E-Devlet Şifremi Unuttum, Nasıl ve Nereden Alabilirim?

Yazar:



Teknolojinin gelişmesi ile beraber hayatımıza giren binlerce kolaytan biri de devletin sunmuş olduğu e-devlet uygulamasıdır. Tüm bakanlıklarla ilgili işlemler, BTK işlemleri,  YÖK işlemleri ve PTT,  emniyet, karayolları müdürlüğü gibi müdürlükler de dahil olmak üzere bir çok birim ile ilgili işlemler, online olarak gerçekleştirilebiliyor. Trafikte yenen cezadan, askeri durum sorgulamaya kadar. Hatta okula gitmeden öğrenci belgesi edinmek bile mümkün. E-devlet uygulamasının bu kadar işlevsel olması sebebiyle vatandaşların bir çoğu işlemlerini artık online olarak gerçekleştirebilir hale geldi. Bu işin iyi tarafı.

E-Devlet internet adresi

Diğer bir taraftan baktığımız zaman ise e-devlet uygulaması ile ilgili etrafta dolanan, yaygın bazı duyumlar var. Mesela "Her şifreni unuttuğunda tekrardan PTT'ye gidip yeni şifre almak zorundasın", "Her yeni şife alma işleminde artan oranda (+2TL) ücret ödemek zorundasın" veya "E-Devlet uygulamasına her ay giriş yapmadığın takdirde şifren bloke olur" gibisinden bilgiler, bahsettiğimiz duyumlardan sadece bir kaçı. Oysaki bu duyumların hiçbiri doğru değildir.

E-Devlet uygulaması ile ilgili yer alan bu yanlış duyumların doğrusu şöyledir.

E-Devlet Şifremi Unuttum, Nasıl Yeni Şifre Alabilirim?

e-Devlet Şifrenizi unutursanız yeniden temin etmek için PTT şubelerine başvurmak zorunda değilsiniz. Eğer daha önce kullanıcı profilinize cep telefonu bilginizi tanımladıysanız, şifrenizi kendi kendinize ücretsiz olarak yenileyebilirsiniz.

Şifre yenileme işlemini https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/SifremiUnuttum adresinde gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca e-imza, mobil imza ve https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/Banka-Giris adresini kullanarak internet bankacılığı ile şifre yenileme işlemi yapabilirsiniz.


PTT'den Her Şifre Alışımda Artan Oranda Mı Ücret Öderim?

e-Devlet Şifrenizi 2TL karşılığında PTT şubelerinden alabilirsiniz. İlk alımdan sonra, takip eden tüm şifre alımları 4TL olarak ücretlendirilir. Eğer yurt dışında iseniz, şifrenizi ücretsiz olarak konsolosluklardan temin edebilirsiniz. Şifrenizi unutmadığınız sürece yeniden almanız gerekmez. Şifre başvurusu yaparken geçerli bir kimliğiniz olması yeterlidir. Kimlik fotokopisi vermenize gerek yoktur. e-Devlet Kapısı çalışanları da dahil olmak üzere kimse şifrenizi göremez veya sizin adınıza şifre değişikliği yapamaz.


Uzunca Bir Süre Girmezsem E-Devlet Şifrem İptal Olur Mu?

e-Devlet Şifreniz asla iptal olmaz. Şifrenizin talebiniz ve bilginiz olmaksızın herhangi bir nedenle iptal edilmesi ya da kullanıma kapatılması söz konusu değildir. Şifrenizi hiç kullanmadan ya da değiştirerek kullanmaya başladıktan sonra sisteme 1 ay, 2 ay, 3 ay, 1 yıl ya da daha uzun sürelerde hiç giriş yapmamış olsanız bile, şifrenizin geçersiz olması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.


3 Ayda 1 Defa Şifremi Değiştirmek Zorunda Mıyım?

Kişisel bilgilerinizin güvenliği için, sistem 3 ayda bir şifre değişikliği yapılması uyarısında bulunur. Ancak bu durumda bile isterseniz şifrenizi değiştirmeden kullanmaya devam edebilirsiniz.


E-Devlet Şifrenizi Kesinlikle Kimseyle Paylaşmayın!

e-Devlet Şifreniz size özeldir ve kişisel bilgilerinizin güvenliği için şifrenizi kimseyle paylaşmamanız gerekmektedir. Kredi başvurusu, işe giriş v.b. nedenler ile sizden şifrenizi isteyen kişilere şifrenizi vermeyiniz. Şifrenizi verdiğiniz kişiler pek çok kişisel bilginize ulaşabilir ve adınıza işlem yapabilir.


Yazıda yer alan bilgiler bizzat e-devlet uygulamasının mail bilgilendirmesinde yer alan bilgilerdir. E-Devlet uygulamasına online olarak www.turkiye.gov.tr adresinden ulaşılabileceği gibi Android platformlarda Google Play Store üzerinden, Apple cihazlarda ise AppStore üzerinden indirilerek mobil olarak da kullanılabilmektedir.

5 yorum:

  1. bu önemli paylaşımı paylaştığınız icin size cani gönülden teşekkür ederim hocam

    YanıtlaSil
  2. Sitenizi takip ediyorum ve cok güzel hosuma gidiyor süper paylasimlar var

    YanıtlaSil
  3. bu önemli paylaşımı paylaştığınız icin size cani gönülden teşekkür ederim hocam

    YanıtlaSil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim