YGS Sonuçlarındaki Skandal, YGS İtiraz Dilekçesi ve İtiraz İçin Yapılması Gerekenler

Yazar:





ÖSYM hata üstüne hata yapmaya devam ediyor. Bildiğiniz gibi de son skandallardan biri de YGS sonuçlarının yanlış okunması. Haberlerde de çoğunuz görmüşsüzdür.Bursa'dan sınava giren Ece Akyüz adlı öğrencinin sonuç formunda puanı 133 yazıyordu ve LYS'ye bile giremiyordu. Bir gün sonra ÖSYM ile görüşüldü ve yeni bir form alındı. Bu kez puan 427'ydi.

Bu Ece arkadaşımızın dışında gerek okuldaki arkadaşlarım gerekse benim forum sitelerinden takip ettiğim kadarıyla çoğu kişi beklediği puanın altında bir puan aldığını belirtiyor. Hatta bazı öğrenciler kendi hesapladıkları netlerden çok daha düşük netlerle karşılaştıklarını söylüyorlar.

Bu durum üzerine öğrenciler ve veliler hemen ÖSYM'yi arayarak konuya itiraz etmeye başladılar. Hatta ben de aradım ama yoğunluktan genelde ulaşılamıyor. Zaten ÖSYM telefondan itirazları kabul etmiyormuş ve öğrencilerden bir dilekçe ile itirazlarını belirtmelerini istiyor.

Ben de aynı konudan şikayetçi olduğum için hemen bu dilekçe işini internette araştırdım ve ÖSYM'nin o meşhur dilekçesine ulaşabildim sonunda. Bilgisayara attıktan sonra sizler için upload ettirdim.

YGS İTİRAZ DİLEKÇESİ ÖRNEĞİNİ BURADAN İNDİREBİLİRSİNİZ.

Dilekçeyi indirtikten sonra tek yapmanız gereken çıktı alıp, formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmak olacaktır. Formu indirdiyeseniz, formda istenen Evrak Referans Numarası 'nı nasıl alacağınızı aşağıya ekledim.

Evrak Referans Numarası Almak
1-) http://ais.osym.gov.tr t.c. ve şifreniz ile giriş yapınız.
2-) Sağ tarafta açılan menüden resimde gösterdiğim gibi evrak refarans no. al. a tıklayınız.

Çıkan numarayı indirdiğiniz formdaki Evrak Referans Numarası kısmına yazacaksınız. Diğer kısımları da artık siz kendinize göre dolduracaksınız.

YGS'ye İtiraz İçin Diğer Yapılması Gerekenler
Eğer dilekçe formunuzu eksiksiz ve düzgün bir şekilde doldurduysanız geriye postalamak kalıyor.Dilekçe internet üzerinden malesef yollanmıyor ÖSYM orjinal dilekçeyi istiyor dolayısıyla Ankara'da olmayanlar kargo ile yollayacaklarından belli bir maliyet harcayacaklar.


Dilekçenizi yollayacağınız adres : ÖSYM Başkanlığı (SHB) 06538 Bilkent-ANKARA

Sadece dilekçeyi yazmakla iş bitmiyor geriye yapacak bir iş daha var o da ÖSYM'nin hesabına para yatırmak. Öym nin hesabına 5 tl yatırın. Daha sonra yatıdıgınız paranın makbuzunu da yoluycagınız dilekçenin içine koyun.Makbuzu görmediğinizde dilekçeniz önemsenmeyecektir.

5 TL'yi yatıracağınız ÖSYM'nin hesap numarası : TR970001000830060320685001


İşte YGS Cevap Kağıtlarının Yanlış Okunduğunu İddaa Eden Birkaç Öğrenci

Barış İlyas Mert (Halil Çiftçi Anadolu Lisesi mezunu-19): Deneme sınavımda 430 puan almıştım. YGS’den en kötü ihtimalle 370 puan bekliyordum. Ancak 124 puan aldım. 40 matematik sorusundan 26’sını yaptım. Sınavdan sonra incelediğimde hepsini doğru yapmış görünüyordum. Ama sonucuma göre sadece 7’si doğru diğerleri yanlış. Sosyal Bilimlerde 4 doğru 36 yanlışım var deniliyor. Oysa bu tam tersi olmalıydı. Türkçe’de de 12 doğru 28 yanlışım çıktı. Oysa 35 doğru 5 yanlış olmalıydı .Zaten kaydırma yapmam imkansız. En az 5 kez kontrol ettim. Benimle beraber o sınıfta sınava giren herkesin durumu aynı. Şimdi bu sonuca göre LYS’ye giremeyeceğim.


- Selim Açık (Ceyhan Lisesi Mezunu-19): Ben en az 270 puan beklerken şaşırtıcı bir şekilde puanım bile hesaplanmamış. LYS’ye giremeyeceğim söyleniyor. Netlerim hesaplanmamış bile. Bu ancak cevap şıklarının yer değiştirmesi ile olur. YGS-3’te her 4 sorudan 3’ünü yaptığımı sanırken 5’te 4’ü yanlış çıktı.


- Gülpembe Baştaş (Ceyhan Lisesi-18): Matematik testinde 15 soruya yanıt verdim, 2’sini yanlış yaptım. Açıklanan sonuçlara göre, bu testte 5 doğru 24 yanlış yapmışım. Yani toplam 29 soruya yanıt vermişim. Aldığım puan ise 145. Böyle bir şey olamaz. Bizim suçumuz aynı salonda sınava girmek. Ben boşuna mı gece gündüz ders çalıştım? Sorumlular hesap versin.

- Mehmet Can Aksoy (İmamoğlu Anadolu Lisesi-19): YGS’de kesinlikle kaydırma yapmadım. Türkçe’den 31 doğru 6 yanlış yapmıştım. Ama sonucuma göre 6 doğru 31 yanlış çıktı. Matematik’te 24 doğru 14 yanlışım olmalıyken, 24 yanlış 14 doğrum var. Sosyal bilimlerden 16 soruyu işaretledim en az 10 doğru beklerken doğru çıkmadı. Asıl kendi bölümün olan neredeyse uzmanı olduğum fen bilimlerinde 9 doğru 30 yanlışım çıktı. Ben Anadolu Lisesi mezunuyum. Sınadan sonra sorulara bakmıştım. Bu tam tersi olmalıydı. 30 doğru 9 yanlış olmalıydı. 330 puan beklerken, 130 puan aldım ve LYS’ye giremeyeceğim.

- Hande Tokmak (Ceyhan Ticaret ve Anadolu Ticaret Meslek Lisesi-18): Geçen yıl YGS’de 391 puan aldım. Puanım çoğu mühendislik fakültelerine girmeme yetiyordu. Fakat diş hekimi olmak istiyorum. Bu nedenle geçen yıl tercih yapmadım. Bu yıl dershaneye giderek eksikliklerimi gidermeye çalıştım. Sınavım çok iyi geçti. Dört gözle sonuçların açıklanmasını bekledim. Ancak sonuçlar açıklanıp 127 puan aldığımı öğrenince çok şaşırdım. Aynı salonda sınava giren arkadaşlarımın da yeterli puanı alamadıklarını öğrenince, sınavda bir hata olduğunu düşündüm. Mağduriyetimizi kim giderecek?


İşte yukarıda da bazı öğrencilerin açıklamalarını da sizlerle paylaştım.Allah yardımcımız olsun artık diyecek birşey bulamıyorum.

10 yorum:

  1. bütün arkadaşlara katılıyorum bende bu sene 284 puan beklerken 210 puan geldi fen ve türkçe netlerim imkansız derecede düşük ayrıca sınav bitiminde tek tek kontrol etmiştim bittikten sonrada ilk işim cevap anahtarına bakmak oldu 2 senemi verdim karşılığı bu mu yazzık nerde hak nerde adalet .......

    YanıtlaSil
  2. ismail bakır (elazığ vali muharrem göktay oğlu lisesi mezunu)ben 240 beklerken nasıl olur da lys ye giremem lütfen gereğini yapın bu kadar insanın hakkını yemeyin

    YanıtlaSil
  3. Eğer sonuçlarınızdan şüpheleniyorsanız ilk önce http://ais.osym.gov.tr/ adresine giriş yapıp optik formunuzu inceleyiniz. Sonuçlarınızın yanlış olduğundan emin olduktan sonra da vakit kaybetmeden ÖSYM'ye dilekçe yazmanızı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  4. arkadaşlar averdiğiniz //ais.osym.gov.tr/ adresinden aday işlemlerinden yani, girip bakıyorum optiğim gözükmüyor herkes baktımıki optiiğine anlamadım.Bende dilekçe yazacağım umarım düzeltilir...Bu ülkede bazı şeyler düzelsin artık...

    YanıtlaSil
  5. Benim optik gözüktü. Giriş yaptıktan sonra. 2011-ÖSYS'i seçiyorsun. Tamama tıkladıktan sonra gelen sayfada sol alt tarafta "Cevap Kağıdı Görüntüleme" diye bişey var. Oradan bakılıyor.

    YanıtlaSil
  6. dediğiniz yerden girip baktım sonucları not aldım , ama herkesin cevap verdiği kitapcık dolayısıylada cevap kitaçığı farklı olmuyor mu?Ösym nin gönderdiği cevap anahtarına bakarak mı netlerimi hesaplayacağım yoksa nasıl?Çok anlamsız geldi şu an bana .Cevapladığınız için teşekkür ederim Ali bey.

    YanıtlaSil
  7. Hayır işte öyle değilmiş. Soruların yerleri ve yanlış şıkların yerleri farklıymış fakat; cevap anahtarı herkeste aynıymış.

    YanıtlaSil
  8. Ösym bu dilekçelerden oldukça iyi bir bütçe oluşturdu kendisine. Helal olsun!

    YanıtlaSil
  9. İlayda Çatar24 Temmuz 2014 23:16

    Kaç senedir aynısı hep bir yanlışlık hep bir haksızlık ben ANKARA Keçiören Anadolu Sağlık Meslek Lisesi / Hemşirelik 2014 mezunuyum hemşirelik bölümü olarak sınavsız geçiş hakkımın olduğu bölümler var ben bunları tercihlerimde yazdım ve ben okulu 1. olarak bitirdim ortaöğretim başarı puanım 468 diploma notum 93 benden daha düşük puanlı arkadaşlarım benim yazdığım bölümlere yerleşti ben yerleşemedim burada büyük bir yanlışlık var ve ben 4 sene çalışıp aldığım puanım boşa gitsin istemiyorum şu an en az 60 70 kişi bu durumda bugün Ösym binasına gidip dilekçelerimizi verdik ancak okuyacaklarından bile şüpheliyim lütfen buna bir çözüm bulunsun duysun birileri sesimizi lütfen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tercih yaparken herhangi bir hata yapmadığınızdan eminseniz eğer, zaman kaybetmeden ÖSYM'ye başvurmanızı tavsiye ederim.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim