre 1-2 labaratuvarı var. Diğer üniversitelerle ne derece kıyaslamak gerek bilemiyorum. Ben şahsen okulun labaratuar imkanlarını yeterli bulmuyor.


Üniversite'de Çalışma İmkanları ve Üniversite'nin Burs Durumu Nasıl?
Üniversite'de part-time çalışmak isterseniz, okulun yemekhanesinde  haftanın 5 günü (sadece hafta içi) saat 11.30 ile 13.30 arası çalışıp harçlığınızı çıkarabilirsiniz. Ücreti 250 TL civarı bir şeydi aylık.  Şuanda ne kadardır bir fikrim yok. İkinci öğretim öğrencileri için iyi bir fırsattır bence.

Onun dışında üniversite öğrencilere, burs olarak sadece yemek bursu verilmektedir. Yemek bursu başvurusu yaptıktan sonra, bursu kazananlar ücretsiz olarak yemekhanede 1 sene boyunca yemek yiyebilirler.

İskenderun Nasıl Bir Yerdir? Sosyal Aktivite Açısından Nasıldır?
İskenderun, kıyı şehridir. Yazları çookk çookk sıcaktır. Bunaltır. Kışları soğuk olmuyor genelde. Hatta neredeyse kış bile gelmiyor gibi fakat rüzgarı sizi sarsar. Aslında kışların çok da soğuk olmaması iyi bir avantaj olarak sayılabilir öğrenciler için.

Şehrin merkezinde, kıyı kesimlerinde zaman geçirecek güzel kafeler vardır. Yürüyerek 30 dakikada, şehir içi dolmuşlarla 6-7 dakikada sahile yani şehir merkezie ulaşmak mümkün. Ayrıca dikkat ederseniz dolmuş dedim çünkü otobüs denen bir şey yok İskenderun'da. Şehir içi dolmuşlar vardır. Dolmuş ücretlerinin öğrenciler için d 1.50 TL olduğunu da yeri gelmişken yazayım.

Denizde yüzmek için ve plaj ortamı için ise olarak tercih edilecek yerler arasında Arsuz gelir en başta. Arsuz'un kampüse olan uzaklığı arabayla 40-45 dakika civarı bir şeydir. Üniversitenin kendi bulunduğu çevrede ise yine pek bir şey yoktur. Üniversitenin tam karşısında bölgenin tek alışveriş merkezi olan PrimeMall bulunmaktadır. Alışveriş merkezi dışında çeşitli tanınmış marketler de bulunmaktadır.

Üniversitenin karşısında bulunan PrimeMall AVM


İskenderun Teknik Üniversitesi'nde, az önce de dediğim gibi AVM ve marketler dışında öğrenciler için aktiviteler yoktur okul civarında ama şehir merkezinde (yani sahil kısmında, alttaki fotolardan da görüldüğü gibi) kafeler, eğlence yerleri vs. bulabileceğinizi üst kısımlarda bir yerde söylemiştim. Merkeze olan uzaklık yürüyerek yaklaşık olarak 30-35 dakikadır.

Üniversiteden yürüyerek 30dakika; arabayla 8-9dakikada yetişebileceğiniz, denize sıfır olan bir kafe

Üniversiteden yürüyerek 30 dakika; arabayla 7-8 dakikada yetişebileceğiniz, şehir merkezinde, denizi üstten gören başka bir kafeden çekilmiş bir fotoğraf..


Çevreden çok her şey arkadaş ortamına bağlıdır aslında. Ortam varsa şehirde gezmesi de eğlenmesi de iyidir ama arkadaş ortamına çok fazla takılıp da derslerinden kalan öğrenci de çoktur. Siz eğlenceden çok derslere önem verin derim ben. Eğlence 2. planda olsun çünkü üniversite bu, lise gibi değildir. Derslerde hocalar zorlarlar, sınıf geçmekte zorlanırsınız...

Peki Barınma Nasıl? Ev, Yurt Ücretleri Ne Düzeyde?
Genelde öğrenciye ev vermedikleri gibi bir gerçek var ama eğer ararsanız verenler de var tabi. Ücretler genel olarak 500 TL ve üzeridir. Mesela 2+1 ise 500 - 550 arası değişirken; 3+1 evler ise 550-800 arası değişiklik gösteriyor. Üniversiteye en yakın yurt Ayan Yurdu'dur. Öğrencilerin geneli de orayı tercih eder ve hiçbir kuruma bağlı olmayan özel bir yurttur. Odada kalacak kişi sayısına göre ücretleri değişiklik gösterir. Hiç yurtta kalmadığım için yurt ücretleri hakkında detaylı bir bilgim yok malesef.

KYK yurdundan da biraz bahsedeyim. Devlete ait bir yurt olan KYK, Mühendislik fakültesine bayağı uzaktadır. Yürüyerek 40-45 dakikanızı, arabayla ile yaklaşık olarak 10-15 dakikanızı alır. KYK'dan öğrenciler için okula giden özel servisler vardır. Günün belli saatlerinde kalkıyorlar fakat; kış zamanı, ders programınızdaki değişiklikler, ek dersler veya okulda bir işiniz olduğu zaman acilen okula gitmek gibi bir durumunuz olursa bu uzaklık sizin için sorun yaratabilir.

Eğitim İmkanları Nasıldır?
Bu konu hakkında ne desem bilemiyorum. Çünkü herkes bu soruya farklı farklı cevaplar verir. Kişiseldir, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Aslında gerçekten sevdiğin, okumak istediğin bölümdeysen buraya kadar yazdıklarımın hiçbir önemi yok. Sevdiği meslek için, öğrenci her şeye katlanır. O yüzden mühendislik seçecekseniz size tavsiyem severek seçin, birilerinin zorlamasıyla seçmeyin, zorlanırsınız. Eğer öğrenmeye meraklıysan üniversitenin nasıl olduğunun hiçbir önemi yok aslında. Seni bir yerlere getirecek kişi öğretmen değildir, sensin. Bizim matematik hocasının bir sözü vardır, başka bir konuda ayrıca değinirim belki. Şöyle demişti bize : "Üniversite öğrenciyi yetiştirmez, öğrenci kendini üniversitede yetiştirir." demişti. Çok da doğru demiş aslında. En iyi üniversiteye gitsen bile, kendini geliştirmedikten sonra ne faydası var ki? Bence mühendisliği diğer bölümlerden ve mesleklerden ayran en büyük özellik de budur. Kendini geliştiren, çalışan, kendine sürekli bir şeyler katanın iyi bir yerlere gelebildiği bir meslektir mühendislik. Tabii bu benim kişisel düşüncemdir.
 
Mkü blokları.. İç taraftan çekilmiş bir görüntü.(Gece)

Benim yazacaklarım ve aklıma gelenler şimdilik bu kadar... Eğer tercih aşamasındaysanız, bu yazdıklarımı dikkate alarak kendiniz için en iyi tercihi yapacağınızdan eminim.

Eğer ki tercih aşamasını geçtiyseniz ve İskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ni kazanan biri olarak bu yazıyı okuyorsan, aramıza hoş geldin. :) Eğer farklı bir ilden geliyorsan (Hatay dışı) şunu bilmeni isterim ki ilk izlenimlerine göre ortamı, çevreyi falan sevmeyeceksin ilk başlarda. Canın falan da sıkılabilir. Doğaldır. Hepimiz yaşadık bunu ama zamanla atlatıyorsun. Çevrenin dışında ailenden uzak kalmanın da biraz sıkıntısı oluyor tabi ama şunu da unutma ki benim Ankara'da veya İstanbul'da okuyan arkadaşlarım da var. Hiçbiri halinden memnun değil. Ankara ODTU'yü kazansan, İstanbul Teknik Üniversitesi'ni kazansan da "benim memleketim gibisi yok, burada yaşanmaz" dersin. Arkadaşkarımdan biliyorum ve bu doğaldır çünkü ailenden uzak be hiç alışmadığın, bambaşka bir şehirdesin. Sadece İskenderun değil, nerede olursan ol, şu okul bitse de veya tatil olsa da gitsem diyeceksiniz. Zamanla alışırsın ama çok fazla can sıkıntısı falan yapmayın. Mühendis adayı olmanın tadını çıkarmaya bakın.

Ayrıca... Yazının başında belirttim ama bir daha belirteyim. Mühendislik fakültesinde kampüs ortamı yoktur. O hayalle gelmeyin, hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Mkü blokları.. İç taraftan çekilmiş bir görüntü.(Gündüz)
Aklınıza takılan sorular var ise, alt kısma yorum olarak yazabilirsiniz. Özel sorularınız için BLOGKAFEM.NET'in sosyal medya hesapları üzerinden sorularınızı iletebilirsiniz.

112 yorum:

  1. Aferin dostum güzel bir anlatım olmuş tam anlamıyla doğru şeylere değinmişsin. :D

    YanıtlaSil
  2. kampüs olarak harika bir üniversite

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz İskenderun'daki mühendislik fakültesinden bahsetmiyorsunuz sanırım. Çünkü bomboş bir araziden bahsediyorum yazıda. :) Ama Antakya'daki merkez kampüsten bahsediyorsanız, orasını bilemem. :)

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. ınsaat hakkında bılgı verırsenız cok mutlu olurum sımdıden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı olsun Abdulaziz. Mühendislik fakültesi ile ilgili gerekli açıklamaları yapmışım zaten. Ben Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuduğum için, İnşaat Mühendisliği bölümü hakkında pek bir bilgim yok açıkçası. :) Genel ucu açık sorular değilde, merak ettiğin şeyler hakkında nokta atışı sorular sorarsan belki biraz da olsa yardımcı olmaya çalışırım. :) Arkadaşlarımdan bölümün çok zor olduğunu duydum ama kolay bölüm yok zaten mühendislikte. :) Kampüsü yok, o bakımdan senin için bir hayal kırıklığı olabileceğini söyleyebilirim. İskenderun'un da bunaltıcı bir sıcağı vardır. Kendini çölde hissedecek derecede. :)

      Sil
  5. ya ben urfada oldugum ıcın (turkıyenın en sıcak ili )sorun olmaz. ya sımdı uniye gıden otobus falan yok mu yolun basında bırakıp oraya yuruyormusun ? Bölüm zor onu baya duydum ama dedıgın gıbı kolay bolum yok .. iskenderun ogrencı için pahalı bır yermı yoksa uygun mu ? ev olarak hangı mahalllede hangı semtte tutulmasını onerırsın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Otobüs değil ama şehir içi dolmuşlar var tabi. Kolay bölüm yok tabi. Mühendislik zordur, zorlanmak gerekir. Normali budur çünkü.

      Ev olarak Gürsel veya Mustafa Kemal Mahallesi'ni tercih edebilirsiniz. Ev kiraları "öğrenci" dediğin anda malesef çok pahalı fiyatlar söylüyor oradaki ev sahipleri. Onun dışında pek de pahalı olduğu söylenemez. Mesela şehir içi dolmuş fiyatları 1,25 TL.

      Sil
    2. teşekkurler evler pahalı gıbı ayan yurtu ıle aynı fıyata gelecek gıbı en ıyısı ayan yurtu :D

      Sil
    3. Eğer arkadaşlarınla bir ev tutmak istersen, yani 2 veya 3 kişi kalacaksanız bir evde, o zaman ev tutmak özel bir yurttan çok daha ucuza gelir. Çünkü ev kirasını arkadaşlarınla bölüşerek ödeyeceksiniz. Yurda tek başına 450 verecekken, eve 450/3 = 150 TL verirsin (örnek). Bu yüzdendir ki yurtta kalan arkadaşlarım birinci sınıfın sonunda ev arayışlarına başlıyorlar ama eve çıkmanın da kendine göre sorumlulukları olacaktır tabi. Elektrik, su, yiyecek, içecek.... vb. gibi.

      Sil
    4. ev esyalı olsa kıra artar esya alsan yıne vs gıbı sorunlar cıkacak en ıı yurt

      Sil
    5. Tabikide evde kalmanın da kendine göre sorumlulukları ve zorlukları olacaktır. İlk başlarda ev çok masraflıdır. Evi doldurması vs. Ondan sonra kendi yemeğini yapması, elektrik ve su faturalarının da sana ait olması gibi sorumlulukları da var. Hayatını düzene oturtana kadar bayağı zorlanıyorsun ama belli bir yerden sonra rahat ediyorsun.

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. makina mühendisi bölümü 1 sene isteğe bağlı ingilizce hazırlık var sence gidimmi nedersin . ingilizcemde iyi dğeil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngilizce öğrenmek tabikide iyidir. Sana faydası olur ama geçen senelerde bizim okulda hazırlık yoktu. Bu sene ilk defa sizden duyuyorum hazırlık olduğunu. Hazırlığa gitmesen bile 1. sınıfta ve 2. sınıfta İngilizce derslerin olacaktır ama hazırlık kadar faydalı olabilir mi, onu bilemeyeceğim. Kişiden kişiye, kişinin o derse ilgisine bağlı olarak değişir bu durum.

      Sil
    2. İNGİLİZCE HAZIRLIK SONUNDA SINAV VAR MI?

      Sil
  8. Ben ziraat fakültesi kazandım kyk tavsiye eder misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziraat fakültesi İskenderun'da değil. O yüzden bir şey söyleyemem. Daha önceden ben de hiç KYK yurdunda kalmadım ama ücret olarak çok ucuz oluyorlar. Ailene fazla yük olmazsın ve ay sonunda cebinde fazladan para kalır. O yüzden tercih edilebilir. Diğer yönlerden nasıldır, ortamı iyi midir, yemekleri nasıldır diye soracak olursan, orasını bilemeyeceğim malesef.

      Sil
  9. elektrik elektronik müh i.ö hazırlık var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır, yok. Geçen senelerde de hiç olmadı. Bu sene olur bilemiyorum ama olacağını hiç sanmıyorum. Birinci ve ikinci sınıfta haftada 3 saat İngilizce dersiniz olacak ama.

      Sil
  10. Mühendislik fakültesinin olduğu MKÜ iskenderun kampüsü yeni fakültelerle büyüme yolundadır. Mevcutta Denizcilik Fakültesi inşaatı devam etmektedir.

    YanıtlaSil
  11. MKÜ iskenderun kampüsü yeni kurulan bir kampüstür. ilk olarak mühendislik fakültesi binası yapılmıştır. Şimdi de Denizcilik Fakültesi binası yapılmaktadır. Yeni fakülteler açılmaya devam edecektir. Bu aşamada öğrenciler birlik olarak rektörlükten kampüs kütüphanesi yapılması yönünde talepte bulunmalıdırlar.

    YanıtlaSil
  12. mühendislik fakültelerine bu sene isteğe bağlı hazırlık diye yeni bir şey gelmiş, benim öğrenmek istediğim hazırlık okumayı seçenler iskenderun' damı okuyacak antakya da mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir şeyi ilk defa sizden duyuyorum açıkçası. Size bunu kim söyledi veya bu bilgiye nasıl eriştiniz bilemiyorum ama ilgili MKÜ'nin mühendislik sayfası olan :

      http://www.mku.edu.tr/main.php?location=mf

      sayfasında hazırlık ile herhangi bir açıklama falan yok. Geçen sene ve ondan önceki senelerde hazırlık yoktu. Bu sene öyle bir şey olacaksa eğer, site üzerinden bilgilendirme yaparlar diye düşünüyorum.

      Ayrıca şu sayfaya girip ==> http://www.mku.edu.tr/index.php?page=guide

      "Bul" kısmına : "mühendislik fakültesi" yazarak, mühendislik fakültesinde görevli olan bir çok personelin, hocanın vs. numarasına ulaşabilirsiniz. Telefon ile arayarak bilgi alabilirsiniz, eğer isterseniz.

      Sil
    2. Tercih klavuzunda yazıyor, ek koşullarda.

      Sil
    3. Anladım. İsteğe bağlı hazırlık, mku mühendislik fakültesi için bir olacak o zaman. Bu sebeple bizim gibi öğrencilerin pek bir bilgisi yoktur bu konuda. Bunu ilk defa siz tecrübe edineceksiniz. :) Sorduğunuz soruyla ilgili en doğru bilgiyi ancak okuldan alabilirsiniz. Eylül ayına girdiğimiz andan itibaren neyin ne olduğu yavaş yavaş belli olur zaten.

      Sil
  13. Okulun topluluklari hakkinda bir bilginiz varmi ?orn:sinema,fotografçılık,tiyatro siz bu tur topluluklara uyemisiniz ne oneririsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google'a "mkü öğrenci toplulukları" yazınca MKÜ'nün öğrenci topluluklarına ait resmi sayfası ilk sırada çıkıyor zaten. Oradan mevcut topluluklara bakabilirsiniz.

      Ayrıca şu linkten de direkt olarak bakabilirsiniz:
      ===> http://www.mku.edu.tr/main.php?page=readpage&id=13473&location=sks


      Toplulukların yarısından fazlası ana kampüstedir. Saydığınız topluluklar da ana kampüstedir. Mühendislik fakültesinde pek fazla topluluk yok.


      Şuanda mühendislik fakültesindeki mevcut topluluklar :

      -Mekatronik Topluluğu
      -Organizasyon ve Tanıtım Topluluğu
      -Elektrik-Elektronik Enstitütüsü Topluluğu
      -Halk Sanatları Topluluğu
      -Tek. Araşt. Gezi ve Etkinlik Topluluğu
      -Yazılım ve İnovasyon Topluluğu

      herhangi birine şuanlık üye değilim. Her topluluğun bir başkanı vardır. Eğer aralarından ilginizi çeken olursa, o topluluğun başkanı ile görüşebilir, size neler kazandıracağını ve size neler katacağını kendisiyle görüşebilirsiniz. Görüşmenin sonucunda da o topluluğa üye olup olmayacağınıza kendiniz karar verebilirsiniz.

      Sil
  14. İskenderun çok sıkıcı,sıcak...Okulunda diğer okullardan ''hiçbir'' farkı yokk.. Tercih yapacaklar birkez daha düşünün derim.. Yanlış tercih yapmayın çooook düşünün.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, yazın ve bahar aylarında hiç çekilmez. Size katılıyorum. Çok berbat bir sıcağı vardır ama; kışın havası çok güzeldir. Bahar havası gibi neredeyse, çok soğuk olmuyor ve genelde güneşli arada yağmur yağsa da kar hiç yağmaz, rüzgarı serttir bazen. :)

      Sil
  15. Çok kötü ya yazmayın arkadaşlar yazmayın hele hele mühendislik fakültesi konusunda konuşmak bile istemiyorum,mühendislik allahın dağında biyerde ve çok sıkıcı ben okuyorum bıktım bitirebilsem bidaha gelmicem buralara

    YanıtlaSil
  16. Kesinlikle tercih etmeyin.Bir de ikinci öğretim yazarsanız vay halinize .

    YanıtlaSil
  17. İnşaat iö hakkında bilgi verebilirmsnz mesela saatler ve ulaşım

    YanıtlaSil
  18. mkü iö inşaat kazandım bir kız öğrenci için dez avantajı var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden mühendisliğe sadece "erkek mesleği" gözüyle bakıyorlardı ama artık öyle bir şey yok. Sınıflarda erkek - kız oranı hemen hemen aynıdır. Bu yönden bir dezavantaj olacağını sanmıyorum. Kız öğrenciler genelde bunu merak ettikleri için ilk önce kız erkek oranından bahsettim. :)

      Kız öğrenci için değil de ikinci öğretim olmanın tek dezavantajı ise kışın geç saatlerde okuldan çıkmaktır. Kışın havalar erken karardığı için ve derslerin de bazılarının akşam 20.00 - 20.30 civarı bitmesi bir kız için sıkıntı olabilir ama tüm üniversitelerde ikinci öğretim dersleri bu saatlerde biter. Yazıda da belirttiğim gibi okula en yakın kız öğrenci yurdu Ayan Yurdu'dur. Özel bir yurttur. Yurttakilerin %90'ını zaten mühendislik fakültesinden olduğu için ikinci öğretim okuyan bir çok mühendislik öğrencisi ile tanışacaksın zaten. Bu sebeple gece geç saat olsa bile illa ki yurda gidiş gelişler için kendine bir yol arkadaşı bulursun. Dediğm yurt ile okul arası yürüme mesafesindedir zaten. Okulun bahçesinden çıktıktan sonra 6-7'lık bir yol yürüdükten sonra yurda varıyorsun. Bunun dışında pek bir dezavantajı yoktur bence.

      Sil
  19. Ön kayıt yapmamız gerekiyor mu internetten ❓❓❓

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır, bildiğim kadarıyla ön kayıt gerekmiyor. Geçen senelerde yoktu çünkü. Sadece belirtilen tarih aralıklarında okula gidip kaydını yapacaksın.

      Detaylı bilgi için şu sayfaya bakabilirsin;
      >> http://www.mku.edu.tr/index.php?page=readpage&id=135&aid=137

      Kayıt Tarihleri, Kayıt İşlemleri ve Kayıt İçin Gerekli Belgeler olmak üzere yeni kazanan öğrenciler için gerekli bilgiler belirttiğim linkte mevcut.

      Sil
  20. ya ben kaydımı yaptımda ders programı fln nerden bilecem onları inşaat ikinci öğretim. bide dersler kacta başlıyor kacta bitiyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okulun ilk haftası okulun sitesi üzerinden, bölümünüzün sayfasından ders programın yayınlanır. Özel durumlar haricinde ikinci öğretim öğrencilerinin dersleri 17.00'da başlar. Gece bitiş saatleri belli olmuyor. En erken 19.00 olmakla beraber bazı zamanlar 21.00'dan sonraya kadar sarkabiliyor.

      Sil
    2. kampus alanında genelde dersler okulun açılmasından 10-15 gun sonra fln başlıyor. burda kampus alanı olmadığını söyledin hemen başlarmı dersler ?
      teşekkürler

      Sil
    3. İlk hafta öğrenciler gelmedikleri için genelde ders olmaz ama her hoca isteğe bağlı olarak ders işleyebilir. O konuda kesin bir şey söylemek zordur ama; okulun 2. haftası tam olarak dersler işlenmeye başlar diyebiliriz.

      Sil
  21. araştırmalarıma göre 1-2 sene inşaat muh. için temel ders varmış sadece yani kolaymış yavaş yavaş 3-4 seneye hazırlıyorlar o seneler daha zor olacakmış ne kadar doğru ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her bölüm için bu böyledir. İlk sene çok fazla alan dersi olmaz. Dersler genelde kolaydır ama birinci sınıftan itibaren artık yavaş yavaş alan dersleri görmeye başlarsınız. 3 ve 4'te ise tamamen alan dersleri gördüğünüz için derslerin zorluğu da artmaktadır.

      Sil
  22. İnsallah isteğe bagli bi hazirlik vardır.. Niğde den gelecem kısmetse ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var ama genelde kimse istemediği için açılmıyor. Tek başına istemekle olmuyor çünkü. En azından 15 kişi veya daha fazla kişinin istemesi gerekiyor ki hazırlık sınıfı açılsın.

      Sil
  23. usta ben sivil havacılık okuyorum Karaagac gibi bir yerde kampus siz kesinlikle daha sanslısınız ayrıca ayan yurdundayım berbat bi yurt kesinlikle tavsiye etmem bulun Abi arkadas cıkın eve

    YanıtlaSil
  24. Merhaba: makine mühendisliği bölümü yaz okulu için başvurmayı düsünüyorum.Hocalar cok zorluyorlar mı çok ders açıldığı için tercih edecegim
    Simdiden tesekkurler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2013 senesine kadar makine mühendisliği bölümü MKÜ'deki en kolay bölümdü. Hatta adı bile çıkmıştı makine bölümünün. Yaz okulunda bayağı bir kişi gelip derslerini MKÜ'nün makine bölümünde alıyordu fakat; okul yönetimi buna el attı diye biliyorum. Özellikle de matematik hocalarını değiştirerek işe koyuldular en başta. Şuanda makine bölümünün zorluk derecesi ne seviyede bilemeyeceğim ama MKÜ'deki tüm mühendislik bölümlerinden en çok ortalama yapılan bölüm makine diye biliniyor. Ben bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Bizim bölüm öğrencileri mesela zar-zor 2.5 civarı ortalama yapabiliyorlarken, makine bölümünde rahatlıkla 3 üzeri ortalama yapıldığı, okul öğrencileri arasında bilinen bir gerçek.

      Sil
    2. İlgilendiginiz icin tesekkuurler oncelikle akdeniz üniversitesinde de keske ayni sey söz konusu olsaydi umarim her üniversitede denklik gibi birsey yoktur sorunsuz kabul edilir yaz okulu basvurusu.

      Sil
  25. Fiber altyapısı olan bölgelerden birinde uygun fiyata ev tutmak istiyorum, iskenderuna ilk kez gideceğim, nereler uygun olur? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şehrin internet alt yapısı hakkında net bir bilgim yok.

      Sil
  26. Merhaba arkadaşlar şuanda rafineri ve petro-kimya teknolojisi okumaktayım hatay petrol ve doğalgaz mühendisliğini yazmak istiyorum dgs ile gelicem kaçıncı sınıftan başlanıyor ingilizce hazırlık varmı bölüm nasıldır bilgi verebilir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. İngilizce hazırlık yok. Kaçıncı sınıftan başlayacağım sorunuza ise net bir cevap veremem. Tamamen alacağınız dersler ile ilgili bir durum. Mesela 1. sınıf derslerinin tamamından muaf olabilirseniz 2'den başlayabilirsiniz. Bu sadece bir örnekti tabi. Kesin bilgi için okul ile iletişime geçebilirsiniz. www.mku.edu.tr adlı internet sitemizin "Telefon Rehberi" kategorisinden bölüme yada ilgili fakülteye ait telefon numarasına ulaşabilirsiniz Betül hanım.

      Sil
  27. geçme notu kaçtır
    sınıf geçme notu kaçtır
    yaz okulu var mı varsa kaç kredi alabiliyoruz
    şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Ders geçme notu 60
      2) Sınıf geçme notu : 2.0
      3) Yaz okulu MKÜ için bu sene son defa yapılacak. MKÜ Mühendislik Fakültesi, MKÜ'en ayrıldı ve 2015-2016 sezonunda İskenderun Teknik Üniversitesi adı altında faliyet sürdürecek. Yeni üniversitenin yaz okulu olacak mı bir fikrim yok. O yüzden bu konuda bir şey diyemiyorum. Bu seneki yaz okulu için bilgi almak isterseniz mku.edu.tr adresinden öğrenci işlerinin telefon numarasına ulaşabilirsiniz.

      Sil
  28. cok aydinlatici bilgiler verdigini dusunuyrm ama insana da ya bu universiteye nerden geldim ne berbet bi ortam dedirtirmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açık konuşmam gerekirse, doğru düzgün bir kampüs ortamı olmadığı için dedirtir. :)

      Sil
  29. Hocam muhendislik fakultesinde kiz erkek orani nasil ozelliklede 2.ogretimde. Cevaplarsan cok sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mühendisliğin hangi bölümünden bahsediyorsun? Bölümden bölüme değişir. Mesela Bilgisayar Mühendisliği bölümünde kız ve erkek oranı hemen hemen birbirine yakın. Makine Mühendisliği bölümünde erkek öğrenci oranı çok fazla iken her bir sınıftaki kız sayısı anca 3-4 tanedir. Benim gördüğüm kadarıyla durum bu. Bu durum gideceğin üniversiteden üniversiteye göre de değişebilir belki, bu konuda çok fazla yorum yapamam. Ama bence senin kız erkek oranından çok, bir okulun eğitim kalitesi ile ilgilenmen gerekir. :)

      Sil
    2. Haklısın da askeri kampa gitmek gibi olmasın diye sordum :) Bide şeyi sormak istiyorum. Simdi benim mf4 siralamam 170.000 . Bilgisayar muhendisligi 2.ogretime gitmek istiyordum da bu yeni bir teknik universite falan diyorlar. Siralama falan değişecekmi bu koni hakkinda bilgin varmi aga

      Sil
    3. Okul 2015-2016 sezonunda ilk öğrencilerini alacak. Hiç tercih almamış bir okulun puanı da olmaz. Bir okulun puanını, tercih eden öğrencilerin aldığı puanlar belirler. O sebeple siz puansız olarak tercih yapacaksınız. Tercihler bittikten sonra, herkes yerleştikten sonra puanlar belli olacak.

      Sil
    4. Peki sence ali abi 170.000 ile girebilirmiyim pc mühendise yada 2.ogretimine

      Sil
    5. Ben 3 sene önce 117 bin ile girmiştim MKÜ'ye ve şuanda okul teknik üniversite olduğu için, senin sıralamanın 117 binden daha iyi olması gerekebilir. Sen yinede şansını dene istersen. Tercih yap. Çünkü İskenderun Teknik Üniversitesi ilk defa bu sene öğrenci alacağı için henüz kaç binlerden alacağı belli değil.

      Sil
  30. Mustafa kemal Petrol ve dogalgaz muhendisligi dusunuyorum bu bolum hakkinda bilgi sahibi olan bana yardinci olabilir mi

    YanıtlaSil
  31. inşaat mühendisliğinde kız erkek oranı ne ? bide inşaat mühendisliğin sıralaması 120 bin sizce bu kaça kadar çıkar veya iner ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir fikrim yok. Tercih edenlerin sıralamaları bunu belirler.

      Sil
  32. merhabalar.bu sene ilk senem ve elektrik elektronik müh.düşünüyorum şehir hakkında bişeyler biliyorum ama kampüs nasıl üniversite ortamı nasıl mersinden geliyorum mersin üni yi gördükten sonra ne kadar hayal kırıklığına uğrarım eğitim kalitesi nasıldır mezun olunca iş bulunabiliyor mu ?teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İş bulup bulmamak sende bitiyor. Üniversite sana büyük üniversitelerin kattı kadar çok şey katmayabilir belki ama sen kendine sürekli bir şeyler katma çabasında olmalısın. Her öğrencinin hayal ettiği güzel kampüs ortamı maalesef ki şuan yok. Çünkü henüz yeni kurulan bir üniversiteden bahsediyoruz.

      Sil
  33. Merhaba ben İskenderu teknik üniversitesi elektrik elektronik mühendisliğini dusunuyorum sizin şuan anlattiginiz 2013 yılına ait bilgiler. şimdiki durumu aynimi sonuçta İskenderun teknik üniversitesi olarak geçiyor artık cidden orayla ilgili bilgi almak çok istiyorum bana yardımcı olursanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsim değişti ama ekstra olarak çok bir şey değişmedi. Halen bir kampüsü bile olmayan bir okul. Bazı dersler için hoca eksiği mevcut. Hoca eksikliğinden dolayı, bazı derslere kendi alanı dışındaki hocaların girdiği oluyor. Kısacası yazdığım çoğu şey halen geçerli. Ektradan Tekno Ofis kuruldu. O kadar. Genel olarak anlatmamı beklemek yerine aklına takılan soruları sorarsan daha iyi olur.

      Sil
  34. Ali abi mühendislik fakültesine kaç puanla girebilirim?
    girebilmem için ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taban ve Tavan puan klavuzlarını incele. Ayrıca "mühendislik puanları" şeklinde Google arama yaparsan, hangi okula kaç puanla girebileceğin hakkında bilgi sahibi olabilirsin.

      Sil
  35. iskenderun nasıl bi şehir? inşaat bölümü nasıl? iskendrunda avm varmı varsa kaç tane var ? insanları ırkçılık yapıyormu? yanı ben kürtümde kötü muamele görürmüyüm? bide şehirde gece hayatı fln varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazları çok sıcak ve bunaltıcı bir şehir. Genel olarak da sıcak bir şehirdir. Bunun iyi yanı ise kışları çok soğuk olmaz. Sadece ocak ayı çok soğuk geçer. Diğer kış ve bahar aylarında ise hava genel olarak iyidir. Ben bilgisayar mühendisliği öğrencisi olduğum için inşaat mühendisliği hakkında bir bilgim yok ama genel olarak aldığım duyumlara göre iyi olduğu söyleniyor. Irkçı guruplar Türkiye'nin her yerinde var ama ben İskenderun'da hiç rastlamadım. Öğrencileri genel olarak çevre illerden ve doğudan gelen öğrencilerden oluşmaktadır. Kürt olan bir çok öğrenci vardı okulda ve hiç birinin bir sorun yaşadığını duymadım. Zaten yerli halkı da karmadır. Kürt, Türk ve Araplar'dan oluşur.

      Sil
  36. kardeşim açıklaman için çok sağol çok şey kattın eyw

    YanıtlaSil
  37. iskendurun ünv de ing hazırlık var mı lütfen cevaplayın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuana kadar hiç yoktu. Bundan sonra olur mu bilmem. Okulu arayarak detaylı bilgi alabilirsin.

      Sil
  38. Ben elektrik elektronik mühendisliği için İskenderun dusunuyordum İskenderun yerine başka bi üniversite yazsam daha mı faydalı olurdu yani eğitimi açısından,alan dışı hocalar giriyor dedin bu büyük bi sorun değilmi ve aynı sırlamadaki diğer üniversitler bundan iyi midir ? Son olarak sanırım mezun oldun üniversite sana ne kattı ve 4-5 yılda üniversitede değişen ne oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bilgisayar mühendisliği mezunu olduğum için elektrik-elektronik bölümüm hakkında pek yorum yapamayacam. Yeni bir üniversite olduğu için uygulama anlamında eksikleri var. Hoca kadrosu ise Mustafa Kemal Üniveristesi'nin hoca kadrosudur. Ülkenin ileri gelen üniversitelerinden birince okuyacaksan tabii ki de onları tercih et ama; orta sınıf üniversiteleri tercihlerin arasına ekleyeceksen, İskenderun Teknik Üniversitesi'ni de ekleyebilirsin. Genel anlamda üniversite ile ilgili tüm bilgiler yazıda yazıyor zaten. Bu tür orta seviye üniversitelerde üniversitenin sana katacağı şeyler hep sınır kalıyor. Sürekli senin çabalayarak, kendin bir şeyler öğrenip, kendini geliştirmen gerek.

      Sil
  39. Ben bilgisayar müh. kazandım ve hatayliyim şehri sevdiğim için tercih ettim zaten acaba hazırlık olurmu bu yıl bi bilginiz varmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuana kadar hiç olmadı. Bundan sonra olur mu bilemem.

      Sil
  40. sence hangi yurda kayıt yapalım ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurtlar hakkında pek bilgim yok. Çünkü ben okuduğum süre boyunca yurtta değil, evde kaldım. Üç arkadaş ev kiralamıştık ve aylığı başlarda 400'dü, sonradan 600'lere kadar çıktı ev kirası. İskenderun'da şu sıralar ev kiraları zaten 600 civarlarında. Yurtta kalmayı düşünürsen, İskenderun'a giderek bizza yurtlarla görüşmen lazım. Senin için daha faydalı olur.

      Sil
  41. Merabalar..Yorumlarin hepsini okudum anladigim kadariyla 3yilda pek bisey degismemis bana degisen ve iyi oldugunu dusundugun seyleri soyleyebilirmisin makine muhendisligi kazandim ilk yildan bilgisayara ihtiyacim olurmu ve erkek kyk yurdunun makine fakultesine olan uzakligini(yuruyerek)nekadar biliyormusun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişen şeylerde en önemlisi okula bir Teknoloji Transfer Ofisi kuruldu. Bu iyi bir şey. Hiçbir sosyal ektivitesi olmayan bir yerdi. Şimdi yavaş yavaş seminler, etkinlikler vs. gibi aktiviler falan yapmaya başladılar. Bunları sayabilirim.

      KYK yurdu uzak. Yürüyerek 40-45 dakikanı alır yaklaşık olarak. Ama yurttan günün belli saatleri okula giden, yurdun kendi servisleri var.

      Sil
  42. 1.80 ortalamadan bahsediyorlar 2014 lü öğrencilere vururmu acaba ?

    YanıtlaSil
  43. te;ekurler guzel bir anlatım ama bi şey soracam
    inşaat bolumde ders geçme notu kaç? ve genel not tutmak ister mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuldan mezun oldum. Net olarak bundan sonra geçme notu kaç olur bilemiyorum. Eğer "yanlış hatırlamıyorsam" en son okulun belirlediği bir geçme notu vardı ve 60'tı. Ama bu kesinlikle her ders için geçme notu 60'tır diye bir şey yok. Genelde her hoca kendi dersinin geçme notunu kendisi belirliyor. O yüzden geçme notu için net olarak bir şey söylemem doğru olmaz.

      Sil
  44. Okulumuzun tiyatro kulübü var mı

    YanıtlaSil
  45. 2 . ögretim olarak ne kadar harc veriorsunuz
    ornek eem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk dönem 764,5 TL, ikinci dönem 764,5 TL yani toplamda 1529 TL ödeniyor her sene.

      Sil
  46. Ben batmandan geçiş yapmak istiyorum oraya 2.sınıfım 1.sınıfta ortalamam 1.98 di merkezi yerleştirme ile geçiş yapacam gelsem sınıf tekrarı durumu olur mu yardımcı olursanız memnun olurum şimdiden teşekürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür sorularınız için direkt okulu ararsanız, daha sağlıklı bilgiler edinirsiniz.

      Sil
  47. Abi bilgisayar mühendisliği hakkında bilgi verirmisin hocalar yeterli donanıma sahip mi eğitimi nasıl bu sene gelmeyi düşünüyorum kendimi geliştiriceğime inanıyorum iş imkanları nasıl olur burdan mezun olduktan sonra bide ortam nasıl şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okulda kendini geliştirirsin elbette ama deneyimlerim bana gösterdi ki büyük şehirde mühendislik okumak her zaman avantajdır. Çok uç bir örnek olacak ama, örnek vermem gerekirse İstanbul, Ankara, İzmir gibi 3 büyük ilde sıradan bir üniversitede okumak, diğer illerin en iyi üniversitesinde okumaktan daha çok şey katar sana. Peki neden? diye soracaksın bana. Bunun sebebi ise çevre. Kesinlikle okul değil, çevre. İstanbul'da okuduğunu varsayarsak mühendislik etkinlikleri, mesleğinle ilgili katılacağın sosyal aktiviteler, konferanslar, kamplar daha çok olur. Okurken bile iş bulma imkanın var. Yani büyük illerde okuldan çok, çevre sana zaten bir şeyler katacktır. Puanım yetmez diyorsan büyük şehirlerdeki üniversitelere şeklinde düşünürsen eğer, İskenderun Teknik Üniversitesi'ni düşünebilirsin tabii. Hocalarla ilgili pek yorum yapamam. Sen ilgiliysen, zaten kendi çabanla bayağı bir yol kat edersin ve hocalarından da bu sayede maksimum seviyede faydalanabilirsin. İlgisiz öğrenci, başka üniversiteye de gitse kendine bir şey katamaz. Önemli olan bireysel olarak sürekli olarak kendini geliştirmen ve bir şeyleri araştırıp, kurcalayıp, öğrenme çabasında olmandır.

      Sil
  48. S.a kardeşim yaa ben senden inşaat mühendisliğinin ders programını atmanı istesem yardımcı olabilirmisin 1.sınıf güz ve bahar 2.sınıf güz ve bahar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben İskenderun Teknik Üniversitesi'den Bilgisayar Mühendisi olarak mezun olmuştum geçen sene.Hem kendi bölümüm dışında bör bölüm olması hem de mezun olmuş olmam sebebiyle İnşaat Mühendisliği bölümünün ders programı bende mevcut değil. O sebeple şuanda yapabileceğim bir şey yok kusura bakmayın. Eğer elime geçerse size iletirim.

      Sil
    2. Bende bilgisayar mühendisliği bölümü istiyorum bilgi verir misinz

      Sil
    3. Tam olarak hangi konularda bilgi istediğini söylersen sana daha iyi yardımcı olabilirim. Ayrıca mesleği tercih edip etmemek konusunda kararsızsan, aşağıdaki linke tıklayarak ilgili yazımı okuyabilirsin :

      http://www.blogkafem.net/2014/01/bilgisayar-muhendisligi-bolumunu.html

      Sil
  49. Ben SDÜ den yatay geçiş planlıyorum, bölümüm inşaat mühendisliği, tavsiye eder misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, SDÜ ile ilgili yeterli bilgim olmadığı için her iki üniversite arasında kıyaslama yapamam. Üniversite kıyaslaması haricinde farklı kriterler sizi burada okumaya itiyorsa, İskenderun Tenik Üniversitesi'ni seçebilirsiniz. Örnek veriyorum, Hataylıysanız ve kendi memleketinizde okumak gibi bir düşünceniz varsa veya Adanalısınız ailenize yakın olmak isterseniz vs. gibisinden üniversite eğitim kaliteleri haricinde haklı sebepleriniz varsa, seçebilirsiniz. Fakat, eğitim kaliteleri olarak benim buradan iki üniversite ile ilgili yorum yapmam doğru olmaz.

      Sil
  50. Bu sene bilgisayar mühendisliği yazacağım.Bu konuda yardımcı olabilir misin.

    YanıtlaSil
  51. kardeşim havacılık yönetimi bölümünü kazandı.bölüm hakkında ve üniversite hakkında bilgi verebilir misinz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üniversite hakkında genel bilgiler sitede yazıyor zaten. Ekstra bilgi istersen, merak ettiğin soruları sorabilirsin. Öte yandan, ben mühendislik öğrencisi olduğum için, sivil havacılık bölümü hakkında herhangi bir fikrim yok maalesef. İstersen www.iste.edu.tr internet sitesi üzerinden direkt okulu arayarak aklına takılan soruları sorabilirsin.

      Sil
  52. Kerim Doğan10 Mart 2018 16:59

    Bu okuldan mezun olan birisi olarak konuşuyorum. Üniversitenin öğretim elamanı kadrosu çok yetersizdir. Kendinizi kendiniz geliştirmeyecekseniz kesinlikle gitmeyin! Mezun olan kişilere LinkedIn'den baktığınızda görebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  53. İste bilgisayar mühendisliği okuyorum okul yeni olduğu için bazı şeylerde hala sistemi tam oturtmamis olduklarini gozlemledim fakat hizlica gelisip ilerlediklerini söyleyebilirim gelmek isteyenler bu saatten sonra gelirse memnun kalacaklarını dusunuyorum mezunlara sormak İstediğim bir konu var verilen diploma uluslararası gecerliliği olan mavi diplomamı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burdan aldığın diploma Türkiye içinde bile geçerli değil ki. Tavsiyem arkana bakmadan kaç başka üniversiteye git.

      Sil
  54. İkinci öğretim inşaat mühendisliğine yatay geçiş yapmayı düşünüyorum okuyan arkadaşlar varsa fikirlerini söyleyebilir mi? hocalar nasıl,geçmek çok mu sıkıntı oluyor vs

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim