Android Studio Minimum SDK Nedir? Minimum SDK Sürümü Ne Olmalıdır?

Yazar:



Minimum SDK, Android Studio'da bulunan ve uygulama geliştirmek istediğiniz Android sürümünü seçmenize yarayan bir menüdür. Bu menüden bir SDK çeşidi seçerken Android'in hangi versiyonlar için uygulama yazmak istediğinizi önceden bilmeniz gerekiyor.

Android'in sadece son sürümleri için uygulama geliştirmek istiyorsanız, yeni sürümlerini seçerek uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz. Fakat, Android'in sadece son sürümlerine uygun uygulamalar geliştirmenizin getirdiği dezavantajlardan bir tanesi, uygulamanızın eski Android versiyonlarda çalışmayacak olmasıdır. Durum böyle olunca ise, yazdığınız uygulama daha az kişiye hitap edecektir anlamına geliyor.  Avantajı ise, daha çok API çeşidi destekliyor olmasıdır.

Android'in eski sürümleri için uygulama geliştirmek istiyorsanız, eski sürümlerden birini seçerek uygulamanızı geliştirmeye başlayabilirsiniz. Eski sürümler için uygulama geliştirmenin avantajı ise, yazdığınız uygulamanın yeni Android versiyonlarında da çalışabiliyor olmasıdır. Bu da uygulamanızı daha fazla kişiye sunabileceğiniz anlamına geliyor. Android'in eski versiyonlarında uygulama geliştirmenin dezavantajı ise daha az API destekliyor olmasıdır. Yani Android'in eski bir versiyonu için uygulama geliştirirdiğiniz sırada, yeni Android sürümlerinde kullanılmak üzere geliştirilen özellikleri, uygulamanızda kullanmayacağınız anlamına geliyor.



Örneğin, Android'in 2.3 versiyonları için uygulama geliştirecekseniz eğer, geliştirme esnasında çok daha fazla şeye dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü Android 4.0'dan sonra gelen bir çok yeniliği kullanamayacaksınız. Bunun içim ise ya Support Library kullanacaksınız ya da Third Party Library'den istifade edeceksiniz.

Bununyüzdendir ki yazacağınız uygulamaya göre SDK seçmeniz faydanız olacaktır. Örneğin form verisi post eden basit bir uygulama geliştirdiniz, bunun için API leveli 13 olan bir Android versiyonu seçmenize gerek yok. Bunun için Android 1.5'tan itibaren çalışabilir bi uygulam yapabilirsiniz. Böylece uygulamanız hemen hemen tüm Android sürümlerinde çalışacaktır. Daha büyük uygulamalar için ise Android 1.5 çoğu API'yı desteklemediği için, uygulamanızı geliştirirken kullanacağınız araçlara göre bir SDK seçmelisiniz.

SDK seçerken şu link işinize yarayabilir : http://developer.android.com/about/dashboards/index.html

Bu linkteki tabloda kullanıcılarıni dünyadaki Android sürümlerinin kullanım oranı ve geliştirme açısından Android sürümlerinin desteklediği API çeşitleri sunulmuştur. Bu linkteki tabloya göre kendinize göre, uygulama geliştirmek istediğiniz Minimum SDK versiyonunu seçebilirsiniz.

Ayrıca SDK seçerken, seçim ekranında da anlık olarak tüm dünyada, hangi Android sürümünün kullanıcılar tarafından yüzde kaç oranında kullanıldığını da görebilirsiniz.

Bakınız :

Ekran görüntüsündeki yüzde kısmına tıklayarak da, tüm sürümlerin ayrı ayrı desteklediği API'leri ve kullanıcılar tarafından kullanım oranlarını görüntüleyebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Sayfası :


Yorum formuna konuyla ilgili görüş ve sorularınızı bırakabilirsiniz.

Yorumunuza mümkün olan en kısa sürede dönüş yapılacağından emin olabilirsiniz.


Eklenen yorumlar, moderatör onayından sonra yayınlanmaktadır.

BLOGKAFEM.NET © Copyright 2008-2023
Sitedeki yazıların her hakkı BLOGKAFEM.NET sitesine aittir.
Kopyalanması halinde lütfen kaynak gösteriniz.
DMCA.com Protection Status
Anasayfa | Hakkında | İletişim