TC Kimlik / Nufüs Cüzdanı Fotokopinizi Kullanırken Dikkat Edin!

Yazar:



Günümüzde bir çok işlem için kimlik fotokopilerimize ihtiyaç duyulabiliyor. Çoğumuz hiç şüpheye düşmeden kimlik fotokopilerimizi işlem yapacağımız yere verebiliyoruz, "Sadece fotokopiyle bir şey yapamazlar(!)" diyerekten....

Aslında o işler düşündüğümüz kadar basit değilmiş. Sonrasında başımızı büyük sorunlar açabiliyormuş. Şahsen ben bunu yeni öğrendim. Kısaca başımdan geçen olayı anlatmam gerekirse...

Bir tanıdığıma internetten telefon satın aldıktan 1,5 sene sonra, geçen hafta telefonunun IMEI'sinin kopyalandığına dair bir mesaj geliyor.

Telefonun markası : Sony Ericsson
Satın alınan site    : Gittigidiyor
İthalatçı firma       : Tekofaks

Bu bilgileri şimdiden vereyim ki anlatacağım konu karma karşık bir hal almasın.
Ürün faturalıydı. Faturada yazan bilgilere dayanarak, telefonla bize faturayı yollayan yeri aradık. Bizimle bir alakası yok dediler. Şans eseri size denk gelmiş dediler. Pek inandırıcı olmadı. Bilmem kaç hanelik numara sonuçta. Nasıl da kafalarından sıkıp tutturabilirler ki. Saçma. Neyseki anladım ki Gittigidiyor'dan kesinlikle ama kesinlikle telefon satın alınmazmış. Kimseye de tavsiye etmiyorum! Gittigidiyor üzerinden bize bu ürünü satan adam da hesabını sildirip kayıplara karışmış!

Anlatıma devam edeyim. Ürünü satan yer bizimle alakası yok deyip sorumluluğu üzerine almadı. Bunun üzerine kutu üzerinde yazan Sony Ericsson çağrı merkezini(0212 473 77 77) aradık. Orası da bizi, Sony Ericsson'un ithalatçı firması olan "Tekofaks" firmasına yönlendirdi. Onların hattı tek bir numaraya açtırmak kaydı ile de olsa açtırabileceklerini söylediler. Tekofaks denen firmayı aradık. Bizden, telefonun faturasını ve faturada adı yazan kişinin kimlik fotokopisini istediler. O kişi bendim malesef!

TC kimlik fotopisi istedikleri an içime kuşku düştü. Nedir, kimdir bu Tekofaks firması diye internetten araştırdım. Resmi sitelerine baktım ama Sony Ericsson ile ilgili hiçbir ibare göremeyince sitelerinde şüphem arttı. Ya adamlara güvenip kimlik fotokopisini yollayacaktık yada telefon kapanacaktı. Ben kapanmasını göze alamayaraktan kimlik fotokopisini vermeyi kabul ettim ama içim halen rahat değildi. Bu sefer de internet üzerinden "kimlik fotokopileri ile neler yapılabilir" acaba diyerekten internette bir araştırma yapayım dedim. Eğer pek bir sorun teşkil etmiyorsa en azından yollarken içim rahat eder diye düşündüm ama öyle olmadı. Okuduğum haberler sonrasında şok oldum resmen.

Siz de bir bakın bakalım nufüs cüzdanı fotokopileriyle neler yapılabiliyormuş.

Mynet Haber : Kimlik fotokopisi verirken dikkat!
CNN TURK  : Kimlik fotokopisi verirken dikkat! (2)
Merhabahaber : Kimlik fotokopisi hayatınızı karartmasın!

Bir de kendi başından geçen olayı yazan bir arkadaş (memurlar.net) : http://www.merhabahaber.com/bir-kimlik-fotokopisi-hayatinizi-karartmasin-93429h.htm

Bu sebeple siz de bir yerlere nüfus cüzdanı fotokopinizi vereceğiniz zaman dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Kimlik fotokopimiz yuzunden başımıza bu tür olayların gelmesine önlemek çok zormuş. Çünkü; sadece kimlik fotokopisi ile değil, kimliğinizde yazan bilgileri bir yerlere not ederek, bire bir aynısını yapıp, sadece fotoğrafını değiştirerek adınıza sahte kimlik çıkarabiliyorlarmış. Bildiğiniz orjinali ile bire bir aynı, tek farkı fotoğraf olarak kendi fotoğraflarını ekliyorlarmış. Daha sonrasında ise, adınıza çıkardıkları sahte kimlik ile her türlü pisliği yapabiliyorlarmış, ülkemizdeki bazı lanet olasıca insanlar!

TC Kimlik / Nufüs Cüzdanı Fotokopinizi Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Az önce de yazdığım gibi bunun tamamen önüne geçmek mümkün değilmiş ama kısmen de olsa engellemek mümkün olabiliyormuş. Bu yüzden de kimlik fotokopinizin üzerine, kimliğin ne için kullanılacağını yazıp bir paraf atmamız öneriliyormuş. Üstteki haber sitelerine baktıysanız okumuşsunuzdur zaten.

"Bunu yapmak neye engel olur? Sonuça bilgilerim ellerinde değil mi?" diye soracak olursanız. En basitinden, yeni hat satın almak için kimlik fotokopisi isteyen GSM operatörlerinden, sizin adınıza hat alınmasını önleyebilirsiniz. Zira sizin adınıza hat alan adam faturayı şişirip şişirip ödeme yapmadığı takdirde milyarlaca borç size kalır ve operatör ile karşı karşıya kalmak zorunda kalabilirsiniz.

Benim konuya dönecek olursak, ben ne yaptım?
Kısmen de olsa kullanılmasını önlemek için kimlik fotokopisnin hem arka hem de ön yüzüne, silinip yırtamayacakları şekilde aralık 2013 yazarak tarih belirttim. Tarih belirttim ki ileriki zamanlarda kullanılamasın diye. Ne için kullanılacağını yazdım ve bir de paraf attım. Tekrar yazmam da fayda var. İmza değil, paraf attım. Sonucta imzanın hukuki bir sorumluluğu var ama parafın hiçbir resmiyeti yoktur. Taklit edilse bile başınıza iş açmaz.

Paraf nedir? İmzadan farkı nedir? Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz. ;)

Dediğim gibi kısmen de olsa bazı kötü işlerde kullanılmasını önledim. Kısmen önledim diyorum. Tamamen önleyemedim çünkü; tüm bilgilerim halen okunuyor. Bu yüzden de insan ister istemez tedirgin oluyor. Umarım ileriki zamanlarda başıma iş açmaz.

TC kimlik fotokopinizi isteye firma istediği kadar güvenilir bir firma olsun, siz yinede kimlik fotokopiniz üzerine;

  • Tarih yazın.
  • Ne için kullanılacağını belirtin.
  • Paraf atın.

Firma ayda şirket güvenilir olabilir ama o firmada çalışan adamın da kesinlikle iyi niyetli olduğuna hangi birimiz garanti verebilir ki? Bir fotokopisini dosyalayıp diğerini kendi pis işleri için kullanmayacağını nerden bilebiliriz? Başkalarının eline geçmeyeceğine kimse garanti veremez. Çok fazla karamsar düşündüğümü düşünebilirsiniz bu tür konularda öyle olmak gerekiyor. Çünkü çok hassas konular bunlar.

Sonuç olarak kimlik fotokopim ve telefon faturamı yolladım...  Yolladığımı firma, üzerine bu tür bilgiler yazdığım için kabul etmemezlik yapmaz umarım. Yoksa harbiden kafayı yerim. Şu 2-3 günde insanı canından bezdirdiler zaten. Sinirimden hiçbir şey de yapamadım. 1 haftalık okul tatilimi berbat ettiler zaten. O gittigidiyor denen siteden de kesinlikle telefon almanızı Ö-NER-Mİ-YO-RUM !!! Çok açık ve net! Lanet olsun ki site dolandırıcı telefoncularla kaynıyor, malesef...

Umarım bu işin sonunda zararlı çıkmam ve hayırlısıyla sonuçlanır. Dua edin benim için :) Ayrıca bu başıma gelenler ve sitede yazdıklarım da aklınızın bir köşesinde bulunsun. Çok hassas konularmış bunlar. Ben yeni farkına varıyorum. Henüz farkında olmayanlar için iyi bir yazı oldu bence. İçimi dökmek ve sizlere de faydalı olabilmek adına açmış olduğum bu konunun da sonuna geldim arkadaşlar.. Hepinize iyi günler dilerim.

8 yorum:

  1. çözülür sıkıntın kardeşim.bilgilendirme için sagol,benimde ehliyet kursuna vericem, geriliyorum.... öğrenciyim zira.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ehliyet için sorun olmaz. Fotokopinin nereye gittiği ve ne amaçla kullanacağı bellidir çünkü ama; böyle adını bilmediğin yada ilk defa duyduğun yerler senden kimlik fotokopisi isteyince insan tedirgin oluyor haliyle.

      Sil
  2. Arkadaşlar ben bisiklet sattım adam benden fotogobi istedi verdim ve adam bisiklete dai aldım konusunu yazdı ve ben imza attım yanlız tcmi karAladım bişi olurmu tsk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuyla ilgili net olarak bir yorum yapamayacağım ama zaten kimliğindeki diğer bilgiler gözüküyorsa, o görünen bilgilerden yola çıkarak TC Kimlik numarasını bulması zor olmaz.

      Sil
  3. Peki ön yüz varsa yani tc foto ana baba adı ad soyad ve dogum yeri dogum tarihi varsa bişi yapılırmı arka yüz olmadan ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorduğunuz soruya net bir cevap vermem zor. O yüzden siz ne olur ne olmaz diye yinede dikkatli olun.

      Sil
  4. Merhaba kimlik arkalı önlü fotokopisini bir kozmetik firmasına verdim sadece kızlık soyadim görünmüyor başıma birşey açılır mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızlık soyadının gözükmemesi özellikle bankacılık güvenliği açısından önemli. Yani gözükmemesi senin için bir avantaj. Öte yandan bahsettiğiniz kozmetik firması yeterince güvenilir bir kurum ise, korkmanıza gerek yok fakat; bundan sonra kimlik fotokopinizi verirken yazıda anlattığım noktalara dikkat etmeniz faydanıza olacaktır.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim