PHP'nin Geleceği Var Mı? PHP Geliştiricisi Ne Kadar Kazanır?

Yazar:



Zamanında forum sitelerinin birinde, bir kullanıcı, forum üzerinden şu soruları sormuştu.
  • PHP'nin sizce geleceği var mı?
  • İyi bir PHP programcısı ne kadar para kazanır?
  • Mobilleşme gittikçe artarken PHP değer kaybetmez mi?
  • Sizce hangi programlama dilinin geleceği var?

Ben de bu soruları kendime göre cevaplamıştım. Verdiğim cevabın güzel bir makale içeriği olabilecek nitelikte olduğunu düşündüm. Ufak tefek düzenlemeler yaparak yazıyı Blogkafem'de yayınlamaya karar verdim.

Öncelikle bu tarz sorulara, şu soruyla karşılık vermek gerek :
"Sen ilerde ne yapmak istiyorsun?" 
İlk başta bunu kafada belirlemek gerek. Web programlama üzerine mi kendinizi geliştireceksiniz? Yoksa oyun veya mobil uygulamalar üzerine mi? Eğer amacınız web programlama alanında kendinizi geliştirmekse, çoğunlukla piyasada şu 3 farklı dil ile web programlama yapılmaktadır :

  • JAVA + JSP
  • ASP.NET
  • PHP

Yalnız bu üçünden birini bilmek yeterli olmuyor. Bunlardan herhangi birini öğrendikten sonra mutlaka yanında Javascript (JQuery veya Ajax) öğrenmelisiniz ki yaptığınız yemeğin sosunu verebilesiniz.

Peki bu 3'ünden hangisini tercih etmeliyin diye soracak olursanız, şuanki piyasadan biraz bahsetmem gerekecek.

Günümüzde büyük şirketler genelde JAVA ve ASP'yi tercih ediyorlar. Orta ölçekli firmalar ve yazılım ajansları PHP'yi tercih ediyorlar. Bu açıdan baktığın zaman JAVA ve ASP bilmek, PHP'ye göre çok daha yüksek oradan maaşlar almak anlamına da gelebilir.

PHP ile kolay ve hızlı yazılım geliştirilir fakat; diğer dillere göre daha sonradan yayılmaya başladığı için biraz geriden geliyor. Mesela çok sonradan nesne tabanlı olarak kullanılmaya başlandı. PHP için yavaş yavaş gelişen bir dildir diyebiliriz. Geleceği kesinlikle var olan bir dil. Mesela PHP ile yazılmış bir kaç tanınmış site sayacak olursak : 

  • Gittigidiyor
  • Sporx
  • Facebook
  • Sahibinden.com
  • Wordpress

Bu liste daha da uzayabilir.
Daha önceden bahsettiklerimi de göz önünde bulundurarak bir yorum yapacak olursam, bu siteler, kişisel ve küçük çapta başlayıp da sonradan büyük patlama yapan siteler. Bundan dolayı da PHP ile başlamaları normaldir. Çünkü PHP, maliyeti düşük ve aynı zamanda hızlıca bir ürün ortaya koyabileceğin bir dil.

Oysaki büyük şirketelere ait web sitelerine (bankalar vs.) yada devlet kurumlarının internet sitelerine baktığımız zaman sitelerinin genelde ASP ve JSP ile geliştirildiğini görürsünüz. Örneğin Doğuş Holding'e ait olan N11.com sitesi JSP ile yazılmış. Diğer tüm büyük bankların ve devlet kurumlarının sitelerine bakarsanız %95 oranında JAVA veya ASP ile yazıldıklarını görürsünüz.

Sorulara kısaca cevaplar verecek olursak :

PHP'nin sizce geleceği var mı?
PHP'nin geleceği var. Özellikle son zamanlarda Laravel gibi PHP çatılarıyla beraber artık PHP'ye de nesne yönelimli bir özellik kazandırıldı. Laravel tarzı PHP çatıları sayesinde PHP'nin kullanımına olan ilginin daha da artacağı düşüncesindeyim.

İyi bir PHP programcısı ne kadar para kazanır?
Konu içerisinde bunu açıkladım ve kazanç olarak asp ve jsp'ye göre daha az kazanç sağlar gibime geliyor. Orta ölçekli firmalarda asgari ücret ile başlanır Büyük şirketlerde ise bu ücret asgarinin üzerinde olmak üzere, değişkenlik gösterebilir. Elbette ki, kişi kendini geliştirdikçe elde edeceği kazança da artacaktır.

Mobilleşme gittikçe artarken PHP değer kaybetmez mi?
Mobil ile beraber web programlama popülerliği artan iki alan. Bu durumun PHP'yi olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum şahsen.

Sizce hangi programlama dilinin geleceği var?
Yapacağın işe göre, takım arkadaşlarının veya bulunduğun şirketin kullanacağı programlama diline göre bu değişiklik gösterir. O yüzden herhangi bir programalama dilinin fanatiği olmamak gerek. Programlama dili ismi vermeyi çok doğru bulmasam da, kullanım olarak son zamanlarda Java'nın ciddi bir yükselişte olduğunu söyleyebilirim.

Yazdıklarıma ek olarak, kendi görüş ve düşüncelerinizi paylaşmak isterseniz, aşağıdaki yorum formu aracılığıyla bu yazıya yorum yaparak, kendi görüşlerinizi belirtebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Tam aradığım bir makaleydi. Değerli yorumlarınızın devamını bekliyorum. Python için de bir article yazarsanız sevinirim. Saygılar sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. Python gördüğüm kadarıyla daha çok makine öğrenmesi tarzı biraz daha bilimsel ve akademiye kayan konularda tercih ediliyor. Hızlı öğrenme, yazma ve çabuk sonuca varma kolaylıklığı var. Dünyada ne durumda pek net bir şey söyleyemem ama Türkiye'deki şirketlerde, web projelerinde kullanımının Java, ASP ve PHP'ye göre yaygın olduğunu söyleyemem. İşe yarar hızlı scriptler çıkarma konusunda şirketler internal olarak belli başlı amaçlar için tercih ediyor olabilirler. Dillerin tercih edilme yoğunlukları konusunda Türkiye'de açılan iş ilanlarını incelemeniz hangi dilin ne kadar çok tercih edildiği konusunda size fikir verebilir.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

İstatistikler

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim