Yerel Disk C Genişletilmiyor, Genişletme Pasif Görünüyor [Çözüm Yöntemi]

Yazar:



Disk genişletme işlemi yaparken kimi zaman genişletme kısmının pasif görünmesi sorununun,  windows işletim sisteminin, disk bölme işlemini belli prensiplere göre yapmasından kaynaklanmaktadır.

Prensip ise şudur, bir diski küçültmek istediğimiz zaman, diskten ayırdığımız alan her zaman diskin sağında ayrı bir alan olarak durur. Bir disk genişletmek istediğimiz zaman ise diskin sadece sağ bitişiğindeki disk ile o diski genişletebiliriz. Burada bizi asıl ilgilendiren tanım, genişletme ile ilgili yazdığım cümledir. Bu açıklamalar size karmaşık geldiyse eğer, alttaki örneği baz alarak olayı kavrayabilirsiniz.

Öncelikle işin mantığın anlamak için 3 tane yerel diskimizin olduğunu varsayalım. Bunların sıralaması ise A, B, C şeklinde olsun. Sıralamaya dikkat edin. Sıralamalar önemli. Biz disk birleştirmek işlemi yaparken C'den bir parça ayırıp A'ya ekleyemeyiz ama; B den silip A'ya ekleme yapabiliriz. A yada B den alan küçültüp C'ye ekleyemeyiz ama C'den B'ye ekleme yapabiliriz. Çünkü disk küçültme işlemi yaparken  soldan sağa, disk büyütme işlemi yaparken ise sağdan sola doğru diskler genişletilir. Tüm olay budur.

Anlaşılması kolay olsun diye diskler üzerinden örnek verdim ama genişletme yaparken paylaşılmamış alanı diske ekliyoruz. Bazen hafızadaki alan bir harfe de sahip olmayabilir. Şimdi ise olayı daha iyi anlatabilmem için bir de gerçek disk yönetim sistemi üzerinden olayı anlatayım.

Benim bilgisayarımdaki Disk Yönetimi kısmına ait olan aşağıdaki ekran görüntüsüne bakalım :


Öncelikle sistem ayrıldı kısmına kesinlikle ama kesinlikle dokunmayınız. Eğer o kısma dokunursanız tüm işletim sisteminize ve verilerinize elveda demek zorunda kalırsınız. Buradaki amacımız Yerel Disk C'nin genişletme işlemini pasif hale getirmek. Bu  yüzdendir ki kuralımıza göre Yerel Disk C'nin sol tarafı zaten bizi hiç ilgilendirmiyor.

Verdiğim ekran görüntüsü ve örneği karşılaştıracak olursak eğer, burada da sıralama dikkat edin. Sistem ayrıldı kısmı bizi ilgilendirmiyor. Önce yerel disk C var, sonra 17.38 GB'lık ve 5.87 GB'lık bilgisayar tarafından kullanılan bir alanlar geliyor. Sonrasında Yeni Birim D ve en sonda 80 GB'lık ayrılmamış bir alanımız var.

Bu sıralamaya göre Yeni Birim D sadece 80 GB ile birleşir. Bu disk sıralamasına göre, yazının başında belirttiğim prensipler gereği "80 GB'lık Ayrılmamış" alan Yeni Birim D dışında hiçbir disk bölümüne eklenemez. Yerel Disk C ise sadece sağ dibindeki ayrılmamış alan ile birleşir. Örneğin 80 GB ile birleşemez ama 17.38 GB'lık alanda "Ayrılmamış" yazıyor olsaydı 17.38 GB'lık alan ile birleşebilirdi.

Üstteki ekran görüntüsüne göre diskin en sağında 80 GB'lık bir boş alan olmasına rağmen Yerel Disk C'nin genişletme işlemi pasif olarak görünür. Yazının başındaki örnekte de dediğim gibi bir disk sadece sağ yanındaki disk ile genişletilebilir. Çünkü 80 GB'lık Ayrılmamış alan Yerel Disk C'nin sağında olmasına rağmen yanında değil. O yüzdendir ki Yerel Disk C'nin genişletilmesi işlemi pasif olarak görünür.

Bu durumda yapmanız gereken şey, Yerel Disk C'nin hemen sağ dibindeki alanı silip, oranın paylaşılmamış alan olmasını sağlamaktır. Eğer Yerel Disk C'nin sağ dibindeki alan "Ayrılmamış" alan haline gelirse Yerel Disk C genişletme seçeneği aktif hale gelecektir. İşte bu yüzdendir ki ben Yerel Disk C Genişletme İşlemi Nasıl Yapılır? başlıklı konuyu anlatırken "Yerel Disk D'deki tüm verileri başka bir yere yedekleyin ve yerel disk D'yi tamamen silin" dedim. Amacımız, Yerel Disk C'nin sağ tarafını Ayrılmamış alan haline getirmek. Tüm olay budur.

Üstteki ekran görüntüsünde ise, Yeni Disk D'nin tamamını Ayrılmamış alan haline getirsem bile, Yerel Disk C ile Yeni Disk D'nin arasında yer alan harfsiz diskler bilgisayar tarafından kullanıldığı için Yerel Disk C genişletme ifadesi yine pasif olacaktır. Bu durumda bu iki disk arasında yer alan bu isimsiz alanları da "Ayrılmamış" alan haline getirmek için bu birimleri de silmeniz gerekiyor. Yalnız bu birimleri silerken, bu birimlerin içerisinde yer alan tüm veriler tamamen silineceği için, bu birimleri bilgisayarın ne için kullandığından emin olun. Eğer bu alanların içinde önemli bilgiler var ise bunları yedekleyin. Mesela benim bilgisayarımda isimsiz olarak ayrılan bu 17.38 GB'lık alan, Windows'un yanına ek olarak kurduğum Ubuntu işletim sistemine ait. Diğer isimsiz 5.87 GB'lık alan ise Ubuntu işletim sistemine ait swap (takas) alanıdır. Ben o alanları sildiğim takdirde tüm Ubuntu işletim sistemini ve içindeki verileri de tamamen bilgisayardan silmeyi de göze almış olacağım aynı zamanda. Bu sebeple ilk önce o birimlerin içindeki verileri yedekleyip, daha sonrasında ise o birimleri de silerek paylaşılmamış alan haline getirdim. Sonrasında ise disk genişletme işlemlerine devam ettim.

Bakınız :  Yerel Disk C Genişletme İşlemi Nasıl Yapılır? [Resimli Anlatım]

Takıldığınız veya anlayamadığınız yerleri aşağıdaki kısma yorum olarak bırakabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

61 yorum:

  1. Yararlı oldu çok sağol...

    YanıtlaSil
  2. Bendeki C dosyası en sağda ne yaptım ettim onu sola geçiremedim bir çözümü var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayarına Windows'u kuran kişi sistemi sağda yer alan C'ye kurmuşsa ciddi bir hata yapmış demektir. Onu ancak bir sonraki format işleminde düzeltebilirsin. Şuanda bilgim dahilinde, senin sorununun formatsız olarak 'benim bildiğim' bir çözüm yolu yok gibi görünüyor.

      Sil
  3. ayrılmamış kısmı bende disk 0 kısmında çıkmıyor disk1 kısmında d yi sildiğim zaman çıkıyor sadece

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşadığınız sorun ilgili bana Blogkafem'in Facebook veya Twitter adresleri üzerinden mesaj yoluyla ekran görüntüsü atabilme imkanınız varsa size daha iyi yardımcı olabilirim belki.

      Sil
    2. d yi silemiyorum pasif görünüyor ne yapabilirim ?

      Sil
    3. İşletim sistemi bilgisayarında hangi diske kurulu? Örneğin, yerel disk D'ye kurulu ise, bilgisayar o diski silmene izin vermeyebilir. Disklerine ait ekran görüntüsünü paylaşabilirsen daha iyi yardımcı olabilirim belki.

      Sil
  4. kardes çok güzel bir paylasım oncelıkle elıne saglık . benım sana bı sorum olacak benım pc de o arada kalan kısımda kurtarama bolumu var sılınmıyorda bu konuda bor tavsıyen varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurtarma bölümünün nasıl silineceği ile ilgili detaylı anlatım yapan şöyle bir site var : http://www.enpedi.com/2013/04/gizli-kurtarma-bolumunu-recovery.html

      İncelemeni tavsiye ederim.

      Sil
  5. kardeşim d yi sildim c nin yanında boş alan yazıyor 620 GB lık ama c yi genişlet yine pasif gözüküyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Boş Alan" yazan yere sağ tıklayın. Birimi sil yapın. Sil işleminden sonra o kısımda "Boş Alan" değil, "Ayrılmamış" yazması gerekiyor. Daha sonra yerel disk D'ye sağ tıklayıp, "Birimi Genişlet" yaptığınız zaman, Yerel disk D ile o "boş alan" dediğimiz kısmı birleştirme işlemi aktif hale gelecektir.

      Sil
  6. benim o kurtarma bölümü boş silcem ama nasıl silcem bilmiyom sağ yıklıyom sil yazısı yok sadece yardım diyo ona tıklıyom microsoftun sitesi açılıyo ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşletim sistemi bilgisayarında hangi diske kurulu? Örneğin, yerel disk D'ye kurulu ise, bilgisayar o diski silmene izin vermeyebilir. Disklerine ait ekran görüntüsünü paylaşabilirsen daha iyi yardımcı olabilirim belki.

      Sil
  7. Süper bir yazı ve anlatım olmuş çok teşekkürler. Her şeyi elimle koymuş gibi buldum ve anında sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yardımcı olabildiğime ve işlerinizi kolaylaştırabildiğime sevindim.

      Sil
  8. Şimdi deneyip yorumu yazacağım bakalım ne oluyor. Kaç gündür bende genişletemiyordum. Benimki win10 enterprice inşallah olur

    YanıtlaSil
  9. c yi genişletemiyorum d şuan ayrılmıs durumda yardımcı olursan sevinirim

    YanıtlaSil
  10. SA ben disk C artırmak istiyorum ama yapamadım

    YanıtlaSil
  11. yerel disk c'nin yanındaki alan bende silinmiyor nasıl silecez

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar.Herhalde artık bakmıyorsunuzdur ama bakarsanız sormak istediğim şu:Aşağıda verdiğim linkteki gibi yukarda olan ayrılmamış 381GB'lık kısmı aşağıdaki yerel diske nasıl atabilirim?

    YanıtlaSil
  13. Sorun yaşayan arkadaşlar, BLOGKAFEM'e ait sosyal medya hesapları veya benim şahis Twitter veya Facebook hesaplarım üzerinden yaşadıkları sorunu ve disklerin ekran görüntüsünü atarlarsa daha iyi yardımcı olabilirim. İlginiz ve değerli yorumlarınız için herkese çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  14. Öncelikle teşekkürler yararlı bir paylaşım olmuş. Benim şöyle bir sorunum var. Harici Hard Diski bölümlendirmeye çalıştım. İki defa disk küçült yaptım. 500 Gb lık diskler oluşturmak istedim ama ikinci küçültmeden sonra baktım ki ana bölümün dışında bir 750, bir 250 oluşturmuş. Ancak 750 lik kısımda (ayrılmamış yazıyor) yeni basit birim aktif değil. 250 likte de genişlet aktif değil. 250 lik kısmı silip ana bölümle birleştirdim genişletme yine aktif değil (ana bölüm solda 750 lik sağda) öyle olunca bu kısmı da sildim ayrılmamış bölüm yazdı biçimlendirdim ama 750 lik kısmı katmadı. yani şu anda ana bölümün sağında 750 lik kısım var. genişletme de yeni basit birim de aktif değil, tıklayamıyorum. Ne yapmalıyım? Acil cevap yazabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayın, yoğunluğumdan dolayı sitedeki yorumlara geç cevap vermek zorunda kaldım. Sorununuzu çözmüşsünüzdür umarım. Eğer henüz çözemediyseniz BLOGKAFEM Facebook veya Twitter sayfaları üzerinden ekran görüntüleri ile beraber mesaj atabilirsiniz. Size yardımcı olmaya çalışırım.

      Sil
  15. Elinize sağlık çok açıklayıcı bir yazı hazırlamışsınız. Bende d diskinden yer ayırıp c diskine eklemek istiyorum. Ama bi sıkıntı yaşadım. C diskinin sağ bitişiğinde 793 MB'lık bir kurtarma birimi ayarlanmış. Bu birimi silemiyorum ne yazık ki. Bu durumda c diskini genişletmek için ne yapabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görünüşe göre onu genişletmenin herhangi bir yolu yok. En azından şuanki bilgim dahilinde durumu o şekilde görüyorum. Tüm verilerinizi bir harici diske yedekleyip, bilgisayara format atabilirsiniz. Format sırasında C'ye daha geniş bir alan ayırabiliriniz.

      Sil
  16. Hocam ben sunu soracaktım acaba c yi genişletiyoruz tamam d deki bilgiler kayboluyor da c dekilere birsey olmuyor genişletirken değil mi birde format nasıl atılır diye bi yazı yazarsanız sevinirim,teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır bir şey olmaz. Çünkü C ile ilgili herhangi bir sil işlemi yapmıyoruz. Yaptığımız tüm işlemler C diskinin sağ tarafında kalan alan üzerinden olduğu için, C'ye hiçbir şey olmuyor. Yazıda yazdıklarımı da dikkatli bir şekilde uygularsanız, yerel disk C'de hiçbir sorun yaşamazsınız.

      Bilgisayara format atma konusuna gelince ise;
      "Bilgisayara nasıl format atılır?" şeklinde Google'da bir arama yaparsanız, bunu anlatan bir sürü site var zaten. Herkesin anlattığı bir konu olduğu için, "bilgisayara format atma" konusunda ayrıca bir yazı yazma gereği hiç duymadım açıkçası.

      Aklına takılan sorular olmaya devam ederse buradan yorum olarak sormaya devam edebilir veya sosyal medya adreslerimizi beğenip / takip ederek, sosyal medya adreslerimiz üzerinden de sorabilirsin.

      Sil
  17. benim sileceğim yer disk 1 de onu disk 0 a atabilirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogkafem sosyal medya hesapları üzerinden bir ekran görüntüsü atarsan sana daha iyi yardımcı olabilirim.

      Sil
    2. admin aynı sorun bendede var yani alt alta disk 0 ve disk 1 var sadece kendi bölümünde işlem yapılıyor. yani ben yerel d den bölüp yerel c ye aktarmak istiyorum ama biri alttaki bölümde biri üstteki bölümde.

      Sil
  18. Merhaba

    benimde yukarda bahsi geçen c ve d diski arasında oluşturulmuş bir alan var ve bu alana sağ tık yapıldığında sadece yardım seçeneği çıkıyor.çok kısa bir süre önce temiz kurulum yaparak format attım.tekrar formata gerek kalmadan disk birleştirmenin bir yolu var mıdır.ya da formatsız olmayacaksa format sırasında disklerin tekrar bu duruma gelmemesi için nasıl bir yol izlemeliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman en sağdaki bir sol tarafındaki ile birleşir. En sağda yer alan yerel disk sistem diski olmadığı sürece, bunun içindekileri yedekle daha sonra o boş olan diskin üzerine ekle. Önemli ve dikkatle yapılması gereken adımlar bunlar.Eğer hiç bu tür şeylerle uğraşmak istemiyorsan, format sırasında disk aşamasına geldiğin zaman tüm diskleri silip sen tekrardan bölümlendirebilirsin.

      Sil
  19. Merhaba Ali,
    Yazın için teşekkür ederim dostum. Çoğu kişi "basit" birleştirme işlemini video çekerek anlatıyor; fakat bahsetmiş olduğun birleştirememe sorunu ile ilgilenmiyor. Bu yüzden bir çözüm olarak yazdıklarına birkaç şey de ben eklemek istiyorum: Format en son çare. Yazını okuduktan sonra AOMEI Partition Assistant'ı bedava indirdim [tabi siz başka bir partition programı da kurabilirsiniz. Amaç reklam değil :) ]. Yönet bölümünden D'yi silip, indirmiş olduğum birleştirici program aracılığıyla iki sürücüyü birleştirdim. İşe yaradı; ancak az önce az kalsın bilgisayarım çöküyordu. Riski göze alıyorsanız böyle bir seçenek de var.
    Selametle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Katkın için teşekkür ederim. Bir program kullanmadan, benim yazıda belirttiğim şekliyle yapılmasını tavsiye ederim şahsen. Çünkü programlar, ön göremeyeceğiniz bazı zararlara sebebiyet verebilirler.

      Sil
  20. D yi sildim ama C nin sağında windows RE var onu silmeli miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne işe yaradığı hakkında fikrin olmayan birimlere dokunmamanı tavsiye ederim. Aksi takdirde, yanlışlıkla, Windows'un sistem dosyalarına zarar verebilirsin.

      Sil
  21. Başka bir program yardımıyla örn. a dan alıp c ye ekleme yapılabilir galiba (olmayadabilir pek emin değilim.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim yazıda belirttiğim yöntem dışında bir yöntemin denenmesini tavsiye etmiyorum. Ayrıca programlar, ön göremeyeceğiniz bazı zararlara sebebiyet verebilirler. O sebeple yazıda belirttiğim şekilde bir yol izlemeniz sizin için daha iyi olacaktır.

      Sil
  22. Teşşekkür ederim elinize sağlık çok yararlı oldu.

    YanıtlaSil
  23. İnternette araştırma yapıyordum. Bulduğum en yararlı makale oldu. Elinize sağlık tekrar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli ve güzel yorumun için çok teşekkür ederim Özkan. Faydalı olması beni mutlu etti.

      Sil
  24. çokk faydali bilgiler teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olmasına çok sevindim. Değerli yorumun için çok teşekkür ederim.

      Sil
  25. merhaba bende sadece C diski var bunu küçültme yapmak istiyorum ama c küçült e geldiğimde küçültülecek alan 0 gösteriyo küçült butonu aktif olmuyor ne yapmalıyım D diski oluşturmam lazım yedek içiN ACİLLL

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayar ikonuna tıkla. Açılacak olan pencereden "Yerel Disk C" için sağ tıkla, "Özellikler" kısmına gir. Açılan pencereden "Araçlar" sekmesine tıkla. Oradan da "Şimdi Denetle" butonuna tıkla. Burada, sadece "Bozuk bölümleri tarayıp düzeltmeye çalış" seçeneği seçili olsun. Son olarak "Başlat" yap ve bilgisayarın işlemi tamamlamasını bekle. İşlem tamamlandıktan sonra disk yönetemine giderek disk küçültme işlemini tekrardan deneyebilirsin.

      Sil
  26. hocam selamlar öncelikle benim c disk hiç bir şekilde büyümüyor yardımcı olurmusunuz tel 0545 210 72 41 bana ulaşın ne zaman ne vakit olursa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar. Blogkafem'in Twitter(twitter.com/blogkafem) yada Facebook(facebook.com/blogkafem) sosyal medya hesapları üzerinden disklerin ekran görüntüsünü yollar mısınız rica etsem? Bu şekilde yardım olabilirim.

      Sil
  27. Paylaşımınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  28. 2 TB Harici diskim var Seagate marka. PC üzerinde tanımlanmamış olarak görünüyor. İçerisinde çok önemli düğün nışan resimlerim ve videolarım var. Bu veriler silinmeden kullanabilmenin bir yolu var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl kullanmak istediğinize bağlı olarak değişir. Dikkatli ve bilinçli kullanırsanız silinmez. Eğer veriler sizin için çok önemliyse, size önerim Google Drive, Yandex Disk vs. gibi online depolama hizmetlerini kullanmanızdır. Diskiniz bir gün bozulsa bile, bulut depolama sistemlerinde dosyalarınız her zaman kalır ve her yerden de erişebilirsiniz.

      Sil
  29. Hocam merhaba, C ile d arasındaki bölümlerde hangi dosyalar olduğunu nasıl öğreneceğiz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Disk yönetimi ekranında her bir diskin ne kadar dolu, ne kadar boş olduğu bilgisi yer alıyor.

      Sil
  30. Merhaba, Sistem Ayrıldı yazan kısmı D haline getirdim çünkü sizin attığınız ekran görüntüsündekinin aksine bilgisayarımda D diski yoktu. C’den alan ayırdım ama C kısmı sağa kurulu ve bilgisayar tamirden yeni geldi (Windows 8) Bir daha da format atma imkanım yok maalesef. D’de alan açmam lazım lütfen bana yardım edin. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, disk genişletme işlemi her zaman sağdan yapılır. Eğer D yapmak istiyorsanız C'den boş bir alan ayırıp onu D yapabilirsiniz. "Sistem Ayrıldı" kısmına dokunmamanız gerekiyor. O sistemin oluşturduğu bir alan. Ona dokunamanız büyük bir hata olmuş. Ayrıca windows kesinlikle sol tarafta yer alan bir alanın genişletilmesine izin vermez. Diskler sadece sağ taraftan genişletilir ve sağ tarafta daraltılır. Windows işletim sisteminde aksi mümkün değildir.

      Sil
  31. yani bu kadar yalın anlatıla bilirdi. teşekkürler admin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olduysa ne mutlu bana. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  32. Çok yararlı oldu, her ne kadar genişletmek istediğim diski yapmamam gereken şekilde sağ tarafa önceden ayarlamış olduğumu fark etmiş olsamda lol

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olmasına sevindim en azından ilerisi için daha farkında olarak diskleri konumlandırmış olursunuz :)

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim