Diş Tellerim & Ben [Ortodonti Tedavisi]

Yazar:




Hemen hemen 2 yıl 1 aydır benimle beraber olan diş tellerim; doktorun talimatıyla 2 yardımcısı tarafından bugün itibariyle (19.06.2012) çıkarıldı ve 2 yıllık tedavi aşamasının en zor dakikalarını yaşadım. Bu yazımda hem yaşadıklarımı anlatacağım hem de eğer diş teli takmayı düşünenler varsa buradan; takmak isteyenlere ufak tefek bilgilerde vereceğim. Takmadan önce bende internette arayıp merak etmiştim ama anlatan olmamıştı. :)

Ortodonti Tedavisi : Dişlerin estetiği amacıyla yapılan diş teli tedavisine tıp dilinde ortodonti tedavisi denmekte.

İlk Zamanlar ve Diş Teli Takılırken
2 yıl önce diş tellerim takılırken bayağı rahat takmışlardı. Sabit braketli tel takıldı zaten bana. 20 dakika içinde ağrı sızı olmadan teller takılınca şaşırmıştım : 'Hepsi bu kadar mı?' demiştim kendi kendime. Kesinlike en ufak bir ağrı yada zorlama olmadı. Sadece braketi ilaca sürüyor ve ışık yardımıyla dişe yapıştırıyor ve ilacın kurumasını bekliyor. Yani bir kağıda uhu sürüp duvara yapıştırmak gibi düşünebilirsiniz. Asıl ağrı takıldıktan sonra başlıyor.

Braket : Resimde de görüldüğü gibi dişlerin üzerinde - dişlere yapışmış - duran ufak demirler.
Tel : Tel ise, bıraket arasındaki boşluklardan geçiriliyor.

Bu tarzdaki diş telleri sabittir. İsteğe göre çıkarılıp, takılamazlar. Her tedaviye gidene bu tarzda tadavi uygulanacağı söylenemez. Dişin durumuna göre, tedavi de değişikli gösteriyor.. Kimilerine daha farklı şekillerde teller takıyorlar ama benimki bu şekildeydi.

 
Neyse konuya devam edelim..

Diş tellerim takıldıktan sonraki o bir hafta çok berbat geçti. Dişlerde komple bir ağrı. Dayanılması güç bir ağrı. Hele ki ilk gün yemek yiyemedim. Yediğim zaman 2 kat ağrı artıyordu. Ama neyseki bu ağrı çok uzun sürmedi yaklaşık olarak 1 hafta sonra artık rahatlamıştım.

Ama takıldıktan sonra doktor hemen yasakları dayadı. : "Dondurma yemek yok, kola yok, sert şeyler yemek yok vs. vs." oha dedim hadi kola neyse de dondurma ne alâkâ? Elbette ki 2 yıl bunlarsız olmazdı. Kaçamaklar yaptım tabii. :)

İlk 2 Ay
Dişlerim 2 ay içinde düzeldi. Ben çok kalmaz diye umuyordum ama dişlerin kendi yerlerini koruması için uzun süre kalması gerekiyordu ve doktorun söylediği minimum süre 1,5 yıldı.

2 Aydan Sonrası
Düzeldikten sonra öne çıkan üst dişlerin geri gelmesi için birde elastik takmam gerekiyordu. Yani yani düzelme aşaması kısa sürüyor asıl aşama bu elastik aşamasıydı ve zaten 2 yılı buldu.

Bekleme Salonu ve Kontroller
2 yıl her ay kontrollere gitmekle geçti. Aynı zamanda kullanılan telde kalınlaştırılıyordu ve farklı türlerde elastikler veriliyordu. En nefret ettiğim kısım bekleme salonunda saatlerce beklemekti. Minimum 1 saat banko kalıyordum zaten; maksimumu yok. 5 saat beklediğim günü bilirim. Ne sabırmış bendeki be!

Her gittiğimde eğer braketlerde kopma varsa teknisyen hanım sürekli strese girerdi : "Yine mi kopardın. Ay çok yordun beni. Lanet olsun şu arkadaki tüpleri takmaktan nefret ediyorum vs." söylenirdi. Bazende iyi gününe denk gelirdim tabi. Bayağı da ilgilendiler sağolsunlar..

...Ve Bugün - 19 Haziran 2012
18 haziranda randevum vardı ama sekreter kadın evi aramış kardeşim telefonu açtı randevunu yarın saat 2ye aldılar dedi.

Neyse sonuç olarak hazırlandım otobüse atladım ve dişçiye gittim. Otobüsü kaçırdığımdan saat 14.30'da ordaydım. Her zamanki gibi kalabalıktı. 3 kız vardı ki sürekli bakışıyorduk. Klasik bekleme salonu bakışmaları. Acaba bakıyor mu falan hissi. Zaman geçtikçe kalabalık da azalıyordu ve yaklaşık olarak 1 saat sonra içeri aldılar. 4 farklı oda var içerde birinde beklemeye başladım doktoru orda da 30dk. geçti ve saat 16.00'da doktor geldi.

Dişlere baktı baktı ve çıkarıyoruz dedi. Beklemiyordum. Şaşırdım teknisyen kadınları çağırdı. Telleri doktor çıkarmıştı. Braketleri çıkarmak ve ondan sonraki herşey teknisyenlere aitti ve artık eziyet başlıyordu.

İlk önce saati sordu teknisyen bayan. Saat 16.10 dedim ve başladı. Ne yaptığını anlamam zordu yaklaşık 20dk. ağzımın açık kalması tam bir eziyetti! Çenem o kadar ağrımaya başlada ki artık ne yapacağımı bilemez oldum. Çok zor bir durumdu o 20 dakika berbat geçti. Ondan sonra dişlerin kalıbını falan da aldılar koruma yaptıracaklarmış dediler. Yaklaşık 15 dakika da bekledim tek başıma.

Daha sonra dinlendin mi dediler. Evet dedim ve demez olaydım. Zaten yüzümü kapattıkları ve boğazıma kalın selpaklardan koymalarından anladım ki ben b.ku yedim.. Ne sürdü ne koydu anlamadım. Tazyikli bir şekilde ağzımı bir ilaçla temizlemeye başladı. Acayip bir şekilde acımaya başladı dişlerim. En berbat şey de o tükürük çeken aletin yetersiz kalması ve yutmamak için kendini zor tutman ayrıca ağzın uzun süre açık kalması eziyetin kendisiydi.

Ne kadar sürdü bilmiyorum ama çok zordu. Yüzümü açtılar ve "yan tarafa tükürme lavaboya git" dediler. Elime de kalın peçetelerden verdiler. Lavaboda tükürür tükürmez sadece kan tükürdüm sanki. Ağzımın farklı yerleri ve diş aralarından kan akıyordu. Ağzımı çalkaladıkça kan geliyordu. Yüzüm ise ağzımı temizledikleri ilaçlı suda kullanılan ilaçtan olmuştu hep.

Neyseki bitti ve çıktım. Geriye koruma maskesi dedikleri şeyi almak kaldı. Dişlerin aynı konumunu koruması sebebiyle ona gerek varmış.

Bakınız : Damaklık (Aktivatör) Kullanımı (Ortodonti Tedavisi 2. Aşama)

Öyle yada böyle 2 küsür yıl geldi geçti ama gerçekten de bayağı ilgilendiler. Teknisyenler ve doktoruma buradan teşekkürler.. Ha muayenedeki eziyetin sebebi de onlar değil tabi. Tedavi öyle. Onlar ne yapsın..

Ama diş tellerimin hep farklı bir tarz verdiğini düşünmüşümdür. Belkide arkadaşlarımın bana yakıştırmasından kaynaklıydı. Sonuç olarak diş tellerimle geçen 2 yıl güzeldi. Bu arada eziyet gibi anlattıklarım sizi yanlış bilgilendirmesin. Belkide ben anlatırken biraz abartıya kaçmışımdır. Teller çıkarıldıktan sonra dişlerinizin güzelliği her şeye değer. :)


Açıklama - (20.05.2014) 

YAZIYA YAPTIĞINIZ YORUMLAR İLE İLGİLİ AÇIKLAMA


Arkadaşlar.. Attığınız yorumların yoğunluğundan dolayı yeni yorum atan arkadaşların yorumları gözükmemekte. Bunun için yorumların alt kısmından "Daha fazlasını yükle..." kısmına tıklamanız gerekmektedir.

Bakınız :




404 yorum:

  1. Geçmiş olsun yahu kolay şeyler atlatmamışsın. Bir an kendimi olayları yaşarken hissettim ve çok kötü oldum. Umarım eskisinden daha iyi olmuştur. Keşke birde yeni dişlerinin fotoğrafını çekip koysaydın :) Tekrar geçmiş olsun sanıldığı kadar kolay bir şey değil bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de bu sabah tellendim. akşam oldu ne zaman acıyacak diye bekliyorum

      Sil
  2. Teşekkür ederim Enes. İlk 1 hafta çekilen ağrı ve son gün işkencesi olmasa iyiydi aslında. Eskisinden daha iyi oldu tabi doğal olarak. Fotoğraf ekleyecektim aklıma geldi ama sırıtarak poz verip bloga koymak iyi olmaz diye düşündüm. :) Aslında çekmeyi denedim sadece diş kısmını ama baktım istediğim gibi olmuyor bende öyle kalsın dedim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba bende diş teli tedavisi gördüm gerçekten dişler mükemmel gözüküyor :)

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler bugün [21.11.2012] itaberiyle, benimde diş telim takıldı
    senin yazını okudum ve aynı şeyleri yaşıyorum.İlk gün dediğin gibi zor yemek yedim ve doktorum yükseklik yaptı o ağrı yaptı, sanki inadına orayı ısırasım geldi.2.günüme geçiceğim hayırlısıyla dişlerimin düzelmesini ve 1 yılın su gibi geçmesini diliyorum.Yazıyı yazdğın için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de 2. güne gireceğim ama zorluk ağrı yok acaba ne zaman başlar

      Sil
  5. Geçmiş olsun Adsız arkadaşım. Haklısın. O yükseklikler çok kötüdür. Bana, çıkarmaya son 1-2 ay kala yapmıştı o yükseklikleri. Sürekli kırılıyorlardı zaten. Yemek yemeyi de bayağı zorlaştırıyordu. Diş tellerini bugün takmışsın. Normal olarak ağıracaktır ama 1 hafta sonra her şey normale dönecektir. Ağrı falan olmaz 1 haftadan sonra. Hatta belli bir zamandan sonra ağzında diş teli olup olmadığının farkına bile varmayacaksın ama o yükseklikler bir sıkıntı yapabilir. Ona da alışıyorsun zamanla da zaten o yüksekliklerin uzun süre kalacağını sanmıyorum ben.

    YanıtlaSil
  6. Çok çok geçmiş olsun kardeşim. Benimde Ocağın 21'inde 2 sene olucak.Dişçim bana her ay bu son diyo ama sürekli tedaviyi uzatıyo.Elastikleri de düzenli takarsan bu sefer son dedi.Korkumdan çıkartamıyorum bile.Merak ettiğim şey her ay farklı yerlere mi elastik taktın yoksa sadece aynı yere mi şimdiden teşekkürler :D

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Adsız arkadaşım. Teşekkür ederim. Sana da geçmiş olsun. Elastikleri hep aynı şekilde taktım. Elastik türü değiştiği zaman ise daha farklı biçimlerde de takmıştım. Her ay farklı yerlere takılacak diye bişey yok. O durum takacağın elastiğin türüne göre değişiyor. Onların A,B,C şeklinde kalınlıklara göre kategorileri var bildiğim kadarıyla. Elastikleri takmayı aksatmadığın sürece kısa sürede dişelerin düzelir.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba arkadaşım. 12 Eylül den beri tel takıyorum. Dişlerim 5 ayda gerçekten çok büyük bir aşama kaydetti. Geçen ay iki dişim çekildi. Bugün ise lastik kullanmaya başladım. Hem o çekilen dişlerin boşluğunun dolması, hemde kapanışın düzelmesi gerekiyor. Umarim artık son aylarımdır. Gerci 1 yıl taktiğini duyunca hayallerim yıkılmadi değil :)) ama tabi ki kişiden kişiye farklılık gösterebilir bu tedaviler. Ben sana teşekkür etmek istedim. Senin de belirttigin gibi, diş tedavisi için ne yazık ki yeterli kaynak yok. Hep genel bilgiler. Hiç kimse süreci anlatmıyor. Bu yüzden bende bir blog açtım. Ben yararlanamadim, bari başkalarına bir fayda dokunsun :) sana da verdiğin bilgiler için teşekkür ederim, geçmiş olsun :) güzel guluslu günler dilerim

    YanıtlaSil
  9. Yazın için çok teşekkürler ve geçmiş olsun ama sanırım taktığına değmiş.Bende takmayı düşünüyorum ve doktora gittim bana 1 yıl içinde çıkar dedi.Benimi kandırıyor acaba ?

    YanıtlaSil
  10. @Begüm
    Merhaba Begüm. Öncelikle geçmiş olsun. Kısa sürede çok çabuk aşama kaydediliyor haklısın ama dişlerin yeni konumlarını koruması için uzun süreli takmak zorunda kalıyoruz. 1 yıl sonunda diş tellerini çıkarsan bile dişlerinin, yeni konumunu koruması için damaklık tedavisine geçilir ve tedavi bu şekilde devam eder. Ayrıca benimle ilgili güzel yorumların için çok teşekkür ederim. Çok incesin. Bu konu hakkında senin de bir blog açmana sevindim. Ben de sana güzel gülüşlü günler dilerim. :)

    ------------------------------------------------------------------


    @Adsız
    Merhaba Adsız arkadaşım. Kandırma söz konusu olamaz. Doğrudur. Belkide bir yıl içerinde çıkaracaktır ama çıkardıktan sonra da tedavi devam edeceği için bu süreç uzar. (Örneğin damaklık tedavis) Amaç, diş telllerinin yeni konumunu korumak. Aksi takdirde taktığın diş telinin faydası olmaz ve koyduğun para da boşa gider. Doktoruna güvenebilirsin.

    YanıtlaSil
  11. merhaba ben dün taktırdım dün hiç birşey yoktu sabah feci bir ağrıyla uyandım yemek yiyemiyorum ve sağ tarafımda yükseklik var çiğnerken yükseklik üst dişimle çakışıyor ve çok acıyor :(

    YanıtlaSil
  12. @Saliha
    Geçmiş olsun Saliha. İlk 1 hafta her zaman zordur ama ondan sonra yavaş yavaş alışıyorsun ve belli bir yerden sonra artık senin bir parçan oluyorlar. Rahatsızlık falan duymuyorsun. Dişindeki ağrılar ise 1 hafta sonra geçer sen merak etme. O yükseltme dediğin şeyi herkese yapmıyorlar ama sana yapılması gerekiyormuş demek. Onların olması özellikle yemek yemeyi zorlaştırsa da onlara da alışıyorsun belli bir süreden sonra.

    YanıtlaSil
  13. slm . benim 1 sene oldu tellerim nerdeyse bayağı düzeldi .yanlız boşluklar daha tam dolmadı bu boşlukların dolması uzn sürüyor mu,ve son aşamasında tedavinin lastik falan takılcak mı?

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Adsız. O boşluklar zamanla kapanır merak etme. 1 sene olduğuna göre çok yakın bir zamanda elastik takmaya da başlarsın diye düşünüyorum. Tabii her doktorun tedavi yöntemi farklıdır. Doktorun tavsiyelerine uyduktan sonra özellikle de elastikler verildikten sonra düzenli bir şekilde kullandığın sürece o boşlukların kapanması çok fazla zaman almayacaktır.

    YanıtlaSil
  15. merhaba bnm diş telleri takılalı 1 yıl oldu lastik tedavisinede geçtim lastiktede 2.5 ayım oldu daha uzun sürermi acaba bu lastik tedavisi?lasitkten sonra başka aşama varmı?

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Emre. Onun bir süresi yok. Tamamen doktoruna bağlı. Sen düzenli olarak kontrollere gideceksin o da süreci takip edecek. Elastik tedavisi bittikten sonra diş tellerini çıkarıyorsun zaten. Daha sonra da damaklık tedavisi başlıyor.

    Şuradaki yazıma bakabilirsin => http://www.blogkafem.net/2012/07/ortodonti-tedavisi-2asama-damaklk.html

    YanıtlaSil
  17. Merhaba, ben 26.08.2011'de başladım tel tedavisine ama o gün tamamına değil de sol altlı üstlü arka dört dişlerime takıldı.2012nin şubat ayında tamamına takıldı şuan dişlerim baya düzeldi bende lastik kullanıyorum ama çok sıkıldım artık başlandığı günden itibaren 19 ay oldu sence ne zaman çıkar? bir de senin dişlerin ne kadar bozuktu?

    YanıtlaSil
  18. @Merve Yerlikaya
    Merhaba Merve. Benim dişlerimdeki bozukluk sadece ön kısımlardaydı. Ön üst dişlerdeki 3 dişte eğiklik vardı. Yazıda da belirttiğim gibi 2 yıl 1 ay taktım diş tellerimi. Yani 25 ay. Ondan sonraki süreç için doktorum takmak için damaklık verdi. O konudan da diğer yazımda bahsetmiştim zaten. Benim sana tam olarak bir gün vermem doğru olmaz. Çünkü her doktorun tedavi süresi için belirleyeceği süre farklı olur. Benim tanıdığım bir arkadaşım 6 yıl takmıştı mesela. Gözünü korkutmak istemem tabi. :) Dişlerinde büyük ölçüde düzelme olduysa çıkarman çok uzun sürmez diye tahmin ediyorum.

    YanıtlaSil
  19. merhaba yazdıklarınızı okudum bişi sorcam boğazınıza selpak sokunca kusmak gibi bişiler gelmedimi birde bana bu hafta takılacak sizin anlattıklarınızdan çok korktum kan çıkarsa ben dayanamam ve benim boğazıma peçete sokarlarsa ben kusarım ve 20-30 dk ben ağazımı açık tutamam ne olur beni bilgilendirin .

    YanıtlaSil
  20. Merhaba Yağmur. Öncelikle geçmiş olsun. Braketleri çıkarırken ağzın sürekli açık kaldığı için çenen ağırıyor sadece. Eğer bunu, kendilerine belirtirsen 1-2 dk. ağzının dinlenmesi için bekliyorlar. Ayrıca braketleri pense tarzı bir şey ile çektikleri için onu çekerken de dişlerinde ağrı oluyor tabi.

    O kan ve selpak olayına gelince ise... Onun sebebi diş tellerimi çıkarmalarından veya damaklık takmalarından kaynaklanmıyor. Diş tellerimi çıkardıktan sonra ağzımı tamamen temizlemek için o işlemi uyguladılar. Yani diş tellerinin çıkarılmasıyla ilgili bir durum değildi o. Size de uygulanır mı bilmem.

    Şu damaklık olayında ise korkulacak bir şey yok. Sadece ağzının kalıbını almak için ağzına macun yerleştirip 1-2 dk. sonra çıkarıyorlar. Diş tellerini tamamen çıkardıktan sonra bu işlemi uyguluyorlar. Geçmiş olsun tekrardan.

    YanıtlaSil
  21. teşekkürler o braketleri çıkarınca dişlerde çürüme veya iz kalıyormu.bende jonyada taktıracağım hani selpak sokuyorlarya onu takarkenmi çıkarırkenmi yapıyorlar?

    YanıtlaSil
  22. Merhabalar Yağmur...

    Yok hayır. Tellerini çıkarınca kesinlikle bir iz veya çürüme olmuyor. Zaten dişlerini sürekli fırçalamaya devam edeceksin. Doktorunda sana bunu söyleyecektir. Diş tellerin olduğu sürece mutlaka fırçalamak zorundasın zaten. Hatta doktorum bana bunun için ayrıca diş tellerini temizleme teli de vermişti.

    İz kalması mümkün değil. Diş tellerini çıkardıkları zaman dişlerin üzerlerini temizledikleri için, iz falan kalmıyor. Hatta o temizleme sonucu dişlerin bembeyaz ve tertemiz gözüküyor. Bende hiçbir iz olmadı.

    O selpak olayına çok taktın kafayı sen galiba. :) Diş tellerini takması çok basit. Hiç bir ağrı olmuyor takarken. 20 dakikada takıyorlar. Ağzın falan da yorulmuyor. Çok rahat bir şekilde takılıyor diş telleri. O selpak olayı diş tellerini çıkarırken oluyor. Diş teli takmak ayrıcalıktır ve öyle korkulacak bir şey de değildir. Canını sıkma sen. Benim tek üşengeçliğim her ay kontrollere gitmek olurdu. :)



    ===========================================================
    NOT : Arkadaşlar, bana buradan yazamayanlar varsa, sitenin en üstündeki hakkımda kısmına girerek orada belirtmiş olduğum Facebook adresim üzerinden de bana yazabilirler.

    YanıtlaSil
  23. tamam teşekkürler inşallah seni yormamışımdır :))

    YanıtlaSil
  24. Yok Yağmur. Yormadın. Lafı bile olmaz. :) İstediğin zaman aklına takılan soruları buradan bana sorabilirsin. Tel takmak ayrıcalıktır bence. Bir çok arkadaşın da seni kıskanacaktır gör bak. Her şeyin de kendine göre zorlukları olduğu gibi diş teli takmanın da kendine göre ufak tefek zorlukları var. Ama ben yinede severdim diş tellerim. Doktorum bana şuanda yeniden taksa hiç şikayet etmem mesela. Sende sevmeye bak yoksa çekilmez olurlar senin için. Korkuları bırak gitsin. İlerde dişlerinin mükemmel olduğunu görünce bu düşündüklerinin çok da kafaya takacak şeyler olmadığını göreceksin ve iyiki takmışım diyeceksin. :)

    YanıtlaSil
  25. tamam dediklerinize uyacağım zaten seviyorum diş tellerimi

    YanıtlaSil
  26. yaa bana daha tel takmadılar güya 1 ayı geçmeyecektiiiiii ama bir yaı çoktan geçtiii birde ali arslan bey siz telleri ne zaman taktırdınız :?:))

    YanıtlaSil
  27. @Yağmur
    Merhabalar Yağmur. Neden bahsettiğini anlayamadım kusura bakma. :) Ben tellerimi 2012'nin temmuz aylarında (yaklaşık 10 ay önce) çıkarmıştım fakat tedavim halen devam etmekte. Şuanda damaklık kullanıyorum.

    YanıtlaSil
  28. Şu an bugün bana da diş teli taktılar. Bence çok havalı gözüküyor belki şu an o ağrıları hissetmediğim için böyle düşünüyor olabilirim zamnla görcem.yazdıklarını okudum inşallah yaşadıklarını yaşamam,iki senenin çabuk geçmesini dliyorum...:)

    YanıtlaSil
  29. @Adsız
    Değerli yorumunu bizlerle paylaştığın için teşekkürler.. Bence de havalıydı ve zamanla daha da çok seveceksin bence. Geçmiş olsun. :)

    YanıtlaSil
  30. ben çapa hastanesinde tedvi oluyorum 4yıldır. lastik takıldı 8aydır 10 sonra yine gidecem ben anlamadım bu hastahaneden bir şey 2 ayda diyor oluyor 1yıı 2yıl acaba ne yapabilir çıkarırsam bir şey olur mu iş için yırt dışına çıkacam da beni engelliyor lütfen beni bilgilendirin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıkarman doğru olmaz tabi. Detayları ise doktorunla görüşebilirsin.

      Sil
  31. Bana da dün itibariyle diş teli takıldı. Anlatılanlar gibi takılırken hiç anlamadım. Ama bu sabahki o uyanışı hiç unutmam herhalde. Dişlerime salıncak kurdular sallanıyorlar sandım. Hala da devam ediyor ağrım. İnşaallah 1 haftaya geçeceğini bildiğim için dayanmaya çalışıyorum. Bu arada ben estetik braket taktırdım gerçekten çok havalı duruyor. Gerçi ben söylemeden anlamıyo insanlar, zorla zorla gözlerine sokuyorum, bakııın tel taktırdım diye :D:D:D Şu an sadece üst dişlerimde var. Bir kaç ay sonra alt dişlerime de takılacak. 1.5 yıl sürer dedi doktorum. İnşaallah güzel sonuçlar alacağımı umuyorum. Yaptırmayı düşünenler varsa mutlaka bir ortodontiste muayene olsunlar ondan sonra düşünsünler. Her zaman işin ehlinden yardım almakta fayda vardır. Ali arkadaşımıza da çok teşekkür ederim bizi bilgilendirdiği için. Herkese acil şifalar...

    YanıtlaSil
  32. @Fatma Ç
    Rica ederim Fatma. Değerli yorumunu esirgemeyip bizlerle paylaştığın için ben teşekkür ederim. :) Geçmiş olsun mu diyim, hayırlı olsun mu diyim bilemedim. :) Diş tellerini seven var, sevemeyen var. Sen de benim gibi sevenlerdensin sanırım. :)

    YanıtlaSil
  33. Merhaba arkadaşlar.bende 3 gün önce tel taktırdım dişlerime.bugün o kadar çok üzüldüm ki yarın gidip çıkartmayı bile düşündüm.(tabi eğer mümkünse)sonra sizin yorumlarınızı okudum.ve ben de braketlerimi sevmeye karar verdim.benim en büyük korkum acaba öğrencilerim dalga geçerler mi?ingilizce öğretmeniyim.24 yaşındayım.bu yaşta sonra biraz garip olacağını biliyorum.ama sonuç inş.güzel olacak.teşekkürler Ali Bey verdiğiniz bilgiler için.İçim gerçekten rahatladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Geçmiş olsun. Yardımcı olabildiğime sevindim.

      Sil
  34. bende 1 hafta sonra diş tel taktırıcam ama çok ağrılı bi süreçtir falan diyerek beni çok korkuttular ama yazınızı okuyunca çok rahatladım.Bugün doktorumla birlikte de okuduk yazınızı o da kesinlikle benimde böyle bir süreçten geçeceğimi söyledi.Beni aydınlattığınız için çok teşekkürler :D

    YanıtlaSil
  35. Arkadaşlar dişlerime salı günü tel takılıyor yemek yeme ne olacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. İlk 1 hafta çok zorlanacaksın ama ondan sonra alışıyorsun. Bir sorun olmuyor. Sadece sert şeyler yememeye dikkat.

      Sil
  36. benimde 3 buçuk sene oldu galiba aranızda en fazla kullanan benim :D Ali Arslan bilgin için saol :) hepsini birebir yaşadım ama taktırmadan önce çok merak ediyordum böylece yeni diş telli arkadaşlarımıza yardımcı olmuşsun :) benimde bugün çıkacaktı ama 1 ay daha uzadı bidaki aya kesin çıkıyor yanlız çıkarken cidden çok mu acı çekiyor insan ya :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Ben yaşadıklarımı aynen yazdım. Herkeste bu böyle olacaktır diye kesin bir şey söyleyemem ama bayağı kötüydü o tellerin çıkarılma aşaması.

      Sil
  37. ya benim tellerim 1 ay sonra çıkacak Ali Arslan bişey sorcam ben çok korkuyorum sanki çok kötü olcak çıkınca resmen tellerimle bütünleşmiş gibiyim ya dişlerim çok kötü görünürse diye çok korkuyorum :/ bilgi verirmisin :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Merak etme, hiçbir şey olmaz. Damaklık vs. benzeri aparatlardan kullanacaksın daha. Dişlerinin yeni konumunu koruması açısından.

      Sil
  38. ben üst dişlerime tel taktırmıştım bundan 3 ay önce bugunde alt dişlerime taktılar üstekilere alıştığım için yemek yemeye çalışıyorum oda olmuyor :( ağlıcam şimdiii

    YanıtlaSil
  39. ben dişlerime tel taktırdım.. 2 ay oldu arslan bey şu damaklık ne oluyor doktoruma cok gıcık oluyorum hep bana bagrıyo agzını ac yok duz dur yok dilini cıkartma artık saclarını yolucam kadının dayanamıyorum cok havanıyolar iyiki bi diş hekimi olmuslar yani pislik muamelesi goruyorum ayrıca bnm dişlerim düzgündü dahada cok dzgun olsun diye tel taktırdım ama hıcbir yamukluk yoktu yinede düzelme olurmu arkdaslarım hep bnmle telli bba diye dalga geçiyo ne cevap vermeylim onlara cok soru sordum ama kusura bakyın arslan beyyyyy....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Doktoruna ne cevap vereceğini bilemiyorum ama arkadaşlarına gülüp geçiceksin. Cevap vermeyeceksin. Kıskanıyorlar onlar seni. :) Damaklık 2-3 sene sonra takılır sana anca. O da kesin değil. Belkide doktorun daha farklı bir tedavi yöntemi uygulama yolunu seçer. Onu bilemeyiz.

      Sil
    2. bende dıs telim var coooooooooooooooooooooook acıyo yemek yıyemıyom ya takarken acımadı ama anlattıgına gore cıkarırken acıyacak herhalde ıkı bucuk yıl kalacak dısımde sız hangı hastanede tedavı goruyorsun ve doktorunun adı ne acaba ve ayrıca sana dondurma yıymessın demısler bana oyle demedıler kı ınsallah demezler cıkarırken cok korkucagım herhaldeeeeee

      Sil
    3. Geçmiş olsun. 1 hafta içinde geçer, biraz daha dayanın. Ben özelde yani ortodonti tedavisi veren bir dişçide taktırmıştım, hastanede değil.

      Ayrıca ne yiyeceğin konusunda tavsiyeler verip vermemek doktoruna kalmış. Siz kendisinden tavsiyede bulunmasını isteyebilirsiniz.

      Sil
  40. yazını okudum ve çok beğendim. bende tel taktım 2.5 sene şuan da sabit apereylerden takıyorum ve dişlerimden çok memnuunm inanılmaz bir değişim oldu.İnci gibi dişlerim ar gülmeyii çok seviyorum ve utanmıyorumda eskisi gibi aazda olsa acısı var ama bir ömür güzel gülmek için değer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar bende tel kullanıyorum ve kısa bir süre sonra çıkacak tellerim benim sorum şu olucak diş temizilgi yapılıyormu telleri çıkardıktan sonra diş lerdeki sararmalar velekeler için . biz doktorumla hiç bunu konuşmadık son knt gittgimde sorucam ama daha çok olduğu için burdan sizlere soruyorum nasıl bir aşamadan geçtiniz ?

      Sil
    2. @Adsız
      En doğrusunu düşünüyorsun "Adsız" arkadaşım. Güzel dişlere sahip olmak herkese nasip olur İnşallah.


      @Müberra Güneş
      Merhaba Müberra. Evet, diş tellerini çıkardıktan sonra dişlerini de temizliyorlar. Benim dişleri temizlemişlerdi çünkü.

      Sil
  41. Merhaba,izninizle bir şey sormak istiyorum.. Ben tel taktıralı neredeyse 2 yıl oldu. Başlarda tüm diş fırçalama aletlerim mevcuttu. Fakat hepsi teker teker yitip gitti. Ailemde neden kaybettin vs. vs. diyerek yenisini almıyor. Sadece dişlerimi düzenli ve özenli bir biçimde fırçalıyorum. Sizce çürük yada leke kalırmı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Bende de aynı durum vardı. İlk başlarda diş fırçası ve diş tellerinin arasını temizleyeceğim tel bir fırça vermişti doktorum. Zamanla körelip kullanılmaz hale geldiler ve ben de yenilerini almadım. Hemen hemen de 1.5 yıl sadece dişlerimi düzenli olarak, sabah ve akşam günde 2 kere fırçaladım. Herhangi bir çürüme olmadı. Hafif sarardılar ama onu pek kafanıza takmayın. O yönden bir sıkıntı yaşamadım. Zaten diş tellerini çıkardığı zaman doktorun, tüm dişlerini temizleyecek. O sararma sorun da ortadan kalkacak.

      Şimdilik, her gün, sabah ve akşam yatmadan önce olmak üzere, günde 2 kere düzenli olarak fırçaladığın sürece bir sıkıntı yaşamazsın. Diğer temizleme aletlerini alıp almamak sana kalmış ama dediğim gibi çok da mecburi değiller 'bence'.

      Sil
  42. Merhabalar ali arslan bey..öncelikle yasadıklarınızı bizimle paylastığınz için cok tesekkr ederm.Benmde 2 gün sonra için randewum war we cok heycanlanıyorm inşallah hersey güzel gider ve bende yasadıklarımı sizinle paylasırım ki sizin bize oldugunz gibi bende baskalrına yardımcı olmus olurum..Benim aklıma takılan fiyatı?İnsallah ucuk bi fiyat söylemezlerde hewesim kursagımda kalmaz?Acaba sizin tedavinizz kaca mal olmustu?Bilgilendirirsenz cok sewinirim..Şimdiden cok tesekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Hatice.. Öncelikle geçmiş olsun. Fiyat konusunda doktorunuzun uygulayacağı tedaviye göre fiyat değişiklik gösterebilir. Onun için kesin bir şey söylenemez. Kimisi 1700 dolara tedavi olurken, kimisi 1500 dolara, kimisi de 3000 dolara tedavi olabilmektedir. O tamamen gideceğiniz doktora ve uygulayacağı tedavi yöntemlerine göre değişiklik gösterir ve her doktor farklı bir fiyat önerisinde bulunabilir.

      1700 dolar = yaklaşık 3400 TL'ye
      1,500 dolar = yaklaşık olarak 3000 TL'ye
      3000 dolar = yaklaşık 6000 TL'ye denk gelmektedir.

      ***NOT : Yukarıda belirtmiş olduğum fiyatlar tamamen hayalidir ve hepsini kafamdan sıktım. Kafanızda aşağı yukarı belli bir fiyat aralığı oluşması açısından yazdım. Gerçek fiyatlarla hiçbir alakası yoktur. Yukarıda da dediğim gibi bunun net bir fiyatı yoktur. Doktordan doktora değişiklik gösterebileceği gibi uygulanacak tedavi yöntemine de bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

      Sil
  43. bende 3500 falan gözden cıkmıstım.Ama dediğinz gibi asıl fiyatı doktorum belirliycek.Cok tesekkr ederm beni yanıltsız bırakmadıgınız için..

    YanıtlaSil
  44. DENİZ YILDIZ3 Eylül 2013 15:58

    Merhabalar Ali Arslan Bey,yaklaşık 11 aydır seramik diş teli takıyorum ve dün itibariiyle lastik kullanmaya başladım.Öncelikle dün ve bugun lastiği takarken bayağı zorluk yaşadım ve lastiği taktığımda bazı braketlerin sallandığını hissediyorum.Bu sallantı bir sıkıntı yaratır mı?Ayrıca Ali Arslan Bey ortodontist bana günde en az 20saat lastikleri takmam gerektiğini söyledi fakat lastiği taktığımda konuşmada sıkıntı yaşıyorum bu yüzden okula giderken çıkarsam yani günde 15 16 saat civari takmam tedavi açısından bir sıkıntı yaratır mı?cevaplarsanız cok memnun olurum,şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Geçmiş olsun. Bence ne kadar çok takarsan o kadar iyidir senin için. Aksatırsan eğer, tedavin daha da uzar. Aksattığın her saat senin için tedavi süresinin daha da uzamasına sebep olabilir ve onlardan kısa sürede kurtalacakken, bu sefer daha çok katlanmak zorunda kalabilirsin. Okulda takmak istemiyorsan eğer, okul dışında olduğun zamanlarda aksatmamaya özen göstermelisin. Ne kadar çok takarsan, senin için o kadar iyidir.

      Sil
  45. merhaba Ali. bende taktıralı 2 gün oldu agrıdan duramıyorum yaşlılara döndüm corbadan başka bişey yiyemiyorum. bu agrı hep sürcek die bıran korktum sonra senın yazını okudum rahatladım. okulda filan sıkıntı oldumu senle ugraşan veya dalga gecen cok oldumu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Dalga geçen 1 tane arkadaşım vardı sadece ama onunda söylediklerini hep duymamazlıktan gelirdim yada gülerdim, hiçbir şey demezdim. O da bir daha söylemez oldu. Onun dışında diğer arkadaşlarım kıskanarak bakarlardı hatta; "Çok yakışmış ve sana ayrı bir hava katmış. Nerede taktın, ben de takmak istiyorum." diyen arkadaşlarım bile oldu. :)

      Sil
  46. mrb ali bn de bügun lastik kullanmaya bşladım ama yatarken çıkarmak istyiorm öle bişi olamaz mi yaa:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.. Geçmiş olsun.
      Bence takabildigin kadar çok fazla tak. Hatta hiç çıkarma. Ben yemek yerken bile çıkarmazdım. Özellikle de geceleri takmak senin için daha iyi. İnsanlar geceleri takmak ister daha çok ama sen tam tersi düşünüyorsun. :) Gece zaten uyuyorsun ve varlığını bile hissetmiyorsun ayrıca yemek yemediğin için sana bir etkisi de olmuyor. Böyle düşündüğümüz zaman mantıken, asıl geceleri takman gerekiyor.

      Sil
  47. ya bende dün taktırdım ama diş teli ile birlikte ağzıma bir aparat takıldı böyle plastik bir şey o yememe engel oluyor azcık birde çok ağrıyor yani biliyorsanız özelliklede o aparatla ilgili bilgi verebilir misiniz

    YanıtlaSil
  48. ya benim dün takıldı teller ama onla birlikte bir plastik aparat takıldı ve yememe azcıktan engel oluyor ya biliyorsanız bilgi verebilir misiniz özelliklede aparat ile ilgili.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiç olsun. Plastik aparat derken tam olarak nedir bahsetmek istediğiniz. Elastik mi? Damaklık mı? Korumalık mı? Tam olarak söyleyin ki ona göre size yardımcı olmaya çalışayım. Diş teli ile beraber kullanıyorsanız büyük ihtimalle elastiktir. Üst ön dişlerden, alt arka dişe takılan elastiklerden mi bahsediyorsunuz?

      Sil
  49. ben daha dün taktırdımm yukarıdn sağ ve sol 2 dişime aynı şekilde aşağı damağımdan sl ve sağ 2 dişlerime takmadılar 1 ay sonra takılcakmış. Bugn 2.günüm cok ağrıyoo hiçbirşey yiyemiyorum dişlerimi birbirine değdiremiyorum cok tuhaff bişeyy yaa .ss ne zaman gecicek bu ağrıı daha yeni biliyorum ama cok zorr ağrısı ama bi yandanda şanslıyım ağzm kçk oldğu için knuşurkn gözükmüyor bile ben bişey farkettim evet daha yeni2 . günüm ama üstte dişim vardı ve yamuktu düzeldii gibi geldi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun Dilara. 2-3 gün sonra geçer o ağrılar, merak etme. :) Evet, çok kısa sürede düzeliyor zaten ama dişlerin, yeni konumlarına alışabilmesi için uzunca bir süre takmak gerekiyor.

      Sil
  50. merhaba ali arslan bilgilerin için çok saol. ben diş teli takmayı düşünüyordum çok aydınlattın bu konuda . peki süre konusunda bir şey soracam çevremde 2 kişi diş teli taktı ve tedavileri 8-9 ay sürdü sonra tamamiyle tedavi bitti. neden kimi insanların 2,3 sene sürüyorda kimilerinin 8-9 ay sürüyor. diş yapısının bozukluğundan mı acaba ? çünkü 8-9 ay sürenlerin diş yapısında çok az derecede bozukluk wardı.şimdiden saol .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Serkan. Dişlerin bozukluk derecesine göre o süre değişiklik gösterebilir. Sadece 6 ay takan da var 6 yıl takan da var. Tamamen doktoruna kalmış bir durum bu. O ne kadar süre uygun görüyorsa, teller de o kadar süre dişlerinde kalıyor.

      Sil
  51. Kolay gelsin. Bugün telin takıldığı o kara gün :) belki ilerde dişlerim düzelince bugüne iyi gözle bakabilirim ancak şu anda dişlerden biri herhangi bir temas alınca öyle bir acı yapıyor ki 3. dünya savaşı ağzımın içinde çıkmış gibi bir his oluşuyor. Sadece çorba türü sıvı yemekler yiyebiliyorum. Yemek konusu açıkçası pek sıkıntı değil de şu dişimde oluşan ağrının ne zaman geçeceğini çok merak ediyorum. O geçsin ben seve seve aç kalırım zaten ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. En erken 3-4 gün içinde. En geç ise 1 hafta içerisinde geçer o ağrılar. Biraz dayanman gerekecek. :)

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim mecbur dayanacağız artık :) Bu sene ygs lys belaları da başımda umarım sancılı dönem çabuk geçer ^^

      Sil
  52. Ali bey merhabalar, öncelikle yeni başlayanların endişe ettiği bu süreçle ilgili deneyimli biri olarak bilgiler verdiğiniz için teşekkkür ederim :)
    Biraz uzun yazdım özür dilerim ama fikrinize gerçekten ihtiyacım var :)
    Ben özel bir diş polikinliğine gittim üst ön 4 dişimde içe doğru eğrilme yapmış çapraşıklık var başkada yamukluk yok fakat sorun çapraşıklıktan ziyade üst dişlerin bu halinin alt dişlerin dolayısıyla çenenin gelişmini bozması ve 8mm geride kalması bu yüzden yayda takıcaklarını söylediler, yaydan kasıtları nedir lastik mi anlamadım soramadımda :) yani sadece dişsel değil iskeletsel bir probleminde olduğunu söylediler ve 2.5 yıl dediler süreye.

    Ben bu yıl üniversite sınavlarına tekrar hazırlanacağım bu diş teli ve yayın ağrısı çalışmamı etkiler mi bunu soracaktım ? Doktor sınav zamanları gerdirme yapmayacağını söyledi sevindim fakat çalışırken bu süreçte beni olumsuz etkileyecek bir acı mıdır bu acıdan birşey çalışamamak ?? Hani taksam aa bumuydu da diyebilirim ya da keşke takmasaydım demekten korkuyorum. Kimse sorsam bu soruyu boş ancak sizin gibi olayı yaşayan birinin bilgisine ihtiyacım var..:) Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Yay, lastik denen şeyden çok daha farklı bir şey onu anladım da fakat; tam olarak ne tür bir tedavi olduğunu ben de anlayamadım açıkçası. Yapısal olarak diş bozukluğu dışında çene bozukluğu olanlar için ayrı ve çok farklı tedavilerin falan uygulandığını duymuştum fakat; genel olarak bir bilgim yok malesef. Bana sadece braket tedavisi ile tel taktıkları için bildiklerimi aktardım yazımda. Onun dışında kalan tedaviler hakkında üzgünüm ki bir bilgim yok.

      Tam olarak emin değilim ama size "Headgear" veya "Chincup" tarzı tedaviler uygulanabilir. Bu kelimeleri Google görsellerde arayarabilirsin. Ama bu sadece benim tahminim. O yüzden hemen telaş yapmayın.

      Resim : http://www.clinique312.com/uploads/yuklemeler/fonlsiyonel.png

      En doğru bilgileri edinebilmeniz açısından doktorunuzla bunu açık açık konuşmanızı tavsiye ederim. O da sizi anlayışla karşılayıp, durumu size detaylı bir şekilde aktaracaktır.

      Sil
  53. Çok teşekkür ederim ilginiz ve cevabınız için, birkaç gün sonra kontrolüm var ve tel için karar vermeye gideceğiz, söyledikleriniz gibi yay olayını soracağım, fakat yay dışında sadece tel ağrısı söylediklerime engel olacak kadar şiddetli ve uzun süreli değildir değil mi ? Sizinle yine iletişime geçebilirim, tekrar cevabınız için çok sağolun, iyi günler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. İstediğinizi sorabilirsinzi. Ben bir uzman falan değilim. Sadece daha önceden diş teli takan bir vatandaşım. :) ama yinede elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım tabi. :)

      Diş telleri konusuna gelince ise... Merak etmeyin diş tellerinin ağrısı çok fazla uzun sürmez. En fazla 1 hafta sürer. İlk 2-3 gün sadece çok ağırırlar ve ders çalışmanıza engel olabilir ağrılarınız ama 2-3 günden sonra hiçbir engel çıkarmazlar size. Hatta 1 haftadan sonra diş tellerinin varlığını bile unutabiliyorsunuz. Kesinlikle hiçbir ağrı falan yapmıyorlar.

      Sil
  54. slm bende 1 aydır tel tedavisi görüyorum sonraki aşamalarda neler oluyor öğrenebilirmiyim.. farkı nezaman anlayabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Farkı 2-3 ay içinde görebilirsiniz. Tabi bu durum dişlerin eğrilik durumuna göre değişir göre de değişir. Sonraki aşamada neler olacağını ben bilemem. Onu ancak doktorun bilebilir. Meseal kimilerine diş telleri çıkarıldıktan sonra aktivatör denen damaklıklardan verilebiliyor. Kimilerine ise "Invisalign" denilen plastik saydam bir aparat verilmektedir. Belki de daha da başka bildiği yöntemleri de olabilir doktorunun. Bilemeyiz.. Yani diş telli tedavisinin sonraki aşamalarını ancak, tedaviyi yapan doktorun bilebilir.

      Sil
  55. merhaba ali arslan bey bende 8 ay önce taktım diş tellini dediğiniz gibi geçti şimdiye kadar ki süre dün doktorum lastik taktı:(çok zorlanıyorum ve kötü görünüyo en az 18 saat takılı kalması gerekiyomuş..evde yemek yer yemez tekrar takıyorum ama okula gidince çıkarmayı düşünüyorum 4 5 saat inş tedaviyi uzatmaz tellerime alıştım seviyorumda:)ama lastikler çok sinir bozucu alışırmıyım acaba:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Geçmiş olsun. Tabikide alışırsın. Ne kadar çok takarsan o kadar iyidir senin için. Aksatırsan eğer, tedavin daha da uzar. Aksattığın her saat senin için tedavi süresinin daha da uzamasına sebep olabilir ve onlardan kısa sürede kurtalacakken, bu sefer daha çok katlanmak zorunda kalabilirsin. Okulda takmak istemiyorsan eğer, okul dışında olduğun zamanlarda aksatmamaya özen göstermelisin. Ne kadar çok takarsan, senin için o kadar iyidir. İlk başlarda hoşuna gitmez ama alışırsın zamanla. Benim tavsiyem sürekli takman yönünde.

      Sil
  56. Herkesi aydınlattığınız için teşekkürler öncelikle güzel olmuş burası yeni tel takanlar için..

    Bende iki gün önce taktırdım teli, taktırmadan önce nette yorumları okumuştum ilk başlarda çok ağrı olur felan diye herkes yazmıştı bende artık kabullenmiştim o ağrıyı ama 2 gün oldu hiç bi ağrı yok normal mi acaba bu şimdi de niye ağrımıyo diye düşünmeye başladım :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Şanslıymışsın o zaman. :) Normalde ağrı olur çünkü ama senin tedavin farklıdır belkide. Tellerinin takılış şekli vs.

      Sil
  57. Merhaba ben tel taktirali 1 hafta oldu. Lastik ne icin takiliyor. Benim ust on disim ustuste ve kopek disi denilen dislerde onde onde duruyo ve doktorum ondeki 10 dise tel takti arkadakiler ne olacak sormadim, sizin bu konuda bir fikriniz varmi? Simdiden tesekkurler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Diş tellerine destek oluyor o elastikler. Tellere ve doğal olarak dişlerine kuvvet uygulayarak dişlerinin düzelmesine yardımcı oluyorlar. O yüzden kesinlikle düzenli olarak takmanı öneririm.

      Diş tellerine gelince ise... Bazı doktorlar hepsine takıyorlar. Bazıları da seninkiler gibi sadece belli bir kısma takıyorlar. Her doktorun tedavi şekli, uyguladığı yöntem vs. farklıdır. Demek ki senin doktorun bu şekilde uygun görmüş. Tedavin ile ilgili en doğru bilgiyi edinmek için bu soruyu bana değil doktoruna sormalısın.

      Sil
  58. Tel takılalı bir hafta oldu ama hiç bi şekilde ağrı olmadı normal midir acaba bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Şanslıymışsın o zaman. :) Normalde ağrı olur çünkü ama senin tedavin farklıdır belkide. Tellerinin takılış şekli vs.

      Sil
  59. ben de yaklaşık 2yıldır takıyorum.senin yaşadıklarını hepsini yaşadım diyebilirim.haftaya çıkacak dediler demişlerdi cok mutlu olmuştum ama yazdıklarından sonra hiç çıkarasım gelmedi.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Çok da gözünüz korkmasın. O teller illa ki bir gün çıkacak. Ha bugün ha başka bir gün.. Ömür boyu kalacak değiller ya. :)

      Sil
  60. Merhaba Ali Arslan, ben 4 aydır diş teli kullanıyorum.Köpek dişlerimin yanındakı dişlere ise geçen ay braket takıldı.O dişlere braket takılana kadar üzerlerinde leke oluştu. Arkada kaldıkları için sanırım çok iyi fırçalayamadım. Braketler de o lekelerin üzerine takıldı.Doktora bu lekeler çıkacak mı diye sorduğum da çıkadabilir çıkmayadabilir dedi.Acaba tel çıktıktan sonraki diş temizliğinde bu lekeler çıkacak mı?Bir bilginiz var mı?Bir de benim hem üst hem alt en arka dişlerimde braket yok.Bunlara daha sonra bir şey takılcak mı?Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Benim diş tellerim çıkarıldığı zaman doktorum bana temizletmişti ve herhangi bir iz falan kalmamıştı. O iz sorunu halledilir yani.

      Ayrıca... "Benim hem üst hem alt en arka dişlerimde braket yok.Bunlara daha sonra bir şey takılcak mı?" demişsiniz ayrıca. Bu konuda bilgim yok. Onu doktoruna sorman gerek.

      Sil
  61. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  62. Merhabalar :)) Öncelikle harika yazınız ve tatlı diliniz için teşekkürler. Gerçekten moral verdiniz ve bilgilendirdiniz Ali Bey, harikasınız :)) Ben tellerimi bugün (9 Ekim 2013, Salı) on buçuk gibi taktırdım. Daha yeni katıldım aranıza haha :DD Seviyorum tellerimi, zaten takmak istiyordum. Şimdi ağzımda tatlı bir ağrı var o da pek etkilemiyor. Umarım etkilemez de :)) Ben bir şey sormak istiyordum. Meyve suyu içmenin (özellikle Capri Sun -bayılıyorum da-) bir zararı olur mu? Doktoruma soracaktım ama unuttum. Randevu da 1 ay sonra. Bir bilginiz var mı? Şimdiden teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun Zeynep. Ayrıca güzel düşüncelerin için de teşekkür ederim. :) Meyve suyunun bir zararı olmaz. İstediğin kadar içebilirsin. İçecek olarak sadece kola tarzı asitli şeylerden uzak durmaya çalış. (Telleri ilk taktığımda bu uyarıyı yapmıştı bana doktorum.) Meyve suyundan bir zarar geleceğini sanmıyorum. :)

      Sil
    2. Çok teşekkürler, iyi günler :))

      Sil
    3. Rica ederim. Sizede. :)

      Sil
  63. Merhaba, ben de tellerimle geçirdiğim 12. Aydayım üç aydır da elastik takıyorum. Teller takılmadan iki dişim çekilmesi gerekiyordu.ama çektirmediğim için öne fırladı dişlerim. Ellastikler düzeltecek umarım. Ama umudum yok çünkü azı dişlerim çakışmıyor ısırma problemi yaşıyorum. Şimdi diş çektirmeyi teklif etsem ne der doktorum bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Bunu doktorunla oturup açık açık konuşmalısın..

      Sil
  64. slm ben de bugün taktrdım diş teli. çok zor oldu karar vermem ama sonunda oldu işte. yalnız çok tuhaf hissediyorum ağzımdaki fazlalıklar rahatsız ediyor bi de rahat konuşamıyorum. bu yeni olmasından mı kaynalkanıyor acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Muhtemelen öyledir. Zamanla alışırsın diye düşünüyorum.

      Sil
    2. cevapladığın için teşekkürler. 1 ay oldu alıştım artık sanırım. ama bugün braketlerden biri koptu. 1 hafta sonra yapıştıracak da tedavi süren uzar dedi 1-2 ay kadar. o kadar etkiler mi acaba ya ?

      Sil
  65. Merhaba,yazdıklarınız çok rahatlatıcı teşekkürler (: Ben biraz tedavi sonrası bir şey soracaktım.Birkaç yerde okumuştum telleri çıkartıp beyazlatma işlemi yapıyorlarmış tedavi bitince.Doğru mu bu?Çünkü zaten düzgün temizlenmiyor dişlerim,fırçalayamıyorum istediğim gibi teller yüzünden.Bu sürede daha da sarardığını hissediyorum.Öyle bir uygulama varsa çok güzel olurdu :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Evet dişleri temizliyorlar ama beyazlığı geçici oluyor. Gerçek anlamda bir diş beyazlatma tedavisi yapmıyorlar. Sadece dişleri temizliyorlar. Dişlerinizi beyazlatmak için ayrıca bir tedavi ücreti ödemeniz gerekir. O daha farklı bir muayeneye girer. Diş tellerini çıkardıkları zaman yapılan temizleme ile dişleriniz beyazlıyor evet ama dediğim geçici oluyor.

      Sil
  66. Merhabalar yazınız için teşekkür ederim diş teli taktırmaya cesaretim yoktu ama yazınızı görünce ne kadar eziyet çeksemde değeceğini anladım diş tellerim 1 ay önce takıldı ve size bir kaç soru sormak istiyorum cevaplarsanız çok teşekkür ederim
    1-Diş doktorum 6 ay veya 1 sene içinde diş telin çıkarılcak dedi verdiği sürede çıkarırmı
    2-Ağrı olur diye okudum 1 hafta falan ama bende 1 gün ağrı 1 gün yemek yiyemedim ama 2. gün istedigim herşeyi yiyebildim acaba fazla germemiş olabilirmi
    3-Çoğu yerde elastik ortodanti tedavsinin vazgeçilmezidir diye okudum ama diş doktorum bana elastik takmıcakmış bir sorun olurmu
    Şimdiden size çok teşekkür ediyorum bu arada yaşım 18 biraz geçmi taktırmışım yoksa normal mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun.

      1) Doktorlar tahimini bir süre verirler sadece. Kesin o süre sonunda çıkarılacak diye bir şey yok. Verdikleri süreden daha da uzun bir süre diş tellerinizin dişlerinizde kalma ihtimali de vardır. O anki dişlerin durumuna göre doktor kararını verir zaten.

      2) Gerdirmekle ilgisi yok. Dişlerinizin eğikliği çok fazla ise bu süre daha da uzar. Çünkü daha çok bir kuvvet gerektirir. Eğiklik daha az ise o ağrıyan süre daha da kısa olabilir. Yani merak etmeyin. Gerdirmekle alakalı bir sorun değildir bence. Şayet öyle ise, kontrollere gittiğin zaman doktorun bunun farkına varacaktır zaten.

      3) Takmayacak ise bir bildiği vardır. Yada takacaktır ama daha ileriki aşamalarda takacaktır belkide. Henüz 1 ay olmuş zaten. Biraz daha zaman geçsin, ondan sonra belli olur.

      Hayır geç değil. Daha geç yaşta takanlarda oluyor ama ne kadar erken takılırsa o kadar iyidir tabi.

      Sil
  67. Merhaba,
    Ben de yaklaşık 2 yıldır tel konusunda bir takım araştırmalar yapıyorum. Fakat hala cesaretimi toplayıpta o koltuğa oturamadım:)
    Hep sonrası gözümü korkutuyor. Süre uzun,tedavi zor off of ne çok derdimiz varmış meğer:) Aslında yalnızca 1 dişim hafif çıkık ama yine de korkuyorum sanki oturduğumda çene ameliyatı yapacaklarmış gibi hissediyorum :D
    Yazınızı okuduktan sonra biraz da olsa cesaretlendim ve en kısa zamanda tedaviye başlama kararı aldım..
    Çok teşekkürler, kaleminize sağlık.. Yeni dişleriniz de hayırlı-uğurlu olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Aslı.. Değerli yorumun için çok teşekkür ederim. :) Böyle olumlu ve güzel yorumlar görmek beni mutlu ediyor. Sizlere faydam oluyorsa ne mutlu bana. :) Diş tellerin takıldıktan sonra da buraya gelip, aklına takılan tüm soruları sorabilirsin.. Elimden geldiğince yardımcı olmayaca çalışırım. Ayrıca sitenin en üstündeki "Hakkımda" kısmından da Facebook adresime ulaşabilir, oradan da bana ulaşarak sorularını veya aklına takılanları sorabilirsin.. :) Tekrardan teşekkürler... :)

      Sil
  68. kardeş benim sorum şöyle olcak benim ön üst dişlerimde eğiklik var ama cok değil ve 1 aydır tel takıyorm. lastik tedavisi olur mu bana çünkü altta tel yok. bir de düzelme aşaması ve diğer sürece geçilmesi sence ne kdar sürer tahmini bir fikrin var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun İshak. Tahmini süreyi ben bilemem. Onu yalnızca doktorun bilebilir. Çünkü nasıl bir tedavi yöntemi izleyeceğini bilemem. Elastik tedavisine gelince ise, onu zaman gösterecektir. Sadece üst dişler arası mı bir elastik kullandıracak, yoksa doktorun elastiğe gerek duymuyor mu yada altta teli daha sonradan mı takacak, bilemeyiz. Her doktorun kafasında belirlediği farklı bir tedavi yöntemi olduğu için, kesin olarak bu böyledir, şöyle olacaktır diyemiyoruz malesef.

      Sil
  69. Merhabalar;
    Bende 2 yıl önce taktırdım telleri.2 gün sonra çıkacak inşallah.("Lastikleri düzgün taksaydım ve randevularıma zamanında gitseydim 2 ay önce çıkarmış"öyle dedi bana).Bu hususlara dikkat edin ve benim gibi fazladan takmanız gerekmesin.Tel taktırmaya cesaret edemeyen arkadaşlar benim etrafımda da çok."Bu saatten sonra taktırmam artrık"Bu laftan 1 ay sonra "Keşke geçen ay taktırsaydım.1 ay geçtiydi bile".Ve bu döngü böyle gidiyor.Kararsız olan arakdaşlara tavsiyem bir an önce başlayın bence zaman çabuk geçiyor siz karar verene kadar tedavi süresinin yarısını harcamayın..:)Herkese hayırlı geceler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiyelerin için teşekkürler Hayrettin. Eminim bu tavsiyelerin başkalarına da faydalı olacaktır.

      Sil
  70. merhabalar. öncelikle böyle insanların sorunlarıyla ilgilenip elinizden geldiği kadar bilgi verip cesaretlendirmeniz cok güzel ben taktırmadan önce cok araştırdım fakat bu kadar detaylı anlatan birine rastlamamıştım beni mutlu etti bu yüzden bunu görmek.ben diş tellerimi taktıralı yaklaşık 1.5 ay oluyor porselen diş teli taktırdım kimse farketmiyor bile o acıdan sıkıntım yok dişlerimin arasında boşluklar var üst ön dört dişimin arasında özellikle ön iki dişimde biraz fazla diğer taraflar cok az doktorum en fazla bir yıl sürer hatta 8 ayda bile cıkabilir dedi kemiklerimin yapısına göre değişiklik gösterirmiş. henüz gözle görülür bir düzelme yok sizler de 2 ayda gözle görülür değişiklik olabileceğini söylemişsiniz gözüm korktu açıkçası tedavi sürem uzar mı diye. ve bu elastikler her vakada kullanılıyor mu merak ediyorum beni aydınlatabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. 2 ayda düzelme derken bir anda düzelmeden bahsetmiyorum. Yani tam olarak düzelmese bile illa ki gözle görülür hafif oynamalar olmuştur dişlerinde. Sen sürekli baktığın için farkedemeyebilirsin, normaldir. Evdeki diğer aile bireyleri veya arkadaşlarına sorarsan onlar senden daha iyi farkına varabilirler. Her doktor kesin, yuzde100 kullanıyor mu bilmiyorum ama buraya yorum atan arkadaşlar ve benim çevremde gördüklerim kadarıyla herkesin belli bir yerden sonra taktığını farkettim. Az önce de dediğim gibi %100 öyle bir şey var diyemeyiz. Çünkü tedavi yöntemi doktordan doktora değişiklik gösterebilir ama genelde takıyorlar. Ayrıca dişlerin daha çabuk düzelebilmesi için de faydalı bir şeydir.

      Sil
  71. Ben diş teli taktırmayı düşünüyorm dişim sıkışmış Bazı dişlerim üst üste çıkmaya başlıyo fakat doktora gittiğimde bana 4 dişin çekilecek dediğinden korktum ve vazgçtim sonra uzun bi süre düşündm ve taktırırsam daha iyi olur ve acımı çok hissetmem diye düşündüm. Sizin dişinizi çektiler mi ? bir sorum daha olacak ne kadar ödediniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diş çekme işlemini herkeste yapmıyorlar. Sadece çekilmesi gerekiyor o işlemi yaparlar. Mesela bende öyle bir durum yoktu. Ücret konusuna gelince ise, bunun kesin olarak bir fiyatı yok. Dişlerinin durumuna ve uygulanacak tedavi yöntemine göre fiyat değişir. Sen belli bir fiyata tedavi olursun ama bir bakarsın arkadaşın daha düşük bir fiyata tedavi olmuştur. Çünkü herkesin dişindeki eğrilik derecesi farklıdır. Bu fiyat olayı,doktordan doktora bile değişir. Kimi doktorlar bayağı yüksek miktarlar talep ederlerken, kimileri ise daha uygun fiyatlar önerebilirler size. Yani anlayacağınız, ortodonti tedavisinde sabit bir fiyatı yoktur. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki tedavilerin hemen hemen hepsinde 2000 TL üzeri bir ücret istenir. 2000 TL'nin üzerindeki her türlü fiyata hazır ol derim.

      Sil
  72. merhaba ben hafize sema banada tel takılacak. bn 14 yaşındayım benim kardeşim yağmurada takıldı hatta oda sizinle konuşmuştu burada neyse işte ona tel takıldı ama onunki o kadar acımamıştı oda 12 yaşındaydın bizim ailede en büyük ablamada takıldı onunkide çok acımıştı . sizce benimkide acırmı yoksa kardeşim yağmur gibi fazla acımazmı ?

    YanıtlaSil
  73. birde benim azı dişlerim üst üste dişimi çekerlermi acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Dişlerinin durumunu görmeden çekerler mi yoksa çekmezler mi diye bir şey söyleyemem ben. Ona doktorun karar verecektir. Acıma konusuna gelince ise onu da bilemeyeceğim. Tellerin takılma şekline ve dişlerinin durumuna göre değişiklik gösterir o durum.

      Sil
  74. pazartesi bende takiyorum tel ama iz kalacagini soyleyenler var dogrumu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tellerimi çıkardım. Kesinlikle hiçbir iz vs. olmadı. Zaten telleri çıkardıkları zaman üzerlerini temizlediler. O yüzden iz kalma olayı falan hiç olmadı.

      Sil
    2. Merhaba, Ali Arslan arkadaşım, ben dün yani 9 Kasımda tel taktırdım. doktorum 24 ay süreceğini söylemişti zaten.Bu durumun farkındaydım giderken. Gerçekten de takarken hiç acımadı , ben daha sonra yemek yemenin zorluğunu bildiğim için karnımı iyice doyurarak gittim.Bu sabah ağrılarla uyandım, hiçbir şey çiğneyemiyorum.Sağ ve sol tarafımda 2 tane kelepçe var ve onların vidaları ağzımı ve dilimi yara yaptı, bırakın yemek yemeyi, zor konuşuyorum.Ben Türkçe öğretmeniyim, okulda akşama kadar çocuklarla nasıl konuşacağımı bilmiyorum.Umarım kısa süre içinde ağrılarım geçer.Size bir şey sormak istiyorum.Bu tedaviyi nerede yaptırdınız, maliyeti ne kadardı ? Ben (devlette sıra gelmeyeceği için ) Trabzonda özel bir klinikte başladım ve tedavime toplamda 6.000 tl dediler.Bu arada porselen braket taktırdım, onlar da maliyeti 1000-1500 tl artırıyor.Doğu Karadenizde çok fazla seçeneğimiz olmadığı için çok pahalıya geldiğini düşünüyorum.Acaba arkadaşlar nerede ve hangi fiyata yaptırdılar.Tedavilerinin süresini de yazarlarsa sevinirim.

      Sil
    3. Merhabalar.. Öncelikle geçmiş olsun. O ağrılara vs. zamanla alışıyor insan. Ben normal braket taktırdım. Yani porselen vs. değildi ve 3000 - 3500 TL civarı bir ücrete taktırmıştım. Ben de sizin gibi yaptım, devleti değil özeli tercih ettim. Bulunduğumuz çevrede de ortodonti tedavisi yapan çok fazla yer ve doktor yoktu. 2-3 doktor arasından en uygun fiyatı sunan doktordu. Diğerleri hep daha pahalıydı.

      Ayrıca tedavinin ücreti doktordan doktora değiştiği gibi dişlerinizin çarpışıklık derecesine göre de değişiklik gösterir. Yani aynı doktor başka hastalara daha farklı fiyatlar da sunabilir. Bu doğaldır. Çünkü her insanın dişlerinin çarpışıklık durumu ve buna bağlı olarak izlenecek tedavi yöntemi ile tedavi süresi değişiklik gösterebilir. Bu da fiyata yansır.

      Sil
  75. Merhaba bana mayis 2013te uste, temmuz 2013te de alta tel takildi. Simdiye kadar sadece teli kalinlastirdi ama dunku randevumda lastiklere gecis yaptim bana lastigi 2 gunde bir degistirmem soylendi fakat internette 12 saatte bir degistirin falan diyorlar ne yapmaliyim? Ve benim tedavim yaklasik 1yil surecekmis bana yazin ortasinda telleri cikaricam alt dislere arkadan tel takicam dedi ama ust dislere ne yapacagini soylemedi bana da damaklik verir mi sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Doktorun nasıl tavsiye etmiş ise elastiklerini o şekilde takmalısın. Her doktorun önerisi farklıdır. Benim doktorum her gün değiştir derdi bana mesela. O durum, tedaviden tedaviye değişir. Sen doktorunun dediğini yapmalısın bence. Damaklık tedavisine gelince ise, ona ancak diş tellerin çıkarıldıktan sonra doktorun karar verebilir. Ben buradan kesin böyle olacaktır veya şöyle olacaktır türünden şeyler söyleyemem.

      Sil
  76. Merhaba ben yaklaşık 4 aydır tel takıyorum ve doktorum bana yakında elastik kullanmaya geçeceğimi söyledi. Sizce çok mu çabuk davranıyor? Bir de ta en başında bana 1 yıl tel takacağımı söylemişti. Çok mu kısa acaba 1 yıl yoksa dişin yapısı çok bozuk değilse normal bir süre mi? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.. Öncelikle geçmiş olsun. Elastik için erken değil. Tam zamanı bence. Gerçi o durum dişlerinin durumuna göre değişir ama 4 ay elastik için normal bir süre. Ayrıca o "1 yıl" dediğiniz süre dişlerin çarpışıklık durumuna göre değişiklik gösterir. Doktorun 1 yıl kalmasını uygun görüyor demek ki. Bu durum doktordan doktora yada dişlerin çarpışıklık durumuna göre değişir.

      Sil
  77. tel taktırcam cok korkuyorum ne yapmam lazm.s

    YanıtlaSil
  78. Benim üstten bir tane dişim geldi ve ben tel takmayı düşünüyorum sizce bir sorun olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korkmanıza gerek yok. Öyle korkulacak bir şey değil. Ben diş tellerimi çok severdim mesela. Sorun olup olmayacağını en iyi doktorun bilir. Ben görmeden bir şey diyemem. O yüzden bunu bana değil de doktora danışman daha faydalı olacaktır senin için.

      Sil
  79. Merhaba, ortodontiste muayeneye gittiğimde azı dişinin yanlarında bulunan dişleri çekip ön iki dişimin altına girmiş olan dişleri hareket ettirmek için yer açacağını söyledi. şimdi o dişleri çekince inanılmaz kötü gözükecek ağzım, boşluk olacak vs. teli taktıktan sonra ne kadar sürede o boşluk kapanır sizce? dişlerin ne zaman hareket etmeye başlıyor gözle görülür şekilde ? siz değişimi ne zaman farkettiniz? aylarca orası boşluk kalacak diye korkuyorum ve tel taktırmak istemiyorum. ayrıca gittiğim her doktor bana 4500-5000 lira fiyat çekiyor. izmir'de uygun bir ortodontist nerede bulabilirim acaba bilen yardımcı olursa çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu doktoruna sorsaymışsın keşke, çektiğin o dişlerden dolayı oluşacak boşluk kapanacak mı diye. Konu hakkında benim buradan bir yorumda bulunmam pek doğru olmaz çünkü ben bir doktor değilim. Bu düşüncelerini giderip, içini rahatlatmak için tedavi başlamadan önce bunu doktoruna sorman iyi olacaktır senin açından. Ayrıca başka doktora da danış. Bir başkası belkide daha farklı bir tedavi yöntemi uygular.

      Bende ki değişim 2-3 ayda olmuştu. Yani ilk 1 ayda falan bir hareketlenme oluyor zaten. Fiyatlar çoğu yerde öyle malesef. Üniversitelerin hastanelerinde normalden biraz daha ucuza yapılıyor diye duymuştum. Oralara sorabilirsin ama özel doktorların hepsinde fiyatlar o civarlardadır.

      Sil
  80. bende tel taktırmayı düşünüyorum fiyatları nedir arkadaslar yardımcı olur musunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiyatlar tedaviden tedaviye, yani dişlerin eğrilik durumuna göre değişebilir. Hatta doktordan doktora bile değişiklik gösterebilir. Kimi 4000 TL üzeri fiyat sunar kimisi ise 5000 üzeri ama genel olarak fiyatlar hep 3000 TL üzeri oluyor. Dişlerinin durumu pek vahim değilse, çok fazla tedavi gerektirecek bir durum yok ise, 3000 TL'nin altında bir fiyatta sunabilirler ama şuana kadar duyduklarım hep 3 bin üzeriydi. Bunu öğrenmenin en iyi yolu bir kaç doktora danışmak. Çünkü doktor sana farklı bir fiyat sunacaktır. Ayrıca doktorlar, dişlerinin durumunu ve tedavinin nasıl olacağını göz önünde bulundurarak bir fiyat sunuyorlar. Yani biz buradan net olarak fiyat şu kadardır yada bu kadardır diyemeyiz.

      Sil
  81. ali bey size ıkı sorum olacak 1) yaklasık 10 aydır ust dıslerımde tel var ustler duzelmeden alta gecmiyeceğiz dedi doktorum bu süre fazla değilmi sizce hala alt dişlerime tel takılmadı 2) bugun ıtıbarıle ust azı dıslerıme sert bısı yapıstırdı doktorum 2 ay kalacak dedı cok sert oldugu ıcın yemek yerken rahatsız edıyo dıslerımı kapadıgım zaman da rahatsız edıyor sızce bu nedir sımdıden cevaplarınız ıcın tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun Ahmet..

      1) Bana diş doktorum telleri takarken sadece üste takamaz mıyız diye sorunca "hayır olmaz, her ikisine beraber takmak şart." demişti. Senin için durum tam tersi olmuş anlaşılan. Demek ki her doktorun tedavi yöntemi farklıymış. Doktorun bu şekilde uygun görüyormuş demek ki ve kendisine göre zamanı gelince alta da diş teli takacaktır diye düşünüyorum.

      2) Şu konudaki gibi bir şeyden mi bahsediyorsun.
      ==>> http://www.blogkafem.net/2012/07/ortodonti-tedavisi-2asama-damaklk.html

      Sil
  82. Geçmiş olsun. Doktorun haklı olabilir. Ben doktor olmadığımdan doktorun yanlış yapıyor veya doğru yapıyor gibisinden yorumlarda bulunamam. Daha erken yaşlarda takıyor olsaydın kaydırma tedavisini daha rahat uygulayabilirdi, yani diş sökmeden. Yaş ilerledikçe dişleri hareket ettirmek de giderek zorlaşıyor. Ben 17 yaşında tel takmıştım yanlış hatırlamıyorsam. Diş sökülmemişti ama aynı yaşlardaki başka bir arkadaşımda diş sökmüşlerdi. Çünkü dişler bazen o kadar çarpışık oluyor ki üst üste biniyorlar ve diğer dişlerin de düzelmesine engel olabiliyorlar. O sebeple diş sökebiliyorlar. Belkide doktorunun bildiği farklı bir tedavi yöntemi vardır. Her doktorun tedavi yöntemi farklıdır çünkü. Ayrıca bu tarz tedaviler için saygınlığı olan ve herkesçe bilinen bir doktora gitmekte fayda vardır. Doktorunuza güvenmek, içinizin rahat olması için çok önemli. Aklına takılan soruları da kendisine sormaktan çekinme. Parasını veriyorsun sonuçta, diş sağlığın için ne gerekiyorsa sor. Aklındaki soruları sor ki için rahat etsin. Fiyat konusunda da ben de o civarda bir paraya taktırmıştım.

    YanıtlaSil
  83. Merhabalar ALi arslan. Ben de tel taktıracağım şu dişleri yükseltmek için yüzük gibi şeyler var onlar (tam bilmiyorum) herkese takılıyor mu takıldıktan sonra teller çıkarılana kadar benmle birlikte mi ve fazla acıyor mu bilgi verebilir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. Bana o tarz bir şey takılmadı ama aynı işlevi görebilecek başka bir tedavi uygulandı. Sürekli olarak kalacağını sanmıyorum. Zamanı geldiği zaman doktorun onu çıkaracaktır. O doktorunun bileceği bir iştir. Dişlerin belli bir düzelme kaydettikten sonra çıkarılır diye "tahmin" ediyorum.

      Sil
  84. Merhaba merak ettigim dişlerde tam duzelme olduktan sonra dişlerin oturması icin teller yaklaşık ne kadar daha tutuluyor..2-3 ay gibi bir sure mı cok daha mı uzun? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli olmaz. Bu süre en az 6-7 ay olabileceği gibi 1-2 yılı bile bulabilir. Tamamen doktoruna ve izleyeceği tedavi yöntemine kalmış bir durum.

      Sil
  85. Merhabalar ben eda, paylaşımlarınız için öncelikle çok teşekkürler. 21 aydır ortodonti tedavisi görüyorum. Bugün itibariyle lastikleri takmış bulunmaktayım. Doktorum bana lastikler agzındayken su içebilirsin dedi. Su içebilirsin demesi aynı zamanda " diğer sıvı gıdaları da tüketebilirsin " mi anlamına geliyor ? Bu konuyu sormayı unuttuğum için açıklığa kavuşturamadım kendimce. Sizin bu konuyla ilgili bilginiz varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Diş elastikler ağzındayken istediğin şeyi yiyip içebilirsin bu sorun yaratmaz ama; örneğin yemek yerken seni rahatsız edebilir yada elastiğin kopmasına sebep olabilir. Bu tamamen senin rahatına kalmış bir durum. O konuda kendini sınırlandırma bence. Nasıl rahat hissediyorsan öyle davran. Koptukça yenisini takacağın bir sürü elastiğin var zaten elastik poşetinde. :) Bittiğinde doktorundan başkasını talep edebilirsin.

      Sil
  86. Teşekkürler öneriniz için.

    YanıtlaSil
  87. iki ayrı ortodontiste gittim.ilk gittiğim doktor bana tedavinin 1.5 yıl süreceğini söyledi,2. gittiğim doktor ise hem 4 dişin çekilecek hemde tedavinin 2.5 yıl süreceğini söyledi.ilk gittiğim doktor dişin çekilecek falan gibi bişeylerde söylememişti.sizce ne yapmalıyım hangi doktora gidiyim? 1.5 yıl sürecek diyene gidesim geliyor :) dişlerime bakıyorumda benim üst dişlerimden 1 tanesi yamuk,alt dişlerimdende 4 tanesi eğri ,bu adam nasıl olurda 4 diş çekilecek der? bakıyorum bakıyorum çekilecek diş bulamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman söylüyorum. Her doktorun tedavi yöntemi farklıdır. Bu tür farklılıklar olması gayet normaldir. İlk önce 1,5 yıl sürecek diyene git bencede ama kesin sor, "tedavinin ilerleyen aşamalarında diş çekecek misiniz?" de. Onu da bir öğren bence. Söylememiş olması hiç yapmayacağı anlamına gelmez. Eğer o da diş çekilecek der ise aralarında pek bir fark kalmayacağı için 2,5 yıllığı da tercih edebilirsin. Büyük ihtimalle arkalarda diş çekecektir. İki sağdan, iki tane de soldan olacak şekilde. Dişler diş teline çarpmasın diye. Ben sadece tahminde bulunuyorum tabi.

      Tekrar söylüyorum. Yerinde olsam ben de diş çektirmeyecek olana giderim. Kimse durup durduk yerde dişlerini kaybetmek istemez. Bu yüzden 1,5 yıl diyene git ama sor, "ileriki aşamalarda diş çekilme olacak mı" diye.

      Sil
  88. merhaba benimde dişimde tel var daha dün taktık takarken acımadı fakat anlattıgına gore cıkarırken acıyacak dıye cok korkuyorum sana dondurmayı yasaklamışlar ama bana öyle bir şey demediler canım çok acıyor yemek yerken çok güçlük çekiyorum fare gib kemirerek ayrıca ben saat 6 da kalkıyorum okula gıttıgım ıcın sabahları dişim çok ağrıyor bir şey yiyemiyorum inşallah ben de alışırım bende senin gibi bekleme salonunda beklemekten nefret ediyorum doktor iki saat sonra anca çağırıyor nefret nefret nefret...Sonra sert şeyler yememem lazım elma havuç vs. 12 yaşındayım iki buçuk sene kalıcak ağzımda tellerim mini mini dişlerim:):):):)Arayüz fırçası da verdiler sen de bilirsin şimdi sadece üst tarafında var bir buçuk ay sonra alt tarafada takılacak sonra yine aynı rezalet ben en başta çenem için gitmiştik sonra bana aperey verdiler iki buçuk yıl da onu kullandım yine rezalet onu çıkarıp takabiliyordum canım sıkıldığı zaman çıkarıyordum ama annem var işte bırakmıyor gece yatarken hep ağlıyordum benle hep dalga geçiyorlardı (dişlek diye) ondan neyse artık rahatım benimle eskiden dalga geçenlerden intikam alıyorum hadi bir daha dalga geçin de görim diyorum susuyolar tabi daha dün başladım ama şimdiden keyifli görünüyor.Siz hangi hastanede tedavi gördünüz ve doktorunuzun adı neydi? TEŞEKKÜRLER...(başınızı şişirdim ama içimi döktüm:):):):))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun. 1 hafta içinde geçer, biraz daha dayanın. Ben özelde yani ortodonti tedavisi veren bir dişçide taktırmıştım, hastanede değil.

      Ayrıca ne yiyeceğin konusunda tavsiyeler verip vermemek doktoruna kalmış. Siz kendisinden tavsiyede bulunmasını isteyebilirsiniz.

      Çok fazla abartıya kaçmamak şartıyla ne zaman isterseniz buraya gelerek içinizi dökebilirsiniz, sorun değil. :)

      Sil
  89. merhaba ben 2 gün oldu tel taktıralı fakat hiçbir şeyi ısıramıyorum ve arkadaki bantlar yüzünden dilim hep yara oldu bu ağrı ne zaman geçer ve bu bantlar hep dilime zarar verirmi?? :))))

    YanıtlaSil
  90. 27/12/2013 tarihinde tel taktirdim bugün 2. günü yemek yemede zorlaniyorum ekmek icini cigneyemiyorum bu normal mi sizce agrilarimda var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normaldir. İlk günler olur öyle. Birkaç güne bir şeyin kalmaz. Dişlerin o ağrıya alışırız ve artık ağrıyı hissetmezsin. Tahminen 1 haftaya yakın bir sürede kendiliğinden geçer o ağrılar. Geçmiş olsun.

      Sil
  91. Merhaba ben 25 yaşındayım ve bir hafta once tel taktirdim. Ama 7 ay içinde duzelmesini istiyorum.dugun icin 7 ay sonra cikarttiracagim.bir tane disim cekilecek dislerim yerinde sadece yamukluklar duzelecek. Ben 3 ay icinde duzelmis bir goruntuye sahip olur muyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dişlerin eğriliğine ve tedavi yöntemine göre değişir. Ben diş teli kullandığım zamanlarda 3 aylık bir süre içinde gözle görülür bir değişiklik olmuştu bende. Taktığımda yanılmıyorsam yaşım 17'ydi. Ayrıca siz biraz geç yaşta takmışsınız. Dişleriniz biraz daha geç tepki verebilir.

      Sil
  92. Dis teli taktirali 3 gün oldu fakat söyle bi sorun var arka dislerim birbirine tam oturmuyor bu tedavini bi süreci mi yoksa anormal bi durum mu cok korkuyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir durum tel taktıktan sonra olduysa eğer, doktorunun uyguladığı tedavi yönteminden kaynaklıdır. Düzelir bence o. Tabi görmeden konuşuyorum ben. Ayrıntılı bilgi için doktoruna danışabilirsin.

      Sil
  93. merhaba 4 ay önce tellerle tanıştım sorunum şu dişlerim üst üste olduğu için küçük azı dişlerim çekildi. dişlerim düzeldi fakat diş boşluğum hala çok fazla bana 15 ay denildi ama arkadaşım aynı tedavi yaptırdı 2 yılda bitmedi ben 1 ay daha fazla takamam braketleri düğünüm olacak seneye moralim bozuldu böyle birşey olabilirmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tedavi sürelerini kestirmek zor. 1,5 yıl derler ama bir bakarsınız 2 yılı bulmuş. Dişlerinizin tedaviye tepkisine bağlı her şey. Onun yanında bir sürü değişik etken var. Örneğin dişlerin eğrilik derecesi ve tedavi yöntemleri falan. Bence bunu doktorunuzla açık açık konuşmalısınız. İleriki zamanlarda nasıl tedaviler uygulayacağını bildiği için tam olmasa da aşağı-yukarı ne kadar zaman sonra çıkarılacağına dair tahminde bulunabilir.

      Sil
  94. Bugün alt dişlerimin tellerini taktırmak için gittim. Lastik de taktılar. Yemeklerde çıkarıp geri takmam gerektiğini söylediler. Ama atıştırmalık şeyler yemek için (okulda,dershanede vb. ) de çıkarmam gerekiyor mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence gerekmez. Ben yemeklerde bile çıkarmazdım çoğu zaman. Yıpranıp kopsada yenisiyle değiştirebiliyorsun, doktorun o elastiklerden bol bol vermiştir zaten. Doktorun sana nasıl önermişse öyle yap. Ufak tefek atıştırmalarda ise çıkarmak zorunda değilsin bence.

      Sil
  95. acaba tel takanların yiyecek yasakalrını yazar mısın ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. - Asitli içecekler (kolca, gazoz vs. gibi)
      - Çok soğuk yiyecekler (Örneğin dondurma)
      - Sert yiyecekler (Örneğin yeşil erik vs.)

      Benim bildiklerim bunlar. Bunları da bana doktorum söylemişti zaten.

      Sil
  96. Diş tellerimi taktıralı 5 ay geçti ama şunu unutmayalım ki sizin bu güzel yazınız olmasa korkudan taktırmaya bilirdim siz bana bir şey öğrettiniz sadece bu diş telleri ile alakalı değil güzel bir olayın olmasını istiyorsanız cefasını çekmesini bileceksiniz ki sefasını güzel bir şekilde çekebilelim doktorum bana son 4 ay kaldı bu gidişle çıkartırız dedi söyleyeceklerim bu kadar sadece size bir teşekkürü borç bilirim . Bu güzel yazınızı herkesin okumasını tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  97. Merhaba benimde haftaya çarşamba yani 22 ocakta diş tellerim takılacak.Öncelikle şahane yorumunuz için size çok ama çok teşekkür ederim.Bugün üst çenemdeki iki azı dişim çekildi,perşembe de alt çenemden iki azı dişim çekilecek.Merak ettiğim konulardan birincisi ön dişlerimden biri diğerinden birazcık uzun o düzelir mi?İkincisi yine ön dişlerim büyük,alttaki dişlerse biraz ince birazda uzun,estetik olarak güzel durur mu diye çok merak ediyorum.Tekrardan değerli bilgiler verdiğiniz için size sonsuz teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu, diş teli taktırmadan önce, diş telini taktırmayı düşündüğün doktoruna sormalısın. Onlar dişlerini kontrol ettikten sonra daha iyi yorum yapabilirler. Benim buradan olumlu yada olumsuz bir yorum yapmam doğru olmaz. Düzelme açısından cevabım ise, doktor takmayı uygun gördüyse eğer illa ki düzelir.

      Sil
  98. Merhaba Ali bey öncelikle güzel yazınız için teşekkür ederim.Ben dişime tel taktıracağım ancak 20lik dişlerim henüz gelmedi.20likler gelmeden taktırırsam sonradan bi bozukluk olur mu dişlerimde?Ona göre taktırayım :) ve de bi dişim çekildi çekilen yer apse oldu,şimdi taktırmak istesem takarlar mı ?????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.. 20'likler gelmeden taktırmak herhangi bir sorun teşkil etmez. Bir bozukluk falan da olmaz. Daha detaylı ve sağlıklı bilgi için ise, dişlerinizi ortodonti işinden anlayan bir diş doktoruna göstermenizi ve sorularınızı ona sormanızı tavsiye ederim.

      Sil
  99. merhabalar benim ismim emre ben bugün tedaviye başladım bugün ilk gidişim ve bana sadece üst çeneye tel taktı fakat dişlerimi bugün çekmedi dişleri 3 hafta sonraya randevu verdi 3 hafta sonra üst çeneden 2 diş çekecegini söyledi bu normal herkezde yapılan bumu yoksa benimki farklımı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normaldir. Buraya atılan yorumları okuduysan eğer, diş çekilme olayından bahseden başka arkadaşlar da olacağını göreceksin.

      Şöyle bir durum da var. Herkesten diş çekmezler. O durum doktordan doktora ve tedavi yönteminden, tedavi yöntemine göre değişir. Çünkü her doktorun tedavi yöntemi farklıdır. Kimi doktorlar uygulayacakları tedavi yöntemine göre öyle bir şeyi gerekli görür ve tedavide düzelmeye kolaylık sağlanması açısından diş çekerler. Kimi doktorlar ise öyle bir şeye gerek duymazlar. Tedavi süresi boyunca hiç dişi çekilmeyen arkadaşlarım da oldu, dişi çekilen de oldu.

      O durum biraz da dişlerin çarpışıklık derecesine de bağlı. Çok fazla çarpışıklık varsa öyle bir şeye gerek duyuyorlar genelde. Çekilecek olan diş hangisi ise o dişin, diğer dişlerin düzelmesine engel olmaması açısından.

      Sil
    2. merhabalar 3 hafta oldu ve doktor üst çeneden 2 dişi çekti ve 4 gün sonra gel telleri takalım dedi ve bugün gittim telleri yeniden taktı bu sefer üstte fazla olan dişlerede tel taktı şimdi bu dişlerin çekilen dişlerin yerine inmesi ortalama kaç ayı bulur gözle görülür bir fark olması için kaç ay geçmesi lazım

      Sil
  100. merhaba arkadaşlar ben de tel tedavisi görüyorum bugün 6.ayı doldu ve doktor bana alstik takmamı ve 1 ay boyunca bunları gayretlice kullanmam gerektiğini söyledi her sabah uyandığımda yenileyecekmişim ve yemeklerde de çıkaracakmışım,nasıl tkaıp-çıkaracağım yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktorun nasıl takmış ise, siz de aynı şekilde takacaksınız. Siz önce bir kendi kendinize takmayı deneyin. Sanırım hiç takmayı denememişsiniz daha önce. Öyle düşündüğünüz kadar zor bir şey değil. Kendi kendinize rahatlıkla takabilirsiniz. Bunun öğretilecek bir tarafı yok açıkçası.

      Sil
  101. merhaba ben yaklaşık 4 gündür diş teli takıyorum. ağrısı çok fazla değil ama özellikle arka dişlere takılan şeyler ağzımın içinde yara yaptı. yemek yememi çok engelliyor. zamanla alışır mıyım, düzelir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanla alışırsın evet. Çok fazla yara yapıyorsa ağzında doktoruna danışabilirsin.

      Sil
  102. Merhaba,bana bugün sadece üst dişlerime tel takıldı. ama sadece 2 dişimin üstünde braket var. diş hekimi sadece 4-5 ay takacağımı söyledi. ama ön 2 dişim çok yamuk. bu normalmidir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktorunun tedavi yöntemi böyledir belki. Daha sonraki aşamalarda duruma göre tedavi uygulayacaktır belkide, bilemeyiz. Her doktorun tedaviyi uygularken izleyeceği yollar farklıdır çünkü.

      Sil
  103. Merhaba acaba sadece geceleri takıp gündüzleri çıkarabilceğim bir sistem var mı diş ayrılklığı için yani dişlerin hepsi aynı hizzada fakat öndeki 2 tavşan dişi ayrık onun için böyle bir sistem var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir şey var. Damaklık veya Aktivatör adıyla geçmektedir. Asıl adı 'aktivatör'dü sanırım. İnternetten bakabilirsiniz ama yinede gideceğin doktor veriyor son kararı.

      Sil
  104. merhaba Ali Arslan bey.Ben de 6 aydır diş teli takıyorum ve 1 haftadır lastik kullanmaya başladım.Doktor bunun çok önemli bir aşama olduğunu ne kadar gayretli takarsam o kadar da iyi olacağını söyledi.Sonra telleri yenileyecekmiş.Sona doğru mu yaklaşıyor tedavi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. Sona doğru yaklaşıyor diyemeyiz. Düzelmede ciddi aşamalar kaydettikten sonra onu diyebiliriz.

      Sil
  105. Bugün kocaeli ünv. diş hkm. fakültesinde üst damağıma diş teli taktırdım 1 saat sonra ağrılarım başladı.ön dişlerim ayrık tahminen birleşme ne zaman başlar ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dişlerin eğrilik durumuna göre değişir. Belli olmaz. Kimilerinde 1-2 ayda kimilerinde 2-3 ayda gözle görülür olabiliyor bu değişiklik.

      Sil
  106. Merhaba öncelikle böle bi site kurdunuz için teşekkürler.Bende diş teli kullanıyorum daha çok yeni olduğu için fazla bişi yaşamadm.1 ayımı bitirdim doktora gttm tellerim değişti ve lastik takıldı ilk 1 ay hiç sorun olmadı ağrı sızı fln fakat teller değiştikten sonra ve lastik kullanmaya başladığım andan itibaren başladı herşey o nasıl bi ağrıdır.hiç bişi koparamıosun ön dişlerle hep kopararak yiyorsun lastiklerle çok zor oluyor.tek tesellim çıktıktan sonra güzel bi görünüm olacağı :) :) Çok teşekkürler en iyi şekilde konuyu anlatmışsın. :)

    YanıtlaSil
  107. merhaba Didem ben. ben de tel tedavisi görüyorum tam 7 aydır. bugün ilk kez braketlerimden biri çıktı fakat telin dışında değil yani sadece dişimin üzerindeki yapışkandan ayrıldı ve telin üzerinde ileri geri hareket ettirebiliyorum. bu braket arka dişlerimden birine ait lastiği taktığım dişin yanındaki diş. doktorla randevu günüme 9 gün var. çıkan braketin bana bir zararı da yok. yani o güne kadar beklesem bir sorun olur mu tedavi süresi uzar mı bunu merak ediyorum yardım edebilirseniz çok sevinirim teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Braket kopunca hemen gidin bence. Randevu gününü beklemeyin. Çünkü, o kopan bareket diğerlerinin de kopmasına veya telin hareket etmesine sebep olabiliyor bazen.

      Sil
  108. dişlerim geçen hafta salı günü çekildi ve geçtigimiz cumartesi telleri yeniden taktı doktor ve 1 ay sonra yine gelmemi söyledi üstteki fazla olan dişler acaba nezaman çekilen dişlerin yerine iner ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Net bir süre tahmin etmem zordur, dişlerinin durumunu görmeden. Normalde diş eğriliği çok ileri derecede değilse 2-3 ayda düzeliyor ama sizinkini bilemeyeğim. En doğru bilgi için bu soruyu doktorunuza sormanızı öneririm. Geçmiş olsun.

      Sil
  109. Bu ağrının gecmesini çekerek beklemek zorundamıym herhangi bi yolu yokmu ağrı kesicide fayda etmiyor ayrıca damağım yara oluyor sürekli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı sorunları ben de yaşadım ama dişlerde hareketlenme oldukça; o sorunlar da kendiliğinden gidecektir. Ayrıca bu sorununuzu doktorunuza danışırsanız eğer; konuyla ilgili sizin için daha iyi bir yol gösterici olabilir kendisi.

      Sil
  110. bende telerimi taktıralı 1.5 ay oldu ama pek düzelme olmadı 2 ayda düzene girmiş seninkileri neden öyle?

    YanıtlaSil
  111. Ilk hafta anlatilmaz yasanir cidden cok berbat bir acı. Ama sonraki gunler alisiyo insan. Haa bide braketimi yutmusum galiba doktor midende mi diye dalga gecmisti :D

    YanıtlaSil
  112. Ben tel taktıralı 1 ay oluyor şuan sadece üstte var üstteki braketlerden biri düşmüştü doktoru aramadım bugünde kahvaltıda arkadaki 1 tanesi düştü randevum yarın tedavimde sorun olur mu çok korkuyorum:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorun olmaz. Korkulacak bir şey yok. Kopan braketi yerine takacaklar sadece. Hepsi bu. Ağrı-sızı falan da olmaz. 5 dakikada hallederler onu sana.

      Sil
  113. Merhaba ben 1 aydır aktivatör kullanıyorum ama dişçi diş teli takmıyacağımı söyledi ön dişlerim cok yamuk. bu normal midir

    YanıtlaSil
  114. merhabalar yine ben ali bey cumartesi günü randevum var ama aklıma takılan soru benim doktorum tedaviye başlarken ne röntgen çekti dişlerin fotografını çekti çogu kişi röntgen felan çekiyor diyo ama benimki çekmedi sordugumdada ona gerek yok demişti acaba her tedavide çekiliyormu röntgen cumartesi günü randevum var bu sefer alt dişlere tel takacak üsttekilerinide gerecek biraz daha bir sorum daha var üstteki dişlerin sadece bir tanesi şuan az da olsa çekilen dişin oraya ,inmeye başkadı ama digeri hala aynı hiçbir degişiklik yok acaba birtarafısıkarken birtafaı gevşek bırakmış olabilirmi doktar

    YanıtlaSil
  115. merhabalar yine ben ali bey cumartesi günü randevum var ama aklıma takılan soru benim doktorum tedaviye başlarken ne röntgen çekti dişlerin fotografını çekti çogu kişi röntgen felan çekiyor diyo ama benimki çekmedi sordugumdada ona gerek yok demişti acaba her tedavide çekiliyormu röntgen cumartesi günü randevum var bu sefer alt dişlere tel takacak üsttekilerinide gerecek biraz daha bir sorum daha var üstteki dişlerin sadece bir tanesi şuan az da olsa çekilen dişin oraya ,inmeye başkadı ama digeri hala aynı hiçbir degişiklik yok acaba birtarafısıkarken birtafaı gevşek bırakmış olabilirmi doktar

    YanıtlaSil
  116. Merhabalar,
    bendeniz 32 yaşındayım ve dün sizler gibi alt ve üst çeneme yukarda ki resimde olan tellerden takıldı. Bugün 2ci günüm ağrı ve sızım var. Lakin benim dişlerim birbirlerine dokunmuyor tellerden dolayı sağ tarafta ki azı dişimde bulunan yüzük yüksek bu nedenle alt ve üst çenemi kapattığımda tüm kapanmasını engelliyor. Öndişlerimin arasında boşluk var dilimi gezdirebiliyorum. Sol tarafımda sağ taraf ilk kapandığı için havada kalıyor. Böyle mi olması gerekiyordu anlamadım.
    Yarın doktorumu arayıp sormak istiyorum bir yanlışlık mı var diye. Önümüzdeki 12 nisan da tekrar kontrolum olacak.
    Gelelim asıl soruma, ağız içerisinde yaraların oluşmasından korkuyorum bunun için ne yapabilirim? Balmumu dedikleri bi sakızımsı birşey varmış onu hep kullanmak mı gerekiyor?
    Kaç sene süreceğini bende bilmiyorum inşallah fazla sürmez... ağzımda bir avuç demir tornavida varmış gibi hissediyorum, konuşamıyorum zorlanıyorum ve miğdem bulanıyor sabahları. Offf.
    Diş problemimin kaynağı 20lik dişler, 22 yaşımda bunun 4ünü çektirmiştim ve o dönem azı dişleri diğer dişleri sıkıştırdığı için zigzag biçimde kimi içeri kimi dışarı doğru şekil almışlardı fazla dert etmiyordum. Ta ki 32 olana kadar 10 yıl içerisinde artık yanlış ısırmadan dolayı dişlerim yıpranmaya ve kırılmaya başladılar. şimdi bunları tekrar doğru şekilde cizilmeleri için bu telleri takmayı kabul ettim.
    Yaşlandığımda ağzımda damak ve benzeri yapay şeyler taşımak istemiyorum bunun içinde bu acıyı katlanmam gerekiyor. Bunun da bilincindeyim tek tesellim o :-)

    YanıtlaSil
  117. Bende taktıralı 6 ay kadar süre oldu, alt dişlerimde biraz fazla boşluk var eskiden diş çekimleri olduğu için kaymalar filan neyse , 6 ay oldu hiç braketlerde sorun yaşamadım kırılma vb gibi inşallah yaşamamda bugün kontrole gittim, 1 lastiği alt en arka ve üst azı dişlerime lastik taktılar ve bunu hergün değiştirmemi söylediler bidahaki kontrolüm 15 gün sonra bakalım ne olucak :D bu arada bu kadar alıştırıyolar diş teline zamanı dolunca nasıl ne acılarla çıkarıcaklar dişlerimden düşünemiyorum

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim