PHP'de Türkçe Karakter Sorunu ve Çözümü [Notepad++ ve Dreamweaver]

Yazar:



Türkçe karakter sorunu, PHP'ye yeni başlayan kişilerin karşılaşma olasılıkları yüksek olan bir sorundur. Bunun temel sebebi ise Türkçe'de kullandığımız ç,ş,ı,ğ,ü,ö gibi dilimize özgü olan karakterlerden kaynaklanmaktadır.

Türkçe karakter sorunu olarak adlandırılan bu sorundan kurtulmak için, çalışma yaptığınız editör üzerinde birkaç ufak ayar yapmanız yeterli olacaktır. Bu ayarı ile editürünüzün kodlama biçimini UTF-8 Bomsuz Kodla olarak ayarlamanız gerekmektedir.

Popüler bir düzenleme ve kodlama editörü olan, Notepad++ üzerinde UTF-8 Bomsuz Kodla ayarını "Biçim" menüsünden yapabilirsiniz.


Her kod yazdığınızda bu ayarı tekrar tekrar yapmak istemiyorsanız eğer, UTF-8 Bomsuz Kodla   seçeneğini varsayılan olarak ayarlayabilirsiniz.

Kodlama biçimini varsayılan olarak ayarlamak için ise menüden Ayarlar'a tıklayıp, Tercihler kısmına girmeniz gerekmektedir. Daha sonra, karşınıza gelen pencerenin sol tarafındaki listeden "Yeni Belge" yazan kısma tıkladımanız gerekiyor.


Dreamweaver kullanıyorsanız,  CTRL+J ile açılan sayfada, UTF-8 seçili olduğu halde, Bom ile Çalıştır kısmının seçili olmaması gerekiyor.


Bu anlattıklarım haricinde şayet sorununuz devam ediyor ise, son olarak çalışma yaptığınız PHP sayfasında, PHP kodlarının dışında olacak şekilde en kısma şu kodu yerleştirin :



Bunu da yaptıysanız eğer sorununuz büyük ihtimalle çözüme kavuşacaktır.

PHPMyAdmin ile MySQL veritabınında Türkçe karakter sorunu yaşarsanız eğer bunun için ise ufak bir mysql sorgusu yapmanız yeterli olacaktır.

Bakınız : PHP MyAdmin ile MySQL Veritabınında Türkçe Karakter Sorunu

2 yorum:

  1. Birde Notepad ++'da diller bölümünde birçok dil yazıyor. Mesela notepad++ diller bölümünde C ,C++ ve C# dilleride yazıyor. Fakat yazdığım kodları çalıştıramıyorum. Bunun sebebi nedi acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. C ,C++ ve C# dilleri ile yazılan kodlar bilgisayar tarafından derlendikten sonra çalışan kodlardır. C ,C++ ve C# dilleri ile yazılan kodları çalıştırmak için derleyici kullanmak gerek. Örneğin CodeBlocks bir derleyicidir fakat Notedpad++ ise sadece bir editördür. PHP dili derlenmez, bilgisayar tarafından sadece yorumlanır. O sebeple Yeni Metin Belgesi'nde yazsan bile PHP kodu çalışır. C ,C++ ve C# dilleri ile yazılan programların çalışması için derlenmesi gerek. O sebeple C ,C++ ve C# kodları Notedpad++ ile çalışmazlar. Notedpad++ sadece renklendirmelerle göze hoş gelen ve kolay anlaşılır bir kod düzeni sağlamana yardımcı olur.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim