Merkezi İşlem Birimi, CPU, İşlemci, Çekirdek İfadeleri Ne Demek?

Yazar:



Türkçesi CPU, açılım Central Process Unit olarak bilinmektedir. Türkçe kullanımlarında "Merkezi İşlem Birimi" ifadesi kullanılsa da normal konuşma dilinde daha çok "işlemci" olarak adlandırılır. Bazen de "çekirdek" olarak adlandırılır. Mesela, çift çekirdekli bilgisayar derken aslında çift işlemciden bahsedilmektedir.

İşlemci denen şey aslında bilgisayarın beynidir. Günümüzde işletim sistemlerinin bilgisayar haricinde tablet, telefon ve hatta bazı beyaz eşyalarda bile kullanıldığını düşünürsek eğer işlemcinin, herhangi bir elektronik cihazın beyni olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki daha çok telefon, tablet ve bilgisayarlar terimi olarak kullanıldığı için, bu elektronik cihazlar üzerinen CPU'yu tanıtmam, işlemcinin nasıl bir şey olduğuna dair aklınızda daha somut bir şeyler oluşturacaktır.

İşlemci için en basit tanım ile bilgisayarın, akıllı telefonlarımızın veya tabletlerimizin beynidir diyebiliriz. Bu saydığım elektronik cihazlardaki tüm işlemler Merkezi İşlem Birimi (CPU) tarafından yapılır. İşlemcinin çok köklü bir geçmişi vardır. Bu yazıda uzun uzun geçmişinden bahsetmeyeceğim. CPU'nun ayrıntılı geçmişi ve tanımlamaları için buraya tıklayarabilirsiniz.



Bu yazıyı yazmamdaki asıl amaç, bilgisayar terimleri ile yeni tanışan arkadaşların aklındaki kafa karışıklığını gidermek. Yukarıda da saydığım gibi işlemcinin birçok adı vardır. Yani aslında CPU, işlemci, merkezi işlem birimi, çekirdek gibi kavramların hepsi aynı şeyi ifade etmektedir.


İşlemcinin ne olduğunu daha iyi anlayabilmek açısından Ghz kavramını bilmeniz gerekiyor. Akıllı telefonların veya bilgisayarların özelliklerine bakarken mutlaka 2.5 Ghz işlemci veya 3.2 Ghz işlemci gibi tanımlamalarla karşılaşmışsınızdır.

Ghz ifadesi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için;
Buraya tıklayarak, "İşlemcideki (CPU) GHz İfadesi Ne Anlama Geliyor?" başlıklı yazıya gidebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

İstatistikler

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim