Üniversite Sınavına Hazırlanırken Kendinize Gerçekçi Olmayan Hedefler Belirlemeyin!

Yazar:



Bana bu konuyla ilgili veya benzer konularla ilgili sorular soran olduğunda ilk önce şu cevabı veririm : "Gerçekçi olmayan hedefler belirleme! Hedeflerin, ulaşabileceğine inandığın kadar uzakta olsunlar sana!".

Rehberlik hocalarınız veya abileriniz, ablalarınız illa ki size, "hedefin nedir, önce hedef belirlemelisin" gibisinden telkinlerde bulunmuşlardır. İlk önce şunu kavramanız gerekiyor. "HEDEF" dediğimiz şey nedir? ve "Hedef nasıl belirlenir?" bunu bilmeniz gerekiyor. Bir çoğunuz hedef belirlemiyorsunuz. Sadece kendi kendinize isteklerde bulunuyorsunuz. Hedeflemek ve istemek farklı şeylerdir arkadaşlar, bunu unutmayın! Büyük üniversitede ve güzel bir bölümde okumayı herkes ister tabii. Herkes doktor olmak ister, herkes hukukçu olmak ister, herkes mühendis olmak ister. Herkes Ankara, İstanbul veya İzmir'in köklü üniversitelerinde okumak ister. İsteklerin sonu yoktur arkadaşlar ama hedef başka bir şeydir. İstemekle bu işler olmaz. Kendi seviyenizin de farkında olmalısınız. Gerçekçi düşünmelisiniz!

Ben de çok isterdim İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okumayı fakat; istemekle olmaz. Benim içimde bir gün illa ki Bilgisayar Mühendisliği okuyacağıma dair bir inanç her zaman vardı ve kazandım. Hedefim buydu çünkü. Ayrıca Bilgisayar Mühendisliği'ni İstanbul Teknik Üniversitesi'nde okumak istiyordum ama olmadı. Çünkü içimde şüphe vardı. Orası zordur, olmaz gibisinden düşünüyordum ve sonuç olarak olmadı. İstemekle olmuyormuş gördüğünüz gibi. Hedefime ulaştım ama isteğim gerçekleşmedi.

Hedef dediğimiz şey, tüm kabinizle istediğiniz şeydir. Adını bile duyunca, ona ulaşamayacağınıza dair içinizde en ufak bir korku bile olmayan şeydir. Kim ne derse desin, gözünüzü kararttığınız ve "Ben bu okulun bu bölümünü okyacağım" diyebildiğiniz şeydir. Hedef olarak belirlediğiniz şey ile ilgili içinizde "en ufak bir korku" yada o hedefe ulaşamayacağınıza dair "en ufak bir şüpheniz, küçük de olsa bir kaygınız" var ise o şey artık hedef olmaktan çıkmıştır sizin için. O sadece bir istektir artık. Çünkü hedef olarak belirlediğiniz şey sizi heycanlandırmalı. Adını duyduğunuz anda içiniz kıpır kıpır olmalı. Sizi harekete geçirecek bir güç vermeli size. Aradan aylar geçse bile "ben bunu istiyorum ve olacağım!" diyebilmelisiniz. Her gece uyumadan önce ve sabah kalktığınızda aklınıza gelip sizi heycanlandıran bir şey olmalı, hedef olarak belirleyeceğiniz o şey.

İşte bu yüzden de her zaman diyorum ki... Hedeflerinizi çok yüksek tutmayın. Kendi seviyenizin farkında olun. Sınavlarda 400'ü bulamıyorsanız, "hedef ODTU" demeyin. Kendi performansınızdan çok yüksekte hedefler seçmek sizi ders çalışmaktan uzaklaştırır. Okuyacağınız bölüm hedefiniz olsun, üniversite değil. Mesela, hedefim "Bilgisayar Mühendisliği bölümü" veya "Hemşirelik" şeklinde olsun.Yani üniversite adı hedefiniz olmasın, okumak istediğiniz bölümü hedef olarak seçin. Bölüm olarak ne istediğinizi belirledikten sonra "kendi performansınıza göre" o bölümü okuyacağınız üniversiteleri belirleyin. Örneğin, sınavlarda 300-400 civarı puan yapıyorsanız "Hedef : ODTU mühendislik" ise, bu size de inandırıcı gelmeyecektir. Fakat; "Hedef : Mustafa Kemal Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği" şeklinde bir hedef belirlerseniz ona ulaşabilme ihtimaliniz olduğu için, çalışmak için kendinizde güç bulabilirsiniz.

Üniversiteyi kazanıp, istediğiniz bölümde okuduktan sonra gittiğiniz üniversitenin büyüklüğünün veya isminin ün yapmış olmasının da pek bir önemi kalmıyor. Kazandıktan sonra bunu siz de farkedeceksiniz. Hemen şimdi bir hedef belirleyemeye başlayın.

Unutmayın! Hedefleriniz, onlara ulaşabileceğinize inandığınız kadar yüksekte olsunlar. Uçuk hedefler belirlerseniz bu hedef olmaktan çıkar. Sadece hayal dünyasında yaşamış olursunuz ki gönülden inanmadığınız bir şeyin etkisi de sadece 2-3 gün sürer. Kendinize uygun hedef belirlemek çok önemlidir. Gerekirse sabahtan akşama kadar bir gününüzü yada bir haftanızı buna ayırın ama bu işin sonucunda tüm kalbinizle kazanabileceğinize inandığınız bir hedefiniz olsun. Unutmadan şunu da söylemem de yarar var. Hedefiniz, sizin okumak istediğiniz bölüm ne ise, o olsun. Anne, baba yada çevrenin isteği üzerine hedefler belirlemeyin. Zira öyle bir durumda bu sizin için bir hedef olmaktan çıka ve yine bir istekten ibaret olur.

39 yorum:

  1. Öncelikle merhaba.
    Ben Aleyna. Ankara'da yaşıyorum ve 10. sınıfa geçtim. Okuduğum anadolu lisesinde 1. olarak girdim ve 9. sınıf yıllık ortalamam 83 biraz düşük ama okulun ilk beş içerisindeyim. Okulumunda çok düşük yüzdesi yok okulumun türkiye geneli yüzdesi %13 ve ben %5,59 ile anadolu lisesine girdim. İlk olarak yıllık ortalamam çok mu kötü onu sormak istiyorum. Ben şimdiden YGS'ye çalışmaya başladım ama yavaş yavaş. Geçmiş sınavların sorularını çözüyorum. Şimdi asıl konuya gelelim. Benim önceden bir hedefim vardı ve bu yazıyı okuyunca gerçekten girmek istediğim yerin, kendimi gerçekten oraya ait hissettiğim yerin bir hedef olduğuna kanaat getirdim. Benim yaklaşık 4 yıldır hedefim ODTÜ bilgisayar mühendisliği. Evet biliyorum çok puan istiyor ve kontenjanı az olduğu için de herkes giremiyor farkındayım. Ama girenlerde benim gibi öğrenci değil mi? Onlar yapabiliyorlarsa eğer ben neden yapamayayım ki? Ben her zaman ODTÜ'yü kazanabileceğim bir hedef olarak gördüm fakat benim için illa bilgisayar mühendisliği şart değil. ODTÜ' de bir mimar, makine mühendisi, kimya mühendisi veya gıda mühendisi de olabilirim. Yeter ki ODTÜ'de bir bölüm olsun. Şimdi size sormak istediğim sorular şunlar;
    Siz bilgisayar mühendisliği okuyorsunuz ve bende bizzat size sormak istedim. Bölüm göründüğü kadar zor mu? Yani ilgim var hatta araştırdım ama biraz gözümü korkuttu diyebilirim. Olur ya kazansam bile bölümde çok zorlanıp yapamazsam veya beğenmezsem boşu boşuna 4 yılım gidecek. Bunun olmasını istemiyorum.
    Bir de acaba yanlış bir görüş içerisinde miyim ODTÜ olsunda hangi bölüm olursa olsun diye? Bunun hakkında bir açıklama yaparsanız çok sevinirim.

    Sanırım yazım biraz fazla uzun oldu ama insanın geleceği söz konusu olunca elinden ne geliyorsa yapmak istiyor. Size kolay gelsin :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle şunu söylemem gerekir ki yıllık ortalamanın derecesinin ne kadar olduğunun önemi yok. Önemli olan rakiplerin arasından kaçıncısın? Buna bakacaksın. Eğer 90 ortalama ile okulda 20'nci oluyorsa bir öğrenci ve başka bir öğrenci 70 ile okulda birinci oluyorsa bu durumda 70 yapana okuldan daha çok puan gelir ve daha başarılıdır diye bakar ÖSYM. Yani önemli olan okuldaki puan değil, aldığın derecedir. İlk 5'teyim demişsin. Bence bu çok iyi bir şey. Daha da iyi olmanı dilerim.

      Meslek konusuna gelince ise... Hedefin bir okul değil bir meslek olmalı bence. Okul geçicidir. Okul hayatının 4 senesinde olacak sadece... Mesleğin ise hayatını şekillendirecek be bir ömür boyu onunla yaşayacaksın. Mesele ODTU'ye girmek ise bu hiç zor değil. ODTU Fizik 300 puan ile bile öğrenci alıyor. ODTU'ye girmek marifet değil yani. Önemli olan sevdiğin ve ilgi duyabileceğin bir bölümde okumaktır. Mesela Bilgisayar Mühendisliği okumak istiyorum demişsin. Bana sorarsan mükemmel bir meslek ve ben bu mesleği okuduğum için çok mutluyum. Çünkü Bilgisayar Mühendisliği benim hep hayalimdi. Bana sorarsan geleceğin ve günümüzün en mükemmel mesleği. Çünkü ben bu bölümü seviyorum. Bu tür yorumlar yapmam gayet normaldir. Sevmeyen biri ise kötüler. Tamamen sevip - sevmemek, ilgi duyup - duymamak ile ilgili bir durumdur bu. Bölüm çok kafa isteyen ve yaratıcılık gerektiren bir bölüm. Kafan iyi çalışıyorsa çok zevklidir. İlgin varsa çok zevklidir. İlgin yoksa o bölüm sana dünyanın en zor bölümü olarak gelir. Çünkü bilgisayar işi kafa yoran bir iştir. Daha ayrıntılı bilgi için şu linkteki yazımı okumanu tavsiye ederim >> http://www.blogkafem.net/2014/01/bilgisayar-muhendisligi-bolumunu.html

      Sil
  2. Narin Akayran17 Ocak 2015 18:07

    Öncelikle merhaba.Ben Narin Urfa'da Yaşıyorum.11.sınıfım,meslek lisesiyim,bilgisayar bölümüyüm ve meslek lisesi olduğum için fızık kımya geometrı matematık derslerı gormuyoruz.Bende Bilgisayar Ögretmenliği ya da bilgisayar muhendıslıgını ıstıyorum bılıyorum bıraz geç oldu ama yenı yenı ygs ye calışmaya basladım sadece türkçe ve matematığe çalışıyorum dershaneyede gitmiyorum sizce ne yapabilirim..?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer kendin çalışabiliyorsan, dersaneye gitmemen çok fazla olumsuz etkilemez seni. Dersaneye gitseydin ne gibi bir faydası olabilirdi diye soracak olursan eğer, konulara çalışırken daha düzenli olursun. Çünkü dersane senin yerine, sınava kadar ki konu dağılımlarını yapmaktadır. Bu sebeple de dersaneye gitmeyen öğrencilerin geneli konuları yetiştirememekten şikayetçidir. Sen de kendi konu dağılımını haftalara yayarsan eğer bu sorundan kurtulmuş olursun. Dersanenin bir diğer avantajı ise ders çalışma esnasında anlamadığın yerleri veya çözemediğin soruları danışabileceğin hocaların olmasıdır. Bu açığı da kapatabilmen için ders çalıştıktan sonra gerek okuldaki hocalarına gerekse de çevrendeki okumuş, yaşça büyük kişileren yardım alabilirsin.

      Sil
  3. merhabalar,
    ben tum kalbimle hukuk okumak avukat olmak istiyorum ama yakinlarimdaki insanlarin bana soyledigi tek sey bogazici galatasaray ya da istanbul uni gibi yerlerse okumazsan hukuk okusan da hicbir ise yaramaz seklinde. kendi kapasitemi biliyorum calisiyorum da hukuk kazanabilecegime de inaniyorum ama o bahsedilen universitelerde degil. ve soylenen onca seyden sonra tum hevesim kacti artik hukuk okusam nolur okumasam nolur kafasindayim cok iyi bi yer tutturamadiktan sonra..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle yanlış düşünüyorsun. Çevrendekiler senin yoluna taş koymak istiyorlar sadece. Hukuk, önü açık bir meslek ve hukuk öğrencisi nerede okursa okusun mutlaka iş sahibi olunabilecek bir meslektir bana göre. Çevrendekileri sakın dikkate alma ve onlara karşı kulaklarını tamamen tıka. İlerde olmak istediğin mesleğine odaklan ve mesleğin ile ilgili hayaller kurarak hedefine yeniden sıkıca bağlan. Gideceğin üniversite diploma alabilmen için sadece bir basamak. Önemli olan üniversiteye gideceğin zaman, senin orada göstereceğin başarı olacaktır. Büyük üniversitelerden mezun olup da bir altaya sap olamamış adam da var, daha düşük üniversitelerden mezun olup iyi yerlere gelen adamlar da var. O yüzden sen çevrendekileri sakın dikkate alma. Ancak boş boş konuşmasını bilirler zaten.

      Sil
    2. Hukuk okuyomusun merak ettim yıl 2017 oldu 😊

      Sil
  4. öncelikle merhaba.ben fen lisesinde 11.sınıf öğrencisiyim.hedefim ankara üni. Tıp fakültesi. Düzenli ders çalışıyorum ancak. Deneme sınavlarında puanlarım düşük geliyor.okulumda 80 kişi içerisinde 20 lerdeyim.ailem dahil çevremdeki hiç kimse kazanabileceğime inanmıyor ve tıp kazanamayacağımı yüzüme söylüyorlar.bunlar beni gerçekten çok yıprattı.deneme sınavlarında puanlarımı yükseltmek için ve çevremin bu tutumuna karşı ne yapmalıyım sizce?? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı şeyler insanın elinde olmaz. Mesela ailenin veya çevrenin bu tutumu gibi. Bu tip durumlarda ailen belkide bunu sana hırslanman için söylüyor olabilir ama bunun sende ters etki yaptığını ve seni olumsuz olarak etkilediğini ailen ile konuşmanda yarar var. Öncelikle ailenin bu tutumunu düzeltmesi için onlarla yapacağın konuşma çok önemli. Bu tutumlarını, seni destekleyecekleri tarzda olumluya çevirirlerse eğer o istediğin yüksek puanlarda gelir diye düşünüyorum. Çünkü şöyle bir gerçek var ki bu tarz durumlar insanı ister istemez olumsuz etkileyebiliyor. Yani ben sana "kim ne derse desin, sen kulak asma ve çalış" dersem eğer, senin sorununa gerçekçi bir yaklaşım getirmiş olmam. Ben sana bunu ne kadar söylemeye çalışsam bile o sana karşı olan "tıp kazanamazsın" tarzındaki olumsuz tutumlar seni olumsuz etkiler illa ki. Bunun için ilk önce ailenin desteğini arkana almaya çalış. Onların desteğini aldıktan sonra kim ne derse desin artık umursama ve hedefine odaklan. Zaten fen lisesi öğrencisiymişsin. Çalışkan bir öğrencisindir büyük ihtimalle. O yüzden aile desteğini de arkana alabilirsen eğer, puanlarında da yükselme olacaktır diye düşünüyorum.

      Sil
  5. ben 11. sinif ögrencisiyim.Sayisal bölümünde okuyorum kafamda bir meslek belirleyemedim sizce ne yapmaliyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman ne yap et, kendine uyacak bir meslek bulmaya çalış. Çünkü hedefsiz bir insanın çalışma hevesi de geçici olur. Seni çalışma yolunda hırslandıracak bir hedefin olması gerekiyor.

      Sil
  6. 11. sinif sayisal ögrencisiyim.Yazin hem ygs hem lys konularini bitirmem gerektiginin farkindayim fakat ikisini ayni anda yapabilecegimi sanmiyorum.Yazin konu eksiklerimi bitirip 12. sinifta sadece test ve deneme cözmek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendini o kadar sıkıp kasma. Bu sefer de her şeyi yapacam diye hiçbir şey yapamazsın. O sebeple yazın LYS çalış. Normal sezon başlayınca zaten YGS sınavına kadar sırf YGS çalışacağın için konularo yetiştirirsin gibime geliyor ama yazın YGS+LYS'yi halledebilirim diyorsan o da senin bileceğin iş. Halledebilirsen bu senin için ekstradan avantajdır. Mesela bir öneri olarak; haftanın 4-5 gününü YGS'ye kalan 2-3 gününü de LYS'ye ayırabilirsen eğer ikisini de beraber yürütebilirsin gibime geliyor. Eğer ikisini beraber yürütmek istiyorsan tabi.

      Sil
  7. meraba ben anadolu ogreten mezunuyum ilk senemde cok dusuk bi puan aldim okul degisikligi aile gibi sebeplerden dolayida sinava cok konsantre olamadim ama tip istiyorum cevremde yapanlar var ve cok calismadilar bende bi daha gircem sina va ve tekrar caliscam ama bazi arkadaslarim moralimi bozuyo sizce tip benim icin imkansizmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmkansız değil. Onlar seni elemek için bilerek moralini bozmaya çalışıyorlar. Bu oyuna gelme. ;) Onlara inat, daha çok çalış. :)

      Sil
  8. 11. Sınıfa geçtim 9. Sınıf ortalamam 73, 10. Sınıf 67 biliyorum çok kötü sbs den sonra çok boşladım bu sınıfları ama tıp kazanmak istiyorum bu yaz da 9 ve 10 daki eksik konularımı kapatmak için hergün konu tekrar edip 50 soru çözüyorum tıp kazanbilmek hakkında tek şüphem acaba bu yaz eksikliklerimi mükemmel derecede kapatabilir miyim şeklinde. Acaba bu halime göre tıp benim için hayal mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bir program tutturmuşsun bence. Öyle devam et. Çalışmanın yeterli gelip gelmediğini ise kişinin kendi bilir. Her şey senin elinde. Neden olmasın ki? :)

      Sil
  9. Merhaba ben sumeyye. Anadolu imam hatip lisesinde okuyorum 10.sinifa gectim yil sonu ortalamam 90 ve okulda dorduncuyum. Sinifta cok caliskan oldugumu soyluyorlardi ama ben kendimi yazin cok bosladim arada genelde matematik ve ingilizce calistim diger derslere pek bakmadim. Ama bu sayfaya girdsigimde kendime yazik ettigimi anladim. Sizce bu saatten sonra ne yapmaliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Henüz geç kalmış sayılmazsın. Madem 10. sınıfsın yavaş yavaş YGS konularına çalışmaya bak. Ne kadar erken çalışırsan o kadar iyi. YGS çalışırken okul derslerini de aksatma ama.

      Sil
  10. Merhaba, ben bu sene 11.sınıf olacağım. Merak ettiğim şey ben mimar olmak istiyorum ama çizime pek fazla yeteneğim yok. Bu yüzden kendime yanlış bir hedef mi seçiyorum acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu mesleği sadece istiyor musun yoksa bu senin için gerçek bir hedef mi? Önce bu konuda anlaşalım. Eğer sadece istiyorsan, istemekle olmaz. Konuda bunu belirtmişim ben zaten. Gerçekten bir hedef olarak görüyorsan, ufak tefek ayrıntılara takılma. Üniversiteye gidince zaten çizim yapmayı sana öğretecekler ve büyük ihtimalle, daha çok bilgisayar ortamında çizimler yaparsınız.

      Sil
  11. Öncelikle merhaba adım didem ben bu dönem 11. Sınıf öğrencisi olucam ve polis veya hemşire olmak istiyorum biraz araştrdm polis olmak için ygs sınavlarındn herhangi birinden 270 almam yeterli peki 270 alıp direk pmyo ya mı giricem yoksa yine lys sınavına girmem gerekiyo mu hemşire olmak için sayısal zeka gerekli bede ise söxel mevcut malesef matematiği dinleyince yapıyorum ama geometri de hiç tık yok ve sayısal yapamadım için kendimi aptal hissediyorum ve bu beni çok üzüyo annem hemşire olmam da diretiyo ben se sağlık sektörünü hiç sevmiyorum polislik benim tek hedefim ama ygs sınavlarından birinden 270 alamam diye kaybederim diye şimdien aşırı korku ve eziklik hissediyorum polis olamazsam hayatım kararıcak gibi hissediyorum sizce ne yapmalıyım normal mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 270 puan düşük bir puan. Stres yapma. Yeteri kadar çalışırsan bu puanı rahatlıkla alabilirsin. İçinden geçen meslek ne ise onu okuman senin için daha iyi olacaktır bence. Sonuçta o meslek senin mesleğin olacak, onlarn değil. Ayrıca PYMO için YGS'den sonra LYS'ye girmem gerekiyor mu demişsin. O konuda tam olarak bir bilgim yok. Okulundaki rehberlik hocana danış. O sana gerekli bilgiyi verecektir.

      Sil
  12. 11.sınıf ögrencisiyim meslek lisesine gidiyorum okulda fizik kimya biyoloji cografya gormuyorum matematigide secmeli sectik gormedigim dersleri ygs konu anlatimli kitaplardan mi calismaliyim bana lutfen yardimci olun nasil kitaplarda ve hangi yontemle kendimi gelistirmeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuan için kitap piyasası ne durumda bilmiyorum ama bizim zamanımızda Esen Yayınları'nın kitaplarını beğenirdim. Çünkü konu anlatımı bol, alıştırması, testi bol bir kitap. Ama teknoloji gelişti. Kitaplara bağlı kalma. İnternet ortamında videolu konu anlatımı yapan bir çok hoca var. Örneğin www.ekolhoca.com bunlardan bir tanesi. Buna benzer daha bir çok site var. Bu tarz sitelerden videolu konu anlatımlarını izleyerek konuları öğrenebilirsin. Hemen ardından test çözerek öğrendiklerini pekiştirebilirsin.

      Sil
  13. yardiminizaihtiyacimvar12 Aralık 2015 19:11

    Selun aleykum hocam. Bn zor durumdayim. Bn 11 mf yim. Kimyam kotu matematik iyi. Fizik biyoloji eh iste. Ama calisirsam yapabilecegime inaniyorum. Cunku calismadigim halde boyle. Ancak bana zaman cokmus gibi geliyor. Bnde pek calismiyorum. Aslinda calisiyoryk ama yavas yavas. Hocalar gunde 3 saat guzelce calisin sonra istediginizi yapin diyo. Ama bn krndimi veremiyorum. Butun gun dersin basinda oturuyorum ama en fazla 1 saatlik verim aliyorum. Benim bunu duzeltmem lazim. ma nasil olcak bilmiyorum. Unku bu sekilde hem surekli kitaplarin basimda oturdugum icin calismaktan soguyorum. Hemde verim olmuyo. Hocam nasi duzeltcem. Ciddi ciddi nasil olcak. Cunki bn kitapda okumak istiyorum. Ne biliyim baska biseylerde yapmak istiyorum butungun ders basinda oturdugum halde. Pdevlerimi bile yetistirememekten biktim. Usandim. Nasil olcak?? Birde bn gazi universtesu diyetisyenlik istiyorum. Kendim sectim. Bana cok uygun. Okul ortalamam 90-95 yani brz cabayla olur. Ama bnm o hedefi dusununce oyle cokk bi heyecan gelmiyo yani demek istedigim o hedef icin ders calismiyorum. Acikcasi neden calismam gerektiginide bilmiyorum. Yardm edin lutfn.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden çalıştığını bilmiyorsan öncelikle kendine bir hedef belirle. Bununla ilgili sitede bir yazı var. Onu okumanı tavsiye ederim. Sitedeki YGS-LYS kategorisinden o yazıya ulaşabilirsin.

      Ayrıca her şeye yetişebilmek için zamanı etkili kullanmalısın. Bunun için de mutlaka bir program yapman gerekli. Ders çalışma programı hakkında sana önerim ise; tek bir program yapıp sürekli ona uymaktansa haftalık veya günlük çalışma programları yapmalısın. Hangisini yapacağına da sen karar ver. Haftalık yapacak isen, her pazar bir sonraki hafta için yeni bir program hazırlamalısın. Günlük programda ise, günlük çalışman bittikten sonra her gece bir sonraki gün için bir program hazırlamalısın.

      Bunun dışında günde 3 saat çalışamıyorum demişsin. Hocaların sana 3 saat çalış derlerken, tek oturuşta 3 saat çalış demiyorlardır. Gün içerisinde toplamda 3 saat de olabilir. Mesela 1 saat çalışıp 15-20 dakika dinlenip sonra +1 saat daha ve tekrar ara verip sonra +1 saat daha çalışarak toplamda 3 saat çalışmanı gerçekleştirebilirsin.

      Sil
  14. Merhaba ben 11. Sınıf IHL eşit ağırlık öğrencisiyim.Ben psikoloji okumayı gerçekten çok istiyorum ama üniversitede gerçekten önemli benim hacettepe hep hayalimdi oldu bitti, 15 tatil itibarı ile ygs ye çalışmaya baslamak istiyorum bugun konuları belirleyip dagittim hazirana kadar yazinda dediginiz gibi lys ye baslamak istiyorum sizce nasıl bir yol izlemeliyim yani ihl öğrencisi olduğum için inanin derslerim çok ağır ve ben okul zamani kesinlikle ezber yapmaktan ve ders çalışmaktan üniversite icin hazırlık yapamıyorum. Yardımcı olursanız cok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulunduuğun okul itibariyle YGS-LYS'ye çalışamıyor olman normaldir. Bunun için YGS ve LYS odaklı bir okula kaydını taşıyabilirsin ama; maddi olanakların bunun için yetersiz ise ve hem IHL'de kalıp hem de YGS ve LYS'ye zaman ayırmak istiyorum diyorsan mutlaka ama mutlaka programlı çalışmalısın. Çünkü zamanı en etkili şekilde kullanmanın yolu programlı çalışmaktan geçer. Her saatini ve her dakikanı bile yapacağın programa yaz. Sana önerim günlük veya haftalık programlar yapmandır. Günlük ise gün sonundai haftalık ise her hafta bitiminde kendine yeni bir program hazırlamalısın.

      Sil
  15. Merabslar hocam ben neslihan.11.sınıf öğrencisiyim ygs çalışmaya henüz başlamadıM bu yüzden geç kaldığımı düşünUyorum arkadaşlàrîmın çOğu konuLarın hemen hemen yarısİnı bitirdiler bile.Ve bir şey daha var ben planlı çalışamıyorum bir türlü.Yani kendime diyorum ki şu gün şunları yapıcam ama olmuyo o gün mutlaka başka bir şey çıkıyo .Az önce yorumlara vermiş olduğunuz cevapları da okudum onlardan birinde planlı çalışamıyorsan yıllık plan yerine günlük ya da haftalık bir plan yap demişsiniz .İyi hoş da ben değil günlük saatlik plan bile yapamiyorum .Napmam lazım hocam bana lütfen yardım edin işin içinden çıkamıyorum bir türlü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumları okumana sevindim. Evet, plan yapmak çok önemli. Eğer bir plan yapamıyorsan o halde gelecek ile ilgili hedeflerinde bir sorun vardır. Sana tavsiyem öncelikle kendine gerçekçi bir hedef belirle ve öyle bir hedef seç ki hem bu hedefine ulaşabileceğine tüm kalbinle inanabilesin hem de sabit bir hedef olsun. Yani o hedefine o kadar kalpten inan ki bir daha hiçbir zaman değiştiremeyeceğin bir hedefin olsun. Zaten bu sayfadaki yazıyı da bu amaçla yazdım. Sende isteksizlik sorunu var.

      Hedefini belirledikten sonra program yapmaya geç. YGS'den başla. Henüz 11. sınıf öğrencisi olduğun için sana, şu alttaki linke tıklayarak diğer yazımı okumanı öneririm : http://www.blogkafem.net/2014/09/11-sinif-ogrencisi-ygs-lys-nasil-hazirlanmali.html

      Sil
    2. Yorumları okumana sevindim. Evet, plan yapmak çok önemli. Eğer bir plan yapamıyorsan o halde gelecek ile ilgili hedeflerinde bir sorun vardır. Sana tavsiyem öncelikle kendine gerçekçi bir hedef belirle ve öyle bir hedef seç ki hem bu hedefine ulaşabileceğine tüm kalbinle inanabilesin hem de sabit bir hedef olsun. Yani o hedefine o kadar kalpten inan ki bir daha hiçbir zaman değiştiremeyeceğin bir hedefin olsun. Zaten bu sayfadaki yazıyı da bu amaçla yazdım. Sende isteksizlik sorunu var.

      Hedefini belirledikten sonra program yapmaya geç. YGS'den başla. Henüz 11. sınıf öğrencisi olduğun için sana, şu linke tıklayarak diğer yazımı okumanı öneririm : http://www.blogkafem.net/2014/09/11-sinif-ogrencisi-ygs-lys-nasil-hazirlanmali.html

      Sil
  16. Merhaba, ben 12. Sınıfım ve hala bir hedefim yok. Ben yıllardır dil anlatımı çok seven bi öğrenciydim taki bu seneye kadar. Çok üstünde durdum o dersin hep o dersten test çözdüm hep o derse yoğunluk verdim sanki artık soğumuş gibiyim o dersten. Hedefim dil anlatım öğretmenliğiydi ama herkes soğuttu beni o mesleğe karşı işte atanamazsın puanı fazla dediler. Şimdi diyorum ki dil anlatım öğretmenliğini okudum diyelim ya mesleğimi sevmezsem ya o mesleği okumaktan pişman olursam diye korkuyorum ne yapmalıyım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bnce oyle dusunme bnde hemsire olmk istiorum bana okadr sey dedilerki hic biri umrumda degil dil ankatim ogretmnleri nasil olmussa sende oyle olucaksin acik ve net.

      Sil
  17. Ben şuan 12.sinifa gectim. Kitap okumayı sevmiyorum ve bu yüzden sadece paragraf kitabı cozuyorum bu yeterki olir mu? Bir de benim yıl sonu ortalamaların 70 civarında ben odyoloji bölümü istiyorum ve bu bölüm ygs-2 ile alıyor. Puanı bana göre biraz yüksek ama gerçekten çalışırsam yapabileceğine inaniyorum. Sadece ygs ye calisip lys ye girmeden olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii. Pragraf sorusu çözmenin faydası olur sana. Ayrıca YGS mi LYS'ye mi gireyim konusunda bir şey diyemem. Kimi bölümler sadec YGS'den alır, kimisi LYS'den öğrenci alır. İstediğin meslek hangisi ise, ona göre karar vermen lazım.

      Sil
  18. Ben 10 a geçtim hala bi meslek seçemedim sanki hiçbirşey yapmaktan hoşlanmıyorum gibi geliyo. bana uygun meslek yok galiba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli arayış içinde ol Rümaysa. Pes etme. Sonunda bir gün, istediğin mesleğin hangisi olduğunu bulacaksın. Daha önünde uzun bir zaman var ve bu zaman içerisinde sürekli arayış içinde olursan, hiç ummadığın bir anda belkide hiç düşünmediğin bir mesleği, belkide ufacık ama senin için anlamlı olabilecek ve heyecan verici bir sebepten dolayı çok istediğini farkedebilirsin.

      Sil
  19. Merhaba hocam Adım Emir.Ben 11.sınıf ogrencisiyim ve Suanda 1.donem bitmis bulunmakta.Ne yazık ki ben henüz derslere odaklanamadim Ailemin bana öneri konusunda hic yardımı yok çünkü onlarda bilgi sahibi degiller.Ben Hukuk okumak istiyorum fakat Savcı veya Hakim olarak bunun icin nasıl bir yol izlemeliyim Ne yapmalıyım ağabeyim 12.sınıf ve dersle ilgisi olmayan bir insan ve ne yazık ki hic birsey yapamicak gibi görünüyor fakat ben öyle olmak istemiyorum Ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim bana lütfen yardımcı olurmusunuz.

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim