Ubuntu'da CodeBlocks Derleme Sorunu ve Çözümü

Yazar:



Ubuntu işletim sistemi ile kod yazmaya yeni başlayacaksanız eğer, Ubuntu'nun "Yazılım Merkezi" kısmından CodeBlocks'unuzu kurdunuz diyelim. Tam kodlarınızı yazdınız ve yazdığınız bu kodları derleyeceğiniz sırada CodeBlocks'unuz derlenirken şöyle bir hatayla karşılaştınız diyelim :

Bunun çözümü çok basit. Yapmamız gereken tek şey G++ 'ı yüklemektir. Bunu da terminal'den yani uçbirim'den halledeceğiz. Şimdi adım adım işlemlerimizi yapmaya geçelim. Bu sorun için 3 farklı çözüm yolu göstereceğim. İlk birincisinden başlayarak gidin. Sorununuz büyük ihtimalle ilk çözümden düzelecektir ama ben her ihtimale karşı diğer çözümleri de yazacağım. Sadece üstteki hata değil de daha başka hatalarla karşılaşabilecek arkadaşlar için, derleme ile ilgili tüm hataları tek başlık altında çözmek istiyorum çünkü.


Çözüm- 1 )
Uç birimi açalım.



Uç birime şunu yazmanız gerekiyor :

sudo apt-get install g++

Sizden şifre isteyecektir. Bilgisayar şifrenizi yazıp ENTER yapın. Şifrenizi yazdığınız sırada gözükmeyebilir yani şifrenizin yazılmadığını düşünebilirsiniz ama öyle değil. Şifreniz gözükmüyor ama aslında yazılıyor. O yüzden siz yazın ve ENTER yapın ve arkanıza yaslanın. İşlemler sırasında sadece şunu yapmanız gerekecek :


Geri kalan tüm işlemleri UBUNTU halledecektir. İşlemler bittiği zaman terminali kapatın ve CodeBlocks'u açın. Derleme sorununuzun çözüldüğünü göreceksiniz.

İşlemler bittikten sonra CodeBlocks'unuzu kontrol edin. Eğer, derleme ile ilgili sorununuz daha farklı şekillerde devam ediyorsa aşağıdaki çözümlere de göz atmanızı öneririm.


Çözüm - 2 )
Yukarıdaki kodu termile yazdığınız halde, sorununuz çözülmediyse eğer; şu komutlar ile sorununuzu halledeceğinizi düşünüyorum. 
  • sudo apt get-install aptitude
  • aptitude show g++ | grep State:
  • sudo aptitude install build-essential
 İlk komutu yazıp ENTER yapın. İlk komutun işi bitince ikinciyi, daha sonra da 3. yü yazın ve Codeblocks'unuzu kontrol edin.


Çözüm - 3 )
Bu komutları yazarken başarılı olmadınız yada yazdınız ama sorununuz devam ediyorsa eğer, Codeblocks'un eksik eklentilerini kurmak için; Ubuntu yazılım merkezine girin. Arama kutucuğuna  Codeblocks yazıp aratın. Karşınıza Codeblocks indirme sayfası gelecektir. Sayfanın alt kısımlarında "Eklentiler" yazan bir kısım var. Ordaki tüm eklentileri seçip yani eklenti isimlerinin başındaki tikleri işaretleyip "Tüm eklentileri uygula" butonuna tıklayın.

Sizden şifre istenecektir. Bilgisayarınızın şifresini yazıp "Kimlik Doğrula" yaptıktan sonra eksik eklentiler bilgisayarınıza yüklenmeye başlaycaktır.

Bakınız, şu şekilde;
(Eklenti sayısı sizde az yada çok olabilir. Onu dert etmeyin.)

Bu aşamayı da başarıyla hallettikten sonra CodeBlocks'unuzun çalışmaması için hiçbir sebep kalmayacaktır diye düşünüyorum. Konuyla ilgili yorumlarınızı yazı altına yapabilirsiniz.

4 yorum:

  1. Merhabalar, bu 3 yöntemide denememe rağmen code blocks hala aynı hatayı veriyor? Yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Settings > Complier kısmından, 'GNU GCC Complier'i seçin ve sonrasında tekrardan derleme yapmayı deneyip sonucu bana buradan bildirin lütfen.

      Sil
  2. Benim sorunum çoğu kod çalışıyor ama pointer kullandığım bir kod çalışmıyor bu hatayı alıyorum.Sizin yazdığınız çözümlerden ilk 2 sini yaptım yine aynı hatayı aldım.3. yazdığınızıda denemek istiyorum ama linux mint kullandığım için eklentiler kısmını göremiyorum ne yapmam lazım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mint için de konsoldan nasıl bu paketlerin kurulacağını internette aratarak bulabilirsin. Ayrıca pointer konusuyla ilgili detaylı bilgiye şu ifaeye tıklayarak ulaşabilirsin >> Pointer Konusu ve Çalışma Mantığı

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim