Mat ve Parlak (Şeffaf) Ekran Koruyucu Film (Jelatin) Arasındaki Farklar

Yazar:



Cep telefonunuza mat mı yoksa parlak ekran jelatini takacağınız konusunda kararsızlıklar yaşıyorsanız eğer, eminim ki bu yazıdan sonra bu kararsızlığınız son bulacaktır. Çünkü hem şeffaf yani parlak, hem de mat ekran koruyucu film kullanmış biri olarak bu yazımda tüm izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım.

Yaklaşık olarak 2 ay mat ekran koruyucu film kullandım. Daha sonrasında ise parlak ekran jelatini kullanmaya başladım.

 

Mat Ekran Koruyucu Film (Jelatin) İle İlgili İzlenimlerim

Mat ekran kouyucu kullandığım zamanlarda telefonunuzun dokunmatiğini kullanırken sanki ekran filmi değil de ekran üzerinden bir kağıt varmış gibi bir his veriyor size. Elinizi sürttüğünüz zaman bile çıkan sesten bunu anlayabiliyorsunuz zaten. Durum böyle olunca, ekran üzerinde kaliteli bir madde olduğu hissini hemen anlayabiliyorsunuz.

Mat ekran koruyucuda, ekran üzerine gelecek olan su damlacıkları veya kola benzeri sıvı şeyler ve kir çok daha rahat bir şekilde temizlenebiliyor. Yani ekrana acımasızca davranmaktan çekinmiyorsunuz. Kalite olarak parlak jelatinden daha iyi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Zaten mat jelatin, normal parlak jelatinlerden biraz daha kalın ve sert oluyorlar. Bu sebeple parlak jelatinlere göre daha zor çiziliyorlar.

"Peki mat ekran koruyucu filmlerin olumsuz yanları hiç yok mu?" diye soracak olursanız, tabiiki de var. Her şeyden önce ekran çözünürlülüğünü düşürüyor. Telefonun o parlak ve canlı görüntüsünü yok ediyor. Siz istediğiniz kadar ekran parlaklığını arttırın, ekranda mutlaka kumlanmaya sebep oluyor. Özellikle beyaz arkaplanda bu kumlanmalar çok daha fazla belli oluyor.

Eski tip bir telefon kullanıyorsanız eğer, mat jelatinlerin bu olumsuz özelliği sizin için hiçbir anlam ifade etmeyecektir fakat; pahalı ve ekran çözünürlülüğü yüksek telefonlar kullanıyorsanız bu durum sizin için can sıkıcı olabilir. Zaten ekran koruyucuyu belli bir süre kullanıp çıkardıktan sonra aradaki farkı göreceksiniz. Bu farkı daha iyi anlamak için LCD bir televizyondaki görüntü canlılığı ile normal tüplü bir televizyon arasındaki farkı düşünün. Ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Bu yazdıklarımı madde madde sıralayacak olursam;

Mat Ekran Koruyucu Filmin (Jelatinin) Olumlu Özellikleri :
  • Kullanıldığı zaman ele daha kaliteli olduğu hissini verebiliyor.
  • Daha dayanıklı olduklarından dolayı çok çabuk çizilmiyorlar.
  • Kolay çizilmezler bu sebeple daha uzun ömürlü kullanılabilirler.
  • Kolaylıkla temizlenebilir.
  • Uygulaması daha kolay.

Mat Ekran Koruyucu Filmin (Jelatinin) Olumsuz Özellikleri :
  • Ekran çözünürlülüğünü düşürüyor.
  • Ekranda kumlanma varmış gibi görünmesine sebep oluyor.
  • Ekranda jelatin kullanıldığı anlaşılabiliyor.
  • Mat jelatin, ekranı daha karanlık gösterdiği için ekran parlaklığını yüksek tutmak zorundasınız. Bu da daha fazla pil tüketimi anlamına geliyor.


Parlak (Şeffaf) Ekran Koruyucu Film (Jelatin) İle İlgili İzlenimlerim

Şuanda parlak ekran koruyucu film kullanmaktayım. Mat jelatine göre çok daha ince. Bu sebepten dolayıda parlak ekran filmleri, mat ekran koyuruyucu filmler kadar sağlam değiller.  İnce olmaları sebebiyle de çok rahat bir şekilde çizilebiliyorlar. Mesela mat jelatini iki ay kullanmama rağmen pek bir çizilmeye rastlamazken, parlak ekran koruyucuda henüz 2. haftadan itibaren çizilmeler gördüm.

Parlak ekran koruyucuyu tanıtmaya olumsuz özelliklerden başladım ama; ince olmaları birçok artı özellik de sağlıyor. Mesela, daha ince olmaları sebebiyle ekranda jelatin olup olmadığı hiç belli olmuyor. Hatta kullanım sırasında ekranda bir koruyucu olduğunun farkına bile varmıyorsunuz. Ekran koruyucu kullanmıyormuşçasına bir izlenim veriyor. Yani jelatinin varlığıyla yokluğu belli olmuyor desem yeridir.

En sevdiğim yanı ise, ince ve şeffaf olmalarından dolayı ekran çözünürlülüğünü olumsuz yönde etkilemiyorlar. Kumlanma olayı yok denecek kadar azdır. Dikkatlice bakılmadığı sürece hiç fark edilmiyor bile. Pikselleri öldürmüyor ve telefonun kendi canlı çözünürlülüğünde cihazı kullanmaya devam ediyorsunuz. Ekranı karartmadığı için ekran parlaklığını çok fazla yükseltmeden de rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Bu yazdıklarımı madde madde sıralayacak olursam;

 Parlak (Şeffaf) Ekran Koruyucu Filmin (Jelatinin) Olumlu Özellikleri :
  • Ekrandaki kumlanma yok denecek kadar az.
  • Pikselleri öldürmüyor.
  • Ekranda jelatin kullanıldığı farkedilmiyor.
  • Ekran çözünürlülüğüne ve parlaklığa olumsuz yönde etki etmediği için, düşük ekran parlaklığında bile telefon kullanılabiliyor.

Parlak (Şeffaf) Ekran Koruyucu Filmin (Jelatinin) Olumsuz Özellikleri :
  • Kolaylıkla çizilebiliyorlar. Bu sebeple mat jelatinler kadar uzun ömürlü değiller.
  • Kolaylıkla çizilebildikleri için belli aralıklarla değiştirmek gerek.
  • Çok ince oldukları için, telefona uygularken çok dikkatli olunması gerek. Aksi takdirde kabarcık yapabilir.

Ekran Koruyucu Film (Jelatin) Kabarcıksız Nasıl Takılır? konulu yazı için buraya tıklayınız.


Mat Ekran Koruyucu Mu Yoksa Parlak Ekran Koruyucu Mu Kullanmalıyım?

Buraya kadar hemen hemen tüm izlenimlerimi yazdığımı düşünüyorum. Peki bu durumda bu kıyaslamayı kim kazandı diye soracak olursanız, burada 2 kriteri göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Sağlam olsun, ekran çözünürlülüğü pek önemli değil diyorsanız, mat ekran koruyucu jelatin kullanmanızı tavsiye ederim.

Sağlamlık da önemli tabi ama ekran çözünürlülüğe de benim için önemli. Problem değil, ben ekran koruyucu filmi belli aralıklarla yenilerim diyorsanız, parlak yani şeffaf ekran koruyucu jelatin kullanmanızı tavsiye ederim.

Kendi tercihim : Ben her ikisine de kullanan biri olarak, her ne kadar mat jelatin daha sağlam olsa da parlak ekran koruyucu jelatini tercih ettim. Çünkü ekran çözünürlülüğüne de önem veren biriyim. 1000 küsür TL harcadığınız bir telefonunuz varsa eğer ve taktığınız ekran koruyucu mat ise, bunun sonucunda cihazınızın ekran kalitesi orta seviye bir telefon gibi görünüyor. Benim gönlüm buna razı olmadı şahsen. Bu sebeple parlak (şeffaf) ekran koruyucu jelatini tercih ettim.

Konu ile ilgili yorumlarınız veya sorularınız için aşağıdaki yorum formunu kullanabilirisiniz.

2 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

İstatistikler

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim