Ubuntu'ya Program Yükleme Sorunu ve Çözümü (E : Paket Bulunamadı Hatası)

Yazar:



Ubuntu işletim sistemine ait programlar, Windows'ta ki gibi "Google'a yaz, istediğin pogramı rastgele bir siteden indir" mantığıyla çalışmıyor. Ubuntu işletim sistemini kullanıyorsanız eğer programlarınızı Ubuntu'nun yazılım depolarından indirmek zorundasınız. Bunun haricinde PPA denilen kişisel paket arşivleri üzerinde de Ubuntu'ya program kurulabilmektedir.

Ubuntu'da, "rastgele bir siteden indir ve setup ile kur mantığı"nın olmaması aslında güvenlik açısından güzel bir şeydir. Sonuçta programları rastgele ve kime ait olduğu belirsiz bir siteden değil de Ubuntu'unun kendi sunucularından indirmiş oluyorsunuz.

Gerek Ubuntu'daki yazılım merkezi üzerinden yapılan indirmelerde gerekse de bir terminal komutu olan "sudo apt-get install programAdı" ile program kurarken biz aslında otomatik olarak Ubuntu sunucularına bağlanıp programımızı oradan indiriyoruz.

E : Paket Bulunamadı Hatası, indirmeye çalıştığınız programın Ubuntu sunucularında olmaması sonucunda karşılaşılan bir hatadır. 

"sudo apt-get install programAdı" komutu ile terminalden indirmek isterken E : Paket Bulunamadı Hatası ile karşı karşıya kalıyorsanız bunun birkaç sebebi olabilir. Bunları sıralayacak olursak,

1) İndirmeye çalıştığınız programın adını doğru yazdığınızdan emin olun.

2) Eğer indirmeye çalıştığınız programın adını doğru yazdığınızdan eminseniz, masaüstü çubuğunda bulunan yazılım merkezi uygulamasının kapalı olduğundan ve indirmenin sadece terminal üzerinden yapıldığına emin olun.

3) "E : Paket Bulunamadı Hatası" sorununuz devam ediyor ise, Ubuntu ayarlarından "Yazılım ve Güncelleştirmeler" kısmına girerek, indirme adresinin "Ana Sunucu" olduğundan emin olun.







Bu ayar Ubuntu ilk kurulduğunda kendiliğinden Türkiye sunucusu olarak ayarlanmış olabiliyor. Türkiye sunucusunu "Ana Sunucu" olarak değiştirmeniz büyük ihtimalle sorununuzu çözecektir.

Tüm bu anlattıklarıma rağmen program halen Ubuntu sunucularında bulunamıyorsa eğer, henüz bu program Ubuntu'nun program arşivine eklenmemiş demektir. Ubuntu forumlarından PPA arşivlerine ulaşarak yada programın kurulum dosyasını masaüstünüze indirerek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için şuraya bakınız : Ubuntu'da yazılım kurmak

9 yorum:

  1. Ben iki sürümünü indirdim. İkisi de kurulurken siyah ekranda şu seçeneklerle kalıyor.
    find/menu.Ist, /boot/..........
    commandline
    reboot
    halt
    seçeneklerini veriyor. Bi türlü açamadım. Flashtan deniyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Selman. Anlayamadığım bir nokta var. Flaştan deniyorum derken, Ubuntu'yu flaşa kurup, flaştaki Ubuntu'ya program yüklemeyi denerken mi bu hatayı alıyorsunuz? Yoksa flaştaki Ubuntu'yu bilgisayarına kurmaya çalışırken mi bu hatayı alıyorsun?

      Sil
  2. Merhaba;

    Bahsettiğiniz komutu yazdıktan sonra E: likewise-open-gui bulunamadı uyarısı alıyorum. Güncelleştirmelerden sunucuyu ana sunucuya aldım güncelleştirme yaptım gerekli ayarları yaptım ama sonuç alamadım. 16.04 lts ve 17.04 versiyonlarında denedim hatta pardus kurumsal 2013 de denedim ama sonuç elde edemedim. Konu hakkında yardımcı olur musunuz?

    İyi çalışmalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sudo apt-get install likewise-open

      komutunu kullanarak hatada belirtilen paketi kurmayı denedin mi?

      Veya, şu linkte yazılanları uygulayarak da belirtilen paketi kurabilirsin :
      https://askubuntu.com/a/909630

      Sil
  3. hocam uygulama ismini uzantısı ile birlikte mi yazıcaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Program indirirken programın tam adını yazman yeterli. Tam olarak ne yapmak istediğini örnek vererek açıklarsan belki daha iyi yardımcı olabilirim.

      Sil
  4. indirme adresini ana sunucu yaptım sorun çözüldü.teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, sorununun çözülmesi sevindim. Yorumun için ben teşekkür ederim.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim