Virtualbox'a Kurulu Ubuntu'da Ekran Boyutunu Ayarlama Sorunu ve Çözümü

Yazar:



  

Virtualbox kullanmaya yeni başlayanlar için, internette bayağı bir arayıp da çözümünü bir türlü bulamadığı bir konudur. Kullanıcılar, Misafir Eklentileri CD Kalıbı diye bir ifadeyi önceden duysa, bunu internette her site zaten açıklıyor ama biz konuyu Google'da arattığımız zaman; "ubuntu tam ekran yapma sorunu, ubuntu virtualbox tam ekran sorunu, ubuntu ile internette gezinirken fare tekerleği çalışmıyor vs." gibisinden yazıp arattığımız için insanlar farklı farklı çözümler getirip sitelerine eklemişler oysaki sadece "Misafir Eklentileri CD Kalıbı" yüklenerek birçok sorun çözüm buluyor.

Ben Ubuntu kullandığım için başlığa da "Ubuntu" yazdım. Diğer Linux tabanlı işletim sistemlerini Virtualbox'a kurduğunuz zaman yine benzer hataları almanız mümkündür ama hepsinin çözüm yolu aynıdır. Bu konuda anlatacağım şekilde bu sorunu halledebilirsiniz.

İşlem çok basittir.

Buraya tıklayarak Misafir Eklenti Kalıbı'nı nasıl işletim sisteminize ekleyeceğinizi öğrenebilirsiniz. Sonrasında ise yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Bundan sonrasında çoğu sorununuz çözüme kavuşacaktır. Görüntünün tam olarak ekranınıza yerleşmesi işlemi için ise yapmanız gereken son bir adım daha var. Bilgisayarınız yeniden açıldğı sırada Virtualbox'tan "Görünüm --> Misafir ekranını otomatik yeniden boyutlandır" yapmanız gerekiyor. Sanalmakine artık, işletim sisteminin masaüstü görüntüsünü otomatik olarak bilgisayarınızın ekran boyutuna göre ayarlayacaktır. Son olarak Virtualbox'tan "Görünüm --> Tam ekrana değiştir" yaptığınız zaman ise, görüntünün bilgisayarınıza tam olarak oturduğunu göreceksiniz.

Eğer buraya kadar anlattıklarımı yapamadıysanız veya ters giden bir şeyler varsa endişelenmeyin. Sizin için, konunun daha anlaşılır olması açısından bir de videolu anlatım yaptım. Zaten videolu anlatım olduğu için konuyu yüzeysel anlattım şuana kadar. Çünkü videoda her şey tüm detayları ile zaten var.

Video'da "tam ekran yapma sorunu" üzerinden konuyu anlatmaya çalıştım. Videonun sağ alt köşesindeki çark sembolünden videoyu 720P (HD) yüksek çözünürlülükte izleyebilirsiniz.

Öneri : Videoyu tam ekran yaparsanız, video içindeki açıklamaları daha iyi görebilirsiniz.


3 yorum:

  1. Merhabalar ben virtualbox üzerinden ubuntu yükledim.bu sistemi windowsu çalıştırmadan açabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır açamazsın. Windows'a hiç girmeden Ubuntu kullanmak istersen eğer Virtualbox veya VMware tarzı programlar kullanmamalısın. Bunun yerine, Ubuntu'yu direkt olarak Windows'un yanına kurman gerek. Böylece bilgisayar açılacağı sırada hangi işletim sistemini kullanacağını kendin seçebilirsin. Ama bunun için bilgisayarının harddiskinde yeterli alan olması lazım.

      Ubuntu'yu Windows'un yanına kurmanın haricinde başka bir alternatif yöntem daha var. O da Ubuntu'yu flaş diske kurmak. Ubuntu'yu flaş diske kurduktan sonra, bilgisayarının BIOS ayarlarından açılışta ilk okunacak bellek olarak flaş diski önceliklendirmen gerekiyor. Böylece bilgisayarı açmadan önce flaş diski takarsan, bilgisayar otomatik olarak Ubuntu'yu açacaktır. Flaş disk takılı değilken bilgisayar otomatik olarak Windows'u açacaktır.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim