Daha Uzun Ömürlü Batarya İçin Neler Yapılmalı?

Yazar:




Bataryalı olarak kullandığımız, gerek cep telefonları olsun gerekse de bilgisayar (laptoplar) veya diğer elektronik aletler olsun. Hepimiz mutlaka uzun süreli kullanımlardan sonra bataryaların çok çabuk ölmesinden yakınmışızdır. Bataryası ölmüş bir elektronik aleti kullanmak ise çok can sıkıcıdır. Yeni batarya almaya kalksanız, orjinalini arayıp bulması, alması vs. Ayrı bir derttir.

Her bataryanın belli bir ömrü vardır. Elbetteki ölürler, bunun önüne geçemeyiz fakat; dikkatli kullanımlar ve alınacak önlemler ile bataryanızın ömrünü uzatmak sizin elinizde.

Daha uzun ömürlü batarya için, somut olması açısından, yapacağım önerileri cep telefonları üzerinden yapacağım. Aynı yöntemleri bilgisayar, tablet vs. gibi diğer elektronik aletler için de geçerlidir.

Son güncelleme : 07 Ekim 2014 Salı

1. Şarjın Bitmesini Beklemeyin
"Cihazınızın şarjı tamamen bitmeden kesinlikle şarja takmayın." ifadesi tamamen eskide kalmış, Ni-CD tipi piller kullanan cihazlar için geçerli olan ifadedir. Günümüzde ise artık Li-ion piller kullanılmaktadır. Li-ion pillerde bataryayı tamamen boşalttıktan sonra şarja takmak, pilin ömrünü kısaltır. Bu sebeple cihazınızı şarja takmak için, bataryanın tamamen boşalmasını beklemeyin ve cihazınız uyarı verdiği andan itibaren şarja takın. Hatta telefonunuz uyarı vermeden bile şarja takabilirsiniz. Bu durum bataryanız açısından olumsuz bir durum yaratmayacaktır.

Li-ion pillerle ilgili detaylı bilgiler : Wikipedia ve Apple

2. Tam Dolu Bataryayı Şarjdan Çıkarın
Batarya tam dolduktan sonra, hemen şarjdan çıkarın. Şarjda boş yere bekletmeyin. Bazılarımızda vardır bu durum. Örneğin, telefonun şarjı dolduğu halde daha çok şarj alacağını düşünürler. Telefonlarını şarjdan çıkarmazlar. Bunun dışından en çok yapılan hatalardan bir diğeri ise, cihazı 2 saatte dolan adam, gece yatmadan önce cihazını şarja takıyor ve sabah çıkarıyor. Bu tür durumlarda söz konusu cihaz gereğinden fazla şarjda kaldığı için bataryanıza zarar vermiş olursunuz. Yani, çok fazla şarjda kalınca cihazınız daha çok elektrik depolamaz. :)

Nokia'nın hazırlamış olduğu kullanma klavuzu, bakınız : Nokia

3. Bataryayı Dinlendirin
Bu maddeyi özellikle cep telefonları ve laptoplar için yazmak istedim. Gerçi günümüzde bazı cep telefonlarında bu mümkün olmuyor ama eğer sizin cep telefonunuzun bataryası elinizle çıkarılabiliyorsa haftada 1 defa, telefonunuzun bataryasını çıkarın ve en az 1 saat bekleyin. [Daha fazla da olabilir. Bu size kalmış.] Bu, bataryanızın dinlenmesini sağlayacaktır. Benim size tavsiyem yatmadan önce bunu yapmanızdır. Çünkü "genelde" geceleri telefon kullanımı olmamaktadır. Sabaha kadar bataryanız kendini çok iyi toparlayacaktır. :)

4 Orjinal ve Cihazın Kendisine Ait Şarj Aletlerini Kullanın!
Pilin, uzun ömürlü olmasında kullanılan şarj aletinin de önemi vardır. Eğer, orjinal olmayan şarj aleti kullanırsanız, piliniz daha erken ölecektir. Piyasada NOKIA, Samsung  vs. gibi telefonların çakma şarj aletlerinden bir sürü var.  Telefonu satın alırken size verilen şarj aleti bozulduysa, ucuza kaçmayıp orjinal bir şarj aleti satın almanızı ve mecbur kalmadıkça da korsan şarj aletlerinden uzak durmanızı öneririm.

Ayrıca kendi cihazınıza ait şarj aletini kullanmaya özen gösteriniz. Yani, "ince şarjı olan vaaaaar mıııııııı?" olayını bırakın artık. :) Zorunlu olmadıkça başka telefonların şarj aletini kullanmayınız. Örneğin, NOKIA C5-03 ile  NOKIA E63-01 cep telefonlarının şarj aletleri birbirine benzese de her ikisi de ince uçlu şarj olsa da birebir aynı değildir. Bu yüzden, Cihazınız E63 ise gidip C5'in şarj aletini kullanmayım. (Not : Ben NOKIA üzerinden örnek verdim fakat bu yazdıklarım bu tüm cep telefonu markaları ve hatta tüm elektronik aletler için geçerlidir.)

5. Bataryanızı Tasarruflu Kullanın!
Bu maddeyi tamamen cep telefonları üzerinden anlatmak istiyorum. "Bataryanızı tasarruflu kullanın"dan kastım, şarjınızı olabildiğince idareli kullanın. Telefonunuzda gereksiz yere enerji tüketen uygulamaları kapatın, pilinizi tasarruflu kullanın. Cep telefonun çok fazla şarj yakması demek, cihazınızı daha sık şarja takmak anlamına geliyor. Bir telefon ne kadar çok şarja takılırsa, bataryasının ömrü de o kadar çabuk kısalır. Telefonun çok sık dolup boşalması olayı bataryanın çok çabuk ölmesine sebep olmaktadır.

Örnek vermem gerekirse, her gün şarja takılan bir telefonun bataryası; 3 günde bir şarja takılan bir telefonun bataryasından daha erken ölecektir.

Cep telefonunuzun bataryasını tasarruflu kullanmak için neler yapmalı?
  • Ekran parlaklğınızı azaltın.
  • Telefonunuzu titreşimini kapayın.
  • Gece yatmadan önce telefonunuzu kapatın.(Önemli bir mesaj/arama beklemiyorsanız.)
  • Gereksiz yere çalışan arka plan uygulamalarınız varsa bunları kapatın.
  • İnternette işiniz bittiği zaman, telefon tarayıcısını kapatın ve internet bağlantısını kesin. 
  • Cep telefonunuz ile yüksek seste müzik dinlememeye özen gösterin.
  • Whatsapp benzeri online mesajlasma servislerini kullanıyorsanız, işiniz biter bitmez kapayıp, internet baglantısını kesin. Sürekli açık kalması, çok fazla şarj tüketimine sebep olmaktadır.
Eğer telefonunuzun arka plan uygulamalarını kapama gibi özelliği yoksa Mobile Guard uygulaması işinize yarayacaktır.

Benim aklıma gelenler bunlar. Sizin aklınıza gelebilecek ne kadar çok tasarruf yöntemi varsa uygulamanızı öneririm. Bu yöntemleri uygulayarak cihazınızın bataryasını +1 sene veya daha fazla uzatmak sizin elinizde.

Konu hakkında yazacaklarım bu kadar. Konuyla ilgili görüşlerinizi aşağı kısma yorum olarak belirtirseniz sevinirim. :)

184 yorum:

  1. evet konu süper öncelikle çok teşkkür ederim çok aydınlatıcı olmuş tüm soru işaretleri giderilmiş, bir tanesi hariç en çok tartışılan konu "ilk şarj" evet yeni alınan elektrik ürünü cep telefonu, dijital foto makinesi vs gibi elektronik ürünlerin ilk şarj süresi nekadar olmalıdır? teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim öncelikle.

      İlk şarj konusunda size tavsiyem forumlara veya internet sitelerinde yazılanlara falan takılıp kalmamanız. Çünkü her cihazın ilk şarj süresi farklıdır. Bazıları 8 saat, bazıları 10 saat ilk şarj süresi gerektirirken, bazı cihalarda ise böyle bir şeye hiç gerek duyulmuyor. Bu sebeple size tavsiyem, yeni aldığınız cihazın ilk şarjında kaç saat şarjda kalacağını görmek için, kullanma klavuzunu iyice okumanızı tavsiye ederim. Her cihazın ilk şarj süresi kendi kullanma klavuzunda mutlaka yazar. Gerekmiyorsa gerekmediği, gerekiyorsa kaç saat şarjda kalması gerektiği yazar. Başka yerlerde bu sorunun cevabını aramaya hiç gerek yoktur yani. Asıl cevap ürünün kendi kullanma klavuzunda yazıyor.

      Sil
  2. benim müzik çalarımın şarj süresi 8 saat fakat 2 saate doldu ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarj süresi 8 saatten kastınız nedir? Şarjda kalma süresi normalde 8 saat mi?
      Yoksa şarj etme süresi 2 saat, şarjdan sonra kullanım süresi mi 8 saat? Eğer bu son yazdığımdan bahsediyorsanız bu normaldir. İlk yazdığımdan bahsediyorsanız anormal bir şeyler var demektir. Kullanım klavuzunda tavsiye edildiği şekilde kullanmanızı öneririm.

      Sil
  3. Ya abicim şimdi benim cihazı ben ilk 2 gün hep şarjda bıraktım.O cahillikti... Bir şey olmaz değil mi artık bu talimatlara uyacağım bir şey olmaz değilmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir defadan bir şey olmaz Furkan. Ama bundan sonra daha dikkatli kullanmaya özen göster.

      Sil
    2. yalan o yeni nesil şarj aletleri batarya dolunca enerjiyi kesiyor

      Sil
  4. Şarj tamamen bitmeden cihazı şarja takmak pilin ömrünü tüketmez. Bu konuda yanlışınız var. Yeni nesil piller "Li-on" teknolojisi ürünüdür. Bu teknolojide böyle bir sorun yoktur. istediğiniz zaman şarj ediniz. 10 yıl öncesinin bataryaları bozulurdu efenim tam bitmeden doldurulduğunda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Li-on teknolojisi olsun yada olmasın, şarjı tamamen bitmemiş bir cihazı şarja takmak, pilin ömrünü tüketir. Bunun halen tüm batarya çeşitleri için geçerli olduğunu düşünüyorum.

      Dayanak noktam da şu; telefonum, "Li-on" bataryaya sahip olmasına rağmen, kullanım klavuzunun batarya ile ilgili bilgiler kısmında, yazacağım cümle bire bir aynı olmasa bile; "Cihazınızın şarjı bitmeden, pil zayıf uyarısı almadan şarja takmayın. Aksi halde bataryanızın ömrünü kısaltırsınız." tarzında bir uyarı var.

      Sizin dediğiniz konuyu internette ben de çok araştırdım ama, telefonumun kullanım klavuzunda "Li-on" pil için yazan bu uyarıyı okuduktan sonra, kesinlikle doğru ifadenin bu olduğuna dair karar verdim.

      Sil
  5. Yeni bir tablet aldım içindeki mevcut şarjı bittikten sonra şarja taktım.Şarjın dolması nerdeyse 5-6 saati buldu.Normal mi ? Batarya bilgisi ; 2500 mAh, 3.7V Li-Ion Polimer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabletlerde öyle bir durum vardır, doğrudur. Bataryaları çok büyük olduğu için ve zaten tabletler için güçlü bataryalar gerektiği için, şarj etme süreleri de normal bir telefona göre çok daha uzun sürebiliyor. Bu normaldir.

      Sil
    2. Onun sebebi şarj aletidir

      Sil
  6. benim telefonum galaxy note 3 kore şarjı dolar dolmaz çekersem kendiliginden bitiyor pili eger akşam yatarken takıp sabah çıkartırsam daha fazla gidiyor nedeni ne olabilir sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok garip bir durum açıkçası ama o biraz da günlük kullanıma bağlı. Ne kadar süre mesajlaştığın, ne kadar süre internette takıldığın veya oyun oynadığın vs. gibi.

      Sil
    2. Cihazını şarjdan çıkarınca kullamıyacaksan cihazını kapat şarjı bitmez

      Sil
  7. Ya peki şarjı dolduğunda kendisi şarj olmayı durdurumu yoksa devam mı eder?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni nesil telefonlarda bir özellik olarak onun kontrolü var mıdır bilemiyorum fakat; normalde telefon ekranında şarj olmuyor olarak gözükür ama; dolu bir batarya eğer fişten çekilmez ise, elektrik akışı olduğu sürece bu elektrik akışı pile zarar verir ve pilin ömrünü kısaltır. O yüzden şarj olan telefonu daha da fazla şarjda bırakmanın bir artısı yok, tam tersine eksisi var.

      Sil
  8. Film izlemek zarar verir mi bataryaya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonlar için ise evet, zarar verir. Çünkü uzun süreli kullanım ile pili yoruyorsunuz. Bu olay sabahtan akşama telefonda internette takılmaya yada oyun oynamaya benzer. Bataryayı veya cihazını ne kadar az yorarsan, bataryan o kadar daha uzun ömürlü olur.

      Sil
  9. Merhaba. Blog'u faydalı buldum. Hoşuma gitti. Benimde bir sorum olcak. Telefonu ilk aldığımız zaman şarj'a takmalımıyız, takmamalımıyız ? Takacak olursakda kaç saat veya dakika takmalıyız ? . Kesin bir cevap verirseniz çok memnun olurum. İyi Günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun için kesin ve net bir süre yoktur. Bu durum, telefondan telefona değişiklik gösterebilir. Hatta bazı telefonlarda gerekebilir, bazılarında gerekmeyebilir. Her telefonun kullanım klavuzunda, eğer gerekiyorsa, ilk şarj süresinin ne kadar olduğu mutlaka yazar. Bu sebeple yeni telefon yada herhangi bir cihaz alırsanız, kullanmadan önce bu tür konular hakkında kesin bir bilgiye ulaşmak için muhakkak ki kullanım klavuzunu okuyunuz.

      Sil
  10. merhaba arkadaşım şu konuda yanlışın var. telefon full şarj olduğu halde prize takılıda olsa pile pek zararı olmuyor çünkü yeni sitemlerde şarj cihazı telefonla aynı kontrolde elektriği kesiyor. şarj dolunca şarj cihazına dikkat edin dokunun soğumaya başlar 5-10 dakika sonra soğumuş olduğunuda hissedersiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin dediğiniz özellik son model telefonlarda olabilir fakat; herkesin son model telefonu yok. Hatta sizin dediğiniz gibi bir özellik piyasadaki telefonların %90'nında bile yok henüz. Ben çoğunluğa göre yazı yazdığım için, sizin belirttiğiniz gibi bir bilgiye yazımda yer verseydim, çoğunluğu yanıltmış olurdum. Benim verdiğim tarzda bir bilgi son model telefonu olan ve olmayan herkes için faydalı olabilecek bir bilgidir. O yüzden telefon şarj olduktan sonra telefonu boş yere fazladan şarjda bırakmak telefona zarar verir bilgisi halen geçerliliği yüksek olan bilr bilgidir ve herkesin de bunu göz önünde bulundurarak telefonları boş yere fazladan şarjda bırakmamalarını tavsiye ederim.

      Sil
  11. Sarz çabuk doluyor ve çabuk bitiyor napmaliiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonunun bataryası ölmüş. Değiştirilebiliyorsan eğer telefonunun bataryasını değiştirmelisin. Ayrıca değiştireceğin zaman güvenilir bir yerde, mümkünse cihazının resmi yada yetkili şubesinden değiştirmeni tavsiye ederim. Çünkü telefonun için yeni alacağın batarya orjinal olmalı. Şayet orjinal batarya kullanmazsan bu telefonuna da zarar verir. Ayrıca orjinal olmayan bataryalar uzun süre dayanmaz çok çabuk ölürler.

      Sil
  12. Telefonum kendi sarj aletimi degil de başka bir sarj aletini kabul ediyor ve bir telefonun 3 ila 3.5 saat da sarj olması normalmidir sorular bunlar marka ( Samsung galaxy s3 )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonun kendi şarj aleti dışında, başka şarj aleti telefonu şarj etmek özellikle bataryanıza ve hatta telefonunuza bile zarar verebilir. Bu sebeple orjinal Galaxy S3 bataryası kullanmanızı öneririm. Saat konusuna gelince ise, bu süre şarj eden adaptörün çıkış gerilimi ile alakalı bir durumdur. Çıkış gerilimi yüksek olan adaptörler daha kısa sürede şarj ederler, düşük olanlar daha uzun sürede şarj ederler.

      Sil
  13. ilk şarjı yaparken açma tuşuna bastım tablette sadece şarj oluyor mu diye ekranın ışığı yansın istedim ama hemen açıldı. bi sorun olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır, bir sorun olmaz.

      Cihaz şarj ederken her zaman kapalı şarj etmek daha faydalıdır derler ama; bu bilgi ne kadar doğru bilemiyorum.

      Sil
  14. Yeni batarya aldım.3 saattir şarja takılı ama şarj boş gibi görünüyor. Kaç saat beklemesi gerekiyor ve böyle olması normal mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normalde ilk sarj süresi ortalama olarak 8-10 saattir. Ayrıca, bataryanız orjinal batarya olmadığından dolayı böyle sorunlar çıkarıyor olabilir. Korsan batarya olduğundan dolayı da telefonunuzla yeteri kadar uyumlu olmayabilir. Eğer bataryanız orjinal değilse, aldığınız yere geri verin ve orjinal batarya kullanmanızı tavsiye ederim. Orjinal olmayan bataryalar hem telefonunuz hem de insan sağlığı için zararlıdır.

      Eğer bataryanın orjinal olduğunu düşünüyorsanız, bu sorununuzu aldığınız yere belirtin. Şuanda yeni almış olduğunuz bataryayı verin, onu aşka bir batarya ile değiştirsinler size. Eğer sorun devam ederse cihaz kaynaklı bir sorun mu yoksa batarya kaynaklı bir sorun mu olduğu rahatlıkla anlaşılabilir.

      Sil
  15. Telefonu sarja kapalımı konmalı hangisi daha iyi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapalı olarak şarj etmek her zaman daha iyidir tabii.

      Sil
  16. Peki telefonun sarji yuzde % 96 ken bataryayi cikarip taktigimda % 94 falan oluyo bu normal bisey mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefon göstergesi ile ilgili bir sorun olabilir. Bir defaya mahsus olmak üzere bataryayı tam boşaltın ve kapalı konumdayken %100' kadar şarj edin. Bataryanız sorunlu değilse ve orjinal ise bu sorun ortadan kalkacaktır.

      Sil
  17. Telefonla ugrasıldigında 25 dakikada % 10 sarj yiyo normal mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun için kesin bir şey söylemek doğru değil. Çünkü, telefonda uğraştığın şeye göre bu durum değişiklik gösterebilir.

      Sil
  18. Bnm telefonum alinali 5yil oldh gecenn telefonumu saja taktm doldu hemen ckarttm ckarttiktan bes dk sonra telefonumun saji bittiginden telefon kapandi ve bu olay 5-6 kere daha oldu ayni gn icersnde sarj aleti bozuksa diye orjinal olmayan saj aletini kullandm simdide saji digeri kadar olmasada 2 saatte bir bitiyoo yardmci olrmsnz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonunu 5 yıldan beri kullandığını söylemişsin ve bu kadar uzunca bir süre içerisinde bataryanın artık ölmek üzere olması normaldir. Yeni ve orjinal bir batarya almanı tavsiye ederim ben.

      Sil
  19. yeni batarya aldim %59dolu cikti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonlarda şuanda Li-ion piller kullanıldığından dolayı bu gayet normaldir. Bu tarz piller uzun süre kullanılmayacaksa, şarjn %50-60 şarj seviyelerinde olması gerekir ki pilin ömrü, henüz kullanılmadan kısalmasın. Dolu olmasının sebebi oradan kaynaklanıyor olabilir.

      Sil
  20. Ben talefonu bugün aldım şarjını doldurur doldurmazda asphalt 8 face whatsapp vb. uygulamalar yükledim telefon acısından bi sıkıntı olurmu olursa ne yapmalıyım şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sıkıntı olmaz ama çok fazla oyun oynamamaya dikkat et. :) Çok fazla oyun demek çok fazla şarj tüketimi demektir. Bu da telefonu kısa sürede çok fazla şarjını bitirip, yeniden şarj etme anlamına geldiği için, otomatikmen kısa sürede çok sayıda batarya devri yapmak anlamına geliyor. Bu durum ise, bataryanın normalden daha kısa sürede ölmesine sebep olabilir.

      Sil
    2. Asus Zenfone 6 akıllı telefon aldım. Telefonun pili çıkmıyor. Yeni aldığımda ilk gelen şarjıyla kullanıyorum. Şarjı tamamen bitirerek sizin burada yazdığınız önerilere göre mi şarj etmeliyim. Kullanma kılavuzunda şarjla ilgili her hangi bir bilgiye rastlamadım. Saygılar...

      Sil
    3. Yeni akıllı telefonlarda şarjı tamamen bitirmeye gerek yok. İstediğiniz zaman şarja takıp şarj edebilirsiniz.

      Sil
  21. Merhaba 3.maddede gecen" bataryayi dinlendirin "bu maddeyi ne zaman yapmaliyiz sarj bittikten sonrami bitmeden mi ...bilgilendirdiginiz icin tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bataryanın içinde yüzde kaç şarj olduğunun pek önemi yok. Yeter ki tamamen bitmemiş olsun. En az %20 şarj ve üstü bulunsun yani. Gece telefon kullanılmadığı için yatmadan önce çıkarıp, sabah takarsanız yeteri kadar dinlenmiş olacaktır.

      Sil
  22. Bir keresinde telefonumu şarja takmıştım ve % 100 olunca çıkardım. çıkarır çıkarmaz şarj % 44 e indi. Ve o günden beri şarja taktığımda artması gerekirken azalıyor.Ve bunun için bataryayı değiştirdim ama bir değişiklik olmadı bunun nedeni nedir ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer korsan bir batarya almışsanız sorunun devam etmesi normaldir fakat; yeni aldığınız batarya orjinal ise ve buna rağmen sorun devam ediyorsa, ya şarj adaptörünüzde sorun vardır yada telefonunuzun şarj girişinde bir sorun vardır. Telefonu başka adaptör ile şarj etmeyi deneyin. Eğer sorun devam ederse ve garantisi devam ediyorsa garantiye verin. Büyük ihtimalle şarj girişinde bir problem vardır.

      Sil
  23. Bende yeni sony T3 aldim isim icabi pirizden yani orjinal sarzyla sarz etmem imkansiz ancak aracta olyo ve sansungun orjinal sarzyla sarz etsem bi sorun olrmu cikisi 2.1a

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı şarj cihazları takmak cihazınıza zarar verir. Çünkü her şarj cihazının verdiği çıkış gerilimi veya çıkış akımı birbirinden farklılık gösterebilir. Şarj adaptörü üstündeki "Output" değerlerini kıyaslayın. Farklı ise şarj etmeyin. Telefonunuz veya bataryası zarar görebilir. Ayrıca Amper olarak sizin şarj adaptöründen daha düşük bir çıkışa sahip ise, yine zarar vereceğini düşünmüyorum. Samsung'un 2.1A'lık çıkışı Sony T3 için fazla olabilir. Siz ilk önce Sony T3'ün şarj adaptörünün çıkışı ne kadar, ona bakın. Ondan sonra olur mu yoksa olmaz mı diye kıyaslama yapabilirsiniz zaten.

      Sil
  24. Telefonumun sarji yatarken tam dolu 100 olmasina ragmen sabah 88 e kadar dusebiliyor. Bu konuda yapabilecegim birsey varmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer uyurken telefonunu kapatmıyorsan yada uçak moduna almıyorsan bu gayet normaldir. Çünkü sen telefonu kullanmasan bile, bildirimlerin ve internetin açık olduğu sürece telefon arka planda sürekli olarak uygulamaları günceller. En mantıklısı ise gece yatarken telefonu kapatmaktır. Telefonu kapatmak istemiyorsanız en azından uçak moduna almalısınız.

      Sil
  25. Kullanım klavuzunda ilk şarj ile ilgili hiçbirşey yazmıyor, ne yapmak gerek? Cihaz traş makinesidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Batarya türünün ne olduğuna bakın. Makinenin batarya türü "Li-Ion" ise ilk şarja gerek yok. Fakat batarya eğer, Ni-CD türünde bir batarya ise, ilk şarj için en az 8 saat bırakmakta bir sakınca yoktur bence. Pil türüne bakın önce.

      Sil
    2. NiMH yazıyo bu pil ile ilgili midir acaba?

      Sil
    3. Traş makinesi dediğiniz için ben de hemen bendeki traş makinesinin kullanım klavuzunu okudum. Klavuzda ilk şarj için 16 saat demişler. Onun haricinde internette de birkaç yerde NiMH pil için ilk şarj süresi ne kadardır diye arattığım zaman bu tarz piller için ilk şarjın 16 saat olması gerektiğine karar verdim. İlk şarj için, bir defalığına mahsus 16 saat şarj edebilirsiniz. Bu 16 saatlik süre içerisinde de cihazı tamamen kapalı tutmanız gerekmektedir.

      Sil
  26. Ali Arslan Telefonumu Sarja Takılı Kullanmam Doğrumudur.Mesela Film İzlerken Çok Çabuk Bitiyor. Şarja Takılı Kullanmam Doğrumudur??? (Tel S3 mini)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefon şarja takılı iken kullanılması elbette doğru değildir. İhtiyacınız olmadığı sürece şarjdayken telefonu daha az kullanmaya çalışın derim ben.

      Sil
  27. Merhaba Ali Bey.Bnm bi kac sorum olacaktı size.Bnde note 3 var.Yeni orjinal batarya aldım.ilk gün cok iyidi.ikinci gün sarjım yine çabuk gitmeye basladı.(5 dakika da bi %1 düşüyo.)ilk sarj taktıgım da 7 saat filan durmustu.Acaba telefonda mı bi sıkıntı mı var?
    Bir de batarya kablisyonu nedir? Bn yapsam bi faydası olur mu?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkaplanda gereksiz yere çalışan uygulamalar yada işiniz olmadığı halde telefonun sürekli olarak internete bağlı olması pili çabuk tüketebilir. Bu sebepleri göz önünde bulunduracak olursak bence 5 dakikada %1 düşmesi normaldir diyebilirim. Ayrıca telefonu hergün aynı oranda kullanmaz insan. O yüzden bugün 7 saat giden telefon ertesi gün 5 saat gidebilir. Bunları da düşünmek lazım. Bunun dışında telefonunuzla ilgili tasarruf önlemleri alırsanız, piliniz daha uzun süre dayanabilir. Eğer içiniz rahat etmeyecekse ve bataryayı Samsung'un resmi bayisiden aldıysanız eğer, kendilerine danışmanızı tavsiye ederim.


      Pil kalibrasyonu ise, bataryanın ömrünü arttıran bir işlem olduğu söylenmekte. İnternette aratırsanız nasıl yapılacağı konusunda anlatım yapan birçok site var.

      Sil
  28. telefon şarjdayken telefonla uğraşmak cihaza veya bataryaya zarar verir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefon şarja takılı iken kullanılması elbette doğru değildir. İhtiyacınız olmadığı sürece şarjdayken telefonu daha az kullanmaya çalışın derim ben.

      Sil
    2. teşekkür ederim :)

      Sil
  29. Yeni batarya aldım şarjı yarım dı şarja taktım bitirilmesi mi gerekir di

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O eskidendi. Günümüzdeki akıllı telefonlar için öyle bir şeye gerek yok. Bataryan büyük ihtimalle Li-ion bataryadır. Kullanma klavuzunda yada eğer bakabiliyorsan batarya üzerinde yazar. Li-ion pillerde bataryayı tamamen boşalttıktan sonra şarja takmak, pilin ömrünü kısaltır. Mümkün olduğunca şarjı orta seviyelerde tutmak, bu piller için daha sağlıklı olduğu söyleniyor.

      Sil
  30. slm,Galaxy note 2 orjinal batarya aldım,asırı kullanmadığım halde 1 gunde bıtıyor nasıl oluyor boyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Piyasada orjinal diye satılan çoğu batarya aslında orjinal değildir. Orjinal batarya almak için Samsung'un resmi mağazalarına gitmenizi öneririrm. Öte yandan telefonunuzda internet sürekli açık kalıyorsa ve sürekli programların arkaplanda çalışıyorsa eğer, şarjının 1 gün gitmesi normaldir.

      Sil
  31. mrb. samsung s3 mini telefonumun şarj aleti bozuldu başka uyumlu bir şarj aleti kullanmam ile de bataryam bozuldu :) :/.
    piyasadaki satıcıların orjinal şarj aleti ve batarya diye sattıklarına ise güvenemiyorum.
    telefonumun garanti süresi hala dolmadı bundan başka sıkntılarıda var garantiye şarj aleti ile birlikte göndersem batarya ve şarj cihazında yenileme yaparlar mı yani şarj aleti ve batarya garanti kapsamında yenilerler mi aceba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Direkt batarya ve şarj aletinin garanti kapsamına girip girmediğine dair bilgim yok. Hemen hemen her ilde resmi Samsung bayileri var. Oralardan detaylı bilgi alabilirsin veya Samsung'un resmi sitesinden kendileriyle iletişime geçerek bu soruyu onlara yöneltebilirsiniz. Şu sayfadan : http://www.samsung.com/tr/magazalar/index.html Samsung'a ait resmi mağazaları görüntüleyebilirsin.

      Sil
  32. Bnim sarjim cabuk dolyor cabuk bitiyo sorun ne cihaz turkcell t20

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer cihazının çok uzun süreden beridir kullanıyorsan yavaş yavaş bataryasının artık daha az gitmeye başlaması normaldir. Çünkü bir cihaz kullanıldıkça batarya ömrü de giderek kısalır. Elinden geldiğince internette olmadığın sürece internetini kapatmanı öneririm. Gece uyumadan önce telefonu kapatıp uyu yada gece moduna koy. Kullanmadığın gereksiz uygulamaları direkt kapat, arka plan kalmasınlar. Telefon ışığını yüksekte kullanma, otomatiğe koy. Bu ve bu saydıklarıma benzer daha bir çok seçenek ile cihazının bataryasının gün içinde daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsin. İnternette bu tarz önerilerden bir sürü bulman mümkün. Mesela elinden geldiğince 3G'den veya normal mobile veriden değil, Wi-Fi'den internete bağlan. Wi-Fi'den internete bağlanmak 3G'ye yani mobile veriye göre her zaman daha az şarj tüketir.

      Sil
  33. 3 yil oldu alali ilk aldimda 1 gun gidiyodu simdi 2 saat anca gidiyo oyun falan oynamassam 1 gun gidiyo bi telefoncuya baktirsammi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonla ilgili bir sorunun yok Tunahan. 3 yıl sonunda bataryanın ilk aldığın zamanlardaki performansı vermemesi gayet doğaldır. Bataryanı değiştirirsen sorun çözülecektir ama sana önerim orjinal batarya almaya dikkat et. Orjinal olmayan bataryalar telefonunu bozar ve sana istediğin performansı vermez.

      Sil
  34. Bnm telefonum asus zenfore 6. Bi yerde okuduguma gore pili fazla yormak (film izlemek, cok telefon kullanmak vb.) bataryayi bozarmis ve bu durumda yetkili servise basvurmamiz gerekirmis. Zenfore 6 nin bataryasi cikmadigi icin batarya bozulursa telefonu ne yapabilirim ve sarjda cok kaldiginda yada film falan cok izlersem telefon ne kadar dayanir tahminen?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla zorlarsan en fazla 1 yıl dayanır. Bataryayı değiştirmek için ise telefonu resmi Asus servisine götürmeni tavsiye ederim. Çünkü sadece orada telefonuna orjinal batarya takarlar. Sıradan telefoncuların takacağı batarya telefonunu bozabilir. Ayrıca bataryanın ölmesi garanti kapsamına girmiyor bildiğim kadarıyla.

      Sil
  35. admin bataryayı tam dolmadan şarjdan çekmek bataryayı öldürürmü

    YanıtlaSil
  36. Merhaba benim telefonum htc chacha sarja taktigim zaman sarj aliyor diyor fakat sarj yiyo takmamis gibi oluyor oneriniz var mi ne yapmaliyim??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka bir HTC şarj cihazı ile şarj etmeyi dene. Sorunsuz şarj ederse, sorun şarj aletindendir. Sorun devam ederse o zaman pilde bir sıkıntı vardır veya şarj girişinde bir sıkıntı vardır diyebiliriz. Android telefonlarda genelde şarjı sıfırladığında bu tip sorunlar olabiliyor. Yani pil, şarj almamaya başlıyor. Şarjı kesinlikle sonuna kadar bitirmeden en az %20 seviyelerinde tekrar şarja takmalısın.

      Sil
  37. Abi telefonum LG G2 3000mah pil var oyun oynuyorum 2:30 saat gidiyo sarzi bu sureyi nasil artiririm parlaklik %50 de oynuyorum titresim felan kapalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parlaklığı otomatik yap. Gereksiz arka plan uygulamalarını kapat. Kullanılmayan uygulamalar da boş yere açık kalmasın. Oynadığın oyun internet gerektirmiyorsa Wifi + Hücresel veriyi kapat. Eğer oynadığın oyunda internete ihtiyaç duyuyorsan hücresel değil, her zaman Wi-Fi'yi tercih et. Ayrıca telefonu alalı 1 seneden fazla olmuş ise, pilin kapasitesinde ve performansında illa ki düşmeler meydana gelmiştir.

      Sil
  38. Merhaba ben yeni batarya aldım bir ay oluyor genelde geceleri şarja takıyorum sabah uyarınca çıkarıyorum geçen gün taktım 3 saatte anca oldu bir gün boyunca bana yetiyor ama çabuk bitiyor gibi geliyor oynamasam bile 5dakikada % 1 azalıyor bazen normalmidir acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonu çok fazla şarjda tutmak yanlıştır. Bataryayı erken öldürür. Telefonun 3 saatte şarj oluyorsa eğer, 3 saat sonra şarjdan çıkarman gerek. Çok fazla şarjda bırakmanın telefonuna bir faydası olmaz. Telefonuna 3 saat şarj yeterken sen geceden sabaha kadar şarjda bırakıyorsun bu da demek oluyor ki 3 saatte şarj olan telefonu en azından 7-8 saat şarjda bırakıyorsun. Bu durum, telefonun batarya performansını olumsuz olarak etkiler ve bataryanın ömrünü kısaltır.

      Sil
  39. Benim batarya ölmüştü bende yeni batarya aldım telefonum general mobile discovery işim gereği sürekli seyahat ediyorum bataryanın ilk şarjını araç şarj cihazıyla yapabilir miyim ve kaç saat şarjda tutmam gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk şarj olayı benim bildiğim kadarıyla eskide kaldı. Yeni nesil telefonlar için öyle bir şey gerekmiyor. Şayet öyle bir şey gerekiyorsa bu zaten telefonun kullanma klavuzunda yazar. Yazmıyorsa, gerekmiyordur. Ayrıca arabadan şarj etmenin bir sakıncası yoktur.

      Sil
  40. z1 kullanıcısıyım. telefon şarjının %100 olması yaklaşık iki buçuk yada 3 saati buluyor.bir aralar telefonu şarjı %100 olmadan şarjdan çıkarıyodum ve bazen gece sabaha kadar telefon şarjda kalıyoru. acaba sorun burdan mı kaynaklı? yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefon ilk aldığından beri mi böyle yoksa sonradan mı böyle oldu? İlk aldığından beri öyleyse herhangi bir problem yok. Çünkü Sony bataryaları büyük ve bu yüzden de geç şarj olması da normaldir. Ayrıca sana tavsiyem gece şarja takıp sabaha kadar bırakma. Telefon 2.5 - 3 satte şarj oluyorsa hemen şarjdan çıkarmalısın. Gereğinden fazla şarjda kalması, telefonun bataryasının ömrünü kısaltır.

      Sil
  41. Bize verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz. Gerçekten işime yaradı. Bilmediğim çoğu şeyi öğrendim batarya ile ilgili, sağolun.

    YanıtlaSil
  42. Benim 2 bataryam var biri sağlam tamamen bitince çıkarıp bozuk olanı takıyorum ve şarjda iken kullanıyorum, diğer sağlam olanı bozmamak için ve mecburen kullanmam gerektiği için şarja takılı kullanıyorum bunun başka bi yöntemi yok mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonu şarjdayken kullanmak batarya için sağlıklı bir şey değil. Birini yedek batarya olarak kullanabilirsin. Mesela sağlam olan pil hep dolu kalsın ama sadece ihtiyaç duyduğunda veya acil durumlarda kullanırsın. Daha çok eskisini kullanmaya devam edersin. Bu bir yöntem olabilir ama telefon şarjdayken kullanmak benim bildiğim kadarıyla batarya ömrünü olumsuz etkiliyor.

      Sil
  43. abi bazı işte programmı ne clean master cm security gibi bunlar hesapta batarya ömrü için gerçekten işe yarıyormu yoksa asıl pilin ömrünü bitiren bunlarmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gereksiz dosya temizlemede işe yarıyorlar ama ram temizleme tarzı özelliklerin pek işe yaradığını düşünmüyorum.

      Sil
  44. abi internette bir şey okudum şarj makinasının ucunu çıkarıyomuşsun o 2 kabloyu bataryanın ucundaki 3 yerin 2sine bağlıyor muşsun bu doğrumu doğru ise s3minide oluyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarz ne olduğu belirsiz yöntemlerden uzak durmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  45. Abi benim sarj im 6 saatte doluyor s 3 mini kullanıyorum kaç saat sarj etmeliyim 6 saatte doluyor 6 saatte bitiyor batarya 4.35 v 1500 akım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonunun 6 saatte şarj olması normal değil. Bu çok uzun bir süre. Şarj aletinde veya telefonun şarj girişinde bir sıkıntı olup olmadığını test etmek için telefonunu başka bir orjinal Samsung şarj aleti ile şarj etmeyi dene.

      Sil
  46. abi ben telefonu şarj ederken şarj aletinin ucu çok ısınıyor normal mi ?

    YanıtlaSil
  47. Merhaba abi benim telefonumun markası GM discovery benim telefon com çabuk şarj oluyor çok çabuk bitiyor telefonun bataryasından olduğunu dusunup kendi orijinal bataryasını degistirdim yerine lion batarya aldım ancak sorun bataryadan değilmiş telefonu kalibre dahi ettim ancak hala aynı neden olabilir yardımcı olursan cok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece telefon bataryası değil. Yaptığın kullanımla da ilgisi var. Mesela konum bilgisini, yani GPS'i sadece belirli uygulamaların kullanmasına izin ver. İhtiyaç duymadıkça GPS'i açma. Bunun dışında telefondaki tüm uygulamaların bildirimleri açık olmasın. Sadece işine yarayan belli başlı uygulamaların bildirimleri açık olsun. Mesela Whatsapp, Facebook, Messenger gibi uygulamaların bildirimleri açık tutup diğer, senin için çok da önemli olmayan uygulamaların bildirimlerini kapalı tut. Telefonunla internete bağlanacağın zaman olabildiğince Wi-Fi kullanmaya çalış. Hücresel veriyi mecbur kalmadıkça kullanma. Telefonunu kullanmadığın zamanlarda ise internetin mutlaka kapalı olsun. Ekran parlaklığın ise otomatik ayarda olsun. Bunlara uyduğun takdirde şarjın daha uzun dayanacaktır.

      Sil
  48. Kardeşimle telefonlarımız aynı olmasına rağmen benim şarzım daha çabuk azalıyor ve telefonlar yeni bunun sebebi ne olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu son derece doğaldır. Çünkü şarjın çok dayanmasında sadece telefon bataryası tek başına etkili değil. Yaptığın kullanımla da ilgisi var. Mesela konum bilgisini, yani GPS'i sadece belirli uygulamaların kullanmasına izin ver. İhtiyaç duymadıkça GPS'i açma. Bunun dışında telefondaki tüm uygulamaların bildirimleri açık olmasın. Sadece işine yarayan belli başlı uygulamaların bildirimleri açık olsun. Mesela Whatsapp, Facebook, Messenger gibi uygulamaların bildirimleri açık tutup diğer, senin için çok da önemli olmayan uygulamaların bildirimlerini kapalı tut. Telefonunla internete bağlanacağın zaman olabildiğince Wi-Fi kullanmaya çalış. Hücresel veriyi mecbur kalmadıkça kullanma. Telefonunu kullanmadığın zamanlarda ise internetin mutlaka kapalı olsun. Ekran parlaklığın ise otomatik ayarda olsun. Bunlara uyduğun takdirde şarjın daha uzun dayanacaktır.

      Sil
  49. Sony t3 telefonum var, telefonum saatlerce şarjda durmasına rağmen % 50 lere geliyor 10 dakikadır yorumları okuyorum % 1 ancak artti. Yani çok uzun zamanda şarj oluyor. Normalde ayni telefon 2-3 saatte şarj oluyor. Şarj aleti orjinal. Sıkıntı nerde olabilir. Tşk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunun 3 sebebi olabilir. Ya şarj aletinden kaynaklıdır, ya telefonun şarj girişinden kaynaklıdır yada telefonun bataryasından kaynaklıdır. Telefonunu başka şark aletleri ile şarj etmeyi dene. Eğer sorunsuz bir şekilde şarj olursa sorun şarj aletinden kaynaklıdır. Şayet yine aynı sorun devam eder ise, sorun ya telefonun şarj girişinden yada bataryandan kaynaklıdır diyebilirim. Ayrıca telefonunu yakın bir zaman güncellediysen, bazı güncelleme hataları da bu tarz sorunlara sebep olabiliyor.

      Sil
  50. İyi günler telefonumun şarj soketi bozulduğu için çift batarya kullanıyorum, bataryalardan birini dusurdum ve alt kosesi biraz ezildi bi sıkıntı olusturur mu? Kullanmada bi sıkıntı var mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafif bir dış darbe ise sıkıntı olmaz. Önemli olan içinin zarar görmemiş olmasıdır. İçinin zarar gördüğünü düşünüyorsanız kullanmayın.

      Sil
  51. Ya ben telefonu şarjdan çıkardım bi 20-25 saniye "şarj oluyor" ifadesini gördüm sonra şarjdan çıkarıldı uyarısı geldi ne Zaman şarjdan çıkarsam böyle oluyor iyice garipleşti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun çok farklı sebepleri olabilir. Kestirmek zor. Yazılımsal bir sorun bile olabilir.

      Sil
  52. Abi 5-10 dk clash of clans oynuyorum %20 sarz gidiyor yorumlari okurkende %10 sarz gidiyo bu yazilanlara uysam sarz azalma miktari azalirmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii. Kısmen de olsa etki eder. Eğer istersen telefonunun bataryasını değiştirmeyi deneyebilirsin. Yazdıklarına göre cihazının bataryasının gücü tutabilme kapasitesi düşmüş.

      Sil
  53. Abi benim telefonum vardi bataryasi bitti diye bugun yenisini aldim nelere dikkat edebilirim. Yani bu bataryayi kac saat sarjda tutucam falan.

    YanıtlaSil
  54. orkun şeremet23 Ocak 2016 23:59

    Abi benim telefonun bataryası bitmişti bugün yenisini aldım neler yapabilirim yani kaç saat sarj falan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanım klavuzunu incele istersen. İlk şarj ile ilgili bir ibare yazmıyorsa %100 olunca şarjdan çıkar. İlk şarj olayı eskide kaldı benim bildiğim. O durum eski telefonlar için geçerliydi.

      Sil
  55. abi benim ki sarj olmuyo ama elektrik gidiyo sorun ne olabilir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bataryanı uzunca bir süredir kullanıyorsan, artık ömrü bitmiş olabilir.

      Sil
  56. Benim telefonun şarjı bir anda %64 ten %50 ye falan düşüyor. Daha önceleri bu durum iki üç günde bir olurken artık hergün olmaya başladı. virüs bulaştığını düşünüp telefon fabrika ayarlarına sıfırladım ama hala sorun devam ediyor. Bu neyden kaynaklı bir durumdur? Yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonunuzu 2 yıldan daha uzun bir süredir kullanıyorsanız bataryası ölmüş olabilir. Demek ki batarya artık güç tutamıyor.

      Sil
    2. 1 sene bile olmadı henüz. Bu durumun anakartla alakası olabilir mi peki?

      Sil
    3. 1 sene bile olmadığına göre garantisi devam ediyordur o halde. Telefonun garantisini ve faturasını yanınıza alarak satın aldığınız yere başvurmanızı öneririm.

      Sil
  57. Tablet bozulmak üzereyken zor kurtardık.

    YanıtlaSil
  58. Merhabalar benim telefonum s3 mini sarji bir gunde en fazla 6-7 kere bitip sarja takiyordum batarya sismisti zaten sarjda oynuyordum hatta aksam sarja takip ℅100 olunca cekiyordum sabaha sarjim bitmis oluyordu bugun yeni batarya aldim 50 tl adam sekiz saat sarjda kalsin dedi ilk olarak suan eski sarjim hala var %50 sarjim var bu bitince uyari gelince mi takayim yoksa telefon kapaninca mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefon batarya zayıf uyarısı verdiği anda şarja tak. Sıfırlanmasını bekleme. Pilin üzerine iyi bak. Eğer Li-ion pil ise, sıfırladıktan sonra şarj etmek zarar verir. Ayrıca Li-ion piller için ilk şarj diye bir olay yok diyebiliyorum. Yani %100 olduğunda şarjdan çıkarabilirsin. Aldığın pilin üzerinde ne tür bir pil olduğuna iyi bak. Ben Lityum Iyon (Li-ion) olduğunu düşünüyorum.

      Sil
  59. merhaba telefonu günde iki kere şarja takmak ,telefona yada telefonun işlemcisine, anakartına yada yazılımına yani genel olarak telefona zarar verir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki defa şarja takmakla tam olarak neyi kastediyorsun? Gün içinde yarım şarj yapıyor musun mesela? Diyelim ki %100 fulleyip şarjı ikinci defa fullüyorsan, yani günde iki defa full şarj yapıp tekrar bitirmey olayını kastediyorsan eğer, bu telefona herhangi bir zarar vermez ama pilin ömrünü kısaltır.

      Sil
  60. Benim bir sorum olucaktı. Şarjım bir anda hiçbir uygulama açık değilken hergün %10-12 falan boşalıyor. Telefonum ikinci el olduğundan garantisi falan yok. Sorun batarya da mı acaba? Eğer bataryada ise yeni batarya aldığımda bu durum düzelir mi? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akıllı telefon olunca şarjın çabuk bitmesi normaldir. Telefonun arka planında sürekli olarak çalışan uygulamaları kapat. Ayrıca sadece sürekli olarak kullandığın uygulamaların bildirimleri açık kalsın. Bildirimleri senin için çok da önemli olmayan uygulamaladan bildirim almayı kapat. Elinden geldiğince telefonu Wi-Fi ile kullan. İnternete sürekli olarak 3G veya Edge üzerinden yani hattındaki mobil veri üzerinden girmeye çalışırsan, bu da şarjın çabucak tükenmesine sebep olur. Telefon parlaklık ayarını ise otomatik olarak ayarlamanı öneririm.

      Sorunun devam ederse büyük ihtimalle sorun bataryadan kaynaklıdır. Telefonunu 2 yıla yakın veya 2 yıldan daha da uzunca vir süredir kullanıyorasan bataryan, ilk zamanlardaki performansını ve elektriği tutma kapasitesini kaybetmeye başlar.

      Sil
  61. telefonum samsung. bataryam made in vietnam. şarj makinem asus tabletin orjinal şarj makinesi ama made in china yazıyor. bu şekide kullansam sorun olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabletin şarj aletinin Amper değeri, telefonun orjinal şarj aletinden daha yüksek bir voltaj ve amper değerine sahipse, bataryana zarar verebilir. Bu yüzden, telefonunun şarj aleti ile tabletinin şarj aletinin amper ve volt değerlerini kıyaslamanı öneririm.

      Sil
  62. Ben de samsung j7 var daha üç gün oldu alalı dün gece sarjı tamamen bitti gece sarj ettim ama şimdi çabuk bitiyormuş gibi geliyor bu kereden bi şey olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akıllı telefon olunca şarjın çabuk bitmesi normaldir. Telefonun arka planında sürekli olarak çalışan uygulamaları kapat. Ayrıca sadece sürekli olarak kullandığın uygulamaların bildirimleri açık kalsın. Bildirimleri senin için çok da önemli olmayan uygulamaladan bildirim almayı kapat. Elinden geldiğince telefonu Wi-Fi ile kullan. İnternete sürekli olarak 3G veya Edge üzerinden yani hattındaki mobil veri üzerinden girmeye çalışırsan, bu da şarjın çabucak tükenmesine sebep olur. Telefon parlaklık ayarını ise otomatik olarak ayarlamanı öneririm. Sürekli olarak kullanmadığın uygulamarın, konum bilgine ulaşmasını engelle.

      Sorunun devam ederse mutlaka bir Samsung bayisi ile durumu görüşmelisin. Şayet batarya ile ilgili bir sorun varsa, değiştirmelerini talep edebilirsin. Sonuçta garantisi devam eden bir ürünün var.

      Sil
  63. Merhabalar. Batarya kalibrasyonu yapmak telefona herhangi bir zarar verir mi? yardımcı olursanız çok sevinirim. Şİmdiden tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalibrasyon olayının çok fazla yapılmasını tavsiye etmiyorum ben. Birkaç ayda bir defa yapsanız yeter. Sürekli olarak yapmamakta fayda var.

      Sil
  64. Merhaba telefondaki kısa devre şarjı etkiler mi? Çünkü benim şarjım durduk yere hergün %15 civarında falan boşlıyor. Yani telefonda kısa devre olmus olabilir mi? yoksa batarya mı ölmüştür. Lutfen yardımcı olabilir misiniz.Tesekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonunu 2 yıla yakın veya 2 yıldan daha da uzunca vir süredir kullanıyorasan bataryan, ilk zamanlardaki performansını ve elektriği tutma kapasitesini kaybettiğinden dolayı %15'te kapanıyor olabilir. Yine de içinin rahat etmesini istiyorsan, 'güvenilir' ve bu işten anlayan bir telefoncuya gösterebilirsin.

      Sil
    2. telefon 2.el ve 1 sene bile olmamıştır daha sanırım. Bu arada 15te kapanmıyor. mesela 80iken 65e düşüyor bir anda. Bunun gibi %15lik düşüşler oluyor. Hani bu durum kısa devreyle alakalı olabilir mi. Yani telefon kısa devre yapmış olabilir mi yoksa sorun kesin batarya da mıdır? çok teşekkür ederim

      Sil
    3. Önceki sahibinden aldığından itibaren mi 1 sene? Yoksa önceki sahibinin kullanımına ek olarak senin kullanımınla beraber mi 1 sene? Benim bildiğim kadarıyla kısa devre yapan telefonlar hiç açılmaz. Örneğin telefon suya düştüğü zaman telefonu kapatmayıp kullanmaya çalışırsan kısa devre olur ve bir daha da açılmaz. Sendeki sorun büyük ihtimalle pil sorunudur. Ayrıca cihazın arka planında çok fazla enerji tüketen bir uygulama da çalışıyor olabilir. Mümkün olduğunca arka planda çalışan uygulama bırakma. sadece sürekli olarak kullandığın uygulamaların bildirimleri açık kalsın. Bildirimleri senin için çok da önemli olmayan uygulamaladan bildirim almayı kapat. Elinden geldiğince telefonu Wi-Fi ile kullan. İnternete sürekli olarak 3G veya Edge üzerinden yani hattındaki mobil veri üzerinden girmeye çalışırsan, bu da şarjın çabucak tükenmesine sebep olur. Telefon parlaklık ayarını ise otomatik olarak ayarlamanı öneririm. Sürekli olarak kullanmadığın uygulamarın, konum bilgine ulaşmasını engelle. Sorunun devam ederse garntiye götür. Eğer dediğin gibi telefon 2 yıllık bir telefon değilse, garantisi devam ediyor olması lazım.

      Sil
  65. Benim ikidir telefonum s4 sarj olmuyor sabahtan aksama kadar dolma di 1 sene bile olmadı alalı Telefonumu hatta bazen şarja taktığı m da daha çabuk bitiyor şarjı neden olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir değil, bir kaç sebebi vardır bunun. Bu sorun ya bataryadan, ya telefonun şarj girişinden ya da şarj adaptöründen kaynaklanabilir. Bunu anlayabilmek adına telefonu S4 uyumlu farklı Samsung şarj cihazları ile şarj et. Sana tavsiyem telefonu şarj edeceğin şarj adaptörü orjinal olsun. Eğer sorun devam ederse geriye iki seçenek kalıyor. Sorun ya bataryadandır yada telefonun şarj girişindedir. Eğer imkanın varsa farklı bir batarya takarak da sorunun bataryadan mı yoksa telefonunun şarj girişinden mi kaynaklandığını öğrenebilirsin. Fakat benim sana öncelikli olarak önerim, bu dediklerimi yapmadan önce telefonu garantiye götür. Telefonu alalı 1 sene bile olmadı demişsin. O halde garantisi de devam ediyordur. Eğer telefonunun garantisi varsa, ilk önce servise götür. Garantisi varsa sorununu ücretsiz olarak çözeceklerdir zaten. Oradan bir sonuç alamazsan veya telefonunun garantiye veremeyecek durumdaysan son çare olarak dediklerimi uygularsın.

      Sil
    2. orjinal olmayan batarya aldım telefona zararı olurmu bide telefonun pilini çıkarttıktan sonra telefonun tarihi ve saat ayarları değişiyor tekrar ayarlıyorum şimdiden teşekkürler

      Sil
    3. Tabii ki de zararı olabilir. Sonuçta orjinal olmayan bir ürün kullanıyorsun, sadece telefona değil kişiye bile zararları olabilir. Elinizden geldiğince orjinal pil kullanmaya çalışın. Ayrıca orjinal olmayan pillerin de ömrü çok kısadır zaten. Bir bakmışsın 5-6 ay sonra ömrü bitmiş.

      Sil
  66. Merhaba samsung j7 kullanıyorum 5 aylık cihaz sıfır aldım şarj dolum esnasında hiç kullanmamistim fakat dün %1 de taktım %100e kadar kullandım bir defa sadece bu cihaza veya bataryaya zarar verir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Cihaz şarj olurken, cihazı yoğun ve zorlayacak biçimde kullanmak bataryanın ömrünün kısalmasında bir etkendir.

      Sil
  67. S3 mini yeni batarya alsam işe yararmı

    YanıtlaSil
  68. Yeni batarya alsam ise yararmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunun bataryadan olduğuna eminsen orjinal batarya almalısın. Orjinal olmayan bataryalardan uzak durmanı tavsiye ederim.

      Sil
  69. Abi telefonu kapalı iken şarj edersem bataryası bozulurmu? Telefonu nasıl şarj edecem?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapalıyken şarj etmek herhangi bir sorun yaratmaz. Yeter ki kullanırken çok fazla kurcalama. Kapalı yada açık olması farketmez.

      Sil
  70. Abi ben fil izliyorum ve 3 4 saat sürüyor bu durum batar ya ya zarar verir mi ömrü kisalir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bataryaya zarar verir ve bataryanın ömrü çok çabuk kısalır.

      Sil
  71. Selamın aleyküm abi benim tabletim General Mobile E tab 5 şimdi ben bu tabletin sarj alaetini piyasada bulamadım tabletin pili 7500 mah sarj aleti kayıp nereye gitti bilmiyorum ama evdeki sarj cihazı yani S3 un sarj cihazını kullaniyorum bi sıkıntı olur mu anca sabah fulleniyor şarj

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. S3'ün şarj aleti orjinal ise, bir sorun yaratmaz. S3 cihazına ait şarj aletinin amperi muhtemelen daha düşük olduğu için sorun olacağını sanmıyorum.

      Sil
  72. Merhaba abi benim telefonum j7 ve telefonda tek oyun clash of clans var ben bu oyunu oynadigim zaman telefon bayağı ısiniyor ve telefonun sarji genelde 17-18 saat gidiyor sence bu normal mi ve telefona bir zarari olurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla oynuyorsan normaldir. Her telefon ısınır.

      Sil
  73. İyi günler abi benim telefonun gm5 plus general mobil ben bunu sarzini full doldurmuyorum %76 %60 filan oldumu çıkarıyorum zararı varmi

    YanıtlaSil
  74. Görkem Dönmez15 Ağustos 2016 22:48

    Telefonunun şarjı bir günde durduk yere bitiyor kullanmadığım halfe ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefonu 2 seneden fazla bir süredir kullanıyorsan, artık bataryanın ömrü kısalmaya başlamıştır. Bu normaldir fakat; telefonun henüz yeni olmasına rağmen bu tür bir sorun yaşıyorsan, bunu önlemek için bir kaç yöntem deneyebilirsin. Mesela, telefonun arka planında sürekli olarak çalışan uygulamaları kapat. Ayrıca sadece sürekli olarak kullandığın uygulamaların bildirimleri açık kalsın. Bildirimleri senin için çok da önemli olmayan uygulamaladan bildirim almayı kapat. Elinden geldiğince telefonu Wi-Fi ile kullan. İnternete sürekli olarak 3G veya Edge üzerinden yani hattındaki mobil veri üzerinden girmeye çalışırsan, bu da şarjın çabucak tükenmesine sebep olur. Telefon parlaklık ayarını ise otomatik olarak ayarlamanı öneririm. Sürekli olarak kullanmadığın uygulamarın, konum bilgine ulaşmasını engelle.

      Sorunun devam ederse ve cihazının garantisi devam ediyorsa, cihazı aldığın yere durumu bildirmelisin. Şayet batarya ile ilgili bir sorun varsa, değiştirmelerini talep edebilirsin.

      Sil
  75. Orijinal adaptöre yan sanayi kablo takıp şarj etmek cihaza zarar verir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda net bir fikrim olmamakla beraber bir sorun olmayacağını tahmin ediyorum.

      Sil
  76. Ben yeni iPhone 5s aldım dün işte bugün kullanmaya başladım uygulamalarımı yükleyip oynarken şarjın 3e düştüğünü göredim hemen telefonu kapatıp şarja soktum bidahakine sefere hep 15 in altına inmeden sokucam ilk günden böyle olması beni üzdü birşey olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç defadan bir şey olmaz Açelya, sıkıntı etmene gerek yok.

      Sil
  77. İlk gün sarja takıp hiç şarjda bekletmeden çıkınca bişey olurmu

    YanıtlaSil
  78. Merhaba. Ben telefonumdan kore dizileri izliyorum. Bataryanın çabuk bozulmaması için bjr haftada en fazla kaç saat izleyebilirim yaklaşık olarak? Ben haftada 6 saat izliyorum genelde. Sizce bu süre fazla mı? Daha fazla izlemek istiyorum ama batarya bozulabilir diye emin olamıyorum. Sizce ne yapmalıyım? Haftada 6 saat de kalayım mı? Yoksa azaltayım mı? Artırsam sıkıntı olr mu? Tavsiye verirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. 😊

    YanıtlaSil
  79. Haftada kaç izlemeden ziyade bir izleyişte kaç dakika izliyorsun? O önemli. Yani dizinin her bir bölümü kaç dakika sürüyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bölümü 1 saat. Günde 1 bölüm izliyorum.😊

      Sil
    2. Neyse ki klasik Türk dizileri gibi saatlerce sürmüyormuş, bu iyi bir şey. :) Dizi izlemek dışında, sosyal medyada çok fazla dolanmak veya çok fazla oyun oynamak gibi telefonuna aşırı yüklenmiyorsan eğer, sıkıntı yaşamazsın ama günde 1 saat film izleyip geri kalan saatlerde de telefonuna çok fazla kullanmaya ve yormaya devam ediyorsan bu durum, telefonunun bataryasını olumsuz etkileyecektir. Yani anlayacağın, her şeyi bir filme bağlamak da doğru olmaz.

      Sil
    3. Evet orası öyle sadece film deil. Ama telefonumda hic oyun uygulaması yok üc tane sosyal medya var fakat onları günde bir saatten fazla kullanmıyorum. Yani dizi dısında fazla yüklenmiyorum telefona. O zaman her gün bir bölüm izleyebilirim değil mi? Bu da haftada 7 saat eder. Fazla zarar vermez diyorsunuz değil mi? 😊

      Sil
    4. Öyle diyorsun madem, günde 1 bölüm izlemek batarya açısından çok büyük sıkıntı çıkarmayacaktır diye düşünüyorum. 😊

      Sil
    5. Tesekkürler artık icim rahat bir sekilde izleyecegim 😄😄

      Sil
  80. ben yeni batarya aldım sarj yine bitiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akıllı telefon olunca şarjın çabuk bitmesi normaldir. Telefonun arka planında sürekli olarak çalışan uygulamaları kapat. Ayrıca sadece sürekli olarak kullandığın uygulamaların bildirimleri açık kalsın. Bildirimleri senin için çok da önemli olmayan uygulamaladan bildirim almayı kapat. Elinden geldiğince telefonu Wi-Fi ile kullan. İnternete sürekli olarak 3G veya Edge üzerinden yani hattındaki mobil veri üzerinden girmeye çalışırsan, bu da şarjın çabucak tükenmesine sebep olur. Telefon parlaklık ayarını ise otomatik olarak ayarlamanı öneririm. Sürekli olarak kullanmadığın uygulamarın, konum bilgine ulaşmasını engelle. Bu bahsettiklerimin tamamı, bataryanın daha çok dayanması konusun gözle görülür etki yaratan şeylerdir.

      Sil
  81. Merhabalar.

    Sony Xperia XA Ultra kullanıyorum. Bataryası için 2700 mah az deniliyor ama şuan gayet iyi gidiyor. Konum o değil konum şu: telefonu gün içerisinde çok fazla yormadan kullanıyorum akşam işten sonra eve geldiğimde 20-30 larda filan oluyor yüzdesi. Akşam yatmadan önce de az birşey kullandıktan sonra şarja takıyorum. Ama asıl sorun gece yatıp sabah kalkana kadar telefon şarjda kalıyor ve biliyorum bu da bataryayı fena halde zorluyor. Sizin bunla ilgili bi öneriniz var mıdır nele yapabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni telefonlar, telefon %100 şarj olduktan sonra artık şarj almazmış ve bu da bataryanın ömrünün kısalmasına engel oluyormuş. Bu açıdan bakınca şarja takıp uyumak sakıncalı görünmüyor olabilir fakat; hangi telefon modellerinin bu özelliğe sahip olduğu hakkında bilgim yok. Tüm yeni nesil telefonlarda var dersem eğer, yanlış olur. O yüzden işimizi sağlamak almak ve gece uyumadan önce şarja takmamak gerek. Telefonunun öyle bir özelliği olsa bile sabaha kadar şarjda kalan telefona, gece yarısı elektriğin farklı akımlarda sürekli gidip gelmesi durumu şarj girişine zarar verebilir. Özellikle fabrikadan sorunlu telefonların patladığını da haberlerde duyuyoruz. Marka ne olursa olsun. En mantıklısı, işten eve geldikten sonra % kaç olursa olsun şarja takmanızdır.

      Sil
  82. Telefonunu 60 70 de sarja taksam silinti olurmu

    YanıtlaSil
  83. Genellikle oyun oynuyorum sarjım çok gidiyor bu normal mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyun oynuyorsan şarjının çok çabuk bitmesi normaldir. Bu durum aynı zamanda bataryanın ömrünü kısaltıyor. Bunu da bilmende fayda var.

      Sil
  84. Cihaz adı J5 PRIME daha az güç tasaruffunda çok kullanmanin avantajlari yada dezavantajlari nelerdir birde sarj tamamen dolmadan cekilirse çok zararı var midir

    YanıtlaSil
  85. Slm telefon bataryasi çıkarınca şarjı %100 olsa bile batarya bosta iken şarjı bitiyor sebebi ne olabilir tskler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telefon artık elektriği tutamadığına göre, pil hücreleri ölmüş. Dolayısıyla batarya ölmüş. Bataryayı değiştirmen gerek.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim