Ubuntu'ya Bitnami LAPP Stack Kurulumu (Apache + PHP + Postgresql)

Yazar:



Bitnami LAPP, linux tabanlı işletim sistemleri için geliştirilmiş bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde teker teker paket kurulumları ile uğraşmadan tek seferde herhangi bir PHP framework'ü ile PostgreSQL veritabanını bilgisayarınıza kurabiliyorsunuz. Ubuntu için kurulum yapmayı göstereceğim için LAPP Stack'i kurmanız gerekiyor.

Buraya tıklayarak LAPP Stack'in indirme sayfasına gidebilirsiniz. 

Windows bilgisayarınıza kurmak isterseniz, WAPP Stack uygulamasını indirmeniz gerekmektedir. Mac işletim sistemine sahip bilgisayarınız için ise MAPP Stack uygulamasını indirmeniz gerekiyor.
 
LAPP : Linux, Apache, PostgreSQL, PHP
MAPP : Mac, Apache, PostgreSQL, PHP
WAPP : Windows, Apache, PostgreSQL, PHP
(https://bitnami.com/article/apache-php-and-postgresql-all-in-one) 

LAPP Stack'i bilgisayarınız indirdikten sonra, dosyayı indirilenler klasöründen, masaüstüne taşıyın. Uygulamaya sağ tıklayın ve özellikler kısmından, uygulamanın adını sadece bitnami.run olarak kaydedin.

CTRL + ALT + T tuş kombinasyonunu kullanarak terminali açın ve şu komutu yazın  :
chmod +x  bitnami.run

Enter tuşuna tıklatın ve sonrasında ise
./bitnami.run 

komutunu yazıp yine enter tuşuna tıkladıktan sonra karşınıza bitnami kurulum pencresi çıkacaktır. Bu adımdan sonrası artık Windows'a program kurma adımlarının aynısıdır. Resimlerin altındaki açıklamaları okuyarak kuruluma devam edin.



Next yaparak üstteki pencereyi geçtikten sonra, "Select Components" aşamasında, çalışacağınız PHP Framework'ü hangisi ise PhpPgAdmin ile o framework'ü seçin. Ben Laravel + PostgresSQL'de çalışacağım için Laravel + PhpPgAdmin seçeneklerini seçtim.



Bir sonraki adımda, "Select a folder" kısmından, programın kurulacağı yeri ve dosyanın ismini belirliyorsunuz. Ben dosyanın adı "lappstack" olsun istediğim için home -> aliarslan yolunu belirttim ve sonuna "lappstack" yazdım. Yani, "aliarslan" klasörü içinde bir tane lappstack klasörü oluşturulacak ve program bu klasör içine yüklenecektir.



Programın yükleneceği yeri de belirledikten sonra sıra geldi şifre belirleme aşamasına. Burada yazacağınız şifre kolaylıkla hatırlayabileceğiniz basit bir şifre olsun. Veritabanına giriş yapabilmek için bu şifre size lazım olacaktır.



İşlemler neredeyse bitti sayılır. Aşağıdaki pencereyi de next butonu ile geçin.


Ve artık kurulum başladı :


Kurulum işlemleri bittikten sonra projelerinizi apache2 -> htdocs klasörü içinde yer alacaktır.

3. ekran görüntüsünde ben dosyamın adını lappstack yapmıştım. Örneğin, blogkafem adında bir proje dosyası oluşturmak istersme eğer, bu projeyi home/aliarslan/lappstack/apache2/htdocs klasörü içinde oluşturmam gerekiyor. Böylece tarayıcıdan localhost/blogkafem/public adresine girince, projem ile ilgili yaptığım çalışmaları tarayıcı üzerinden görebileceğim.

Veritabanına https://localhost/phppgadmin linkin üzerinden ulaşabilirsiniz.
Veritabanına giriş yapmak için varsayılan kulanıcı adınız : postgres
Şifreniz ise, kurulum sırasında belirlediğinz şifredir.

0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim