Tek Kullanımlık SMS Şifresi İle Google Hesabınızın Güvenliğini Arttırın!

Yazar:




Google'ın uzun zamandan beri devreye sokmuş olduğu bu sistem online bankacılık işlemlerindeki SMS sisteminin aynısıdır aslında. Sisteme giriş yapıyorsunuz, cep telefonunuza rakamlardan oluşan tek kullanımlık bir kod geliyor. Bu kodu sisteme yazmadan hesabınıza girilemiyor. Çok iyi bir özellik aslında. Kötü niyetli kişiler, şifrenizi çalsalar bile telefonunuz sizde olduğu sürece hesabınıza giremeyeceklerdir. Sisteme her girişte yeni ve tek kullanımlık kod üretilerek cep telefonunuza yollanmaktadır.

Günümüzde Google, başta Gmail olmak üzere depolama alanı, picasa fotoğraf albümünden blog oluşturmaya kadar bir çok alanda hizmet vermektedir. Bütün verilerinizin tek bir hesapta olması sebebiyle güvenliğin üst düzey olması şarttır. Bu durum göz önünde bulunduran yetkililer ise  "2 adımlı doğrulama" adını verdikleri sistemi kullanıcıların hizmetine sunmuşlar.

Hadi şimdi  "2 adımlı doğrulama" denen bu ek güvenlik önlemini nasıl aktifleştireğinizi görelim. İlk aşamada www.google.com adresine girerek işe başlıyoruz. Eğer oturum açmamış iseniz, sağ üst köşedeki "Oturum Açın" butonuna tıklayarak oturumunuzu açın.

Oturum açtıktan sonra ise sağ üst köşedeki "Paylaş" butonunun heme sağ tarafındaki küçük fotoğrafa tıkladıktan hemen sonra "Hesap" yazan kısma tıklıyoruz.

Bakınız : 






Hesaba girdikten sonra, sol taraftaki menüden (aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi) "Güvenlik" yazan yere tıklıyoruz. (Fotoğrafı büyütmek için üzerine tıklayın.)

Üstteki fotoğrafta da belirtildiği gibi 2 adımlı doğrulama kısmında "Ayarlar" butonuna tıkladıktan sonra sistem sizden şifrenizi girmenizi isteyecektir. Şifrenizi girdikten sonra ise açılacak olan sayfadan "Kurulumu Başlat" butonuna tıklayacaksınız..

Kurulum sırasında 4 aşamadan geçeceksiniz ve bu 4 aşama sonrasında işleminizi bitirmiş olacaksınız. Kurum aşamalarını da görsel olarak sizlerle paylaşmak istedim. Görselleri büyütmek için üzerlerine tıklamanız yeterli. Görsellerin altından ise açıklamaları takip edebilirsiniz.

Kısa mesaj seçeneği seçili ise telefon numaranızı yazdıktan hemen sonra "KODU GÖNDER" butonuna tıklayabilirsiniz. Eğer numaranız daha önce yazılısı ise devam edin.



Telefonunuza bir kod gelecektir. O kodu yazdıktan sonra "DOĞRULA" butonuna tıklayınız.





3. adımı ayrıca açıklamak istiyorum. Kurulum aşamasında "Bu bilgisayara güven" yapar iseniz, kendi bilgisayarınızda Google hesabınızla oturum açtığınızda, sistem cep telefonunuza doğrulama kodu göndermeyecektir. Bu tiki işaretlemez iseniz ve sistemden çıkarsanız, tekrar girdiğinizde sistem size hesaba giriş için doğrulama kodu yollayacaktır. İşaretlediğiniz takdirde sadece kendi bilgisayarınızdaki oturum açmalarınızda size SMS ile doğrulama kodları yollanmayacaktır fakat başka bilgisayarlarda giriş yaptığınızda SMS ile kod yollanacaktır. Bir sonraki girişinizde kod 2 adımı doğrulama ekranını görebilmeniz açısından bence bu aşamada "Bu bilgisayara güven" tikini kaldırın, o seçeneği işaretlemeyin. Zaten çıkış yaptıktan sonraki oturum açışınızda kod doğrulama ekranında bunun aynısı bir seçenek olan "Bu bilgisayarda kodları tekrar sorma" seçeneği sunacaktır size sistem..

Bakınız : 




Bu sefer de "Bu bilgisayarda kodları tekrar sorma" seçeneği geldi. Bu seçenecek de "Bu bilgisayara güven" seçeceği ile aynı işlevi görmektedir. Kısaca özetlemek gerekirse, siz bu seçenekleri seçtiğiniz zaman Google o anda kullandığınız bilgisayarı güvenilen bilgisayar olarak algılar ve sisteme öyle kaydeder. Sizin "Güvenilen bilgisayar" olarak kaydettiğiniz bilgisayarlarda giriş yaptığınız zaman size SMS ile doğrulama kodu gelmez. (Başka bilgisayarlarda sorulmaya devam edecektir tabi.) Bu sebeple  o seçeneceği işaretleyecekseniz sadece kendi bilgisayarınızda işaretli yapmanızı öneririm!! Başka bilgisayarlarda o seçeneği işaretlemeyin.  Hatta bana kalırsa "Bu bilgisayar güven" ve "Bu bilgisayarda kodları tekrar sorma" seçeneklerini hiçbir bilgisayarda işaretlemeyin!!!  Güvenliğiniz açısından daha sağlıklı olacaktır. Bu seçenekler, "ben her hesabıma girişimde sms ile doğrulama kodu kod yazmakla uğraşamam" diyenler veya yazmakta üşenenler için eklenmiş bir seçenekler diyebiliriz.

Son adım olan bu adımda ise "ONAYLA" yaparak işlemimizi bitiriyoruz..


Eğer kontrol etmek isterseniz tekrar Google'a girerek Hesap-->Güvenlik kısmından "2 adımlı doğrulama" seçeneğinin aktif olmuş olduğunu görebilirsiniz.

11 yorum:

  1. Tüm blogculara gerekli olan bir bilgi ..Emeğine sağlık ..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Ayşegül. Özellikle Blogger kullanıcılarının web sitelerinin güvenliği için "2 adımlı doğrulama" özelliğini kesinlikle aktif etmelerini öneririm.

    YanıtlaSil
  3. Daha önce Chrome üzerinden bağlanırken gayet normal bir şekilde bağlanıyordum. Firefox üzerinden blog hesabıma erişmeye çalışırken bu uyarıyı alınca bir an önce aktif ettim. Dediğiniz gibi blogcu arkadaşların ihmal etmemesi gereken bir uygulama.

    YanıtlaSil
  4. @Bursevi
    Kesinlikle haklısın Bursevi. Yorumun için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Benim gibi bir teknoloji özürlüsünün bile anlayabileceği şekilde, harika anlatmışsınız, teşekkürler :)
    [ bloghocam'daki yorumunuz sayesinde keşfettim sizi, çok mutluyum :) ]

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah demeyin öyle. :) Yazıyı beğenmenize sevindim. Değerli ve güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. :)

      Sil
    2. ++Yorumuma bir şeyi daha eklemek istiyorum. Yorumunuza cevap attıktan sonra sizin blogunuzu aradım fakat bulamadım. Eğer blogunuzu benimle paylaşırsanız blogunuzu inceleyip bir yorum bırakmak isterim. :)

      Sil
    3. Hâlâ bir blogum yok çünkü; nereden başlayacağını bilemeyen, kafası karışık bir blogger adayıyım :) Sadece ana tema belli: Kozmetik [ başka ne olabilirdi ki? :) ] Geriye kalan bütün konularda ise kararsızım; hangi üründen başlamalıyım, fotoğrafları gün ışığında mı çekeyim, beyaz ışıkta mı, yazı tipi ne olacak [ ''Herhangi bir websitesinde kullanılan yazı tipini öğrenmek'' başlıklı yazınız çok işime yarayacak bu konuda ] ... Bunlara ve daha bir çok şeye karar verir vermez blogumu açıp, size yorum sözünüzü hatırlatacağım ;)

      Sil
    4. Kafa karışıklığı ve bir şeye tam olarak karar veremem zordur, bilirim. :) Kolay gelsin diyeyim ben size. Umarım kısa sürede kararınızı verip bir an önce blog sitenizi aktif edersiniz. Blogunuza büyük bir zevkle yorum hatta yorumlar atacağımdan emin olabilirsiniz. :) Blogunuzu açtığınıza dair geri dönüşünüzü bekliyor olacağım. :)

      Sil
  6. Selam ...
    Konuyla ilgili pek tecrubem yok insanin basina geldigi zaman cani yandigi zaman eksiklerini tamamliyor. Sizden ricam gmail bi hsabim vardi bu hesabi satin aldim bunun uzerinden android de clan of clash oyununu oynuyordum lakin karsi taraf comert davranmayip oyunla birlikte hesabi aldi benden ioslada oynuyor her iki sürümle. Hesabi almayi calistim ikinci e posta yada tel numarasiyla yapmam gereken klasik konulari yaptim ama butun bilgilerimi degistirmis kendi bilgilerini yazmis sağdan soldan duydugum kulak dolma bilgilerle admine ticket atmistir kodla yada vesayre iletisime gecerek oyunuda hesabida calindi diye geri almistir dediler. Bu kadar kolaymi kac gundur kullaniyorum karsi tarafa hic sorulmazmi simdimi akliniza gelindi diye suanki bilgiler degisik bana sormadan benden teyit almadan hesabi nasil karsi tarafa asil sahibi sensin diyerek hemen teslim edilir eksik bilgimi cahilligimi maruz görun tekrar geri almam icin bir yol varmi imkani varmi yardimci olabilirseniz cok sevinirim şimdiden teşekkurederim ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayın ama yazdıklarını net değil. Bende de kafa karışıklığı yarattı. Satın aldığınız hesap GMail hesabı mı yoksa Clash of Clans hesabı mı? Anladığım kadarıyla siz oyun hesabı satın almışsınız. Aldığınız oyun hesabına kayıtlı olan mail adresi mi değiştirilmiş? Yoksa size hesabı satan kişi hem oyunun hem de oyuna kayıtlı olan Gmail adresinin şifresini mi verdi? Eğer Gmail hesabının şifresini değiştirmiş ise Gmail.com sitesine girerek "Yardım mı gerekiyor?" kısmına tıklayın. Telefon numarası, gizli soru veya ikincil e-posta bilgileri ile hesabı geri alabilirsiniz. Bu saydıklarımın hiçbirini bilmiyorsanız eğer, maalesef ki Gmail hesabını geri alamazsınız.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim