Yerel Disk C Genişletme İşlemi Nasıl Yapılır? [Resimli Anlatım]

Yazar:



Yerel Disk C'yi genişletme işlemi için çeşitli programlar kullananlar var ama bu işlem için program kullanmaya hiç gerek yok. Kullanacağınız programlar verilerinize zarar verebilir ama Windows'un Disk Yönetimi özelliğinden faydalanarak işlemlerinizi dikkatli bir şekilde yaparsanız eğer, yerel disk C genişletme işlemini hiçbir veri kaybı yaşamadan gerçekleştirebilirsiniz.

Benim bilgisayarımın yerel disk C kısmında şuanda sadece 1 GB alan kaldı. Bu alanı 80 GB genişletmeyi düşünüyorum.


Kendi bilgisayarımda yerel disk C genişletme işlemi yaparken, tüm bu adımları aynı zamanda bloguma yazacağım. Hadi şimdi hep beraber bu yerel disk C'nin genişletilmesi işleminin nasıl olacağını görelim. Tüm bu işlemleri ben Windows 7 yüklü bilgisayarımda yapacağım.

Anlatacağım şeyleri birebir uyguladığınız takdirde herhangi bir sorun yaşamazsanız. Öncelikle Yerel Disk D'nin içindeki tüm belgelerinizi, klasörlerinizi, resimlerinizi vs. yedekleyin. Yani Yerel Disk D'nin içinde ne kadar dosyanız varsa hepsini harici bir harddiske veya başka bir bilgisayara taşıyarak Yerel Disk D'nin içini tamamen boşaltın. Çünkü yerel disk C'nin genişletilmesi işleminde yerel disk D'yi tamamen sileceğiz. O sebeple yerel disk D'nin içindeki tüm bilgilerinizi mutlaka bir harddisk veya başka bir bilgisayara taşıyın. Dediğim şekilde tüm dosyalarınızı güvenli bir şekilde başka bir bilgisayar yada harici bir harddiske taşıyıp yerel Disk D'nin içini tamamen boşalttıktan sonra artık, yerel disk C'nin genişletilmesi aşamalarını adım adım gerçekleştirmek için yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. Tüm işlemlerimiz toplamda 5 adımdan oluşmaktadır.

1) Bilgisayar'a sağ tıklayın ve "Yönet"e tıklayın. Daha sonrasında ise gelecek olan penceredeki "Depolama" kısmından "Disk Yönetimi"ni seçin.



2) Yazının başında da belirttiğim gibi Yerel Disk D'nin içindeki tüm dosyalarınızı başka bir yere yedekleyip, yerel disk D'yi tamamen boşalttığınızdan eminseniz, disk yönetimi penceresinden Yerel Disk D'ye sağ tıklayıp birimi silin.




3) Birimi sil yaptıktan Yerel Disk D'nin olduğu kısımda artık "Ayrılmamış" yazacaktır. Buraya kadar her şey tamamsa şimdi Yerel Disk C'ye sağ tıklayıp "Birimi Genişlet" yapın.



Birim genişlet ifadesi pasif olarak gözüküyorsa ve tıklanmıyorsa
Bakınız :  Yerel Disk C Genişletilmiyor, Genişletme Pasif Görünüyor [Çözüm Yöntemi]

Üstteki linke tıklayıp, sorununuzu çözdükten sonra 4 numaralı adımdan işlemlerinizi yapmaya devam edebilirsiniz. Eğer böyle bir sorunla hiç karşılaşmadıysanız diğer yazıyı okumanıza gerek yok. Adımları uygulamaya devam edin.

4) Birim Genişletme Sihirbazı ekranı karşınıza geldiği zaman "İleri" yapın. Karşınıza şöyle bir ekran çıkacaktır :


Bu ekrandan, Yerel Disk C'yi ne kadar genişletmek istediğinizi "Boşluk miktarını MB olarak seçin" kısmına yazacaksınız. Dikkat ettiyseniz değerlerin tamamı megabayt (MB) cinsinden yazılıdır. Siz de genişletmek istediğiniz alanı megabayt (MB) cinsinden yazmanız gerekmektedir.

Kullanılabilir en büyük boşluk olarak 340738 MB yazıyor bende. Bunun GB karşılığı yaklaşık olarak 332 gigabayt (GB)'a denk gelmektedir.



Birim genişletme sihirbazında ben, "Boşluk miktarını MB olarak seçin" kısmına, üstteki birim genişletme sihirbazına ait ekran görüntüsünden de gördüğünüz üzere 81920 yazdım. Benim yazdığım bu 81920 MB (megabayt) ifadesinin GB olarak karşılığı 80 GB'tır. Bunun hesabını da şöyle yapabilirsiniz :

1 GB = 1024 MB'tır.
Ben yerel disk C'yi 80 GB genişletmek istediğim için 80 ile 1024 ifadesini çarptım. 
80 x 1024 = 81920 megabayt'a denk geldiği için o kısma 81920 yazdım.

Bu 80 GB'lık alan, paylaşılmamış alandan alınıp, yerel disk C'ye eklenecektir. Paylaşılmamış alanın tamamı 340738 MB yani 332 GB olarak gözüküyor. Ben bu 332 GB'lık alanın 80 GB'nı yerel disk C'ye ekleyeceğim için paylaşılmamış alanda geriye (332 GB) - (80 GB) = 252 GB alan kalacaktır. Bu kalan 252 GB'lık kalan alanı daha sonra Yerel Disk D yapacağız.

Ben kendi ihtiyaçlarıma göre, bendeki paylaşılmamış alanın durumunu da göz önünde bulundurarak yerel disk C'ye 80 GB ayırıp, 252 GB'lık paylaşılmamış alanı yerel disk D yapmak için bıraktım. Siz de paylaşılmamış alanınızın durumunu da göz önünde bulundurarak, yerel disk C'yi ne kadar genişletip, yerel disk D için ne kadar alan bırakacağınızı kendi ihtiyaçlarınıza göre hesaplayabilirsiniz.

Yerel Disk C'yi ne kadar genişleteceğinize dair gerekli hesaplamalarınızı yapıp bu hesapladığınız değeri MB cinsinden "Boşluk miktarını MB olarak seçin" yazılı kısma yazdıktan sonra tekrar "İleri" yapın ve yerel disk C'yi genişletme işlemini bitirmek için "Son" butonuna basın.




5) Yerel Disk C'yi başarı ile genişlettikten sonra, kalan paylaşılmamış alanı Yerel Disk D olarak ayarlayarak işlemimizi tamamlayacağız. Bunun için paylaşılmamış alan üzerine sağ tıklayın ve "Yeni Basit Birim" seçeneğine tıklayın.



Yeni birim yaratma sihirbazı ekranı geldikten sonra "İleri" yapın. Daha sonrasında ise "Basit birim boyutu" yazılı kısımda sizden bir boyut belirtmeniz istenecektir.



Buradaki "Basit birim boyutu" kısmında paylaşılmamış alanın boyutu yazılıdır. Paylaşılmamış alanın tamamını Yerel Disk D yapmak için o kısma dokunmadan "İleri" yapabilirsiniz. İleri yaptıktan sonra "Sürücü harfi veya yolu ata" kısmında karşınıza şöyle bir ekran gelecektir :



Bu ekranda hiçbir şeye dokunmadan tekrar "İleri" yapın. Ekran görüntüsünden de göreceğiniz üzere birim adı zaten yerel disk D olarak kendiliğinden seçilidir. Sonraki adımda ise şu şekilde bir "Bölümü Biçimlendir" penceresi gelecektir :


Burada yapmanız gereken tek şey "Birim Etiketi" yazılı olan kısma herhangi bir isim vermektir. Ben öylesine "Yerel Disk" yazdım. Siz oraya herhangi bir şey yazabilirsiniz. Mesela adınızı ve soyadınızı bile yazabilirsiniz. Bu kısma yazdığınız isim, Yerel Disk D'nin adı olarak gözükecektir bilgisayarınızda. Ben o kısma kendi adımı ve soyadımı yazdım. (Alttaki fotoğraftan yerel disk D'nin adı olarak Ali Arslan görebilirsiniz.) Siz de kendinizce bir isim belirleyebilirsiniz. "Birim Etiketi" kısmına da bir isim belirledikten sonra tekrar "İleri" yapın ve "Son" yaparak işleminizi bitirin.

Yerel Disk C genişletme işlemimiz ve yeni bir disk (birim) yaratma işlememiz böylece bitmiş oldu. Geriye kalan tek şey ise yazının başında, başka bir bilgisayara yada harici bir hard diske yedeklediğiniz klasörlerinizi yeniden yerel disk D'ye atmak olacaktır.

Tüm bu işlemler sonunda benim bilgisayarımdaki disklerin yeni durumu :


Yeni basit birim yaratma kısmında "Birim Etiketi" kısmına adımı ve soyadımı yazdığım için yerel disk D kısmında "Ali Arslan" yazdı. Yazının başında Yerel Disk C'de 1 GB alanım vardı. Disk genişletme işleminden sonra şuanda 84 GB alanım var. 80 GB genişletme yaptığım için normalde 81 GB olması gerekiyordu ama yerel disk C'deki bazı gereksiz dosyaları ve bilgiyarımdaki bazı gereksiz programları silince +3 GB daha yer açıldı bilgisayarımda. O yüzden 84 GB yazıyor. Kısacsı disk temizleme işlemi yaptım ama bu işlemin konumuzla alakası yok. (bakınız) Neden 81 GB değil de 84 GB yazıyor diye merak edecekler için ufak bir açıklama yapayım dedim sadece.

Konuyla ilgili benim anlatacaklarım bu kadar. İnternetteki en detaylı anlatımı yapmayı hedefledim. Umarım faydasını görürsünüz. Takıldığınız veya anlayamadığınız yerleri aşağıdaki kısma yorum olarak bırakabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

46 yorum:

  1. Benim birimi sil yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer silmek istediğin alan ayrılmamış veya biçimlendirilmiş ise birim silme seçeneği pasif gözükebilir. Ayrılmamış bir alan zaten silinemez.

      Sil
    2. ben yeni birim D yi silemiyorum silme pasif gözüküyo

      Sil
    3. Yazının içerisinde o konuyla ilgili bir link yer alıyor. O linke tıklayarak "Yerel Disk C Genişletilmiyor, Genişletme Pasif Görünüyor [Çözüm Yöntemi]" başlıklı yazımı okuyabilirsin.

      Sil
  2. lütfen allahınız seviyosanız yardım edin o rda genişlet yok küçült var

    YanıtlaSil
  3. arkadaşlar bende ssdi kartı var disk 1 ve disk 2 diye ayrlıyor onları nasıl birleştireceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belirttiğim yöntemlerle mümkün olmuyorsa internetteki diğer kaynaklarda, SSD kart ile iki disk nasıl birleştirilebilir tarzında aramalarla sonuca ulaşabilirsinzi diye düşünüyorum. Size önerim ise son derece dikkatli olmanızdır. Bu tarz disk işlemleri riskli işlemlerdir ve herhangi bir veri kaybı yaşamamak için güvenilir olduğuna kanaat getirdiğiniz kaynaklardan faydalanmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  4. Teşekkürler, çok yardımcı oldu anlatımınız.

    YanıtlaSil
  5. Çok sağol tam formata başlıyodum bi arıyım nette dedim çok makbule geçti

    YanıtlaSil
  6. Ben birimi sil dedikten sonra c diskinin yanında yeşil boş alan oluştu,ayrılmamış kısım haline gelmedi ve c diskinin genişleti pasif durumda,yardımcı olur musun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. C pasif ise onu nasıl aktif edeceğiniz ile ilgili gerekli link yazının içerisinde var.

      Sil
    2. ALİ ABİ SAĞOL

      Sil
  7. peki birimi sil dediğimizde d'deki verilerde silinir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki de silinir. Eğer yazının tamamını okuduysanız, yazı içerisinde ilk önce yedek almanız gerektiğinden bahsettim.

      Sil
  8. ali bey size ulaşabilecegim bir posta veya Instagram hesabi var mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogkafem sosyal medya hesaplarından veya benim kişisel Twitter hesabım olan https://twitter.com/aliarslan10 linki üzerinden bana ulaşabilirsin.

      Sil
  9. abi ben sildim diski ama ayrılmamış olarak görünmedi basit birim olarak göründü 2 diske normal bilgisayarıma geldiğimde D diski yok ama disk yönetiminde 99mb olarak var takıldım kaldım öyle acil cevap verirmisin mümkünse..

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, yardımcı olduğumu bilmek beni sevindirdi.

      Sil
  11. ya yater ya tek c diski kaldı sayede yaw birimi genişlet pasif aga ne yapıcammm

    YanıtlaSil
  12. lenovo y700 model leptap c sürücüsü gb yükseltilebilir mi ? c : 100 gb d:900 gb 128 ssd
    c: 500 gb yapmak istiyorum

    YanıtlaSil
  13. ADAM BEN BAŞKA BIŞEY DEMIYORUM ADAM DIYORUM SUSUYORUM YAA HOCAM BI KILO BAKLAVA ISMARLICAM SANA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Baklavayı bekliyorum. :)

      Sil
  14. ben bu yerel disk D yi yedeklemesem komple silsem ve oluşturmasam ne gibi bir sıkıntım olabilir onu merak ediyorum. pc'me hiç bir şey yüklemiyorum sadece ve sadece online oyun oynuyorum veya internetten film izliyorum başka birşey yaptığım yok.yerel disk D'deki yeri komple C ye eklesek D yi oluşturmasak olur mu yani ?..Fazla bir bilgim de yok bu 5 adımı uygulayabilir miyim bilmiyorum :) Lakin şu an benim sorunum conquer online isimli bir online oyunda sadece 1 karakter açabiliyorum ikincisini açmaya çalıştığımda yeterli yerim olmadığı söyleniyor hiç bir şeyde yüklü değil anlamadım gitti ve pcde bazen hardiskten gacır gucur sesler geliyor

    YanıtlaSil
  15. güzel yöntem ama bende ve bazı arkadaşlarda olmaz çünkü bizde c nin sağ tarafı boş d sol tarafta ce onun sağında

    YanıtlaSil
  16. çok sağol işime yaradı

    YanıtlaSil
  17. windows8 den yapmaya çalışıyorum yerel disk D de birimi sil yok, sadece birimi küçült seçeneği çıkıyor yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogkafem Facebook veya Twitter adresleri üzerinden ekran görüntüsü atarsanız eğer, size yardımcı olabilirim.

      Sil
  18. D yi silemiyorum birimi sil pasif gözüküyor ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyu detaylı olarak anlattığım bir yazı sitede var. O konuda yazdıklarımı uygulayarak bahsettiğiniz bu sorunu çözebilirsiniz.

      Sil
  19. Gardasim diline yüreğine sağlık 10 numara olmuş. Çok yardımcı oldu 👍👍

    YanıtlaSil
  20. Yanıtlar
    1. BLOGKAFEM'e ait Facebook ve Twitter hesapları üzerinden bana ekran görüntüsü atarsan sana daha iyi yardımcı olabilirim Murat.

      Sil
  21. ben bütün gb yi c ye verdim yeni basit birim oluştur seçeneği yok yerel Disk D şuan yok pc de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun için önce C'yi bölmen gerek. Daha sonrasında sağ tarafta oluşacak boş alanı yerel disk D yapabilirsin.

      Sil
  22. Kardeşim Çok Teşekkürler Sabahtan Beri Uğraşıp Duruyorum 4 Saat Olmuş Amk

    YanıtlaSil
  23. Merhaba sorunumu çözmemi sağladınız başarılarınızın devamını dilerim .

    YanıtlaSil
  24. Kardeşim eline sağlık çok yararlı olmuş sorunumu hiç uğraştırmadan çözdü başarılarının devamını dilerim

    YanıtlaSil
  25. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum arkadaşlar. İçeriğin sizler için faydalı olmasına sevindim.

    YanıtlaSil
  26. Yerel disk d yi tekrar yukleyecegimde
    Yeni basit birim cikmiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diske sağ tıkladığın zaman "Yeni Basit Birim" seçeneği mi çıkmıyor? Doğru mu anlamışım? Ayrıca senden ricam Blogkafem'in Facebook yada Twitter sosyal medya hesapları üzerinden disklerin ekran görüntüsünü ve tam olarak yapmak istediğin işlemi oradan bana yazar mısın? Eğer sosyal medya hesapların yoksa, herhangi bir resim upload sitesine görsel yükledikten sonra linkini bu yorum altından benimle paylaşırsan sana daha iyi yardımcı olabilirim.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim