Modemlerdeki IP Havuzu Nedir? Ne İşe Yarar?

Yazar:



Modeminizin arayüzünü kurcalamışsanız eğer karşılaşmış olabilirsiniz. IP havuzu, modeminiz kablosuz özelliğe sahip ise Wlan bölümünde bulunur genellikle.

Her modemde bulunmuyor sanırım. Daha önceden Huawei modem arayüzünü görmüş biri olarak, Huawei marka modemlerde "Erişebilecek maksimum aygıt sayısı" adından bir seçenek sunulmuş mesela, IP havuzu yerine. TP-Link marka modemlerde "ip havuzu" olarak geçiyor direkt olarak. Arayüz ---> Lan kısmından görebilirsiniz, TP-Link modemlerde.

Erişebilecek maksimum aygıt sayısı ve ip havuzu anahtar kelimelerini birleştirdiğiniz zaman aklınızda hemen hemen "ip havuzu" denen özelliğin ne anlama geldiğini anlamışsınızdır sanırım.

Wifi ile internete bağlandığınız zaman modeminiz, örnek veriyorum :
192.168.100.1 şeklinde bir ip adresi atar sizin cihazınıza. Farklı bir cihaz ile bağlandığınız zaman ise ona 192.168.100.2 adresini atar. Siz farklı bir cihazla bağlandığınız sürece her bağlanacağınız farklı bir cihazda sondaki rakamı bir arttırıp, IP adresini bağlanacak olan cihaza atar.

Mesela IP havuzunu 6 olarak sınırlandırırsanız modeminiz sadece 6 cihaza IP ataması yapabilecek ve ondan sonraki cihazlar bağlanamayacaklardır. Hatta wifi ile bağlanacağınız zaman, cihaz bağlansa bile örneğin bilgisayar ile bağlıysanız, wifi sinyali üzeride sarı bir ünlem oluşur. Siz modemi kapatıp açmadığınız sürece de o modemdeki IP havuzu sıfırlanmaz. Modemi her kapatıp açışınızda o kısım sıfırlanır ve daha önce modemin IP atadığı cihazlar silinir. Sonrasında yeniden cihaz alımına başlar..

Şifrenizi verdiğiniz halede, ev dışından birilerin bilgisayarınıza bağlanmasını istemiyorsanız bu yöntemi deneyebilirsiniz. Tabii eğer modeminizde "Erişebilecek maksimum aygıt sayısı" şeklinde bir seçenek yok ise, bu yöntemi alternatif olarak kullanabilirsiniz...

Tek amacı bu değil bu IP havuzunun tabi. Bir diğer amacı ise farklı cihazların/bilgisayarların birbiri arasında, modemin atadığı IP adresleri üzerinden iletişim kurmasını da sağlar.

Tamamen kendi tesbitlerimin sonucu ortaya çıkan bir yazıdır bu. Umarım doğru tesbitlerle anlatabilmişimdir. Google'da arayıp "nedir bu ya?" diye merak edenlere yardımcı olması dileğiyle.. :)


9 yorum:

  1. Bayadır kafamı kurcalıyordu bu nokta.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yardımcı olabildiğime sevindim İlkay. :)

      Sil
  2. Rica ederim. Her zaman beklerim.

    YanıtlaSil
  3. konuyla alakası olacak ama modelleme yazılımları hakkında bilgi verebilir misiniz?şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geniş bir bilgim olmamakla beraber, çeşitli çizim programları modelleme yazılımı olabilirler. Örneğin 3D Max, Solid, Now3D gibi 3 boyutlu çizimler yapılabilen programlar birer modelleme yazılımı örnekleri olabilirler. Ben sadece mantık kurarak sorunuzu açıklamaya çalıştım. Umarım faydası olmuştur.

      Sil
  4. Şifresini bilmediğim ama ip adresini bildiğim wifiye telefondan nasıl bağlanırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla bu mümkün değil. Eğer varsa bile bilgim dahilinde olan bir şey değil ki olsa bile çoğu kişinin bilmediği ve bilenin de söylemeyeceği bir şeydir. :) İnternet ortamında imkansız bir şey olmamakla beraber bunun, imkansıza yakın derecede zor bir şey olduğunu düşünüyorum. :)

      Sil
  5. Arkadaşlar merhaba.ben 3 aydır internette aşırı yavaşlık yaşıyorum vr sorunu hala çözemedim.yetkililer modem arızalı değiştir dedi onuda yapyım fakat değişiklik yok.marka tplink.so ta telekomdan dedilerki sinyal çok iyi sen bi bilgisayara baktır çünkü virüs varsa modemi etkiler.bilgisayara baktırdım sıkıntı yok ve bilgisayarcı ip adresini bi araştır dedi.ondan olabilir diye.gerekirse havuzdan çık dedi.nedir nu olay nasıl yapcaz.tşk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunun bilgisayardan olup olmadığını anlamak kolay. Başka bir bilgisayar yada telefonla denersin. Hız problemi yaşamaya devam edersen, sorun cihaz kaynaklı değildir.

      Ayrıca IP havuzu ile bir ilgisi olduğunu sanmıyorum. Ayrıca TTNet'ten gelen sinyal iyi olabilir fakat; sokaktaki internet dolabından sizin binaya giriş aşamasında kablolarla ilgili bir sıkıntı olabilir. TTNet yetkililerinin evinize gelip kabloları kontrol etmesi gerek. TTNet'ten evinize bir ekip gönderilmesini isteyin.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim