Kullandığım Telefonlar Serisi - 1 : Motorola CD930 ve NOKIA 7110

Yazar:



Öyle çok fazla telefon değiştiren biri değilimdir. Geçmişte kullandığım telefonlar ile şuankileri kıyaslayınca bayağı şaşırdım kendi kendime. Yaptığım telefonların listesini çıkarayım diye düşünürken bugüne kadar sadece 5 defa telefon (motorola cd930, nokia 7110, siemens C55, nokia 1112, nokia E63, iPhone 4S) değiştirmiş olduğumu gördüm. Bunları da sizlerle paylaşmak istedim. İlk iki telefonu bu yazımda paylaşacağım. Kalan telefonların tanıtımını da başka bir başlık altında değerlendireceğim.

Kullandığım telefonlar serisinin tamamı için buraya tıklayabilirsiniz.

1) Motorola CD930

2000 yılında Star gazetesinden 1 TL değerindeki kuponlardan 29 adet toplayarak satın alınabilen bir cihazdı. Bunun haricinde "Telsim"in, "Sevgililer günü kampanyası" olarak "CepFree" ile kontratlı olarak ücretsiz cep telefonuna sahip olmayı vaad ederek, Türkiye'deki bir çok kişinin ilk defa cep telefonuyla tanışmas sağlanmıştır.

İçi çok basitti fakat; o zamanlara göre özellikleri çok iyiydi. 3 dakikalık ses kaydı yapabilme özelliği vardı. Ayrıca arayan numarayı da göstermesi çok ilginç geliyordu o zamanlar. Titreşimli çalgısı da diğer bir ilgi çekici özelliğiydi.

Daha küçük boyuttaki telefonar çıkmaya başlayınca da "takoz" olarak anılmaya başlamıştı.  (Şuanki akıllı telefonlar kadar olmasada.) Hatırladığım kadarıyla arama ve mesaj yazma dışında pek bir özelliği yoktu.


2) NOKIA 7110 (Kapağı Kızaklı)

Nokia'nın kapağı kızaklı bir telefonu vardı. O da takoz denebilecek büyüklükte bir telefondu. Gerçi şuanda "son teknoloji" denilen koca koca telefonlar kadar takkoza değillerdi. Şuanki kocaman telefonlara baktığımız zaman bu telefonlara takoz demek haksızlık olur.

Telefonun en büyük artistliği ise, telefonun arka kısmında bulunan bir tuş ile telefonun kızağı jet hızıyla açlıyor ve "şakk!" diye bir ses çıkarıyordu. Telefon aslında bar tipi denebilecek bir telefondu ama; tuşların üzerine yerleştirilen bir çelik kapak vardı. Arkadaki tuşa basınca o çelik kapak sert bir şekilde aşağı iniyor ve tuşlar kullanılabiliyordu. Telefonun tam ortasında bulunan tuşu da çok artistikti. Şuandaki mouse'ların tekerleğinin görevini görüyordu. Tekeri alaşağı yukarı kaydırarak menülerde gezebiliyorduk. Tekere tıklanabiliyordu da ayrıca..

Telefonda çok iyi oyunlar vardı. Biri herkesin çok iyi bildiği "Snake" (yılan) oyunuydu. Bir diğer ise "Oppsite" adındaki zıt renkli taşlarla oynana bir oyundu. Bir de "Rocket" adında bir tenis oyunu vardı. O da çok iyiydi.

Telefonların yavaş yavaş gelişmeye başladığı dönemlere geliyoruz artık. Telefonlar halen renksiz ekrandı ama alarım kurma, müzik ve mesaj seslerini değiştirme, genel/toplantı/sessiz gibi modlara telefon alınabiliyordu. Yani şuanda NOKIA'nın 120-180 TL civarı bir fiyata sattığı basit, sıfır telefonlara ait hemen hemen tüm özellikler mevcuttu. Ama şuankilerden çok daha iyiydi. Çok daha karizmatikti. Ortadaki tekerlekli tuş olsun, telefonun arka kısmında bulununa tuşla açılan artistik kızağının olması dahil olmak üzere, bayağı iyi bir telefondu. Ben severdim yani. Nokia 7110 o zamanların karizma ve pahalı telefonlarındandı tabi. Pahalı derken 300 TL civarı bir şeydi kii zaten o zamanlarda para daha değerliydi. 300-400 TL'lik telefonlar en lüks telefonlar olarak kabul edilirlerdi. Daha pahalıları yok gibi bir şeydi.

Matriks telefonu olarak da anılır. İnternette aratırsanız Matrix telefonu olarak çıkar. O zamanların ünlü filmi olan Matrix filminde kullanılmış sanırım bu telefon. Youtube'da çokça videosu var. Aratıp, telefonu inceleyebilirsiniz.

Nokia 7110 telefonu, WAP tarayıcısı olan ilk cep telefonu özelliğine sahip. Bunun haricinde radar sinyali aldığında sesli uyarı verebilme gibi bir özelliği de içinde barındıran ilk telefon.

Bir Ekşi Sözlük üyesi de Nokia 7110'u şöyle tanımlıyor :



Wikipedia bilgisi :
2G'li "Nokia 7160" ürününün ilham kaynağı olmuştur. Nokia'nın ürettiği 71** serisi telefonlar, 7110 modelinde olduğu gibi, özel olarak tasarlanmış bir "navigasyon topu" barındırmaktaydı. Bu donanım ile, WAP üzerinden gezinti ve mesajlaşma alanlarında tam bir hakimiyet hedeflenmiştir.

Sıradaki yazı : Kullandığım Telefonlar Serisi - 2 : Siemens C55 ve Nokia 1112


İlk çıktığı zamanlarda Nokia tarafından yapıldığını düşündüğüm tanıtım videosu :



Nokia 7110 diğer Youtube videoları için buraya tıklayınız.

0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

İstatistikler

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim