Microsoft, Nokia'yı Satın Aldı!

Yazar:



2011 yılında iki şirketin yaptığı ortalıklık anlaşması, Microsoft'un Nokia'yı tamamen almasıyla son buldu. Microsoft, Finlandiya'lı telekomünikasyon devinin cihazlar ve servisler bölümünü 7,17 milyar dolara satın aldığını duyurdu. Ayrıca Nokia'nın 32.000 çalışanı da artık  Microsoft bünyesine katılmış olacak.

Yılların Devi Nokia Nasıl Bu Hale Geldi?
1871  yılında kurulan ve köklü bir geçmişe sahip olan Nokia, Android işletim sistemine sahip cihazların çıkışıyla tökezledi. Anroid'e sıcak bakmayarak ise kendi sonunu hazırladığını söyleyebiliriz.

Özellikle Android işletim sistemi çıktıktan sonra, bu işletim sistemini benimseyen Nokia'nın rakipleri büyük çıkışlar yakalamaya başladılar. Android işletim sistemi sayesinde teknoloji meraklıları ve mobil cihaz kullanıcıları hem ucuz, hem performansı yüksek, hem de içeriği zengin cihazlar kullanmaya başladılar. Durum böyle olunca gün geçtikçe Android cihazlara olan ilgi de giderek artmaya başladı. Buna rağmen Andorid'e bir türlü sıcak bakmayan Nokia, diğer markalara karşı ilk önce Symbian ile ayakta durmaya çalıştı.

Nokia, Android kullanmamakta ısrarlıydı ama yinede farklı bir şeyler deneyerek kullanıcıların ilgisini de çekmesi gerekiyordu. Microsoft ile yaptığı anlaşma sonucu artık, bir yandan Symbian işletim sistemine sahip cihazlar üretmeye devam ederken, diğer yandan da Windows Mobile işletim sistemine sahip cihazlarıyla kullanıcıların ilgisini çekmeye çalıştıysa da yeteri kadar başarı sağladığını söyleyemeyiz. Nokia bu girişimiyle de hedeflediği başarıya ulaşamamıştı.

Zor günler geçiren Finlandiya şirketi, son olarak da Microsoft  tamamen satın alarak hem köklü bir şirketin -en azından isim olarak- yaşamasını sağladı hem de resmen "mobile pazarda artık bizde varız" demiş oldular. Zaten Microsoft yetkilileri ve CEO'ları, Nokia gibi geçmişten beri itibarı bir şirketi satın alarak, kendi adlarına da çok büyük ve önemli bir işe imza attıklarının da farkındalardı. Bu sektöre, tanınmış bir isimle giriş yapmak Microsoft şirketi için çok iyi bir başlangıç olabilir.


Microsoft Nokia ile Başarılı Olabilir Mi?
Android işletim sistemine sahip telefonların bu kadar ilgi gördüğü bir zamanda, Microsoftlu Nokia'nın ayakta durabilmesi için kullanıcıların gözünde iOS'lu iPhone gibi bir izlenim/itibar bırakması gerekiyor bana göre. Belkide iPhone'un iOS'u gibi daha basit bir arayüz ile dikkat çekebilirler veya daha farklı yöntemler deneyebilirler. Microsoft'un Nokia'yı satın alarak neler yapabileceğini, ne kadar ilerleyebileceği, Nokia'da neleri değiştirebileceğini,  ne derece başarılı işler çıkaracağına ve fiyat-performans oranı olarak kullanıcıları ne derece memnun edeceğini şimdiden merak etmeye başladım açıkçası.


Bence...
Nokia Symbian'ı geliştirebilseydi eğer, şuanda sadece iOS ve Andorid'in kapışmasını değil, bunların yanında Symbian'ı da konuşuyor olabilirdik. Böylece Nokia da diğer büyük firmalar gibi bu yarıştan kopmaz ve Microsoft şirketine satılmak zorunda kalmazdı. Eminim ki Finlandiyalı şirket, şuanda diğer şirketlerle başa baş bir mücadele ediyor olurdu. Bundan sonrası için ise Symbian'ın akıbeti belli olmamakla beraber ben bunun için 2 ihtimal düşünüyorum: Symbian ya tarihe karışır yada Microsoft, Nokia'nın ucuz, düşük özellikli telefonları için Symbian'ı tercih edebilir. Windows Mobile işletim sisteminin ise Nokia için bir klasik haline geleceğini artık rahatlıkla söyleyebiliriz.

6 yorum:

  1. Nokia özellikleri gerçekten
    çok şaşırtıcı tüm diğer telefonlardan en iyi telefon

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyi olup olmadığı görecelidir bence. Kişiden kişiye değişir.

      Sil
    2. Nokia mı? Yok artık daha neler. Sonuna kadar Sony'ciyim ve bir gün Iphone 6S çıkana kadar da Sony ne çıkartırsa o güncellikte devam edeceğim; şuan için Sony Xperia SP'yi ve Sony Xperia Z'yi şiddetle öneririm.

      Sil
    3. Tek bir markanın fanatiği olmamalısın bence. Teknolojinin sürekli değiştiği günümüzde her marka her an şaşılacak yeni bir teknolojik ürün ile karşımıza çıkabilir. Sony özellikle sağlamlık açısından çok iyi cihazlar ürettiği gibi bir gerçek de var tabii.

      Fotoğraf çekmeyi sevenler için, senin önerdiğin Sony markasına ait modellerin yanında, ben de Sony QX10 ve Sony QX100 marka telefonları öneriyorum dostum. :) Son zamanlarda Sony çıkardığı, "kamera özelliği" olarak en iyi telefonlarından diyebilirim. Tabii şimdilik öyle. :) İlerde daha neler neler göreceğiz kim bilir.

      Sil
  2. Böylesi daha iyi oldu, zaten Microsoft Windows Phone ile alıcılığı ortaya atmıştı.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen. Daha önceden bir munasebetleri vardı şimdi ise aşka dönüştü gibi bir şey oldu sanki. :) Nokia için ne kadar iyi oldu bunu ilerde göreceğiz artık. :)

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim