Windows'ta CMD Komutu İle Konsol'dan Program Kaldırmak

Yazar:



Windows'taki bazı programları kaldırmak istediğinizde "Program Ekle / Kaldır" kısmında görünmez veya kaldıramazsınız. Ekstra uninstaller programları da indirirsiniz bazen fakat onlar da işe yaramaz. Bu tip durumlarda programı konsol aracılığıyla kaldırabiliyoruz.

Özellikle bilgisayarınızı kontrol altına alan ve tarayıcılarınızda zırt-pırt siteler açan, sizi rahatsız edecek türde hazırlanmış ufak programcıklar, başka programlar veya virüsler aracılığıyla bilgisayarınıza kurulurlar ve bu programlar ne " Program Ekle / Kaldır "da görülebilir ne de "Program Files" klasörleri içerisinde görülmezler.

Ben yukarıdaki paragrafta bahsettiğim bir programla hiç karşılaşmadım bilgisayarımda ama çokça şahit oldum. Konsoldan program kaldırma olayını ise, MySql'i kaldırmak için uğraşırken keşfetmiştim. MySQL'in farklı bir versiyonunu kurmak istiyordum ama bilgisayarımda mevcut olan versiyonunu kaldırmama rağmen aslında kalkmıyormuş ve ben her defasında kaldırdığımı sanıyormuşum. Yeniden kurduğumda ise yine aynı MySql versiyonunun kurulduğunu farkedince bu olayın bir tek konsoldan halledilebileceğini düşündüm ve bu şekilde hallettim. Görsel anlatımlarda da o yüzden MySQL'in kaldırılmasını örnek verdim. Yani bir yandan kaldırırken diğer yandan da siteye bununla ilgili bir yazı yazarım diye ekran görüntüsü aldım diyebilirim.

Anlatımı adım adım yapacağım.

1) Arama kısmına CMD yazarak konsol ekranını açıyoruz.


2) Konsol ekranını açtıktan sonra ilk önce "wmic" yazıp ENTER'e tıklayın daha sonra ise, "product get name" yazıp ENTER'e tıklayıp 5-10 dakika bekleyin. Bilgisayarınızın çalışma hızı ve mevcut programların durumuna göre bu bekleme süresi daha da uzun olabilir veya daha da kısa olabilir. Siz her halükârda hiçbir şey yapmadan sadece program listesinin gelmesini bekleyin.


Bayağı bir bekledikten sonra karşınıza bilgisayarınızda yüklü olan tüm programların, isim isim listesi gelecektir.


3) Listelenen program isimleri arasından, bilgisayarımızdan kaldırmak istediğimiz programı kaldırmaya geldi sıra. Hangi programı kaldırmak istiyorsanız, listeden onun tam adını bulun ve aşağıdaki sarı renk ile belirttiğim komutun içine "program adı" yazan kısmın yerine, kaldırmak istediğiniz programın tam adını yazınız.

product where name="programın adı" call uninstall komutunu kullanarak kaldırmak istediğiniz programı kaldırabilirsiniz. Tekrar etmem gerekirse eğer.... Komut içindeki "program adı" yazan kısmı silin ve tırnaklar arasına, kaldırmak istediğiniz programın listedeki tam adını yazın.

Bakınız, ben MySQL Installer programını kaldırmak istediğim için, tırnaklar arasına "MySQL Installer" yazmışım.

Siz de kaldırmak istediğiniz programın adını, verdiğim komut içindeki "programın adı" yazılı kısma yazmalısınız.


4) Kaldırmak istediğiniz programın adını yazıp ENTER'a tıkladıktan sonra bilgisayar size "Programı kaldırmak istediğinizden emin misiniz?" gibisinden bir şey soracaktır.

Bakınız :


Ekran görüntüsünden de göreceğiniz üzere parantez içerisinde (Y/N/?) ifadesi yer alacaktır. Anlayacağınız üzere "Y" harfi YES, N harfi ise "NO" anlamına gelmektedir.

 " Bu işlemi gerçekleştirmek istiyor musunuz? " yani;
 " Programı kaldırmak istiyor musunuz? " gibisinden bir soru soruyor aslında bize orada.

"Y" yazıp ENTER'a tıklamanız gerekmektedir. Ondan sonrasında ise bilgisayarınız kaldırma işlemini kendiliğinden gerçekleştirecektir.

" Method execution successful. "

ifadesini görürseniz eğer, program artık kaldırılmış demektir.
" Metot başarıyla gerçekleştirildi. " diyor bize bilgisayarımız.

Bakınız, şuradaki ekran görüntüsünde olduğu gibi.



Kaldıracağınız başka program yok ise, konsol penceresini kapatabilirsiniz. Tüm işlememiz ve dolayısıyla benim anlatacaklarım bukadar. Konuyla ilgili aklınıza takılan sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıdaki yorum formuna yazabilirsiniz.

18 yorum:

  1. boyle bi deneyiminizi paylasmaniz harika olmus tebrik ederim. sanirim visual studio'yu kaldirmak icinde bole bisey gerekebilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Bazı tip programları biz Program Ekle/Kaldır'dan kaldırsak bile aslında tamamen bilgisayardan silinmiyorlarmış. Bu şekilde tamamen silebilmek mümkün. MySQL gibi yada dediğiniz gibi Visual Studio bu tarz programlara birer örnek olabilirler.

      Sil
  2. cmd de product get name yazıp enterladım fakat Intel Security True Key program içeriği çıkmadı. diğer programlar var fakat o yok. Product where name="PROGRAMIN ADI" yazdığımız yerdeki proram adını bulamadım biliyorsanız paylaşır mısınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Program bilgisayarda farklı bir isim altında bulunuyor olabilir. Bahsettiğiniz program ile ilişkili olabileceğinden şüphelendiğiniz bir program varsa onu kaldırın. Ayrıca kaldırmak istediğiniz program, o ilişkili olan programa bağımlı olarak çalıştığı için normal yollarla kalkmıyor da olabilir.

      Sil
  3. bu yöntem ile deep freeze programını kaldıra bilirmiyim bilgisayarımdan hiçbi işlem yaapmıyorum bu program yüzünden ya :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu hiç denemdim. Belirttiğim yöntemle bunu kendin deneyebilirsin.

      Sil
  4. programın ismini tam yazdım ama invalid veye error yazdı
    buraya kadar yaptım ama son programın adını yazıp silemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Programın senin bildiğin adıyla, bilgisayara kayıtlı olan adı aynı mı? Ona dikkat et. Konsol ekranı aracılığıyla program kaldırma işlemi yaparken, öncesinde tüm program isimleri listeleniyor. Listeden kaldırmak istediğin programı bul ve konsolda (cmd ekranı) yazıldığı gibi birebir aynısını yaz, ondan sonra kaldırmayı dene.

      Sil
  5. product get name yazdıktan sonra error invalid class yazısı geliyor ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aldığın "Invalid Class" hatasının tamamını benimle paylaşır mısın? Örnek vermem gerekirse;

      ERROR:
      Code = 0x80041010
      Description = Invalid class
      Facility = WMI

      olacak şekilde "Code" bilgisini içerecek şekilde bana hata ile ilgili detay verebilir misin?

      Sil
    2. Node MININT 1F6V8B9
      ERROR
      Description =invalid class bu hatayi verdi

      Sil
    3. Knk naptın çözdünmü o hatayı şuan bana çok lazim cmd cevap verirsen sevinirim

      Sil
  6. WargamingGameUpdater öylede silinmiyor world of tanks indirin silinmiyor yardım lazım

    YanıtlaSil
  7. Böyle bir arabirim desteklenmiyor yazıyor

    YanıtlaSil
  8. No Instance(s) Available. hatası çıkıyor ne yapabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Silmek istediğin programı bilgisayarında bulamıyor. Bu durum pogramın isimini yanlış yazmaktan kaynaklanıyor yada program senin bilgisayarında daha farklı bir isme sahip. Senden ricam Blogkafem'in Facebook yada Twitter sosyal medya hesapları üzerinden konsolun ekran görüntüsünü ve tam olarak yapmak istediğin işlemi oradan bana yazar mısın? Eğer sosyal medya hesapların yoksa, herhangi bir resim upload sitesine görseli yükledikten sonra linkini bu yorum altından benimle paylaşırsan sana daha iyi yardımcı olabilirim belki.

      Sil
  9. abiy sağol tşk

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim