Stajyer Öğrenciler İçin Tehlikeli ve Ağır İşlerde Çalışabilir Raporunun Ücreti

Yazar:



Büyük sanayi şirketinin bazıları, şirketlerinde staj yapacak öğrencilerden Tehlikeli ve Ağır İşlerde Çalışabilir Raporu (Sağlık Kurulu (Heyet) Raporu) isteyebiliyorlar. Normal şartlarda bu raporun 100 ile 200 TL arasından değişen bir ücreti var. Üstelik de bu ücreti SGK karşılamamaktadır. Hatta bu ücret hastaneden hastaneye bile değişiklik gösterebilmekte. Bu bilgi hemen hemen tüm internet sitelerinde var.

Peki ya öğrenci iseniz bu raporun üretlendirmesi ne olur veya herhangi bir ücretlendirmesi olur mu?
Bu konuyla ilgili olarak asıl cevap bulması gereken soru da budur. Çünkü öğrencilerden ücret alınıp, alınmadığına dair hiçbir internet sitesinde net bir cevap olmaması sebebiyle staj yapacak öğrenci arkadaşlar için özellikle bu konuya değinmek istedim.

Eğer öğrenciyseniz, Tehlikeli ve Ağır İşlerde Çalışabilir Raporu'nu alacağınız zaman ilçenizde bulunan devet hastanesine okuldan alacağınız öğrenci belgeniz ile başvurup "staj için Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu" istiyorum diyeceksiniz. Öğrenci belgesi ile başvurup, staj için Ağır ve Tehlikeli İşlerde çalışabilir raporu almak istediğinizi belirttiğiniz takdirde sizden herhangi bir ücret alınmamaktadır. Şayet öğrenci belgesi ile başvurunuzu yapmaz iseniz, öğrenci olsanız bile bu raporu alabilmek için ücret ödemek zorunda kalırsınız.

Öğrenci belgesi ile başvuru yaptığınız halde sizden ısrarla ücret isterlerse sakın ücret ödemeyin, öğrenci belgesi ile başvuru yapan stajyer öğrencilerden devletin herhangi bir ücret almadığını görevlilere anlatın. Böyle bir yasa yeni çıkmış olmalı ki, ben Tehlikeli ve Ağır İşlerde Çalışabilir Raporu'nu öğrenci olduğum için ücretsiz alabileceğimi söylerken oradaki görevlilerin bile haberi yoktu. Benim söylemimden sonra yaptıkları araştırma ile bana hak verdiler ve bu raporun öğrenci belgesi göstererek ücretsiz olarak alınabileceğini söylediler.

Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu'nu her hastane veremiyor. Bu rapor, sadece belli başlı hastanelerden alınabilmektedir. Bu sebeple bu raporu alabilmek için ilçenizde hangi hastanede muayane olmanız gerektiğini önceden bilmeniz gerekmektedir.

Sağlık Kurulu Heyet Raporu Veren Hastanelerin Listesini Görmek İçin Buraya Tıklayınız!

Bu raporu çıkarırken ise tam olarak 9 farklı doktor tarafından muayene edildiğinizi de belirtmek isterim. Tüm muayelerinizi bitirdikten sonra ise elinizdeki muayen kağıdını görevlilere teslim ederek, raporu teslim alabilmek için onlardan gün almanız gerekmektedir.

Benim bahsedeceklerim bu kadar. Konuyla ilgili aklınıza takılan tüm soruları konu altındaki yorum formu aracılığıyla bana iletebilirsiniz.

18 yorum:

  1. Çok Sağolun ya tam da aradığım bilgi

    YanıtlaSil
  2. Hastaneye öğrenci belgemle gittim fakat böyle bir kanun olmadığın ücret vermem gerektiğini söylediler çok uğraştım yukarıdaki yazıda yazdığınız gibi bilmiyo olabileceklerini söyledim fakat sonuç alamadım 184 ve 170 i arayıp sordugumdada böyle bir kanunun olmadığını söylediler acaba varsa kanunun buradan paylasabilirmisiniz sizin gittiğiniz hastane hangi kanuna göre size yardımcı oldu belirtebilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrencilerden "eğitim için alınan heyet raporlarından" ücret alınmıyor. Örneğin staj, öğrencilikle ilgili öğrenci yurduna kayıt vs. gibi şartları var. Mesela öğrencisiniz ama bu heyet raporunu ehliyet için almak istiyorsanız, o zaman ücret talep edebiliyorlar. Üniversite öğrencisi misiniz bilmiyorum ama ben bu heyet raporunu staj için almak istiyorum dediğim üniversite öğrencisiydim. Sonuçta staj yapmak bizim okulun zorunlu bir dersiydi. Ben de bu belgeyi eğitim amaçlı almıştım. Konuyla ilgili diğer detaylara şu aşağıdaki linke tıklayarak bakabilirsiniz :

      http://www.tkhk.gov.tr/Dosyalar/51153895ecb84bef9b94c753e860b453.pdf

      Sil
    2. Devlete git ozelden para isteme hakki var

      Sil
  3. Raporu kaç günde teslim aldınız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm işlemlerle beraber bu süre en az 1 ile 1.5 haftayı bulabilir fakat; tüm işlemler bittikten 3-4 sonra raporu teslim ediyorlar. Bu bahsettiğim süreler daha da uzayabilir yada daha da kısa olabilir. Bunun için net bir şey söylemek mümkün değil. Siz zaten tüm işlemlerinizi bitirdikten sonra, raporu almanız için hastaneye gitmeniz gereken günü onlar size söyleyecekler.

      Sil
  4. Bu rapor için hangi doktorlara gitmemiz gerekiyor ve hangi tahlilleri yaptırıyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce hastanedeki sağlık kuruluna gidip, bu rapordan çıkarmak istediğini söylüyorsun. Daha sonra onlar büyükçe, 2 yapraklı bir kağıt veriyorlar. Bu kağıtta gitmen gereken tüm doktorların ismi yazıyor. Tahliller konusuna gelince ise, hangi tahlilleri yaptıracağını doktorun sana söylüyor zaten. Doktoruna, bu raporu yalnızca kısa süreli stajın için çıkarmak istediğini söylersen eğer, genelde birçok tahlili yapmıyorlar ama yapan istisna doktorlar da oluyor.

      Sil
  5. Bende sağlık kurulu raporu için gittim fakat bana bu raporun 6 ay geçerlilik süresi olduğunu staja başlanmadan verilmediği söylendi. Ama bu rapor benım staja başlamam için gerekli olan dosyada gerekli napmam gerwliyor acaba yardımci olurmusunuz

    YanıtlaSil
  6. Ben heyet raporu almak için devlet hastanesine gittim fakat bu raporun 6 ay geçerlilik suresi olduğunu staja başlamadan verilemeyeceğini soylediler napmam gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Bence hastaneden aldığın bu bilgiyi staj yapacağın kurumla paylaş. Kendileri seni bu konuda yönlendireceklerdir.

      Sil
  7. Ben staj öğrencisi olarak almak istiyorum hastanede enfeksiyon bolumune kan vermem gerekiyor fakat 1 gün önce ASM den kan tahlili sonuclarimi aldım alt ast glukoz hemogram demir vs. ASM den aldığım sonuçlarla hastaneye gitsem. Benden tekrar kan almaları gerkeirmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bu benim cevaplayabileceğim bir soru değil. Hastaneye elindeki kağıtla gidip, bunu onlara sorman gerekiyor.

      Sil
  8. Ben staj için rapor aldım ama hastaneye ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir ibaresini söylemek tamamen aklımdan çıkmış yine de böyle bir ibare yazar mı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heyet raporu olarak da geçiyor. Eğer heyet raporuysa geçerlidir. Sen staj için dediği için, öğrenciler için verilen heyet raporundan istediğini anlamışlardır diye tahmin ediyorum.

      Sil
  9. arkadaşlar ben tüm testleri yaptım hepsi olumlu sonuçlandı bana e devlet üzerinden alabilirisin dediler ama e devlette gözükmüyor ne yapmam lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, eskiden e-devlet üzerinden verilmiyordu ama eğer sana e-devlet üzerinden alabilirsin denmiş ise, "Sağlık Bakanlığı e-İmzalı Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama" başlığı altında bulabilirsin. E-Devlet'e giriş yaptıktan sonra "sağlık kurulu raporu" yazarak arama yapıp, bahsettiğim sayfaya ulaşabilirsin. Eğer sağlık raporun sistemde gözükmüyorsa, sisteme düşmesi için biraz bekleyebilirsin. Hemen yansımamış olabilir.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim