İlk Giren İlk Çıkar (FİFO) Yöntemi ile İşletim Sistemlerinde İş Sıralaması

Yazar:



FIFO'nun açılımı Firt İn First Out ifadesidir. Türkçe'de ise bu ifade "İlk Giren İlk Çıkar" anlamına gelmektedir. FIFO sıralaması, bilgisayarımızın merkezi işlem birimi olan CPU'da işlem görmek isteyen proseslerden, bekleme kuyruğuna ilk önce gelen prosesin öncelikli olarak işlem görmesi mantığına göre çalışır.

FIFO sıralaması kesintisiz bir sıralamadır. Yani CPU'ya gelen bir prosesin işi bitmeden başka bir proses işlem göremez anlamına gelmektedir.


FIFO sıralamasını bir bankanın kuyruğuna benzetebilirsiniz. Kuyruğa ilk önce gelen müşteri, işlem görür ve işi bitene kadar da kuyruktan ayrılmaz. İlk gelenin işi bitip gittikten sonrasında ise, bir sonraki bekleyene sıra gelir. FIFO sıralaması da aynen bu mantıkla çalışan bir sıralamadır.

FIFO Sıralamasının Dezavantajı
Her prosesin işlem göreceği süre farklıdır. Bu sebeple prosesler arası boş ve gereksiz beklemeler çok olur.

Örneğin en öndeki A prosesinin işini bitirmesi için 10 saniye işlem görmesi gerektiğini düşünüelim. Oysaki arkadaki B prosesi 1 saniye işlem görse işini bitirecektir ama; FIFO mantığına göre ilk önce A prosesi işlem görmesi gerektiği için, B prosesi boş yere 10 saniye bekleyecektir. Bu işletim sisteminin hızlı çalışma prensibi açısından olumsuz bir durum oluşturur. Bu sebeple işletim sistemlerinde FIFO yöntemi tek başına tercih edilmez ve diğer yöntemler ile beraber kullanılır. Örneğin, farklı bir öncelik gerekçesi gerektiren bir yötemde, aynı önceliğe sahip proseslerin kendi aralarında sıralanması için kullanılabilir.

0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

İstatistikler

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim