Android Studio'da Android Projesine Harita Eklemek (Google Map)

Yazar:



Android Studio kullanıyorsanız bu yazımda, Google Maps'i projenize eklemek için Google'ın bize inanılmaz derecede güzellikler sunduğunu göreceksiniz. Yazıdaki adımları uyguladığınız takdirde Android Studio sizin yerine hem XML uzantılılı activity dosyasını hem de MapsActivity.java dosyasını otomatik oluşturuyor. Üstelik de kodları bile içinde geliyor. Size ise sadece bir buton aracılığıyla MapActivity.java fonksiyonunu tetikleyerek activitiy_maps.xml sayfasını açmak ve haritayı görüntülemek kalıyor.

Öncelikle Android Studio'nun sağ tarafındaki kısımdan projeniz içinde yer alan app klasörüne sağ tıklayın  New -> Google -> Google Maps Activity adımlarını gerçekeştirin.

Bakınız :



Karşınıza şöyle bir ekran gelecek :



Bu ekranda değiştirmeniz gereken tek yer, üstte de görmüş olduğunuz üzere "Package" yazan kısım. Burada yazan "layout" ifadesini silip onun yerine, projenizdeki  build:gradle(Module: app) sayfasında yer alan "applicationId" ifadesinin karşılığı olan ifade buraya yazılacak. Mesela bende şu yazıyor, bakınız :



O halde layout kısmını silip o kısma benim "com.blogkafem.mobileuygulama" yazmam gerekiyor. Siz de Layout kısmına sizin projenizin "applicationId" ifadesini yazdıktan "Finish" butonuna tıklayın ve beklemeye geçin. İşlemler otomatik olarak başlayacaktır. İşlemlerin başladığını editörün en alt kısmından görebilirsiniz.

İşlemler başlamaz ise "Tools -> Android -> Sync Project with Gradle Files" adımlarını takip ederek işlemleri başlatabilirsiniz. İşlemler bittikten sonra karşınıza google_maps_api.xml sayfası otomatik olarak gelecektir. (Yan sekmede de MapsActivity.java dosyası da gelmiş olması lazım.) Şu şekilde;

 

google_maps_api.xml  dosyasının içinde üstten de göreceğiniz üzere kırmızı daire için aldığım uzun bir link var. Ona kopyalayın, tarayıcınıza yapıştırın ve "Enter" tuşuna tıklayın. Ardından karşınıza şöyle bir sayfa gelecek :




Bu sayfada "Continue" butonuna tıkladıktan sonra karşınıza şu sayfa gelecek :




Burada "Create API key" butonuna tıkadıktan sonra uygulama size bi API anahtarı verecek, şu şekilde :



Ne olur ne olmaz diye ben bu API anahtarının bir kısmını sansürledim gördüğünz gibi. Google size burada, yalnızca size özel bir API key veriyor. Bu Api key kodunu kopyalayıp, google_maps_api.xml dosyasında "YOUR_KEY_HERE" yazılı olan yere yapıştırmanız gerekiyor. Bakınız :



Tüm işlemler bu kadar! Geriye kalan tek şey uygulamayı çalıştırmak olacaktır fakat; uygulamayı çalıştırırken "The number of method references in a .dex file cannot exceed 64k" şeklinde başlayan bir hata ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Çünkü Android, Google Maps gibi büyük kütüphaneleri projelerinizde kullanırken "Multidex" adı verilen bir özelliği kullanmamızı ister.

Siz bu yazıyı okuduğunuz için kendinizi şanslı hissetmelisiniz. Çünkü ben hem bahsettiğim hata ile ilgili hem de "Multidex özelliğinin kullanımı" ile ilgili daha önce detaylı bir şekilde anlatımlar yapmıştım. İlgili yazılara gitmek için;


Benim Android Studio'da Android Projesine Harita Ekleme işlemleri ile ilgili bahsedeceklerim bu kadar. Geriye sadece uygulamayı çalıştırmak kalıyor. Konuyla ilgili sormak istedikleriniz veya aklınıza takılan kısımlar varsa, aşağıdaki yorum formu aracılığıyla bana iletebilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim