Paraf Nedir? İmza İle Paraf Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yazar:



 
İmza, hukuki sorumluluğu olan, kişiye özel bir işaretlemedir.  Hukuki bir sorumluluğu olduğu için de son derece önemlidir. Bilmediğimiz yerlere, evraklara, kağıtlara atılmamalıdır. Taklitçiliği bile yapılabildiği için imza konusu çok ciddi bir konudur. İmzalar, tüm resmi işlerde, resmi evraklarda, ticari işlerde kullanılmaktadır. Gördüm, okudum, tarafımca onaylanmıştır, hukuki her türlü yetki verilmiş ve sorumluluğu bana aittir demektir kısaca.

Paraf ise, hiçbir hukuki bağlayıcılığı olmayan bir işarettir. Belgeyi veya metni gördüm, okudum anlamına gelir. Bu konuyla ilgili aklıma gelen en somut örnek ise, genelde ödev kontrolü yapan hocaların/öğretmenlerin kitap veya defterler üzerine bıraktıkları işarettir. İmzanın bir küçüğü veya kağıt üzerinde bırakılan bir iz de diyebiliriz. Hukuki bir sorumluluğu yoktur. Sadece okudum, gördüm, bilgim dahilinde olan konu anlamı verir.

Paraf ve İmza Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yukarıdaki her iki tanımlamayı da ayrı ayrı, dikkatlice okuduysanız gerekli farkları anlamışsınızdır.

1) İmza atmak daha ciddi bir iştir ve hukuki sorumluluğu vardır. İmza atılan yerlere dikkat edilmeli, ilerde başınıza başka işler açmayacağına emin olduğunuz yerlere imza atmalısınız.
Parafta ise öyle bir sorumluluk yoktur. İmza atmak istemediğiniz veya imza atmanın mecburi ve gerekli olmadığı her yerde kullabilirsiniz.

2) Paraf, sadece adınız veya soyadınızın baş harfinden oluşur.
İmza ise, biraz daha karmaşıktır. Zaten taklit edilmemesi için de öyle olması gerekiyor. Bazen ad-soyad, bazen sadece ad veya soyadın baş harfi. Bazen ise sadece adın baş harfi-soyaddan oluşur. Kimileri ise kafasına göre bir şeyler karalar. İmzaya en güzel örnek ise Mustafa Kemal Atütürk'ün imzasıdır bence.

Mustafa Kemal Atatürk'ün imzası
Mustafa Kemal Atatürk'ün imzası


0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim