İşlemcideki (CPU) GHz İfadesi Nedir ve Ne Anlama Geliyor?

Yazar:



Akıllı telefonların veya bilgisayarların özelliklerine bakarken mutlaka 2.5 Ghz işlemci veya 3.2 Ghz işlemci gibi tanımlamalarla karşılaşmışsınızdır. Masaüstünüzdeki "Bilgisayar" klasörüne sağ tıklayıp --> Özellikler yaparak kendi bilgisayarınızın kaç Ghz olduğunu öğrenebilirsiniz yada "Denetim Masası ->> Sistem Güvenlik ->> Sistem" adımlarını izleyerek de aynı yere ulaşabilirsiniz.



Ghz ifadesinin açılımı "Giga Hertz"dir. Hertz demek saniyede yapılan işlem sayısı anlamına gelmektedir. Çünkü bilgisayarlarda hız, saniyede yapılan işlem sayısı ile ölçülür.

Bunu daha iyi ifade edebilmek için bilgisayarın işlediği yada yaptığı her bir işe 1 hertz diyebiliriz. Yani 1 saniyede yapılan 1 işleme 1 Hertz'lik bir işlem olduğunu düşünün. Bilgisayarımızın işlemcisinin ise 3GHz olduğunu düşünün. Dikkat ettiyseniz eğer, 1 saniyede yapılan 1 işleme 1 Hertz dedim fakat bilgisayarın veriyi işleme gücü 3 GHz dedim. 3 Ghz ifadesini Hertz türünden yazacak olursak eğer, 3 Ghz ifadesi 3 milyar Hertz'e eşittir. Yani bilgisayarımız bir saniyede 3 milyar tane işlem yapabilir veya 3 milyar tane veriyi aynı anda işleyebilir diyebiliriz.

Daha önce proses kavramını buradaki konuda anlatmıştım. Oradan hareketle her bir programı çalıştıran birden çok proses olduğunu düşünürsek ve sistem programları haricinde bizim de bir yandan Mozilla Firefox'ta gezerken, bir yandan müzik dinlerken diğer yandan Word Belgesi'nde işlem yapabiliyorsak eğer, bunu yapabilmemizin sebebi işlemcimizin marifetidir. Bu sebepten dolayıdır ki GHz ifadesi ne kadar yüksek olursa, bilgisayarımızın 1 saniyede yapacağı işlem de o kadar fazla olacaktır. Bu da donmaları ve programların geç açılmasının önüne geçecektir.

İşte bu yüzdendir ki günümüzde 2 çekirdekli, 4 çekirdekli hatta 8 çekirdekli bilgisayarlar üretilmektedir. Amaç daha yüksek performanstır. Ayrıca teknolojinin gelişmesi ile beraber birden çok işlemciyi bilgisayarın ana kartına eklemek yerine, sanal çekirdek özelliği sayesinde tek bir işlemci eklenerek, çekirdek sayısı 2 kart arttırılabiliyor. Mesela bilgisayarınızda bir adet intel i5 işlemci olduğunu varsayalım. Bu işlemci 4 çekirdek gücünde çalışabiliyor. Yani 2 tane i3 eklemek yerine bilgisayarınıza, bir tane i5 eklenerek benzer performans sağlanabiliyor. Bu da donanımdan tasarruf sağlasa da daha performanslı bir işlemci kullandığınız için alacağınız bilgisayarın daha pahalı olması normaldir. Mesela i7 laptoplar, i5 laptoplara göre her zaman daha pahalıdır.

İşlemciler RAM'ler ile beraber çalışırlar.
Buraya tıklayarak RAM konusu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

211 yorum:

  1. peki ghz cpu ya bağlımıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki de bağlıdır. GHZ demek zaten CPU'nun birim zamanda işlediği veri demektir. CPU'nun nasıl bir mimari ile tasarlandığı, doğrudan doğruya verilerin işlenme hızına etki etmekte. Bir CPU birim zamanda ne kadar çok veri işlerse GHZ ifadesi de o kadar yüksek olur. GHZ bir bakıma CPU'ların gücünü gösteren bir birim olarak kullanılıyor denilebilir. Fakat GHZ ifadesi kadar çekirdek sayısı da önemlidir. Düz mantık kullanırsak eğer, tek çekirdekli bir işlemcimiz olsun ve 3 GHZ hızında çalışsın diyelim. Başka bir işlemcimiz daha var 1.5GHZ hızında çalışıyor ama çift çekirdekli. Bu tür durumlarda her iki işlemci de hemen hemen aynı performansta çalışırlar diyebiliriz. Her ikisinin de kendine göre bir takım avantajları vardır.

      Sil
    2. benim 1.30 ghzm var amd islemcim kotu bi bilgisayar 4 ram sanirim 1 gb ekran kartim var csgo kaldirir mi

      Sil
    3. 1.30 ghz de pek oynanilacagini sanmiyorum bosuna indirme

      Sil
    4. işlemcim = amd E2 - 1800 APU WİTH RADEON HD GRAPCHİS 1.70 GHZ 4 GB RAM 64BİT İŞLETME SİSTEM 64 TABANLI İŞLEMCİ SİZE BU İŞLEMCİLER KÖTÜMÜ CSGO FPSYİ AZ ALIYORUM OYUN KASIYOR YARDIM EDİN NOLUR

      Sil
    5. Selamlar sorum olcaktı size bilgisayarımda lol ve cs 1.6 online felan kasıyor nedeni nedir acaba lol de oynarken aniden fps düşmesi yaşıyorum mesela 90 fps iken bir anda donuyor ekran fps 10 a düşüyor sonra 90 100 felan oluyo bu hep böyle tekrarlanıyor bıktım artik acaba ekran kartindan mi pcnin herşeyini güncelledim ama aynı counter strike 1.6 online oynuyorum mesela ses felan çıktığı zaman oyunda nasıl anlatsam mesela oyunlarda sesler gelir ya radyo sesleri olsun felan sesler geldigi zaman oyun donuyor saniyeliğine donuyor nedenini halen bulamadim bu ses çıktığında donma lol dede oluyor lütfen yardımcı olun cevabınızı bekliyorum sistem bilgilerini soyliyim işlemci pentium(R)Dual-Core Cpu E6300 @2.80Ghz(2 cpus), ~2.8ghz ATI Radeon Hd 4300/4500 series Ram 4.00Gb 64 bit Windows 10 Home

      Sil
  2. 1.7ghz i5 1tb+8gb ssd nvida gt840m windows 8.1 nasıldır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayarı ne amaçla kullanacağına göre sistem değişir. Sıradan günlük işler ve internette takılmak için ise yeterli. Ama işlemci gücü gerektiren ağır programlarla uğraşacaksan ve aktif olarak bilgisayarını bir anda çok fazla işlem yapacak kadar yoğun kullanıyorsan 1.7 GHZ'den daha yüksek hızda çalışan bir bilgisayar tercih edebilirsin. Ayrıca 8 GB'lık SSD kısmına sistemi kurulu geliyor ise ve diğer kısmı depolama alanı olarak kullanılıyorsa SSD'nin faydasını görebilirsin. Onun dışında 8GB SSD'nin pek faydası olmaz gibime geliyor.

      Sil
    2. Ali abi Bilgisayarımın özellikleri. AMD a2 1800apu rodeon 1.7 ghz işlemciye sahip ayrıca 4gb ram . 64 bit işletim sistemi asus marka bilgisayar abi bu özelliklerle lol (legend of legends)oynayabilir miyim

      Sil
    3. Ali kardeş ben oyun için 2.26 ghz i5 430m işlemcili 4gb 1600 mhz ram desteğine sahip bir bilgisayar alcam birde gt 710 geforce alcam 2gb 64 bitlik ben bunda nasıl bir fps alabilirim

      Sil
  3. i5 4460 ghz 3.2 vs i7 4510u 2ghz hangisi daha iyidir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece Ghz ifadelerini karşılaştırmak doğru olmaz aslında. Yaptığım karşılaştırmalarda, her ne kadar i7 daha yeni bir mimariye sahip olsa bile i5 daha performanslı gözüküyor.

      Bakınız - 1 : cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-4510U-vs-Intel-Core-i5-4460
      Bakınız - 2 : http://www.islemcikarsilastir.com/karsilastirma/700-811/intel-core-i5-4460-vs-intel-core-i7-4510u

      Güçleri hemen hemen birbirine çok yakın olan işlemciler. Hangisini tercih edersen et, kullanım sırasında pek bir fark hissetmezsin. Tabii bilgisayar almak için soruyorsan eğer, alacağın bilgisayarın diğer özelliklerini görmeden "şu işlemcili bilgisayarı al" diye bir şey diyemem. Şuanda yaptığım yorum işlemcilerle ilgili sadece.

      Sil
    2. salam baxir olarin necenci nesil olmagina ve cpu nun oz daxili yaddasina l1 l1 l3 yaddasi var olar yaxwidir sa alin ve nesilinede diqqet edin

      Sil
  4. peki oyun oynamak içi i7 2.40ghz yeterli mi oyun dediğim yeni nesil oyunlar yüksek çözünürlüklü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle işlemci olarak sana istediğin performansı verir ama, yüksek çözünürlüklü oyunlar için sadece CPU (işlemci) değil, GPU özelliklerinin de iyi olması gerek.

      Sil
    2. 3.6ghz 12gb ram 2gb ekran kartı nasıl is görürmü yardimci olurmusunuz acil

      Sil
    3. Fazlasıyla işini görür.

      Sil
    4. 6 gb ram 4gb ekran kartı i5 islimci 1.5 ghz pubg oynardı

      Sil
  5. İşlemcileri karşılaştırırken çekirdek sayısı ve hızından başka nelere dikkat etmeliyiz? i7 işlemciler her zaman i5'lerden iyidir diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki de i7 serisi, i5'in daha da geliştirilmiş halidir. i7 daha yeni bir mimari ile tasarlanmıştır. Doğal olarak i5'e göre artıları olacaktır. Hız konusunda ise her zaman için i7 sürümü i5'ten daha hızlıdır diyemeyiz. Çünkü İntel, i7'nin de i5'in de yüzlerce modelini üretiyor. Hangi modelleri kıyasladığın önemli. Kimi i5'ler GHZ değeri olarak i7'lerden üstün olabiliyor. Bu tamamen i7 veya i5 serisinin modeli ile ilgili bir şeydir.

      İşlemci versiyonları geliştikçe çekirdek sayısı ve hız haricinde işlemcinin direkt olarak pil, ısınma, boyut gibi artıları oluyor. Pil, ısınma ve boyut konusunda şöyle bir avantaj sağlıyorlar. Mesela işlemciler geliştikçe artık daha az enerji tüketerek daha çok iş yapabiliyorlar. Özellikle şarjda kullanım yapılan cihazlar için ekstra bir avantajdır. Bunun haricinde yeni nesil mikroişlemciler daha az ısınma yapıp, buna bağlı olarak daha az arızalanıp, daha uzun ömürlü olabilmektedirler. İşlemcilerin her yeni versiyonu ile beraber performansı, üzerindeki transistör sayısı vs. artarken buna karşın daha da küçülme göstermekte ve artık cihazların içinde daha az yer kaplamaktadırlar. Ayrıca yeni nesil işlemciler daha akıllı önbellekleme yaparak, daha çok veriyi önbellekte tutup, daha performanslı çalışabiliyorlar. Günümüzde intelin son çıkardığı seri i7'dir. Gelecekte şuanki işlemcilerin çok daha iyilerini görebileceğiz.

      Sil
    2. hatta bazı i3 ler bile i7 den iyi i7 diyip geçmeyecen i7 firması çok uyanık adamları i7 diyip kandırabiliyorlar

      Sil
  6. Ben bilgisayar alicam Ve normal isler icin kullanicam en az kac ghz olursa iyi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayarın beyni ve en önemli parçası işlemcidir ama; bir bilgisayar işlemci ve diğer parçalarla beraber bir bütündür. Bu sebeple sadece işlemciyi baz alarak sana bir öneride bulunmam mümkün değil. Çünkü kimi CPU'lar i7 dir, 2 GHZ'dir ama i5 olup da 2.5 GHZ olan işlemciden daha yeteneklidir. Diğer donanımlar ile uyum ve işlemcide kullanılan ekstra teknolojiler de önemlidir..

      Sadece sana şunu söyleyebilirim ki inteli'in i3 veya i5 model işlemcisine sahip bir bilgisayar almanı tavsiye ederim. İntel'in i3'ten daha eski işlemcileri günümüz şartlarında sana yetmez ama i7 işlemci de sana fazla gelebilir. Normal işlerde kullanacağım demişsin. Senin için i3 veya i5 işlemcili bilgisayarlar yeterli olur diye düşünüyorum.

      Sil
    2. benimki 2.30hgz 6gb alanı vr 64 bit ve bilgisiyarım cok cabuk ısınıyor nedennn

      Sil
  7. Pardon ali bey benim bir kaç sorum olçaktı gta 5 call of duty adwandec için pc imdeki 1 kaç parçasını deyiştircem. Öncelikle özellikleri söyleyim

    2gb ram
    2gb asus radeon r7 240 serisi ekran kartı
    İşlemcim amd sempron tek çekirdek 2.80 ghz

    Benim deyiştirmek istediğim şeyler işlemci güç kayna ramında 4gb lik bi ek koymak istiyorum yanına işlemcinin markasını söyleyeyim amd fx6100 6çekirdekli 3.3ghz li black edition serisi bide ya 500lük yada 600lük güç kayna

    Yani alacaklarım

    İşlemci:amd fx6100 6çekirdekli 3.3gzh
    Ram:kington hyper 4lik 1600mhz li yada bende 2 gblik rama uyan 1333mhz li bi 4 gblik ram
    Güç kaynağı:500-600 filan ucuz bi güç kaynağı
    Aklımda bi soru var internette. Çoğu kişi işlemciyi kötülemiş acaba açar mı gta 5filan orta ayarlarda

    Amd fx6100 3.3 black editiyon 6 çekirdekli
    Asus radeon r7 240
    6gb ram

    Ne dersiniz boş yere para harcamayım veya
    İyi işlemci deyilse

    350kadar çıkaçak bi bütçem var işlemci önerir misiniz am3+ socket li anakartım
    Şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyun oynayan biri değilim ama senin için bu konuyu oyunlarla arası iyi olan bir arkadaşıma danıştım. Oyun bilgisayarlarında önemli olan asıl şey ekran kartıdır. Ekran kartın iyi değilse oyunu düşük özelliklerde oynayabilirsin ancak. Öncelikle iyi bir ekran kartına ihtiyacın var. Ayrıca 1600 mhz'lik RAM'i 1333'lük slolata takılamaz. Alacağın parçalarla ilgili iyi bir güç hesabı yapmazsan elinde patlayabilir. Eğer bilgisayarın destekliyorsa RAM'ini 8 GB yapmanı gerekiyormuş. 350 TL'lik bütçen ise bu dediklerini yapman için yeterli değil çünkü güç kaynağının tek başına en az 200 TL olduğunu düşünürsek eğer, diğer parçalar için yeteri kadar bütçen kalmamış oluyor.

      Sil
  8. İntel Core i7 2.20 GHz 64 bit 32gb Ram laptopum var Acer Nvidia geforce 750m
    bana ghz sayısı düşük geldi aldığımda etiketinde 2.5-3 Ghz diyordu bu konuda pek bilgim yok sizce diğer özelliklerinin yanında yeterli derece de mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bilgisayarın çok iyi özelliklere sahip. Bilgisayarın işlemcisi 2.20 olabilir ama Turbo Boost tarzındaki bazı teknolojilerle işlemcin maksimum 3 Ghz'lik bir işlemci gücünde performans gösterebiliyormuş demek.

      Sil
    2. bilgisayarın hızı kotu deil lepdoplarda turbo ghz vvardır seninki 3.20 felandir

      Sil
  9. Bilgisayarim
    8 cg ram var
    4 cekirdek
    2.5 cg ekran kartı var
    Intel core i3 kullaniyorum. Cpu 3.3 ghz
    Sizce bilgisayarim iyimi? Markasi exper.?
    Manitorum aoc e2243fws 24" cevap bekliyorum saolasun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne amaçla kullanacağına bağlı olarak özelliklerin yeterli olup olmadığına karar verilebilir. Mesela, sıradan işler için kullanacağın bir ev bilgisayarı için yeterli denilebilir.

      Sil
  10. işlemcim 2.00 ghz ve oyun minimum 2.0 ghz istiyor kasarmı RAM ve Ekran kartı oyunu tutuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi sorunun cevabını kendin vermişsin. Ram ve ekran kartın da zaten oynamak istediğin oyunun minimum sistem gereksinimlerini karşılıyormuş. 'Oynamak istediğin oyun', minimum sistem gereksinimlerini karşıladığına göre herhangi bir sorun olmayacaktır senin açından.

      Sil
  11. Nvidia GeForce 940M 2gb paylaşımsız 8gb ram bellek türü DDR3 asus marka i5 5200U işlemci hızı 2,2 ghz sizce nasıl fiyat 2299 tl fifa 16 acar lakin ısınma problemi yasarmıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayarının özellikleri iyi ama özelliklere bakarak bilgisayarının ısınma yapıp yapmayacağı şeklinde bir çıkarımda bulunamam maalesef.

      Sil
    2. hımm tesekkur ederim

      Sil
    3. Aynı bilgisayarı yaklaşık bir yıldır kullanıyorum.GTA V BF4 gibi ağır oyunlarda hafif el yakacak derecede ama çok değil ısınıyor.Onun haricinde PES FIFA gibi futbol oyunlarında aşırı ısınmıyor.Benim denediğinm FIFA 14 dü sanırsam elimin altında hafif bir sıcaklık vardı.Biraz geç bir yorum ama kulanıcısı olarak cevap vermek istedim.

      Sil
    4. Aynı bilgisayarı yaklaşık bir yıldır kullanıyorum.GTA V BF 4 gibi oyunlarda hafif el yakacak kadar ama aşırı fazla olmayacak şekilde ısınıyor.PES FIFA gibi oyunlarda hafif ısınıyor pek hissedilmiyor(Benim denediğim oyun FIFA 14 dü sanırsam.).Biraz geç bir yorum ama kullanıcısı olarak cevaplamak istedim.

      Sil
  12. mustafa karadeniz6 Aralık 2015 10:49

    merhaba bende inte(R)l pentium(R) Dual CPU E2180 @ 2.00Ghz 2.00Ghz bi işlemcim var win7 32bit 4gbram (görüntülenen 2.50Gb) ve ben 4 gb ram kullanabilmek için 64bit win7 yüklemek istiyorum ne yapmalıyım lütfen geri cevap verin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun için bilgisayarına format atıp 64 bit windows sürümünü yüklemen gerekli.

      Sil
  13. Bellek 8GB. 2560x1600 çözünürlük. Retina Ekranlı. İntel Core i5. 2,7 gHz.
    Haftada bir veya iki gün Photoshop ve İllustrator gibi programlarla çalışacağım. Bu performans yeter mi? (Apple 5.000 TL)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu özelliklerin Mac işletim sistemi ile uyumu düşünüldüğünde belirttiğin bilgisayarda yapmak istediklerini rahatlıkla yapabileceğini düşünüyorum.

      Sil
  14. Öncelikle bilgiler için teşekkürler yararlı olmuş İntel(R) Pentium Dual CPU E2180 @ 2.00Ghz ,2.00 Ghz,2.00 GB Ram benim bilgisayarım iki kez ghz yazıyor bazı bilgisayarlarda bir kez yazıyor bunun anlamı nedir cevabın için şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belirttiğin bilgisayarda 2.00 GHz hızında çalışan iki işlemcisi olduğu anlamına geliyor. Diğer bilgisayarlarda tek defa yazsalar bile birden çok işlemcili oldukları belirtilir. Zaten günümüzde tek işlemcili bilgisayarlar artık kalmadı diyebiliriz.

      Sil
  15. Ben bilgisayarlar için pek anlayan biri değilim.size birkaç sorum olacak Acer S3-391-6616 Ultrabook oyun için iyi bir bilgisayar mıdır ? Günlük ihtiyaçlarımı karşılar mı ? Öğrenciyim bu arada son olarak yüksek oyunları rahatlıkla oynayabilir miyim ghz hakkında yazdıklarınızı okudum fakat 1.4 bana kötü gibi geldi.fakat yazılarınızı okuyunca sormak istedim.öğrenci olduğumdan işimi görecek (oyun ve günlük) hesablı iyi bir bilgisayar almayı düşünüyorum. Verilen parayı eder mi ? Veya laptop tavsiyen var mı bu civarlarda ? Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyun meraklısı biriysen ve sürekli olarak yüksek sistem gereksinimi gerektiren oyunlar oynuyorsan belirttiğin bilgisayarı almanı tavsiye etmem. Günlük kullanımda belki işini görür ama oyunlarda sıkıntı yaşayabilirsin.

      Sil
  16. Ben normal işlerde kullanacağım yani makale yapabileceğim foto atacağım bir bilgisayar almak istiyorum bunun için i3 buldum özellikleri de bunlar işletim sistemi Windows : 8.1 64 bit , işletim ön bellek : 3 MB, işletim bus hızı : 1600 MHz, işletim hızı : 1.7 GHz , Ram kapasitesi : 4 gb, Disk Kapasitesi : 500 GB, Ram tipi : DDR3, Ekran boyu : 15.6 inch, Çözünürlük : 1366×768, Disk türü : SATA sizce nasıl almamı önerir misiniz acil yanıt bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapacağın işlerle bilgisayarın özellikleri göz önünde bulundurduğum zaman, işini görür diye düşünüyorum.

      Sil
  17. Selamlar..
    HP15-AC116NT GRİ CORE İ5 5200U 2.2GHZ-8GB-1TB HDD-15.6''-2GB-W10 NOTEBOOK
    bu bilgisayarı almayı düşünüyorum ama işlemcisi düşük görüldüğü gibi.. merak ettiğim şu. mesela ben bir oyun yukledim ama oyun 2.6 ghz istiyor. ben o oyunu açabilir miyim mümkün müdür nasıl performans alırım oyundan.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Amd sempron işkemcimi amd phenom II ile değiştirdim bios gncellemsınden sonmra GHz değerim 2. 20 den 1.61 düştü normal mı bu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Donanım ile yazılımın uyum sorunundan kaynaklı olabilir.

      Sil
  19. Merhaba vestel 5070 almayı düşünüyorum ama piyasa fiyatından daha düşük alacağım yani fiyat olarak sıkıntısı yok. Hiç bir işe yaramaz diyenler var ama 8 çekirdek 1.5ghz 2gb ram özellikleri var. Sizce almalımıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayarda yapmak istediğin işlere göre değişir. Mesela sadece internete gireceğin bir bilgisayar için yeterli ama yüksek sistem gereksinimleri isteyen oyun veya programlarda bilgisayarın yetersiz kalabilir.

      Sil
  20. Merhaba ali bey benim islemcomin ozellilleri
    Intel(R)Pemtium(R)Dual CPU E2200 @2.20Ghz 1.10 GHz
    2GB RAM
    Ben skyforge adinda bir oyun indiriyorum musait oldugunuzda minimum sistem ozelliklerine bakabilirmisniz uygunmudur.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba ben yaklasin 2500 tl ye bir oyun bilgisayari toplamak istiyorum monitor haric bide intel islemci yerine amd uslemciyi yari fiyatina alirsin diyorlar hangisi dogru pek bilmiyorum bi fikir verseniz sevirinir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet AMD işlemciler daha ucuzdur.Bu kesin bir şeydir.Ama kendim de zamanında AMD Phenom II X6 1090T model işlemciyi kullanıyordum.Pek güzel bir işlemci değildi bana çok sorun çıkarttı.Isınma sorunundan kitlenip kalma sonrasında ardarda sürekli kapanma sorunları yaşadım o yüzden ben pek AMD yanlısı değilim ama şöyle bir şey var artık yeni AMD ler biraz daha sağlıklı ve bütçeniz de intel bir sistem için biraz kısıtlı gibi duruyor bu gün bir i5 neredeyse 800 tl civarında seyrediyor.AMD nin yeni nesil işlemcileri alınabilir bir de yanına AMD bir ekran kartı alınıp ucuza iyi bir oyuncu bilgisyarı toplanabilir.Görüşlerim budur umarım kafanızı karıştırmamışımdır saygılarımla.

      Sil
  22. Selam arkadaşım msconfigden işlemci sayısını 8 yükseltsek ne olur ? oyunlara etkisi olur mu ? biraz detaylı bilgi verin lütfen. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konu hakkında net bir bilgim yok. Kimileri daha faydalı olduğunu söylerler ama ben boot testlerinde pek bir fark görememiştim. Oyunlarda ne gibi bir fark olur bilemeyeceğim.

      Sil

  23. Ürün Kodu: N550JX-CN044D
    İşlemci : Intel Core i7-4720HQ 2.6 GHz Turbo Boost ile 3.60 GHz 6MB
    Bellek (Ram) : 8 GB DDR3 1600 Mhz
    Ekran Boyutu : 15.6" 1920 x 1080 Full HD
    Ekran Kartı : Nvidia GeForce GTX950M 4 GB VMRAM DDR3 128 Bit
    Disk Kapasitesi : 1.5 TB 5400 Rpm
    İşletim Sistemi : Free DOS

    Bluetooth : Var
    Wireless : 802.11b/g/n
    HDMI : Var
    Ethernet : Gigabit Ethernet
    Dahili Kamera : Var
    Numerik Klavye : Var
    Optik Sürücü : Multi DVD WR 8X
    Usb Sayısı : 3xUsb 3.0
    Parmak İzi Okuyucu : Yok
    Pil Süresi : 4 Hücreli
    Ağırlık : 2.60 Kg

    Bu özellikler son çıkan oyunları yüksek çözünürlükle oynayabilmek için iyi mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikler gayet iyi. Oynamak istediğin oyun ne ise, o oyunun sistem gereksinimleri ile almak istediğin bilgisayarın özelliklerini karşılaştırırsan eğer, sorduğun sorunun cevabını bulabilirsin.

      Sil
  24. BU ÖZELLİKTE BİR LAPTOP İLE OYUM VE İNTERNETTE KULLANIM İÇİN YORUM YAPAR MISINIZ
    DDR3
    Bellek Boyutu: 8 GB
    Bellek Hızı: 1600 MHz
    İşlemci: Intel Core i5-4210U 1.7 GHz Turbo Boost ile 2.7 GHz Çift Çekirdek 3 MB Önbellek
    İşlemci Üreticisi: Intel
    İşlemci Modeli: Core i5-4210U
    İşlemci Sayısı: 4210U
    İşlemci Hızı: 1.7 GHz
    İşlemci Çekirdek Sayısı: 2
    Turbo İşlemci Hızı: 2,7 Ghz
    Önbellek Boyutu: 3 MB
    Grafik Kart: NVIDIA GeForce GT820M 2 GB
    Grafik Kart Üreticisi: NVIDIA
    Grafik Bellek Tipi: Paylaşımsız
    Grafik Bellek Boyutu: 2 GB
    Sabit Disk Tipi: HDD
    Okuma Hızı: 5400 RPM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyun ve internet kullanımı için yeterli olacağını düşünüyorum.

      Sil
  25. Merhaba. Laptop arayışları içersindeyim. Oyun ve yazılım (mobil oyun uygulama, web sitesi vb..) için. Özellikleri; 12GB RAM, 2GB GTX 950M, 2.6 GHZ -TURBO İLE 3.6- i7 4720HQ işlemci İNTEL. Nasıldır? Uygun mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gayet iyi özellikleri var. Bu özellikteki bir bilgisayar her işini görecektir.

      Sil
  26. Merhabalar Ali Bey, ben Gta5 gibi son çıkmış yeni oyunları oynabilecegim bir laptop alacağım.İntel core i5, 1 tb harddisk ,8 gb ram,Nvidia Geforce 2 gb ekran kartı olan bir laptop beğendim sizce özellikleri iyi mi almalı miyim? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son çıkan oyunların minimum sistem gereksinimleri hakkında bir bilgim yok. Sana tavsiyem, son çıkan ve ilgini çeken bir kaç oyunun, minimum sistem gereksinimlerini internetten araştır ve bilgisayarını ona göre al.

      Sil
  27. Kardeşim i5 3210m 2.50 ghz işlemci var minimum Core i3 3.1 GHz isteyen oyunu çalıştırır mı veya kasar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ram, ekran kartı vs. gibi diğer bileşenler sistem gereksinimlerini karşılıyorsa eğer ve sadece işlemci bazında kıyaslama yapacaksak, çalıştırır diye düşünüyorum. Sonuçta mimari olarak i5 daha iyi bir mimariye sahip.

      Sil
    2. peki. çok teşekkürler :)

      Sil
  28. Amd A10 6800k işlemci 8gb DDR3 ram powercolor hd 7850 2gb 256 bit Ekran kartım var. Web tabanlı oyun oynuyorum. Oyunda 20-30 kişi bir araya gelince oyun kasıt. Sizce işlemci mi yetersiz ekran kartı mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Online oyunun kasması sadece senden kaynaklı olmayabilir. Bunun, oyunun alt yapısı ile ilgisi de olabilir.

      Sil
  29. Merhabalar önümüzdeki 20 gün içerisinde bir macbook pro 15 almayı düşünüyorum. Yalnız kafama takılan bir şey var. Alıcağım cihazın iki farklı çeşidi var. Birinin işlemci hızı 2.2 diğeride 2.5 ve ikisi de i7 diğer özellikler aynı. Ben bu aletin 2.2 olanını almayı düşünüyorum ama 2.2 ve 2.5 in arasında oluşabilecek hız farkı aklımı kurcalıyor.Bu arada ben bu bilgisayarı sadece yazılım geliştirme amacı ile kulllanıcam. Oyun falan olmıcak. Acaba 2.5 ve 2.2 arasında büyük bir fark olurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece yaptığın açıklamalara dayanarak bir yorum yapacak olursam, öyle gözle görülür derecede büyük farklar olacağını sanmıyorum ben.

      Sil
  30. Ben çok farklı bir soru sormak istiyorum , mesela günümüzdeki akıllı telefonların çoğu en fazla 8 çekirdekli. 8 çekirdekli bir cihaz 1,5 GHz'e sahipse bu bize nasıl bir perfonmans sağlar ? çekirdek sayısı yüksek olurken ghz düşük olması cihazı olumsuz etkiler mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çekirdek sayısı çok olan bir cihaz daha çok pil yer. Çünkü her bir çekirdeğin bir işlemi gerçekleştirebilmesi için elektrik gücüne ihtiyacı vardır. İşlemcilerin mimarisi hakkında bilgi sahibi olamadığımız için, düz mantık olarak düşünürsek, 8 çekirdekli bir telefonun iyi bir performans vermesi beklenir. Ayrıca performans için çekirdek kadar, cihazın sahip olduğu RAM'in boyutu da önemlidir.

      Sil
  31. Bir telefon için 1,82 GHz Dual Core + 1,44 GHz Quad Core iyimidir ? Aslında şöyle sorayım : Ben çok fazla oyun oynayan birisiyim,sizce bu işlemci iyi midir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. RAM boyutu da 2GB veya üzerindeyse işini görür. Ayrıca oyun oynayacağım demişsin. Telefonda kullanılan grafik işlemcisinin markası nedir ve oyunlarda nasıl performans gösteriyor onu da araştır.

      Sil
  32. benim bilgisayarda bi 3.00 GHz bide 3.0 GHz yazıyor 2 CPUs yazıyor bu bilgisayarla ne yapılır bi söylermisin ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşlemcisi için güçlü diyebiliriz. Çift CPU kullanılmış ama herbiri kaç çekirdekli acaba? Ayrıca bilgisayarın diğer özellikleri neler? Onları da bilmek lazım.

      Sil
  33. 12 Gb Ram Nvidia GT940 2 Gb Ekran Kartı İntel(R) Core(TM) i7-4712MQ CPU @ 2.30GHz 2.30GHz Gta 5 gibi güçlü bir oyunu açarmı hocam özellikler iyide GHz hızı minimum danda beter

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belirttiğin cihazda iki adet i7 2.30 GHz varsa eğer, muhtemelen bilgisayarın 8 çekirdeklidir. Ayrıca Intel'in sitesinden baktığım kadarıyla 2.30 GHz olarak gözüken İntel(R) Core(TM) i7-4712MQ işlemcisi, Turbo Boost gibi ekstradan özelliklerle 3.3 GHz gücünde çalışabiliyormuş. O sebeple belirttiğin cihaz, GTA 5'i kaldırabilir diye düşünüyorum.

      Sil
    2. O cihaz Rockstarin sahibini yataktan kaldirir mk GTA 5 neymiş :D

      Sil
  34. Bilgisayar mühendisliyim henüz yeni başladım program yazmaya bilgisayar almak istiyorum benim için önemli olan hızı, pili ve ağırlıği.
    Programlarimi hızlı çalıştırmalı bu yüzden 5i ve ghz hızı yüksek bir bilgisayar istiyorum sizce ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşlemci olarak i5 ve 2.50 GHz civarı bir işlemci gücüne sahip bir bilgisayar işini görür. Ayrıca RAM olarak en az 6 GB veya üzeri olmasını tavsiye ederim. Marka yada model tavsiyesi istersen, Lenovo Z580'in i5 işlemcili serisinin özellikleri benim bahsettiğim minimum özelliklere sahip. Daha iyi veya daha makul fiyatlı bir ürün alıp almamak sana kalmış tabii. Ağırlık olarak bir şey diyemiyorum. Benim belirttiğim laptop tasarım olarak biraz kalın ve 2.5 kilogramlık bir ağırlığı var. O yüzden belirttiğim şartları baz alarak kendin de farklı bir marka yada model farklı bir araştırması yapıp ona göre karar vermeni tavsiye ederim.

      Sil
  35. Merhabalar Benimde bir sorum olacaktı. Çalışmakta olduğum firmaya iş amaçlı bilgisayar toplayacağım 3ds'max için pek yüksek render sonuçlar almam gerekmiyor render süresinde de maximum 3 saate kadar bekleyebilirim sadece Bina dış cephe giydirmek amaçlı kullanacağım bunun için minimum pc özellikleri ne olması gerekir ? i5-520m 2.40ghz ön bellek 3MB işlemci ve 2GB 128 Bit Ekran kartı yeterli olurmu ? yada minimum ne olması gerekli bu anlattığım işleri yapabilecek minimum bütce ve özellikleri yazabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3DS Max uygulamasını kullanmadığım için bu konuda sana net olarak bir şey söyleyemem. Kullanacağın 3DS Max sürümü hangisi ise, internetten onun minimum sistem gereksinimlerine bakarak bir karar verebilirsin. 3DS Max'in kendi sitesi ram konusunda minimum 4 GB ram ile çalışabileceğini belirtmişler. Kendileri ise bilgisayarda en az 8 GB ram olmasını önermişler. Bunu önerirken daha rahat kullanım açısından değerlendirmiş olmalılar.

      Sil
  36. Ali bey ben birşey sormak istiyorum,

    benim yeni alacagım bir bilgisayar varda acaba coll of duty serisini açarmı yada online oyun olarak lol (league of legends) oyununu yüksek çözünürlükte oynatırmı sormak istiyorum ?

    işlemci:Intel Core i5-2410m cpu 2.30GHz 2.30Ghz
    Ram:8 gb 64 bit işletim sistemi
    ekran kartı:NDVİA GEforce gt 520M 1 GB HARİCİ (TOPLAM 4 GB)
    500 GB HDD
    Windows 8.1 işletim sistemi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belirttiğin oyunları oyanamıyorum ama bu oyunları oynayan ve konuda bilgi sahibi bir arkadaşıma yönelttim bu soruyu. Ekran kartının eski olduğunu, bu şekilde LOL oyununu oynayabileceğini ama Call Of Duty oyununu oynarken takılma yaşayabileceğini söyledi. LOL'ü rahat oynarsın ama Call of Duty oyunu için ekran kartı en az 840M ve üstü olan bilgisayarlara bakmanı önerdi.

      Sil
  37. 1,82 GHz Dual Core + 1,44 GHz Quad Core kaç çekirdektir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Quad-Core 4 çekirdekli, Dual-Core 2 çekirdekli işlemci anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bahsettiğin bilgisayar toplamda 6 çekirdeklidir.

      Sil
  38. Merhaba Ali bey,
    Intel Core2 6600 2.40GHz 594Mhz
    işlemcide ki, MHZ ne anlama gelmekte?

    YanıtlaSil
  39. Selam core i5 2.5 ghz oyun icin yeterlimidir?

    YanıtlaSil
  40. diyelim i3 var çift çekirdekli 3.7Ghz ama 4 çekirdek gücünde o zaman değerlendirince Ghz düşer mi yoksa aynı şekilde mi değerlendirmek lazım?

    YanıtlaSil
  41. Oyun için özellikleri nasıl hiç anlamıyorum bilgi verirmisiniz?

    işletim sistemi:Windows8.1 Single Language 64bit[6.3,Yapı 9600]
    işlemci:Intel(R)Core(TM)i3-4170 CPU @ 3.70Ghz(4CPUs),-3.7GHz
    Bellek:4096MB RAM(DDR3)
    DirectX Sürümü: DirectX 11
    Graphics:NVIVIA GeForce GT720 2GB
    Storage:HDD 1TB

    YanıtlaSil
  42. 1.4 ghz lik bilgisayar 2.0ghz lik oyunu çalıştırırmı

    YanıtlaSil
  43. Merhaba
    Sizce bu laptopun özellikleri oyundan tutun herşey için iyimi
    Ram tipi-DDR3L
    Ram-16 Gb
    İşlemci-İntel core İ7 2.5 Ghz Turbo 4.0 Ghz 6 Mb ön bellek
    Ekran Kartı-2 Gb

    YanıtlaSil
  44. http://www.monsternotebook.com.tr/tulpar/MONSTER-TULPAR-T7-V5-3.html#.V2Wd7vmLTIU

    http://www.monsternotebook.com.tr/tulpar/MONSTER-TULPAR-T7-V4-4.html#.V2Wd7PmLTIU

    BU ikisi arasında sizce ekran kartına mı önem vermeliyim yoksa işlemci hızına mı? Yoksa 8 GB Ekran kartındaki işlemci her türlü yeter mi? Yorumunuz için şimdiden teşekkürler Ali Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla bllgisayar oyunu oynayan biriysen ve özellikle de oynadığın oyunlar yüksek sistem gereksinimlerine ve ciddi kalitede görsel efektlere sahipse ekran kartı yüksek olanı alman daha mantıklıdır. Onun dışında ekran kartı yüksek olan bilgisayarı almanın pek bir mantığı yok.

      Sil
  45. ne olur cevaplayin 1.30 ghz amd bir islemcim var eski surumlerdn W7 kullaniyorum ve cs go alip indirmek istiyorum grafik ayarkari en dusukte oynasam kasar mi daha dogrusu pc kaldirir mi csyi lutfen cevap verin bilgisayar falan cokkmesinden korkuyom

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle işlemci hızı düşük. CS Go oynayacaksan eğer, bilgisayar satın almadan önce CS GO oyununun, minimum sistem gereksinimlerini karşılayacak özelliklere sahip bir bilgisayar almanı tavsiye ederim.

      Sil
  46. Lenovo bilgisayar alacagim 1.9 GHz 8gb ram 1Tb hard dist geforce 6 GB ekran karti 1.699.00 TL sizce almalimiyim tavsiye edermisiniz.

    YanıtlaSil
  47. 2.70 ghz 2 GB RAM AMD işlemci yeterli midir?

    YanıtlaSil
  48. merhaba. ben okul ödevlerim için ve film izlemek için kullanıyorum sadece. bazen de oyun oynuyorum. MACBOOK PRO MD101TU/A CORE İ5 2.5GHZ-4GB-500GB-13.3 düşünüyorum. şuan fiyatı vatan bilgisayarda 2.699 lira. fiyatına göre özellikleri iyi midir? bir de hızlı olsun istiyorum sizce hızı nasıldır? çok sevinirim yardımcı olursanız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapacağın işler için fazlasıyla yeterlidir. Çünkü işletim sistemi Windows değil. O yönden bir artısı var. MAC'in daha performanslı çalıştığı söylenir. Oynayacağın oyunlar da öyle çok yüksek sistem gereksinimleri gerektiren oyunlar değilse, işini görür.

      Sil
  49. benim bilgisayarım 2.40 ghz ve oyun minmum 2.60 ghz alıyor acaba o oynu oynayabilirmiyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayarın diğer donanımlarıyla oyunun minimum sistem gerekleri nedir, onu da bilmek lazım. Komple bir kıyıslama daha mantıklı olur.

      Sil
  50. ben bilgisayar almayı düşünüyorum CASPER CD.VDI6500B bu bilgisayar işlemcisi İNTEL CORE İ5 650 ve 3.2 GHZ 8 GBramı var 1TBdepolama alanı ve ekran kartı4GB AMD R7 240 ves on olarak windows10 var bu bilisayar callofduty ve gta5 kaldırmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GTA 5 ve Call od Duty'in minimumu sistem gereksinimleriyle, bilgisayarının özelliklerini kıyaslarsan, sorduğun sorunun cevabını kendin kolaylıkla bulabilirsin.

      Sil
  51. Bi yanda 32 bit i5 4gb ram ve 2.5ghz bilgisayar diger tarafta 64 bit i3 4g ram 1.7ghz bilgisayar sizce program vb. Calistirma hususunda hangisini tercih etmeliyim cevaplarsaniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 32 bit olması ilk bilgisayarın dezavantajı iken, ikinci bilgisayarın ise tek avantajı 64 bit olması. Bu durumda i5 bilgisayarı almak daha mantıklı. Tabii bilgisayarda yapacağın işlere bağlı olarak da alacağın bilgisayar değişiklik gösterir. Mesela sıradan işler için her iki bilgisayarda işini görür ve özellikle de ilki rahatlıkla işini görür. Sıradan işler derken, genelde internet ortamında takılıyorsan falan. Fakat; bilgisayarda oyunu oynuyorsan her iki bilgisayar da yetersiz kalır. Bu durumda 64 bit ve i5 olan, işlemci olarak ise en az 2.20 GHz ve üzeri bir bilgisayar alman gerek.

      Sil
  52. abi benim işlemcim İntel(R) Celeron(R)CPU 1000m @ 1.80 GHz (2CPUs), ~1.8GHz iyi mi orda 2CPUs diyo 2 işlemci demek ise ikisi aynı anda çalışır mı cevaplarsan sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet iki işlemcisi var. Yapacağın işe göre, bu bilgisayarın yeterli gelip gelmeyeceği değişir. Bilgisayarı Windows 7 Basic yada Starter gibi düşük Windows sürümleri ile kullanacaksan ve bilgisayarda, sosyal medyada takılmak dışında ekstra aktiviteler yapmıyorsan, yeterli gelir. Onun dışında çok fazla program kurup, bilgisayar oyunları oynayacaksan yetersiz kalır.

      Sil
  53. 2.2ghz ile 2.3ghz arasında fazla fark var mi 2.2gzh ile ne tür oyunları açabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece Ghz olarak bakarsak pek fark olduğu söylenemez ama bir bilgisayar işlemciden ibaret değildir. Bir bilgisayarı değerlendirirken bütün olarak değerlendirmek gerek.

      Sil
  54. Yeni bir ekran karti aliyorum cekirdek hizi 780 ram kapasitesi 2 gb bellek hızı 1800 bellek arayüzü 128 bit çözünürlük 4096x2160 league of legends oynamak icin yeterlimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alacağın ekran kartının marka ve modeli tam olarak nedir acaba? Ayrıca ekran kartının LOL'ü çalıştırıp çalıştıramayacağını, LOL oyunun ekran için istenen minimum sistem gereksinimlerine bakarak anlayabilirsin.

      Sil
  55. Benim bilgisayarım 4 GB Ram , 1.4 Ghz , AMD E1-1200 APU with Readon HD Graphics , 64 bit işlemci win 10 bir bilgisayar kendisi laptop . Benim fikrim alınmadan alınmış bilseydim oyun bilgisayarı alırdım fakat bu bilgisayarla hiç bir oyunu doğru düzgün oynayamıyorum . 1.4 ghz çoğu oyuna yetmiyor . Ghz mi nasıl arttırırım veya arttırmak için satın almam gereken birşeymi var eğer bir bildiğiniz varsa söylerseniz çok memnun kalırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. RAM olsaydı arttırılabilirdi ama GHz arttırma diye bir olay yok bildiğim kadarıyla. Çekirdek dediğin şey bilgisayarın beynidir. Yani işlemcinin bizzat kendisidir. Öyle her bilgisayarcı yada tamircinin satın alıp da değiştirebileceği bir parça değildir.

      Sil
  56. abi benim bilgisar Intel(R) Core(TM) i7-2670QM CPU @ 2.20GHz ve 8 çekirdek 2 gb ekran kartı var ve oyun kasıyor neden böyle yapıyor bi bilgin varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oynadığın oyundan oyuna değişir. Ayrıca bilgisayarında ne kadar çok gereksiz program ve arka planda gereksiz yere çalışman uygulama varsa, bunlar bilgisayarını boş yere yorarlar ve donmayacak oyunlar bile donma yapar. Buna dikkat etmelisin. Öte yandan virüsler de buna sebep olabilir.

      Şu yazımı inceleyebilirsin http://www.blogkafem.net/2012/06/bilgisayar-yavas-isliyorsa-neler.html

      Sil
  57. oyun bilgisayarı almayı düşünüyorum sizce aşşagıdakı bilgisayar yuksek çözünürlüklu oyunları kaldırırmı ? veya sizi n önerebileceginiz bilgisayar varmı

    LENOVO Y700 CORE İ7 6700HQ 2.6GHZ-16GB RAM-1TB+128 SSD-15.6"-GTX960M 4GB-W10

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğin bilgisayarın sahip olduğu özellikler günümüz şartlarında çok iyi sayılabilecek türden. Oyunları açma konusunda sana sıkıntı çıkarmayacaktır.

      Sil
  58. i5 7.nesil3.1 ghz 8gb ram 2gb nvdia geforce gt940mx ekran kartı var bu 3.3lük oyunu açarmı (rainbow six siege)

    YanıtlaSil
  59. Merhabalar, Intel® Skylake Core™ i7-6700HQ 4C/8T; 6MB L3; 8GT/s; 2.6GHz > 3.5GHz; 45W; 14nm bu işlemciyi kullanıyorum fakat bugün kontrol alt yapınca sistem hızıma baktığımda en yüksek hızın 2.60 olduğunu gördüm bunun 3.50 olması lazım değil mi acaba ?

    YanıtlaSil
  60. LENOVO AMD E1-6010 1.35 GZ RAM 2G HDD 500 GB OFİS PROGRAMLARINI VE FİLMİ ÇOĞUNLUKTA KULLANICAM BU ÖZELLİKLERDE YETERLİ OLUR MU

    YanıtlaSil
  61. İntel core i5-5200 cpu @ 2.20ghz (4cpus) 2.2ghz 8gb ram intel hd graphics 5500 gta 5 i kaldırırmı

    YanıtlaSil
  62. Benim işlemci 3.10 ghz -3.30 ghz arası çalışıyor sence iyimidir i-5 serisi
    artı olarakda i-5-2400cpu snece iyimidir ?

    YanıtlaSil
  63. Benim bilgisayar intel core i-5 2400 cpu 3.10 ghz -3.30 ghz 4 gb ram sence iyiymidir oyunlarda sıkıntı yaratırmı

    YanıtlaSil
  64. Beyler 3.07 ghz var ama arma3 3.1 istiyo ama pc de kaldırıyo arma3 u minimum almalımıyım ?

    YanıtlaSil
  65. Merhabalar , oynamak istediğim bir oyun için "can you run it" sitesine baktım , buradaki karşılaştırmada Video Ram 2.0 gerekli olduğunu ve benim 1.9 olduğunu görmekteyim.Bu çok farkeder mi ? Yani hiç mi çalıştıramam yoksa çalıştırıp bazı sorunlarla karşılaşabilirmiyim ? Şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  66. oyun:

    İşletim Sistemi: Microsoft Windows Vista, Windows 7 or Windows 8
    İşlemci: 2.0 GHz Intel or equal AMD-Processor
    Bellek: 2 GB RAM
    Ekran Kartı: 512 MB OF VIDEO MEMORY ATI RADEON HD 2600/NVIDIA GEFORCE 8600 OR HIGHER
    Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
    Depolama: 3 GB kullanılabilir alan



    bilgisayarım:

    işlemci: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 3600+
    bellek: 2.00 GB
    ekran kartı: NVIDIA GeForce 9400 GT
    ağ: NVIDIA nFORCE 10/100 Mbps ethernet

    kaldırırmı yada kaldırmazsa ne gibi eklentiler almam gerekir yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  67. İntel Core İ5-4210U 1.7GHz With Turbo Boost up to 2.7GHz ne anlama geldiğini tam olarak anlayamadım. Açıklarmısınız. Gündelik hayatta kullanmak ve birkaç oyun için kullanıyorum. 4 GB rami var.

    YanıtlaSil
  68. İntel core i7 860 2.8ghz mi iyi yoksa intel core i3 6100 soket 1151 3.7 ghzmi

    Başka bir sorum daha olacak ben gta 5 oynamak istiyorum ram 8gb, ekran kartı amd readon r7 240 4gb, işlemci intel core i7 860 2.8ghz, hdd 1 tb,64bit. Gta 5 veya farklı yüksek çözünürlüklü oyunları kaldırırmı cevaplarsan sevinirim şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GTA 5 kaldırır. 1366x768'de, en düşük ayarlarda 30-50 FPS arası alabilirsin.

      Sil
  69. İntel core i7 860 2.8ghz daha ii yoksa
    İntel core i3 6100 soket 1151 3.7 ghzmi

    Başka bir sorum olacak ben yüksek çözünürlüklü oyunlar oynamak istiyorum şimdi vereceğim özellikler bu oyunları
    Donmadan oynayabilirmiyim
    Ram:8gb
    İşlemci İntel Core i7 860 2.8ghz
    Ekran kartı:AMD READON R7 240 4GB
    HDD:1TB
    64bit

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İ3 6100 daha iyidir. Bu arada işlemcin yine eskide olsa fena değil ama ekran kartın zayıf. Eskide oyunları yüksek ayarlarda oynayabilirsin ama, yeni oyunlarda en düşük ayarlara alman gerekir. (En son çıkan oyunları oynayamama ihtimalin bile var.)

      Sil
  70. 4 GB ram
    İntel pentium CPU G3240 3.10 Ghz
    bılgısayarım boyle csgo falan oynuyorum son zamanlarda kasma var ıdealmıdır ? degılse haangı ram,ekran kartı v.b takmam gerekır ?

    YanıtlaSil
  71. Merak ettiğim bir konu var. Acer Aspire E5-521 bilgsayarın işlemcisi 1.8 değiştirilebilir mi? bilgisayar aşırı kasıyor ve ram 4gb ken kullandığı 3,21 nedeni nedir

    YanıtlaSil
  72. "İntel core i7 (4.Nesil) dört çekirdekli 2.2 Ghz up to 3.4 Ghz" "16 GB 1600Mhz RAM" 15'retina ekran macbook pro early 2015

    "intel core i7 (6.nesil) çift çekirdekli 2.4 Ghz up to 3.4 Ghz" "16GB 1866Mhz RAM" 13'retina ekran yeni 2016 macbook pro touch barsız model"

    İkisi arasında bi seçim yapmak istiyorum kararsız kaldım.
    bilgisayar mimari ve tasarım programları (3Dmax photoshop autocad revit) kullanımı için gerekiyor.
    Ekran boyutunun öneminden ziyade işlevine önem veriyorum. Siz hangi modeli önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  73. Pentium(R) D CPU 3.00 GHz İyi mi

    YanıtlaSil
  74. Intel core i5-3230M CPU 2.6Hz 2.60GHz 12gb ram windows 8.1 4gb ekran kartı nasıl sizce oyun için?

    YanıtlaSil
  75. Ghz Arttırma Diye Bişey Varmıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok. Bilgisayarı satın alırken özellikleri nasıl ise öyle kalır. Arttıramazsın. Bilgisayar hızını arttırmak istiyorsan RAM'ini arttırabilirsin veya bilgisayarındaki harddiski çıkarıp, yerine SSD takabilirsin. SSD ciddi anlamda performans artışı sağlar bilgisayarına.

      Sil
    2. Overclock ederek bilgisayar hızını(GHz'sini) artırabilirsin. Fakat bu işlemcinin ömrünü kısaltır.

      Sil
  76. en yüksek hız yazan yerde düşük yazıyor:
    1,10 GHz yazıyor "En yüksek hız" düşük gösteriyor
    halbuki program açsamda yükselmiyor, halbuki 2.50 falan olması lazım

    YanıtlaSil
  77. ali abi oyun için == [işlemci:3.00ghz intel puantum d vcd okuyucu var anakart intel kasa arex sorunsuz 2 adet soğutucu 1 adette güç kaynağı 240V] işime yarar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşlemci özelliği güzel. Ram ve ekran kartının da özellikleri iyiyse rahat oynarsın.

      Sil
  78. Abicim cihaz 8 gb ram 1.90 ghz 1 tb hdd
    Amd a 10 ×64 windows 10 pro 2 gb ekran karti blur gta 4 gibi oyunlari kaldirir mi ve ghz dusuk olmasi cok sorun cikarir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GTA 4'ün minimum sistem gereksinimleri ile alacağın bilgisayarın özelliklerini karşılaştırırak buna kendin karar verebilirsin.

      Sil
  79. MASA üstü intel i7 2620M CPU@ 2.70ghz 2.70GHZ 4(MB)TURBO 3.40GHZ İŞLEMCİ 64 BİT BİGİSAYARIM VAR AMA LEGEND 2017 KASIYOR HİÇ OYNAYAMIYORUM MİCRAFT OYNAYAMIYORUM SİZCE ÇOK MU DÜŞÜK??

    YanıtlaSil
  80. 2.8 ghz ve 2.7 ghz arasındaki fark ne?ikisinin 2GB ekran kartı var yeni nesil 3.40ghz ram16gb 64bit ikisi,masa üstü bilgisayar aralarında güç farkı var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer aynı veya benzer model işlemciler ise günlük kullanımlarda ciddi oranda güç farkı görmezsin. Ghz'leri birbirine yakın olduğu halde işlemcilerin biri i5 diğeri i7 olabilir veya birinin cache belleği diğerinden daha fazla olabilir. Mimari tasarımları farklı olabilir. Bu tür detaylar da işlemci hızına etki eder.

      Sil
  81. Numan Yılmaz2 Temmuz 2017 00:42

    Ali abi simdi yazilarindan anladigim kadariyla 1 cekirdegin hizi 1.5ghz ise iste 2 cekirdek olursa 3ghz olur. Peki bilgisayar ozelliklerinde yazan ghz toplam ghz mi yoksa tek cekirdek icin olan hiz mi ? Bir de cekirdek sayisi hizini etkiliyorsa 8 cekirdek icin 1.5 ghz cok az degil mi ? Son bir soru ssd hakkinda bilgi alabilir miyim neden hizini arttiriyor bilgisayarin ? Cevaplarsan sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayar özelliklerinde yazan tek çekirdek olur. Çekirdek bazında bakacak olursak 1.5 Ghz az tabii. Ama 8 çekirdek olduğunu düşünürsek ortalama bir bilgisayar performansı gösterebilir. Kesinlikle canavar bir bilgisayar bekleme.

      SSD konusuna gelince ise, SSD belleklerin bilgisayar hızını arttırdığı doğrudur. SSD bellek kullanırsan eğer, ciddi bir performans artışı görebilirsin bilgisayarında. SSD bellekler bilgisayarın hızını gözle görülür bir şekilde arttırmaktadır.

      Sil
  82. beyler benim bilgisayar 12gbram inter core i5-7200U CPU 2.50GHZ 2.71 GHZ
    FAKAT bu aralar ghz 0.38 lere kadar düşüyor neden acaba bana birçözüm bulabilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayarının arka planında bilgisayarının işlemcisini sömüren bir uygulama veya bir virüs olup olmadığından emin ol. Eğer sorunu çözemiyorsan bir format atmayı deneyebilirsin.

      Sil
    2. Eğer işlemciyi yoracak bir şey yapmazsan zaten tasarruf açısından işlemci hızını düşürür. Eğer tam hızında çalıştırmak istersen; başlat menüsünden, "güç planı seçin" bölümünden yüksek performansa alabilirsin. (Tabi bunlar yapılıysa Ali Arslan'ın dediği şeyleri yapmalısın.)

      Sil
  83. abi benım
    8gb ram
    4.5 gb ekran kartı
    amd işlemci
    ekrankartı amd
    2.20 ghz
    bu bılgısayar ıs yaparmı fıfa ıcın nasıl kaldırırmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayarın özellikleri güzel. Oynamak istediğin oyunun minimum sistem gereksinimlere bakarak, bilgisayarının hangi oyunları kaldırıp kaldırmayacağını anlayabilirsin.

      Sil
  84. ALİ BEY BEN SADECE FİLM İZLEMEK VE RESİMLERİ FLASHA ATMA GİBİ İŞLEMLER İÇİN BİLGİSAYAR ALMAK İSTİYORUM ÖZELLİKLERİ NE OLMALI BİLGİLENDİRİRMİSİN ONA GÖRE ALCAM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yüksek özelliklerde bir bilgisayar almana gerek yok. 1000 - 1500 TL arası bilgisayarlar işini rahatlıkla görür diye düşünüyorum.

      Sil
  85. Yazılım için en uygun özellikler nelerdir acaba acil bilgilendirir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size daha iyi yardımcı olabilmem için "Yazılım" olarak kastettiğiniz şey hakkında biraz daha detay verebilir misiniz?

      Sil
  86. herzaman i7 i5 ten i3 ten pahalı ve güçlü değildir nesili önemli bazı pentiumlar i7 yi sollar
    yanlış bilgi vermeyin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle "her zaman i7 işlemcisi i5 işlemcisinden daha güçlü ve pahalıdır" şeklinde bir ibarem yok benim. Konuyla ilgili yeterli vasfınız olmamasından kaynaklı olarak bu yorumu yapıyor olabilirsiniz. Ben "i7" içeren laptoplar ile "i5" içeren laptopları kastettim. Laptop kıyaslaması ile işlemci kıyaslaması çok farklı şeylerdir. "i5" işlemciler GHZ olarak kimi "i7"lerden güçlü olabilir fakat; bu aldatıcı olabilir. İşlemcilerde her şey GHZ denen olaya bağlı değildir. İşlemci mimarisi ve o mimariyle uyumlu çalışacak olan bilgisayarın diğer donanımları da çok önemlidir. İşlem bitleri, cache bellek kapasitesi hatta cache bellekten veriyi alarak işleme sokma yöntemi, mimarinin ne kadarının RISC ne kadarının CISC mimari olarak piyasa sunulmuş olduğu da işlemcilerin, bilgisayar performansına yapacağı etkide önemli rol oynar.

      Sil
  87. Önerebilceğiniz işlemci varmi oyunlarda hic bi kasma donma olmasini istemiyorum fiyatida abartili olmasin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşlemci değil, bunun için bilgisayar tavsiyesinde bulunulabilir. Alacağın bilgisayarın ekran kartı iyi olmalı öncelikle. Sonrasında ise kesinlikle ama kesinlikle disk olarak SSD ile çalışan bir bilgisayar almanı öneririm. Son olarak da işlemci en 2.50 Ghz ve üzeri olsun derim ben.

      Sil
  88. detaylı bilgi için teşekkürler ancak bukadar iyi anlatılabilirdi.

    YanıtlaSil
  89. Ben bilgisayari alirken 3.5 ghz diye demislerdi ama sistemde 3 ghz gozukuyor bunun sebebi nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orjinalde 3GHz'dir ama bazı işlemcilerdeki "turbo" adı verilen bir teknoloji sayesinde, 3 GHz olan bir bilgisayarın işlem hızı 3.5 GHz olabiliyor. Emin olmamakla birlikte, tahminimce böyle bir sebepten dolayı olabilir.

      Sil
  90. Islemcim intel r pentium 4 cpu 2.26ghz 2.27 ghz
    Ram 1 gb
    32 bit isletim sistemi
    Iyimi bilgi verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyun oynamayacaksan, ciddi anlamda bilgisayarı kasacak büyük programlar kullanmayacaksan işini görecek bir bilgisayardır. İnternet araştırmalarınla ödevlerini yapabilir veya ofis programları ile ödev hazırlayabilir, sosyal medyada gezinebilirsin.

      Sil
  91. Benim notebook umda i5 2.7 ghz ve 4 ram slotu var 2 si dolu 4 gb ramli 2 gb ekran kartı var AMD Radeon diye CSGO da 150-200 fps alıyom. GTA 5 almadım iyimi?

    YanıtlaSil
  92. Solidwork gibi çizim programı kullanacağım bir dizüstü almak istiyorum. Yardımınıza ihtiyacım var açıkçası bütçem 3000 lira minimum gereksinimlerde bir dizüstü önerir misiniz?

    YanıtlaSil
  93. Anlamadıgım nokta i5 7200u 2.4ghz turbo 3.1 i5 8250u 1.6 ghz turbo 3.4 oluyor. Turbo dedigi falan ne bir de 1.6 ghz niye dusuk bir sonraki olmasina ragmen

    YanıtlaSil
  94. 4gb ram
    İ3
    3.1 ghz
    Gtx 710 ekran kartı gençler sizce oyun oynamak için iyi mi yeterli mi

    YanıtlaSil
  95. 8 gb ram
    2.60 ghz
    I5 islemci
    Nvdia gt 645m PUBG kaldirirmi ? (lenovo)

    YanıtlaSil
  96. ali bey yeni bir laptop alacağım özellikleri şu şekilde

    i5-7200U
    2.50GHz max 3.10
    12 Gb ram
    1 tb harddisk
    Nvidia ge force 940MX 2GB
    sizce özellikler iyimidir oyun için kullanacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer yeterli miktarda baran varsa lenovo ideapad 320 öneririm (link:https://www.mediamarkt.com.tr/tr/product/_lenovo-ıdeapad-320-i5-8250u-8-gb-1-tb-2-gb-geforce-mx150-windows-10-notebook-1178535.html#product-ratings fakat biraz pahalı ama eğer kampanya yaparsa mm 2800-2900'e alırsın) şahsen laptop gayet iyi eğer oyun olur,tasarım programı olur hepsini çalıştır
      Ancak alacaksınız bu laptopta kronik bir sorun var o da hddsi çalışırken biraz ses yapar fakat onu dışında hiç ısınımıyor diyebilirim onun dışında bu baktığınızdan baya bi üstün olacak fakat almak istemiyorsanız ne ala
      Yardımcı olduysam ne iyi bana.hadi kal salıcakla!

      Sil
  97. Sistem özelliklerim 4gb ram i5 core 1.8ghz ekran kartı amd radeon graphices 2gb windows 10 64 bir yüksek performanslı oyun oynayabilirmiyim

    YanıtlaSil
  98. Sistem özellikleri 4gb ram i5 core 1.8 64 bir işlemci ekran kartı amd radeon graphices 2gb windows 10
    yüksek performanslı oyunları kaldırımı gta5 call of duty ve benzeri oyunlar

    YanıtlaSil
  99. Selam internetten toplama bir bilgisayar buldum özellikleri
    16 GB ram
    4gb 128 bit ekran kartı
    2.5 ghz
    Intel i7 işletim sistemi
    1trb hardisk
    Özellikleri bu şekilde ancak oynamak istediğin oyunun normal gereksinimlerini karşılıyor sadece GHz olarak 3.6 GHz istiyor acaba bu durum olumsuz etkiler oyun oynamami birde bu toplama bilgisayarın fiyatı 2000 TL normal mi bir şey ( ibnelik ) olmaz dimi?

    YanıtlaSil
  100. Marka: HP


    Model: Compaq Pro

    İşlemci: AMD Athlon 2 X2 3.0GHz

    İşlemci Hızı: 3.0GHz

    Bellek: 4Gb

    Sabit Disk: 250GB
    Ram 4gb ekran kartı 1 GB
    Online oyunlar mMetin2 csgo lol tarzı oyunlar için yeterli midir

    YanıtlaSil
  101. 500gb hafıza 4gb ram n3050 1.6ghz ets 2 kasarmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurcağın windows sürümüne bağlı olarak karsma ihtimali yüksek.

      Sil
  102. Ben 1.6 GHz 1600 MHz 500+4 intel celeron laptop bakıyorum nasıl sizce iyimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüz standartlarının altında kalan özelliklere sahip maalesef.

      Sil
  103. Islemci hizim 0.80ghz de sabit kaldı ve temel hızı 1.70ghz e ulaşmıyor işlemci hızımı temel hıza arttırmak için ne yapmalıyım..

    YanıtlaSil
  104. intel core i58250 cpu 1.80 ghz 4gb ram ekran kartı amd radeon graphices 2gb oyunları kaldırımı kasma sorunu olurmu

    YanıtlaSil
  105. İntel core i5 8250u 1.6 Ghz (turbo 3.4 Ghz) geforce mx150 2GB ekran kartı (ayrıca uhd 620) 8gb ram 2133 mhz 1tb hdd Windows 10 home laptopun özellikleri bunlar.Sence bunlar günlük,Oyun,ağır programlar gibi kullanım alanlarında nasıl bir performans verir (monitör 1366x768)
    Teşekkürler Ali Bey.

    YanıtlaSil
  106. 3.0 ghz
    16 gb ram

    SA gta v very high açıyor.

    YanıtlaSil
  107. 2.6 GHz olan bir laptopum var fakat yüklemek ostediğkm oyun 3.0 GHz ile basliyor galiba en dusuk geri kalan her sey uyuyor fakat bir bu uymuyor kndorsem bisi olur mu ??

    YanıtlaSil
  108. Benim laptobum 1.7 ghz ram 4 gb Acer es1-571 model 64 bit 2.8 ghz lik oyunda sorun yaşar mıyım

    YanıtlaSil
  109. Benim bilgisayarım 2.80ghz oynayacağım oyun için minimum 2.90 oyunu kaldırırmı

    YanıtlaSil
  110. Merhaba ben bilgisayar mühendisliği okuyacağım ve bilgisayarım 12gb Ram 4 gb ekran kartı i7 işlemcili 8550u işlemciye sahip fakat işlemci hızı 1. 8 ghz oyun oynamıyorum fakat bölümüm için yeterlimidir sizce lütfen cevap verebilirmisiniz

    YanıtlaSil
  111. 1.60ghz islemci 3.40 arttirilmisla
    2.50ghz 8slemci 3.10 arttirilmis arasinda ne fark var hangisi daha iyi

    YanıtlaSil
  112. Ali bey Dell'in tuzağına düştüm 3 bin lira verip 1.6 ghz pc aldım :( hayır işin garibi i5 8. Nesil bir bilgisayara o ghz neden ? 5. Nesil i5 kullanıyordum önceden 2.3 ghz turbo ile 2.8 oluyordu bunda turboda yazmıyor korkutuyor beni :(( oyun oynayan bir insanım ve işlemcim beni ufak çaplı sinir krizlerine sokuyor 😀 bu cpu hızı ile önerebileceğiniz birşey var mı nasıl yükselir ne olur 😀 fabrika hatası felan desende geri göndersem pcyi 😀 8. Nesil bilgisayarda 1.6 çok saçma olmuş. İyi forumlar

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim