Yerel Disk C Dolu Görünüyor, Nasıl Boşaltılır?

Yazar:



Bilgisayarınızda genellikle sistemin kurulu olduğu disk olan yerel disk C, hiç anlamadığınız bir şekilde dolu görünüyor ise bunun en büyük sebeplerinden biri bilgisayarınızdaki gereksiz dosyalar olabilir.

Gereksiz dosyalar olarak bahsettiğim bu dosyalar, kullanmadığınız programlar değil elbette. Gerek windows gerekse de tarayıcılarınız tarafından diskinize yerleştirilen dosyaları kastediyorum. Bu tür durumlarda istediğiniz kadar gözle görünür olan gereksiz dosyalarınızı silin veya gerek duymadığınız programları kaldırın, bu sizin için yeterli bir çözüm olmayabilir. Hatta buna ek olarak disk temizleme ve disk birleştirme yapma işlemleriniz bile bu iş için yetersiz kalabilir.

Yerel Disk C'nizde ciddi anlamda boş yer açmak için bazı sistem temizleme programları kullanmak gerek. Bunlardan biri ise Advanced Uninstaller PRO programı.  Bu program ile yerel disk C üzerinde 48 GB boş yer açabildim! Bu sayede bilgisayarınızdan silmek istemediğiniz büyük boyuttaki programlara dokunmadan, diskinizde ciddi anlamda boş alan açabileceksiniz.

Aslında Advanced Uninstaller PRO programının bu kadar ciddi bir sonuç vermesine ben de çok şaşırdım. Çünkü program, adından da anlaşılacağı üzere aslında bir "Uninstaller" programı fakat; sağladığı ek özellikler sayesinde sistemizde ciddi anlamda temizlikler de yapabiliyorsunuz.

Advanced Uninstaller PRO programını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Bu programı indirip açtıktan sonra, temizlik yapmak için şu 3 adımı yapmanız yeterli olacaktır.

1) "General Tools" yazan kutucuğa tıklayın.
2) "Quick Cleaner" kutucuğuna tıklayın.
3) Son olarak ise aşağıdaki görselde olduğu gibi kutucukları işaretleyin ve sağ alt köşedeki "Clean" butonuna tıklayın.



Bu 3 adımı da yaptıktan sonra programın işini bitirmesini bekleyin. Program işini bitirdikten sonra Yerel Disk C üzerinde ne kadarlık bir yer açtığını yazacaktır zaten. Öte yandan yerel disk C'ye bakarak zaten programın, ciddi anlamda bir alan boşaltma yaptığını görmüş olacaksınız.

Güncelleme (21.08.2016) : Yukarıdaki anlatım, Advanced Uninstaller PRO 12'den önceki sürümler içindir. Bahsettiğim Quick Cleaner özelliği Advanced Uninstaller PRO 12'de kaldırılmış. Quick Cleaner'ın tek başına yaptığı şeyleri, birkaç parçaya ayırmışlar PRO 12 sürümünde. Eğer  Advanced Uninstaller PRO 12 veya daha üzeri bir sürüm kullanıyorsanız, Quick Cleaner özelliğinin sunduğu temizlemeleri gerçekleştirmek için şu adımları ugyulamanız gerekmektedir :

1) File And Registry Tools kısmına tıklayın. Daha sonra Windows Temporary Files kısmına tıklayıp, temizlik işlemini bitirin.

2) Internet Browser Tools kısmına girin. Listelenecek olan tarayıcıların geçici dosyalarını temizleyin. Yani herbiri için Temporary Files kısmına tıklayıp, temizlik işlemini gerçekleştirin.

Bu işlemlerden sonra,
Advanced Uninstaller PRO 12 ve üzeri sürümler için Quick Cleaner özelliğini manuel olarak gerçekleştirmiş oluyorsun.

İnternet üzerinde benzer görevi gören programlar elbette vardır ama ben bu programı şahsen deneyip, başarılı bir sonuç aldığım için sizlerle de paylaşmak istedim. Konu ile ilgili tüm yorumlarınızı, aşağıdaki yorum formuna yapabilirsiniz.

Bu işlemleri yapmanıza rağmen Yerel Disk C üzerinde halen yeterli bir alan oluşturamadıysanız, disk genişletme işlemi yaparak Yerel Disk C'nin boyutunu arttırabilirsiniz. 

Bakınız :  Yerel Disk C Genişletme İşlemi Nasıl Yapılır? [Resimli ve Detaylı Anlatım]

19 yorum:

  1. Birader 119 Gb Yer acıldı teşekkür ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayağı büyük bir kazanç :) Senin adına sevindim :)

      Sil
    2. bende 12 mb yer açtı ya bune

      Sil
  2. abi general tools var quick cleaner yok yardım lütfen !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam bir hata yok. Önce "General Tools"a tıklayacaksın. Daha sonra gelecek olan ekrandan "Quick Cleaner" yazan kısma tıklayacaksın.

      Sil
    2. bende de yok quick cleaner

      Sil
    3. Sanırım Advanced Uninstaller PRO 12'yi kurmuşsun sen. O yüzden yok. Bahsettiğim Quick Cleaner özelliği önceki versiyonlarda vardı. Mesela PRO 11'de vardı ama PRO 12'de o özelliği kaldırmışlar. Quick Cleaner'ın tek başına yaptığı şeyleri, birkaç parçaya ayırmışlar PRO 12'de. Quick Cleaner özelliğinin sunduğu temizlemeleri gerçekleştirmek için şu adımları ugyula :

      1. adım) File And Registry Tools kısmına tıkla. Daha sonra Windows Temporary Files kısmına tıkla ve temizlik işlemini bitir.

      2. adım) Internet Browser Tools kısmına gir. Listelenecek olan tarayıcıların geçici dosyalarını temizle. Yani herbiri için Temporary Files kısmına tıkla ve temizlik işlemini gerçekleştir.

      Bu işlemlerden sonra, Quick Cleaner özelliğini manuel olarak gerçekleştirmiş oluyorsun.

      Sil
    4. 161mb boşaltı format atıcam 3.7k gb kaldı 120 dn :(((

      Sil
  3. Dostum sanırım olmadı ya hala aynı :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu işlem haricinde Windows'un kendi aracı olan disk sıkıştırma özelliğini deneyebilirsin. Bu işlemler de işe yaramıyorsa senin ciddi anlamda bilgisayarında bir doluluk vardır. Bunun için işe yaramayan dosyalarını tek tek ayıklayıp silmelisin yada harici bir disk alıp, fotoğraflarını, videolarını, dosyalarını vs. gibi program harici depolama alanını kaplayan şeyleri harici diskinde tutup, bilgisayarında kendine yer açabilirsin.

      Sil
  4. Dostum tebrik ederim. harika...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben resimleri,videoları,ve yerel disk c içinden 1.9 GB boyutunda dosya silmeme rağmen diskdeki depolama alanı daha çok azalıyor.

      Sil
    2. Geri dönüşüm kutusunu da temizlemelisin. Onun dışında her bilgisayarda, donatılar kısmında yer alan "Disk Temizleme" tarzı araçları kullanabilirsin.

      Sil
  5. Programı yükledim fakat onunla birlikte bir de antivirüs programı yüklendi. Ve program sağ alt köşeden sürekli reklam çıkarıyor. 20 gb gibi bir yer açtı fakat bu sorunlardan dolayı programı sildim. silmemle birlikte açtığı yer de kayboldu. ne yapmam gerek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reklam çıktığı zaman kapatacaksın. Bu çözüm bu kadar basit. Programı sildikten sonra açılan alanın tekrardan kaybolması sorununu ilk defa duyuyorum. Öyle bir şey olmaması gerek.

      Sil
    2. Program açık olmadığı halde dakika başı reklam çıkıyor, bu da sinir bozuyor haliyle :) ve evet programı sildikten sonra açılan alan kayboluyor yani öyle bi şey oluyor, yalan söylemiyorum :)

      Sil
    3. Sağ tarafta sürekli olarak "Daily Health Check" gibi online Online Monitoring ekranı çıkıyoesa, bunun çıkmasını programların ayarlar kısmından kapatabilirsin. Programı İngilizce kullanıyorsan "Settings -> General" kısmına gir. Daha sonradan "Enable Daily Health Check PC monitoring" ifadesinin başındaki tik işareti kaldır. OK butonu ile ayarları kaydet.

      Sil
Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim