TinyOS ile TOSSIM'de TELOSB Simülasyonu

Yazar:



TOSSIM, TinyOS kurulumu ile beraber gelen bir ağ simülatörüdür. Bu simülatör ile kablosuz ağ aygıtlarınız olmadan, size simülasyon imkanı tanıyor.

İnternet ortamında bu konuyu araştırırsanız eğer karşınıza gerçek cihaz üzerinde yapılan denemeler ve örnekler çıkacaktır. Bu yazıda Telosb cihazına sahip olmadan, TOSSIM ile Telosb simülasyonunu nasıl yapacağınız göstereceğim.

Bu yazıyı okuyorsanız eğer bilgisayarınıza TinyOS kurmuşsunuzdur diye varsayıyorum.

Bakınız :  Ubuntu 14.04 ve Ubuntu 16.04 İçin TinyOS Kurulumu

TinyOS klasörü içerisinde yer alan "apps" klasöründeki hazır örneklerden biri olan Blink uygulamasını kullanarak TelosB simülasyonunu çalıştıracağız. Öncesinde, MSP430 mikrodenetleyicisini (microcontroller) bilgisayarınıza indirmeniz gerekmektedir.

MSP430 mikrodenetleyicisi, TelosB cihazlar için kullanılan bir mikrodenetleyicidir. MSP430 mikrodenetleyicisi 16 bitlik düşük güç tüketen mikrodenetleyicilerdir.


MSP430 mikrodenetleyicisinin zip halini indirdikten sonra, indirdiğiniz dosyayı bilgisayarınızdaki uygun bir yere koyup, zipten çıkarın. Ben Ubuntu kullandığım için, "opt" klasörü içerisinde "MSPSim" adında bir klasör oluşturdum ve zip dosyasının içindeki tüm dosya ve klasörleri bu opt klasörünüm içinde oluşturduğum "MSPSim" klasörüne attım. Eğer işletim sistemi olarak Ubuntu kullanıyorsanız siz de benim gibi yapın. Çünkü yazının ilerleyen kısımlarında bu belirttiğim dosya yolunu kullanacağız.

Bundan sonraki aşamaları adım adım anlatacağım.

1. Oluşturduğumuz MSPSim klasörüne sağ tıklayıp "Uçbirimde Aç" yapın.





2. Açılacak olan terminal penceresine "make" yazın. Terminalde şu şekilde işlemler gerçekleşecektir:


3. İşlemler bittikten sonra bu seferde terminale "make jar" yazın.



Bu işlemden sonra "MSPSim" klasörü içerisinde "mspsim.jar" adında, jar uzantılı, bir java arşivi dosyası oluşacaktır.

4. TinyOS içerisinde, apps klasörü içinde yer alan "Blink" klasörüne girin. Oradan build klasörünün içine girin daha sonrasında da "telosb" klasörüne sağ tıklayarak "Uçbirimde Aç" yapın. Açılacak olan uç birimde şu komutu yazın :
cp main.exe main.elf
Bu işlemden sonra main.elf uzantılı bir dosya elde etmiş olacağız. Çünkü kurmuş olduğumuz "MSPSim", "exe" uzantılı dosyaları çalıştıramaz, "elf" uzantılı dosyaları çalıştırabilir.

Bu aşamayı da geçtikten sonra açık olan tüm terminalleri kapatın. TinyOS'ta, "apps" klasörü içinde yer alan "Blink" klasörüne sağ tıklayarak "Uçbirimde Aç" yapın. Sonrasında da şu komutu çalıştırın :
java -jar /opt/MSPSim/mspsim.jar build/telosb/main.elf

Bu komutu çalıştırdıktan sonra şöyle bir çıktı elde etmiş olmanız gerekiyor :



Benim anlatacaklarım bu kadar. Umarım faydalı olur. Böylece elinizde TelosB cihazı olmadan TOSSIM'de TelosB simülasyonunun nasıl yapıldığı öğrenmiş oldunuz. Yazının tüm hakları blogkafem.net'e aittir. Lütfen emeğe saygı gösterelim ve kaynak göstermeden başka yerlerde yayınlamayalım. Konuyla ilgili belirtmek istediklerinizi aşağıdaki yorum formu üzerinden bana iletebilirsiniz. Hepinize kolay gelsin, iyi çalışmalar.

0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

İstatistikler

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim