Yaz Aylarında YGS - LYS'ye Nasıl Hazırlanmalıyım?

Yazar:




Daha önceden YGS ve LYS konuları hakkında;
başlıkları altında yazdığım yazılarım sizler tarafından çokça beğenildi. Bunun üzerine bir çoğunuz gerek yorumlar olarak gerekse de Facebook ve Twitter üzerinden YGS ve LYS adına birçok soru sordunuz bana. Bana gelen sorular arasından en çok karlıştığım soru ise, "Yaz aylarında YGS - LYS'ye Nasıl Hazırlanmalıyım?" sorusu oldu. Bununla ilgili halen beklemekte olan sorularınız var.

Ben de sizlere tavsiyelerde bulunurken kendi denemelerim, tecrübelerim ve deneyimlerimden faydalanarak yazıyorum. Bir rehberlik öğretmeni olmadığımı da belirtmek isterim. Konu başlığında belirttiğim soru bana o kadar çok fazla soruluyor ki.. Artık herkese tek tek bunu anlatmak bayağı bir yorucu gelmeye başladı.

Herkesin içinde bulunduğu durum birbirinden farklı olduğu için; farklı farklı yöntemler öneriyorum ve belli bir yerden sonra farkına vardım ki 3 farklı öğrenci tipi varmış ve bu 3 farklı öğrenci tipi için de ürettiğim 3 farklı çözüm yöntemi dışına hiç çıkmıyordum. Önerdiğim bu yöntemler de sizler tarafından bayağı bir beğenildiğini farkettim. Madem durum öyle, ben bu 3 yöntemi siteye ekleyeyim. Herkes kendine uygun olan bu 3 yöntemden birini alsın ve uygulasın diye düşündüm.

Yaz aylarında olduğumuz için herkese genel olarak şu 4 yöntemi önerdim. Genel olarak da olumlu geri dönüşler oldu. Ayrıca "Yaz aylarında YGS - LYS'ye Nasıl Hazırlanmalıyım?" dışında "YGS mi çalışayım yok LYS mi?" sorusu da çok soruldu. Cevaplarımı da bu sorularınız doğrultusunda yazmaya çalıtım.

1. Yöntem : Temelinizin olduğu dersler için LYS, temelinizin olmadığı dersler için YGS çalışabilirsiniz. Ama sezon başladıktan sonra kesinlikle LYS'yi ihmal etmeyin ve en az 2 gününüzü LYS'ye ayırın. Alt yapın yoksa bu yaz YGS konularını, dersanen başlamadan önce bitir. Dersane açıldığı zaman ise, hem dersane ile beraber YGS'yi ilerleteceksin hem de tekrar yapmış olacaksın. Tekrar tekrar söylemeliyim ki eylülden sonrasında haftanın en azından 2 gününü, YGS'ye 2 ay kalasıya kadar, LYS derslerine ayırın.

2. Yöntem : Haftanın 4 gününü LYS derslerine, 3 gününi ise YGS derslerinize ayırabilirsiniz. Sayısal ifadeler size kalmış. Yeteri kadar alt yapınız yok ise, 5 gün YGS 2 gün LYS çalışabilirsiniz ama ne yapıp edip yazın YGS çalışırken muhakkaki LYS de çalışın ve en az bir dersi halledin. Hatta bu programınızı sezon başladıktan sonra da devam ettirebilirsiniz. Sezon başlamasından kastım, yani yaz tatili bitip normal olarak çalışmalara başladığınız zaman. Bunu daha önceki yazılarımda da söyledim. LYS'ye önceden çalışmak demek, YGS sonrası rakiplerinden bir adım önde olmak demektir. En azından herkes pskilojik bunalım çekerken siz bir şeyler bilmiş olacaksınız. Bu sebeple rakiplerinize göre biraz daha rahat olabileceksiniz.

3. Yöntem : Her dersten biraz biraz temelin varsa bu yaz sadece LYS calış. Eylülden itibaren YGS calışmaya başlarsın.YGS çalışmaya başlarsın dediysem siz yinede LYS konularını tamamen boşlamayın ve YGS'ye son 2 ay kalana kadar haftanın en az 1 veya 2 gününü LYS'nin herhangi bir dersine ayırın.

Bu yöntemlerden size uygun olanı seçip uygulayabilirsiniz. Çalışma işi biraz daha kişisel bir şeydir. Hiçbiri sizinle uyumlu olmayada bilir bu gayet doğaldır ama en azından kendinize özel daha farklı çalışma stilleri yaratabilmeniz açısından sizlere bir fikir vereceğini umuyuorum bu yöntemlerin.

Peki ya bu yazıyı yaz aylarında değil de sezon başladıktan sonra veya YGS'ye az kala okuyor iseniz?
O zaman ise, her öğrenci farklı farklı durumlarda olacağı için, durum başlangıç aşamasından çok daha farklı olacaktır. Çünkü herkes çalışmalara eşit bir şekilde başlasa bile başlangıç çizgisinde, sonrasında çeşitli çalışma tempoları ile daha farklı durumlarda olabilirler. Bunun için ise, yorumlarınızı aşağıdaki yorum formuna bırakabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Zaten bu konuyu açmamın sebeplerinden biri de bu tarz sorularınızı diğer başlıklar altında değil de bu başlık altında sormanızı istememdir. Malum, diğer iki başlığa da çok fazla yorum geldiğinden dolayı yeni yorumlar arada kaynayabiliyor çoğu zaman. Artık bu tip sorularınızı bu konu başlığı altında rahatlıkla sorabilirsiniz. Hepinize iyi çalışmalar. :)

11. Sınıf Öğrencileri için : 11. Sınıf Öğrencileri YGS ve LYS'ye Nasıl Hazırlanmalı?

188 yorum:

  1. Merhaba benim çalışma planıma göre 6 ay sonra ygs sınavı var ama bn hiç bir konuda eksikliğimi tamamlamadım ve ben korkuyorum neden derseniz yetiştirememekten korkuyorum ele bide unutkansanız iş çokda zor oluyor bir tavsiyeniz varmıdır sizce bu 6 ay içerisende nasıl çalışmalıyım... ?? tşkler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YGS sınavına 6 ay mı var yoksa bir yanlışınız mı var acaba? Mart ya da Nisan ayında yapmaları daha mantıklıymış gibi duruyor bana ya neyse. Aslında korkulacak bir sınav değil, yıllarını bu sınavlara vermiş biri olarak bu konuya bu şekilde giriş yapabilirim :))

      İlla korkacaksan da YGS'den değil LYS'den kork derim. Ali oldukça iyi bir yazı yazmış ve LYS konusunda da uyarmış. Yetiştirememekten asla korkma, özellikle dershaneye de gidiyorsan zaten; ne yapar eder yetiştirirler. Bugünden başlayarak yapacağın günlük ortalama 6 saatlik VERİMLİ bir çalışma ile ''sayısal'' bölümünde dahi ilk 20 bini garanti ediyorum. Hiçbir şeyden korkma ve sadece kendine güven değerli dostum. Tamamen boş biri bile bu çalışma şekliyle başarı olacaktır ama verimi en üst düzeyde tut; gecelerini mahvetme. Şimdiden başarılar dilerim sınavında...

      Sil
    2. Edipcan'ın söylediklerini baz alabilirsin Tuba. Kendisini tanıyan biri olarak yazdıklarına katılıyorum. Korkmanı gerektirecek bir durum yok ortada ve henüz işin başında olduğunu da unutmaman gerek.

      Unutkanlık konusuna gelince ise, bunu kesinlikle kafaya takmamalısın. İnsanlık hali ve doğal bir durum olarak görmelisin bunu ve öyle düşünmelisin. Eğer bunu takıntı haline getirirsen bu işlerini zorlaştırabilir. Rahat ol ve kenine inan. İyi çalışmalar.

      Sil
    3. Unutkanlığınız için naçizane tavsiyem vitamin ve kan değerlerinize baktırmanız dır. bkz: b12

      Sil
    4. Merhaba bu sene 12.sinfa yeni geçtim ve ygs konu anlatımlı kitaplar aldım biraz çalışıyorum fakat aklıma bir türkü girmiyor soruların çözümlerini baka baka çözmeye çalışıyorum fakat olmuyor ne oneririsniz bana

      Sil
  2. ben biri onikinci sınıfta biri mezunken olmak üzere iki sınava girdim tıp istiyordum olmadı ve tekrar hazırlanmaya karar verdim. lys konuları az çok hallettim geçen sene ama hala eksiklerim var. ygs konularını da unutmuş gibiyim. geometrim iyi değil. ne yapacağıma bir türlü karar veremedim nasıl yapsam neyi halletsem ilk önce? dönem 12 eylülde başlıyo ve benim acilen bişeyler yapmam lazım.. bir yıl daha eli boş olmak istemiyorum tıp istiyorum yardım ederseniz çok sevinirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geometri ile ilgili sıkıntın var ise sana tavsiyem gerekirse her gün oturup geometri çalış. Sezon başlayana kadar oturup her gün birkaç saatini Geometri dersine ver. Çünkü geometri dersinde YGS - LYS konuları hep ortaktır. Geometri dersini ve konuları kavradığın takdirde hem YGS hem de LYS'yi de halletmiş olacaksın. Ayrıca, Geometri dersi çok fazla emek isteyen bir derstir. Başlangıç aşamasında 1 test bile 1 saatini alabilir. Bu gayet normaldir. Tüm formülleri ve çözüm yollarını hep aklında bulundurabilmek adına çözemediğin her soru sonrası, konuyla ilgili formülleri tekrar tekrar gözden geçir yada çözümlü sorulara tekrar tekrar bak. Baka baka tüm formüller aklına yerleşecektir zaten. Dediğim gibi Geometri ilk başlarda çok emek isteyen bir derstir. O yüzden bu tatil senin için çok iyi bir fırsat. Sezon başlamadan önce Geometriyi hallet.Bu dersi öğrenmesi başlarda zordur ama öğrendikten sonra da "hemen hemen" çözemeyeceğin soru yoktur.

      Diğer dersler için ise, sana şunu öneririm. Madem geçmişten gelen bir alt yapın var... Eline bir kağıt ve kalem al. Kendini eksik olarak gördüğün konuları bir kağıda yaz. Eksik olduğun konulara çalış. Bu yaz boyunca hem YGS hem de LYS'deki eksikliklerini gider. Sezon başlayınca normal çalışmalarına devam edersin artık. Nasıl çalışman gerekiyorsa..

      İyi çalışmalar..

      Sil
    2. teşekkür ederim çok sağolun...

      Sil
  3. Merhaba.Ben Anadolu Lisesinde Yabancı Dil okuyorum. Bu yıl 12. sınıfım ve bu yıl kazanıp gitmeyi çok istiyorum. Fakat nerde iyi nerde kötü olduğumu kestiremediğimden haziran ayından beri çalışmayı çok istedemde dersin başına oturup kendi düzenimi oturtamadım. Fazla eksiğim olmasıyla birlikte korkularım her geçen gün daha çok artıyor. Bana yardım ederseniz çok mutlu olucam. Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hedeflerin ulaşabileceğine inandığın kadar uzakta olsunlar sana. İstiyorsan ama başarabileceğine dair inancın yoksa o hedef değildir. İlk önce bunları aklında bulundur. Ders çalışmadaki en büyük isteksizliğin sebebi budur. Bir hedefinin olmaması veya hedefine inanmamaktan kaynaklanır. Hedeflerin, ulaşabileceğine inandığın kadar yüksekte olsunlar. Ayrıca hedefin sadece bölüm değil aynı zamanda belli bir üniversite de olsun. Ama en önemlisi de az önce de dediğim gibi koyduğun hedefe ulaşacağına önce kendin inanmalısın ve kim ne derse desin ona ulaşacağına inanmalısın.

      Bütün bunlar dışında çalışma programına gelecek olursak; sabit bir program yapma zaten, uygulayamazsın. Sana tavsiyem ya günlük programlar yap yada haftalık. Günlük derken, her sabah otur o sadece o gün için bir program yap kendine. Yada akşam yap, bir sonraki günün programını. Günlük program kafana yatmazsa haftalık programlar yap. Her hafta programını degistir. Ama daha uzun süreli programlar yapma, belli bir süre sonra sıkılırsın onlarda ve uygulamayazsın zaten..

      Eksik olduğun konular için ise eline bir kağıt kalem al ve tüm konuları bir kağıda yaz. Bildiklerinin üzerini çiz, sezon başlayana kadar ise yalnızca eksik olduğun konulara yoğunlaş. Yabancı Dil okuduğun için LYS'de diğer öğrencilere göre daha rahatsın çünkü. Bu yaz sadece eksiklerini gidermeye bak ve elinden geldiği kadar çok fazla eksiğini kapatmaya çalış sezon başlayıncaya kadar. Sezon başlayınca ise en başından itibaren gerek tek başına gerek ise dersaneyle beraber gidersin. Haftanın 5 günü YGS ve 2 gününü de LYS'ye ayırırsın Yada 5e 3 yap. O sana kalmış. Bunu da YGS'ye 2 ay kalana kadar hep uygula. Daha sonrasında zaten tamamiyle LYS yani İngilizce çalışacaksın zaten.

      Sil
  4. Merhaba dershanenin başlamasına 2-3 hafta gibi bir zaman kaldı. Ufak tefek matematik konularını bitirdim ygs ama hala eksik olduğumu düşunuyorum.yani calismaya çok geç başladım sizce ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıdaki arkadaşa yazdıklarım senin için de geçerli. Madem eksiklerin olduğunu düşünüyorsun, eksik olduğun konular için ise eline bir kağıt kalem al ve tüm konuları bir kağıda yaz. Bildiklerinin üzerini çiz, sezon başlayana kadar ise yalnızca eksik olduğun konulara yoğunlaş. Sezon başladıktan sonra ise zaten dersaneyle paralel çalışamlarına devam edeceksin.

      Ayrıca sezon başladıktan sonra da sırf YGS değil, LYS'ye de eğer zaman ayrabiliyorsan ayırmanı öneririm. Haftanın 5 günü YGS ve 2 gününü de LYS'ye ayırırsın Yada 5e 3 yap. O sana kalmış. Bunu da YGS'ye 2 ay kalana kadar hep uygula.

      Sil
  5. Merhaba ben bu sene sınava giricem ve temelim çokta iyi sayılmaz. Meslek lisesinde okuduğum için sayısal dersler görmüyorum dershaneye gidiyorum ama matematik bilgim az olduğu için derslerde zorlanıyorum ve şu anda ygs stresine bürünmüş durumdayım kazanamıycam korkusuna büründüm. Asıl soruma gelirsek ben ygs'ye başlamadan dediğiniz gibi lys'ye başlasam tabi ki ygs'yi de ihmal etmiycem. Sizce hangisine çalışmalıyım ve geç mi kaldım biraz saçma oldu ama beni inşallah anlamışsınızdır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuda da dediğim gibi eğer bir temelin yok ise, YGS konularına ağırlık vermelisin. Temelin var ise LYS konularına ağırlık vermelisin. Bu durumda meslek lisesi çıkışlı olmanı hesaba katacak olursak ve bundan dolayı temelinin olmadığını düşünecek olursak, hem YGS hem de LYS derslerini beraber götürebilmen açısından haftanın 5 günü YGS 2 günü LYS çalışabilirsin. Yada 5 gün YGS 3 gün LYS olacak şekilde de çalışabilirsin, LYS'yi ihmal etmeden, YGS ağırlıklı olarak.

      Sil
    2. Merhaba ben endüstri meslek lisesi öğrencisiyim ygs ve lys ye çalışmaya başlamadım daha cok geö kaldığımı düşünüyorum ailemin hiö umurlarında değil ne yapacagımı bilmiyorum daha yeni paragraf test kitabı aldım bugün bir hazırlık amaçlı ama doğru bişey yaptıgımı hiç bilmiyorum sizce benim auanki durumum la nasıl bi çalışma tekniği oluşturmam lazım bana doğru bilgiler verirmisiniz ve benim istediğim ünv. Kto karatay , konyada eşit ağırlıktan alıyo tm2 ile puanı 333 nasıl kazanırım bilmiyorum ben istanbulda yaşıyorum ve şehir dışı cok istiyorum ama bu imkanlarla bu okulu nasıl kazanıcam? Yeteneğim var çizim ve tasarım olarak bu okuldada grafik tasarım okuycam inşallah tabi lütfen yardımcı olun bana

      Sil
  6. Merhaba.Ben meslek lisesinde bilgisayar bölümü okuyorum.Bu yıl sınava giricem ama nedense hangi konudan başlayacağımı bilmiyorum. Ben okullar kapanmadan önce çok çalışıyodum(Çalışıyodum derken matematik temelim olmadığı için temelimi kuvvetlendirme çabasındaydım) ama nedense okullar kapandıktan sonra bütün ders çalışma isteğim gitti ara sıra ders çalışmak için masaya oturuyorum dersin başında en fazla 15dk durabiliyorum hemen sıkılıyorum(Bu arada halen hangi bölüme gideceğime karar vermedim acaba kararsızlıktan dolayımı bu ders çalışma isteksizliğim)sizce ben nasıl bir çalışma programı yapmalıyım dersanelerin açılmasına da az kaldı sizce dersaneyle birlikte mi ygs konularını halletsem? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ders çalışamamanın en büyük sebeplerinden biri de zaten henüz bir hedefinin olmamasıdır. Yani hangi bölümü okuyacağınıza henüz karar verememektir. Hedeflerin ulaşabileceğine inandığın kadar uzakta olsunlar sana. İstiyorsan ama başarabileceğine dair inancın yoksa o hedef değildir. İlk önce bunları aklında bulundur. Ders çalışmadaki en büyük isteksizliğin sebebi budur. Bir hedefinin olmaması veya hedefine inanmamaktan kaynaklanır. Hedeflerin, ulaşabileceğine inandığın kadar yüksekte olsunlar. Ayrıca hedefin sadece bölüm değil aynı zamanda belli bir üniversite de olsun. Ama en önemlisi de az önce de dediğim gibi koyduğun hedefe ulaşacağına önce kendin inanmalısın ve kim ne derse desin ona ulaşacağına inanmalısın. Dediklerimi yaptığın takdirde ders çalışmak için içinde bir hırs olacaktır.

      Şu yazımı okuyun. Size faydası olacaktır (linki kopyalayıp tarayıcınıza yapıştırın) >> http://www.blogkafem.net/2014/08/kendinize-gercekci-olmayan-hedefler-belirlemeyin.html

      Bütün bunlar dışında çalışma programına gelecek olursak; sabit bir program yapma zaten, uygulayamazsın. Sana tavsiyem ya günlük programlar yap yada haftalık. Günlük derken, her sabah otur o sadece o gün için bir program yap kendine. Yada akşam yap, bir sonraki günün programını. Günlük program kafana yatmazsa haftalık programlar yap. Her hafta programını degistir. Ama daha uzun süreli programlar yapma, belli bir süre sonra sıkılırsın onlarda ve uygulamayazsın zaten..

      Dersane açılana kadar sen önden bir giriş yap bence. Yada en azından kendini çokça eksik gördüğün konulara çalış ve dersane açılınca tabii ki dersaneyle beraber git ve dersaneyi sakın kaçırma! Yani hiçbir zaman dersanedeki derslerin gerisinde kalmamaya çalış. Öte yandan "eğer ayırabiliyorsan", haftanın 2 gününü de LYS çalışmalarına ayırman faydalı olacaktır.

      Sil
  7. merhaba, benim bu sene son senem bi bölüm seçiyorum kendime tam karar veriyorum o bölüm hakkında kötü şeyler duyunca soğuyorum , önemseme demeyin olmuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi mesleği seçersen seç illa ki kötüleyecek bir yanını bulanlar olacaktır. Bu doktorluk olsa bile. Malesef ki insanlarımızın; "fikri olmasa bile her konuda atıp tutma" gibi bir alışkanlığı vardır.

      Ayrıca içinde bulunduğunuz bu durum, sizin halen gerçekçi ve "ilerde kim ne derse desin ben bu olmalıyım" diyebileceğiniz bir hedef seçemediğinizi gösteriyor. Bunun için ise ilk önce kendinize gerçekçi ve "ilerde ben bu olmalıyım" diyebileceğiniz bir hedef seçmelisiniz. Bu hedef öyle bir hedef olmalı ki ilerde o işi yapacağınız için zevk almalısınız. Şuanda bile o hedefiniz olacak mesleğin hayali sizi heycanlandırmalı mesela.

      Daha detaylı bilgi için, şu yazımı okumanızı tavsiye ederim.
      Link >> www.blogkafem.net/2014/08/kendinize-gercekci-olmayan-hedefler-belirlemeyin.html

      Sil
  8. Ben bu yıl 12. Sınıfa geçeceğim. Bölümüm sayısal. Özel okula gidiyorum. Öğretmenler kadrolu değiller. Okuldakilerin amaçları lise diploması almak. Rahat bir okul olsa da eğitim sıfır. Sistemi ya da okulu kötülemek değil amacım. Böyle bir okulda kendimi nasıl geliştirebilir ki. Temelim yok. Yeni kitaplar aldım. Matematiği temelden alıp YGS lys sınavlarını da kapsayan kitaplar. Şu an aklımda şöyle bir fikir var ; Yarıladığım türkçeyi bitirmek. Matematik ve geometriye ağırlık vermek. Dershanem eylülde başlıyor. Feni dershaneyle beraber bitirmeyi düşünüyorum. Sizce doğru bir yol mu izliyorum ? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence gayet mantıklı bir yol. Aynen bu şekilde devam edin. Ayrıca dersaneyle baraber gideceğiniz süre içerisinde de haftanın en az 2 gününü de LYS'ye ayırmanızı öneririm.

      Sil
  9. Sizce konuları yetiştirebilekmiyim. Arkadaşlarım hepsi başladılar. Bense daha temelimi oluşturmaya çalışıyorum. Kendimi çok geride hissediyorum. Çok stres yaptım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Planını ve programını sağlam bir şekilde yapmayı başarırsan, stresin de kendiliğinden yok olacaktır. Stresin en büyük sebebi ne yapacağını bilememekten kaynaklanır. Yetiştiremeyeceksin diye bir şey yok. Çünkü daha işin başındasın. Eğer planlı, programlı ve günlük çalışırsan tüm konuların yetişir.

      Sil
    2. LGS YE SEN GİRDİNMİ

      Sil
  10. Merhaba, ben anadolu lisesinde okuyorum ve ygs açısından ciddi boyutta bir eksiğim yok, birçoğunu yazın hallettim ama eve gelince tekrar yapıp test çözme alışkanlığını edinemedim. Bir de tm öğrencisiyim, Lys edebiyata başlamak için çok mu erken mat 2 mi bakmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haftanın 5 günü YGS devam et. Haftanın 2 günü LYS çalış. Matematik2 mi yoksa Edebiyat mı konusuna gelince ise, kendini hangisinde daha eksik görüyorsan ona çalışmalısın. Tekrar sonrası test çözmek istemeyebilirsin ama tekrarını aksatmamalısın. Sadece 2dk. defteri okusan bile sana çok şey katar. Kendini çok fazla kasma. Rahat ol. İyi çalışmalar...

      Sil
  11. Meraba,benim durumum biraz farklı hem okuyup hemde çalışan biriyim açık lise okuyorum temelim hiç yok.Sence nerden başlamalıyım ve nasıl çalışmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temelin yoksa tabii ki de YGS'den başlamalısın. 1-2 ay sadece YGS çalışıp biraz temel sağladıktan sonra 5 gün YGS ve 2 LYS olacak şekilde çalışmalarına devam edebilirsin, YGS'ye 1ay kalana kadar. YGS'ye 1ay kala zaten sırf YGS çalışacaksın ve sonrasında ise sırf LYS çalışacaksın.

      Sil
  12. Merhaba.
    Ben 12. sınıfa geçicem Allah izin verirse sayısal böLümü ve şimdiye kadar hiç ders çalışmadım başlamak istiyorum başLıyamıyorum daha bi kitabın önüne oturupta kabını kaldırmış bi insan değilim son 1 hafta kaldı okullar açılmasına ben bu 1 haftada bütün ygs konularını bitirmek istiyorum aslında konular çok koLay geldi zor görmediğim için çalışmadım ama tatilde bi soru bile çözmedim hedef olarak puan belirledim 430 aLmak istiyorum haLLediceğimede inanıyorum ve bu hafta bütün konuları bitirmeye çaLışcam ama sadece üstünden geçicem konu anlatımlı kitapLarımı bitirmeyi düşünüyorum :) Dediğim gibi daha hiç çalışmaya başlamadım bu arada adım tuğba ne yapmam gerek yardımcı oLabiLirmisinz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer kısa sürede tüm YGS konularına göz atabilirsen, iyi olur. Yaz aylarında çalışmadığın için kısmen de olsa konuları toparlarsın. Bu sayede az da olsa eksikliklerini görebilirsin. Ama kısa sürede çok fazla şeye birden çalışmak verimli bir çalışma yöntemi değildir. O yüzden bu son olsun. Bundan sonrasında istikrarlı ve düzgün çalışmalısın. Çalışmalarda en önemli şey istikrarlı ve günlük çalışmaktır çünkü.

      Sil
  13. merhaba ben Anadolu lisesinde okuyorum ygs matematikle ilgili temelde eksiklikler var daha doğru düzgün çalışmaya başlayamadım bu açıkları nasıl kapaatabileceğimi bilemiyorum . şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günü gününe çalışarak kapatabilirsin. Bugün 5 saat çalıştım yarın çalışmadım olmaz. Hergün düzenli olarak en az 2-3 saat çalışarak kapatabilirsin bu açığını. Tabii 2-3 saate takılma sen. Her öğrencinin çalışma kapasitesi ve anlama kapasitesi farklıdır. O saati sen kendine göre belirlersin artık ama unutma ki... Bir anda oturup çok fazla şey çalışmak değil, günlük olarak düzenli çalışmak daha önemlidir.

      Sil
  14. Merhaba, ben yabancı dil bölümünde okuyorum ve gerçekten çok vahim bir durumdayım. Sınava cok kısa bir süre kaldı ve yaşadığım kaygıyla baş edemiyorum. Özel okula gidiyorum ve dersaneye gitmiyorum. Bundan dolayı tüm arkadaslarım bir cok ygs konusunu bitirmisken ben cok geri kaldım ve bu beni daha da geriyor. Nereden baslayacagım,nasıl calısacagım konusunda hic bir fikrim yok cunku yapamıyorum. Ygs temelim turkce haric sıfır denecek duzeyde. Lys den ise caba ile 75 e yakın cıkarıcagımı dusunuyorum.Ama yabancı dilden giren herkesin lys den cok yuksek yapmaları beni daha da korkutuyor cunku ozaman yaratacagım puan farkı tamamen ygs ye baglı olacak. Ne yapacagım bilmiyorum. Yardım eder,yol gosterirseniz cok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hedeflerin ulaşabileceğine inandığın kadar uzakta olsunlar sana. İstiyorsan ama başarabileceğine dair inancın yoksa o hedef değildir. İlk önce bunları aklında bulundur. Ders çalışmadaki en büyük isteksizliğin ve sınav kaygısının sebebi budur. Bir hedefinin olmaması veya hedefine inanmamaktan kaynaklanır. Hedeflerin, ulaşabileceğine inandığın kadar yüksekte olsunlar. Ayrıca hedefin sadece bölüm değil aynı zamanda belli bir üniversite de olsun. Ama en önemlisi de az önce de dediğim gibi koyduğun hedefe ulaşacağına önce kendin inanmalısın ve kim ne derse desin ona ulaşacağına inanmalısın.

      Bütün bunlar dışında çalışma programına gelecek olursak; sabit bir program yapma zaten, uygulayamazsın. Sana tavsiyem ya günlük programlar yap yada haftalık. Günlük derken, her sabah otur o sadece o gün için bir program yap kendine. Yada akşam yap, bir sonraki günün programını. Günlük program kafana yatmazsa haftalık programlar yap. Her hafta programını degistir. Ama daha uzun süreli programlar yapma, belli bir süre sonra sıkılırsın onlarda ve uygulamayazsın zaten..

      Dersler konusunda gerek tek başına gerek ise dersaneyle beraber gidersin. Haftanın 5 günü YGS ve 2 gününü de LYS'ye ayırırsın Yada 5e 3 yap. O sana kalmış. Bunu da YGS'ye 2 ay kalana kadar hep uygula.

      Sil
  15. Merhaba, ben açik lise öğrencisiyim ve daha 11. Sınifim YGS ve lys ye calismaya başladim çünkü benim bir anadolu bir fen lisesine gore çok fazla eksiği var ama nazil calisacagimi bilmiyorum. Aileme ve herkese ben hukuk istiyorum diyorum fikrimi değiştirmeye calisanlara da kişi yorum ben nasil calisirsam İÜHF yi kazanirim bana yardimci ol LUTFEN.!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişi yorum değil kızıyorum olacaktı, özür dilerim. ayrıca açık liseden hukuk tutar mı yoksa ben kendimi mi avutuyorum ?

      Sil
    2. 11. sınıf boyunca, 11 sınıfa çok iyi hazırlanıp konularını çok iyi öğrenmeni tavsiye ederim. Ek olarak da 11. sınıf boyunca YGS çalışmanı öneririm. Haziran ayına kadar böyle devam et. Böylece haziran sonunda hem 11. sınıf konularını iyice öğrenmiş olursun hem de YGS'yi halletmiş olursun. Hazirandan itibaren ki 3 aylık yaz tatilinde ise sadece LYS çalışmanı tavsiye ederim. Böylece YGS ve LYS'nin büyük bir çoğunluğunu halletmiş olursun.

      Sil
    3. Yalniz anliyorum ama ben açik lisede okuduğum için benim konularım biraz farklı yani mesela , örgün eğitimde okuyanla açiktan okuyanin dersleri çok farkli ve hukuk isteyen bir öğrenci ve İstanbul hukuk isteyen bir öğrenci nasil calismali benim kafam çok karisik hedefim belli hukuk amaaa ;
      1) Nasıl calisacagimi bilmiyorum.
      2)hangi derslere calisacagimi bilmiyorum.
      3)şuan bir dersaneyle anlastim onun denemelerine giricem bunun için erken mi ?
      4) bu sene sinav olacakmış gibi hazırlanıyorum bu da yanlis mi ?
      5)benim gireceğim donemde simav sistemi değişir mi ? (seneye)
      6)aciktan okuyan biri hukuku tuttura bilir mi?
      Hepsini cevaplarsan çok sevinirim :))

      Sil
    4. 1) Nerede okursan oku belirttiğim şekilde çalışmalısın. Açık lisede okuyan da aynı YGS - LYS sınavından ve derslerden sorumlu anadolu da okuyanda bir fark yok.

      2) YGS olarak Matematik - Türkçe ve Sosyal Bilgilere ağırlık vermen gerek. Fen bilgisi diğerleri kadar önemli olmasa da ne yapsan kardır.

      3)Erken değil.

      4) Yanlış değil. Erken çalışmak daha avantajlıdır.

      5) Şuan için değişeceğini sanmıyorum. Öyle bir şey olsaydı şuana kadar haberlerde çıkardı.

      6) İmkansız değil. Düzenli ve istikrarlı bir çalışma şart.

      Sil
  16. merhabalar. ben anadolu lisesinde okuyorum. bu yıl 10. sınıfım . bildiğiniz üzere biz bu yıl bölüm seçmedik. seneye seçicez. ben eşit ağırlık seçicem . hukuk istiyorum çünkü. ama 9. sınıftan matematik eksikliklerim var ve dersanelerde kalktı. ama devlet ücretsiz ek kuslar çıkardı. sizce ben napmalıyım ? yani üniversite sınavı için şimdiden bir eşit ağırlıkçı olarak hangi derslere yüklenmeliyim? ve 9. sınıf konularımı tamamlamaya gayret ediyim mi yoksa şu an sadece 10. sınıfa mı çalışayım ? çünkü kurtarma sınavları da kalktı ve matematik de dahil her dersin sınav sayısı 2 ye indirildi . şimdiden çok teşekkürlerr :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 9. Sınıf konularını iyice bir tekrar et ve 10. sınıf derslerini de iyice öğrenmeye bak. Böylece 9 ve 10'u halletmiş olursun. Ağırlık vermen gereken dersler Türkçe - Matematik ve Sosyal Bilgiler dersleridir. İyi bir alt yapı kazanabilmek için ise Matematiği çok iyi öğrenmeni tavsiye ederim. Çünkü YGS matematiği iyi öğrenirsen eğer, LYS matematikte yapacağın temel işlemlerde çok fazla zorlanmazsın. Şu sıralar matematik ve geometriyi iyi öğrenmen ilerisi için seni rahat ettirecektir.

      Sil
  17. merhaba ben 12. sınıf öğrencisiyim ve mesek lisesinde okuyorum marmara üniversitesinde işletme okumak istiyorum ama işletme de tm ağırlıklı istiyorlar ve benim matematikte alt yapım var ama türkçe zayıf napmalıyım ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oturup Türkçe çalışacaksın Hanife. Başka yolu yok bunun. :) Türkçe konularını yazarak çalış ve bol bol test çöz. Zor ders değildir Türkçe. Yaparsın. :)

      Sil
    2. tşkr ederim :) ilginiz için

      Sil
  18. Merhaba, ygsye 5 ay civarinda bir sure kaldi. Esit agirlik ogrencisiyim. Bogazici isletme istiyorum. Ama derslerim bence kotu. Matematik ve geometride altyapim yok hicbir sey bilmiyorum desem dogru olur. Sizce nasil calismaliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Matematik ve Geometri'de ilerlemenin tek yolu bol bol soru çözmek ve çözemediğin soruların çözümlerini muhakkak ki öğrenmekten geçer. Yen soru tipleri ve soru çözüm yöntemleri öğrendikçe de artık Matematik ve Geometri'yi yapabilir hale gelirsin. Matematik ve Geometri bol bol sabır ve düzenli bir çalışma gerektirir. Çalışırken yapamamaktan şikayet edip erkenden pes etmemelisin. Sıkıcı olarak bakma. Güzel derslerdir ve çalışırken zevk almaya bakarsan ve dediğim şekilde düzenli olarak çalışırsan üstesinden gelebilirsin.

      Sil
  19. Merhaba ben fen lisesinde 11.sinif ogrencisiyim. 11.sinif calismanin yaninda geçmiş konulardan neler calismaliyim önde olmak için. Suan günde 1 türkçe ve 1 geometri testi cozuyorum geçmiş konulardan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi yapıyorsun. Ayrıca kendini eksik gördüğün konulara yada derslere çalışarak bir sonraki sene için iyi bir avantaj elde edebilirsin.

      Sil
  20. Merhaba ben daha sınava calısmaya baslsmadım saglıksal nedenlerden dolayı ygsyede az kaldı yakın zamandaaa baslıycağım ve sınıf ogretmeligi yada hemsirelik okumak istiyorum hangi derslere yoğunluk veryim vede ortaseviyelerde universte onerin varmı bide kacıncı sınıfıın ders ve konularına calısyim tesekkurler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınıf öğretmenliği ise Eşit Ağırlık derslerine önem vermen lazım. Hemşirelik için ise yanlış hatırlamıyorsam daha çok Sayısal derslere önem vermen gerekiyor. Yerleştirme klavuzlarını inceleyerek istediğin mesleklerle alakalı olarak sana uygun olan orta seviye üniversitelerin neler olduklarını öğrenebilirsin. Şuanda benim aklımda önerebileceğim bir üniversite yok malesef.

      Sil
  21. Ben açık lise okuyorum ve ygs genek bi sınav tek seferde giriliyor ama lysedeki olayı cozemedim farklı gunler felan ben düz okuduğumdan lysde hangilerine girceğimide bilmiyorum girceksem herbiri için tektek basvuru yapıcazmı herbiri toplanıyodamı seciliyo universteler yoksa ayrı ayrı puanlarlamı lysyle ygs birlestiriliyormu felan puan sistemi nasıl ilerliyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bölümüne göre gireceğin her sınav için tek tek başvuru yapacaksın. Sınavlara da ayrı ayrı gireceksin. https://ais.osym.gov.tr/ sitesi üzerinden hangi dersin sınavının ne zaman ve nerede olduğunu da göreceksin zaten. Sayısal okuyorsan MAT,FEN derslerinin sınavına. Eşit Ağırlık okuyorsan MAT-TÜRKÇE sınavlarına. Sözel okuyorsan SOSYAL-TÜRKÇE sınavlarına girmen gerekmektedir.

      Sil
  22. merhaba ben saglık lisesinde okuyorum ve 11. sınıftayım eşit ağırlıktan sınava girip ankara hukuk istiyorum ve nasıl çalışmam gerektiği hakkında fikir verir misiniz günde kaç saat çalışmalıyım bir program önerir misiniz cevabınız için şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 11. Sınıf öğrencileri için şu linkteki yazımı okumalarını öneririm : http://www.blogkafem.net/2014/09/11-sinif-ogrencisi-ygs-lys-nasil-hazirlanmali.html

      Aklına takılan soruları ise oradaki konu altına yazabilirsin.

      Sil
  23. 11.sınıfım ikinci dönem başladı ve bn hala karar veremedim nasıl çalışmam gerektiğine ne yapmalıyım mimarlık istiyorum ygs ye çalışırken arada lys ye bakmalı mıyım yoksa kafam mı karışır konular ağır teknik lisede okuyorum teknik bilişim bölümündeyim yardımcı olur musunuz ?
    haftada kaç saat neye çalışmalıyım

    YanıtlaSil
  24. oncelikle yazılarınız için Allah razı olsun şimdi ben 11.sınıfım kımyam matım ve biom cok iyi ama 11.sınıf fizik ve geometrim aşırı berbat nerdeyse yok gibi birde ygs kimyayı bitirdim ygs matematiğinden 7 konusunu hallettim hazirandan itibaren her dersi en baştan alıp ygs yi bitiricem ek olarakda tüm yaz 11.sınıf fizik ve geometriyi cok iyi bi şekilde tamamlamak istiyorum inş. sizce bu nasıl bir fikir sizce yapabilir miyim benim kendime güvenim tam yapabileceğimi düşünüyorum ama size danışmak istedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir planın ve programın olması çok iyi. Bence bu hırsla devam edersen başarırsın. İyi çalışmalar.

      Sil
  25. Omcelikle selamlar ben anadolu ogretmen lisesi 11.sinif ogrencisiyim 9.sinifta hic calismadim yani bir yilim bos gecti 10.sinifta az cok baktim 11 iyi gecti ama yinede eksiklerim var kimyayi hic yapamiyorum matematigim fizigim falan iyo ama kimya olmuyor ayrica sinavlarfa ciddi zaman sikintisi cekiyorum ne yapmaliyim.Simdiden sagolun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koskoca bir yaz tatilin var. Bu yaz tatilinde eksiklerini belirleyip bu eksiklikler üzerine yoğunlaşırsan eğer, sezon açılınca bu sıkıntılarından kurtulursun. Konulara iyi çalış ve ardından da bol bol soru çözdüğün takdirde eksiklerini giderirsin. Ayrıca çözemediğin soruların çözümünü öğrenmek için mutlaka bir bilene soruyu çözdür ve çözümlerini öğren.

      Sil
  26. Merhabalar ben fen lisesinde okuyorum ve tıp okumak istiyorum.Birşey sormak istiyorum eğer her dersten bir temelin varsa LYS çalış demişsiniz temelimin olduğunu düşünüyorum ama sezon başlayınca ygs çalışırsak yetişir mi cevap larsanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezon başlayınca tamamen YGS çalışacağın için yetişir. Zaten alt yapın da var ise yetiştirmemek için bir sebep yok. Alt yapısı olan biri zaten konuyu öğrenmekle uzun süre zaman harcamayacağı için sezonun başlangıcından sınava kadar YGS konularını rahatlıkla bitirebilir diye düşünüyorum.

      Sil
  27. Merhaba suan resmi olarak sınav ögrencisiyim.İyi bir universiteyi herkes gibi bende cok istiyorum.Ailem bunun icin bayagi masraf yapti.Benim aylik masrafimla aile gecindirebilirsiniz.Kazanamazsam diye coook korkuyorum .Ne yapmaliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun için yapman gereken şey çok çalışmak olacaktır. Kendine bir plan yap ve o plan dahilinde çalış. Konuda zaten gerekli açıklamalar var. Ayrıca şu yazıyı okumanı tavsiye ederim : http://www.blogkafem.net/2014/08/kendinize-gercekci-olmayan-hedefler-belirlemeyin.html

      Sil
  28. Merhabalaaar. Öncelikle çok başarılı bi çalışma olmuş herkese yardımcı oluyorsunuz, fikirlerinizi paylaşıyorsunuz teşekkür ederiz. Ve şöyle başlayayım. 11. Sınıf bitti yaz tatilindeyiz. Tm öğrencisiyim. Şuan ygsye çalışıyorum. Tarih ve coğrafyayla hiç alakam yok. Ygs konularını bitirmeye çalışıyorum sadece. Ocak ayına kadar ygs ocaktan sonra da lysye başlayacaktım çok mu geç olur lysye başlamam için? Ve 12. Sınıfa geçtiğim zaman günde kaç saat ya da kaç soru çözmek lazım? Sizin dediğiniz gibi 4 gün lys 3 gün ygs yerine, bir gün içinde hem ygs hem lys olmaz mı? Mesela lys den konu çalışacaksam çalışırım ya da test çozerim onun yanında ygs test çozerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl çalışmak istiyorsan öyle çalış. Ben 4 gün lys 3 gün ygs derken sadece bir öneride bulundum. Sen kendin için ikisini bir gün içinde yapmak istiyorsan eğer, tabii ki de yapabilirsin. Ama LYS'ye çalışma konusunda kesinlikle erkenden başlamanı tavsiye ederim. Eğer tüm LYS konularını YGS'den sonraya bırakırsan, konuları yetiştiremezsin.

      Sil
  29. Ben uçak mühendisliği bölümünü istiyorum lys matematiğime güveniyorum ama ygs matematiğine güvenmiyorum ve fizik notlarım berbat ve seneye sınava gireceğim ama hangi derse nasıl çalışacağımı bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koskoca bir yaz tatilin var. Bu yaz tatilinde eksiklerini belirleyip bu eksiklikler üzerine yoğunlaşırsan eğer, sezon açılınca bu sıkıntılarından kurtulursun. Konulara iyi çalış ve ardından da bol bol soru çözdüğün takdirde eksiklerini giderirsin. Ayrıca çözemediğin soruların çözümünü öğrenmek için mutlaka bir bilene soruyu çözdür ve çözümlerini öğren.

      Sil
    2. Biraz geç olacak ama teşekkür ederim :) .

      Sil
  30. Merhaba. Ben 12.sinifa gectim ve bu yaz lys konularinin bi kismini halletmek istiyorum ygs temelim var ama biyolojim biraz kotu. Yazin ygs mi calismaliyim yoksa okul zamani ygs yi halledebilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezon başlayınca tamamen YGS çalışacağın için yetişir. Zaten alt yapın da var ise yetiştirmemek için bir sebep yok. Alt yapısı olan biri zaten konuyu öğrenmekle uzun süre zaman harcamayacağı için sezonun başlangıcından sınava kadar YGS konularını rahatlıkla bitirebilir diye düşünüyorum. Şuanda LYS çalış derim ben. İleride LYS konusunda sıkıntı çekmezsin en azından. Hem zaten LYS ile YGS biyoloji konuları ortak olduğu için, LYS'nin derslerine çalışırken, YGS biyolojiye de halletmiş olursun.

      Sil
  31. ben 12.sınıfa geçtim ygs bilgim biraz var ama tatilde nasıl çalısabilirim yardimci olur musunuz simdiden tesekkurler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuda da dediğim gibi yaz tatilinde LYS konularını bitirmeye çalış. Yapacağın ders çalışma programlarını da günlük yada bir haftalık olacak şekilde yapmanı öneririm.

      Sil
  32. meraba bn 12ye geçtim ygs konularımdan baya bi eksiğim var bunları tamamlamadan lysye geçemiyorum imamhatip lisesinde okuyorum ama zorunlu olarak gittim sbs puanım 460 dı tüm yıllarda takdir aldım kendime güvenemiyorum yazın ygsyi bitireyim diyorum nasıl çalışacağımı bilmiyorum özellikle fizikde ygs de bile zorlanıyorum konuyu intden dinliyorum çözümlü sorular fln da sonra kendimçözeyim diyorum yapamıyorum matematiğim çok iyi sayısalım tarih coğr. yazın çalışmıyorum lysye de başlamayı düşünüyorum amadediğim gibi ygsem iyi değil nasıl çalışabilirim bi de sayısaldan vaz mı geçsem diyorum fenden çokkorkuyorum napabilirim lütfen cevaplayın yardımınıza ihtiyacım var dershane veya kursa da gitmiyorum evde int.den yapmam doğru mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evden çalışabiliyorsan sorun yok. Sonuçta dersanede de aynı dersler öğretiliyor. Sayısal derslerde sana tavsiyem, konu çalıştıktan sonra çözümlü sorulara da göz at ondan sonra kendin soru çözmeye çalış ve çözemediğin soruları da mutlaka bile birilerine sor. Ne kadar çok soru çözüm taktiği öğrenirsen, sorulara bakış açın o kadar geniş olur. Sayısal dersleri de ancak bu şekilde öğrenebilirsin.

      Sil
  33. Merhaba arkadaslar. Bu sene sinava girdim sonuc husran baraji ( ygs ) 1 puanla gectim. lys de hic calismadim 380 bin kazanamadim yani. Teknik lise cikisliyim meslek lisesi yani. Tek hayalim Hacettepede elektrik elektronik muhendisligi okumak 17 k ile aliyor.
    mezunken gecemi gunduzume katsam hayale ulasabilir miyim size.
    Yani isin asli kisaca sifirdan baslayarak 1 senede mezunken 17.000 veya daha asagisi olur mu. daha asagisi yapmam lazim diploma puanim 67 geri atacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabikide yapabilirsin. İmkansız diye bir şey yok. Her şey senin elinde. Düzenli ve planlı çalıştığın sürece üstesinden gelemeyeceğin şey yoktur.

      Sil
  34. Merhaba öncelikle size bize verdiğiniz bilgilerden ve yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.Alllah Razı olsun.Benim size bir sorum olacaktı.Ben 12.sınıfa geçtim ve meslek lisesinde okuyorum.ve bu yüzden fen derslerini görmüyorum ki zaten hiç anlamıyorum çalışsam yapabilir miyim onu da bilmiyorum sadece anlayamayacağımı bildiğim için boş yere vakit harcamak istemiyorum.( sizce ne yapmalıyım bu konuda hedefim küçüklükten kalama bir öğretmenlik edb.ve bölümümden ötürüde anestezi isteği ne yapacağımı bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim).Neyse işte ben haziran ayında böyle bir dinlendim düşündüm bir plan yaptım.daha sonra temmuz ayında başladım ama bir türlü düzenli çalışamadım.yani hemen hemen her gün günde 20 tane paragraf sorusu çözmeye çalıştım ama derslerimi düzenli çalışamadım.sadece DVA dan bir konu bitirdim aynı şekilde mat bitirdim.Ama dediğim gibi bir türlü o dengeyi düzeni sağlayamadım.Planım şuydu:kendimde eksik gördüğüm 4 dersi belirledim ve günde 2 ders çalışmayı düşündüm.daha sonra bu 2 günün sonundan bu sefer 2. konulara çalışmayı planladım.derslerim ise şunlardı;mat geometri,türkçe ve coğrafya idi.ve bir günde bir sayısal bir sözel çalışmayı düşündüm.ayrıca o 2 günün sonunda 2.konulara geçmeden çalıştığım dersleri tekrar yapmak.ayrıca çalıştığım dersleri de not tutarak çalışmak.bu arada çalıştığım her konudan sonra test çöz video konu anlatım dinle ve böylece derslerin pekişmesini sağlamak. Ewttt işte benim planım böyle sizce nasıl iyi bir yöntem mi?.bu arada sadece bu derslere değil bunları bitirdikten sonra kalan 3 derse çalışmak ve hemen ardından lys çalışmaktı ve tabi ki lys ye çalışırken de 2 günde ygs tekrarları ve soruları çözmek vardı aklımda...Ve hani dedim ya ben fen bilimleri derslerini bilmiyorum yapamıyorum,bu tüm bu konular bittikten sonra da bunlara da bi göz atmak yani sonuçta ne yapsam kardır değil mi?sizce bu yolda mı ilerleyeyim yoksa sizin bana önerdiğiniz başka daha iyi bir yöntem varsa lütfen!Haa bir de bir hocam da bana 4 ya da 5 gün dönüşümlü olarak ayrı ayrı derslerden çalışamam gerektiğini söyledi.bu biraz açıkçası kafamı karıştırdı sizce nasıl çalışmalıyım.Yardım ederseniz çok sevinirim.yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden her şey için Allah Razı olsun.Teşekkürler.SAYGILARIMLA....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle hedefini iyi seçmelisin. Eğer öğretmenlik istiyorsan zaten fizik, kimya, biyolojiye çalışmana gerek yok. Yaz boyunca matematik, geometri, türkçe, tarih, coğrafya derslerine yoğunlaşman senin için iyi olacaktır. Ama dersen ki ben sayısaldan da tercih yapacam, işte o zaman fizik, kimya, biyoloji çalış. Yani demek istediğim ilk önce hedefini tam olarak belirle. İstediğin mesleğe göre derslerine çalış. Çünkü öğretmenliği hedefleyen birinin fen derslerine çalışması pek mantıklı olmaz.

      Bu arada çalışma programın güzel. Ama en güzel program, uygulanabilen programdır. Uygulayabiliyorsan sorun yok. Bir sayısal bir sözel olarak günde 2 ders çalıştığını söylemişsin. Çalışma hızını ve temponu bilemiyorum. Eğer senin için verimli bir çalışma oluyorsa öyle devam et ama eğer yolunda gitmeyen bir şeyler varsa değiştir. Ben sana bir çalışma programı önerip şunu yap diyemem. Çünkü kişiyi en iyi kendi tanır. Hocan sana 4 veya 5 günde bir dönüşümlü olarak farklı derslere çalış demiş. Ne demek istediğini anlamadım burada ama; hocan bir şey diyorsa illa ki yapacaksın diye bir şey de yok. Sen programını yap, uygulamayı dene. Olmazsa tekrar değiştir. Sürekli yeni programlar yapa yapa sonuçta kendine uygun bir tane yapabilirsin.

      Anladığım kadarıyla sadece yazarak çalışıyorsun derslere. Sana tavsiyem, sadece kitap okur gibi çalışma derslere. Çalıştığın derslerle ilgili, her çalışma sonrasında test çözmeni tavsiye ederim. Kaç test çözmen gerektiğini de sana bırakıyorum ama soru veya test mutlaka çöz. Çünkü öğrenilen bir konu, ancak o konuyla ilgili test çözerek pekiştirilir. Aksi takdirde öğrendiğin bilgiler yeterince kalıcı olmayabilirler. Ne kadar çok test çözüp, yapamadığın soruların tam olarak cevaplarını öğrenirsen o kadar iyi kavrarsın çalıştığın konuları.

      Sil
    2. Öncelikle sorumu yanıtsız bırakmadığınız için çok teşekkür ederim.Çok açıklayıcı bir yanıt olmuş.Aslında düşündüm de ben hedefimi tam olarak belirleyemediğim için düzenli ve dengeli bir şekilde çalışamıyorum ve doğal olarak ne yapacağını bilmez kafa karışık birine dönüşüyorum.Evet ben şuan kararımı verdim öğretmenlik çünkü içimde o var onu yapabileceğime inanıyorum ama şöyle bir şeyde var hocam bana dedi ki sen kırılgan bir yapıya sahipsin bu nedenle çok üzülür ağlarsın bunu söyleyen başka hocamdı.yani kendimin nasıl biri olduğunu düşününce, yaşadığım şeyleri düşününce biraz hak verdim doğrusu fakat şöyle bir şey var ben ders anlatmayı o insanları hayata dair bir şeyler öğretmeyi çok istiyorum.(ör;derste konu anlatırken o kadar mutlu hissediyorum ki kendimi o an bilemezsiniz) öğretmeliği şeçmemdeki diğer bir faktörde bu zaten.yani ben o öğrencilere belki çok iyi bir ders anlatamam öğretemem ki zaten ben öğretmeyeceğim onlar öğrenecek ben sadece bir öğretmen olarak (Allah'ın izniyle inşAllah) onlara yol ya da yollar göstermiş olurum öğrenmek öğrencinin elinde beyin neye şartlanır sa (olumlu ya da olumsuz) ona yönelir ve o başarıyı ya da başarısızlığı elde etmek için bir şeyler yapar. Bilmem anlatabildim mi?Yani sonuç olarak ben öğretmenliğe karar verdim ve bunun içinde elimden geleni yapacağım.Ve seçtiğim meslekten emin olmak içinde farklı bir okula gideceğim ve orada 2,3 ya da 4. sınıfların bir dersine girip ders anlatacağım ve sadece sınıfta ben olacağım bir öğretmen olarak ve böylece ders çıkışından hissettiklerimle hareket edeceğim.Bu arada bunu da bana beni çok iyi tanıdığına inandığım yukarıda size dediğim hocam önerdi.sizce nasıl ?Yapacağım deneyeceğim bakalım neler olacak hayırlısı ne diyelim.Ayrıca bu size bahsettiğim hocam bana aslında çok iyi bir yöntem anlattı ben sadece size kısaca bunu söyledim ama iyi bir yöntem önerdi o da sizde öyle ....bende kalktım biraz o hocamdan anladıklarımdan biraz sizden ve tabi ki biraz da benden eklediklerimle ortaya böyle bir plan çıkardım.Umarım becerebilirim.Haaa bu anestezi meselesine gelince sağlık bölümündeyim ve bundan ötürü aklımda var sadece bu değil sınavsız geçişlerimde var (diyaliz fizyoterapi ATT VS...)Ama benim hedefim 4 yıllık.Evttt benim söyleyeceklerim bu kadar artık siz ne dersiniz bilmiyorum.Bİrde benim günde 2 ders çalışmam uygun mu yoksa ?burayı nasıl yapacağımı anlamadım.Sizce?ben zaten her işlediğim dersten sonra test çözüyorum zaten.Neyse benden bu kadar umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.Kusura bakmayın uzun oldu ama kendimi size net bir şekilde ifade edemezsem ne siz beni anlarsınız ne de ben sizi?Teşekkürler cevabınızı bekliyorum....( bu arada siz ne işle meşgulsünüz öğretmen misiniz? bu merakımı mahzur görün lütfen!!) SAYGILARIMLA

      Sil
    3. Bence iyi düşünmüş ve her şeyi planlamışsınız. Bana söyleyecek pek bir laf kalmamış zaten. Günde iki ders mi üç ders mi gibi soruları cevaplayacak kişi ben değilim, sensin. Sonuçta bir insanı yine insanın kendi tanır. Günde 2 farklı derse çalışarak verim alabiliyorsan öyle yap. 4 ders çalışıp yine verim alabiliyorsan öyle. Onu senin kendin bilmen gerek. Kendi programını ayarlarken, kendi çalışma performansına göre günde kaç ders çalışabileceğine kendin karar verebilirsin. Ben öğretmen değilim, henüz üniversite öğrencisiyim. Mezun olunca mühendis olacağım İnşallah.

      Sil
    4. Evet haklısınız...Teşekkür ederim.Umarım sizde hayırlısıyla üniversitenizi kazasız belasız bitirirsiniz.Darısı başımıza.Allah kimsenin emeğini boşa çıkarmasın.Rabbim Herkesin gönlüne göre versin.AMİN.Yardımlarınız için tekrardan Allah razı olsun.

      Sil
    5. Amin. İnşallah. Güzel dua ve dileklerin için ben teşekkür ederim. İnşallah her şey gönlünce olur. İyi çalışmalar.

      Sil
    6. Allah Razı Olsun.

      Sil
  35. Meraba ben bu sene 12. Sınıfa geçtim temelim yok denicek kadar az mimarlik istiyorum belki calismak icin gec kaldim oncelikle ygs den mi yoksa lys den mi baslamam gerektigini bilmiyorum lys daha onemli gittigim bolum icin ayrica son bu sene dershaneler de kapandi evde tek basima konulari nasil halledebilirim okullarin acilmasinada 1 bucuk ay kaldi yardim eder misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda her şeyi açık açık yazmışım Dilek, daha ne diyim. :) Konuda da dediğim gibi yaz aylarında önceliği LYS'ye vermenizi tavsiye ederim. Eylülden itibaren YGS çalışırsınız.

      Sil
  36. Merhaba ben kaç gündür sizden yanıt bekliyorum fakat hala yanıt alamdım.Umarım bir sorun yoktur.Yani eğer yanıt verirseniz size sormam gereken bir şey daha var.Belki müsait değilsinizdir o yüzden yanıt veremiyorsunuzdur bilmiyorum.Yani eğer böyle çok soru sorarak size rahatsızlık verdiysem özür dilerim.Kusura bakmayın böyle birden bizim her türlü sorunumuza yardımcı olan birini gördük mü yani gördün mü kafama takılan her şeyi sormak istedim.Eğer böyle yaparak size rahatsızlık verdiysem tekrardan kusura bakmayın lütfen!Tabi yinede sizden bir yanıt bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlara yetişemediğim için hemen cevap atamıyorum. Senin yorumunu cevapladım. İki üstteki yorumlara baktıysan görmüşsündür zaten.

      Sil
    2. TEŞEKKÜR EDERİM.KUSURA BAKMAYIN LÜTFEN DÜŞÜNEMEDİM :-(

      Sil
  37. Merhaba ben bu siteyi yeni gördüm.ve benim ne ygs ne de lys ile ilgili hiç bir bilgim yok.şimdi başlarsam yetiştirebilir miyim? Ne kadarını yetiştirebilirim.nasıl başlamalıyım lütfen bana yardımcı olur musunuz?? Aslında yukarıdaki arkadaşın yaptığı plan hoşuma gitti...Ama hani ben yeni gördüm ve okul başlamasına 1 ay kaldı sizce nasıl bir yöntem izlemeliyim yaaa lütfen yardım edin banaaa.Bu arada ben 12.sınıfa geçtim artık ona beni ne yapmam gerektiği konusunda bilgilendirirseniz çok sevinirim.Bir an sizden bir yanıt bekliyorum.....şimdiden her şey için Allah Razı Olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer alt yapın varsa yetişir. Şimdiden eylül sonuna kadar LYS çalış, eylülden sonra sınava kadar YGS çalışırsın. YGS - LYS kaynaklarım henüz yoksa internetteki kaynaklardan faydalanabilirsin. Mesela http://www.akillidershane.org/ sitesine üye olursan, sitenin sunduğu ücretsiz kitaplar aracılığıyla ders çalışabilirsin. Yada şu linke tıklayarak : http://www.blogkafem.net/2013/12/tum-dersler-ygs-lys-konu-anlatim-programi.html açılacak olan sayfadaki kitapları indirerek çalışabilirsin.

      Sil
    2. Peki teşekkür ederim.Fakat şimdi tam tersini yapsam daha iyi olmaz mı? yani hani tam olarak bi alt yapım yok yaa o nedenle ygs den başlasam,sonra da ikisini bir arada çalışsam olur mu?teşekkürler.

      Sil
    3. Tabi haklısın. Eğer bir alt yapının olmadığını düşünüyorsan YGS'den başlaman daha mantıklı olacaktır.

      Sil
  38. Merhaba arkadaşım dershaneler kapanmıyor.müjdesini vermek istedim....

    YanıtlaSil
  39. merhaba ben Zeynep 12. sınıf öğrencisiyim meslek lisesi bilgisayar bölümü öğrencisiyim bilgisayar mühendisi olmak istiyorum ek puan da veriliyor bölümümden dolayı mühendislik lys sınavıyla alıyormuş benim ne yapmam gerekiyor lys temelim çok az tüm yaz boyunca da bayağı çalıştım ayrı yeten okul birinciliğimde var ne yapmalıyım bana bi akıl verin :) şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla telaş ve stres yapmana gerek yok. Eğer çok çok büyük bir ünversite hedeflemiyorsan mutlaka ki Bilgisayar Mühendisliği gelecek bir üniversite tutturursun. Çünkü artık hemen hemen her üniversitede Bilgisayar Mühendisliği olması sebebiyle çok düşük puanlara Bilgisayar Mühendisliği okumak mümkün olabiliyor. Hem sana ek puan geliyormuş zaten. Mutlaka kazanırsın Bilgisayar Mühendisliğini yani. Aynı şekilde çalışmalarına devam et. Yazımı sonuna kadar okuduysan zaten, orada yazın nasıl çalışılması gerektiğinden bahsetmişim.

      Sil
    2. anladım cok teşekkür ederim 30 puan ek olarak geliyor ayrıyeten diploma notu var ve okul birinciliğimde var sizce ne kadar faydası olur

      Sil
    3. Süper :) Kazanmamak için hiçbir sebebin yok o halde. :) Yeterki sen çalışmalarını bırakma. Çok stres yapıp kendini çok fazla kasmana gerek yok.

      Sil
  40. Merhaba.Benim adim Fatoş.12 sinif ogrencisiyim.Sinava 8 ay var .giyim uretim bolumunde okuyorum ileride giyim ogretmeni olmak istiyorum Ancak istedigim universite 4 yillik ve puani 319 ben ygs ye hazirlanmaya turkceden basladim smdi paragraf bolumundeyim cozdugum testten 2 yada 1 yanlisim cikiyor etrafimdakiler sen istedigin universiteyi kazanamazsin deyip pskolojimi bozuyorlar bu sene staj gorecegim ve dersanelerde kapaniyor ne yapmam gerekiyor bana yardimci olursaniz cok sevinirim simdiden tesekkurler
    :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence gayet iyi gidiyorsun. Çevrende sana engel olmak için moralini bozmak isteyenler olacaktır elbette. Onlara kulak asmamanı öneririm. Dersane veya bir kursa gidebilme imkanın yoksa konular, sınavdan 1 ay önce bitebilecek şekilde programını yap. Konuları öğrenmek için ise internetteki videolu ders anlatımı yapan sitelerden faydalanabilirsin.

      Sil
  41. Slm ben dilek 12.sınıfa geçtim yanı seneyeki YGS lys magdurlarından olcaz fen lisesinde okudugum için yanı isteğe bağlı olmadan mecbur sayısalcı olduk bi ay var okulun açılmasına ve ben YGS konularin yeni baslarındayım sizce çok mu gec kaldım çalışmak için sizce ne yapmalıyım lys mı çalışayım ama YGS dende baya eksigim var ne yapmalıyım bana bi akıl verin ygs yı bi ayda bitirip deneme mı cozeyim yoksa lys mı çalışayım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç kalmadın. YGS'yi bir ayda bitirebileceğine inanıyorsan bitirip direkt denemelere başlaman tabii ki de faydana olacaktır. Çünkü zaten yaz bitti. Şuanda sana LYS çalış diyemem. Yazın başlarında olsaydık direkt olarak LYS çalış derdim.

      Sil
  42. Ama ben mi yorum gönderemiyorum yoksa gönderdiklerim mi gitmiyor anlamıyorum. Sayfaya her gün bakıyorum yazım cıkmış mı diye gözümden yaş geliyor gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla yorum geliyor diye cevaplamakta geç kalabiliyorum bazen. Kusura bakmayın lütfen.

      Sil
  43. merhaba ben bu sene 12.sınıfa geçtim ve sözel öğrencisiyim konularda kendimi çok eksik hissediyorum ilk olarak çalışmaya nerden başlamalıyım sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazın başında olsaydık LYS çalış derdim ama şu cevabı sana atarken artık eylül ayındayız. Yaz bitti. YGS konularından başlayarak çalışmaya başla. Bilmediğin konuları tesbit et ve onlardan başla. Bildiğin konularla zaman kaybetme. Bildiğin konularla ilgili sadece soru çözsen yeter.

      Sil
  44. Meraba bn yasemin bnm bi hedefim var ve sozelciyim istedigim Turkce ogretmenligi bilirsiniz puani cok yuksek ygs ile ilgili fazla sorunum yok sadece biraz unuttum o kadar ama lys yemi calissam ygs yemi bilmiyorum neye ne kadar calissam bilmiyorum ne dusundugsem olmadi ya diger dersi unutursam diorum sizce daha cok neye agirlik vereyim dershane daha once gittim cok faydasi oldu bu yil gitmiycem evde hazirlanacam ama nerden nasil basliyacagimi bilmiyorum lutfen bana bi yol gosterin simdiden tesekkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir önceki yorum için verdiğim cevabın aynısını sana da vermekte bir sakınca görmüyorum. Yazın başında olsaydık LYS çalış derdim ama şu cevabı sana atarken artık eylül ayındayız. Yaz bitti. YGS konularından başlayarak çalışmaya başla. Bilmediğin konuları tesbit et ve onlardan başla. Bildiğin konularla zaman kaybetme. Bildiğin konularla ilgili sadece soru çözsen yeter. Ayrıca hangi gün hangi derslere çalışacağına da günlük yada haftalık programlar yaparak belirleyebilirsin. Günlük programlar yaparsan her gün için yeniden program yapman gerekecek, eğer haftalık yaparsan her hafta başı o hafta için yeni bir program yapman gerekecek. Sakın bir program yapıp da sürekli olarak artık benim çalışma programım budur deme. Çünkü belli bir yerden sonra insan uygulayamıyor ve morali bozuluyor. Haftada bir kez olmasa da 2 haftada bir kere falan programını değiştir aradabir. Ayrıca konuları zamana yay ve tüm derslerin konularını, YGS'den bir ay önce bitecek şekilde ayarlamaya çalış.

      Sil
  45. selamn aleykm arkadaslar . meslek lisesi mezunuyum elektrik mühendisliği istiyorum ama nasıl calısacagımı nerden baslayacagımı günde kaç saaat hangi derslerden ne kadar calısacagımı bilmiyorum gecen sene 150 cıkardım eylül ayı geldi cattı dershaneler acıldı acılacak bende tık yok ne yapacagımı bilmiyorum deneyimli arkadaslardan yardım bekliyorum . teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bir hedef belirle. Hedef belirlemek ile ilgili sitede bir yazı var. Kategoriler kısmından o yazıya ulaşabilirsin. Onun dışında bilmediğin konuları tesbit et ve onlardan başla. Bildiğin konularla zaman kaybetme. Bildiğin konularla ilgili sadece soru çözsen yeter. Ayrıca hangi gün hangi derslere çalışacağına da günlük yada haftalık programlar yaparak belirleyebilirsin. Günlük programlar yaparsan her gün için yeniden program yapman gerekecek, eğer haftalık yaparsan her hafta başı o hafta için yeni bir program yapman gerekecek. Sakın bir program yapıp da sürekli olarak artık benim çalışma programım budur deme. Çünkü belli bir yerden sonra insan uygulayamıyor ve morali bozuluyor. Haftada bir kez olmasa da 2 haftada bir kere falan programını değiştir aradabir. Ayrıca konuları zamana yay ve tüm derslerin konularını, YGS'den bir ay önce bitecek şekilde ayarlamaya çalış.

      Sil
  46. Merhaba. Ben anadolu lisesinde okuyorum . Şuanki düzenleme ile dershaneler kalktı ve ben de yaz kursuna gidip ygs dersleri aldım. O süre boyunca dershane ile birlikte gitmeye çalıştım ancak bu pek de kolay olmdğı için elimden geldiğince dershane ile beraber her dersten birkaç konu bitrdim. Şu an dershane yok ve okulların açılmasını 3 hafta gbi bi süre var. Her gün bir ders çalışıyorum ve test çözüyorum aslnda 2 konu bitirmek istedim ama hergün 4 saat çalşmama rağmen yalnzca 1 konu btreblyorum. Ve tabii okul açılana dek ygs konularm hala duruyor olcak. Dershane de yok pekiştirelim? Bir yandan da okul açlnca lys çalşmm lazım. E tabii okul dersleri de olucak. Sizce ben nasıl bir yol izlemeliyim? Bu şekilde ilerlemeye devam mı etmelym ? Yoksa çalşma düzeni olark önereceğnz birşy var mı? Yardm edin ben iyi bir meslek istiyorum. Gerçekten iyi olmalı ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuanda aynı şekilde gitmeye devam et. Okul dersleri dediğin zaten LYS derslerini kapsayan konular olacak. Yani sen okul derslerine çalışarak aynı zamanda LYS çalışmış olacaksın. O yüzden onu büyük bir sorunmuş gibi görme. Haftanın 4 günü YGS 3 günü LYS veya 5'e 2 olacak şekilde. Kısacası sen nasıl istersen ona göre ayarla ve haftanın belli günlerini YGS'ye ve belli günlerini LYS'ye ayırabilirsin.. LYS'ye çalışacağın günlerde okul derslerine çalışırsın. Lise 4 dersleri direkt olarak LYS konularını içeriyor zaten.

      Sil
    2. Peki son bişey daha. Ben okul zamanı normalde günlük tekrar yapıyordum sizce bu sene de bu duruma devam etmeli miyim? Çnkü lys derslerini çalışacağın zaman okul derslerine çalış diyorsunuz o açıdan diyorum. Umarım anlatabilmişimdir. Bu arada tşkrler :)

      Sil
    3. Günlük tekrar önemlidir. Her ne kadar LYS'ye ayıracağın belli günler olacak olsa da günde sadece 20 yada 30 dakikanı günlük tekrara ayırman faydana olacaktır.

      Sil
  47. Merhaba. Anadolu lisesi 12. sınıfım yazin lys ağırlıklı çalıştım mat 2 ve edebiyatin çogunu hallettim sayılır. Dersanem basladi onunla birlikte ygs ye başladım korkuyorum ygs den sanki anlamiyomusum gibi geliyor. Bi kolay bi orta bi zor kitaptan bitirmeye çalışıyorum yapabildigimce ama korkuyorum ciddi anlamda ilk sene olmazsa diye. Nasil calismaliyim ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimi konuları daha önceden az çok biliyorsundur, kimilerine yabancısındır. Bazı konularda anlama sıkıntısı çekmen o yüzdendir bence. Çok fazla stres ve sıkıntı yapmamaya çalışırsan bu sorunun da üstesinden gelirsin. Herkes üniversite kazanıyor. Kazanamam diye bir şey düşünme. Kazanmak gerçekten de zor değil. Yeter ki sakin olun ve stres yapmayın. Çalışmalarına aynı şekilde devam et. Anlamakta zorlandığın konular hakkında ise daha fazla soru çözüp, çözemediğin soruları ise mutlaka hocalarına sormanı ve bu şekilde de çözüm yöntemlerindeki mantığı öğrenmeni tavsiye ederim.

      Sil
  48. Merhabalar .
    Meslek lisesinde okuyorum . Matematik ve geometriden azda olsa anliyorum fakat fen bilimleri pek bana gore degilmis gibime geliyor .
    Ygs ye hazirlanmak amaciyla okulun kursuna gidiyoorum suan haftada 6 gun ders goruyoruz lakin okul basladiktan sonra 2 gune dusecek . Sizce kursa devam mi edeyim yoksa bir dersaneye mi yazilayim.
    Tesekkurler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle hangi mesleği istiyorsun. Hedefini belirle. Ondan sonra ağırlık vermen gereken derslere kolaylıkla karar verebilirsin. Onun dışında kurs mu dersane mi demişsin. Bunun için bir şey söyleyemem. Nereden daha iyi verim alabileceğini sen bilirsin.

      Sil
  49. Merhaba ben 12 sınıf Elektrik elektronik bölümün deyim ygsye girecegim bu sene daha hiç başlamadım temelimde yok dersaneyle birliktemi başlasam korkum dersanede direk konulara baslarlarsa temelim olmadigi icin anlamam diye napsam bilmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dersaneye git yada gitme diyemem. Çünkü biliyorsun ki dersaneye yazılmak maliyetli bir iş. Senin de maddi durumunu bilmediğim için sana bu konu hakkında bir şey diyemem. Buna kendin karar verebilmen gerekiyor. Temelim yok diye düşünme. Elektrik - elektronik kazandığına eğer az çok temelin vardır. Kendine biraz güvenmelisin bence. Tek başına da çalışabilirsin, ekstra destek almak istersen dersane veya çeşitli kurslara da kayıt olabilirsin. Dediğim gibi bu senin bileceğin iş. Çünkü kişiyi en iyi kendi tanır. Sen kendin için hangisini uygun görüyorsan onu yapmalısın. Dersaneye gitmesen bile teknoloji artık çok gelişti. İnternette videolu ders anlatımı yapan bir sürü site var. Örneğin ekolhoca.com bu sitelerden bir tanesi ve buna benzer daha bir çok YGS - LYS konu anlatımı yapan site var. Bu sitelerden de çalışabilirsin. Sana tavsiyem bilmediğin veya kendini zayıf gördüğün konuların bir listesini çıkar ve ders çalışırken onlara çalış. Bildiğin konularla vakit kaybetme. Bildiğin konularla ilgili soru çözsen yeterli olacaktır diye düşünüyorum. İyi çalışmalar.

      Sil
    2. Cevap verdiğin için teşekkürler dersaneye yazildim amacım ygsde baraji gecip lysde mf4 ten 350 fln almak 4 yillik muhendislik icin bunun icin matematik falan sayisal derslere mi yogunlaşayım hangi dersler mf4 u daha cok etkiler?

      Sil
    3. Hayırlı olsun öncelikle. MF-4'ü en çok etkileyen derslerin sıralaması : matematik-geometri-fizik-kimya-biyoloji-türkçe-sosyal bilimler dersleri olması gerekiyordu eğer yanlış hatırlamıyorsam. Sen yinede dersanendeki rehberlik hocana danış.

      Sil
  50. Merhabalar. Ben 10.sinifa gectim. Universite sinavina simdiden hazirlanmak istiyorum. yaz tatilinde kitap okumak disinda ders calismiyorum ve kendimi kotu hissediyorum. Hedefim ankara hukuk calismak icin neyden baslayabilirim ne yapmami onerirsiniz? Herseyin farkindayim ama bir turlu icraate gecemedim. Yardim edin lutfen. Simdiden tesekkurleer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha yolun başındasın. Şimdiden başlaman çok iyi. Direkt olarak YGS çalışmaya başla şimdiden. İlerde sıkıntı çekmezsin. YGS çalışamıyorsan bile 9. sınıf derslerini tekrar et, soru çöz, iyice pekiştir ve aynı zamanda 10. sınıf derslerini çok iyi öğrenerek, soru çözüp, pekiştirerek geçmeye çalış.

      Sil
  51. Öncelikle merhaba ben anadolu lisesinde okuyorum her yıl doktor çıkaran bir lise değil ama çaba gösterilse okul birisincisi olunsa garanti kazanılır.Ben 10.sınıfa geçtim teog öğrencisiydim 8.sınıf temelim kötüydü dokuzda bir yılım boşa geçti yurtta kalıyorum günde iki buçuk çalışma imkanım oluyor ama verimli çalışamıyorum heveslenemiyorum.Tıp istiyorum matematik fizik kimya seviyorum ama temelim kötü.Bu yıl düzeltmeye çalışıcam.Bu yılı 100% verimli geçirmek istiyorum.Ama internetle çok ilgileniyorum aynı zamanda.Sizce nasıl bir planla yoluma devam edip tıpa ulaşmalıyım ? Şimdiden teşekkür ederimm cevabınızı bekliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle tıp senin için sadece bir istek mi yoksa hedef mi bunu bilmek lazım. Şu yazımı okumanı tavsiye ederim : http://www.blogkafem.net/2014/08/kendinize-gercekci-olmayan-hedefler-belirlemeyin.html

      Bunun dışında internetle çok ilgileniyorum demişsin. Derslerine odaklanabilmek için seni oyalayan ve derslerinden alıkoyan her şeyden uzaklaşman lazım. Sınavların bitene kadar bunu yapman lazım. Aksi takdirde bu tür ufak tefek görünen şeyler ders çalışman ve dersleri daha iyi öğrenmen konusunda sana ayak bağı olurlar.

      Sil
  52. Merhaba benim hiç temelim yok zayıfım dersanede ygs lys birmi alsam daha faydalı olur yoksa marta kadar ygs alip sonra lysmi yapabilirmiyim yani. Ikisini mühendislik istiyorum teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisini beraber yürütmek faydana olacaktır. Hiç temelim yok demişsin. O yüzden YGS ağırlıklı çalış ama haftanın belli günleri de az da olsa LYS çalışman ilerisi için sana fayda sağlar. Mesela haftanın 5 günü YGS çalışıp 2 günü LYS çalışabilirsin. Bu sadece bir öneri tabii. Son kararı yine sen kendi vermelisin. Çünkü bu senin hayatın ve senin geleceğin.

      Sil
  53. merhaba b 12. sınıfa gidiyorum bu sene.Ojul yarin basliyo ve ben daha yeni ygs calismaya baslicam sizce nasil bi programm yapip calismaliyim bu arada bn esdarlik ogrencisiyim simdiden teskkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuanda sınava hazırlık aşamasında bir kursa veya özel okula gidiyor musun? Yoksa sadece anadolu ve meslek lisesi tarzında bir devlet okuluna mı gidiyorsun? Okulun veya kursa gidiyorsan kursun, derslere YGS ile başladıysa sen de okulla veya kursla beraber ilerlemeye çalış. Kendin YGS'ye çalışmak zorundaysan eğer, konuları sınavdan bir ay önce bitecek şekilde programlama ve günlük olarak her gün çalışacağın dersi de belirle. O şekilde çalış. Konuların sınavdan 1 ay önce biterse bu senin faydana olur.

      Sil
  54. Merhabalar , öncelikle mezun olduğumu belirtmek istiyorum , sayisalim ve bu sürecin ne kadar zoe geçtiğini biliyorum ağlamaklı sizlamakli. Sadece ben nereden baslayacagimi bilmiyorum sürekli içimde yapamama korkusu var böylelikle adapte olamıyorum sadece nasıl çalışmam gerektiğini öğrenmek istiyorum nelere nasıl ne kadar yeterli olacaktır ? Bu konuda sizden yardım almak istiyorum şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Madem bu konuda tecrübelisin, geçen sene yaptığın hataları bir kağıda yaz ve tekrardan bunları yapmamaya çalış. Ayrıca tekrardan girdiğine göre LYS'nin ne kadar önemli bir sınav olduğunun ve YGS'ye ne kadar zaman ayırıyorsan LYS'ye de bir o kadar zaman ayırman gerektiğini de anlamışsınıdır. O yüzdendir ki YGS'ye kadar sadece YGS daha sonrasında ise LYS'ye kadar sadece LYS çalışma. İşin başındayken hem YGS hem de LYS çalışmaya başla. Haftanın 4 günü YGS çalışıyorsun 3 gün LYS çalış veya 5 gün YGS'ye ayırıyorsan 2 gün LYS'ye ayır ve o şekilde çalış.

      Bu sene ikinci senen. Geçen sene iyice öğrendiğin konulara bu sene tekrar çalışıp zaman kaybet. Her ders için eline bir kağıt kalem al ve iyi olduğun konularla iyi olmadığın konuları bir kağıda yaz. İyi bildiğin konularla ilgili sadece soru çöz, iyi bilmediğin konulara çalış sadece. Böylece bildiğin konulara tekrardan çalışarak boş yere zaman kaybetmemiş olursun.

      Sil
  55. Arkadaslar ben gecen sene sinavlara girdim ve tecrubeli birisi olarak sunu diyorum ygs lyd karisik calisin butun konulara calisin ozellikle ygs icin sosyal calisin ve ayrica her gun deneme cozun asil denemeler netinizi artiracal ben fem laynaklarina calisin lys yu hicbirzaman boslamayin sonuc olarak ygs den daha cok deneme cozun lys icin konuya calisin ayrica ygs de104. totalda 500. Oldum

    YanıtlaSil
  56. Merhaba ben 12.sınıfı bitirdim ygsye girdim ama barajı geçemedim .bu sene tekrar girmeyi düşünüyorum ama nasıl çalışacağımı bilmiyorum nasıl plan yapacağımı bilmiyorum bana yardımcı olurmusunuz vede paragraf hiç çözemiyorum ne yapmalıyım sizce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişi en iyi çalışma planını yine kendisi bilir. Çünkü insanı yine insanın kendi tanır. Sana tavsiyem masanın başına otur ve saatlerini alacak olsa bile düzgün bir çalışma planı yapmadan masadan kalkma. Çalışma planı ve çalışma programı farklı şeyler. Çalışma planı yaparken konuları zamana yayacaksın. Hangi dersin hangi konuları ne zaman bitmiş olacak tarzında. Çalışma programı ise günlük yada haftalık yapman gerekenlerin olduğu bir program olacak. Çalışma planını bir defa yaptın mı bir daha yapmana gerek yok ama çalışma programını günlük olarak yada haftalık olarak tekrardan hazırlamanı tavsiye ederim. Zamanı etkili kullanabilmek adına yemek yeme saatlerine kadar her şey belli zaman dilimleri için günlük programında yazıyor olsun.

      Sil
  57. Merhaba ben hafta sonları 11. Sınıf kursuna gittiğim için ygs yi sabahları 1 saat çalisiyorum akşamları da 11. Sınıfa çalisiyorum sizce doğru mu tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun ne kadar doğru olduğunu sen bilirsin. Kimisine 8 saat çalışma bile az gelir. Kimisine 3 saat bile yeter. Kişisel bir şey bu. Eğer sana 2 saat yeterli geliyorsa diyebileceğim bir şey yoktur benim. Fakat, sen kendin, bu günlük çalışmanın yetersiz olduğunu düşünüyorsan, çalışma saatini artırmak da yine senin elinde.

      Sil
  58. Merhaba ben iyi bir Anadolu Lisesinde 11. Sınıf okuyorum.Hem okul derslerine hem de ygs ye çalışmak istiyorum.Nasıl bir program izlemeliyim neler önerirsiniz.Zaman denemelerine giriyorum ve 60 küsür netim çıkıyor.başlangıç için bu net iyi midir.Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişi en iyi çalışma planını yine kendisi bilir. Çünkü insanı yine insanın kendi tanır. Sana tavsiyem masanın başına otur ve saatlerini alacak olsa bile düzgün bir çalışma planı yapmadan masadan kalkma. Bir yandan okul bir yandan da çalışmaları yürütmek kolay değil. Böyle durumlarda zamanını çok iyi değerlendirebilmek adına mutlaka ama mutlaka her sabah okula gitmeden önce o gün yapacağın şeyleri saati saatine programlayıp, güne o şekilde başlamalısın. Yani akşam yemek yiyeceğin zaman aralığı bile programında yazıyor olsun. Bir programın yoksa eğer, zamanın nasıl geçtiğinin farkına bile varamazsın.Yapmak istediğin her ne olursa olsun, bir program dahilinde yapmanı tavsiye ediyorum kısacası. Hangi derse ne zaman çalışacağın ve çalışmalarının ne zaman biteceğine kadar planlamalısın ki önünü daha iyi görebilesin.

      Sil
  59. meraba. ben 12. sınıf öğrencisiyim.ygs ye biraz geç başladım. 3 ayım var ama ygs konularının sadece %30 unu tamamlayabildim. dershanelerin kapanmış olması da dezavantaj oldu. matematikten özel ders alıyorum. türkçe için kursa gidiyorum. ayrıca online dershane paketi aldım. 3 ayda yetiştirmek istiyorum. lys düşünmüyorum çünkü istediğim bölümler ygs den alıyor. ancak konulara çok konsantre olamıyorum. özel dersle ve kursla biraz da olsa odaklanıyorum ama diğer dersleri içimden gelerek yapamıyorum.bi hedefim var. o hedef için çok çalışmam gerektiğini de biliyorum ama yapamıyorum. bi öneriniz var mı??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli bir programın yok ve bu da senin kaygılarını daha çok arttırıyor. Mutlaka bir çalışma programın olmalı. Bu program güblük veya haftalık olsun. Günlük programlar yaparsan her gün için yeniden program yapman gerekecek, eğer haftalık yaparsan her hafta başı o hafta için yeni bir program yapman gerekecek. Sakın bir program yapıp da sürekli olarak artık benim çalışma programım budur deme. Çünkü belli bir yerden sonra insan uygulayamıyor ve morali bozuluyor. Haftada bir kez olmasa da 2 haftada bir kere falan programını değiştir aradabir. Ayrıca konuları zamana yay ve tüm derslerin konularını, YGS'den bir ay önce bitecek şekilde ayarlamaya çalış.

      Sil
  60. Merhaba sınava sayılı günler kaldı ve ben hala nasıl çalışılacagı konusunda bilgisizim. Çalışmayı bi okadar isteyip ama bi türlü çalışamayışım beni deli ediyor.Matematikten ve geometriden oldukça büyük sıkıntılarım var ve istediğim bölümde mutlaka matematik yapmam şart , bu yıl kendimi bu tempoya kaptıramadım . Ve hemen hemen 3 ay dan kısa bi süre var. Ve artık yapamayacağım endişesiyle her gün bunu düşünerek çalışamıyorum bugün çalışacagım diye giriştim ve son 3 ayda halledeblirmiyim , şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az bir zamanın kaldığı için bir kağıda sadece bilmediğin ve çok fazla kendini eksik gördüğün konuları yaz ve onlara çalış. Bildiğin konulara terkardan çalışarak vakit kaybetmemelisin. Hatırlamak adına soru çözebilirsin. Ayrıca çalışmak konusunda isteksiz isen, ciddi ve gerçekçi bir hedefin yok demektir. Bu konuyla ilgili sitede bir yazım var. Onu okumanı tavsiye ederim.

      Sil
  61. Merhabalar ben liseyi çalışmam gerektiği icin açıköğretimden bitirdim okudugum süre boyunca meslek dersleri gordum ve sadece türkçe sosyal yapabiliyorum dershaneye gidiyorum fakat haftada 2 günden verim alamıyorum rehberlik hocası ile görüştüm program hazırladı ve ben konuları bilmediğim için uyamiyorum programa yapamadığımı söylüyorum fakat dershane 2 gün olduğu için yardımcı olamiyorlar diğer dersler için bir öneriniz var mı? Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocadan fikirler alabilirsin ama sana önerim, kendi programını kendin yapmadındır. Çünkü bir kişiyi en iyi yine kişinin kendisi tanır. Ayrıca sabit bir program yapıp da tüm sezon boyunca o programa uyman zordur. Bu yüzden de programlarını haftalık yada günlük olarak yapmalısın.

      Sil
  62. Merhaba. Ben Anadolu lisesi son sınıf öğrencsiyim. Ygs'yi yaz kursunda bitirdik. Ben tekrar üstünden geçip soru çözüyorum. Bunnla brlikte şuan hafta sonları lys kursuna gdiyorum. Bu durumda 4 gün ygs, 3 gün lys gbi bi oranla ders çalışıp arada okul derslerini konu tekraryla sıkıştrmaya çalışıyorum. Benim sormak istediğim Ygs yi 15-20 Ocak gbi bir süreye kadar hiç konu kalmayacak şeklde tammlarsam (bu sürede eksik odğm konlrla ilgli başka kaynklardan soru da çözcm.), öyle 2-3 kaynak btremeyeceğimi dşndğm için bnu söylyorm, 20 Ocaktan sonra da 2 gnde bir deneme, hafta sonlrı da yne lys çalşsam, denemdeki yanlş, boş ,eksklermi görmeye çalşsam doğru olur mu? Yani illaki başarılı olmak için bikaç kaynk btrmeli mym?Çnkü gerçkten zamn ilerledkçe ders çalşmak sıkıntlı bir hal alıyor istesek de istemsek de.Kısacası szce bnları yapsam da başarılı olur muyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Planın güzel ama başarılı olabilmek için illa ki bir kaynak bitirmelisin diye bir şey yok. Bu yanlış bir düşüncedir. Önemli olan konuların geneline hakim olabilmektir. Bu şekilde programlı çalışmaya devam edersen ve bu programlarına da istikrarlı bir şekilde devam edersen tabii ki de başarılı olursun.

      Sil
  63. Merhaba ben 9. Sınıfım ama şimdiden dersleri sıkı tutmak istiyorum hedefim Boğaziçi isletme ama düzenli bir çalışma sistemim yok nasıl ders çalışmam gerektiğini bilmiyorum bana yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabit programlar yaparsan uygulayamazsın. Her gün sabah kalk ve sadece o gün için, günlük programlar yap kendine. 2-3 günlük de olabilir. En fazla bir haftalık olsun ama daha da uzun olmasın. İnsanız biz, robot değiliz ki sabit bir program yapıp ona uyalım. Sana önerim, haftalık veya günlük çalışma programları yapmalısın. Hangisini yapacağına da sen karar ver. Haftalık yapacak isen, her pazar bir sonraki hafta için yeni bir program hazırlamalısın. Günlük programda ise, günlük çalışman bittikten sonra her gece bir sonraki gün için bir program hazırlamalısın. Programın esnek olsun. Örneğin kendine 1 gün içinde 2 saatlik boş zaman ayır. O 2 saatte de gün içinde çalışamadığın derslere çalışırsın.

      Sil
  64. Merhaba ben 12. sınıf anadolu lsesi öğrencsiyim. yaz tatlde ygs kursuna bu dönem de lys kursuna gdiyorum. hafta sonları ve hafta içi 1 gn lys, haftann geri kalanını ygs çalışarak geçiriyorum. Ocak sonları gbi günde 2 tane olmk üzre deneme çözeym diyorum. Fakat ben sadece 1 kaynak btrdim. Sürekli kaynak btrmektense gnde 2 deneme çözsem de faydası olur mu acaba? yani kaynak btrmesem olur mu?Yne de başarılı olblr mym? (gzl bi ünverstede fizyoterapi okumayı dşnyorm )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başarılı olabilmek için illa ki bir kaynak bitirmelisin diye bir şey yok. Bu yanlış bir düşüncedir. Önemli olan konuların geneline hakim olabilmektir. Eksiklerin doğrultusunda, eksik olduğun konulara yönelmen faydalı olacaktır. Eksiklerini görüp giderebilmek açısından deneme çözmek mantıklı bir düşünce. Sana tavsiyem, denemelerde çözemediğin soruları neden çözemediğini araştır. Çözümünü öğrenmeye çalış. İlgili konuda eksiğin varsa, o konuya yoğunlaşarak eksiklerini gider.

      Sil
  65. Merhaba ben liseyi birakali 5 yıl oldu. Ve benim alt yapım vardı ben fen sınıfı ogrencisiydim. Ve şimdi ben büyük bir hedef koydum kendime Marmara Üniversitesi Hemşirelik istiyorum ama nasıl ve nerden baslicam derslere bilmiyorum. Bana yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dershane yada özel ders almayı düşünüyorsan oralarda seni yönlendirirler fakat; eğer ki kendin çalışacaksan ilk önce kaynak edinmen lazım. Edindiğin kaynaklarda YGS ve LYS konularının neler oldukları ayrı ayrı yazar zaten. Bu konuda yazılanlar senin için de geçerlidir. Bence LYS'den başla. Eylül'den itibaren YGS çalışırsın. Hem zaten alt yapının olduğunı da söylemişsin. Bunun dışında çalışmaya nereden başlamalıyım demişsin. Öncelikle hemşirelik istediğin için tabii ki de sana en çok puanı getirecek olan matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji derslerine ağırlık vermelisin. Hangi derse ne zaman başlayacağına ve dersin konularını ne zaman bitireceğine dair bir plan yapmalısın. Mesela şu ayın şu günü bu dersin konuları bitecek daha sonra bu dersin konularına başlayacağım gibisinden bir plandan bahsediyorum. Ve tam da belirlediğin günde bitirecek şekilde zamana yay konuları. Ders çalışma programına gelince ise, herkese önerdiğim gibi sana da günlük yada haftalık çalışma programları yapmanı öneririm. Çalışma planını bir defa yaptın mı bir daha yapmana gerek yok ama çalışma programını günlük olarak yada haftalık olarak tekrardan hazırlamanı tavsiye ederim. Günlük programlar yaparsan her gün için yeniden program yapman gerekecek, eğer haftalık yaparsan her hafta başı o hafta için yeni bir program yapman gerekecek. Sakın bir program yapıp da sürekli olarak artık benim çalışma programım budur deme. Çünkü belli bir yerden sonra insan uygulayamıyor ve morali bozuluyor. Haftada bir kez olmasa da 2 haftada bir kere falan programını değiştir aradabir. Zamanı etkili kullanabilmek adına ders çalışma saatlerinden, yemek yeme veya televizyon izleme kadar her şey programında yazıyor olsun. Her biri için programında ayırdığın belli bir zaman dilimi olsun ve elinden geldiğince programına sadık kalmaya çalış. Programına uyamadığın zamanlarda bir yerlerde bir aksilik olduğunu düşünürsen, programını değiştirebilir, yeni programlar yapabilirsin. Böyle yapa yapa en sonunda kendine uygun programı bulduğunu göreceksin. Ayrıca son olarak, ders çalışırken kesinlikle ama kesinlikle derslerine odaklanmalısın. Çağımızın bağımlılığı haline gelen televizyon ve sosyal medya gibi etkenlerden olabildiğince az etkilenmen lazım. Hedefini belirlemiş olmana da sevindim. Her gün yatmadan önce ve uyandığın zaman hedefini düşün ve hedefinle ilgili hayaller kur. Bu tür şeyler, ders çalışma isteğini arttıracaktır. İyi çalışmalar dilerim.

      Sil
  66. Merhaba ben meslek lisesi mezunuyum sayisal gormedim ama hic bi derste alt yapım yok ygs ye calismayi cok istiyorum ama nasi yapmaliyim bana yardimci olir musunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlamak en önemlisidir. Başladıktan sonra gerisi gelir. Bir şekilde başlamaya çalışmalısın. Başlamadan önce hedeflerini belirlersen ve hedeflerine uygun bir çalışma planı belirlersen eğer, çalışma isteğin de kendiliğinden gelecektir.

      Sil
  67. Merhaba. Ben 11. sınıfa yeni geçtim ve dil sınıfı öğrencisiyim. Henüz LYS konuları görmedik ama kendim başlayabilir miyim? Yada YGS'ye çalışırken nasıl bir program izlemeliyim dil sınıfına göre? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki de kendin başlayabilirsin. Okulu yada dershaneyi beklemene gerek yok. İnternette bir sürü videolu konu anlatımı yapan hoca var. Bir dil öğrencisi değildim ben, o yüzden senin için sana net olarak bir çalışma programı veremem belki ama, sana tavsiyem, günlük veya haftalık çalışma programları yapmandır. Sabit bir çalışma programından daha fazla verim alırsın.

      Sil
  68. merhaba ben 11. sinifa gectim hedefim ankara mimarlik bu yazı güzel bir şekilde değerlendirmek istiyorum fakat nasıl çalışacağıma hala karar veremedim yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz ayını YGS çalışarak değerlendirmeni tavsiye ederim. Okullar açıldıktan sonra da YGS çalışmalarına devam etmeni ve aynı zaman 11. sınıfı başarılı bir şekilde bitirmeni tavsiye ederim. Lise 3 boyunca YGS'yi de iyice bitirebilirsen eğer, bir sonraki yaz ayında direkt olarak LYS başlayabilirsin. Böylece herkes YGS'ye yeni başlarken sen, arkadaşlarından bir adım önde olabilirsin.

      Sil
  69. Merhaba, ben Zeynep. 10. sınıfa geçtim.
    1-) Ben İstanbul Hukuk istiyorum çok çalışmam gerektiğini biliyorum ama kendime program oturtamıyorum. Yani çalışmalarımı bir gözetmen yani bilen kişi tarafından sürdürmek istiyorum fakat ailemden çok fazla destek göremiyorum. Ailem maddi açıdan çok yardımcı olamıyor. Kendime bir bilen kişi bulmam için benim ihtiyaçlarıma göre bana bir ders çalışma program ayarlayabilmesi için ne yapmam gerekiyor nereye başvurmam gerekli?
    2-) Çalışmalara istikrarlı bir şekilde devam etmem gerektiğini biliyorum hedefimi çok seviyorum tek sorunum ne zaman ne kadae hangi derse çalışmam gerek bunları kendi başıma ayarlayamıyorum. Okullar başlayınca rehber öğretmenimden yardım alayım diyorum ama olmuyor, alamıyorum öğretmenimiz bu konuda yetersiz. Her şeye rağmen ben gerçekten çalışmayı seven biriyim. Hedefime ulaşmak için elimden geleni yapacağım ne kadar erken başlarsam o kadar iyi Sizden sadece nasıl bir yol takip etmeliyim bunu öğrenmek istiyorum. Akıl verirseniz çok sevinirim. Şimdiden cevabınız için teşekkürler Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Gözetmene gerek yok aslında. Günlük programlar yaparak çalış. Her sabah kendin için bir program yap ve o gün o programa uy. Her gün için bir tane hazırla. O programda her şey dakikasına kadar yazsın ve sadece ders programı değil, genel olarka o gün yapman gereken her şey o programda yazıyor olsun. Çalışacağın saatten internette gezeceğin saate kadar. Böylece hem zamanı etkili kullanmış olursun hem de çalışmalar konusunda kendi kontrolünü kendin sağlamış olursun.

      2) Gümlük program yaparsan ne zaman, neye çalışacağın sorununu da çözüm bulur. Senin tek sorunun nasıl başlayacağın aslında. Programlı olduktan sonra, her şey yoluna girecektir. Önce en sevdiğin dersten başla ki çok çabuk sıkılmayasın. Daha sonra programında yavaş yavaş diğer derslere de yer ver. Onun dışında her konuyu hangi tarihler arası bitireceğin belli olsun. Mesela bu hafta Türkçe'den Sözcük Anlam ve Matematik'ten tamsayılar konusu bitecek gibisinden. Zaten önünde daha uzun bir zaman var. Bu anlattığım sisteme kendini alıştırabilirsen ilerde çok faydasını görürsün. İyi çalışmalar.

      Sil
  70. Ben 10.sınıfı bitirdim yaz tatilinde kendime bir program yapmaya çalışıyorum ama bir türlü nerden başlayacağımı bilmiyorum.Hem lys herm de ygs çalışmak istiyorum.Dershaneyede gitme gibi bir imkanımda yok bu yüzden ćok çalışmam gerek.Fen lisesinde okuyorum ve sayısalcıyım ama kendimi hiç iyi hissetmiyorum çok korkuyorum basna yardımcı olurmusunuz program konusunda yada nerden başlayacağım konusunda biraz yardım istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir önceki yorumda yazdıklarım senin için de geçerli.

      Günlük programlar yaparak çalış. Her sabah kendin için bir program yap ve o gün o programa uy. Her gün için bir tane hazırla. O programda her şey dakikasına kadar yazsın ve sadece ders programı değil, genel olarka o gün yapman gereken her şey o programda yazıyor olsun. Çalışacağın saatten internette gezeceğin saate kadar. Böylece hem zamanı etkili kullanmış olursun hem de çalışmalar konusunda kendi kontrolünü kendin sağlamış olursun. Gümlük program yaparsan ne zaman, neye çalışacağın sorununu da çözüm bulur. Senin tek sorunun nasıl başlayacağın aslında. Programlı olduktan sonra, her şey yoluna girecektir. Önce en sevdiğin dersten başla ki çok çabuk sıkılmayasın. Daha sonra programında yavaş yavaş diğer derslere de yer ver. Onun dışında her konuyu hangi tarihler arası bitireceğin belli olsun. Mesela bu hafta Türkçe'den Sözcük Anlam ve Matematik'ten tamsayılar konusu bitecek gibisinden. Zaten önünde daha uzun bir zaman var. Bu anlattığım sisteme kendini alıştırabilirsen ilerde çok faydasını görürsün. İyi çalışmalar.

      Sil
  71. abi 9u bitirdim 9 boş geçti sadece bazı konuları biliyorum sence çalışmaya başlamalımıyım ? Başlamalıysam ne çalışmalıyım ? Nasıl çalışmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden çalışmaya başlıyor olman çok güzel. Dokuzuncu sınıf genelde öyle geçer. Yeni ortam falan derken sanki boş geçmiş gibi gelir. Sana iki tavsiyem direkt YGS'ye çalışmaya başla. YGS'ye çalışmaya başlamak için erken görüyorsan, hiç YGS'ye çalışmadan oturup 9. sınıfta gördüğün tüm dersleri tekrar edip, derslerle ilgili bolca soru çözebilirsin. Zaten 9. sınıf konuları YGS konularının büyük bir çoğunluğunu içeriyor. İyi çalışmalar Rümeysa.

      Sil
  72. merhaba ben bu yıl 12. sınıfa geçttim meslek lisesi olduğum için de temelim yok ve henüz YGS ye çalışmaya başlamadım fakat bu yıl 3 gün staj 2 gün okula gidicem ve hafta sonları gitmek istediğim bölüm YGS 1 de olduğu için sadece Ygs ye çalışmak istiyorum fakat hem okul hem staj la birlikte ygs ye çalışmak için nasıl bir zaman ayırabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir çok işe yetişebilmek için zamanı etkili kullanmak gerek. Zamanı etkili kullanabilmek için ise mutlaka bir program yapman gerek. Önce genel bir plan yap. Yüzeysel olarak haftanın şu günleri bunu, şu günleri de bunu yapacam de kendi kendine. Çalışmap programına gelince ise, sana tavsiyem günlük çalışma programları yapmandır. Hergün için ayrı bir çalışma programı yaparsan eğer, sabit çalışma programlarından daha çok verim alırsın. O gün yapacağın tüm işler ve çalışmalar dakika dakikasına programında yazıyor olsun. Profesyonel bir iş adamının günlük programlarını yazdığı bir ajandası gibi düşün ve o şekilde her gün için kendine bir program yap. O şekilde çalış.

      Sil
  73. Merhaba ben bu sene ygs ye giricem ve çok korkuyorum çu anda çalişmak istiyorum ama nsl çalişacağimi bilemiyorum bir program vazirlicam ditoru beceremiyorum sizce ne yapmalıyım😞

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazırladığın programlara uyabilmek için önce bir hedef belirle ama bu hedef gerçekçi ve seni hırslandıracak bir hedef olsun. Onun dışında çalıacaşğın dersleri planla. Hangi dersin konuları ne zaman bitecek bir çizelge yap. Son olarak da ders programına başla. Sana tavsiyem günlük çalışma programları yapmandır. Hergün için ayrı bir çalışma programı yaparsan eğer, sabit çalışma programlarından daha çok verim alırsın.

      Sil
  74. merhaba ben Türkan.12.sinifa gectim okul acilacak ben yaz tatilinde konularimi bitirdim sinava sadece ygsden girecegim cunku ozel egitim ogretmenligi istiyorum.matematige hic calismadim sinava alti ay var ne yapmaliyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir an önce matematiğe başlamalısın. Bunu sen de biliyorsun. Matematik çalışırken konuları 6 aya göre yayacak şekilde planla ve ona göre çalış. Konuları önce öğrenip, hemen ardından bolca soru çözersen, öğrendiklerin kalıcı olacaktır. Konu anlatımı olarak matematik ve geometride www.ekolhoca.com sitesini sana önerebilirim. Güzel videolu ders anlatımları olan bir site.

      Sil
  75. Merhabalar. Bu yıl mezuna kalan bir sayısal ogrencisiyim. Yeteri kadar tecrübe kazandigimi dusunsemde nereden başlasam gerektiğini bilmiyorum.yaz tatilinde bazı nedenlerden dolayı veee havam kalmadığından dolayı ara verdim ve dönem başlayınca çalışırsın dedim. Dediğimiz gibi 3 ygs 4 gun lys çalışmayı planlıyorum. Fakat neyi nasıl yapacağım bilemiyorum. Matematik ve fizik benim baş belam!! Deneyimli birinden yorum almak beni rahatlatır sanıyorum.. şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikli olarak baş belam dediğin dersleri sevmeye çalış. İçinden sürekli olarak bu dersleri sevdiğini tekrar et ve programında bu derslere ağırlık ver. Aksi takdirde sevmediğim dediğin bu dersler, sınavlarda en az net yaptığın dersler olarak kalırlar. O yüzden de her dersi, ayrım yapmadan sevmelisin ki rahatça çalışabilesin.

      Ayrıca nereden başlayacağımı bilmiyorum demişsin. Alacaksın kitabı eline ve ilk konudan başlayıp, tüm konuları sınava kadar bitirmeyi hedefleyeceksin kendine ve o şekilde çalışacaksın. Çalışma hevesinin gelmesi açısından ilk başlarda sevdiğin dersten başla ama çalışma programında belli bir zaman sonra kendi eksik gördüğün derslere daha çok zaman ayırmalısın. Çok iyi bildiğini düşündüğün konular üzerinde çok fazla durmana gerek yok. Bu senin için zaman kaybı olur. Bu tarz bildiğin konuları tekrar edip 1-2 test çözsen yeter.

      Sil
    2. Onerebileceginiz bir çalışma şekli var mı peki? Mesela matematik için nasıl bir çalışma oturabilir ve. olumlu sonuçlar alabilirim? ☺

      Sil
    3. Konuya iyice çalıştıktan sonra işin matematikteki bir konuyu iyice anlamanın sırrı, bolca soru çözmekten ve çözemediğin soruların çözümünü bir şekilde arkadaşlarından yada öğretmenlerinden öğrenmekten geçiyor. Bu şekilde yaparak matematikteki konuları kalıcı bir şekilde öğrenebilirsin.

      Sil
  76. Merhaba ben emrah bu yil ygs-lys'ye ikinci kez girecegim ve butun yorumlari ve cevaplarinizi okudum aklimda program hakkinda bir bilgim olustu ama kazanmak istedigim bölüm icin ne yoğunlukta calismam gerekir sizce meslek lisesi mezunuyum ve bi yil 130bine girdim mf4puan turunden hedefim 15bine girip tip kazanmak. Suan dershane basladi ve benim ygs buyuk bolumde bitmis durumda tafsiyeleriniz icin simdiden tesekur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yoğunlukta çalışacağına dair bir yorum yapmam mümkün değil. Bu kişiden kişiye değişir. Önemli olan çalıştığın konuları iyi kavramak ve sınavlarda çalıştığın konurlarla ilgili elinden geldiğince soru kaçırmak. Kimisine konuları kavramak için günde 3-4 çalışma yeterli olabilirken kimisi 5-6 saatlik bir çalışma ile benzer başarıyı elde edebilir. Bu tamamen kişisel bir durumdur.

      Sil
  77. Merhabalar,ben 11. Sınıf yeni bitiren yani 12. Sinifa geçen ygs lys öğrencisiyim. Nasıl çalışmam gerktiği ile ilgili araştırma yaparken sitenizle karşılaştım ve size danışmak istediğim konular var. Öncelikle ben sağlık meslek lisesi öğrencisiyim ve mfciyim. Üniversitede mfden alan bi bölüm tercih edicem sağlık alanı genel olarak mf olduğu için. Meslek derslerinden dolayı hiçbir şekilde ygs lys çalışmaya başlayamadım. Bugünde bu yazıyı yazarken tüm sınavlarımız bitmiş bir şekilde tamamıyla kendimi ygs çalışmaya vericek şekilkde yazıyorum. Dediğim gibi çalışma konusunda bazï problemlerim var. Ygs ve lys her ikisinde de alt yapım yok sıfırdan başlıcam. Matematiğimde o kadar iyi değil. Fakat sayısalcı olduğum için matematik çözmem gerekiyor. Matematiğimi hızlı bir şekilde ilerletebilmemin yolları nelerdir sizce? Şuan yaz tatiline girmek üzereyiz tatilde sizce sadece ygs çalışıp bitirip okullar açıldığında da lys çalısmaya başlasam lys için geç olurmu? Birde seneye stajım olucak çalışma zamanlarımda kısıtlı olucak bu konuda ne yapmam gerek her ikisini birlikte götürebileceğimi düşünmüyorum. On birinci sınıfda kültür derslerini hiç göremedik yani mat ve fen bhilimlerini görmedim alt yapım yok o yüzden lys için ygsde de çalışmadığı için onda da alt yapım yok. Ne yapmalıyım? Sadece kendim çalışarak bu süreci götürebilirimiyim etüt merkezine gitmeden de yapamazmıyım çok zorlanırmıyım acaba hiçbir şey bilmeden çalışmaya başlayark? Benim gibi bu durumda olan çok fazla arkadaşım onlar da benim gibi nasıl çalışacaklarını bilmiyorlar. Yardımcï olursanız şimdiden çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm konulara kendin çalışabilirsin. İnternette videolu konu anlatımı yapan birçok hoca var. Örneğin matematik için www.ekolhoca.com sitesi var. Tabi zamanla diğer dersleri de ekledi. Bu sadece bir örnekti. Yazın ben LYS çalışılmasını öneriyorum şahsen. Dönem içinde daha verimli olabiliyor. Dönem açıldıktan sonra da hem okul hem stajı nasıl beraber yürüteceğim demişsin. Aslında bakarsan olay sende bitiyor. Planlı ve programlı çalıştığın sürece her şeye zaman ayırabilirsin. Bunun için kararlı ve istikrarlı olman gerekiyor. Çalışmayı elden bırakmadığın sürece staj yapsan bile dersleri paralel olarak yürütebilirsin. Mutlaka plan ve programlı çalış. Günlük programlar yap. Her gün için bir çalışma programı ayarla ve günün her dakikasında ne yapacağını programına dahil. Yeme içme saatlerini bile. Etüt merkezine gidip de yeteri kadar vakit ayrıp da çalışmazsan yine bir faydasın görmezsin. Kısacası etüt merkezine kaydolsan da kaydolmasında olay sende bitiyor. Ne kadar çok istikrarlı olursan, iradeli olursan, ne kadar çok fedâkarca çalışırsan o kadar iyi puanlar alabilirsin. Kolay gelsin.

      Sil
  78. Ben 12 sinif olucam ben bu yaz tatilinde hangi derslere baslmalimm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yazıda gerekli açıklamaları yaptım. Hangi derse başlama konusu ise tamamen size kalmış. Hangi alanın öğrencisiysen, kendi alan derslerinde başlaman gerekiyor doğal olarak.

      Sil
  79. Ben 10 a geçtim LYS ve YGS ye nasıl çalışmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 9. sınıf konularını iyice tekrar edip çalışmanı tavsiye ederim. Onun dışında 10. sınıf konularını da çok iyi kavrayıp iyi bir derece ile 10. sınıfı bitirmeni tavsiye ederim. Çünkü 9 ve 10. sınıf konuları YGS konularının çok büyük bir çoğunluğunu hatta hemen hemen hepsini kapsamaktadır.

      Sil
  80. Ben ygs konularıni az cok bitirdim ama tam kafama yerlesmedi ama az cok biliyorum test cozuyorum pekissin diye yani tam bilmiyorum konulari konuyu tam olarak bilmem mi gerekiyo yoksa test cozup bildiklerimi. Uzerinemi ekliyim bide lys ye az cok baslarim 5 6 konu bitirdim sadece lys ye gunluk ne kadar calisiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir konuyu kavradığını düşündüğün anda bir sonraki konuya geç. Tek bir konu üzerinde çok fazla yoğunlaşman sana zaman kaybı yaşatacaktır. Test çözerken takıldığın veya çözemediğin sorular olursa mutlaka bir bilene sorarak, cevaba nasıl ulaşacağını öğrenmeni tavsiye ederim.

      Sil
  81. Ben mezunum bu sene tekrar sınava gireceğim bolumum eşit ağırlık ama sayisaldan da bir şeyler yapmak ıstiyorum sayısal ve eşit ağırlık bir arada gidermi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önceliğin kesinlikle eşit ağırlık olsun tabii, eşit ağırlık çalışmalarından arta kalan zamanlarında sayısal çalışabilirsin elbette. Planlı ve programlı çalışarak zamanı iyi yönetebilirsen eğer, her şeye yetişebilmen mümkündür.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim