Ortodonti Tedavisi - 2.Aşama [Damaklık - Aktivatör]

Yazar:




Şuaradaki yazımda da belirttiğim gibi diş tellerimi artık çıkarmıştım. Tam rahatladım falan derken meğerse tedavi daha bitmemiş. Yaklaşık bir ay sonra, gittiğim doktorun sekreteri ev telefonunu aradı. Şans eseri telefonu ben açtım.

+Ali, merhaba. Ben diş doktoru K... A... 'dan arıyorum. Yarın musaitsen gelebilir misin?
-Gelebilirim. Saat kaçta geleyim tam olarak?
+ Saat 14.30'da uygun musunuz?
-Evet.
+Tamam. Yarın 14.30'a yazdım rendavunuzu iyi günler..


Dişçideyim..
Dişçi demek de çok saçma geliyor be. Ne o öyle. Diş satan biri gibi sanki. :)  Neyse, gittikten sonra her zamanki gibi tam saatinde almadılar beni ve yine her zaman olduğu gibi bekleme salonundaki insanlarla garip garip bakışmalar, telefonu kurcalamalar falan. :) Klasik bekleme salonu sıkılmacaları. Günlük gazetelerin dikkatimi çekmediği bir gündeyim. Uykum vardı o gün. Çünkü bir önceki gün geç yatmıştım. Yaklaşık olarak bir saat bekleme salonunda bekledikten sonra doktorun yanına geçtim.

İlk başlarda, doktorun  korumalık aparat vereceğini düşünüyordum. Çünkü; diş tellerimi çıkardığım son gün bir kalıp ile dişlerin ölçüsünü almışlardı. Ayrıca benden önce diş teli tedavisi gören arkadaşıma, diş teli tedavisinden sonra korumalık vermişlerdi. Benim için de diş teli tedavisinden sonra, korumalık takma aşamasına geçileceğini düşündüm. (Arkadaşımın doktoru ile benim doktorum farklı kişilerdi.) Doktor geldiği zaman elinde şu aşağıda görmüş olduğunuz damaklık denen şeyler vardı. Diğer ve asıl adı "Aktivatör"müş :

Sol taraftaki üst dişlere takılıyor; sağ taraftaki ise alt dişlere takılıyor.

Bunları görünce çok  şaşırdım. Birazda tırstım. Bunlar nedir ya dedim içimden. Doktor ağzıma yerleştirir yerleştirmez tık diye bir sesle tam da yerine oturdu. Ben bunu sürekli takamam diye içimden kendi kendime konuşuyordum. Zaten bunlarla konuşmak çok zor. Doktora, "bir daha ne zaman kotrole gelmem gerekiyor" bile diyemedim zar zor ama sonuç olarak "3 ay sonra gel, kontrol edelim" dedi.

Eve doğru giderken ağzımda damaklıklar olduğu için "Lan İnşallah bir tanıdıkla karşılaşmam da konuşmak zorunda kalmam" diyordum içimden. :) Neyseki eve kadar, otobüs durağındaki bir kadının "6 numara geçti mi?" sorusundan başka konuşmam gereken bir durum olmadı. :)

Bu damaklıklar öyle bişey ki afedersiniz ama tükürük makinası zannedersiniz. Bunu takınca, ağız anormal şekilde tükürük üretmeye başlıyor ve bunlarla yutkunmak da bayağı zor. "Lan bunları takan türüküğüyle boğulur dedim" kendi kendime. :) Biliyorum, okurken bile mideniz bulandı ve kusacak gibi oldunuz ben de yazarken zorlanıyorum.

Zamanla bunları takmaya alıştım. Tükürük konusunda öyle bahsettiğim kadar çok bir sorun olmuyor ama konuşmak son derece zor. Konuşurken insana büyük çaba sarfettiriyor. Neyse ki takılıp çıkarılabiliyor ve gündüzleri takmam gerekmiyor. :)


Damaklıklar Ne Zaman Takılıyor?
Gece yatmadan önce takılması gerekiyormuş, bir de öğlen 2 saat takmak gerekiyormuş. Ben öğle vakti takmıyorum tabi. Gece yatmadan önce takar, sabah çıkarırım.

Bu yazımı ve bundan önceki yazımı, diş teli tedavisi görecek olan arkadaşlara bir ön bilgi olması sebebiyle yazdım. Umarım birilerinin işine yarar. Özellikle de yaşadıklarımı anlatmaya çalıştım ki konuyu kavraması kolay olsun. Çünkü sırf soyut örneklerle konu sıkıcı bir hal alabilirdi. Benim takacağım zamanlarda bana hiç anlatan olmamıştı. Hadi gene iyisiniz. :) Tedavi sonuçlanana kadar deneyimlerimi aktarmayı düşünüyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

268 yorum:

  1. bende çene darlığı vardı bu damaklıktan kullanıyorumm ama bimki vidalı gerçekten iğrenç bişey :( tam bi tükürük makinası :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende kullanıyorum suan hala duruyor sıkmayı bıraktım bekliyorum artık ama dişlerimin arası geri kapandı sende böyle bişe oldu mu ?

      Sil
  2. Yok benimki vidalı değil. Senin ki benimkinden daha beter sanırım. :) Benimkinin bir de vidalı halini düşünemiyorum. Allah yardımcımız olsun. :)

    YanıtlaSil
  3. Damaklığı ne kadar süre takmamız gerekiyor acaba? Bende 3 hafta sonra takmaya başlayacağım :)

    YanıtlaSil
  4. Geçmiş olsun diyorum öncelikle.. Bana 3 ay takmamı söyledi doktorum. 3 ay sonunda tekrardan kontrole gideceğim. O süre doktordan doktora da değişiklik gösterebilir. Takacağın zaman doktorun sana gerekenleri söyleyecektir zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bayadır kullanıyorum bu resımdekını ve cıkaracagını soyluyor doktor toparlayıcı takıcakmıs ınternetten baktım ama ne oldugnu nasl bırsey oldugunu bulamadım sabit tel takılmıcakmıs zaten bıttı tedavım dıyebıılırım

      Sil
  5. Bende aralik 8 de cikarticam telleri dislerim cok bozuktu 2 dis ayni hizadaydi falan filan tedavim 17 ay surdu ama ben 3 ay bazi sebeplerden kontore gitmedim simdi dumduz oldu dislerim.bana seffaf damaklik vercek sanirim ilk 6 ay gece gunduz 6aydan sonra geceleri yatarken omur boyu kullancaksin dedi.aacaba bu seffaf damakliklardada konusma gibi sorunlar oluyormu?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Doğan. Öncelikle geçmiş olsun diyorum.. Şeffaf damaklığı ben henüz kullanmadım. Şuanda şu fotoğraftakilerden kullanıyorum. Tekrar kontrole gitmem gerekiyor. Kontrol sonrası şeffaf damaklık kullanıp kullanmayacağım belli olur sanırım.. Arkadaşımda şeffaf damaklıklardan vardı. Gün boyu takıyordu. Yemek yerken çıkartıyordu sadece. Konuşma konusunda da alışana kadar zorluk çekebilirsin belki ama çekeceğin şu fotoğraflardaki damaklıklar kadar değil. Eğer şeffaf damaklık verirse doktorum, onunla ilgili de deneyimlerimi yazarım.

    YanıtlaSil
  7. teşekkürler ali yaşayıp görücez ama soyle birsey var arkadasımda takıor onun doktoru telleri cıkardıktan sonra birsey takıcam demiş ve bu taktığı şey gözükmeyecekmiş sadece 2 yıl kalacakmıs ondan sonra hiçbirşey kullanmıyacakmış acaba bu şey ne :)

    YanıtlaSil
  8. Arkadaşının dediği şeyin ne olduğunu bende bilmiyorum Doğan. İlk defa senden duydum şimdi. Eğer öyle bişey varsa, arkadaşın kullanmaya başladıktan sonra öğrenip, buradan belirtirsen iyi olur. Neymiş, bir öğrenelim bakalım. :)

    YanıtlaSil
  9. Bende dün tel takıldım ağzımın içinde başka bir ağız var sanki çok acayip bişey ağrı yok ama acı var ve yemek yerken sanki teller çıkacak gibi hissediyorum ne zamana kadar böyle devam edecek bu acaba çok merak ediyorum ? :D damaklıkta 1 ay sonra takılacak bana.

    YanıtlaSil
  10. Öncelikle geçmiş olsun diyorum "Adsız" arkadaşım. O ağrılar ilk 1 hafta olur ama 1 hafta geçtikten sonra herşey normale döner. Hatta ağzında diş teli olduğunun bile farkına varmazsın çoğu zaman. Damaklık tedavisinin de ne zaman uygulanacağı tedaviden tedaviye veya doktordan doktora değişiklik gösterebiliyor.

    YanıtlaSil
  11. BEN 28 YAŞINDAYIM 6 AYDIR TEL TEDAVİSİ UYGULANIYOR VE SANIRIM BİR DAHAKİ AY BU DAMAK OPERASYONUNA GEÇİLECEK VE HAKİKATEN ÇOK TIRSIYORUM :S

    MERVE GÜRAY

    YanıtlaSil
  12. Geçmiş olsun Merve. Evet, hiç hoş değil şu damaklıklar. Taktığın zaman hiç rahat etmiyorsun ama zaten geceleri yatmadan önce kullanıp sabah çıkaracaksın. O yüzden öyle çok da korkulacak bişey değil. İlk başta ağız ölüçünü falan alacaklar. 1 hafta sonra da damaklığı verirler sanırım.

    YanıtlaSil
  13. benim şuan tellerim var inşallah bunun gibi bişiy vermez ama bunlar da zorluğu atlatınca tarz duruyo gibi tellerim fırçalama dışında çıkmasa (kıvırcık saçlarımla) çok tarz duruyo ama bazen ineğe benzetiyorum kendimi

    YanıtlaSil
  14. Merhaba asdfgh. Yorumunu esirgemeyip düşüncelerini bizimle paylaştığın için teşekkür ederim. Bu damaklıkları sadece yatarken kullanacaksın zaten. O yüzden sorun olmaz merak etme.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba bu operasyona benimde ihtiyacım var tedavi tutarınızı öğrenebilir miyim?
    Gittiğim doktorlar senin tele ihtiyacın yok diyorlardı hep, herhalde damaklık ile tedavi uygulanacak.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Eren. Fiyat konusunda kesin bir şey söyleyemem. Dişlerinin durumuna göre doktorun bir fiyat belirleyecektir. Fiyatların 1200 dolardan başladığını düşünüyorum ama dişlerinde çok önemli bir problem yoksa bu fiyat daha da düşük olabilir tabi. Ayrıca fiyatlar doktordan doktora da değişir. Aynı sorun için iki farklı doktor, farklı fiyatlar sunabilirler.

    YanıtlaSil
  17. fiyatlar dişlerin durumuna ve çene şekline göre değişiyor yani ne kadar iş varsa o kadar parası da çok ben 2001 yılında yaptırmıştım hiç unutmuyorum 3000 milyar falandı o zamanki parayla artı damaklık için bir tanesine 250 tl param vermiştim ki ilk yapılanlar kayboldu ikinci yapılanları kırdım şuan da şeffaf kullanıyorum bu çok daha rahat yıl 2013 üniversite son sınıfım ama hala :) uğaraşıyorum doktorum evlenene kadar tedavi bitmeyecek dedi :)

    YanıtlaSil
  18. Geçmiş olsun Kübra. Ayrıca yorumunu esirgemeyip bizimle paylaştığın için teşekkür ederim. Bayağı uzun süreli bir çalışma gerektiriyor senin de dediğin gibi. Ayrıca fiyat konusunda da sana katılıyorum. Fiyatlardan doktordan doktora bile değişiklik gösterebiliyor.

    YanıtlaSil
  19. teşekkür ederim rica ederim evet benim ki epey uzun bir çalışma oldu malum 20'lik dişler çıkmak için zorlayınca yıllardır yapmış olduğun emeği bir anda götürüyor o yüzden hala bitmedi bir de ben başladığım da bu işe bizim orada hiç yoktu farklı bir ile gidiyordum şimdi her yerde var tabi birde özel olunca ücret artıyor beklemeyi sorun yapmayanlar için tıp fakültesi'de bir alternatif olabilir

    YanıtlaSil
  20. @Kübra
    Senin süreç normalden de uzun sürmüş ama. Tekrardan geçmiş olsun. Farklı ilde olman da kontrollere git-gel yapmaktan bayağı zor oluyordur. 12 yıldan beri tedavinin devam etmesi, aynı zamanda benim duyduğum en uzun tedavi süreci oldu. Tedavi edilen yerler konusunda sana katılıyorum. Eskiden ortodonti tedavileri bu kadar yaygın değilken şuanda bayağı yaygınlaşmış durumda ve artık her ilde bu işi yapan en azından 1-2 doktor bulunmakta. Ben yinede direkt olarak tıp fakülteleriyle sınırlamandan bir çok yerde fiyat sorduktan sonra onlara en uygun yerde tedavi görmelerini tavsiye ederim. Ayrıca tedavi gördükleri doktorunda referansının iyi olması yani tanınan bir doktor olması da önemli bir etkendir bana göre.

    YanıtlaSil
  21. Ben de 3 seneye yakın tel taktım ve 2 gün önce tellerim çıktı. Şeffaf ve sadece dişlerin üzerini kapatan bir şey verdi doktorum 1 sene yemekler hariç sürekli takacakmışım, 1 seneden sonra 3 ay sadece geceleri kullanacakmışım. İlk taktığımda çok garip geldi çünkü ağzınızda plastiğe benzer bir şey taşıyorsunuz ve az da olsa konuşmaya etkisi oluyor. Ama tellerini çıkaran kişilere önerim sakın bu şeffaf şeyi ben takamam deyip atmayın, bu şey hazırlanıp gelinceye kadar bile 1 gün içerisinde dişlerim oynamaya başladı, yıllar süren tedavinizin boşa gitmemesi için kesinlikle doktorun dediği gibi kullanın. :) alışmak zaman alıyor ama kesinlikle takılmalı :)

    YanıtlaSil
  22. Kesinlikle haklısın ve sana katılıyorum Adsız arkadaşım. Ayrıca önerilerini bizlerle için de çok teşekkür ederim. Sizin kullandığınız şeyi biliyorum. Bu damaklık denen şeylerle o senin dediğin şeyin amacı hemen hemen benzerdir aslında. Diş telleri çıkarıldıktan sonra senin de dediğin gibi yıllarca takılmasına rağmen 1 gün sonunda yerlerinden oynayabiliyorlar ve diş telleri çıkardıktan sonra doktorun önerisi olan bu tarz şeyler kullanılmadıkça dişler yeni konumunu koruyamaz ve yeniden eski haline dönebilir. Böylece konulan onlarca para ve çekilen onca çile de boşa gider. Her şeyin başa sarması demektir bu aynı zamanda. "Adsız" olarak yorum yapan arkadaşımız sayesinde, diş telleri çıkarıldıktan sonra bu tarz şeyleri önem verilmesi gerektiğini de böylece bir kez daha vurgulamış olduk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mereba ben alev bende ucgun once tel taktırdım hayatımın en kotu uc gunu gecırdım dıyebılırım oylekı aglayarak dr gıdıp cıkartın coar k agırı yapıyor dayanamıyorum bıle dedım benımde merak ettıgım seyler mesele su damaklık olayı her hastaya verılıyormu bu tedavıyı goren bırde ne kadar kalıcak bu teller ortalama bılgınız varmı dr 12 15 ay felan dedı ama ben cok zorlanıyorum hatta son vermeyı bıle dusunuyorum tedavıye ama sonucunun guzel olacagını dusunup dayan dıyorum bırde aylık kontrollerde neler yapılıyor paylasırsanız sevınırım bende sızınle paylasmak ıstedım cok zor bır surecmıs ayrıca fıyat konusuna gelınce bende totolda 3750 odıycem :)))

      Sil
    2. mrbalar bende tel taktıralı bugun 4 gun ve hayatımın en berbat gunlerını yasadım ılk dr telı takıp cıktıgım zaman cok basıtmıs ya dedım ıkıncı gun butun dıslerımın yerınden oynadıgını hıssettım agzımı acıp kapatamıycak kadar cok agrı cektım oylekı aglayarak dr yolunu tutup cıkartın bunu demek ıcın bıle gıttım kı tesellı ettıler orda benı :))))) sımdıde bu tellerle bunalıma gırdım hala agırıyor ve dort gundur corbadan baska bırsey yıymedım halada oyle once alt ceneye tel takıldı bıraz alıssın uste takarız dedı dr salı gunude ust ceneye takılacak ortalama bır hafta ara oluyor sankı pısmanım taktırtıgıma ama sonucu dusunup kendıme morel vermeye calısıyorum ben damaklık olayına takıldım acaba her hastaya ortodontıden sonra verılıoyrmu ılk defa duydum dr sorsammı acaba dıye dusunuyorum bırde ben bu aylık yada ne zman ısterse dr kontrollere o anda nasıl ıslem yapılıyor tellerımı sıkıyorlar deyıstırıyorlar suanda dıslerımın agrısı gecmıs durrumda hatta aynaya bakıp ya bu teller nasıl duzeltıcek bu dıslerı dıyorum kendı kendıme bırde ben bu tedavının totalıne 3750 gıbı bır fıyat odıycem cok arastırdım ama ortodontı fıyatları malesef sabıt deyıll her dr basska bır fıyat cektı dıyebılırım ve bu en uygun aldıgım fıyat dıyerlerıne gore bende payllasmak ıstedım sızlerler :))))

      Sil
    3. Değerli yorumunu ve düşüncelerini bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederim Alev. :) Geçmiş olsun. Zamanla her şey daha da güzel olacaktır. Damaklık olayına gelince ise, her doktorun tedavi yöntemi farklı olduğu için sana bu konuda net bir şey söyleyemem. Dişlerinin o anki durumuna göre nasıl bir tedavi gerekiyorsa o an için, doktorun ona göre karar verecektir. Doktoruna sorarsan eğer daha net bir bilgi alabilirsin.

      Sil
  23. damaklığı ortodontist 24 saat tak dedi ama ben günde 14-15 saat takıyorum yani dışarı çıkacağım zamanlar takmıyorum siz sadece akşamları takıyormuşsunuz bi bozulma filan oldu mu dişlerinizde?

    YanıtlaSil
  24. @Adsız
    Merhana "Adsız" arkadaşım. Bana doktor bu şekilde önerdiği için öyle takıyorum. Mesela takmayı unuttuğum gecelerde dişlerde hafif bozulma oluyor. Benim sana önerim doktorunu dinlemen. Ne kadar çok takarsan senin açından o kadar iyi olur. Sakın aksatma derim ben. Takabildiğin kadar çok takmanı şiddetle tavsiye ederim. Geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  25. benimde bugün üst dişlerime tel takıldı alt dişlerimdede damaklık takıldı . teller sorun oluşturmuyo şuanlık ama şu şeffaf damaklık yemek yememi ve konuşmamı engelliyo . bir kısmı tam yemekleri çüğnediğim yere takılı olduğundan birşeyler yiyip çiğnemek zor oluyor :(

    YanıtlaSil
  26. @Merve
    Geçmiş olsun Merve. Ben şeffaf damaklıklardan takmadım şuana kadar ama bildiğin kadarıyla şeffaf damaklıklar yemek sırasında çıkarılıyor, yemekten sonra yeniden takılıyordu. Doktorun sana bunu söylemedi mi? Ayrıca ilk başlarda bayağı zor olur diş tellerine alışmak ama zamanla alışırsın hatta tellerini belli bir yerden sonra sevmeye bile başlarsın. Etrafındakilar de kıskanırlar seni genelde. :)

    YanıtlaSil
  27. merhaba arkadaşlar ben 15 nisan 2013 telerimi taktırdım alt ve üst dişlerime çok zordu ve yemek yiyemedim hala bu devam ediyor ama alışamıcak bişey yok zaman geçtikçe alşırım inş. sadece bi sorum var.bu tellerle yemek yanmiyor,öğütülmüyor siz genellikle ilk günlerde ne yediniz ve ne kadar süre içinde 1 ay mı 2ay mı yoksa daha mı kısa daha mı uzun sürede bu tellere alıştınız? cevap verirseniz sevinirim:)

    YanıtlaSil
  28. @Adsız
    Merhaba Adsız arkadaşım. Öncelikle geçmiş olsun. İlk 1 hafta öyle olur. Bayağı da ağırırlar. Sulu şeyler yemeni öneririm. Merak etme bu ağrılar çok uzun sürmez. En erken 4-5 gün içinde en geç 1 ile 1,5 hafta arası dişlerin o baskıya alışır ve artık rahatça yemek yiyebilirsin. Hatta belli bir süre diş tellerine o kadar alışıyorsun ki diş tellerinin varlığını bile unutabiliyorsun.

    YanıtlaSil
  29. merhabalar bende 2-2.5 sene tel taktım daha sonra doktorum şeffaf damaklık verdi ilk 6 ay hep takıcaksın dedi(gece-gündüz) sonraki 6 ay ise sadece gece dedi ama bu tabiki de mümkün olmadı kontrole gitmem gerekiyor ama korkuyorum ya yeniden tel takılırsaa ?!! :/

    YanıtlaSil
  30. @Deniz
    Geçmiş olsun Deniz. Bozukluk derecesine göre doktorun ona karar verir. Dişlerinde hafif bir kıpırdanma söz konusu ise tel takmaz damaklıkları kullanmaya devam et der bence. Dediğim gibi bozulma derecesine göre doktorun ona karar verecektir. Bence kontrollere git. Sakın gitmemezlik yapma. Dünyanın parasını veriyorsun bir de bozuk kalsınlar istemezsin heralde. :) Sakın kontrollere gitmemezlik yapma derim ben. Geciktirdikçe durum daha da vahimleşebilir çünkü. Tekrardan geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  31. tamam çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  32. 19 Nisan'da tellerime merhaba dedim. dedim demesinede pek alıştığım söylenemez. ilk günlere göre daha iyiyim en azından. 1ay öncede damağıma tel takılmıştı. hayatımın en zor bir haftasını yaşattı bana damagımdaki tel, o yüzden dislerimdeki pek koymadi:) tedavi sonuna kadar o da benimle, agzımın icinde olanları benimsemekten baska carem yok.. ön disimdeki telikin üzerindeki lastigim yok:( nereye kayboldu.bir fikrimde yok.. bir sorun yaratmiyor ama sizce onemlimi? ayrica braketin koptunu nasil anlayabilirim? herkese gecmis olsun:)

    NESLİHAN

    YanıtlaSil
  33. Çok tatlısınız:)

    YanıtlaSil
  34. @Neslihan
    Merhabalar Neslihan. Öncelikle geçmiş olsun. Bir şeyler yerken, braketlerin üzerindeki ufak lastikler bazen çıkabiliyor veya kopuyorlar farkında olmadan. Onun bir önemi vardır elbet. Kontrollerinde diş doktorun onu farkedip yenisini takar zaten. Braketin koptuğunu anlamak çok basit. Eğer braket hareket ediyorsa, kopmuş demektir. Kopan braketin acilen yeniden takılması gerekir. Bu sebeple braket koptuğu zaman hemen doktoruna gitmelisin.

    YanıtlaSil
  35. Merhaba. Ben Hakan. Tellerim 1 ay önce çıktı. Yaklaşık 2 senelik bir tedavinin ardından. Şu an damaklık takıyorum. Ama bu damaklık sürekli tükürükle kaldığı için koku yapıyor. Bundan muzdarip veyahut bunun çözümünü bulan arkadaşlar var mıdır acaba?

    YanıtlaSil
  36. @Hakan Kurucu
    Merhaba Hakan. Öncelikle geçmiş olsun. Çözüm yolu basit. Damaklıkları takmadan önce mutlaka, dişlerini iyice fırçalamalısın. Ondan sonra damaklıklarını kullanmalısın. Ayrıca koktuğu zamanlarda damaklıklarını diş macunu ile fırçalayarak temizlemeni tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  37. merhaba ben ece 11 yaşındayım.üst damağımda 6 diş önde.dişlerim düz ama sadece 1 cm önde.daha doktora gitmedim.10 gün sonra gideceğim.ama banada sizin gibi damaklık takarlar ve kaç ay durur.çok merak ettim

    YanıtlaSil
  38. Dediklerini neredeyse her gün uyguluyorum zaten. Ama hani, bi' bisküvi yiyip de dişimi fırçalamam. Yine hep bi' koku. Başkasına gitmez ama beni rahatsız ediyor.

    YanıtlaSil
  39. lutfwn benı bırı aydınlatsın ben damaklık kullanıyorum ve takıp çıkartırken çok kolaylıkla çıkartıp takıyorum damaklıgımın geşekmı acaba dıye duşunuyorum korkuyorum dışlerım tekrar bozulur dıye napmalıyım

    YanıtlaSil
  40. @Ece
    Merhaba Ece. Eğer daha önce diş teli takmadıysan doktorun sana damaklık vermez diye düşünüyorum. Diş teli takar önce.

    @Hakan Kurucu
    Merhaba Hakan. Ben sadece yatmadan önce kullandığım için sana da öyle bir öneri de bulunmuştum. Sen gün boyu kullanıyorsan, sana bunun için sana Listerine kullanmanı öneririm. Ağızdaki bakterilere karşı 12 saat etkili. Benim doktor hastalarına öneriyor. Sabah akşam günde 2 kez dişlerini fırçala ve her diş fırçalamandan sonra Listerine kullanmayı dene.

    @Bahar
    Merhaba Bahar. Uzun süre kullandıktan sonra öyle bir durum ortaya çıkıyor ama sadece buna bakarak öyle bir şey düşünmen doğru değil bence. Eğer damaklıkların takılıyken veya çıkardıktan sonra dişlerinde bir baskı hissediyorsan bence sıkıntı yok. Bunlar olmuyor ise doktorunla konuşmanı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  41. Merhaba ben Seda 24 Mayıs'ta hastaneye gittim kalıp aldılar 31 Mayıs'ta gel damaklık takacağız dedi tedaviye yeni başlıyorum hiç tel takmadılar bu damaklıklardan sonra elmacık kemiklerimin oradan bir ameliyat olmam gerekiyormuş zorlama yapması için bu arada üst damağım bayağı bi bozuk V şeklinde bahsettiği bu ameliyat beni çok korkutuyo çenem iyice mahvolur mu ya da estetik görüntüyü bozar mı falan diye bilgide vermedi fazla çok yoğundu bu konuda aydınlatırsanız çok memnun kalırım iyi günler :)

    YanıtlaSil
  42. Merhaba Seda. Açıkçası bahsettiğin sorun ile ben de ilk defa karşılaşıyorum. Benim de pek bir bilgim yok o konuda. Ortodonti tedavilerinin asıl amacı estetiktir zaten. O yüzden o açıdan bir sorun olmaz gibime geliyor. Geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  43. Peki ameliyat olmamı önerir misiniz ? kime sorsam olma mahvolur diyo ameliyat olmadan düzelmez mi acaba ? doktordan ayrıntıları öğrendikten sonra düşüncelerinizi öğrenmek isterim iyi günler :)

    YanıtlaSil
  44. Sen onun bunun dediğine bakma bence. Çünkü etrafında konuşan herkes aslında tam olarak bilip bilmeden konuşuyor. Aklında oluşan soruları toparlayıp, doktoruna sormalısın En sağlıklı bilgileri kendisinden alır ve kendi kararını kendin vermiş olursun. ;) Önemli olan da bu zaten, kendinle ilgili kararları kendine vermendir. Ben ne desem boş yani. Başkaları gibi boş konuşup seni yanlış yönlendirme taraftarı değilim. O yüzden sana verebileceğim en iyi tavsiye "dokturunla görüşmeni" önermek olur.

    YanıtlaSil
  45. yaklasık 2 hafta once ilk kez gittigim discim bana ortodontik bi problem oldgunu soyledı ve allahtan yalnızca ust dıslerıme tel tedavısı uygulanacakmıs. alt cenede sorun yokmus :)) neyse 2 hafta sonra bugun gıttım ve ust dıslerıme damaklık takıldı. nasıl desem hakıkaten konusmak ınanılmaz zor! ve telden once 3 ay takmak gerekıyrmus.. yanı 3 ay konusamayacagım! alfabemin yarisi gitti resmen, cogu ses cıkmıyor.. zor is

    YanıtlaSil
  46. @Masa Örtüsü
    Geçmiş olsun arkadaşım. Ayrıca değerli yorumunu esirgemeyip bizlerle paylaştığın için de teşekkür ederim. Zor evet ama katlanmak gerek. Sonucu çok iyi olacak, sen onu düşün.

    YanıtlaSil
  47. İyi günler ;
    Bugün diş doktoruna gittik . Benim dişler söylemeye bile gerek yok gerçekten fazlasıyla yamuk gülerken çok kötü duruyor . 1 tane dişimi çektiler fazla olan . Sonra üst damak darmış . Onun için damaklık takılıcak dedi doktor . Ama vidalı falan deyince biraz korktum. Acaba takarken acıtır mı . Son olarak uzun süre kalıcakmış çok rahatsız eder mi 7-8 ay gibi :/

    YanıtlaSil
  48. Merhabalar,üst ön dişlerimden 2 tanesi alt ön dişlerimden 2-3 tanesindeki bozukluk-yamukluk sebebiyle doktora gittim ve direk üstte fotografını koydugunz damaklıklı tellerden taktılar alta ve üste.ilk olarak bu tedavi olması normal mi,siz çünkü önce başka bir tedaviden bahsettiniz.acaba benim bu tedavi bitince başka tel mi takıcaklar yoksa bunla mı tamamlanacak tedavim.yemek yemek imkansız konusmak çok zor.çıkarsam okula falan giderken sorun yaşar mıyım?az önce de yazdım yorum ama sanırım gelmedi ondan 2. yorumum bu.o da gelirse 2 tane olcak ikisi de benim yani:) teşekkürler

    YanıtlaSil
  49. @İsmet Altunbas
    Merhaba İsmet. Diğer "Adsız" olarak yorum yapan kişi de sensin sanırım, son yazdığın yorumdan anladığım kadarıyla.

    Öncelikle geçmiş olsun İsmet. Şunu bilmeni isterim ki herkesin tedavisi farklıdır. Çünkü herkesin dişlerindeki yamukluk derecesi farklılık göstermektedir. Yani, baş ağrısı olan adamla grip olan adama farklı tedaviler uygulanması gibi düşünebilirsin. Diş sorunları aynı olsa bile, doktordan doktora bile tedavi aşamaları değişiklik gösterebiliyor. O yüzden senin tedavinde ilk önce damaklıklardan başlamalarına şaşırmamak gerek. Doktorun, öyle ön görmüşse senin için doğrusu budur diye düşüneceksin. Bundan sonraki aşamada ise diş teli tedavsine geçecektir doktorun diye düşünüyorum.


    Damaklıları çıkarsam olur mu demişsin bana ama bunun cevabını ben değil, doktorun bilir. Mesela benim doktorum, her gece tak ve gündüzleri de sadece 2-3 saat tak demişti ama senin doktorun sürekli takmanı söylüyorsa sürekli takman gerek. Az önce de dediğim gibi herkesin tedavisi birbirinden farklıdır. O arkadaş öyle takıyorsa ben de böyle takarım diyemezsin. Bu tip soruları doktoruna sorduğun zaman o sana en iyi cevabı verecektir zaten. Elinden geldiğince doktorunun sözünden çıkmamaya çalış.

    Damaklıklarından bir an önce kurtulmak için, onları düzenli kullanman gerektiğini unutmamalısın. Yani düzenli kullanarak 7 ayda kurtulabilirsin ama düzensiz bir kullanımda 1,5 yıl katlanmak zorunda olursun ki bu da berbat bir şey. Belli bir yerden sonra damaklıklara da alışırsın zaten. Düzenli takarak bir an önce bu damaklıklarından kurtulup diş teli tedavisine geçmeye bak sen. Diş telleri her bakımdan damaklıklardan çok daha iyidir bana göre.

    YanıtlaSil
  50. Selam. Benım doktorumda, ust damagın dar olması nedenıyle ılk once damaklık taktı. Tel tedavısı bır sonrakı asamada olucak. Telden sonra tekrar damaklık takmam gerekecek mı dıye dusundum yazılanları okuyunca...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. banada ole takildi yeni 6 ay takicakmisim bilmiyorum napicam sana ne dedi insallah okul acilana kadar cikar

      Sil
  51. @Zehra
    Merhabalar Zehra. Öncelikle geçmiş olsun...

    Dişlerinin yeni durumunu koruması için, bazı doktorlar diş teli çıkarıldıktan sonra damaklık veriyorlar bazıları da plastik bir aparat veriyorlar.

    Yani sorduğun soruya şimdiden net bir cevap vermek çok zor. Doktorun dişlerinin o anki durumuna göre en uygun kararı verecektir diye düşünüyorum.

    Örnek plastik aparat ==> http://u1306.hizliresim.com/1b/g/p5cu2.jpg

    YanıtlaSil
  52. bana dün aynı bundan takıldı ve konuşamıyorum ağzımda tükürükten başka bi şey yok valla ve alt dudağım yara oldu çenemi alt çenemi sürekli ileride tutmak cok zor moralim cok bozuk bana sabahta takmam söylendi yüz tipim değişti biran önce 3 4 ayın bitmesini bekliyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzenli takarsan bir an önce kurtulabilirsin. Her gece ve sabah takmaya devam et. Geçmiş olsun.

      Sil
  53. benim ust ceneme takildi ve doktorum 6 ay takicaksin dedi ve disini ortasi acila bilir dedi bu olayi yasiyan varsa soylesin 1 aydir takiyorum korkum okul acilinca durmasi dalga gecilir diye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak etme. Kimse diş tellerin var diye seninle dalga geçmez. Hatta benim arkadaşlarım arasından beni kıskananlar bile oldu. Senin düşündüğün gibi kimse kötü gözle bakmıyor, tam tersine estetik açıdan herkes çok artistik olarak görüyor. Şaka olarak takılan 1-2 arkadaşın olursa eğer onlara da çok fazla kulak asmamalısın. Dişlerin arasında oluşacak açık, daha sonraki tedavilerde doktorun tarafından düzeltilir diye düşünüyorum. Doktorun dişlerini o şekilde bırakmaz.

      Sil
  54. Merhaba benim tellerim dün çıktı ama alt dişlerim dışa doğru ve üstler kadar düz durmuyor. şeffaf kalıplardan verdi ama kalıplar da dişimin şeklinde olduğundan böyle kalmasını sabitleyecek hatta bana düne göre daha yamuk geldiler. ayrıca kalıp dişlerime tam oturmuyor biraz havada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, Öncelikle geçmiş olsun.. Bu yazdıklarınızı doktorunuza danışmalısınız bence. Onunla konuşup, düşüncelerinizi ve sıkıntılarınızı kendisine mutlaka anlatmalısınız.

      Sil
  55. Merhaba ben daha tel tedavisine başlamadım ve bu damağı bana farklı bir yolda ilk gittiğim gün doktorum taktı.Bende ilk takıldığında hiç konuşamıyor hiçbir şey yiyemiyordum ama insan gerçekten çok zorlanıyor ama zamanla alışılıyor.Ben sadece bir şey merak ediyorum ve bunu için yorum yapıyorum.O elsatikleri takmak çok zor mu ve sende kaç sene durdu.Konuşurken falan kötü duruyor mu yada konuşmada zorluklar çekiyor musun çok merak ediyorum.Lütfen en kısa zamanda bunu yanıtlar mısın ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Emin ol ki şu damaklıklardan daha iyidir elastik takmak. Rahatsız edip etmemesi takış tarzına göre değişir. Nasıl takacağını doktorun sana söyleyecektir.

      Sil
  56. Geçimiş olsun. Öncelikle sağlam doktorlara gitmeniz en önemlisidir. Neden diş kopardığını anlamadım. Belkide doktorunun bildiği bir tedavi yöntemi vardır. Her doktorun tedavi yöntemi farklıdır çünkü. Ayrıca ortada bir şey söz konusu olmaması gerekiyor. O kadar para döktükten sonra öyle yada böyle dişlerinde güzel bir görüntü olması gerekiyor bence. Geçmiş olsun arkadaşım, umarım bunun sonucunda güzel dişlere sahip olursun.

    YanıtlaSil
  57. mrb arkadaşlar ben 7 ay önce teli çıkarttım damaklık verdiler ben takmıyorum çok bozulma olur mu ki doktor tekrar gel demedi . hiç takmak istemıyorum. doktor tekrar tel takarmı ücret bizden mı oluyo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damaklıklarını aksatmadan takmanını öneririm. Dişlerin tekrar bozulurlar yoksa ve çok pişman olursun. Ayrıca doktorun demese bile 1-2 ay sonra sen yinede kontrole git derim ben. Ücret konusunda ise ne olur bilemeyeceğim ama ücret almaması gerekiyor. Doktordan doktora farklılık gösterebilir bu durum. Birazda doktorunun insiyatifine kalmış bir durum bence.

      Sil
    2. Çok mu bozulma olur ki üniversiteye giderken taktırmıştım zaten uzun süre durdu normalde 1 yılda çıkacaktı tel ama ben lastık takarken zorlanmıstım o yuzden uzattım ama iki yıldan sonra doktor artık çıkartmak zorundayım dişlerine zarar veriyosun dedi kendi isteginle tedaviyı bıtırdığini yaz dedim bende tamam dedim çok istıyodum artık çıkarmak . damak sorunuda çıktı bozulma oranı ne kadar olur . ya da pahalı olur mu kı yine

      Sil
  58. Arkadaşım Lütfen Cevap Ver Bende Orodonti Tedavisi Görüyorum Nedeni Diş Aralıklarım Var Fakat Ben İlk Önce Damaklık Taktım Doktor 2. Tedavi Olarak Diş Teli Takacak Neden Önce Damaklık Ve Diş Teli Ne İşe Yarıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Her doktorun tedavi yöntemi farklı olduğu için hangisinin ilk önce takıldığına pek takmamak gerek. Her ikisi de dişlerinin düzelmesine yardımcı olacaktır.

      Sil
  59. bende yaklaşık 5 aydır damaklık kullanıyorum. İlk taktığımda çok zorlanmıştım. Sonra zamanla yavaş yavaş alışmaya başladım ama ağzımda yaralar çıkıyor ve çok canımı acıtıyor. Ama umudumu kaybetmiyorum, sabrediyorum yeter ki dişlerim düzelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru düşünüyorsunuz. Aynen devam.

      Sil
    2. Hilal Bende bir haftadır kulniorum yalnız anahtarla açtigim zaman felaket bir ağrı oluyor ağzımda dilim yara oldu zaten konuşamıyorum bir şey yiyemiyorum sen nasıl başa çıktın takarken canım çok acıyor dislerim felaket ağrıyor.

      Sil
  60. Ben tel takali 3 ay oldu doktorum sana damaklik takabilirim dedi ama tellerim 2 yil sonra cikicak telin usutune mi damaklik takicak tam anlayamadim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. İkisi beraber olarak kullanılmıyor. Tellerini çıkardıktan sonra damaklığı verecekler sana. Artık o damaklıklar diş telleri yerine geçecek. Dişlerinin bozulup, eski haline dönmesini engelleyici görevi olan bir aparat.

      Sil
  61. benımde bu damaklı tellerden takılalı 3. gün sizin dedıgınız gıbı tükürük çok oluyor ve bazı harfleri söyleyemıyoruum ve dıslerım cok acıyooor doktor bana yemek yerken cıkaracaksın dedı bende oyle yapıyoruum dıslerımden cıkardıktan sonra ön tavsan dişi dedıgımız dişlerim cok acıyor ve sancıyoo on dıslerımle bısı ısıramıyorum damak agzımdayken bısı yıyemıyorum su bıle ıcemıyoruuum canım cok acıyooo ne yapıcam ben yaa :( bu benım agzımda kac sene durur acabaa bıran once duzelsın cunku canımı cok yakıyorr.. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir süre katlanmak zorundasınız. Yapacak bir şey yok. Ben de aynı durumdaydım. Sürekli taktığınız sürece, takmayı aksatmadığınız sürece daha çabuk düzelme gösterir dişlerin. Dişleriniz düzelmeye yakın o ağrılar gidecektir kendiliğinden. Geçmiş olsun.

      Sil
  62. Benimde tellerim Ekim ayında takıldı 5 ay oldu.. Üst dişimin 1 tanesini çok geride ve elastik takıyorum 5 aydır.. Çekilen dişimin boşlugu tamamen kapandı arkada kalan dişimin öne gelmesi için yay takıyorum yayda çok gıcık duruyor bu yay ne zaman çıkar acaba?? bide 20 lik dişim çıkıyor altt tarafta 20 yaşındayım üniversite 2.sınıftayım okulu bitirdikten sonra askere gitmeyi istiyordum tel varken gidemem kafam çok karışık :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer dişlerinizin çarpışıklı derecesi çok çok fazla değilse, doktorunuzun talimatlarını aksatmadığınız sürece, siz askere gitmeden önce tedaviniz bitmiş olur.

      Sil
  63. peki bu damaklık için aytı bi fiyat aldılar mı aldılarsa ne kadar bu fiyat ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. Ayrıca para almıyorlar. Tedavi için vereceğiniz paraya her şey dahildir.

      Sil
  64. 7 ay oldu diş teli takalı diş çarpıklıklarının hepsi düzeldi alt ve üst dişlerim dümdüz oldu 1 haftadır elastik takıyorum alt ve üst dişimle ve ağzımı açamıyorum dışarda cok sıkıntı oluyor. zor konuşuyorum resmen.. Alt ve üst dişimin kapanışları için takıyorum yani.. Arkadaşımda takmış 2,5 ay sürmüş sonra hemen çıkarmışlar tellerini benimde 3 ay sürse 7 aydır takıyorum 10.11.12. ayda diş telim çıkarmı sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun için kesin bir şey söylemek mümkün değil. Her şey doktoruna bağlı. Her doktorun izleyeceği tedavi yöntemi farklıdı çünkü. Bu hastadan hastaya bile değişiklik gösterebilir. Yani kendisi çıkarmayı ne zaman uygun görürse, o zaman çıkaracaktır. Tamamen kendisinin elinde olan bir durum. Bu süreci hızlandırmak senin de elinde. Elastikleri ne kadar sık ve düzenli kullanırsan, dişlerin o kadar çok ilerleme kaydeder ve doktorunun beklediği şekli daha çabuk alabilir, böylece çıkarma işlemi çok fazla gecikmez.

      Sil
    2. Alt ve üst dişi için elastik takıyorum ya bu son süreç mi oluyor? çünkü çarpıklık falan düzeldi

      Sil
    3. Normalde öyle olması gerek ama doktordan doktora bu durum değişiklik gösterebiliyor. Lastiklerden sonra diş tellerin çıkarılsa bile, daha sonraki aşamalarda damaklık/aktivatör tarzı aparatlar kullanmanı isteyebilir doktorun ama bu yazdıklarım sadece tahmini şeylerdir. Kontrol tamamen doktorunda. Nasıl bir tedavi yöntem izleyeceğini kendi bilir. Çünkü her doktorun tedavi aşamasında izlediği yollar birbirinden farklılık gösterebilir.

      Sil
    4. Tam 9aydır diş teli takıyorum dişlerim hizaya girdi 1aydır elastik kullanıyorum hem üst hem alt dişlerime birisini üçgen diğerini dikdörtgen olarak. bu ay ki randevumda doktora dedim elastik takmak çok kötü etkiliyor beni oda dedi hergün takmışsın sözümü dinlemişsin dedi 1 ay daha tak sonra takmayacaksın dedi ve orada çalışanlara "1 ay sonrasına randevu yazın tor tedavisi uygulanacak dedi" bu tor ne demek biliyormusun ? benim araştırdığım kadarıyla bu lastik tedavisi son rutuş oluyor ama tor ne anlamadım ilk defa duydum belkide 1-2 ay sonra çıkacak tellerim :D

      Sil
    5. Tor tedavisi denilen şeyi ilk defa sizden duyuyorum. Doktorunuzun dediği şeyi siz yanlış anlamış olabilirsiniz. İnternet üzerinde de hiç öyle bir şeye rastlamadım çünkü.

      Sil
  65. Benim dişçi diş teli takılmadan önce damaklık taktı bu normal mi
    ? bir de bu damaklığın yanlış oturması gibi bir ihtimal varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normaldir çünkü her doktorun tedavi yöntemi birbirinden farklıdır.

      Sil
  66. Memnunmusun ali :)

    YanıtlaSil
  67. merhaba, 2 hafta oldu damaklı diş tellerim takılalı üst çenem dar olduğu için azı dişlerim biraz üstten geliyo doktorum bozukluk az olduğu için damaklının yeterli olacağını metal tellerden takmayacağını söyledi 6 ay en fazla 1 sene takmalıymışım ilk günlere göre çok daha rahatım alıştım damağımdaki soyulmaları saymazsam tabi. daha şimdiden çenemin genişlediğini farkedebiliyorum yalnız kafama takılan şu sadece damaklı diş teli yeterli olucakmı düzelmesi için yoksa boşunamı takıyorum diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diş teli tedavisi olunca düzelme daha çabuk görülüyor. Çünkü diş telleri sabit kalıyor. Damaklıkta ise kişi takıp çıkardığı için düzelmesi de tamamen kişinin kendisine kalmış. Ne kadar çok takarsan o kadar kısa sürede iyileşme gösterir. Bu sebeple aksatmamaya dikkat edersen ve sürekli takılı kalırsa, düzelirler.

      Sil
  68. Merhaba, ben çene yapısındaki bozukluk için aslında önce çene cerrahına gittim ameliyat ile düzeltiliyor sanıyordum ama beni ortodontiye yönlendirdi. Şimdi 1-2 haftadır tel var dişlerimde. Önce üstte taktı 3-4 ay sonra da alta takacakmış. Çene yapısını düzeltmek içinde tel takılması konusunda bir fikrin var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak ayrıntılı bilgi verecek kadar fikrim yok ama daha önceden bunu ben de duymuştum. Çene yapısını düzeltme olayında da ortodontiden faydalanılabiliyor.

      Sil
  69. Merhaba yaklaşık 7 aydır diş teli takıyorum dün itibariyle diş teli lastikleri aşamasına geçtik. Doktorum biraz huysuz biri olduğu için soramıyorum da sonraki aşamaları falan filan.. Daha ne kadar süre bu tedavim devam edecek, neler bekliyor beni biraz aydınlatırsanız çok memnun olurum efenim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elastik tedavisine daha yeni başlamışsan henüz yolun başındasın diyebilirim. Ben elastik tedavisine geçtikten sonra en az 1.5 yıl civarı bir süre sonra diş tellerim çıkarıldı. Senin için net bir süre vermek yanlış olur ama. Çünkü dişlerinin gelişim durumuna göre bu süre değişebilir ve yine dişlerinin göstereceği tepkiye göre doktorun sonraki aşamalara karar verecektir.

      Sil
  70. Birşey öğrenebilir miyim bana damaklık telden önce takıldı ve 3 ay sonra da tel takıldı yani damaklık 4 ay takılı kalmış oldu acaba doktorum damaklığı çıkarır mı ? Bu arada damaklığım takılıp çıkarılanlardan değil vidalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha net bilgi almak için bunu doktoruna sormalısın Elif. Ben dişlerinin durumunu göremediğim için bir şey diyemem. Uygun zamanda doktorun uygun adamlar atacaktır ama benim böyle bir konuda buradan yorum yapmam pek doğru olmayacaktır. Çünkü her doktorunun izleyeceği tedavi yöntemi farklıdır. Sorduğun soru öyle bir soru ki en net bilgiyi ancak doktorundan alabilirsin. Ama şunu söyleyebilirim. Dişlerinde bir ilerleme görürse çıkarır fakat; herhangi bir ilerleme göremezse çıkarma işlemini daha sonraya bırakabilir. Tamamen kendisine kalmış bir durum.

      Sil
    2. Teşekkür ederim :)

      Sil
  71. Merhaba ben de 4yil önce tel taktırdım ve çıkarali yaklaşık 2 yıl oluyo bana da doktor sabitleyci tel taktı ve seffat plastik kalıp gibi birsey verdi düzenli olarak bi süre taktım sonra isimden dolayı takamaZ oldum ve bir gün takarken kırıldı bende son zamanlarda düzenli olarak takamadigim için doktora tekrar gitmedim ve bi kaç ay önce de tellerden biri ufak bişey koptu üst dislerde yine tabi gidemedim şimdi eski haline gelir diye korkuyorum acaba başka doktora mi göstersemm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka doktora değil, tedaviyi yürüten doktora gitmene tavsiye ederim. En başından beri diş tellerinin durumunu izleyen biri olarak, kendi doktorun sana daha iyi yardımcı olacaktır . Ayrıca başka doktor tedaviyi devralsa bile sizden ücret talep edecektir bunun için. Sonuçta sen şuanki doktoruna para ödemişsin bir defa ve seninle ilgilenmek zorunda.

      Sil
  72. Ben de bu sene başladım tedaviye, diş tedavisi hakikatten zor. Özellikle sen şanslı kısmındasın diyorum çünkü ben de şeffaf damak kullanıyorum, diş teli tedavisinden önce üstelik. Bu yemek yerken takıp çıkarman gereken bir şey ve sürekli vidalı olduğu için her gün anahtarıyla genişletiyorsun. Yemek araların 20 dakikadan fazla olursa uyumsuzluk yapıyor, doktora gidip tellerini sıktırman gerekiyor. Aman ne sıkıntıdır yahu insan gibi yemek yiyemiyoruz resmen, ben pasta yerken yandan ağzıma bir şey sokuşturmaya çalıştığımı bilirim. Buna bir de diş fırçalama süresi de dahil olunca ister istemez insan tedirgin oluyor. Diş tedavimin bayağı başındayken iyi küfür savurdum yani. Takan, takacak olan kim varsa kolaylık diliyorum ben şimdiden, zor ama imkansız değil tabii kimse moralini bozmasın. Sabır gerektiriyor sadece, umarım tedaviniz hemen geçer geçmiş olsun sana da Ali. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de geçmiş olsun. Gerçekten de benden daha zor bir süreçten geçmişsiniz. Benim de tedavim halen sürüyor ve bir an önce bitsin istiyorum.

      Umarım hayırlısıyla ve güzel dişlere kavuşarak tedavilerimiz biter. Bu dileğim diş teli takan tüm okurlarım için. :)

      Sil
  73. ya bana doktor sabit tel taktırmadan tedaviye damaklıkla başladı bi bilgin varmı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damaklık tedavisinin ne zaman uygulanacağı tedaviden tedaviye veya doktordan doktora değişiklik gösterebiliyor. Bu tamamen doktoruna kalmış bir durumdur. Doktorun nasıl uygun görüyorsa tedaviyi de o şekilde gerçekleştirir.

      Sil
  74. şeffaf damaklık takalı 5 gün oldu şuana kadar sadece suyla temizliyordum ama rahatsız hissetmeye başladım sanki temizliğini düzgün yapamıyorum macunla mı fırçalamam gerek içini ve dış kısmını hiç bilmiyorum internette de araştırdım ama aradığım sorunun cevabını bulamadım arkadaşının şeffaf damaklık taktığını söylemiştin acaba o temizliği nasıl yapıyordu biliyor musun ya da benim için öğrenebilir misin çok memnun olurum şimdiiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.. Öncelikle geçmiş olsun. Hayır kendisine sormadım ama size şöyle bir tavsiyede bulunabilirim. Damaklığı dişinizden çıkardığınız zaman, yani takmadığınız zamanlarda temiz suyun içinde bekletmenizi tavsiye ederim. Böylece damaklığın içinin kokmasını engelleyebilirsiniz. Ben aktivatör kullanıyorum ve öyle yapıyorum. Ayrıca fırçalamak da bir yöntem olabilir ama fırçaladıktan sonra suyla iyice yıkamalısınız. Eğer diş macunu kalıntısı kalırsa o da koku yapabiliyor.

      Sil
    2. anladım çok teşekkür ederim cevabınız için

      Sil
  75. arkadaşlar ben haftaya pazartesi ayın 11 pazartesi günü tel taktırcam üst dişlerime konuşmamda bi sorun olurmu ve teller çıktıktan sonra damaklık verirlermi ? lütfen yardımcı olun. Eylül Yılmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Braket tarzı tellerinden takılacaksa konuşmanda hiçbir problem olmaz. Ayrıca damaklık tedavisi ile ilgili şimdiden bir şey söylemek doğru olmaz. Ona doktorun, dişlerinin durumuna ve tedavi yönteminin gidişatına göre karar verecektir. Diş tellerinin yeni durumunu koruması için büyük ihtimalle takılır diye düşünüyorum ama saydam damaklık mı takılır yoksa aktivatör damaklıklardan (konuda resmi olan) mı takılır orasını bilemem tabi.

      Sil
  76. diş teli çıkarıldıktan sonra, sabitleyici şeyleri ömür boyu takacak mıyız??? bu biraz korkutucu ben 2-3 sene sıkıntı çekicem sonra herşey düzelecek diye kendimi teselli ediyodum.. cidden ömür boyu takılacak mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır ömür boyu takılmayacaklar. Diş tellerinden sonra bunları da yaklaşık 2 sene takacaksın, doktoruna bağlı olarak. Sonrasında bir daha hiçbir şey takmayacaksın.

      Sil
  77. Merhaba Ali. Bana tel takmadan önce üst damağıma damaklık taktılar. Sadece ön dişlerin açık kalıyor. Köpek dişlerinden itibaren bütün dişler damaklık içinde kalıyor. Damaklığım 25 Ağustos 16.30 gibi takıldı. O akşam gerçekten çok zor geçti. Doktordan çıktıktan sonra arabaya gidene kadar psikolojim çoktan bozulmuştu zaten. :D Karşıdan karşıya geçerken gözlerimden yaşlar süzülüyordu istemsizce. Ben bu şekilde nasıl durucam diyordum. Bi kere bu damaklık hareketli olanlardan değil. Sabit bi damaklık. Dişlerinizi sıkıyor. Bunun takılmasının sebebi üst damağın dar olması. Her gün sabah akşam damaklığın ortasındaki deliği itip damaklığı genişletiyorsunuz ve dişlrriniz ayrılıyor. Neyse ilk gün asla yutkunamadım. sürekli lavaboda tükürdüm. İkinci gün zorda olda yutkundum. Bi haftadan sonra istediğim gibi yemek yedim. İki ekimde bu damaklık çıkıp hareketli damaklık takılacak. Şu an ön iki dişimin arası bi hayli ayrılmış durumda. Ortalıkta dişlek dişlek geziyorum anlayacağın :) Beni asıl düşündüren bu damaklık çıkarken çekiceğim acı :( Allah yardımcım olsun valla :) Ben çektim başkası çekmesin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Başlangıçlar zordur... Sonra alışırsınız... Tedavinin bitmesine yakın ve bittikten sonra ise iyiki diş teli takmışım dersiniz. :)

      Sil
  78. Oncelikle herkese gecmis olsun diliyorum ben 17yasindayim bir hafta sonra dis teli tedavisine baslanicak ama ben seyi merak ediyorum simdi takildiktan sonra o hep sabit mi kalicak yani ben her istedigimde cikarmak istiyorum.hani bi sure cikarmamak mi gerekiyo falan hic bilmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktorunun takacağı diş teline göre değişiklik gösteriyor o dediğiniz. Eğer sabir diş teli takacaksa en az 1.5 yıl dişlerinizde kalır. İlk başlarda ağrı yapar ama sonra alışırsınız. Hatta varlığını bile hissetmezsiniz. Sabit olan bence daha iyi. İhmal gibi bir durum olmadığı için sürekli olarak dişlerde kalıyor.

      Sil
    2. merhaba burçin ben de tellerimi 17 yaşında takmaya başladım fakat malum sınav senesi olduğu için doktor üniveristeye telli gitmemi istemedi ve tedavi 10 ayda son buldu dişlerimin ilk hali oldukça kötüydü fakat benim bakımı aksatmamam tedaviyi kolaylaştırdı. teller hiç çıkmadan duruyor :)

      Sil
  79. Merhabaa hangi dis telini oneriyosunuz? demir braketler saglam diyorlar ama gorunusede onem vermek gerekiyor.seramik seffaf olanlari taktirmali miyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktorum bana seçme şansı vermemişti. Bazı doktorlar kendi bildiklerini uyguluyorlar. Hiç hastaya sormuyorlar. Ben demir olandan kullanmıştım. Seramik olan şeffaf diş telleri hakkında pek bir bilgim yok. Tedavi edici özelliği metallerle aynıdır. Tek farkları görsellik sanırım. O yüzden hangisini seçersen seç aynı etkiyi göstereceklerdir. Biri diğerinden daha iyidir diye bir şey söz konusu değil. Seramikler belki daha pahalıdır ama dediğim gibi tek farkları görsellik.

      Ayrıca seramik diş tellerinin çok hassas olması sebebiyle tedavinin uzamasına sebep olduğu söyleniyor. Ne kadar doğru bilemiyorum ama dişlerde iz bırakıyormuş ve ayrıca yiyip içtiğin şeylere göre de rengi sararıyormuş diye daha çok metal diş teli takılması öneriliyormuş. Sizin de dediğiniz gibi metaller daha sağlammış.

      Sil
  80. Ben yarın diş telimi çıkarıcam bana bi kutu ve mavi düz bişey aldırdı acaba ne takılacak sabah çıkarabilcekmiyin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin şeyin ne olduğunu tam olarak anlayamadım Alper. O yüzden bir şey diyemeyeceğim. Doktorunla görüştüğün zaman kendisi sana detaylı bilgi verecektir zaten.

      Sil
  81. Merhaba ben 1,5 aydir lastik takiyorum doktor duzenli takdigim icin 2. ayda cikaracakmis lastik tedavisinden sonra hangi tedavi var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diş telleri çıkarıldıktan sonra dişler yeni konumlarını korusunlar diye genelde korumalık aparatlar, damaklık tarzı şeyler verirler. Çıkarılıp takılabilir aparatlar.

      Sil
  82. Benim aklıma takılan 1sey var tellerim 3 hafta sonra çıkacak ama braketler çıktıktan sonra dişlerde ton farkı falan oldu mu acaba? Benim ön disimde braketin bi kenarı kahverengimsi oldu ama düzenli fircaliyorum da. Bir de bu işte yaşa takilmasin kimse 21 yaşında biri olarak tellerle mutluyum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok kalmaz. Doktorun telleri çıkarırken temizliyor zaten.

      Sil
  83. 2 gün önce ayarlı damaklı tel takıldı alta ve uste . sesim çok değişti ne dediğim anlaşılmıyor 18 yasında üni ogrencisiyim kafama çok takiyorum derste boyle asla konusamam sadece yemeklerde cikartmam gerekiyor . ortodontistin yanında çalışan bi akrabamiz evde ölçüyü aldı 1 hafta sonrada getirip taktı. Discimi hic görmedim. Ben obur tellerden beklerken damaklik takıldı en önemli sorunum konuşma problemi sesimi duyan donup şaşkın şaşkın bakıyor bu durumu çok takiyorum napicam bilmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapacak bir şey yok. Bir süre katlanmak zorundasın. Dışarda takmak zoruna gidiyorsa sadece evde olduğun süre boyunca takmaya çalış ama böyle yapmak tedavinin uzamasına sebep olacaktır. Tedavinin bir an önce bitmesi için daha çok takmalısın. O sebeple ya katlanacaksın yada tedavinin uzamasını göze alarak okulda takmayıp sadece evde takacaksın. Başka da bir çözüm yolu gelmiyor aklıma. Geçmiş olsun.

      Sil
  84. Meraba ben dişime damaklık taktırdım üst çeneye yemek yerken de cıkartmıyorum doktor sadece yedikden sonra cıkarıp yıkayabilirsin ama geri takıcaksın dedi öyle yapıyorum ama takalı 2 ay olucak hic bir değişiklik olmadı ne zaman değişiklik olur ve ne kadar zaman durur tahminen teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar kalır bilemem ama kısa sürede değişiklik olmaz zaten. Uzunca bir süre düzenli takarak ve düzenli olarak doktor kontrollerine giderek ancak ilerleme kaydedebilirsin.

      Sil
  85. Merhaba ben de 4 aydir vidali damaklik kullaniyorum ama çok fena agiz kokusu yapıyor kurtulmak için tablet temizleyici aldim agiz calkalama suyu kullandm pek bi faydasi olmadi yardimci olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Çıkarılamaması kötü bir durummuş elbette. Bendeki çıkarılıyordu diye öyle bir problemim olmadı ama; benim sana ağız kokusu ile ilgili tavsiyem cebinde karanfil bulundurman. Google'a "kuru karanfil" yaz, görürsün nasıl bir şeyden bahsettiğimi. Onlardan bol bol alıp cebinde bulundur. Ağzına bir tane at ama çiğneme. Ağzın uyuşur yoksa ve dili yakıyor. Biraz acı. Sadece ağzında dursun şeker gibi. Arada bir dişinle hafif bastır ki kokusu çıksın. Bir tanesi bittiğinde yenisini kullan. Ağız kokusuna iyi geliyor. Geçmiş olsun.

      Sil
  86. Merhaba ben 18yasindayim adim ozge haftaya disciye gidicem ve cidden cok korkuyorum buyuk ihtimalle dis teli tedavisi gorucem cunku alt dislerim veustun bazilari yamuk ama cok korkuyorum ve sigara kullaniyorum bi fark olur mu ne yapmam gerek cok can yakiyo mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk yazımı okuduysan eğer orada belirtmiştim her şeyi. Ağrı sadece ilk bir hafta olur. Ondan sonra bir daha hiç ağrı olmaz. Hatta takarken bile ağrı olmuyor. Taktıktan belli bir süre sonra çok sızlar. Bu sızlama 1 hafta kadar sürer sonrasında ise her şey normale döner.

      Sil
  87. Merhaba arkadaşlar
    Öncelikle bundan iki buçuk yıl önce tel takmaya karar verdim ve doktorum bana çene darlığım olduğunu ve başta damaklık (şeffaf olanından) sonra tele geçeceğimi soyledi tamam dedim başladım Allahım o damaklık nasıl bir şey öyle konuşamıyorsun yemek yiyemiyorsun zaman geçtikçe alıştım ama zor bir süreçti 6 aydan sonra başta bir yıl üst dişe tel sonra sonra alt dişe tel takıldı buda toplam iki yıl surdu yani iki buçuk yıldır dişçiye gidiyorum çok büyük değişiklikler olmasına rağmen hala altlarda çapraşıklıkar var bugun doktorun ağzından laf almaya çalıştım sanırım 1 yıla yakın daha takacağım ayrıca şuan lastik takıyorum bunuda takalı 2 3 ay kadar oldu asıl endişem teller çıktıktan sonra yine bir aparat takılacağı :\ kimisi omur boyu takacağını kimisi 1 yıl taktığını soyluyor doktor bana sen 2 yıl takcaksın dedi peki bunlar çıkarılabiliyor mu şeffaf damaklığı çıkaramıyordum ben eğer çıkarılmıyorsa kafayı yeme sebebim olur.
    Yorumlar için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar çıkarılabilir oluyor benim bildiğim.

      Sil
  88. Merhaba doktorum dün benimde silikonla kalıbını aldı tellerimin önümüzdeki ay çıkacağını söylesi sanırım seninkine benzer bi durum ama ben şu an tellerle beraber lastik kullanıyorum. Sadece merak ettiğim bir şey var ben dişlerimden çok alt çenem geride bunu acaba tel tedavimin sonuna yaklaşıyorum bu aparat onun için falan olabilir mi etkilermi onu çünkü tel tedavisinde 16 yaşında olduğum için çenemi de düzeltir diye söylüyorlardı ve blogtan okumuştum ama benim ayrıyetten bir şey bildirmem gerekiyoru mu acaba hiç bilmiyorum bir de sizde taktığı o çene aparatı ne işe yaradı çenenizde bozukluk varmıydı daha önce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kullandığım çene aparatı değildi. Sadece dişlerin yeni konumunu korumasını sağlayan bir aparattı. Çene konusunu bence doktorunuzla konuşun. Onun için farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor olabilir.

      Sil
  89. meraba bende yaklaşık 2 yıl tel tedavisi gördüm banada doktorum damaklık verdi 6 ay tak dedi ama düzenli takmadım çünkü çok rahatsız ve diş etlerimi çok ağrıtıyo şimdide dişimde biraz bozulmalar var doktorum ne yapar acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damaklık konusu ciddi bir konu ve takılmadığı sürece gerçekten de dişler tekrar bozuluyor. Ağzına batan kısımları doktoruna danışırsan o halleder. Zararın neresinden dönersen kârdır. Takmaya devam et ve kontrollerine git. Doktorun sana 6 ay demiş ama senin ihmalin yüzünden bu tedavi süresi 6 aylık süreyi aşar büyük ihtimalle.

      Sil
  90. Merhaba ben tugce 19 yasindayim. Tek ön disimin önde oldugu icin rahatsiz oldum ve doktora gittim. 3 gun once damakli tel takti ve 2 3 ayda disimin damak tel sayesinde duzelebilcegini soledi. Suan bi skntim yok yemek yerken cikariyorm sadece ama internetteki yorumlar cnimi skti. 2 3ay snra damak tel disimden cikinca tekrar on disimde bozulma olurmu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrardan bozulma olamaması için, diş tellerin çıkarıldıktan sonra doktorun sana bir aparat verecek. O aparatı düzenli kullandığın takdirde dişlerin tekrardan bozulmaz.

      Sil
  91. Benim dislerim bozuk degil damaagim parmak emdigimden dolayi onde ust damagim.18yasindayim acaba damaklik tedavisi halleder mi bu isi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konu hakkında net olarak bir bilgiye sahip değilim maalesef. Tedavi olmayacaksan bile herhangi bir ortodontist diş doktoruna bunu danışabilirsin. Onlar sana daha doğru bilgi vereceklerdir.

      Sil
    2. aynı durum kuzenımde de vardı alt cenesi ondeydı . Simdi damaklarına bıseler vıdaladılar falan cenesı artık tam denk gelıyor bırbırıne . damaklık tedavisini ilk denemıstı fayda etmemişti sadece dilini arkada tutan bıseydı . Sımdı cok iyi halde . suan 11 yasında 18 e kadar devam edicek .

      Sil
  92. ben biriki şey sormak istiyorum tel tedavisinde lastik kısmına geçtiğinde dişlerinde sallanma oldumu ikinci sorumda teller nasıl çıkartılıyor diğer yazında okudum ve bay korktum doğrusu tellerimin çıkmasından korkuyorum şuan... geçmiş olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de geçmiş olsun. Teller çıkarılırken ağrı oluyor maalesef. Lastik kullanımında ise dişler milimlik de olsa oynama yapması doğaldır çünkü o lastikler dişlere baskı uyguluyorlar.

      Sil
  93. merhaba ben şuan tel takiyorum ve son aşamalardayım tel çıkarıldıktan sonra verilen damaklıkları ne kadar süre takacağız bunu merak ettim geçmiş olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Size de geçmiş olsun. Belli bir süresi yok. Dişler yeni konumunu koruyup, düzelene kadar.

      Sil
  94. Merhaba ben bir kaç sene önce tel taktırdım tedavim 1.5 yıl sürdü tellerimi çıkardıktan sonra doktorum bana şeffaf plak verdi ilk 6 ay tam gün sonraki 6 ay sadece gece takmamı söyledi pek düzenli takmasam da 12 ay boyunca takmaya devam ettim hatta şeklinin bozulmaya başladığını farkedince daha uzun süre takmaya karar verdim şu an plakları takmıyorum sadece tek bir dişimde çok az bozulma var sizce plakları taksam eski haline gelir mi yoksa doktoruma kontrole mi gitmeliyim?? Doktor yeniden tel takar mı?? takarsa yine 1.5 yıl mı sürer diye endişeliyim... Geçmis olsun ☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer o plak halen dişin için uygunsa takmak düzeltebilir. Tekrardan doktora gidersen kendi isteği ile takar mı bilemem ama ben yeniden tedavi istiyorum dersen takar. Tekrardan aynı tedavi ücretini alır ve tekrardan 1.5 yıl kalır. Çünkü sen tedaviye tekrardan başlamış olacaksın. Bunlar sadece benim tahminlerim tabi. Bu yazdıklarımın hiçbiri olmayabilir. Doktorun tekrardan diş teli takmak yerine, dişlernin düzeleceği yeni bir plak veya farklı bir aparat verebilir. Örneği aktivatör (damaklık) tarzı bir aparat olabilir. Bu şekilde bir tedavi yöntemi de uygulayabilir. Her doktorun tedavi etme anlayışı ve yöntemi farklı olduğu için benim kesin olarak bir şey söylemem mümkün değil. Bunun doktorunla konuşmak faydana olacaktır.

      Sil
  95. Merhaba kardeşim dün disime damaklı yıl teli takıldı konuşmam hafiften degisti kelimeleri tam telaffuz edemiyorum. Braket tel takılmadan bunu takti doktor. Senin ki dede mi aynı tedavi uygulandı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende önce tel, ondan sonra damaklık takılmıştı. Ama hangisi önce takıldı diye çok fazla kafana takma. Çünkü her doktorun uygulayacağı tedavi yöntemi farklıdır. Hatta bu tedavisi yapılacak olan kişiden kişiye bile değişiklik gösterebilir. O doktorunun bileceği iş. O yüzden çok da kafaya takma derim ben. Geçmiş olsun.

      Sil
  96. Merhaba. Ben tellerimi takalı 10 ay oluyor. Benim sadece 2 dişim yamuktu bide alt çenem gerideydi. 3,5 aydır lastik takıyorum. Yamuk dişlerim düzeldi ve çenem de öne geldi. Dişçim bu hafta telleri çıkarabileceğini söyledi. Ama damaklık takılacak gibi bir şey söylemedi. Takılır mı acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diş tellerin çok az durmuş ağzında. Büyük ihtimalle konuda bahsettiğim damaklıklardan verir. Yani aktivatör. Veya doktorun aktivatör vermeyip, onun yerine şeffaf plaklardan da verebilir. Google'a "şeffaf plak" yazarsan eğer ne olduğunu görürsün.

      Sil
  97. Merhaba! Ben de ortodonti tedavisine başlayalı henüz 1 ay oldu. Çenem oldukça gerideydi ve doktorum düzelmez, ameliyat lazım gözüyle bakıyordu. Ama ailem ameliyatı kabül etmediğinden bir aparat taktılar. Çok nadir kullanılan bir şeymiş ve adı upuzun du, hatırlamıyorum :/ Geçen gün kontrole gittiğimde daha 1 ayda çenemin yarı yarıya öne geldiğini görünce doktor çok şaşırdı, 3 4 aletle daha ölçtü. Hala inanmayıp üstüne bir de 'hocam' diye hitap ettiği bir doktoru çağırdı. Daha sonra ben de tam her şey güzel gidiyor derken bu bana hiç ağrı/acı bile vermeyen aparat birden ağzımda birsürü yara oluşturdu. Sizce bunun nedeni nedir? Bu konuda bilginiz olduğunu umuyorum... Yoksa bile şimdiden teşekkür ederim. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktor aparatını falan mı değiştir neden acı vermeye başladı orasını çözemedim ama eğer aparatını değiştirmişlerse büyük ihtimalle dişine uygulanacak baskıyı arttırmak istemişlerdir. Düzelmenin daha çabuk gerçekleşmesi için. Kesin öyledir diyemem ama öyle olduğunu tahmin ediyorum.

      Sil
  98. benım doktorum benden 3 gün önce kalıp aldı ve ilk önce damaklık takılacagını ve sonra diş trli takılacağını söledi yani 2 hafta sonra takılıyor asıl soruya geleyim yemek yerken veya cips kola öle şeylerde zorluk çekiliyomu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damaklıkla yemek yiyemiyorsun maalesef ama diş teli varken yiyebiliyorsun. Yani ilk bir hafta zorluk çekersin sadece ama onun dışında hiçbir sıkıntı yaşamazsın. Ayrıca diş teli kullananların kola tarzı asitli şeyler içmesi gerekir. Diş telini takacağın zaman doktorun sana bu uyarıyı yapacaktır zaten.

      Sil
  99. Ya ben 1-2 ay sonra damak tel takacağım video falan izledim izlediğim videolar'da vidalı tellerde ön iki diş ayrılıyodu vidasız olanlar da ayrılıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vidolara pek takılı kalma. Herkesin tedavi yöntemi farklıdır. Ben vidasız taktım. Dişlere herhangi bir işlem uygulanmadı. Sadece takıldı o kadar. Kimi arkadaşlarımda ise, diş teli takmadan önce diş çekme işlemi bile yapan doktorlar oluyor. Bu doktordan doktora ve diş eğiklik durumuna göre değişiklik gösterir. O yüzden de diş tellerini takmadan önce bu tür şeylere takılma derim ben. Dişlerinde aşırı derecede bir çarpıklık yoksa, diş telleri takılırken herhangi bir işlem uygulanacağını sanmıyorum. Tabii ki ben de tahminler üzerine konuştum. Son kararı doktorun verecektir.

      Sil
  100. Ya ben 1-2 ay sonra damak tel takacağım video falan izledim izlediğim videolar'da vidalı tellerde ön iki diş ayrılıyodu vidasız olanlar da ayrılıyor mu?

    YanıtlaSil
  101. Ya bende dis teli takıyorum damakli mayisin 27 sinde takmaya baslamistim halen takiyorum doktor anahtar gibi bisi verdi ve genisleetiyodum haftada bir ondan sonra haftada bir genislettim ve artik dislerim tele girmemeye basladim ve bu sali doktora gidicem bakalim nedicek sizce bu teller fayda ediomu lutfrn cevap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki de fayda ediyor. Zaman geçtikçe dişlerindeki düzelmeyi sen de farketmeye başlayacaksın.

      Sil
  102. Benimde ön dislerimin hemen yanindakiler geride ben bundan rahatsiz oluyodum kucuklugumden beri. Nereye gitsem bu diş düzgün dediler yapmamak.icin basindan savdılar birazda maddiyat yoktu ailemicok usteleyemedim. Lakin gecen hafta ortodontist olmayan disciye gittim ve bana takalim ben yaparim dedi zaten sadece ust dislerim problemli. Ve bugün damakli dis telimi takmis bulunmaktayim inşallah duzelir. Ben yemek yerken bile takicakmisim sadece dislerimi fircalarken cikarticam on dislerimde sorun oldugundan arkadaki azi dislerimde kaplamali biraz yemek yemekte zorluk cekiyorum ve tat almiyorum hic bir seyden :D

    YanıtlaSil
  103. Merhaba,benim ortodonti tedavime baslayali 2 3 ay oluyor.banada damaklik takildi.yalniz uste takilmisti alismam icin simdi gittigimde altada takildi .yalniz benim tek korkum su,internetten videolari seyrettigimde agzin yapisi baya degisiyor.hani 2 3 ay sonra bu aparatlar cikinca agzimin disaridan gorunumu degisirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dediğin durum sadece diş değil aynı zamanda çene sorunu olanlar için. Senin diş tellerinde aşırı derecede bir çarpıklık yoksa ağzında öyle gözle görülür derecede bir değişme olacağını sanmıyorum.

      Sil

  104. Ben tel tedavisi gordum 3 yil simdi bitti .
    seffaf plak Verdi doktorum , 2 ay takmadim cunku kaybettim , on sol disim one geldi az , tekrar tel takmaktan korkuyorum :( vermez dimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu durumu doktoruna danışmalısın. O şeffaf damaklıkları da aksatmadan kullanman gerekiyordu. Aksi taktirde dişlerin tekrar eski haline döner ve bugüne kadar tel taktığın onca zaman ve paran boşa gitmiş olur. Eğer bozukluk daha da ilerlerse tekrardan tel takma ihtimali bile olabilir. Dişlerin daha fazla bozulmadan doktorunla bu durumu konuşmalısın.

      Sil
  105. Peki sizlerin alt disin iç tarafına ince ki tel koydular mi ve Ömur boyu duracakmis dolgu gibi bseyle yapistrdilar ve benim cikti yarisi dilim vurup duruyor ben okur boyu disciye mi gidicem ve her gtmem de ücretlendiriliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana takılmadı ama dişlerin durumuna ve doktorunun izleyeceği stratejiye göre tedavi yöntemi değişiklik gösterebilir. Bu yüzden de "Başkasında takılmadı fakat bende neden takıldı" tarzında düşüncelere kapılma. Ayrıca her kontrolde ücret alması kötüymüş. Ben bir defa ödedim diş teli ücretini. Şuanda ben de sadece kontrollere gidiyorum ve sağolsun hiçbir ek ücret veya kontrol ücreti falan almıyor doktorum.

      Sil
  106. Peki sizin alt dislerinzde bozulma oldu mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim alt dişlerimde bir sorun yoktu zaten. Sadece üst dişlerimde yamukluk vardı. O sebeple alt dişlerim için ekstra bir tedavi uygulanmadı ama; üst dişlerim düzeldikten sonra sürekli takmam için doktorum bana damaklık verdi. Çıkarılıp takılabiliyor. Birkaç defa damaklık takmayı aksatmıştım ve dişimde hafif bozulmalar olduğunu farkettim. O yüzden de doktorun verdiği aparatı aksatmadan takmaya özen göstermeye başladım.

      Sil
  107. Merhabalar :) Ben de damaklık kullanmaya başladım. Aslında başladım ama böyle değil. Benim çenemde bir sorun olduğu için şeffaf damaklık kullanmaya başladım. Ve gerçekten ağrı yapacağını söyledi doktorum. Bir de temizliği falan var, uykum gelse illa bunu temizleyip öyle takmam gerekiyor. Bir arkadaşımın çenesi önde olduğu için demir bir bu tel gibi olan damaklık kullanıyor. Takıp çıkarmalık da değil. Hatta peki bile diyemiyor.Bunların galiba temizliği yok sizin kullandığınızın ? Bunda çok büyük baskı yapılıyormuş gibi hissediyorum kendi damaklığımda. Çıkarınca ağrı gidiyor ama tam olarak ne olur bilmiyorum. Ben 6 ay zorunlu kullanıp, 3 yıl boyunca devam edecekmişim. Hayırlısı :)) Bu arada ben de bloguma beklerim, takibe aldım :)) İyi günler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktorum bana, bu tür apartların temizliğinin diş macunu ile yapılabileceğini söyledi. Sana da tavsiye ederim. :)

      Sil
  108. Ben de damaklık kullanıyorum ama bunun nedeni ne dişlerimin yamukluğu ne de damağımın dar olması. Hatta dişlerinin inci gibi olduğunu söyleyebilirim. Benim dişlerin de alt dişler önde üst dişler arkada tam tersi olması gerekiyormuş. Ama damaklığı kullanmaya başlayalı bir gün oldu. Yemek yemek için damaklığı çıkarmıştım. Sonra da sanırım takamadım ve öylede yattım. Gece ara ara uyandım. Sabah kalktığımda da çok rahatsız etti şimdi çıkardım. Çünkü diş etlerin çok fazla ağrıyor. Damaklığı mı yanlış taktım, bilmiyorum. Nasıl takılır? Ya da diş etlerinin ağrıması normal mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zehra. İlk başlarda çok fazla ağırması normaldir. Dişler yavaş yavaş istenen konuma gelmeye başladıkça, ağrılar da azalacaktır. Geçmiş olsun.

      Sil
  109. Merhaba bana yeni damaklık takıldı 2 gün oldu. Bişey yiyemiyorum çiğnerken acayip bir ağrı var bu geçici herhalde değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Bir önceki yorumda verdiğim cevabın aynısı senin için de geçerli. Ben de bu yollardan geçtim ve halen de damaklık kullanıyorum. İlk başlarda çok fazla ağırması normaldir. Dişler yavaş yavaş istenen konuma gelmeye başladıkça, ağrılar da azalacaktır. Geçmiş olsun.

      Sil
  110. diş telinden sonra takılan şeffaf damaklık kırıldı dün, doktor 1 hafta yokmuş başka dişçi yapar mı? bide fiyatı ne kadar bunların kazıklanmayalım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka dişçinin üstleneceğini sanmıyorum. Hangi doktor tedavine başlamışsa, o doktor devam etmeli. Sonuçta sen o doktorla anlaşmışsın. Mecbur bekleyeceksin. Tabii bu benim fikrim. Ben öyle olması gerektiğini düşünüyorum. Bekleyemem diyorsan, başka doktorlara danışıp üstlenip, üstlenmeyecekleri konusunda fikir alabilirsin. Seçim senin. :) Fiyatı hakkında ise bir bilgim yok.

      Sil
  111. tedaviye başlayalı 10 ay oldu tedaviyi bitmeden sonlandırmam mümkünmü???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun sana bir faydası olmaz, zararı olur. Çünkü ne kadar aşama katettiysen, tedaviyi sonlandırınca her şey eskiye döner. O yüzden devam etmeni tavsiye ederim. Yinede sonlandırmakta kararlıysan, bunu doktorunla görüşmelisin.

      Sil
  112. merhaba ben 10 ay önce dişteli taktırdım ve doktorum bana diş telinden sonra damaklık takılcağı nı söyledi konuşmada çok sıkıntı oluyormu ben koro da solistlik yapıyorum ve başka ülkelere gideceğiz şarkı söylememe sorun olur mu geleceğim önemli eğer sorun olursa hayalimi gerçekleştiremeyeceğim siz ce ne yapmalıyım bu konuda :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takacağı damaklık takılıp-çıkarılabilen tarzda damaklıklardan olursa eğer, şarkı söyleyeceğin zamanlarda çıkarırsın veya gündüz takmazsın sadece gece yatarken takabilirsin. O yüzden bunu doktorunla konuşmanı tavsiye ederim. Çünkü damaklık konuşmayı etkileyen bir şey. İsteğe bağlı olarak takılıp-çıkarılabilen damaklık kullanırsan eğer, sorun yaşayacağını sanmıyorum. Sen yinede mutlaka ama mutlaka doktorunla bu konuyu görüş.

      Sil
  113. merhabalR BENDEE DAHA YENI taknaya başladım damaklı seffaf tel 10 gun oldu ve vıdalı her 10 gunde bır vıdayı cevırıyorum inanılmaz zor tukuruk salgılıyorusn sutreklı ve temız tutmak gerekıyor gun 24 saat 22 saatı agızda kalmak zorund DEDI DOKTOR BANA gerıleme yapar dedı ve tedavın uzun surer dedı şiödilik tahmınen 6 yada 7 ay bu kalıcak duruma gore sonra seffaf bırseyler takılcak bır okadar daha zamana baglı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Ortodonti tedavisi zaman alan bir tedavi. Geçmiş olsun.

      Sil
  114. Merhabalar, ortalama 2 buçuk yıl tel taktım ve şuan tek çene ameliyat hastasıyım ancak ameliyat olmak istemiyorum lakin doktorum seni ameliyata göre hazırladık olman lazım diyor.Damaklık 3-4 cm mı gerideki çeneyı ileri alıyorsa benımkını niye almasın anlamıyorum Doktoruma haksızlık etmek hiç istemiyorum ve ameliyatların fiyatlarıda yuksek.
    2.Sorum ise; Şuan tellerım yerinde ama bir dişim şekerli yiyince çok ağrıyo Bugun doktora da gittim durumumu belırttım hafif çürük dedi doktorunu bırakma dedi.Çürük sonuçta çürüktür ve yayılır yani anlamıyorum hele ki tel altında

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktorun ile ilgili şüphelerin yada canı sıkan durumlar varsa veya aklına takılanlar varsa eğer, içini rahatlatmak için başka doktorlara da durumunu danışabilirsin. Bunun dışında sana nasıl yardımcı olabilirim bilemiyorum. Geçmiş olsun.

      Sil
  115. Mrb benim üst ön 4 disimde egrilik var ama cok hafif hangi disciye gittiysem hareketli apareyle düzelcgini söyledi braketli tele gerek yokmus bu hafta bi disciye gittim ve ölcü alindi cuma günü bu resimdekinden takilack kendim takip cikarabilecekmisim yalniz takilmadan once dis arasinda bi asindirma yapilcakmis dislerimin arasi acikmi kalack simdi ve yasim 22 bu tedaviye uygunmu sizce 2 ay süreckms tel.e gerek yok dedi sadece bu düzelteckmi ve asindirma dise zarar verirmi acil cevap verirsenizs sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belirttiğin damaklıklar isteğe bağlı olarak takılıp çıkarılabiliyor. Yaşla ilgili bir sıkıntın yok. Elinden geldiği kadar çok fazla takmanı tavsiye ederim. Ne kadar çok takarsan düzelme o kadar çabuk gerçekleşecektir ve taktıkça düzelme olduğunu sende farkedeceksin ama takmayı aksattığın zaman dişlerin eski haline dönmeye başlıyor. O yüzden de elinden geldiğince çok takmalısın. Sana tavsiyem, evde olduğun süre boyunca ve uyumadan önce mutlaka tak, ondan sonra uyu. Gece boyunca ağzında dursun. Taktığın sürece, faydasını zamanla göreceksin. Geçmiş olsun.

      Sil
  116. Arkadaslar bendede var damaklik gibi hic konusamiyorum doktor dediki sana bagli dedi sen ne kadar takarsan cok takarsan o kadar cabuk cikartiriz dedi en kisa 6 ay en uzun 1 sene bide gunde 20 saat takiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle.. Ne kadar çok takarsan o kadar çok faydasını görürsün. Geçmiş olsun.

      Sil
  117. Merhaba, 3 gün önce bana da damaklı tel takıldı. Fakat endişelerim var, çünkü internette bunun ile ilgili çok araştırma yaptım ama genelllikle bu takılıp çıkarılabilen teller iyi sonuç vermiyormuş. Şuan 22 yaşındayım ve üst çenemde ön dişlerimden biri biraz yukarıda diğeri de aşağıda görüntü olarak çok kötü gözükmüyor ama doktorum önce çeneyi genişletip dişlerini açıcaz dedi ve 1 buçuk sene gibi bir süre verdi. Ve bu süre içerisinde sadece yemek yerken çıkaracağımı söyledi haftada bir de vidasını sıkacakmışım. Şuan dişlerimde bir ağrı yok fakat alttaki damak çok rahatsız edici bir buçuk sene nasıl geçecek bilmiyorum. Bu tedaviyi uygulayıp iyi sonuç alan var mı arkadaşlar. Genellikle bu alet sabit diş telleri takıldıktan sonra pekiştirmek için takılıyormuş ama doktorum bana 1 buçuk sene bunu kullanacaksın dedi bu konuda da kafam karıştı. Lütfen beni aydınlatın bu konuda düzelmezse diye çok korkuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktorun bu tarz bir tedaviyi uygun görmüşse eğer, mutlaka bir bildiği vardır. O yüzden endişe duymana gerek yok. Doktorunun dediklerini aynen uyguladığım sürece mutlaka sonuç alırsın. Geçmiş olsun.

      Sil
  118. cikolatalisarap2 Mart 2016 18:20

    çok bilmişlik yapmak istemem ama 'öyle vakti' değil öğle vakti. tşkklr.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normalde bu tarz şeylere dikkat ederim ama yazarken dikkatimden kaçmış demek ki. Hiç de farketmemiştim. Gerekli düzeltmeyi yaptım. Uyarınız için teşekkür ederim. :)

      Sil
  119. Merhabalar,
    Bende tel taktırmak istiyorum. istanbul yada Mersinde önerebileceğiniz diş doktoru var mı? Ayrıca 2016 da taktıranlardan fiyat öğrenebilir miyim? Teşekkürler

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim