Windows'a Composer ve Laravel Kurulumu [Laravel 5]

Yazar:



Composer'in kurulumu için https://getcomposer.org sitesine girerek download bölümüne girin. Burada "Windows Installer" başlığının hemen altından "Composer-Setup.exe"ye tıklayarak Composer'i bilgisayarınıza indirin.

Kurulum aşamasında alttaki ekranları next diyerek geçin.



Bundan sonraki aşamada php.exe dosyasının yolunun composer programına göstermeniz gerekiyor.

"Browse..." butonuna tıkladıktan sonra Yerel Disk C --> xampp --> php ---> php.exe yolunu izleyerek composer programına php.exe'nin yolunu gösterebilirsiniz.

Bakınız  :


Not : Bendeki xamp dosyasının adı ben xampp-php5.4 olarak belirlemiştim. Bende o yüzden dosya adı olarak xampp-php5.4 yazmaktadır. Sizin bilgisayarda büyük olasılıkla yalnızca xampp yazacaktır. Yani sizin dosya yolunuz büyük ihtimalle C:\xampp\php\php.exe şeklinde olacaktır.

Next yaptıktan sonraki aşamada install yapın.



Ardından next ve finish ile kurulumu bitirin. Şimdi ise Composer aracılığıyla Laravel'i kuralım. Yani ilk proje klasörümüzü oluşturacağız.

İlk projeyi oluşturmak için öncelikle, Windows tuşu + R tuş kombinasyonunu kullanın ve gelecek olan ufak pencereye cmd yazıp windows konsolunu açın.

Konsol ekranına,  cd C:\xampp\htdocs yazın ve enter tuşuna basın. Sonrasında ise
composer create-project laravel/laravel blogkafem yazın. Enter'a tıklayın. (blogkafem yazılı olan yere istediğinizi yazabilirsiniz. bu isim proje klasörünüzün adı olacaktır. )

Bakınız :

Enter'a tıkladıktan sonraki aşama biraz uzun sürebilir. Çünkü Laravel'in kurulumu gerçekleşecek. Kurulum bitene kadar pencereyi kapatmayın.

Bu komut sizin proje klasörünüzün içine (örneğin ben blogkafem yazdım) Laravel'in yepyeni bir kopyasını indirecek ve yükleyecektir.



Kurulum bittikten sonrasında ise ben, tarayıcıma localhost/blogkafem/public yazdıktan sonra şöyle bir ekranla karşılaştım :



Eğer sizde de aynı ekran geldiyse kurulumu başarılı bir şekilde gerçekleştirmişsiniz demektir. Eğer sayfa açılmıyorsa, Xammp, Wamp, Bitnami vs. gibi uygulamalardan hangisi sizde yüklü ise, o program araclığıyla apache'nin açık olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Eğer Ubuntu kullanıcısıysanız, 
Bakınız : Ubuntu'ya Composer ve Laravel Kurulumu

2 yorum:

  1. Kodlama bilgileri paylaşıyorsunuz ve sağ tık, kopyalama vs işlevler kapalı. Anlam veremedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun kod ekleyeceksem genelde textarea içerisinde veriyorum kodları, kopyalanabilsin diye. Bu yazıdaki kodlar kısa kısa oldukları için baka baka yazılır diye düşündüm. :) Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. :)

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim