iOS Kullanmak İçin 6 Önemli Sebep [Neden iOS Kullanmalı?]

Yazar:



Günümüzün 2 dev mobile işletim sistemi olan iOS ve Android arasındaki rekabette her ne kadar Android daha çok kullanıcı tarafından kullanılıyor olsa da Apple markasına ait olan iOS işletim sistemi de en az Android kadar güçlü ve performanslı bir işletim sistemi olduğunu söylememizde fayda var.

En ucuz akıllı telefonlardan başlamak üzere en pahalısına kadar, hemen hemen her marka cihazda Android kullanıldığı için bilinirlilik olarak kuşku yok ki Android daha çok bilinir. Bildiğiniz üzere iOS işletim sistemi yalnızca iPhone ve iPad cihazlarda kullanılmaktadır. Bu sebeple Android'in daha çok kullanılmasının ve daha çok bilinmesi gayet normaldir. Peki Apple'ın iPhone veya iPad model cihazlarına hiç "iOS" işletim sistemine sahip bir cihaz gözüyle baktınız mı?

iOS işletim sistemi gözüyle bakmak demek, telefon alırken cihaz karşılaştırmasından çok işletim sistemi karşılaştırmasına göre cihaz tercihi yapmaktan bahsediyorum. Bunu pek azımımız yapar. Genel olarak insanlar marka ve model odaklı satın alma işlemi yaptığı için cihazın içi ile ilgilenen pek olmaz. Yani, iPhone veya iPad alanlar arasında işletim sistemi "iOS olduğu için alayım" diyen çok çok azdır. Benzer şey Android için de geçerli. Ben bu yazımda ise, iOS'un nimetlerine değineceğim. iPhone ve iPad'e sadece marka değeri olarak değil de aslında iPhone'u iPhone yapan veya iPad'i iPad yapan ve bu cihazların milyarlarca kişi tarafından beğenilmesinin ardındaki kahraman olan iOS'u Android'den ayıran sebepler nelermiş ona bakalım.

1) Şuana Kadar ki En Performanslı Mobil İşletim Sistemi
Performanslı lafımdan kastım yıllarca kullansanız bile cihazınızda takılmalar ve donmalar yaşamazsınız. Sadece cihazın kendisi değil ayrıca, AppStore için geliştirilen uygulamalar ilk önce AppStore'un sıkı bir denetiminden geçip daha sonra markete eklendiği için uygulamalar konusunda da donmalar görmek zordur. Geliştiriciler daha iyi bilirler ki yazılan bir uygulamanın Google Play'e eklenmesi AppStore eklenmesinden daha kolaydır. Store uygulamaları daha mağazaya gelmeden kontrol edilmesi eger yavaşlama algılanıyor ise o yazılımın mağaza tarafından kabul görmemesi de buna bir sebep olarak gösterilebilir.

2) Düşük Donanım Özellikleriyle Bile Üst Düzey Performans İle Çalışır
En önemlisi de budur bence. Eğer piyasadaki telefonların donanım özelliklerini kıyaslarsanız fark edersiniz. Apple markada cihazlarında RAM ve işlemcileri, Android telefonlara göre daha düşüktür. Anroid telefonların üst modellerinde 3-4 GB RAM ve 2,5 GHz işlemcilere kadar donanım özellikleri görebilirken, özellikle iPhone cihazlarda 1 GB yada 1.5 GB Ram ve 1 GHz veya 1.3 GHz işlemciler görmek mümkün. Bu da iOS işletim sisteminin en büyük marifetidir. Donanımdan tasarruf sağlar. Sonuç olarak baktığımızda ise, Anroid telefonlar her güncelleme ile daha çok şişerken ve her güncelleme sonrası daha çok donanım ihtiyaç duyarken 1-2 sene sonra 3-4 GB RAM ve 2,5 GHz işlemciye sahip cihazlarınızda donmalar ve takılmalara rastlarken, sadece 1 GB yada 1.5 GB Ram ve 1 GHz veya 1.3 GHz işlemciye sahip iPhone cihazlarında ise yıllar geçse bile hiçbir donma ve takılma görmezsiniz. Yani, bu da demek oluyor ki iOS sayesinde Apple cihazlar düşük donanımla bile Android'den daha performanslı çalışabilmektedirler.


3) Kapalı Bir İşletim Sistemi Olduğu İçin Daha Güvenilir
Bunu bir çok yerde okumuşsunuzdur. iOS kapalı bir eko sistemine sahiptir, Android ise açık bir sistemle çalışır. iOS kapalı bir eko sistem ile çalıştığı için dış saldırılara karşı daha güvenli bir işletim sistemidir. Yani iOS'un Jailbreak'li işletim sistemini kullanmadığınız sürece, orjinal fabrika çıkışlı iOS işletim sistemlerine kesinlikle dışarıdan müdahale edilememektedir. İşletim sisteminin çekirdiğine kullanıcıların erişimi engellenmiştir. Android'de ise korsanlar işletim sisteminin çekirdeğine kadar müdahale edebildikleri için yazacakları bir zararlı yazılımla bile cihazınızda istedikleri gibi oynama yapabilirler. Tabii ki de bunu önlemek için PlayStore dışında bir yerden Android uygulaması indirmemelisiniz. iOS işletim sistemleri daha kapalıdır dedik. Bunun en büyük göstergelerinden biri de sadece Apple cihazlar arası veri alışverişinin olmasıdır.

4) Sade Bir Arayüze Sahiptir ve Kullanımı Basittir
Apple cihaz kullanan biri bir daha başka bir cihaz kullanmak istemez. Çünkü performanslı olmasının yanında, kullanımı son derece basit ve sadedir. Küçük yaştaki bir çocuk da çok rahat bir şekilde kullanabilir yaşı ilerlemiş amca/teyzeler de iOS cihazları rahatlıkla kullabilmektedirler

5) Cihazlara Uzun Süreli Güncelleme Desteği Sağlayabilir
2. maddede de dediğimiz gibi, iOS işletim sistemi "Düşük Donanım Özellikleriyle Bile Üst Düzey Performans İle Çalışır". Apple şirketi iOS'un bu avantajından faydalanarak 3-4 sene önceki cihazlarına bile rahatlıkla güncelleme gönderebiliyorlar. Bu da iOS'ub bir başarısı olarak şirkete olumlu olarak yansımaktadır. Android cihazlarda ise henüz 2 sene önce çıkan bir cihaz yeni bir Android sürümü ile güncelleme alamayabiliyor. Eğer alırsa cihaz kullanılmaz hale geleceği için şirketler mecburen güncelleme desteğini o cihazdan çekip bir üst model cihaz üretiyorlar. Bu sebeple yılda bir kez iPhone cihaz üretilmesine karşın yine 1 sene içerisinde onlarca yeni Android cihaz çıkması normaldir

6) Uygulamaları Her Modelde Çalışır
Bu özellik, iOS'un en büyük marifetlerinden biridir. Sırf bu özelliği sayesinde bir çok büyük şirket, şirketleri için şirket uygulaması geliştirirken iOS işletim sistemine sahip cihazları tercih etmektedirler. Çünkü iOS için yazılan 1 uygulama Apple'ın tüm modellerinde rahatlıkla çalışabildiği için daha az çalışma ile tüm modellerde çalışabilecek bir uygulama geliştirmek mümkün olabiliyor. Anroid işletim sisteminde ise bu durum söz konusu değil. Android cihazların bir kısım modellerinde çalışan bir uygulama, diğer bir kısım cihazlarda çalışmamaktadır. Her cihaz için ve her Android sürümü için uygun olan yazılımı ayrı ayrı yazmak hem daha çok uğraş gerektirir hem de daha çok maliyetlidir.

0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim