WHM'nin Zone Ayarı İle Farklı (Plesk) Hostun Mail Hizmetini Kullanmak

Yazar:



Bireysel olarak bir sunucuya yada tüm yetkileri sizde olan bir WHM & CPanel'e sahip olabilirsiniz ama bazen, blacklist havuzuna düşmekten kurtulmak veya maillerinizin spama düşmesini engellemek için farklı hosting firmalarından host alarak, hostu aldığınız firma üzerinden maillerinizi kullanmak isteyebilirsiniz. Siz istemeseniz bile beraber çalıştığınız müşteriniz, sizden böyle bir şey talep ederse bu işlemler nasıl gerçekleşiyor, ona bakalım.

Öncelikle bu anlatacağım olay, Yandex ile yapılan basit mail yönlendirmesinden çok daha farklı. CPanel kullanırken, Yandex yönlendirmesi yapmak için sadece MX kaydını değiştirmeniz yetiyordu. Fakat, hostunuz Natro'da iken, siz İsimtescil'in mail hizmetini kullanmak isterseniz eğer, bu işlemi nasıl gerçekleştireceksiniz, ona bakacağız. (Firma isimlerini sadece örnek olsun diye verdim.)

Anlatacağım işlemleri gerçekleştirmek için sadece CPanel yetkinizin olması yetmiyor. WHM'nin tamamına hakim olması gerekiyor ki bu yazım daha çok, sunucusu olanlar veye kiralık olarak bir sunucuya sahip olanların işine yarayacak bir yazı. Şayet hosta sahipseniz, burada anlatacağım işlemleri sizin değil, hostunuz satın aldığınız firma yetkililerinin yapması gerekmektedir.

1) WHM'ye giriş yapın. Arama kutucuğuna "Edit DNS Zone" yazın. (Ben WHM'yi ingilizce kullandığım için, İngilizce terimler kullanacağım. WHM'yi Türkçe kullanıyorsanız, Edit DNS Zona ifadesinin Türkçesini aratmanız gerekmektedir.)

2) Karşınıza gelecek olan ekrandan, DNS Zone ayarlarını düzenleyeceğiniz domaini seçin ve "Edit" butonuna basın.



3) Karşınıza gelecek olan ekrandan, "mail" için "A" kaydını ve "MX" ayarını şu şekilde yapmanız gerekmektedir.



4) Son olarak sayfanın en alt kısmında yer alan "Email Routing...." ile başlayan alanın ayarlarını şu şekilde yapın ve "Save" butonuna tıklayın.



Bu işlemleri yaptıktan sonra işlem tamam. Artık, Outlook kurumlarınızı mail hizmetini yapacağınız firmaya göre ayarlayarak maillerinizi başarılı bir şekilde kullanabilirsiniz.

"Bu işlem ne işime yarayacak?"  derseniz eğer, örnek veriyorum A firmasından almış olduğunuz hostunuz var ama internet siteniz B firmasına ait sunucuda yer alıyorsa bu ayar, siteniz A firmasının sunucularında yer alsa bile siz B firmasının mail hizmetini, B firmasına ait IP üzerinden kullanıyor olacaksınız. Mesela, sitenizin hostunu veya sunucu hizmetini sağlam bir firmadan değil de ucuza host satışı yapan bir firmadan aldıysanız, maillerinizde sürekli olarak beklenmedik sorunlarla karşılaşma riskiniz vardır. (Blacklist, giden maillerin spama düşmesi, mail alıp-gönderememe vs. gibi) Site ucuz bir hostta kalsın ama mailleriniz sağlam ve tıkırında çalışsın istiyorsanız, piyasadaki isim sahibi firmaların mail hizmetini bu sayede kullanabiliyorsunuz. Domainin ise hangi firmada olduğu hiç önemli değil. Domaini A firmasından, hostu B firmasından, mail hizmetini ise C firmasından alarak sorunsuz bir şekilde aynı domain ile hem sitenizi kullanabilir hem de sitenizin domainine sahip mail adreslerini kullanarak sorunsuzca mail gönderip alabilirsiniz.

CPanel üzerinden diğer firmanın Webmail Arayüzünü Nasıl Kullanacağım?

Şuana kadar anlattıklarımla Outlook kurulumu yapıp, mail alışverişi yapabilirsiniz veya host hizmeti aldığınız firmanın size vereceği özel bir link ile ilgili firmanın webmail arayüzü üzerinden mailleriniz kullanabilirsiniz. Fakat; CPanel kullanırken webmail.sitenizinadi.com yazdığınız zaman CPanel arayüzü de değil de, mail hizmetini aldığınız firmanın webmail arayüzünün gelmesini istiyorsanız yine DNS Zone üzerinden çok basit bir ayarı yapmanız gerekmektedir. Bunun için ayrı bir yazı hazırlayacağım. Takipte kalın.

0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim