Bilgisayarım Çok Fazla Ses Çıkarıyor, Bunun Sebebi Ne Olabilir?

Yazar:




Uzun yıllardır bilgisayar kullananlar, kullandıkları bilgisayarlarının zamanla gereğinden fazla ses çıkardıklarına şahit olmuşlardır. Laptop bilgisayarlarda bu durum daha az iken özellikle masaüstü biilgisayarlarda bu ses gürültü seviyesinde de olabilmektedir. Peki bir bilgisayarın normalden fazla ses çıkarmasının sebepleri neler olabilir?

Pek çoğumuzun bildiği üzere bilgisayarlarımızda fanlar vardır. Fan dediğimiz bilgisayarın içindeki ufak vantilatörler, bilgisayar kasası içindeki donanımların soğutulmasından veya sıcaklığın belli değerlerde tutulmasından sorumludurlar. Çoğu zaman sesin kaynağı bu fanlar olmaktadırlar.

Bir fan gereğinden fazla ses çıkarıyorsa eğer, bunun birkaç sebebi olabilir. Bu sebeplerin başında ise havaların çok sıcak olması  gösterilebilir. Özellikle yaz aylarında fanınız donanımları soğutmak için gereğinden fazla çalışmak zorunda kalabilir fakat; yaz sıcağı fanın bağırması için tek başına yeterli bir sebep değildir elbette. Buna ek olarak yıllardır kullandığınız ve ilk aldığınız günden beri içi hiç temizlenmeyen bilgisayarınızı tozların istila etmesi de bilgisayarın anormal derecede sesler çıkarmasına sebep olmaktadır. Yani, bilgisayarınızın içi tozlanmıştır ve özellikle işlemci, anakart ve ekran kartı üzerinde biriken tozlar fanın bu donanımları soğutma işine engel oluyorlardır. Ayrıca fan üzerinde biriken tozlar da yine aynı şekilde fanın donanımları etkin bir şekilde soğutmasını engelliyor olabilir. Bu toz meselesi gerçekten ciddiye alınacak bir şeydir. Zira kendi masaüstü bilgisayarımda birkaç yıl önce bunu şahsen deneyimledim. Fanı basbas bağıran bilgisayarımın iç donanımlarındaki tozu temizleyince fanın sesi adeta kesilmişti.

Fanın gereğinden fazla bağırmasının sebepleri sadece sıcaklık ve toz değil elbetteki. Bilgisayarınızda aynı anda çalıştırmaya çalıştığınız ağır programlar da buna sebep olabilir. Başka bir deyişle bilgisayarınızın gücünü aşan programlar veya bilgisayarınızda, bilgisayarınızı zorlayacak işlemler yaptığınız takdirde, işlemci ve ona paralel olan diğer donanımlar gereğinden çok çalışakları için bu durum bilgisayar kasasında ısınmaya sebep olacaktır. Bu ısınma karşısında fanın yetersiz kalması durumunda yine bilgisayarınız gereğinden fazla ses çıkaracaktır. Sadece ağır programlar değil bazen bilgisayarınıza sızan ve arka planda sizden habersiz bir şekilde çalışarak işlemciyi kasan virüsler bile bilgisayarın bağırmasına sebep olabilmektedirler.

Bu tip durumlarda bilgisayarınızın gereğinden çok bağırmasına sebep olan şey her ne ise onu tesbit edip, cihazınızı rahatlatmanın bir yolunu bulmalısınız. Özellikle laptop kullanıyorsanız ve sık sık ısınma sorunuyla karşılaşıyorsanız bir soğutucu almanızı öneririm. Bilgisayarınız bağırdığı sırada ona daha fazla yüklenmeniz durumunda ya donanımlar zarar görecektir yada bilgisayar kendini korumaya almak için kendi kendini kapatacaktır.

0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim