TinyViz Nedir ve Nasıl Çalışır? (TOSSIM Grafiksel Kullanıcı Arayüzü)

Yazar:



TinyViz, TinyOS ortamında çalışan bir Grafiksel Kullanıcı Arayüzü'dür. Hata ayıklama, görselleştirme ve TinyOS uygulamalarının TOSSİM simülasyonlarıyla etkileşim kurmaları için, genişletilebilir bir grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) sağlar.

TinyViz ile;
  • Çalışan TinyOS uygulamalarının işleyişi kolaylıkla takip edilebilir.
  • Beklenmeyen olaylar meydana geldiğinde kesme noktası atanabilir.
  • Radyo mesajları görselleştirilebilir.
  • Düğümlerin (mote) radyo bağlantıları ve sanal pozisyonları manipüle edilebilir.
Buna ek olarak TinyViz, kendi uygulamanıza özel bir şekilde verilerinizi görselleştirmek veya çalışan simülasyon ile etkileşim kurmanız için, kendi TinyViz modüllerinizi yazmanıza imkan tanıyan basit bir "eklenti" API'yi desteklemektedir.

Başlangıç için apps klasöründe yer alan TestTinyViz uygulamasına bakabilirsiniz. TestTinyViz uygulaması, düğümlerin periyodik olarak rastgele bir komşuya, mesaj gönderen bir uygulamadır. Bu test uygulamasının başka bir özelliği yok fakat; TinyViz'in temel özelliklerini görmemizi sağlayacak bir uygulamadır. Hemen apps/TestTinyViz klasörüne cd komutu ile girip "make pc" ile uygulamayı build (oluşturmak, derlemek) edin.

TinyViz'i derlemek için terminal üzerinden cd komutu ile tools/java/net/tinyos/sim dizinine gidin ve "make" komutunu yazarak enter tuşuna tıklayın. Bu işlem sizin, tinyviz.jar dosyasını build etmenizi sağlayacaktır. Yani bu komut ile beraber TinyViz programı,tinyviz.jar olarak oluşacaktır. Bağımsız olan bu Jar uzantılı Java dosyasını, tinyviz script komutu ile çalıştırabilirsiniz. TinyViz script dosyasının, dosya yolunu belirterek, 'tinyviz'i doğrudan komut satırı üzerinden çalıştırabilirsiniz.

TinyViz uygulamasını başlatma ve TestTinyViz uygulamasını çalıştırma işlemlerini şu şekilde yapabilirsiniz.

export DBG=usr1
tinyviz -run build/pc/main.exe 30

Bu komutu çalıştırdıktan sonra aşağıdaki gibi bir pencere göreceksiniz.


Solda, sensör ağının grafik ekranı yer almaktadır. Sağ tarafta ise, TinyViz'in nasıl çalıştığını kontrol eden ve bir dizi eklentiyle etkileşime girebileceğiniz yönetim ekranı yer almaktadır.

Düğümlerin listelendiği sol ekranda, herhangi bir düğüme tıklayarak o düğümü seçebilir veya fare imleci ile bir dikdörtgen oluşturarak, toplu düğüm seçimi yapılabilir. Her bir düğüm üzerine tıklanarak başka bir yere sürüklenebilir. Herhangi bir düğümü bu şekilde, üzerine tıklayarak seçmek, bazı işlemler veya eklentiler için kullanışlı olabilmektedir. Örneğin tek bir düğümü açıp kapatmak yani devre dışı bırakıp, tekrar akitf etmek işlemi vs. gibi.

TinyViz ekranındaki "duraklat/oynat" olarak adlandırabileceğimiz yeşil üçgene sahip olan buton, simülasyonu duraklatıp, tekrardan kaldığı yerden oynatmamıza olanak tanır. Hemen sağ tarafında yer alan, içinde kare ızgarayı andıran dikdörtgen olan buton ise, ekrandaki kılavuz çizgileri arasında geçiş yapmayı sağlar. "Clear" düğmesi görüntüleme durumunu temizler. Clear butonun hemen sağ tarafın yer alan buton ise tüm işlemleri sonlandıran "Stop" butonudur. Stop butonu simülasyonu tamamen kapatır.

"Delay" yazılı sürgü ise, her TOSSIM etkinliğinin işlenmesi arasında belli bir süre beklenmesini istiyorsanız, gecikme (delay) sürgüsü, iki etkinlik arası belli bir gecikme sağlayabilirsiniz. Gecikme sürgüsü, az sayıda düğümün olduğu ağlarda, simülasyonun "gerçek zamanlı" olarak izlenmesi gerektiği durumlar için faydalıdır.

"On/Off" düğmesi ise, seçilen düğümlerin güç durumunu değiştirir. Yani güç verip kesme işlemi yapar diyebiliriz.

Bu yazının orjinaline şu linkten ulaşabilirsiniz : https://www.cse.iitd.ernet.in/~pulkit/embedded2/docs/lesson5.html

Yazının çevirisi tamamen Ali ARSLAN tarafından yapılmış olup, ilk defa Blogkafem.net üzerinden yayınlanmıştır. Kopyalamanız halinde lütfen kaynak gösteriniz. Konuyla ilgili farkettiğiniz çeviri veya yazım hatalarını, aşağıdaki yorum formu aracılığıyla iletebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Thanks to Indian Institute of Technology Delhi for TinyOS documentation that they present. (Sundukları TinyOS dokümanları için Hindistan Teknoloji Enstitüsü'ne teşekkürler.)

4 yorum:

  1. Tinviyz anlatımını gerçekten çok iyi yapmışsınız teşekkür.

    YanıtlaSil
  2. Tüm bilgiler gerçekten iyi ve bazı iyi anlayışlar mevcuttur. Daha fazla tıklama yapmak için sabırsızlıkla bekleniyor.

    YanıtlaSil
  3. iyi bir paylaşım admin teşekkurler

    YanıtlaSil
  4. Tüm bilgiler gerçekten iyi ve bazı iyi anlayışlar mevcuttur. Daha fazla tıklama yapmak için sabırsızlıkla bekleniyor.

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim