Android Projesine Multidex Özelliğini Dahil Etmek

Yazar:



Multidex özelliği, belli bir boyutu aşan android kütüphanelerinde kullanılması gereken bir özelliktir. Örneğin Google'ın harita kütüphanesi, Multidex kullanmayı gerektirir. Aksi takdirde uygulamanızı derlerken sürekli hata alırsınız. Buraya tıklayarak ilgili hatanın ne olduğunu görebilir ve multidex ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Multidex'i Android projenize ekleme işlemini Android Studio üzerinden anlatacağım. Android geliştirme ortamınız Android Studio ise şanslısınız ve yazıyı okumaya devam edin. Sabasit adımda Multidex'i android projenize eklemiş olacaksınız. Aşamaları adım adım takip edin.

1) Android Studio'nun sağ tarafındaki proje dosyalarınızın olduğu yerin alt kısımlarında "Gradle Scripts" kısmı var. Oradan build.gradle(Module:app) yazılı olan yere tıklayın. Bakınız :

build.gradle_module:app
Buradaki sayfada "defaultConfig " adında bir alan var ve parantezler içerisinde uygulamanıza ait bir takım veriler var. O verilerin hemen alt kısmına şunu ekleyin;

 multiDexEnabled true

Yine aynı sayfada "dependencies" adında bir alan var bu dependencies kısmının parantezleri arasına ise şunu ekleyin;

compile 'com.android.support:multidex:1.0.0'

Sonuç olarak, bir örnek vermem gerekirse build.gradle(Module:app)  dosyasına genel olarak bu belirttiğim iki kod parçası şu şekilde ekli olmalı :

Bu örnek gösterim developer.android.com sitesiden alınmıştır.
2) Bu adımda AndroidManifest.xml dosyasını açmanız gerekmektedir. Bu dosyada,


android:name="android.support.multidex.MultiDexApplication"

Android'in kendi sayfasından alınan örnek gösterim için bakınız :


Bunu ekledikten sonra hata alır gibi kırmızı bir uyarı alırsanız sakın aldırmayın. Dosyayı Ctrl+S tuş kombinasyonu ile kayıt edin ve 3. aşamaya geçin.

3) Üst menüden, Tools -> Android kısmına gelin ve "Sync Project with Gradle Files" yazılı yere tıklayın ve eklemiş olduğunuz paketlerin projenizle senkronize olmasını bekleyin. İşletm bittikten sonra projenizi derleyin ve multidex sorununuzun çözülmül olduğunu göreceksiniz.

Konu ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için şu linke tıklayarak, https://developer.android.com/studio/build/multidex.html#dev-build Google'ın Android geliştiricileri için hazırlamış olduğu Multidex dökümanını incleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

İstatistikler

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim