AIESEC Macaristan Mülakat Deneyimim ve Mülakat Soruları

Yazar:



AIESEC, üniversite öğrencilerinin yurtdışında uzun süreli staj yapmalarını ve gönüllü olarak yurtdışı projelerine katılmalarını sağlayan, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Sadece öğrenciler için değil, belli bir alanda uzmanlaşmış kişiler için de yurtdışında çalışma imkanı tanıyan bir topluluktur.

Şayet AIESEC üzerinden başvurularda bulunduysanız, özellikle Avrupa ülkelerinin öyle kolay kolay dönüşler yapmadıklarını bilirsiniz. Ben ise, Macaristan gibi bir Avrupa ülkesinden dönüş alan şanslı bireylerden biriydim diyebilirim. Bu yazımda kısaca, mülakat deneyimimden ve sorulardan bahsedeceğim.
AIESEC'in Macaristan şubesi, staj başvursu yaptığım şirketin, özgeçmişimi beğendiklerini bana mail yoluyla ilettiler. Mülakat aşamasına geçmeden önce kendilerine öğrenci olduğumu kanıtlamam için, benden birkaç belge istediler. Konuyla ilgili size detaylı bilgi ve dokümantasyon gönderiyorlar. Bunun haricinde pasaport numaram da istendi. Bu da mülakattan önce pasaport sahibi olmam gerektiği anlamına geliyordu.

Gerekli ön işlemlerden sonra, indivizo.com adlı internet sitesi aracılığıyla mülakatımı gerçekleştireceklerini söylediler. Yani mülakat, Skype tarzı karşılıklı konuşma tarzında olmayacaktı. Bunun için ise, bana özel bir link yolladılar ve "linke tıklayarak mülakatı başlatabilirsin" dediler. Son teslim tarihini geçmemek şartıyla, istediğiniz zaman mülakata başlayabiliyorsunuz.

Bana iletilen linke tıklayarak mülakata giriş yaptım. Sorulara geçmeden önce sistem tarafından, kamera ve mikrofon testlerini yapmanız isteniyor. Karşınızda gerçek bir insan olmayacak ama, size sorulacak olan sorulara videolu yanıt vermeniz gerekiyor.

Soru içindeki soruları saymazsak, temel olarak 5 soru vardı. Her sorunun da kendine özel bir süresi vardı. Mülakata başladığınız zaman, ilk soruyu talep etmek için butona tıkladığınız an itibariyle, ilk soru için süreniz başlıyor. Belirtilen süre içerisinde soruyu okuyup, sesli olarak cevap vermeniz  gerekiyor. Süreniz bittikten sonra videonuz kaydediliyor. İkinci soruya geçmeden önce ise, istediğiniz kadar dinlenme, rahatlama fırsatı tanınıyor size. Siz istediğiniz zaman diğer soruya geçebiliyorsunuz. Diğer soruya geçtikten hemen sonra ise yine geri sayım başlayarak, belirlenen süre içerisinde soruyu hem okuyarak anlamanız, hem de cevaplamanız gerekiyor.

Sorular elbette ki İngilizce olarak soruluyor. Benim anladığım kadarıyla buradaki amaç, stajyer olarak alınacak kişinin İngilizce seviyesini ölçmek.

Macaristan'daki firma, bir yazılım geliştirme firmasıydı ve stajyer Java Yazılım Geliştirici arıyorlardı. Sorulan sorular da direkt olarak AIESEC'in Macaristan şubesi tarafından değil, AIESEC'in Macaristan şubesi aracılığıyla, Macaristan'daki şirket tarafından sorulan sorulardı.

Bana sorulan soruların tamamı şu şekildedir :
  1. Daha önceden çalıştığın/staj yaptığın yerde seni mutlu eden şeyler nelerdi?
  2. Neden Macaristan'ı tercih ettin?
  3. Lütfen bize java geliştirme deneyiminizi anlatın. Şuana kadar en büyük başarınız neydi? Profesyonel veya akademik projelerinize ne kadar zaman harcadınız? Sonuçlar neler oldu? En büyük güçlükleriniz nelerdi, bunları nasıl aştınız? Stajınız sırasında öğrendiklerinizi Macaristan'da nasıl kullanacaksınız?
  4. Ekip çalışmasında senle çalışmanın zorlukları var avantajları nelerdir?
  5. Staj yapacağın süre boyunca öğrenci misin? En erken ne zaman başlarsın, ne kadar süre burada kalabilirsin?
Sorular normal şartlarda İngilizce olarak soruldu. Ben Türkçe'ye çevirerek paylaşmayı daha uygun buldum.

Şahsen, mülakattan önce sorulmuş sorular bulabilir miyim diye internette çok aramıştım ama bulamamıştım. Bu sorular sayesinde en azından, Macaristan'da online olarak bir şirket ile mülakat yapacak olan arkadaşlar olursa, onlara yol gösterici olması umuduyla, deneyimimi sizlerle paylaşmak istedim.

Konu ile ilgili sorularınız varsa, aşağıdaki yorum formu aracılığıyla soru, düşünce ve yorumlarınızı yazabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Hocam size birkaç soru sormam lazım. Nasıl ulaşabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogkafem sosyal medya hesapları üzerinden bana ulaşabilirsiniz:

      Facebook iletişim adresi : www.facebook.com/blogkafem
      Instagram iletişim adresi : www.instagram.com/blogkafem
      Twitter iletişim adresi : www.twitter.com/blogkafem

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim