Hangi Programlama Dilleri Öğrenilmeli? [En Önemli 10 Programlama Dili]

Yazar:



Teknoloji sektörü şu sıralar patlama yaşıyor. Eğer son bir kaç yıl içinde bir bilgisayar ya da akıllı telefon kullandıysanız bunu muthemelen farketmişsinizdir.

Sonuç olarak kodlama becerilerine yüksek ihtiyaç duyuluyor. Bu da bir şirkette programlama işleriyle ilgilenen kişilerin ödemelerinin, ortalama işlerden daha yüksek ödeme aldığını gösteriyor. Hatta teknoloji dünyasının ötesinde bir programlama dili en az bir yaşam öyküsü kadar etkileyici bir durum yaratır.

Proglamlama dilleri istihdam sektörüne göre değişiklik gösterirler.

Finansal ve kurumsal sistemler, karmaşık işlemleri gerçekleştiren ve son derece organize olan Java ve C# gibi dillere ihtiyaç duyar. Medya ve tasarım ile ilgilenenler web sayfalarını daha dinamik, çok yönlü, fonksiyonel ve az koda ihtiyaç duymalarından dolayı Ruby, PHP, JavaScript ve Objective-C gibi dillere gereksinim duyarlar.

Bizde size bu yazımızda öğrenmeniz gereken 10 proglama dilini anlatacağız.

1) Java







Java 1990'larda Sun Microsystems tarafından geliştirilen bir sınıf tabanlı nesne yönelimli proglamlama dilidir. En çok talep gören proglama dili olan Java, kurumsal yazılım, web-tabanlı içerik, oyunlar ve mobil uygulamaların yanı sıra Android işletim sistemi için de kullanılır. Java birden çok platform üzerinde çalışır. Örnek vermek gerekirse Mac OS X üzerine yazılmış bir program aynı zamanda Windows üzerindede çalıştırılabilir.


2) C Dili 

1970'lerin başında geliştirilen genel amaçlı, zorunlu programlama dilidir. C en eski ve en yaygın olarak kullanılan bir dildir. C dili C#, Java, JavaScript ve Pyton gibi diğer popüler dillerin yapı taşlarını oluşturmuştur. C dili çoğunlukla işletim sistemleri ve gömülü uygulamaları gerçekleştirmek için kullanılır. Çünkü diğer diller için temel oluşturur. Diğer dilleri öğrenmeden önce ilk olarak C ya da C++ öğrenilmesi tavsiye edilir.


3) C++ 







C++ ilk başlarda C dilini geliştirmek için tasarlanmış, nesne yönelimli ve orta düzey bir programlama dilidir. Firefox, Winamp ve Adobe gibi bir çok büyük yazılım C++  tarafından geliştirilmişt. C++ sistem yazılımlarını, uygulama yazılımlarını, yüksek performans veren sunucuları ve video oyunlarını geliştirmek için de kullanılır.


4) C# 







NET girişiminin bir parçası olarak Microsoft tarafından geliştirilen çoklu paradigma dilidir. "C-Sharp" olarak telafuz edilir. C ve C++ ilkelerini birleştiren C#, Microsoft ve Windows platformları için yazılım geliştirmek için kullanılan genel amaçlı bir dildir.


5) Objective-C 

Objective-C, Apple şirketine ait tüm cihazların işletim sistemlerinde kullanılan nesne yönelimli, genel amaçlı programlama dilidir. API'nın yanı sıra Apple'ın OS X ve iOS işletim sistemlerine güç veren Objective-C dili, iPhone telefonlar için uygulama oluşturmak içinde kullanılır.



6) PHP 







PHP (Hypertext Processor), dinamik web siteleri ve uygulama geliştirmek için tasarlanmış sunucu tarafından komut dosyası alan ücretsiz bir programlama dilidir. Bu doğrudan harici bir dosya olabileceği gibi HTML belgesi içinede gömülmüş olabilmesi, PHP dilini web geliştiricileri için popüler hale gelmesini sağlamıştır. PHP dili Facebok, Digg ve Wordpress başta olmak üzere 200 milyondan fazla siteye hayat verir.


7) Python

Python web siteleri ve mobil uygulamalar için tasarlanmış yüksek seviyeli bir dildir. Okunabilirliği ve kompakt sözdizimi anlaşılabilir olduğundan yeni başlayanlar için oldukça kolay bir dil olarak kabul edilir. Yani geliştiriciler bir kavramı yazarken diğer dillerde olduğundan daha az kod kullanır. NASA, Google ve Yahoo tarafından kullanılır.


8) Ruby







Web siteleri yaratmak ve mobil uygulama geliştirmek için tasarlanmış olan Ruby programlama dili,  dinamik ve nesne yönelimli olmakla birlikte, basit ve yazması kolay olan bir programlama dilidir. Python gibi Ruby de yeni başlayanlar için önerilen kullanıcı dostu bir dildir.


9) JavaScript

JavaScript bir istemcidir. Netscape tarafından geliştirilmiş C'nin söz diziminden türeyen sunucu yönelimli betik bir dildir. Birden çok web tarayıcısı üzerinde kullanılabilir. İnteraktif veya animasyonlu web işlevlerini geliştirmek için gerekli olan dildir. Ayrıca oyun geliştirme ve masaüstü uygulamalarında da kullanılmaktadır. JavaScript sözleri Google'ın Chrome uzantıları, Apple'ın Safari uzantıları, Adobe Acrobat ve Reader içine gömülüdür.


10) SQL








SQL ilişkisel veritabanı yönetim sistemleri ve verileri yönetmek için tasarlanmış özel amaçlı bir dildir. Çoğunlukla "Query"(Sorgu) fonksiyonu veritabanlarındaki bilgileri aramak için kullanılır. SQL Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü(ANSI) ve Uluslararası Standardizasyon Örgütü(ISO) tarafından 1980'lerde standardize edilmiştir.

Mashable
Yazının çevirisi BLOGKAFEM.NET için, Ahmet Umut Şerefoğlu tarafından yapılmıştır. 


0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

İstatistikler

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim